Referat: 28. november 2024 kl. 14:30

UCRS, Ånumvej 14, 6900 Skjern, Mødelokale Palmehaven
Videnrådet

Deltagere

  • Catarina Kastrup
  • Hans Østergaard
  • Michael Falck Jensen
  • Anette Ørbæk Andersen
  • Janne Mylin
  • Kristian Andersen
  • Finn Borchsenius
  • Lykke Nielsen Høj
  • Jakob Høeg
  • Bente Østergaard Mikkelsen
  • Henriette Slebsager
  • Lotte Thøgersen
  • Niels Kristian Larsen
  • Anders Holm
  • Anders Thygesen

Fraværende

  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Velkommen

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Direktør på UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern, Jakob Høeg byder velkommen til UCRS. 

Formand for Videnrådet, Niels Kristian Larsen byder velkommen og præsenterer programmet for dagens møde. 

Vi skal også byde særligt velkommen til nyt medlem af Videnrådet, Michael Falck Andersen, der er lokalformand for Dansk Metal. Michael har takket ja til at overtage pladsen fra Carsten Dannemann Kjeldgaard.  

På dagens Videnrådsmøde dagsordensætter vi lokale uddannelsesmuligheder for unge og voksne. Der er således både fokus på lokale ungdomsuddannelsestilbud og voksnes efter- og videreuddannelsesmuligheder i kommunen, så vi sikrer, at både nutidens og fremtidens arbejdsstyrke udvikler de rette kompetencer til tiden. Kompetencebehov til grønne omstilling har fyldt meget i Videnrådets arbejde i indeværende år. Derfor er det oplagt at få belyst, hvordan lokale uddannelsesudbydere imødekommer kompetenceudviklingen til den grønne omstilling. UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern deltager på mødet med afdelingsleder Hans Uhd Jakobsen, uddannelseschef og Hanne Vestergaard Kristensen. Vi skal blandt andet høre om, hvordan de arbejder med den grønne omstilling i uddannelsesudbuddet på UCRS. Derudover vil Hanne udfolde, hvordan projektet ”Udvidet Service til AMU og anden efteruddannelse”, som blandt andet understøtter kompetenceudviklingen til den grønne omstilling inden for efter- og videreuddannelse af voksne.

 

Indstilling

Administrationen indstiller, at rådsmedlemmerne tager dagens tema og program til efterretning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Direktør på UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern bød velkommen og tilbød rådsmedlemmerne en rundvisning. Dagens tema og program blev taget til efterretning. 

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

2: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Formand for Videnrådet, Niels Kristian Larsen gennemgår dagsordenen og programmet for mødet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at rådsmedlemmerne godkender dagsordenen for Videnrådsmødet.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Dagsordenen for Videnrådsmødet blev godkendt. 

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

3: Godkendelse af referat

Sagsnr:

Indstilling

Administrationen indstiller, at rådsmedlemmerne godkender referatet fra Videnrådsmødet den 28.
august 2024
.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Referatet fra sidste Videnrådsmøde blev godkendt. 

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

4: Status på MatchMaker

Sagsnr: 24-025267

Sagsfremstilling

Direktør for Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Lykke Nielsen Høj giver en status på MatchMaker-funktionens arbejde i 2024 med særlig vægt på effektmål. 

 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Videnrådet tager status på MachMaker til efterretning. 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Lykke Nielsen Høj gav en status på MatchMaker-funktionen, som er i en god gænge. Status på effektmålene er, at der er foretaget 84 virksomhedsbesøg og 22 match mellem virksomheder og studerende. 53 studerende skriver opgaver i tilknytning til lokale virksomheder.

Seks virksomheder i kommunen har haft arrangementer for studerende. Virksomhederne har en stærk interesse i at få fat i de unge studerende og nyuddannede. 

Det seneste arrangement, der er blevet afholdt for studerende var Business Club for Students med fokus på iværksætteri og jobmuligheder inden for fødevarer. Her deltog 53 nationale og internationale studerende fra AU Herning. 

MatchMakeren har ligeledes deltaget i DSE messen i Aalborg, hvor fire lokale virksomheder deltog sammen. Det har en stærk effekt at stå sammen, og når virksomhederne gensidigt brander hinanden og kommunen som arbejdsplads. MatchMakeren deltager ydermere, når Profilering og Bosætning har POP-up kontor på Studenterhuset i Aarhus. 

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

5: Revideret samarbejdsaftale for driften af Studiecenter Ringkøbing-Skjern

Sagsnr: 24-025264

Sagsfremstilling

Revideret samarbejdsaftale for driften af Studiecenter Ringkøbing-Skjern

Videnrådet modtager her en revideret samarbejdsaftale for driften af Studiecenter Ringkøbing-Skjern. Sagen bliver videresendt til endelig godkendelse i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget, såfremt Videnrådet indstiller den til godkendelse.

Studiecenteret drives i samspil med Ringkøbing-Skjern Kommunes Videnpolitik og med forpligtelse over for Videnrådet i Ringkøbing-Skjern.

Formand, Niels Kristian Larsen præsenterer derfor Videnrådet for udkastet til den reviderede samarbejdsaftale, som fremgår af bilag 1) Samarbejdsaftale om drift af Studiecenteret, bilag 2) Studiecenterets funktioner, bilag 3) Jobfunktioner og bilag 4) Driftsbudget.   

Baggrund for revideringen

Den seneste samarbejdsaftale for Studiecenter Ringkøbing-Skjern blev godkendt af Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftudvalget den 27. februar 2023 og udløber med udgangen af 2024.  Strategigruppen for Studiecenteret mødtes den 2. oktober 2024 om den årlige opfølgning på samarbejdsaftalen, som udkastet til den reviderede samarbejdsaftale er et resultat af. Forslaget til revideringen har baggrund i et behov for, at samarbejdsaftalen er overensstemmende med målsætninger i den gældende Videnpolitik. Derudover har der fra begge aftaleparter været et ønske om, at rammer og retning for samarbejdet i højere grad afspejler trends og tendenser i uddannelses- og jobmarkedet.

Studiecenterets funktioner

Studiecenteret varetager overordnet set fem funktioner, som forbliver uændrede:

  • Tiltrække uddannelser
  • Skabe et attraktivt studiemiljø
  • Matche studerende og virksomheder
  • Kommunikation og markedsføring
  • Administration

Roller i samarbejdet og reviderede indsatsmål for Match

Ringkøbing-Skjern Kommune varetager den daglige drift af Studiecenteret og har det overordnede ansvar for de ovenstående funktioner, samt at indsatsmålene opnås. Konsulent for Viden og Arbejdskraft allokerer cirka fem timer ugentligt med ledelsesmæssig.  Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd bidrager til at opnå målene, men har særligt ansvar for at indsatsmålene for match opnås. For MatchMaker-funktionen er målene, at der årligt er 40 unikke Ringkøbing-Skjern virksomheder, der har samarbejder med studerende, og at der årligt er 100 studerende, som har samarbejde med ovennævnte virksomheder. Som en forsøgsordning er målet, at der årligt er minimum 150 studerende, der deltager i diverse arrangementer.  

Nyt indsatsmål for videntilførsel til borgere og virksomheder

Strategigruppen har et ønske om, at de retningsgivende indsatsmål, som knytter an til Studiecenterets ovenstående funktioner, afspejler videntilførsel til borgere og virksomheder gennem efter- og videreuddannelse. Derfor lægges der op til et indsatsmål 5.5. ”Videntilførsel”, hvor det fremgår, at Studiecenteret understøtter videntilførsel herunder efter- og videreuddannelse for kommunens borgere og virksomheder. Der lægges derfor op til, at Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd leverer en årlig opgørelse for, hvor megen efter- og videreuddannelse, der finder sted på Innovest. 

Ajourført efter gældende Videnpolitik

Udkastet til den reviderede samarbejdsaftale tager højde for Videnpolitikken 2023-2027, som blev vedtaget af byrådet den 18. april 2023. Videnpolitikkens målsætninger er derfor blevet tilføjet i samarbejdsaftalens punkt 3.2 ”En del af Videnpolitikken”.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Der blev i 2024 afsat 730.000 kr. til drift og udvikling af Studiecenteret. I 2025 og 2026 foreslås et årligt driftsbudget på 750.000 kr.  Reguleringen skyldes, at lønudgiften til MatchMakeren pristalsreguleres fra 580.000 kr. årligt til 600.000 kr. årligt.

I 2024 var MatchMakeren finansieret med 530.000 kr. fra Vækstpuljen til Uddannelse og med 50.000 kr. fra Videnpolitikken, hvorfra kommunikationsaktiviteter også blev finansieret. 

I 2025 og 2026 foreslås MatchMakeren finansieret med 600.000 kr. fra overførte midler vedr. projektaktiviteter under Videnpolitikken, hvor der i 2024 er 1.860.000 kr. i overførte midler, og der forventes et tilsvarende overført beløb til 2025. Dertil kommer et årligt budget på 200.000  kr., hvoraf der er disponeret 50.000 kr. Kommunikationsindsatsen foreslås fortsat finansieret under afsatte midler under Studiecenteret under Videnpolitikken. 

 

2025

2026

Løn MatchMaker

600.000 kr.

600.000 kr.

Kommunikationsaktiviteter, messedeltagelse mm.:

150.000 kr.

150.000 kr.

Driftsudgifter i alt

750.000 kr.

750.000 kr.

Effektvurdering

Det vurderes, at videreudviklingen af Studiecenteret kan rummes inden for det nye driftsbudget på

750.000 kr.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Videnrådet anbefaler den reviderede samarbejdsaftale for driften af Studiecenter Ringkøbing-Skjern – herunder finansieringen – til godkendelse i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling blev godkendt. 

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

6: Udvidet service til AMU og anden efteruddannelse

Sagsnr: 24-025261

Sagsfremstilling

Uddannelseschef hos UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern, Hanne Vestergaard Kristensen deltager på rådsmødet og orienterer Videnrådet om projektet Udvidet service til AMU og anden efteruddannelse.

Baggrund for projektet

UCRS har sammen med syv andre uddannelsesinstitutioner i det Midt- og Vestjyske fået tildelt projektmidler fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK). Projektet skal gøre det nemmere for virksomheder, jobcentre og andre aktører at skabe overblik over uddannelsesmulighederne i lokalområdet for så vidt angår AMU og almene kurser. Den udvidede Service omfatter bistand til virksomhederne lige fra kortlægning af kompetencebehov til administrativ bistand.

Projektets formål og indhold

Projektet adresserer især to lokale udforinger: Kompetencer til den grønne omstilling, Power-to-X-værdikæden og kompetenceudvikling af tosprogede, internationale arbejdstagere.

Projektet har fokus på at udvikle og implementere et fælles servicekoncept, der indeholder:

Virksomheder: Særligt SMV-segmentet vil være i fokus. Det er erfaringen, at det særligt er i disse virksomheder, hvor et udvidet servicekoncept bestående af hjælp til afklaring af kompetencebehov og efterfølgende praktisk hjælp vil være efterspurgt. Der er ingen umiddelbar afgrænsning, hvad brancher angår.

Ufaglærte og faglærte ansatte: Projektet har fokus på især AMU-målgruppen, hvor der vurderes at være potentiale for at løfte videre til faglært niveau eller videreuddannelse.

Ledige: Gennem et tæt samarbejde med jobcentret afdækkes muligheden for at bringe ledige tættere på arbejdsmarkedet gennem deltagelse i almene forløb og/eller AMU-kurser. Herunder afdækkes i et samarbejde med jobcentret og a-kasser muligheden for at aktivere ordninger i beskæftigelsessystemet – f.eks. voksenlærlingeordning og jobrotation.

Tosprogede: Det udvidede servicekoncept vil have et særligt fokus på at tilbyde afdækning og uddannelsesplanlægning herunder uddannelsesløsninger, der understøtter denne gruppes vej til relevante kompetencer. Det vil sige en sammenhængende uddannelsesløsning, der omfatter et løft af de basale kompetencer med henblik på at opnå et større udbytte af deltagelse i forløb med et erhvervsfagligt sigte.

Der er fokus på samarbejde mellem konsulenter fra såvel erhvervsskoler som VUC, hvor konsulenterne funger som hinandens ”øjne og ører” i virksomhederne og overleverer leads omkring virksomhedsbehov og ønsker til hinanden. Samarbejdet omfatter i alt cirka tyve konsulenter.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Videnrådet drøfter projektet og bidrager med input.

BilagBeslutning

Videnrådet drøftede oplægget, som fremgår af bilag 6: "Udvidet service til AMU". 

 

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

7: Den grønne omstilling i uddannelsesudbuddet på UCRS

Sagsnr: 24-025348

Sagsfremstilling

Afdelingsleder Hans Uhd Jakobsen deltager på mødet og præsenterer sammen med direktør Jakob Høeg, hvordan UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern arbejder med den grønne omstilling i uddannelsesudbuddet i erhvervs- og efteruddannelser. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Videnrådet tager præsentationen til efterretning. 

BilagBeslutning

Videnrådet tog præsentationen til efterretning. Præsentationen fremgår af bilag 7 "Er vi klar til den grønne omstilling?". Se informationsmateriale om Grøn AMU i bilag 8 og Udvidet Servicekoncept i bilag 9. 

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

8: Uddannelsesreformen

Sagsnr: 24-025300

Sagsfremstilling

I efteråret 2024 kom regeringen med et udspil til en uddannelsesreform: "Forberedt på fremtiden V - Flere i gymnasiet". Se bilag 5. Det er oplagt, at de rådsmedlemmer, som repræsenterer ungdomsuddannelsesinstitutionerne, tilkendegiver, hvordan de forholder sig til reformudspillet som afsæt for en indledende drøftelse.  

 

 

Indstilling

Administrationen indstiller, at rådsmedlemmerne drøfter reformudspillet. 

BilagBeslutning

Rådsmedlemmerne drøftede reformudspillet "Flere i gymnasiet". 

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

9: Gensidig orientering om aktiviteter med relevans for rådet

Sagsnr:

Sagsfremstilling

 

  • Revidering af Videnpolitikkens Handlingsplan skal revideres for en ny toårig periode fra 2025-2027. På det førstkommende Videnrådsmøde i 2025 vil vi gerne have Videnrådets input til revideringen.
  • KarriereKurs 2025 
  • Andet? 

Indstilling

Administrationen indstiller, at rådsmedlemmerne orienterer hinanden om aktiviteter med relevans for
Videnrådet.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Jakob Høeg: Job- og Karrieremesse på UCRS med 70 deltagende virksomheder løber af stablen den 6. november 2025. 

Lykke Nielsen Høj: Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd har fået støtte til et for-projekt hos Velliv. Projektet undersøger, hvordan man sikrer trivsel hos elever og lærlinge i virksomheder. Der bliver forventeligt afviklet to workshops henover foråret 2025, hvor udfordringer og muligheder afdækkes med elever/lærlinge og virksomheder/mestre. 

Hans Uhd: Forslag om at UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern deltager med en stand på næste InfoTag. 

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

10: Eventuelt

Sagsnr:

Indstilling

Administrationen indstiller, at rådsmedlemmerne kommer med indvendinger eller kommentarer
under eventuelt.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Der var ingen indvendinger. 

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

11: Næste møde i Videnrådet

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Næste Videnrådsmøde er den 27. marts 2025 fra 14.30-16.30. 

Bilag

Ingen bilag.

Fraværende
  • Lise Juhl Hansen
  • Jens Jensen
Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing