IPS
Individuel Planlagt job med Støtte
En indsats til dig, der ønsker at komme i job eller uddannelse.
IPS er en indsats, der har fokus på arbejde og beskæftigelse fra første dag. Hvis du ønsker at komme i job eller uddannelse, er IPS en indsats for dig.
IPS-teamet
IPS-teamet består af 5 IPS-konsulenter og 1 koordinator.
Vi har til huse på Kompetencecenteret, Svinget 3 i Skjern.
Det meste af tiden er vi ude af huset, hvor vi bruger tiden på besøg på virksomheder og hos kandidater.
Har du en virksomhed?
Så læs mere om IPS for virksomheder her >>
I IPS er tilgangen, at de fleste med psykiske lidelser er i stand til at komme i arbejde og ønsker at komme i arbejde.
Det kræver et godt match samtidig med at der gives den nødvendige støtte.
For mennesker med svære psykiske lidelser er det forbundet med store menneskelige og økonomiske omkostninger at stå uden for arbejdsmarkedet.
Deltagelse på arbejdsmarkedet ses derfor som et centralt element for behandling og mulighed for rehabilitering på arbejdsmarkedet.
IPS tager afsæt i det enkelte menneske og de ønsker der er for eget liv med henblik på beskæftigelse som en integreret del af den psykiatriske behandling.
Indsatsen tager afsæt i kandidatens egne interesser, erfaringer og kompetencer som udgangspunkt for kontakten til arbejdsmarkedet.
Kandidatens egen motivation for at komme i arbejde eller uddannelse er afgørende for at arbejde med IPS.
Målet er beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked eller uddannelse, og så der opnås hel eller delvis selvforsørgelse.
IPS-konsulentem bygger bro mellem det arbejdsrettede og behandlingssystemet.
IPS-konsulenten samarbejder med det psykiatriske system til gavn for kandidaten.
Hvert forløb er tilrettelagt efter den enkelte kandidat baseret på kandidatens drømme, ønsker og valg om job eller uddannelse.
Der arbejdes virksomhedsrettet fra starten af forløbet.
Fokus er på at lave det rette match med en virksomhed. Der er fokus på at skabe et match hvor kandidaten støttes i det jobrettede, og får løn for sin arbejdsmæssige indsats på ordinære vilkår.
Du kan blive en del af IPS hvis du er i psykiatrisk behandling, har en psykisk sårbarhed og er motiveret for job eller uddannelse.
Hver IPS-kandidat bliver tilknyttet en IPS-konsulent.
IPS-konsulenten har kendskab til beskæftigelseslovgivningen og har til opgave at koordinere samarbejdet med psykiatrien samt støtte IPS-kandidaten i kontakten til arbejdsmarkedet.
Et IPS-forløb afvikles i 4 forskellige moduler.
Efter hvert modul vurderes det om kandidaten skal fortsætte i indsatsen, starte i job eller uddannelse eller hvorvidt det er mere hensigtsmæssigt at kandidaten visiteres til en anden indsats. Da kandidaternes baggrunde er vidt forskellige, er den samlede varighed af forløbet meget forskellig.
Uge 1 til 5 – kortlægning af mål og drømme
I den første periode arbejder IPS-konsulenten sammen med kandidaten om, at indkredse drømme og mål for at vende tilbage til arbejdslivet. Vi vil blandt andet arbejde med karriereprofil, jobsøgningsplan og jobstøtteplan. I opstartsfasen tages de første kontakter til virksomheder.
Samarbejdet foregår i tæt og løbende dialog mellem IPS-konsulenten og kandidaten med brug af redskaber som den motiverende samtale, den værdsættende samtale og andre tilsvarende metoder.
Uge 6 til 13 – etablering af virksomhedsforløb og plan herfor
Samarbejdet er målrettet mod egentlig beskæftigelse og eventuelle virksomhedspraktikker. Der arbejdes efter principperne i jobudvikling, der er en særlig disciplin i IPS-metoden. Det handler om at opsøge og ”jobudvikle” i samarbejde med arbejdsgiver, der i et vist omfang er indstillet på at tilpasse et job til kandidaten snarere end omvendt.
Sideløbende mødes kandidaten og IPS-konsulenten ugentlig og afstemmer den plan, der arbejdes efter. Den første virksomhedspraktik eller beskæftigelse etableres.
Uge 14 til 26 – støtte i det nye arbejdsliv, herunder justering og tilretning
Virksomhedsforløbet er opnået og tiden bruges til opfølgningsmøder og drøftelser med kandidaten, arbejdsgiveren og evt. psykiatrisk behandler om det ”nye job liv” og med de udfordringer og succeser kandidaten oplever. Indsatsen er fortsat håndholdt, så den nødvendige støtte gives så jobbet eller uddannelsen, også på sigt, fastholdes.
Jobstøtteplanen understøtter og udvikler beskæftigelsen og der er fokus på udvikling i arbejdstid- og opgaver, løntimer, mv.
Uge 26 til 52 – fastholdelse og sparring
I perioden vil forløbet have karakter af fastholdelse for de kandidater der er kommet i job eller uddannelse. Her er der fokus på kontinuerlig kontakt og støtte for at fastholde kandidaten i overgangen til selvforsørgelse. For nogle kandidater vil det først være i denne periode, at der er fundet indre styrke og tro på, at det kan lykkes af finde job.
Det er vigtigt at indsatsen fortsætter, og at troen på kandidatens målsætning bestyrkes. For de kandidater hvor der ikke sker en progression tages der stilling til om forløbet skal afsluttes og kandidaten skal overgå til anden indsats.
Efterværn
Efterværnet er en overbygning, som iværksættes, når IPS-forløbet afsluttes og bruges til at fastholde kandidaten i sit nye job eller uddannelse.
Efterværnet er især relevant, hvis kandidaten har gennemført et IPS forløb og er startet i beskæftigelse eller uddannelse og har behov for støtte i overgangsperioden. Efterværn er også med til at reducere risikoen for frafald i jobbet eller uddannelsen.
IPS for virksomheder
IPS-indsatsen i Ringkøbing-Skjern Kommune er organiseret i Beskæftigelse under afdelingen social og integration.
Herunder kan du se en video, som fortæller om pricipperne i IPS.