Ringkøbing-Skjern Kommune har modtaget tilskud til et klima-lavbundsprojektet Svingel Nord, der er beliggende umiddelbart nord for Tim Engsø og Stadil Fjord i oplandet til Ringkøbing Fjord.
Området har historisk været anvendt til tørvegravning og henligget som eng og mose. I dag er der kun få naturområder tilbage inden for projektområdet, og arealerne anvendes både til dyrkning, afgræsning eller slæt.
Med projektet foreslås arealerne ekstensiveret og pumpedriften nedlagt for en del af pumpelaget, så området bliver vådt og CO2-udledningen reduceret. I tilgift vil området også spare Ringkøbing Fjord for en del tilført kvælstof.
Se kort over projektområdet
Forundersøgelsen er afsluttet, og det er vurderet omkostningseffektivt at lave et projekt, der vådlægger en stor del af den sydlige del af pumpelaget Tim Enge.
Der er en overvejende positiv lodsejergruppe, men det er nødvendigt at igangsætte en jordfordeling, som skal falde på plads, før projektet kan realiseres. Ringkøbing-Skjern Kommune ansøger om opstart af en jordfordeling i efteråret 2024, imens der laves en detailprojektering af projektet.
Februar 2024
COWI afleverer den endelige tekniske forundersøgelse, og Ringkøbing-Skjern Kommune færdiggører den ejendomsmæssige forundersøgelse.
Kort opsummering:
Der er generelt god opbakning til gennemførsel af et lavbundsprojekt, hvor en stor del af projektområdet bliver vådlagt. Med projektet foreslås arealerne ekstensiveret og pumpedriften nedlagt for en del af pumpelaget. Forundersøgelsen beskriver de nuværende forhold i området og de bindinger, som projektet skal forholde sig til. Der opstilles fire skitseforslag for, hvordan et projekt kan udformes. Efter samråd med lodsejerne er der lavet en fuld beskrivelse og konsekvensvurdering af den fulde løsning, som indeholder størstedelen af de arealer, som ligger inden for undersøgelsesområdet.
Projektets formål med at nedbringe CO₂-udledningen fra de tørveholdige lavbundsjorde vurderes at kunne opfyldes, og en beregning af potentialet viser, at der kan ske en gennemsnitlig CO₂-reduktion på 18 ton CO₂/ha/år. Ved gennemførsel af det fulde projekt vil området omdannes til en lavvandet sø, hvori der vil ske en stor omsætning af kvælstof til gavn for vandmiljøet nedstrøms. Der er beregnet en mindre frigivelse af fosfor, men det vurderes ikke at have en negativ konsekvens for Tim Engsø. Med projektet dannes nye mose- og engområder samt vandhuller og det vurderes, at projektet ikke vil føre til tab af eksisterende værdifulde naturområder. Arealerne inden for projektområdet ekstensiveres og kan fremadrettet sikre levesteder for flere dyrearter.
Juni 2023
Lodsejermøde i Tim Hallen hvor kommunens konsulent fremlagde forskellige muligheder for realisering af lavbundsprojekter i området. Blandt de fremmødte var der enighed om at gå efter en løsning, som indbefatter hele projektområdet.
November 2022 og i løbet af 2023
Kommunen gennemfører interviews med lodsejere som en del af den ejendomsmæssige forundersøgelse. Der er generelt god opbakning, men da en stor del af projektarealet er i aktiv landbrugsdrift, er det nødvendigt med en jordfordeling.
Forår – efterår 2022
COWI gennemfører de tekniske undersøgelser, der danner grundlag for vurdering af de fremtidige forhold. Undersøgelsen består af besigtigelser i området, opmålinger af rør, brønde og grøfter og efterfølgende effektberegninger baseret på terrænet i området.
Januar 2022
Orienteringsmøde hos Ole Kamp om et muligt klimalavbundsprojekt i den sydlige del af pumpelaget Tim Enge. Der er forsigtig opbakning til, at kommunen kan gå videre med en forundersøgelse. Efter en licitation bliver rådgivningsfirmaet COWI valgt til at lave den tekniske forundersøgelse, mens kommunen selv foretager den ejendomsmæssige forundersøgelse.