27. maj 2025

Ringkøbing-Skjern Kommune: Vi vil have de dygtigste sosu-elever

Esther Bernhard (tv) og Nanna Bech

Esther Bernhard (tv) og Nanna Bech

Uddannelsen består af 1/3 skoleperioder og 2/3 praktisk oplæring. Almindeligvis er de to skarpt adskilt, men hos Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune holder man også undervisningsdage i praktikperioderne. Det gør man af flere årsager:

- Social- og sundhedsassistenterne og -hjælperne er vores absolutte ”frontpersonale”. Vi ønsker, at de skal være klædt så godt på som muligt. Når vi samler dem her til vores nye fælles undervisningsdage, er det for at give dem endnu mere viden, siger Birthe Nyrup Dahl, uddannelsesansvarlig i Sundhed og Omsorg, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Der er dog også en anden grund til at samle eleverne til fælles undervisningsdage:

- Når eleverne er ude i oplæring, kan det være, at de den eneste elev på vagt eller på stedet. Så kan man måske godt føle sig lidt alene. Når de så kommer herind til fælles undervisningsdage, mødes de med de andre elever, deres studiekammerater og ser, at de altså er en del af en stor gruppe, siger hun.

Fællesundervisningen planlægges sammen med Else Pedersen, der er sygeplejefaglig konsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune. For hende er undervisningsdagene en god mulighed for at fortælle eleverne om kommunens eget specialenetværk. Her er en mulighed for at fortælle dem, hvor de kan søge ny viden og give dem en større forståelse for, at man som ansat i kommunen er en del af en stor helhed.

- Og så er det også her, vi kan undervise dem i specifikke emner, som vi synes er særligt vigtige. I dag handler det om kontinens og obstipation, andre dage har vi misbrug, hud og sår, kronisk sygdom og velfærdsteknologi på programmet for at nævne nogle eksempler, siger hun.

 

Tættere på hinanden

Esther Bernhard og Nanna Bech er begge under uddannelse til Social- og Sundhedsassistenter, og de er glade for de ekstra undervisningsdage:

- Når man er ude i praktikkerne, kan det godt føles, som om man kommer langt væk fra skolen. Det er derfor en god ide med de her undervisningsdage, hvor man kommer ind og får noget teori, som man så kan gå direkte ud på arbejde og prøve af. Det gør, at vi bedre kan se en løsning, fremfor at vi ser et problem, siger Nanna Bech.

Selvom jobbet som social- og sundhedsassistent er meget afvekslende, er der stadig brug for at oparbejde en række rutiner. Som elev har man af gode grunde ikke fået opbygget de rutiner endnu, men det hjælper undervisningsdagene også med:

- Vi er stadig nye i faget, så det er rart, når vi lige får fagbrillerne på igen. Det får vi på undervisningsdagene, hvor vi ser emnet i forhold til borgerne – det er helt klart med til at styrke vores udvikling, siger Esther Bernhard.
En anden god ting ved undervisningsdagene er, at det er rart lige at komme ind og mødes med de andre elever. Vores kolleger ude i plejen har jo været i faget i mange år, så de kender ikke på samme måde de fag vi har på skolen, eller hvad vi laver, når vi er i skole. Derfor er det ekstra rart at mødes her – at se andre i ”samme båd”, siger de to elever.

I skoleperioderne udveksler eleverne erfaringer med elever fra andre kommuner. I andre kommuner indgår elever ofte som en del af normeringen. Det gør de ikke i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor kvalitetsaftalen sikrer en solid uddannelse med tid til faglig fordybelse fremfor at eleven skal udfylde vagtplanen.

- Det giver os bedre tid til at fokusere på vores egne borgere og mulighed for at dykke mere ned i teorien, siger eleverne.

Næste fælles undervisningsdag er den 10. april.