Referat: 27. marts 2025 kl. 14:30
Deltagere
- Jens Jensen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Jakob Høeg
- Janne Mylin
- Hans Østergaard
- Michael Falck Jensen
- Niels Kristian Larsen
- Lise Juhl Hansen
- Anders Holm
- Anette Ørbæk Andersen
Fraværende
- Finn Borchsenius
- Catarina Kastrup
- Henriette Slebsager
- Kristian Andersen
- Lykke Nielsen Høj
- Lotte Thøgersen
Referat
Kopier link til punktet - Print
1: Velkommen
Sagsnr:
SagsfremstillingFormand for Videnrådet, Niels Kristian Larsen byder velkommen til dagens Videnrådsmøde, hvor vi sætter fokus på samarbejdet om studerende mellem uddannelser og virksomheder.
Hvordan kan vi styrke koblingen mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder endnu mere? Hvordan sikrer stærke samarbejder både videntilførsel og bedre rekrutteringsmuligheder af kvalificeret arbejdskraft til områdets virksomheder? Disse spørgsmål bliver omdrejningspunkt for dagens møde. Vi får hjælp fra centrale aktører til at gøre os klogere.
IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne tager dagens tema og program til efterretning.
BilagIngen bilag.
BeslutningDagens program blev taget til efterretning.
Fraværende- Finn Borchsenius
- Catarina Kastrup
- Henriette Slebsager
- Kristian Andersen
- Lykke Nielsen Høj
- Lotte Thøgersen
Kopier link til punktet - Print
2: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne godkender dagsordenen for Videnrådsmødet.
BilagIngen bilag.
BeslutningDagsorden blev godkendt.
Fraværende- Finn Borchsenius
- Catarina Kastrup
- Henriette Slebsager
- Kristian Andersen
- Lykke Nielsen Høj
- Lotte Thøgersen
Kopier link til punktet - Print
3: Godkendelse af referat
Sagsnr:
IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne godkender referatet fra den 28. november 2024.
BilagIngen bilag.
BeslutningReferatet blev godkendt.
Fraværende- Finn Borchsenius
- Catarina Kastrup
- Henriette Slebsager
- Kristian Andersen
- Lykke Nielsen Høj
- Lotte Thøgersen
Kopier link til punktet - Print
4: Handlingsplan for Videnpolitikken 2025-2027
Sagsnr: 25-006866
SagsfremstillingFormand Niels Kristian Larsen orienterer Videnrådet om et forslag til revidering af handlingsplanen for Videnpolitikken 2025-2027. Politikken for 2023-2027 og handlingsplanen for 2023-2025 blev godkendt af Byrådet den 18. april 2023. Forslaget til handlingsplanen for de næste to år tager udgangspunkt i den status for handlingsplanen for 2023-2025, som Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget blev orienteret om på den 21. oktober 2024. Derudover har Videnstrategisk Forum og Videnrådet bidraget med justeringsforslag og nye tiltag. Forslaget til handlingsplan for Videnpolitikken 2025-2027 er vedlagt som bilag 1.
Justeret handlingsplan fra 2025-2027
Politikkens målsætninger er uændrede, og derfor vil der blive arbejdet videre med mange af de hidtidige indsatser, hvoraf nogle er blevet justeret og suppleret med nogle nye indsatser. Her nævnes nogle af de nye indsatser, der er prioriteret i arbejdet om at nå målene. Nedenfor er et udpluk af justerede eller nye indsatser.
De rette kvalifikationer til tiden – KUBE og Udvidet Service på UCRS
Målsætning 1) Vi vil højne arbejdsstyrkens kompetenceniveau til et arbejdsmarked i forandring
KUBE har forskellige indsatsområder, som er blevet fremhævet tydeligere i handlingsplanen, så det betones, at KUBE favner trends og tendenser i arbejdsmarkedet som ESG-kriterier og nye kompetencebehov på arbejdsmarkedet som følge af bl.a. teknologi og digitalisering. KUBE bistår virksomhederne i strategisk uddannelsesplanlægning, herunder kortlægning af nuværende og fremtidige kompetencebehov og 1:1 samtaler forud for individuelle uddannelsesplaner. KUBE indsatsområdet vedrørende efter- og videreuddannelse suppleres i stærkt samarbejde med et nyere projekt fra 2024, nemlig Udvidet Service på UCRS.
Udvidet Service på UCRS er en ny indsats, der i samarbejde med blandt andet KUBE skal gøre efteruddannelse mere overskuelig for virksomheder. Indsatsen letter navigationen i AMU og almen undervisning og sikrer en smidig vej til opkvalificering. De 8 deltagende uddannelsesinstitutioner bistår især SMV’er med kompetencekortlægning og administrativ hjælp. Fokus er på grøn omstilling, Power-to-X og opkvalificering af tosprogede arbejdstagere. Erhvervsskoler og VUC samarbejder om en sammenhængende indsats for AMU-målgruppen, der har potentiale for opkvalificering. Indsatsen dækker Midt- og Vestjylland og støtter både virksomheder og kursister.
Gentænkning af Den Kommunale Ungeindsats og nyt Ungecenter
Mål 2.1: Andelen af unge (18-30 år) uden uddannelse eller job skal nedbringes
Ungecenter Ringkøbing-Skjern tilbyder særlige indsatser for udsatte unge i alderen 15-29 år, så rådgivning, vejledning, støtte og indsatser er samlet i en enhed om den unge med fokus på trivsel, uddannelse og beskæftigelse. Centret kommer til at udgøre et forum for stærkt samarbejde mellem både kommunale aktører, frivillige organisationer og lokale virksomheder, som i fællesskab hjælper udsatte unge med at opnå deres mål og potentiale. Gentænkningen af både KUI og det nye Ungecenter skal nedbringe andelen af unge uden uddannelse eller job.
Stærk samarbejdstradition mellem lokale uddannelser og virksomheder
Mål 2.3: 30 % af unge skal søge optag på en erhvervsuddannelse i 2030
Juniormesterlæreordningen giver elever i 8. og 9. klasse mulighed for at kombinere skolegang med op til 2/5 praktisk undervisning gennem praktik eller forløb på en erhvervsskole, en forberedende grunduddannelse eller en ungdomsskole. Resten af tiden undervises de i folkeskolen, hvor dansk og matematik er obligatoriske fag. Ordningen giver adgang til erhvervsuddannelser, dog ikke EUX. Juniormesterlære gennemføres i samarbejde med lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
10’eren i Ringkøbing-Skjern Kommune varetages af UCRS og tilbyder tre linjer. GYM10X i Ringkøbing og GYM10Y i Skjern forbereder eleverne til gymnasiale uddannelser gennem et højt fagligt niveau. EUD10 i Skjern kombinerer undervisning med praktik og brobygning i lokale virksomheder og forbereder eleverne til EUD, EUX eller andre ungdomsuddannelser.
Mål 4.1: Understøtte samarbejder mellem virksomheder, studerende og uddannelsesinstitutioner
Vi ønsker at bevare og styrke samarbejdstraditionen mellem grundskoler, ungdomsuddannelser og lokale virksomheder. Et styrket samarbejde skal sikre, at børn og unge i Ringkøbing-Skjern Kommune gennem hele deres skolegang opbygger både stolthed over og et stærkt kendskab til de mange virksomheder i kommunen. Sammen sikrer vi, at lokale virksomheder også er top-of-mind hos de unge, når de senere i livet skal finde en karrierevej, hvad enten den er akademisk, professionsrettet eller faglært.
KarriereKurs er efter to års succes skrevet ind i handlingsplanen. KarriereKurs er et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, lokale gymnasier og private virksomheder i kommunen om formidling af jobs til unge, der har planer om at holde sabbatår mellem endt ungdomsuddannelse og videregående uddannelse.
Tiltrækning af sæsonansatte i samarbejde med Studenterhuset i Århus sikrer, at studerende på videregående uddannelser inviteres til Hvide Sande og Søndervig, hvor virksomheder formidler attraktive sæsonjob. Indsatsens formål er på den korte bane at tiltrække sæsonansatte til lokale virksomheder og på længere sigt gøre unge mennesker opmærksomme på de karrieremuligheder, virksomhederne i Ringkøbing-Skjern-området tilbyder.
Enkelte indsatser ophører
Indsatsen "flere boliger til unge" omhandlede en afdækning af behovet for boliger til unge i kommunen. Analysen er gennemført og drøftet, hvorfor indsatsen udgår.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Videnrådet anbefaler, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget godkender handlingsplanen for Videnpolitikken 2025-2027.
BilagBeslutningVidenrådet anbefalede at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget godkender handlingsplanen for Videnpolitikken 2025-2027. Videnrådet anbefalede ydermere at tilføje indsatsen, Job- og Karrieremessen på UCRS i handlingsplanen.
Fraværende- Finn Borchsenius
- Catarina Kastrup
- Henriette Slebsager
- Kristian Andersen
- Lykke Nielsen Høj
- Lotte Thøgersen
Kopier link til punktet - Print
5: Samarbejde mellem uddannelser og virksomheder
Sagsnr: 25-006855
SagsfremstillingSamarbejde mellem uddannelser, virksomheder og studerende er en central dagsorden i Ringkøbing-Skjern Kommune, som drives frem af mange engagerede aktører fra erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd.
MatchMaker-funktionen spiller en central rolle ved blandt andet at sikre studerende adgang til praktikforløb og projektbaserede opgaver i virksomhederne i Ringkøbing-Skjern-området. Samtidig er der en fælles ambition om, at unge – fra grundskole til videregående uddannelser – får et stærkere kendskab til de lokale virksomheder. Med initiativer som Virksomheden i skolen, erhvervspraktik i folkeskolen, karrierelæring i gymnasierne og lærepladser og praktik i erhvervsuddannelser etc., arbejdes der målrettet på at styrke forbindelsen mellem grundskoler, ungdomsuddannelser videregående uddannelser og erhvervslivet.
Men kan vi gøre endnu mere? Kan vi styrke samarbejdet yderligere? Er der barrierer, vi i fællesskab kan hjælpe hinanden med at nedbryde?
For at belyse temaet fra flere vinkler får vi besøg af:
Susanne Trip Nielsen, MatchMaker i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, der deler erfaringer og perspektiver på MatchMaking mellem studerende og virksomheder.
Maria Bjørkmann, Senior Vice President – People & Growth hos Baettr A/S, som fortæller om virksomhedens strategiske samarbejde med studerende og den konkrete værditilførsel, der er forbundet med at prioritere samarbejdet med studerende og uddannelser.
John Bang Mathiasen, ingeniørdocent ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologived Aarhus Universitet i Herning, som vil give indsigt i samarbejdet mellem GMM og virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune, herunder Baettr A/S.
Kimm Gullev, Karrierekonsulent hos Institut for Forretningsudvikling og Teknologi på Aarhus Universitet, der præsenterer AU Hernings årshjul og de initiativer, der skaber sammenhæng mellem grundskoler, ungdomsuddannelser og erhvervsliv.
Charlotte Laurberg, uddannelseschef på Erhvervsakademi MidtVest udfolder, hvordan de samarbejder i eksterne spor til virksomheder og uddannelser. IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne tager oplæggene til efterretning og løbende drøfter, hvordan vi kan styrke koblingen mellem uddannelser og virksomheder yderligere til gavn for både studerende og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune.
BilagBeslutningRådsmedlemmerne tog oplæggene til efterretning. Oplæggene fremgår af bilag 1 og bilag 2. Tak for alle jeres bidrag til en spændende snak om samarbejdet mellem uddannelser og virksomheder.
Fraværende- Finn Borchsenius
- Catarina Kastrup
- Henriette Slebsager
- Kristian Andersen
- Lykke Nielsen Høj
- Lotte Thøgersen
Kopier link til punktet - Print
6: Gensidig orientering
Sagsnr:
IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne orienterer hinanden om aktiviteter med relevans for
Videnrådet.
Ingen bilag.
BeslutningDer var ingen bemærkninger.
Fraværende- Finn Borchsenius
- Catarina Kastrup
- Henriette Slebsager
- Kristian Andersen
- Lykke Nielsen Høj
- Lotte Thøgersen
Kopier link til punktet - Print
7: Eventuelt
Sagsnr:
SagsfremstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne kommer med indvendinger eller kommentarer
under eventuelt.
Administrationen indstiller, at rådsmedlemmerne kommer med indvendinger eller kommentarer
under eventuelt.
Ingen bilag.
BeslutningDer var ingen bemærkninger.
Fraværende- Finn Borchsenius
- Catarina Kastrup
- Henriette Slebsager
- Kristian Andersen
- Lykke Nielsen Høj
- Lotte Thøgersen
Kopier link til punktet - Print
8: Næste møde i rådet
Sagsnr:
SagsfremstillingNæste Videnrådsmøde er den 26. august fra 14.30-16.30.
IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne kommer med forslag til tema og lokation.
BilagIngen bilag.
BeslutningDato og tidspunkt for næste Videnrådsmøde blev taget til efterretning.
Fraværende- Finn Borchsenius
- Catarina Kastrup
- Henriette Slebsager
- Kristian Andersen
- Lykke Nielsen Høj
- Lotte Thøgersen
