Referat: 1. april 2025 kl. 14:30

LOK-1.8 Dækket Smed Sørensens Vej 1 Ringkøbing
Teknik- og Miljøudvalget

Deltagere

  • Jens Jacob Østergaard
  • Irene Lund Pedersen
  • Jørgen Byskov
  • Rita Byskov
  • Ole Nyholm Knudsen
  • Hans Pedersen
  • Niels Rasmussen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte dagsordenen.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Endelig godkendelse af Spildevandsplan 2024-2031

Sagsnr: 24-015021

Sagsfremstilling

Byrådet har den 19. november 2024 vedtaget at sende forslag til Spildevandsplan 2024-2031 i 8 ugers offentlig høring. Udkast til Spildevandsplan 2024-2031 har været fremlagt i offentlig høring i perioden 2. december 2024 til og med 27. januar 2025.

Resultat fra offentlighedsfasen

Det er i offentlighedsfasen modtaget i alt én bemærkning fra en borger.

Den indkomne bemærkning er fra en borger i Stadil, der via advokat, har protesteret mod etablering af forsyningens forsinkelsesbassin på en nabo-beliggende ejendom. Borgeren frygter oversvømmelse, skader på ejendom og lugtgener af stillestående vand i bassinet. Borgeren har fået en direkte henvendelse fra kommune og forsyning, hvor der redegøres for, at afvandingen af området alt andet lige vil blive mere effektiv, og at kommunen ingen erfaring har for, at forsinkelsesbassiner forårsager lugtgener. Bassiner af denne type indgår derimod ofte som en del af rekreative områder.

Administrative rettelser af spildevandsplanen efter høringsperioden

Afvanding af Søndervig

Strandbyen er i forbindelse med Lalandias projekt overgået fra spildevandskloakeret til separatkloakeret. Overfladevand fra Strandbyen skal dermed ikke nedsives på egen grund længere. I stedet aftager forsyningen overfladevandet. Det samme er tilfældet for arealet med de kommunale parkeringspladser i Nyhavn.

Aktivitetscentret i Nyhavn, der planlægges etableret på Søndervig Klitvej 23, havde opdelt matriklen i både spildevandskloakeret og separatkloakeret område. I forbindelse med vandhåndteringen af området er det blevet besluttet, at hele matriklen overgår til separatkloakeret, men med privat håndtering af overfladevand. Hermed aftager forsyningen husspildevandet og bygherre etablerer et privat bassin inden for egen matrikel i Nyhavnsområdet, med udledning til vandløb, der løber til fjorden.

Administrationen anbefaler, at Spildevandsplan 2024-2031 vedtages med overstående administrative ændringer i forhold til det offentliggjorte forslag.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Spildevandsplanen er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse af Lov om miljøbeskyttelse nr. 1093 af 11. oktober 2024, samt Bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter Miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4, nr. 532 af 27. maj 2024.

Planen er miljøvurderet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) jf. i Lovbekendtgørelse nr. 4 af 3. januar 2023.

Økonomi

Ingen direkte udgifter for Ringkøbing-Skjern Kommune.

For at blive koblet på kloaksystemet, skal der betales et standardtilslutningsbidrag til Ringkøbing-Skjern Forsyning A/S på 78.395,48 kr. inkl. moms (2024) for tilslutning af både regn- og spildevand og 60 % heraf (47.037,29 kr.), når der kun tilsluttes spildevand, og regnvand håndteres på egen grund.

Alle forbrugere, der er koblet på kloaksystemet, betaler et vandafledningsbidrag og et fast bidrag til Ringkøbing-Skjern Forsyning A/S.

Taksterne for tilslutning og vandafledningsbidrag fastsættes af Forsyningens bestyrelse og er blevet godkendt af Byrådets.

Effektvurdering

Ved kloakseparering bliver den mængde vand, der skal pumpes til renseanlæggene reduceret, ligesom mængden af opblandet spildevand og regnvand reduceres, hvilket mindsker risikoen for overløb til vandløb eller fjord.

Nedlæggelse af Stadil, Hover og Grønbjerg Renseanlæg giver den fordel, at vandet ledes til større renseanlæg, der er mere robuste over for ændringer i mængden og sammensætningen af spildevandet, f.eks. når der tilkobles nye forbrugere (herunder industrivirksomheder) til renseanlæggene.

Hvis der i fremtiden kommer nye krav til spildevandsrensningen, så der skal renses for flere stoffer så som metaller og miljøfremmede stoffer, vil det være lettere og mere rentabelt at gennemføre på få store anlæg fremfor flere små anlæg.

Kloakering af sommerhusene vil løse nuværende og kommende problemer med afledningen af spildevand i sommerhusområderne. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at godkende Spildevandsplan 2024-2031.

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

3: Endelig vedtagelse af plangrundlag for et område til boligformål ved Østervænget i Spjald

Sagsnr: 22-001142

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er, at Lokalplan nr. 505 vedtages endeligt.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 20. august 2024 at vedtage forslag til Lokalplan nr. 505. Lokalplanens formål er at sikre, at området giver mulighed for tæt-lav boligbebyggelse i form af en samlet bebyggelse med et ensartet udseende. Med vedtagelse af lokalplanen bliver der mulighed for at etablere 9 almene boliger i form af rækkehuse indenfor planområdet.

Planforslaget, der er vedlagt i bilag 1, har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den 2. september 2024 til og med den 30. september 2024.   

 

 Resultat fra offentlighedsfasen

Der er i offentlighedsfasen modtaget i alt 3 høringssvar fra: Andelsboligforeningen Bøgevej i Spjald, Brand & Redning MidtVest samt RAH. Efter høringsfristen er der kommet et høringssvar mere fra Andelsboligforeningen Bøgevej, som ikke er behandlet, men som er vedlagt i bilag 2 med indkomne bemærkninger.

Høringssvarene handler primært om:

  1. Naboskab med andelsboligforeningens boliger mod øst, der ligger væsentligt lavere i terræn end planområdet (Andelsboligforeningen Bøgevej)
  2. Individuel affaldshåndtering ved hver boligenhed (Andelsboligforeningen Bøgevej)
  3. Behov for etablering af brandhane (Brand & Redning MidtVest)
  4. Behov for mulighed for omplacering af eksisterende kabler (RAH)

På baggrund af de modtagne høringssvar anbefaler administrationen, at der foretages ændringer i forhold til de offentliggjorte planforslag. Ændringerne indebærer i hovedtræk følgende:

  1. At der reserveres minimum 2 meters uudnyttet grønt bælte mellem nabogrundejerforeningen og placering af hegning i planområdet for at mindske indkig.
  2. At der skal være individuel affaldshåndtering.
  3. Behov for vandforsyning til brandslukning.
  4. At der i forbindelse med anlægsfasen skal tages hensyn til kabelskabe med kabeltrace, som skal flyttes/anlægges.

Herudover har administrationen ændringer i forhold til vandhåndtering. Området skal leve op til den nye Spildevandsplan 2024-2031. Der er derfor også ændringer til befæstelsesgraden, som er 55% for tæt-lav boligbebyggelse. Vand fra ekstreme nedbørshændelser og skybrud skal håndteres inden for lokalplanområdet.

Alle ændringerne er indarbejdet i plandokumenterne i bilag 4. Behandling og svar på bemærkninger og indsigelser kan ses i bilag 3.

Miljøvurdering

Der er gennemført en miljøscreening af planforslagene. Konklusionen af screeningen er, at plan-forslagene ikke giver anledning til væsentlige indvirkninger på miljøet og derfor ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Byrådet har på deres møde den 14. september 2021 godkendt, at der ydes grundkapitalindskud og garantistillelse til i alt 9 almene boliger på Østervænget 8 i Spjald, med betingelse om, at der vedtages en ny lokalplan, der muliggør byggeriet.

Effektvurdering

Realiseringen af planen bidrager til at opfylde kommunens Plan- og Udviklingsstrategi og Bypolitikken, som bl.a. sigter på at skabe attraktive og varierende typer af boliger med understøttelse af sociale fællesskaber.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget beslutter, at:

  1. Lokalplan 505 for et område til boligformål ved Østervænget i Spjald vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af notatet med behandling af høringssvar (bilag 3) og er indarbejdet i tilrettet lokalplan forslag (bilag 4)
  2. Notat med behandling af høringssvar godkendes og anvendes til besvarelse af høringssvar

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.

Kopier link til punktet  -   Print

4: Anmodning om igangsættelse af lokalplan til kontor- og serviceerhverv mv. ved Nyhavn i Søndervig

Sagsnr: 25-002945

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er at igangsætte lokalplanlægningen for et område i det sydlige Nyhavn, Søndervig, til en anvendelse til kontor- og serviceerhverv. Dertil skal området kunne anvendes til følgende aktiviteter, som videreføres fra den eksisterende lokalplan, herunder bebyggelse og anlæg til ferie- og fritidsformål, som ikke-støjende forlystelser og seværdigheder, idrætsanlæg, natur- og opholdsarealer og lignende.

Ansøgning
Der er indkommet en ansøgning om udarbejdelse af en planlægning, der muliggør etablering af kontorfaciliteter til feriehusudlejning med tilhørende lager og parkering i det sydlige Nyhavn, Søndervig.

Virksomhedens kontor i Søndervig har nøgleudlevering og service på ca. 1.500 sommerhuse. Baggrunden for ansøgningen er virksomhedens ønske om at flytte deres kontor ud af bymidten, dels fordi der ikke er plads til at udvide på den nuværende placering og for at lette den trafikbelastning, som Søndervig bymidte oplever i højsæsonen, i stigende grad som følge af byens fortætning med ny bebyggelse på tidligere p-arealer. Dertil vil den nye placering skabe mulighed for at udvide kontoret og opnå bedre driftsbetingelser for virksomheden.

Ansøger ønsker at skabe mulighed for at etablere en firlænget, stråtækt bygning på 625 m² til kontor- og serviceerhverv. Dertil ønsker ansøger at opføre en mindre lagerbygning på 450 m² til opmagasinering af materiel tilknyttet service på sommerhusene. Endelig ønskes området indrettet med parkeringsarealer, som lejerne nemt kan komme til og fra, når de skal hente og aflevere nøgler. Arealerne længst mod øst, langs omfartsvejen, skal fortsat anvendes som ubebyggede, grønne arealer, i tråd med den eksisterende lokalplan. Se bilag 1 med ansøgning.

 
Figur 1: Oversigtskort over den eksisterende planlægning og afgrænsningen af en evt. ny lokalplan.

Planforhold
Det ansøgte område ligger i landzone og inden for kommuneplanramme 46rf016, som udlægger størstedelen af Nyhavn til ikke-støjfølsomme, rekreative formål, herunder bygninger til servicefaciliteter, samt anlæg til ferie- og fritidsformål, som ikke-støjende forlystelser og seværdigheder, idrætsanlæg, natur- og opholdsarealer og lignende.
Det ansøgte område ligger desuden inden for lokalplan nr. 470 med en specifik anvendelse til bebyggelse og anlæg til ferie- og fritidsformål, som ikke-støjende forlystelser og seværdigheder, idrætsanlæg, natur- og opholdsarealer og lignende. Dertil må området anvendes til parkering og fordelingsveje.

Den ønskede, nye anvendelse til kontor- og serviceerhverv med tilhørende mindre lager vurderes at kunne etableres i tråd med den eksisterende kommuneplanramme 46rf016(servicefaciliteter), men ikke i tråd med den gældende lokalplan 470, da denne lokalplan ikke giver mulighed for kontor- og serviceerhverv. Der skal derfor udarbejdes ny lokalplan for området, som kommer under den eksisterende kommuneplanramme.

Støj
Kontor- og serviceerhverv betragtes som en støjfølsom anvendelse, som med planlægningen skal sikres mod støj fra de omkringliggende veje.

Adgangsforhold
Trafikken ind og ud af planområdet vil, særligt på skiftedage, være mere massiv og arealerne skal derfor disponeres på en måde, der underbygger en sikker afvikling af trafikken til og fra området.

Kystnærhedszone
Søndervig ligger inden for kystnærhedszonen. I forbindelse med planlægningen skal der derfor udarbejdes en redegørelse for påvirkning af kystlandskabet.

Miljøvurdering
I forbindelse med planlægningen skal der gennemføres en screening af planforslaget.

Vurdering og anbefaling
I takt med fortætningen af Søndervig bliver der mindre plads til parkering i bymidten.
Dette vil øge den parkeringssøgende trafik i højsæsonen, til gene for gående turister i byens handelsgader og til frustration for kørende turister, der ikke kan finde et sted at holde.
Af denne årsag har kommunen vedtaget lokalplan nr. 470, som muliggør etableringen af 600-800
p-pladser i det nordlige Nyhavn. Desværre hjælper disse pladser ikke på den trafikale belastning i tilknytning til skiftedage, når turisterne skal hente og aflevere sommerhusnøgle hos de udlejnings-bureauer, der har kontor i bymidten.

Det er administrationens vurdering, at trafikken på de omkringliggende veje til planområdet, kan give anledning til støj på et niveau, der umiddelbart overstiger de tilladte grænseværdier for kontor- og serviceerhverv. Administrationen vurderer derfor, at det skal undersøges og sikres, at der kan etableres støjdæmpende foranstaltninger, så støjgrænserne kan overholdes indenfor og på udendørs opholdsarealer.

Administrationen vurderer, at det skal undersøges, hvordan området kan disponeres, så adgangsforholdene til og fra planområdet bliver så trafiksikre som muligt.

Administrationen ser positivt på initiativer, der kan løsne op for den trafikale belastning af Søndervig bymidte og anbefaler derfor, at anmodningen om igangsættelse af planlægningen imødekommes.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Projektet kan foranledige anlægsudgifter til vejanlæg, byggemodning af områder med videre.  Udgifter hertil vil som udgangspunkt være Ringkøbing-Skjern Kommune uvedkommende.

Effektvurdering

Områdets planlægning kan muliggøre en flytning af et udlejningsbureau på Lodbergsvej, som hermed i stedet kan anvendes til butikker, der kunne bidrage til mere handelsliv i bymidten, samt et større udbud turismevenlige aktiviteter. Den ønskede planlægning vil således også være med til at opfylde kommunens turismepolitik med fokus på øget turismemæssig omsætning og levende bymidter.

Ved at flytte et udlejningsbureau med 1.500 sommerhuse ud af bymidten, vil der kunne opnås en væsentlig aflastning af infrastrukturen i byen på skiftedage. Dermed sikres også en mere fredelig oplevelse for de gående turister i bymidtens handelsgader.

Ansøger ønsker at opføre kontorbygningen som en firlænget gård med røde mure og stråtag.
En arkitektur som kendetegner virksomhedens bygninger og som er stærkt inspireret af de bevaringsværdige klitgårde langs Holmsland Klit. Bebyggelsen vil derfor passe fint ind i området og indkørslen til Søndervig og vil være med til at underbygge kommunens bypolitik om forskønnelse af indfaldsveje til byerne.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender at:

  • Lokalplanlægningen for et område til kontor- og serviceerhverv mv. igangsættes for ansøgers regning og risiko, med udgangspunkt i at ovenstående anbefalinger til planlægningen.

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.

Kopier link til punktet  -   Print

5: Jagtudleje i kommunens skove fra 2025-2030

Sagsnr: 25-007355

Sagsfremstilling

Siden 2010 har jagten i de kommunale skove været koordineret og udlejet til lokale jagtforeninger organiseret under Danmarks Jægerforbund med adresse i Ringkøbing-Skjern Kommune. De nuværende jagtlejekontrakter udløber pr. 31. marts 2025. Jagten har siden 2015 været udlejet i to gange fem-års perioder. Administrationen foreslår derfor, at jagten udbydes igen i en ny fem-års periode.

Den rekreative brug af de kommunale skove er de seneste år tiltaget. Under og efter corona er de kommunale skove blevet et meget yndet udflugtsmål. Anlæggelsen af mange nye stier, madpakkehuse og toiletter har også betydet en øget rekreativ brug. I Skjern-Birk Plantage er omfanget af besøgende nu så stort, at det er et fælles ønske fra Skjern Jagtforening og administrationen, at denne plantage udgår som jagtområde.

Administrationen anbefaler, at jagten fortsat udlejes til jagtforeninger, der er organiseret under Danmarks Jægerforbund med adresse i kommunen. Alle jagtforeninger får således mulighed for at byde på jagten i de kommunale skove. Flere små foreninger har mulighed for at gå sammen og byde. Administrationen foreslår, at de enkelte plantager udbydes enkeltvis med en fast pris efter model 1, 2 eller 3. Jagten i de enkelte plantager udbydes til alle jagtforeninger, hvis flere byder på samme jagt kan udvælgelseskriteriet være f.eks. overbud, lodtrækning, nærhedsprincip eller medlemstal.

De omkringliggende kommuner er blevet kontaktet, for at afstemme prisniveau og betingelser.
Herning kommune varierer fra 475 kr/ha til 275 kr/ha, med et gennemsnit på 326 kr. I Holstebro er jagtlejen på 220 kr/ha. Der er hektarfradrag for MBT-ruter, skydebaner og lignende. I Varde kommune varierer det fra 260 kr/ha til 400 kr/ha, hvor laveste pris er en særaftale kun med henblik på nyjægerjagter.

Prisniveauet for Ringkøbing–Skjern Kommunes skove i 2024 varierer fra 0 kr./ha til 262 kr./ha, med et gennemsnit på 197 kr.

Der kan anvises forskellige modeller for prissætning af jagtleje:

  1. Hvis jagtlejen fastsættes som i Holstebro Kommune, hvor hektarprisen fastsættes til 220 kr. pr. hektar, som Holstebro Kommune gjorde ved kommunesammenlægningen, sættes jagtlejen ned i de store kommunale skove, men op i de små kommuneskove. Se model 1 bilag 1.

     

  2. Herning Kommunes beregningsmodel er udregnet ved at tage den gennemsnitlige jagtleje på 425 kr. pr. hektar, tillægge værdi til skove, hvor der de sidste 5 år er blevet skudt større hjortevildt, og modregne effekterne af lavt vildtudbytte, rekreativ aktivitet eller frahegnede arealer/skydebaner m.m. Se model 2 i bilag 2.

     

  3. Ringkøbing-Skjern model(forslag): Skal der findes et niveau, der ligger mellem nabokommunernes, kan grundprisen i Ringkøbing-Skjern Kommune fastsættes til 350 kr., og derefter benytte Hernings beregningsmodel til at fastsætte jagtlejen i de enkelte skove. Dette medfører, at den gennemsnitlige jagtleje bliver 246 kr. Der tages således højde for lavt vildtudbytte, rekreative tiltag og græsningsindhegninger m.m., og prisen beregnes ud fra en fast, konkret model. Hvis der skabes nye rekreative faciliteter, kan jagtlejen genforhandles ud fra beregningsmodellen. Se Model 3 i bilag 3.

I Momhøje Plantage har jagten hidtil været udlejet uden betaling til de lokale jagtforeninger med det vilkår, at de tager borgere med handicap med på jagt. Momhøje Plantage er meget velbesøgt, og der findes mange rekreative faciliteter på arealet, hvorfor der ikke er meget jagtbart vildt i skoven. De afholder to fællesjagter, hvilket er det halve af, hvad andre jagtlejekontrakter tillader. Derfor ville det være rimeligt at beregne jagtlejen efter model 3 og lave en særaftale på halv pris, da der er tale om halvt så mange jagter.

Ingen af nabokommunerne har fastsat kvoter på vildt, men hvis der sker for stor afskydning af handyr, har Herning Kommune mulighed for at fastsætte kvoter, hvis jagtforeningen ikke udøver bæredygtig jagt. Administrationen foreslår, at der i Ringkøbing-Skjern Kommune fortsat fastsættes et maksimalt antal på rådyr, da bestanden er i nedgang på landsplan, og erfaring viser, at der bliver skudt flere bukke end lam og råer. Desuden foreslås det, at frisætte kvoten på kron-, då- og sikavildt, dog med en forventning om, at jagtforeningerne vil have størst afskydning af etårsdyr/kalve og en ligelig afskydning af hun- og handyr. Hvis jagtjournalerne viser en ikke-bæredygtig afskydning af større hjortevildt, vil der blive fastsat kvoter.

Vilkårene i jagtlejekontrakterne er blevet opdateret, se bilag 4.

Administrationen har holdt møde med repræsentanter fra Jægerrådet, der repræsenterer 31 jagtforeninger i Ringkøbing-Skjern Kommune. Jægerrådet anbefaler:

  1. at jagtlejekontrakterne udbydes til de samme foreninger, som har haft jagten i perioden 2015 til 2024
  2. at beregningsmodel 3 vælges

Administrationen anbefaler:

  1. at udbyde jagten til de lokale jagtforeninger i Ringkøbing-Skjern Kommune efter model 3
  2. at udvælgelseskriteriet er lodtrækning ved flere bud på samme areal
  3. at administrationen bemyndiges til at godkende budene efter de vedtagne udvælgelseskriterier
  4. at Skjern-Birk Plantage udgår som jagtområde
  5. at Momhøje Plantage indgår som jagtområde, med samme vilkår som før, dog mod betaling af  halv jagtleje
  6. at der fortsat er kvoter på råvildt
  7. at der som udgangspunkt ikke fastsættes kvoter på større hjortevildt, med mindre  jagtforeningen ikke udøver bæredygtig afskydning
  8. at udkastet til jagtlejekontrakt godkendes

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

I 2024 var kommunens indtægt på jagtlejen ca. 126.000 kr.

Forventet indkomst for hver model:

Model 1: ca. 112.000 kr.

Model 2: ca. 178.000 kr.

Model 3: ca. 139.000 kr.

 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget beslutter ”Administrationens anbefalinger”.

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.

Kopier link til punktet  -   Print

6: Gensidig orientering

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Ingen bemærkninger.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalget tog orienteringen til efterretning.

Der blev herudover orienteret om følgende:

  • Udkast til bekendtgørelse om fremskyndelsesområder for VE-anlæg
  • Habilitetsspørgsmål

Kopier link til punktet  -   Print

7: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Land, By og Kultur
Land, By og Kultur
Smed Sørensens Vej 1
6950 Ringkøbing