Referat: 8. december 2023 kl. 08:00
Deltagere
- Henrik Hammelsvang
- EV-Metalværk, Teknisk underdirektør, Erling Tofting
- HydraSpecma, Group Director – EVP: Henrik Sillesen
- Direktør for Ringkøbing Fjord Handelsråd: Jacob Muldkjær Rasmussen
- Thomas Andersen
- Kim Ulv Christensen
- Anette Ørbæk Andersen
- KP Components A/S: Christina Sellerup
- Søren Elbæk
- Dansk Erhverv, Underdirektør: Marc Perera Christensen
- Fagbevægelsens Hovedorganisation, Formand for 3F Ringkøbing-Skjern: Henning Boye Christensen
- Marianne Møller Kirkgaard
- Dorthe Frydendahl
- Erhvervsdirektør for Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd: Lykke Nielsen Høj
- Carsten Bjerg
- Jens Jensen
- Thine Overgaard Thygesen
- Lalandia, HR Manager: Lene Stejnicher
- Sandgaarden, Indehaver: Lars Pinholt
- HR- og kommerciel chef for Destination Vesterhavet: Lars Ravnholt
- Dansk Industri, Chefkonsulent: Anders Holm
- Hans Østergaard
- Lampemesteren, Direktør: Morten Brændgaard
- Vestas, HR business partner: Kim Hvid Thomsen
- Formand for Vestjysk Landboforening: Jacob Spangsberg
- ABC Lavpris, Medejer: Torben Tobiasen
- JKS, Underdirektør: Søren Ingemann
Referat
- Velkommen
- Præsentation af Lampemesteren A/S
- Godkendelse af dagsorden
- Godkendelse af referat
- Dagens tema og program
- Output fra workshoppen - ny prøvehandling for tilknytning af international arbejdskraft
- Output fra workshoppen – fælles strategi for sprogindsatsen
- Arbejdskraftrådsmøder i 2024
- Gensidig orientering - aktiviteter med relevans for arbejdskraftrådet
- Eventuelt
- Næste møde i rådet
Kopier link til punktet - Print
1: Velkommen
Sagsnr:
SagsfremstillingFormand for arbejdskraftrådet, Søren Elbæk byder velkommen. Det er det sidste møde i arbejdskraftrådet for i år. I den anledning har vi allieret os med Kok Susgaard, som har givet sit bud på dejligt morgenbrød og lidt julestemning på bordene.
Tak til Lampemesteren for at danne ramme om dagens møde. Morten Brændgaard CEO for Lampemesteren A/S vil give os en kort introduktion til virksomheden.
BilagIngen bilag.
BeslutningFormand for Arbejdskraftrådet, Søren Elbæk bød velkommen til Arbejdskraftrådet og takkede Lampemesteren A/S for at stille deres kantine til rådighed for dagens møde.
Afbud fra:
Hans Østergaard, Borgmester Ringkøbing-Skjern Kommune
Thomas Andersen, Stabschef Ekstern Udvikling, Ringkøbing-Skjern Kommune
Lars Ravnholt, HR- og Kommerciel Chef, Destination Vesterhavet
Christina Sellerup, KP Components A/S
Marc Perera Christensen, Underdirektør Dansk Erhverv
Jacob Muldkjær Rasmussen, Direktør for Ringkøbing Fjord Handelsråd
Dorthe Frydendahl, Bosætningskoordinator Ringkøbing-Skjern Kommune
Lykke Nielsen Høj, Erhvervsdirektør for Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd
Kopier link til punktet - Print
2: Præsentation af Lampemesteren A/S
Sagsnr:
SagsfremstillingCEO Morten Brændgaard byder velkommen til Lampemesteren A/S og giver en kort præsentation af virksomheden med fokus på deres onboarding af internationale medarbejdere og sprogindsatsen i den forbindelse.
BilagIngen bilag.
BeslutningCEO, Morten Brændgaard bød velkommen til Lampemesteren A/S. Morten fortalte om den rejse, virksomheden har gennemlevet de senere år.
Kopier link til punktet - Print
3: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
SagsfremstillingAdministrationen indstiller, at arbejdskraftrådet godkender dagsordenen for dagens rådsmøde.
BilagIngen bilag.
BeslutningDagsorden blev godkendt.
Kopier link til punktet - Print
4: Godkendelse af referat
Sagsnr:
SagsfremstillingAdministrationen indstiller, at arbejdskraftrådet godkender referatet fra sidste rådsmøde, som kan
findes her.
Ingen bilag.
BeslutningReferatet fra Arbejdskraftrådet den 25. august 2023 blev godkendt.
Kopier link til punktet - Print
5: Dagens tema og program
Sagsnr:
SagsfremstillingFormand, Søren Elbæk rammesætter dagen med præsentation af formål og program med en kort skitsering af den proces, der er gået forud for dagens tema.
På sidste møde i arbejdskraftrådet den 25. august 2023 var temaet ”Den internationale arbejdskrafts bosætning i Ringkøbing-Skjern Kommune” og i forlængelse heraf ”tilknytning af internationale medarbejdere”. I den forbindelse deltog rådsmedlemmerne i en workshop faciliteret af work live stay. Deltagerne skulle give konkrete input til, hvad vi i fællesskab kan gøre for, at Ringkøbing-Skjern Kommune er et endnu mere attraktivt sted at arbejde og bosætte sig for internationale medarbejdere. Der var to mål for workshoppen:
1) Forbedre og genaktivere vellykkede tiltag fra handlingsplanen
2) Tænke nyt i styrkelsen af tilknytningen af international arbejdskraft
Opsamlingen på deltagernes input pegede på to relevante spor, som vi forfølger på dagens møde:
- Øget fokus på tilknytning af partner/ægtefælle/familie til internationale medarbejdere – fra arbejdsophold til livsophold.
- Sprogundervisning for internationale medarbejdere – hvad og hvordan er den gode praksis? Hvordan kan vi være med til at understøtte sprogudviklingen hos internationale medarbejdere?
Spor 2 danner afsæt for dagens tema som er "sprogindsatsen for international arbejdskraft". Spor 1 har resulteret i en prøvehandling, som stabschef, Thomas Andersen vil sige mere om.
BilagIngen bilag.
BeslutningFormand, Søren Elbæk rammesatte dagens møde med en præsentation af dagens formål og tema, samt en skitsering af den proces, der er gået forud for mødets program.
Kvalificeret og tilstrækkelig arbejdskraft er en markant udfordring i kommunen, idet der er fremskrivninger om negativ vækst i arbejdsstyrken. Der skal være tilstrækkelig, kvalificeret arbejdskraft nu og i fremtiden, hvorfor Arbejdskraftrådet har prioriteret, at vi skal arbejde med tilknytning af internationale medarbejdere. International arbejdskraft er en forudsætning for fremtidig, kvalificeret arbejdskraft. Vi har brug for kollegaer fra udlandet. Arbejdskraftrådet har derfor peget på, at vi skal arbejde for at tilknytte partnere og ægtefæller til internationale, uledsagede medarbejdere, som allerede er ansat i Ringkøbing-Skjern Kommune. Desuden har Arbejdskraftrådet identificeret et behov for at styrke sprogindsatsen for tilknytning af internationale medarbejdere. Dette opdrag fra Arbejdskraftrådet danner således grundlag for dagens tema: sprogindsatsen for internationale medarbejdere.
Kopier link til punktet - Print
6: Output fra workshoppen - ny prøvehandling for tilknytning af international arbejdskraft
Sagsnr:
Sagsfremstilling
Indstilling
Administrationen indstiller, at der nedsættes en arbejdsgruppe bestående af arbejdskraftrådsmedlemmer, som har interesse i at være en del af prøvehandlingen.
BilagBeslutningWorkshoppens arbejdsgrupper kom med mange bud på indsatser for tilknytning og pegede på, hvor vi især skal lægge kræfterne i. Vi har samlet indsatserne og indordnet gruppernes udsagn i farvekategorier og temaer. Der var mange fællestræk i gruppernes bud på indsatser og ideer til prioritering, som det fremgår af nedenstående grafiske sammenfatning. Arbejdsgrupperne var overvejende optagede af at tiltrække partnere, ægtefæller og familier. Derudover havde arbejdsgrupperne identificeret en række motivationsfaktorer for at udvide arbejdsopholdet til et livsophold for hele familien. Arbejdsgrupperne fremhævede, at vi på den ene side skal motivere for en mulig fremtid med lærings- og udviklingsmuligheder, uddannelses- og karrieremuligheder for internationale medarbejdere. På den anden side skal vi motivere for muligheden for at leve hele liv med rige udfoldelsesmuligheder, fritidsaktiviteter, kultur- og børneliv - for hele familien - tæt på naturen. Opsamlingen fra grupperne rummede sætninger som: "hent hele familien", "Invitér dem i inklusionspraktik", "invitér dem som piloter i en praktikperiode", "vi skal fejre international arbejdskraft", "vi skal kaste lys på det hele liv, ikke bare arbejdet", "vis kommunen frem".
Vi har taget gruppernes input alvorligt og lavet en skitse til en prøvehandling, der er født i Arbejdskraftrådet, og som skal afprøves til foråret 2024. Vi vil invitere en gruppe partnere/ægtefæller til her-arbejdende internationale medarbejdere til et mini-livsophold i Ringkøbing-Skjern Kommune. Rejseplanen for mini-opholdet skal indeholde de bærende motivationsfaktorer, som Arbejdskraftrådet har fremhævet. Der skal laves grundig research og indsamles viden om målgruppen, inden prøvehandlingen har kickoff, så vi sikrer, at tilknytningspotentialet er til stede. Derudover overvejer vi at afprøve nogle tiltag undervejs i prøvehandlingen, fx. webinarer om dansk kultur og normer og online sprogundervisning i basis-dansk, forud for mini-opholdet.
Arbejdskraftrådet skulle tilkendegive, om de kunne nikke genkendende til prøvehandlingen og se potentialet. Ydermere skulle rådet være med til at kvalificere prøvehandlingen. Arbejdskraftrådet havde positive tilkendegivelser og kunne se stort potentiale i prøvehandlingen. Arbejdskraftrådet foreslog, at vi skal huske at introducere et autentisk børneliv, og at arbejdsgruppen med stor fordel kunne lære af herboende internationale medarbejdere og deres børn, når vi planlægger prøvehandlingen. Arbejdskraftrådet omtalte også økonomien i prøvehandlingen, som umiddelbart er en svær beregning, da vi endnu ikke ved, hvor mange deltagere, der er tale om. Men rådet fremhævede samtidigt, at der var tale om en forholdsvis lille investering i en indsats med så stort et rekrutteringspotentiale. Det blev fremhævet, at en prøvehandling af den størrelsesorden kræver, at alle - både virksomheder, kommune, frivillige etc. arbejder sammen om at få det til at lykkes. Der er potentiale for masser af positiv PR i forbindelse med gennemførelsen. I kan se opsamlingen på workshoppen og præsentationen af prøvehandlingen i bilag 1: "Opsamling på workshoppen og prøvehandling".
Opsamlende aftalte vi, at virksomheder, som har internationale, uledsagede medarbejdere ansat, og som har partner/familier med tilknytningspotentiale, skal sende en mail til Thine Overgaard Thygesen, hvor de tilkendegiver deres interesse om at være med i prøvehandlingen og eventuelt også vilje til at deltage i en arbejdsgruppe for prøvehandlingen.
Kopier link til punktet - Print
7: Output fra workshoppen – fælles strategi for sprogindsatsen
Sagsnr:
SagsfremstillingMed afsæt i det andet spor i workshoppens output, behandler arbejdskraftrådet under dette punkt, hvad vi sammen kan gøre for at styrke sprogindsatsen for internationale medarbejdere.
1. Sprogindsatsen for international arbejdskraft
Koordinator for viden og arbejdskraft, Thine Overgaard Thygesen præsenterer de sprogrelaterede indsatser, som allerede findes i arbejdskraftpolitikkens handlingsplan. Derudover fremlægges aktuelle anbefalinger for sprogindsatsen for internationale medarbejdere, herunder Kommunernes Landsforenings seneste anbefalinger i publikationen "International Arbejdskraft - vi har brug for flere kollegaer fra udlandet". Se publikationen her. Arbejdskraftrådet får desuden til orientering en række nedslag i sprogorienterede anbefalinger fra GoInGlobal rapporten, som er et resultat af et projektsamarbejde mellem MANTRA, Aarhus Universitet og Ringkøbing-Skjern Kommune. Projektet har kortlagt udfordringer og muligheder for inklusion og forankring af internationale medarbejdere og tilflyttere i Ringkøbing-Skjern Kommune. Se rapporten her.
2. Sprogundervisningens mange aspekter
Sprogcenterchef for UC Plus, Karen Greiffenberg Poulsen præsenterer arbejdskraftrådet for de mange aspekter og særlige opmærksomheder, der er forbundet med sprogundervisning og virksomhedernes sprogindsats, herunder vilkår, præmisser, kultur, målgrupper, muligheder og udfordringer. Der vil blive lagt særligt fokus på, hvad virksomheder kan gøre, og hvad vi sammen kan gøre for at styrke sprogindsatsen for internationale medarbejdere.
3. Sprogindsatsen i en lokal virksomhed
HR Business Partner Esmark, Stephanie Dittrich præsenterer arbejdskraftrådet for Esmarks strategi for sprogundervisningen og sprogindsatsen i forbindelse med onboarding af internationale medarbejdere.
4. Input til en fælles strategi for sprogindsatsen
Arbejdskraftrådet kommer med input til en strategi for en fælles, lokal strategi for sprogindsatsen. Alle input bliver noteret og skal danne afsæt for det videre arbejde med strategien i en arbejdsgruppe, der bliver nedsat.
5. Nedsættelse af arbejdsgruppe
Arbejdskraftrådets medlemmer opfordres til at tage del i en arbejdsgruppe, som skal arbejde videre med strategien og udvikle konkrete indsatser for en fælles handlingsplan for en fælles sprogindsats.
BilagBeslutning1. Sprogindsatsen lokalt
Formand for Arbejdskraftrådet, Søren Elbæk orienterede om lokale sprogindsatser.
1.a Sprogindsatsen for international arbejdskraft
Koordinator for Viden og Arbejdskraft, Thine Overgaard Thygesen orienterede om anbefalinger for sprogindsatsen.
Thine fremhævede hovedfund i GoinGlobal-rapporten. Se rapporten her. Midlertidighedsperspektivet på internationale medarbejderes ophold er en udfordring. En del af løsningen er at anlægge et helhedsperspektiv og betone samspillet mellem familie, sprog og virksomhed, når vi tænker tilknytning.
Inklusion refererer til den internationale medarbejders subjektive oplevelse af at være en værdifuld deltager af lokale fællesskaber - i og uden for arbejdstiden. Sproget - danskkundskaber - er nøglen til fællesskaberne. Oplevelsen af at føle sig inkluderet i fællesskaber skaber tilknytning. Tilknytning refererer til, at den internationale medarbejder kan forestille sig en fremtid i det område, vedkommende lever og arbejder. Jo flere danskkundskaber, desto større adgang til fællesskaberne. Danskkundskaberne øger tilmed chanceligheden. Danskkundskaber har derfor også betydning for internationale medarbejderes betingelser for at klare sig godt på arbejdspladsen og i samfundet generelt. Derfor er sproget en vigtig nøgle, når vi arbejder for at tilknytte internationale medarbejdere.
Kommunernes Landsforening highlighter med deres publikation "International Arbejdskraft - Vi har brug for flere kollegaer fra udlandet" også betydningen af sprogtiltag og er i den forbindelse kommet med en række anbefalinger. Se publikationen her.
Kommunernes Landsforenings anbefalinger og GoinGlobals anbefalinger udgjorde bagtæppet for Arbejdskraftrådets workshop om sprogtiltag for internationale medarbejdere i Ringkøbing-Skjern Kommune.
2. Sprogundervisningens mange aspekter v/ Karen Greiffenberg Poulsen
Centerchef ved UC-Plus, Karen Greiffenberg Poulsen præsenterede regler og vilkår for sprogundervisning samt de mange aspekter og muligheder, der er for sprogundervisning.
3. Sprogindsatsen i en lokal virksomhed v/ HR Business Partner, Stephanie Dittrich, Esmark
Stephanie udfoldede vigtige grundsten i Esmarks arbejde med internationale medarbejdere, herunder sprogindsatsen og samspillet med virksomhedens grundværdier.
4. Input til en fælles strategi for sprogindsatsen - miniworkshop
Arbejdskraftrådet deltog i en miniworkshop, hvor formålet var at komme med ideer til en styrket sprogindsats lokalt. Deltagerne skulle prioritere deres indsatser i en prioriteringsmatrice tilkendegive deres vurdering af indsatsens grad af effekt og effektueringshastigheden. Deltagernes input er blevet sammenfattet og fremgår af bilaget her.
Deltagernes input anvendes som afsæt for det videre arbejde med sprogindsatsen og videreformidles til relevante aktører.
Deltagernes input til prioriterede indsatser ser således ud:
5. Nedsættelse af arbejdsgruppe
Arbejdskraftrådets medlemmer blev opfordret til at melde ind, hvis de kunne tænke sig at tage del i en arbejdsgruppe for, hvordan vi skal prioritere sprogindsatserne. Arbejdskraftrådets medlemmer forhørte sig om, hvorvidt en anden medarbejder fra virksomheden måtte tage del i arbejdsgruppen, hvilket formanden ikke vurderede, at der ville være noget til hinder for. Hvis man har interesse for at deltage i arbejdet, bedes I sende en mail til thine.thygesen@rksk.dk
Kopier link til punktet - Print
8: Arbejdskraftrådsmøder i 2024
Sagsnr:
SagsfremstillingFormand, Søren Elbæk præsenterer et konkret bud på datoer for rådsmøder i 2024.
Arbejdskraftrådet opfordres til at tilkendegive, hvad de ønsker mere af og mindre af på fremtidige møder i arbejdskraftrådet. Det kan handle om form, indhold, tema og lignende. BilagIngen bilag.
BeslutningFormand, Søren Elbæk præsenterede årshjulet for kommende møder i Arbejdskraftrådet for 2024.
Arbejdskraftrådsmøder i 2024
Arbejdskraftrådet tog vel imod årshjulet.
Evaluering af Arbejdskraftrådsmøder i 2024
Der blev foretaget en lille evaluering af form, tema og indhold for Arbejdskraftrådsmøderne i 2023. Rådsmedlemmerne blev bedt om at tilkendegive, hvad de ønskede mere af og mindre af på fremtidens Arbejdskraftrådsmøder.
Deltagerne fremhævede, at dagens møde i arbejdskraftrådet ramte skiven godt ift. afbalancering af viden, oplæg, virksomhedsperspektiver og dialoger om konkrete indsatser (hand's on).
Mere af:
- Virksomhedsperspektivet på møderne er afgørende
- Virksomhederne som værter for møderne er relevant og interessant
- Målrettetheden om arbejdskraftrådets arbejde er værdifuldt - dejligt at mærke, at der kommer reel handling ud af rådets arbejde
- Hands-on og konkret arbejde med aktuelle temaer er virkelig godt
- Tæt på virkeligheden - relatérbart til den virkelighed, vi står i
- Befriende at møderne er konkrete og produkt-fokuserede
- Tiltrængt at møderne er blevet af-kommunaliseret
Mindre af:
- Politisk tørhed - Lalandia-mødet var tørt
- Udvikling af selve politikken var sådan "bob bob"
- Kommunalt/formaliseret
Formanden takkede for tilbagemeldingerne og tog dem til efterretning. Skulle der være rådsmedlemmer, som har øvrige evaluerende bemærkninger til Arbejdskraftrådsmøder i fremtiden, må de gerne sendes til thine.thygesen@rksk.dk
Forslag om nyt medlem af Arbejdskraftrådet, work live stay
Formand Søren Elbæk præsenterede et forslag om at gøre work live stay til medlem af Arbejdskraftrådet. Der var opbakning til forslaget.
Kopier link til punktet - Print
9: Gensidig orientering - aktiviteter med relevans for arbejdskraftrådet
Sagsnr:
SagsfremstillingEmner og aktiviteter med relevans for rådets arbejde tages op under dette punkt.
BilagIngen bilag.
BeslutningArbejdskraftrådet havde følgende orienterende punkter:
1) Beskæftigelseschef, Kim Ulv Christensen orienterede om fordelingen af udenlandske borgere i Jobklar, som fremgår nedenfor. Hvis nogen mangler arbejdskraft, er de velkomne til at ringe direkte til Beskæftigelses Virksomhedsservice på: 99 74 12 24
2) Formand Søren Elbæk orienterede (i Lars Ravnholts fravær) om Turismekonferencen og uddelingen af Destination Vesterhavets priser.
3) Kim Hvid Thomsen orienterede om en ny diplomingeniøruddannelse, VekselPlus, som Via University College i Horsens, har initieret. Der er tale om en ordinær diplomingeniøruddannelse på samme niveau men på en ny måde. Fordelingen mellem virksomhed og VIA er 10 procent på VIA og 90 procent på virksomheden. Varigheden er syv semestre. Seks semestre i virksomheden, et semester på campus. Den studerende bliver således specialiseret i egen virksomhed. Undervisningen foregår asynkront eller online. Modellen er velegnet til medarbejdere, der allerede arbejder i virksomheden. Det kan være medarbejder med teknisk baggrund eller faglært baggrund. De studerende kan søge optag på uddannelsen 15. marts eller 1. juli 2024. Uddannelsen er SU-berettiget, så økonomien kan se sådan ud: 6.500 kr. i SU/måneden. Derudover må man må tjene 18.000 kr. om måneden ved siden af, dvs. den studerende kan holde en månedsløn på 24.500 kr. under uddannelse.
Der bliver afholdt et informationsmøde om den nye uddannelse den 15. januar 2024 14.30-16.30 hos SeaSight.
Kopier link til punktet - Print
10: Eventuelt
Sagsnr:
SagsfremstillingEventuelle punkter og bemærkninger tages op under dette punkt.
BilagIngen bilag.
BeslutningDer var ingen bemærkninger.
Kopier link til punktet - Print
11: Næste møde i rådet
Sagsnr:
SagsfremstillingLokationen for næste møde i arbejdskraftrådet besluttes på selve mødet.
BilagIngen bilag.
BeslutningFormand, Søren Elbæk orienterede om næste møde i Arbejdskraftrådet, som bliver den 23. februar 2024 fra 08.00-10.00.
Formanden forhørte sig om, hvorvidt der var virksomheder til stede, som kunne have interesse i at være vært for mødet. Anders Holm tilkendegav, at KP Components var interesseret.
Medlemmer af Arbejdskraftrådet bliver kalenderindkaldt til Arbejdskraftrådsmøderne for 2024 ved udgangen af december.
Formanden takkede medlemmerne for deres indsats i Arbejdskraftrådet. Tak for i år.