Nationalpark Skjern Å - Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
Der dukker mange spørgsmål op i forbindelse med arbejdet omkring en ny nationalpark. Nedenfor har vi opstillet nogle af de mest gængse.
Hvorfor skal vi have en nationalpark omkring Skjern Å?
Folketinget skal godkende en ny nationalpark, inden den kan blive en realitet.
Fuld frivillighed og enighed om, at det er et projekt, man ønsker lokalt, vil være stærke argumenter i Folketinget.
Hvis Folketinget beslutter, at der skal laves en nationalpark langs Skjern Å, vil der skulle udarbejdes et projektområde, som igen skal godkendes i Folketinget.
På baggrund af det godkendte projektområde, vil nationalparken blive udpeget og indviet.
Herefter vil der blive nedsat en nationalparkbestyrelse, som skal udarbejde en nationalparkplan som sætter rammen for arbejdet de første 6 år.
Med nedsættelse af et politisk nationalpark-udvalg og en følgegruppe med mange frivillige interessenter, tror vi på projektet denne gang.
Dialogen er åben og inddragende og frivillighed er en nøgleparameter.
En dansk nationalpark modtager årligt cirka 7 mio. kr. via finansloven. Pengene går til drift af et sekretariat for nationalparken, skiltning, formidling og projekter.
Der er desuden bedre mulighed for at søge fondsmidler, - man står stærkt, hvis man er en nationalpark, der søger frem for, hvis man (blot) er en kommune.
Ja, det er det!
Projektområde-udkastet viser, hvor vi ønsker at komme i dialog med lodsejerne.
Når denne dialog er overstået, vil vi kunne tegne et nyt kort, som viser, hvor der er interesse for en nationalpark.
Projektområde-udkastet viser altså ikke, hvor nationalparken er eller vil komme, men derimod det område der arbejdes ud fra.
Den første runde af dialog-samtaler med lodsejere vil blive sat i gang i løbet af august og vil forløbe hen over efteråret 2019.
Der er mere end 10.000 lodsejere inden for udkastet til projektområdet.
Fedt! – gå ind på Skjern Å web-app og noter dine ønsker. Du vil blive kontaktet.
Kortet med udkastet til projektområdet vil ikke blive ændret, men når dialogen med lodsejerne er afsluttet, vil vi tegne et nyt kort, som viser, hvor der er interesse for en nationalpark.
Gå ind på Skjern Å web-app og noter dine ønsker. Du vil blive kontaktet. Kortet med udkastet til projektområdet vil ikke blive ændret, men når dialogen med lodsejerne er afsluttet, vil vi tegne et nyt kort, som viser hvor der er interesse for en nationalpark.
Der vil først skulle findes midler til en jordfordeling.
Der er et stort potentiale for projekter vedrørende jordfordeling i området, ligesom der også er stor interesse for det på landsplan.
Regeringen har med tørkepakken afsat midler til netop jordfordeling, som måske vil kunne bruges i området.
Der vil i den indledende dialog med lodsejerne blive fokus på at få undersøgt, om der er et bredt ønske om jordfordeling.
Nationalparkudvalget har vedtaget en række principper, som til sammen udgør et udkast til projektområde.
Når nogle byer er omfattet af udkastet, kan det være på grund af kulturhistoriske værdier, nærhed og sammenhæng med naturen eller andre eksisterende udpegninger.
Det er politikerne i de to byråd, som tager den beslutning.
Byrådene laver en samlet plan for afgrænsning, som indgår i en ansøgning til ministeriet om at blive udpeget som nationalpark.
En udpegning som nationalpark vil ikke påvirke den fremtidige kommune- og lokalplanlægning. Der gælder nemlig de samme regler indenfor som udenfor nationalparken.
Det betyder også, at mulighederne for udvikling af nye byområder til boliger og virksomheder ikke påvirkes af nationalparken.
Erfaringer fra Nationalpark Thy viser, at bysamfund kan have fordele af at være del af en Nationalpark.
Ebeltoft er ligeledes del af Nationalpark Mols Bjerge. Forretninger og virksomheder profilerer sig som værende en del af en Nationalpark.
Formålene med Nationalparkloven er meget bredde, men indeholder også natur. Der bliver bedre mulighed for at søge fondsmidler til naturprojekter. Jordfordeling vil betyde ekstensivering af dyrket jord og dermed bedre naturkvalitet. Samlet vil en nationalpark betyde bedre forhold for naturen på sigt.
Fjorden er en del af et Natura 2000-område. Udvalget har vedtaget et princip om, at Natura 2000-områder indgår i udkastet til nationalparkens projektområde.
Der er et stort potentiale i projektområdet for klimatilpasning i form af våde enge, tilbageholdelse af vand og ekstensivering af driften - eventuelt ved jordfordeling.
Der vil kunne opstå ny natur i nationalparken, som vil kunne medføre nye krav om reduceret nedfald af kvælstof. En udpegning som nationalpark vil dog ikke i sig selv betyde yderligere krav om reduktion af kvælstofnedfald.
Hvis et husdyrbrug ligger mere end 500 meter fra et naturområde, vil nedfaldet af kvælstof fra husdyrbruget i langt de fleste tilfælde være så lavt, at der ikke vil blive stillet krav om reduktion.
Adgangsreglerne ændres ikke af selve udpegningen som nationalpark.
Et af formålene med nationalparkloven er at fremme befolkningens adgang til naturen. Skal der laves nye stier, vil det blive gjort ved frivillige aftaler.
Et sekretariat for nationalparken vil kunne sørge for bedre koordinering af stier og skiltning i hele nationalparken.
Der vil også kunne arbejdes med zoner, hvor man ikke må færdes.
Det vil ikke være alle steder, der egner sig til at have meget publikum, så der vil fortsat være steder, hvor der er fred og ro til naturen.
Sekretariatet for nationalparken vil kunne sørge for god koordinering af publikumsfaciliteter i hele nationalparken, herunder håndtering af affald, zonering af området med aktive områder og stille områder - samt fornuftig styring af publikum, så de ledes derhen, hvor man faktisk ønsker dem.
Mulighederne bliver som i dag. Der vil være mulighed for bedre samarbejde omkring for eksempel regulering af uønskede arter.
Hver gang man ønsker at udvide en nationalpark, kræver det en ændring i den lovbekendtgørelse, der er lavet til den enkelte nationalpark. Det er den enkelte lodsejer, som selv kan ansøge direkte til ministeren om, at et areal bliver en del af nationalparken. Ministeren afgør, om arealet skal indlemmes.
Der er siden 2010 sket udvidelse af Nationalpark Thy og Nationalpark Mols Bjerge på denne måde, begge steder med beskedne arealer.