Nyheder fra Ældrerådet
Du kan abonnere på Ældrerådets nyhedsbrev og automatisk få nyhedsbrevet sendt til din e-mail adresse.
Tilgængelighed
Nogle filer er ikke webtilgængelige, udfordres dit hjælpeværktøj af den årsag med at gengive indholdet fuldstændigt for dig, kan du kontakte sekretær Kirsten Nørgaard, og få filerne gennemgået.
Kontakt Kirsten Nørgaard
Mail: kirsten.norgaard@rksk.dk
Telefon: 99 74 14 29
Håber planen om frisættelse af ældreområdet nu er på vej
Af Ældrerådet i Ringkøbing Skjern Kommune
Vi ser frem til den kommende ældrelov om frisættelse af ældreområdet. Den vil omfatte arbejde i mindre teams, som vil betyde færre forskellige ansatte på besøg hos den enkelte beboer i ældreplejen.
Der vil også blive stillet krav om en oprydning i tilsynene, og man kan håbe, at sundhedsloven og socialloven, som ofte rammer uforståelig, smeltes sammen til en forståelig og retfærdig lov.
Vi står i Ældrerådet godt rustet med både flere tema-møder og studieture om den hollandske Buurtzorg-model, der netop har fokus på øget selvstyring i ældreplejen.
Hvad er lykkedes
De første 2 år af ældrerådets 4-årige periode er nu gået. På januar-mødet har vi i ældrerådet gjort status over, hvad vi er lykkedes med på ældreområdet i vores kommune – og hvad vi bl.a. har fokus på de næste 2 år.
Ældrerådet har deltaget aktiv i udarbejdelse af krav til det kommende aflastningscenter, som skal ligge i Ringkøbing. Der bliver 36 aflastningspladser, og projektet ventes klar i 2028.
En ny ordning
Bygningen, der rummer den kommunale madservice Åkanden i Tarm, er nedslidt, og i den forbindelse bakker ældrerådet op om, at ordningen ikke udliciteres, men at man fortsætter i andre bygninger i kommunen. Ældrerådet har på flere møder påpeget, at det ikke er nogen god ide at udlicitere madservice.
En ny ordning, som ældrerådet har kæmpet for, er at man nu ikke selv skal betale en liggende transport til et kommunalt aflastningsophold.
Vi har også haft stor indflydelse på, at kommunen fik ansat en borgerrådgiver samt sat fokus på elektroniske velfærdshjælpemidler i ældreplejen.
Dæk til kørestole
Desuden kan nævnes etablering af en kvikservice-ordning for hjælpemidler fra centralen i Tarm, positive ændringer i kvalitetsstandarderne, f.eks. brug af loftlifte og kommunalt betalt udskiftning af dæk til kørestole.
Vi har også arbejdet intenst med at tilrette værdighedspolitik, og en mindre, men vigtig sag for de ældre i Videbæk: Fastholdelse af fodgængerfeltet ved Bakkehuset.
Fremtidens boliger
På januar-mødet i Ældrerådet blev der også drøftet kommende opgaver for ældrerådet de næste 2 år, der bliver de sidste før nyvalg til rådet. Det er ved lov vedtaget, at alle kommuner skal have et ældreråd, der fungerer som bindeled imellem de ældre og kommunen. Valget foregår i forbindelse med kommunalvalget, og alle +60-årige kan stemme til rådet, der tæller 15 medlemmer.
Adskillige af de ting, som vi har arbejdet med de sidste 2 år, skal følges op.
Her kommer den forventede nye ældrelov og frisættelse af ældreplejen til at spille den helt store rolle.
En af de større opgaver bliver også fremtiden på ældre- og plejebolig-området, samt stor fokus på velfærdsteknologien. Og så vil vi selvfølgelig arbejde hårdt for, at den populære klippekort-ordning fastholdes i 2024.
Vores sundhedsvæsen
Vi skal også følge op på Robustheds-kommissionens kommende anbefalinger for sundhedsvæsenet, og vi skal videreudvikle den populære ældrerådsdag i Højmark hallen med over 400 deltagere.
Det bliver også spændende at se, hvad der sker med Regeringens planer om et nyt nærhospital i Tarm samt regionens akutlægebil-betjening i vores kommune.
Desuden vil der være løbende fokus på de sociale budgetter, herunder følgevirkningen af reduktion af paragraf 18-tilskud til de frivillige ældreaktiviteter.
Hvis man året rundt vil følge med i ældrerådets aktiviteter, herunder de månedlige møder, hvor socialudvalgets formand samt sundhedschefen altid er fast deltager, så kan man finde referaterne på kommunens hjemmeside.
Ældrerådet
Nyhedsbrev sommeren 2022 – Det arbejder vi med og for
Ældrerådet er høringsberettiget i alle sager, der vedrører alle + 60-årige
Vi holder et månedligt møde, undtaget i juli måned. Vores møder indledes med deltagelse af socialudvalgsformanden og sundhedschefen, hvor vi gennemgår dagsorden til det kommende møde i Social- og Sundhedsudvalget, og beslutter om der skal afgives høringssvar. Mødet med sundhedschef og socialudvalgsformanden er meget positiv og givende for vores samarbejde.
Bedre information
Det er vort mål af forbedre informationerne om vores arbejde. Måske at lave en senioravis, som skal uddeles til alle +60-årige, hvis økonomien tillader det.
Flere penge
Ældrerådet har forståelse for, at kommunens budget ikke kan opfylde alle ønsker. En prioritering er nødvendig, men skal Ringkøbing-Skjern Kommune være et godt sted at blive gammel i, er det en forudsætning, at de nødvendige resurser er til stede. Ældrerådet vil arbejde for, at der tilføres flere penge til plejehjemmene og hjemmeplejen.
Rundt i kommunen
Vi ønsker at komme rundt i kommunen på ældreområdet, hvorfor vi tilstræber at holde vores møder på plejehjem, aktivitetscentre med flere.
Akut og aflastningscenter
Der skal etableres et akut- og aflastningscenter. Ældrerådet er en vigtig samarbejdspartner i projektet og vil være med i en kommende arbejdsgruppe om centret.
Nærhospital
Regionen har besluttet at der skal ligge et nærhospital i Ringkøbing Skjern Kommune. Vi forventer, at Ældrerådet bliver inddraget og får indflydelse på, hvor projektet skal realiseres.
Ny ældrelov
På landsplan arbejder danske ældreråd på at få indflydelse på den nye ældrelov. Ældrerådene har været inviteret til dialogmøder om dette, og vi følger skarpt med i, hvordan denne lov bliver udformet
Flextrafik
Mange ældre benytter Flextrafik. I ældrerådet arbejder vi for, at der skal være en rimelig pris, så alle kan benytte/få råd til at benytte ordningen. Vi følger arbejdet med en harmonisering på området.
Ældrerådet har både synlige og mindre synlige opgaver.
Her er nogle ting, som vi prioriterer meget højt: Daghjemspladser har Ældrerådet prioriteret meget højt, og derfor jævnlig gjort opmærksom på, at det er vigtigt, både for den syge, men også for den raske, at der er aflastningsmulighed i hverdagen. Vi har også fået flere pladser, men vi kæmper stadigt for flere.
Ældrerådet har også altid prioriteret genoptræning og vedligeholdelsestræning. Det er blevet vigtigere nu med den hurtige udskrivning fra vores hospitaler.
Ældrerådet er opmærksomt på, at ældreboliger inde på plejehjemmene giver mange udfordringer.
Det er svært for beboerne at forstå forskellen mellem en plejebolig og en ældrebolig, og kravet til personalets uddannelse varierer meget. Ældrerådet arbejder aktivt for at ældreboliger inde på plejehjemmene konverteres til plejehjemsboliger.
Demensstrategi
Kommunale fremtidsplaner på demens-området er også blandt højt prioriterede opgaver. Ældrerådet har haft 2 personer med i et kommunalt udvalg, som har arbejdet med en ny demensstrategi for Ringkøbing Skjern Kommune.
Politikker inden for Social-og sundhedsområdet
Ringkøbing Skjern Kommune skal i denne valgperiode have udfærdiget nye politikker på følgende områder:
- Handicappolitik
- Ældrepolitik/Værdighedspolitik
- Sundhedspolitik
Ældrerådet sidder med i arbejdsgruppen på ældre- og værdighedspolitikken og Sundhedspolitikken.
De ældres dag
Ældrerådets dag i Højmark-Hallen holdes hvert år i begyndelsen af oktober. Her bliver der brugt mange kræfter på, at det bliver en succes for alle ældre over 60 år. Vi samler over 300 til en dag både med informationer om Ældrerådet, spændende talere, noget godt musik og ikke mindst noget godt mad.
Nyt fra ældrerådet i Ringkøbing Skjern kommune
Det er på mode at gøre status efter 100 dage i en ny regeringstid.
Det nye Ældreråd har nu fungeret i et kvartal. Mange af de nye har været på introkursus og formandskabet har været på lederkursus. Formanden er blevet medlem af forretningsudvalget i regionsældrerådet. Ældrerådet har fået et godt samarbejde etableret med det nye socialudvalg. Jo vi er ved at blive godt rustet til at gøre vores indflydelse gældende på ældreområdet.
Ældrerådet er jo et lovbefalet organ som vælges for en 4-årig periode, samtidig med at der er valg til kommunalbestyrelsen og regionen.
Har vi så indflydelse?? Ja det har vi. Der er netop i kommunen blevet ansat en ny borgerrådgiver, som er uvildig i forhold til myndighed og kommunens afgørelser. Borgerrådgiveren har til opgave at rådgive den enkelte borger eller pårørende i forskellige sager, hvor man som borger eller pårørende har brug for hjælp i forhold til kommunes afgørelse. Det er i høj grad ældrerådet som har presset meget på, for at få denne rådgiver ansat.
Ældrerådet har også presset på for at få omstødt lukningen af akutfunktionen i Ringkøbing, og i dette budgetår, har vi fået ændret det, således at vi kommer tidligere ind i budgethøringen. Det betyder at vi kan komme med udtalelser til budgettet inden det behandles i socialudvalget. Vi vil i denne periode også arbejde på, at vi bliver hørt i alle sager som kan relateres til vore ældre medborgere. Jeg kan her nævne de lukkede døre i forbindelse med borgerservice på Ringkøbing Rådhus, og vi har erfaret at vi overhovedet ikke er blevet hørt i nedlæggelse af en del fodgængerovergange i kommunen.
Vi vil arbejde på i denne periode, at vi får tilsendt alle sager som vedrører de ældre til borgerrådgiverhøring.
Ældrerådet holder møde en gang om måneden, undtaget juli måned. På disse møder deltager formanden for socialudvalget og sundhedschefen. Vi gennemgår dagsordenen til det kommende møde i socialudvalget.
Vi kan på den måde komme med vores input til socialudvalget forud for deres møde.
Udover ovennævnte er Ældrerådet med til at planlægge seniordagene, som desværre ikke var så godt besøgt i år. Ældrerådet har også sæde i forskellige udvalg som arbejder med nye tiltag og strategier på ældreområdet. Vi har her hen over vinteren deltaget i planlægningen af en ny demensstrategi.
Det der optager os lige nu er akutaflastningsfunktionen, hvor man arbejder på at oprette et nyt akutaflastningscenter. Vi skal også i år kigge på servicedeklarationer som vi også har indflydelse på.
Ældrerådet vil altid arbejde for at vore ældre medborgere kan få den bedst mulige behandling og service i kommunen.
Med Venlig Hilsen
Hans Christensen
Formand for ældrerådet.
Nyhedsbrev fra Ældrerådet november 2021
Snart farvel til 4 år i Ældrerådet
I januar starter en ny 4-årig periode for Ældrerådet i Ringkøbing Skjern Kommune.
Der har været mange bolde i luften, og for et nyt ældreråd venter nye udfordringer.
Den største er og vil altid være, at de ældre får den fornødne pleje, og som det ser ud lige nu trods store besparelser de kommende år på budgettet (det truer politikerne i hvert fald med), så ser niveauet ud til at være nogenlunde uændret. Men vi vil altid arbejde for en forbedring.
Ældrerådet skal altid høres om budgettet, men de helt store fingeraftryk kan vi nok ikke prale af. Det er altid et stort politisk spil.
Den fornødne pleje, som Ældrerådet altid vil have fokus på, sker ikke mindst når kvalitetsstandarderne skal gennemgås. Her sidder Ældrerådet altid med til bords, og i den forløbne periode er vi ikke blevet væltet af stolen, men heller ikke været oppe på bordene og danse…
Boliganalyse - Sundhed og Omsorg
En af rådets helt store opgaver har været boliganalysen inden for vores område, hvilket vil sige Sundhed og Omsorg.
Vi har givet et meget omfattende høringssvar, der kort kan sammenfattes således:
Der skal på akutområdet bruges “et helt plejehjem”, idet vi ved, at de ældre bliver tidligere og tidligere sendt hjem fra de store sygehuse. Liggetiden på vores kommende store sygehus i Gødstrup menes at blive 2,7 dage i gennemsnit.
Vi har også gjort opmærksom på, at der skal være fokus på de skærmede pladser, da undersøgelser viser, at flere og flere bliver demente for slet ikke at tale om alle dem på vores ældrecentrer, som har symptomer, men aldrig bliver udredte.
Vi har også gjort opmærksom på, at behovet for almindelige plejeboliger er alvorlig stigende.
Der er desuden sat fokus på rullende aflastning, altså ældre, der lige skal have lov til sunde sig en 3-5 dage under et sygdomsforløb eller udskrivning fra sygehuset uden nødvendigvis den helt store pleje efter hjemsendelse.
Vi er stolte over,
- at have haft en stor finger med i spillet, da kommunen besluttede sig for at ansætte et team af akutsygeplejersker, der kan rykke ud i hjemmene og evt. også hjælpe til på et akutcenter.
- at det var os, der først slog alarm, da regionen ville nedlægge den direkte X- bus fra Ringkøbing til Århus. Det lykkedes da også at bibeholde den.
- at vi i samarbejde med Handicap og Psykiatri kom med forslag om en borgerrådgiver i kommunen, lang tid før regeringen besluttede, at støtte kommunerne med midler til ansættelse. Borgerrådgiveren skal ikke mindst have fokus på kommunens ældre og pårørende, og det er glædeligt at kommunen i det nye år ansætter en rådgiver.
Det har vi også arbejdet med
Vi har også løftet pegefingeren for at bibeholde Klippekortordningen, som jo giver de ældre lidt mere “flødeskum på dagligdagen” ved at ønske specielle tiltag f.eks en lille personlig udflugt i Naturen Rige eller blot en tur ned til den lokale pølsevogn eller grillbar for at få lidt afvekslende kost…
I samarbejde med andre kommuner har vi gjort opmærksom på, at takster på Flexkørsel er alt, alt for store. Hvad der kommer ud af det, vides ikke. Men håbet har man da lov at have!!!
Vi har også fokus på faste plejelæger. Ikke alle er endnu dækket ind.
Rådet har desuden fokus på, at der ikke bliver skåret ned på kommunens to akutklinikker i henholdsvis Ringkøbing og Tarm, og det samme gælder sundhedshusene, hvor der er adskillige aktiviteter.
Ældrerådet tilbydes en plads eller flere i diverse arbejdsgrupper, og oftest med en positiv dialog med de kommunale myndigheder.
Der samarbejdes også med de fleste plejehjem samt aktivitetscentre.
Ældredag i Højmark
En begivenhed, som er vokset år efter år er den årlig Ældredag i Højmark Hallen, hvor der orienteres om rådets aktiviteter samt underholdning for (næsten) enhver smag.
Samarbejde med udvalgsformand og fagchef
I alle fire år har vi haft et godt samarbejde både med socialudvalgsformanden, Lennart Qvist, samt Sundhed og Omsorgs fagchef Anja Bach. Begge har været til stede i starten af ældrerådsmøderne for at gennemgå socialudvalgets dagsorden og at svare på spørgsmål. Vi er desuden taget med på råd, ligesom der er blevet lyttet til vores forslag.
Det kommende Ældreråd
Ældrerådsvalget for de næste fire år sluttede samtidig med kommunalvalget, og Ældrerådets valg går sammen med kommunale ansatte den 22. november i gang med at tælle stemmer op. Herefter vil det nye Ældreråd blive offentliggjort.
Ældrerådet
Sekretær for Ældrerådet
6950 Ringkøbing