Referat: 28. august 2024 kl. 15:30
Deltagere
- Kristian Andersen
- Lise Juhl Hansen
- Anette Ørbæk Andersen
- Jakob Høeg
- Hans Østergaard
- Niels Kristian Larsen
- Lykke Nielsen Høj
- Catarina Kastrup
Fraværende
- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Referat
- Velkommen
- Godkendelse af dagsorden
- Godkendelse af referat
- Tilbageblik på faglig ekskursion til Green Skills
- Tilbageblik på fremtidens kompetencebehov
- Oplæg fra Eva Mærsk: Unges virksomhedstilknytning kan skabes i løbet af uddannelsesforløbet
- Kortlægning af det lokale take på samarbejder mellem virksomheder og uddannelser - hvad gør I her og nu?
- Dialog i grupper - hvad vil vi i fremtiden og hvordan?
- Gensidig orientering om aktiviteter med relevans for Videnrådet
- Eventuelt
- Næste møde i rådet
Kopier link til punktet - Print
1: Velkommen
Sagsnr:
SagsfremstillingFormand for Videnrådet, Niels Kristian Larsen, byder velkommen til dagens Videnrådsmøde.
Dagens tema er samarbejdet mellem uddannelser og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune, som også indgår i årshjulet for Videnrådsmøder 2024. Dette årshjul blev godkendt den 8. januar 2024 og danner rammen for Videnrådets strategiske arbejde i 2024.
Temaet er en central del af Videnpolitikkens målsætning 4 om at fremme samarbejder mellem virksomheder, studerende og uddannelsesinstitutioner. Videnrådets arbejde sigter mod at understøtte dette samarbejde, da det har stor betydning for de unges fremtidsvalg.
Formålet med dette møde er at belyse de eksisterende samarbejder mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner i kommunen og diskutere, hvordan samarbejdet styrkes. Vi vil særligt fokusere på, hvordan sådanne samarbejder kan have en positiv indvirkning på de unges beslutningsprocesser, både i forhold til valg af uddannelse, tilknytning til lokale virksomheder og fremtidig bosætning. Dette tema er blevet efterspurgt og betonet i videnstrategiske dialoger i løbet af året og er derfor et naturligt fokus for dagens drøftelser.
På de foregående møder er vi blevet inspireret af ekstern viden i form af fremskrivninger om "Fremtidens kompetencebehov" fra Randi Mørk Lildballe, work live stay, og fra vores fælles faglige ekskursion til Green Skills i Esbjerg, hvor Videnrådet blev klogere på kompetenceudviklingen til den grønne omstilling. Videnrådet står således på et fælles vidensgrundlag og har i forlængelse heraf tilvejebragt en række tydelige signaler om, hvad vi skal fokusere på, og hvorfor.
Dagens møde bygger videre på den eksterne viden, vores interne viden og de erfaringer, vi allerede har indsamlet. Videnrådets opgave er at bruge det fælles vidensgrundlag som afsæt for en fælles dialog om, hvordan vi styrker samarbejdet til gavn for både de unge, virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne.
Videnrådet kan se frem til et recap af det fælles vidensgrundlag samt en kortlægning af nuværende indsatser og samarbejder mellem uddannelser og virksomheder.
Vi får på dagens møde bistand fra Eva Mærsk, ph.d. i Sociologi og konsulent ved Nordregio. Eva vil præsentere Videnrådet for den seneste forskning, som påviser essentielle sammenhænge mellem unges virksomhedstilknytning under uddannelse og deres senere valg af uddannelses- og karriereveje samt fremtidige bosætningsagendaer. Evas indlæg vil give et evidensbaseret grundlag for Videnrådets drøftelser og prioriteringer.
Videnrådets drøftelser skal tilvejebringe et tydeligt signal om, hvad og hvordan Videnrådet ser, at lokale, stærke samarbejder mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner kan understøttes og styrkes i fremtiden.
IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne tager dagens tema og program til efterretning.
BilagIngen bilag.
BeslutningFormanden for Videnrådet, Niels Kristian Larsen rammesatte mødet og dets formål: at identificere måder, hvorpå samarbejdet mellem virksomheder og uddannelser kan styrkes yderligere, med særligt fokus på at identificere tiltag til at støtte de unges valg af uddannelse og karrierevej, samt deres tilknytning til kommunen og fremtidige bosætning.
Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Kopier link til punktet - Print
2: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
SagsfremstillingFormand for Videnrådet, Niels Kristian Larsen gennemgår dagsordenen og programmet for mødet.
IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne godkender dagsordenen for Videnrådsmødet.
BilagIngen bilag.
BeslutningDagsordenen blev enstemmigt godkendt.
Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Kopier link til punktet - Print
3: Godkendelse af referat
Sagsnr:
IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne godkender referatet fra Videnrådsmødet den 25. april 2024.
BilagIngen bilag.
BeslutningReferatet blev enstemmigt godkendt.
Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Kopier link til punktet - Print
4: Tilbageblik på faglig ekskursion til Green Skills
Sagsnr: 24-018663
SagsfremstillingVidenrådet får her til orientering et tilbageblik på Videnrådet og Videnstrategisk Forums faglige ekskursion til Green Skills den 3. juni 2024. Ekskursionen har givet deltagerne en grundig forståelse af, hvordan Esbjerg Kommune samarbejder strategisk med den grønne omstilling, og hvordan Green Skills understøtter kompetenceudvikling i energisektoren. Erfaringerne fra Esbjerg, især omkring opkvalificering, erhvervsplaymakerens rolle og partnerskaber mellem erhverv og uddannelse, har bidraget til et inspirerende vidensgrundlag for Ringkøbing-Skjern Kommunes videre arbejde med den grønne omstilling og kompetenceudvikling til den grønne sektor.
Recap på ekskursionen:
- Jakob Lykke, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune fremhævede betydningen af at anlægge et stærkt fælles politisk fokus på at "ville den grønne omstilling" på tværs af erhverv, beskæftigelse og uddannelse.
- Kenneth Nordestgaard, sekretariatsleder for Green Skills, præsenterede Esbjergs rolle som centralt knudepunkt i Danmarks grønne omstilling. Esbjerg er særligt vigtigt på grund af sin geografiske placering tæt på vindressourcerne i Nordsøen og sine stærke kompetencer inden for energisektoren.
- Esbjerg fokuserer på en bæredygtig omstilling fra fossile brændstoffer til vedvarende energi, med særligt fokus på offshore vindenergi og udvidelse af grøn energi-infrastrukturen. Kenneth Nordestgaard nævnte, at Danmarks mål om 70% reduktion af CO2-udledninger inden 2030 og CO2-neutralitet inden 2045 kræver massiv opkvalificering af arbejdsstyrken.
- Green Skills blev etableret som et fællessekretariat, der understøtter tværgående samarbejde mellem erhverv, beskæftigelse og uddannelse. Formålet er at sikre, at arbejdsstyrken besidder de kompetencer, der er nødvendige for at imødekomme energisektorens behov, herunder CCS (Carbon Capture and Storage) og vedvarende energiteknologier.
- Julie Skals, erhvervsplaymaker, forklarede, hvordan erhvervsplaymakerens rolle er at forbinde folkeskoler, ungdomsuddannelser og virksomheder. Dette gør det muligt for skoleelever at få praktiske erfaringer med erhvervsuddannelser og få viden om karrieremuligheder i energisektoren tidligt i livet. Erhvervsplaymakerne spiller en nøglerolle i at sikre tidlig opmærksomhed på grønne karrierer og understøtter de unges overgang fra skole til arbejdsmarked ved at bygge bro mellem uddannelsessystemet og de lokale virksomheder.
- Lillian Pedersen, projektleder for Jobcenter Esbjergs Energiteam, beskrev teamets succesfulde indsats med at rekruttere og opkvalificere ledige til energisektoren. Teamet fokuserer særligt på specialiserede opkvalificeringsforløb inden for brancher som svejsning, VVS og montage til både onshore og offshore sektorer.
- Siden efteråret 2021 har over 180 ledige gennemført opkvalificeringsforløb i energisektoren, og tre fjerdedele af disse er i arbejde eller uddannelse en måned efter afslutning. Der er særligt fokus på at sikre arbejdsstyrken med de nødvendige færdigheder til den grønne omstilling.
- Martin Svane, vicedirektør for Rybners, præsenterede deres Full Service-model, som er en innovativ løsning, der fjerner administrative barrierer for virksomheder, når de vil opkvalificere deres medarbejdere. Modellen rådgiver virksomheder om deres kompetencebehov og hjælper dem med at tilmelde medarbejdere til AMU-kurser, samtidig med at refusioner for udgifter til kurser hjemtages.
- Full Service har været en stor succes og har i 2023 hjemtaget over 40 millioner kroner i refusioner til virksomhederne. Modellen muliggør, at virksomhederne kan fokusere på strategisk kompetenceudvikling, hvilket øger deres konkurrenceevne i både opgangs- og nedgangstider.
- Deltagerne fik en rundtur på Esbjerg Havn. Havnen er et centralt knudepunkt for offshore energisektoren og spiller en stor rolle i at understøtte Danmarks grønne omstilling. Jesper Bank, salgsdirektør for Esbjerg Havn, præsenterede havnens infrastrukturelle styrker og deres evne til at håndtere den stigende efterspørgsel fra vindsektoren samt de investeringer, der er nødvendige for at sikre fremtidens energibehov.
Signaler fra Videnrådet og Videnstrategisk Forum
På baggrund af de faglige oplæg fra ekskursionen til Green Skills, har medlemmer af Videnrådet og Videnstrategisk Forum identificeret en række vigtige temaer og handlinger til videre overvejelse. Gruppen har tilvejebragt en række konkrete forslag og ideer til, hvordan samarbejdet mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner kan styrkes. Fokusområder som potentialet i brugen af en erhvervsplaymaker, tidlig oplysning om den grønne omstilling, og etableringen af partnerskaber med uddannelsesinstitutioner fremhæves som essentielle for fremtidens strategi. Samtidig er der enighed om behovet for at ændre opfattelsen af faglærte uddannelser og sikre en mere målrettet politisk retning for Ringkøbing-Skjern Kommunes fremtidige strategi.
- Full-service til opkvalificering af medarbejdere:
- Flere medlemmer ser potentiale i at indgå partnerskaber med uddannelsesinstitutioner som Rybners for at sikre en "Full-service"-model for opkvalificering af medarbejdere. Der er opbakning til at undersøge muligheden for at etablere en lignende model i samarbejde med UCRS.
- Handling: Der er enighed om at fremme samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne, hvor virksomheder får en "bare skriv under, så klarer vi resten"-løsning, hvilket letter byrden for virksomhederne.
- Erhvervsplaymakerens rolle:
- Mange medlemmer understreger vigtigheden af en erhvervsplaymaker, der både kan koordinere aktiviteter og arbejde langsigtet med trends og tendenser, der rækker 10 år frem i tiden.
- Handling: Der er bred enighed om, at en erhvervsplaymaker skal arbejde tæt sammen med interessenter som skolelærere, virksomheder, ungdomsuddannelser og uddannelsesinstitutioner for at sikre et stærkere samarbejde mellem parterne.
- Finansiering af AMU og udvidelse af samarbejde:
- Der blev diskuteret muligheder for finansiering af AMU-kurser på månedlig basis, inspireret af Rybners-modellen. Det blev foreslået at bringe dette op i Videnstrategisk Forum og Videnrådet for yderligere drøftelse.
- Handling: Udvide samarbejdet over kommunegrænserne ved at inddrage KUBE og Vest alliancen for at sikre bredere engagement og flere muligheder for uddannelses- og erhvervssamarbejde.
- Retningsgivende beslutninger for RKSK:
- Der er et ønske om at få en politisk beslutning om, hvad Ringkøbing-Skjern Kommune vil være fælles om i forhold til erhvervs- og uddannelsessamarbejdet.
- Handling: Det foreslås, at der arbejdes hen imod en fælles politisk retning, hvor der træffes beslutninger om langsigtede strategier for at sikre, at initiativerne er målrettede og forankrede.
- Tidlig kommunikation om den grønne omstilling:
- Medlemmerne ser det som vigtigt at begynde kommunikationen og oplysningen om den grønne omstilling allerede i folkeskolen. Erhvervsplaymakeren skal have en central rolle i at facilitere denne dialog og fremme match-making mellem elever og virksomheder.
- Handling: Oprette en HUB for den grønne omstilling, hvor børn og unge tidligt kan blive inspireret og få praktisk indsigt i den grønne omstilling gennem partnerskaber og projekter.
- Omdømme og fortælling om faglærte uddannelser:
- Flere medlemmer har peget på behovet for at ændre den negative opfattelse af faglærte uddannelser. Fritidsarbejde fremhæves som mindre skræmmende for unge end praktik og kan derfor være en god indgang til at inspirere dem.
- Handling: Det er nødvendigt at tænke kreativt omkring storytelling og branding af faglærte uddannelser. Der bør sættes fokus på at skabe positive og inspirerende fortællinger, der kan fremme interessen for erhvervsuddannelserne.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Videnrådet tager tilbageblikket og signalerne til efterretning og bringer dem i anvendelse i den efterfølgende dialog.
BilagIngen bilag.
BeslutningRådsmedlemmerne tog tilbageblikket til efterretning.
Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Kopier link til punktet - Print
5: Tilbageblik på fremtidens kompetencebehov
Sagsnr: 24-018652
SagsfremstillingI forbindelse med Videnrådsmødet den 8. januar 2024 har der været fokus på, hvordan samarbejdet mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner kan styrkes og udvikles med henblik på at imødekomme fremtidens kompetencebehov bedst muligt. Videnrådets tidligere drøftelser har leveret tydelige signaler om nødvendigheden af at fremme et tættere samarbejde mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Dette samarbejde skal understøtte de unges karrierevalg, styrke virksomhedernes kompetenceudvikling og sikre, at uddannelserne tilpasses de lokale behov.
I de videnstrategiske gruppedialoger i forlængelse af temaet, har rådsmedlemmerne fremhævet en række centrale temaer og forslag til handling:
- Tematiske, forpligtende partnerskaber:
- Fokus: Styrkede partnerskaber mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner for at sikre, at uddannelsesudbuddet matcher virksomhedernes behov, særligt inden for den grønne omstilling og digitalisering.
- Forslag: Initiere langsigtede partnerskaber, der muliggør en kontinuerlig dialog mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Der bør overvejes politisk styring for at forpligte parterne.
- Tættere relation mellem folkeskoler/ungdomsuddannelser og virksomheder:
- Fokus: Understøtte unges karriereafklaring ved at styrke relationerne mellem folkeskoler, ungdomsuddannelser og virksomheder, herunder etablering af erhvervsplaymaker-roller.
- Forslag: Øge synligheden af folkeskolens rolle i karrierevejledning og sikre tættere koordinering mellem erhvervs- og gymnasiale uddannelser.
- Udvikling af flere virksomhedstilpassede uddannelser:
- Fokus: Øge fleksibiliteten i uddannelser, så indhold og tidspunkter bedre matcher virksomhedernes behov.
- Forslag: Udvikle adaptive uddannelsesprogrammer, der skræddersys til de lokale virksomheders kompetencebehov, og etablere partnerskaber, hvor virksomheder aktivt bidrager til udformningen af nye uddannelser.
- Efter- og videreuddannelse af ledere og HR:
- Fokus: Fremme strategisk kompetenceudvikling i virksomhederne, hvor HR-medarbejdere og ledere bliver aktive medskabere af uddannelsesprogrammer.
- Forslag: Opstart af arbejdsgrupper med deltagelse af HR, virksomhedsledere og uddannelsesinstitutioner for at definere virksomhedernes uddannelsesbehov og skabe relevante uddannelsesprogrammer.
- Praktik og fleksible uddannelsesforløb:
- Fokus: Imødekomme elever med særlige behov gennem mere fleksible uddannelsesforløb, der inkluderer praktiske elementer og virksomhedsophold.
- Forslag: Indføre individuelle uddannelsesplaner i folkeskoler og ungdomsuddannelser med fokus på arbejds- og læringsophold i virksomhederne.
- Læringskultur og organiseringsformer i virksomheder:
- Fokus: Fremme læringskulturen i virksomhederne ved at implementere aktionslæring og co-teaching som metoder til efteruddannelse.
- Forslag: Etablere modeller, der gør det muligt for virksomheder at integrere læring i driften uden at påvirke produktionen negativt. Derudover bør der tilbydes efteruddannelse i form af abonnementsløsninger og plug’n’play-modeller.
- Formidling af uddannelsestilbud og kurser:
- Fokus: Bedre formidling af eksisterende uddannelses- og kursusmuligheder til virksomheder, så flere kan udnytte de ressourcer, der er til rådighed.
- Forslag: Udvikling af en portal til at formidle kurser og uddannelsesudbud mere effektivt, eventuelt med hybride og digitale formater for større tilgængelighed.
Indstilling
Administrationen indstiller, at rådsmedlemmerne tager de fælles signaler til efterretning og bringer dem i anvendelse i den efterfølgende dialog.
BilagIngen bilag.
BeslutningRådsmedlemmerne tog tilbageblikket til efterretning.
Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Kopier link til punktet - Print
6: Oplæg fra Eva Mærsk: Unges virksomhedstilknytning kan skabes i løbet af uddannelsesforløbet
Sagsnr: 24-018646
Sagsfremstilling
Ph.d. i Sociologi, Eva Mærsk forsker og rådgiver om uddannelse, steder og ungdomsliv, fællesskaber og unges stedtilknytning, organisationskultur og regional udvikling. Eva er tidligere medarbejder i work live stay og er i dag konsulent ved Nordregio. Eva deltager virtuelt og vil delagtiggøre Videnrådet i sin seneste forskning og byder ind med et evidensbaseret vidensgrundlag, som blandt andet peger på, at unges virksomhedstilknytning kan skabes i løbet af uddannelsesforløbet, og at det har en stor betydning for unges følelse af sikkerhed, når de skal overgå til et arbejdsmarked. Det betyder således også, at der er langt større sandsynlighed for, at virksomhedstilknytningen (gennem praktik eller lignende) spiller positivt sammen med en bosætningsagenda, når virksomhedstilknytningen er foregået i lokalområdet. Det betyder også, at virksomheder har et meget stort ansvar netop i velkomst-fasen for nye medarbejdere, fordi det ofte også er ved første job, at beslutningen om at bosætte sig bliver taget - forudsat at oplevelsen af arbejdsmarkedet i lokalområdet er positivt.
IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne tager evidensgrundlaget til efterretning og bringer dem i anvendelse i den efterfølgende gruppedialog.
BilagBeslutningEva Mærsk bidrog virtuelt med et oplæg, der fokuserede på de udfordringer, som Ringkøbing-Skjern Kommune står over for i forhold til rekruttering og fastholdelse af unge. Hun lagde vægt på vigtigheden af relationer og netværk - især de uformelle samtaler ved kaffemaskinen, som spiller en central rolle i unges tilknytning til arbejdspladsen. Slides til Evas oplæg fremgår af bilaget.
Rekrutteringens aktualitet
Eva betonede, hvordan fokus bør flyttes fra traditionelle rekrutteringsmetoder til at fremhæve lokalområdets unikke værdier og stedstolthed. Hun pegede på den demografiske udfordring, hvor mange kommuner oplever et markant fald i antallet af unge, hvilket skaber et pres på arbejdsmarkedet. Eva understregede, at unges valg om at flytte væk eller blive boende ofte afhænger af uddannelsesmulighederne og de sociale normer, de er vokset op med.
Faktorer, der påvirker unges beslutninger
Eva præsenterede en række faktorer, der påvirker unges valg af uddannelse og bosætning. Hun fremhævede, at kvinder oftere flytter til større byer end mænd, og at unge vælger uddannelser baseret på jobmuligheder og sociale netværk. Hun understregede også, hvordan normer og opdragelse spiller en rolle i de unges valg, herunder ideen om, at det er mere attraktivt at flytte væk fra mindre bysamfund.
Generation Præstation og deres krav
I sin præsentation fokuserede Eva på den såkaldte "generation præstation", som stiller høje krav til både studie- og arbejdslivet. Denne generation søger mening i deres arbejde, stiller krav til mental trivsel, og værdsætter inklusion, diversitet og bæredygtighed. De prioriterer også fleksibilitet og relationer på tværs af generationer og hierarkier. Eva understregede, at det er nødvendigt at skabe en tidlig tilknytning til arbejdspladserne, allerede fra folkeskolens ældste klasser, for at fastholde de unge i lokalområdet.
Betydningen af lokale samarbejder og fleksibilitet
Eva argumenterede for, at samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, kommuner og virksomheder er afgørende for at tiltrække og fastholde unge. Hun påpegede, at traditionelle rekrutteringskampagner og decentralisering af uddannelser ofte har begrænset effekt. I stedet bør der være fokus på at gøre lokalområder og arbejdspladser mere attraktive gennem helhedstænkning og elastisk tilknytning, som kan tilpasses de unges livsfaser.
Opsummering
Afslutningsvis fremhævede Eva, at relationer og medarbejderfortællinger er afgørende for succesfuld rekruttering. Hun understregede, at rekruttering i dag sker på mange nye parametre, og at det er nødvendigt at være ekstra attraktive, især fordi de unge generationer har ændrede normer og forventninger til deres arbejdsliv og tilknytning til arbejdspladsen. Samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, kommuner og virksomheder blev fremhævet som en nøglefaktor for at sikre nye medarbejdere og indbyggere i kommunen.
Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Kopier link til punktet - Print
7: Kortlægning af det lokale take på samarbejder mellem virksomheder og uddannelser - hvad gør I her og nu?
Sagsnr: 24-018669
SagsfremstillingVidenrådet har mulighed for at videndele og kortlægge aktuelle, eksempler på lokale samarbejder og indsatser mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune.
IndstillingAdministrationen indstiller, at deltagerne med noget på hjerte bidrager til kortlægningen og fremhæver eksempler på konkrete indsatser, der understøtter denne agenda.
BilagIngen bilag.
BeslutningRådsmedlemmerne bidrog med viden om det aktuelle samarbejde.
Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Kopier link til punktet - Print
8: Dialog i grupper - hvad vil vi i fremtiden og hvordan?
Sagsnr: 24-018703
SagsfremstillingRådsmedlemmerne drøfter i grupper, hvad vi kan gøre for at styrke samarbejdet mellem virksomheder og uddannelser i fremtiden? Hvilke indsatser bør - efter Videnrådets mening - prioriteres i fremtiden? Rådsmedlemmerne kan lade sig inspirere af:
1) Det, vi gør i forvejen/ indsatser i Videnpolitikkens handlingsplan
2) Signaler, ideer og tiltag fra Videnrådets dialoger
3) Evidens fra Eva Mærsk
4) Viden om fremtidens Kompetencebehov, work live stay
5) Inspiration og know-how fra Green Skills, Esbjerg
BilagBeslutning
Rådsmedlemmerne diskuterede, hvad vi kan gøre for at styrke samarbejdet mellem virksomheder og uddannelser. I kan finde den samlede opsamling fra gruppedialogerne i bilaget: "Opsamling gruppedialoger".
Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Kopier link til punktet - Print
9: Gensidig orientering om aktiviteter med relevans for Videnrådet
Sagsnr:
Sagsfremstilling- KUBE – orientering om tredje indsatsperiode 1. august 2024 til 31. januar 2025
- Ingeniørtrainee, status på augustoptaget
- KarriereKurs 2025
- BusinessClub for students
Administrationen indstiller, at rådsmedlemmerne orienterer hinanden om aktiviteter med relevans for
Videnrådet.
Ingen bilag.
Beslutning- KUBE – orientering om tredje indsatsperiode 1. august 2024 til 31. januar 2025
Indsatsområderne er:
Spor 1: Tiltrækning af arbejdskraft
Spor 2: Strategisk uddannelsesplanlægning -
Spor 3: ESG - fokus på S’et og social bæredygtighed – især ungeindsatsen
Spor 4: Seniorpolitik
Status på KUBE indsatsområder og effektmål:
1. periode: 15.09.23– 31.01.24.
Måltal: 50 virksomhedsbesøg / status: 70 virksomhedsbesøg
2. periode: 01.02.24 – 31.07.24
Måltal: 75 virksomhedsbesøg / status: 94
• Ingeniørtrainee, udbudt fra VIA University College, Horsens
Status på augustoptaget: 23 studerende med en gennemsnitsalder på 37 år. Der er indgået kontrakter med tre lokale virksomheder fra Ringkøbing-Skjern Kommune.
• KarriereKurs 2025
KarriereKurs har fået en fremragende start. Der er på nuværende tidspunkt 16 ansættelser af sabbatister i sabbatårsjob i lokale virksomheder, og der er flere ansættelser på vej. Der bliver holdt sociale arrangementer for de unge i KarriereKurs - blandt andet på Kabelbanen i Hvide Sande den 18. september og hos Skjern Håndbold senere på året.
Næste KarriereKurs afholdes på henholdsvis VGT i Tarm og UCRS, HHX i Ringkøbing den 3. og 4. marts 2025.
• BusinessClub for students
Den 7. november 2024 afholdes der BusinessClub for students i Fødevareparken i Skjern. BusinessClub består af studerende fra AU Herning. Temaet for aftenen er fødevarer, og de studerende kan se frem til oplæg fra Arla Foods, fødevareiværksættere, oplæg om matchmaking og bosætningstilbud. Derudover kommer de studerende til at spille fødevarebanko med Bent Gråkjær. Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Kopier link til punktet - Print
10: Eventuelt
Sagsnr:
IndstillingAdministrationen indstiller, at rådsmedlemmerne kommer med indvendinger eller kommentarer
under eventuelt.
Ingen bilag.
BeslutningDer var ingen kommentarer eller indvendinger til eventuelt.
Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius
Kopier link til punktet - Print
11: Næste møde i rådet
Sagsnr:
SagsfremstillingNæste Videnrådsmøde er den 28. november 2024.
Er der forslag til temaer eller dagsordenspunkter?
Er der nogen, der har lyst til at påtage sig værtsskabet?
BilagIngen bilag.
BeslutningJakob Høeg tilkendegav, at UCRS gerne vil være vært for næste møde i Videnrådet den 28. november 2024. Jakob foreslår, at Videnrådet blandt andet kan fokusere på EUX-elever. Der var bred tilslutning om forslaget.
Fraværende- Torben Kylling Petersen
- Bente Østergaard Mikkelsen
- Anders Thygesen
- Lotte Thøgersen
- Henriette Slebsager
- Carsten Dannemann Kjeldgaard
- Janne Mylin
- Søren Elbæk
- Anders Holm
- Finn Borchsenius