Dagsorden: 29. april 2025 kl. 08:00
Deltagere
- Kristian Andersen
- Niels Rasmussen
- Hans Østergaard
- Søren Elbæk
- Lennart Qvist
- Jakob Agerbo
- Jens Jacob Østergaard
Dagsorden
- Godkendelse af dagsorden
- Ansøgning om anlægstilskud til Ådum Lokalhistoriske Arkiv
- Endelig godkendelse af Spildevandsplan 2024-2031
- Efterkalkulerede fritvalgspriser madservice 2024 og 2025
- Efterkalkulerede fritvalgstakster vedrørende personlig og praktisk hjælp 2024
- Revision af kommunens godkendelseskriterier for private daginstitutioner
- Renoveringsprojekt i Troldhede Børnehus
- Friskolen Højmark Børneverden søger om godkendelse af oprettelse af privatinstitution
- Nyt administrationsgrundlag for grøn pulje
- Handlingsplan for Landdistriktspolitikken 2025 - 2027
- Forebyggelse og håndtering af chikane, trusler, hærværk og vold mod byrådsmedlemmer
- Dialog mellem Økonomiudvalget og HovedMEDudvalget
- Det koordinerende AdministrationsMED udvalg - dialog med Økonomiudvalget om budget 2026 - 2029
- Ejendomssag
- Ejendomssag
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
2: Ansøgning om anlægstilskud til Ådum Lokalhistoriske Arkiv
Sagsnr: 25-007690
SagsfremstillingÅdum Lokalhistoriske Arkiv, der er stiftet i 1989 og er en selvejende institution, har fremsendt en ansøgning om et anlægstilskud i størrelsesorden 50.000 kr. til 100.000 kr.
Der er et ønske om at opføre en bygning på 50 m2 indeholdende 25 m2 brandsikkert lokale og 25 m2 arbejds-/udstillingsrum. Den samlede udgift til projektet er anslået til ca. 1,2 mio. kr. Bestyrelsen har selv skaffet ca. 700.000 kr. fra fonde, solcellepark, egen opsparing m.v. Bestyrelsen tror på, at det vil være muligt at skaffe de sidste penge, hvorfor der i efteråret blev indsendt en ansøgning om byggetilladelse, hvor der på nuværende tidspunkt kører en offentlighedsfase med henblik på en landzonetilladelse.
Der er søgt tilskud hos LAG og hos Norlys og der er flere fonde i kikkerten, hvor bestyrelsen mener, at det vil være en fordel, såfremt de kan oplyse, at kommunen også har støttet projektet.
Der henvises til i øvrigt til ansøgningen, der vedlægges som bilag til sagen.
Lovgrundlag og juridisk vurdering
Ingen bemærkninger.
ØkonomiDer er i budgetperioden 2025 - 2028 afsat 500.000 kr. pr. år som gearingspulje til samfinansiering af projekter under anlæg. Der forventes overført et restbudget på 1.171.000 kr. fra 2024 til 2025. Som følge af allerede bevilgede sager, vil der være et restbudget på 971.000 kr.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingBorgmesteren indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet,
- at ansøgningen om anlægstilskud til medfinansiering af en bygning på 50 m2 til Ådum Lokalhistoriske Arkiv imødekommes med 75.000 kr. inkl. moms, der finansieres af anlægspuljen "Gearingspulje til samfinansiering af projekter"
- at bevillingen er betinget af, at den øvrige finansiering falder på plads
Kopier link til punktet - Print
3: Endelig godkendelse af Spildevandsplan 2024-2031
Sagsnr: 24-015021
SagsfremstillingByrådet har den 19. november 2024 vedtaget at sende forslag til Spildevandsplan 2024-2031 i 8 ugers offentlig høring. Udkast til Spildevandsplan 2024-2031 har været fremlagt i offentlig høring i perioden 2. december 2024 til og med 27. januar 2025.
Resultat fra offentlighedsfasen
Det er i offentlighedsfasen modtaget i alt én bemærkning fra en borger.
Den indkomne bemærkning er fra en borger i Stadil, der via advokat, har protesteret mod etablering af forsyningens forsinkelsesbassin på en nabo-beliggende ejendom. Borgeren frygter oversvømmelse, skader på ejendom og lugtgener af stillestående vand i bassinet. Borgeren har fået en direkte henvendelse fra kommune og forsyning, hvor der redegøres for, at afvandingen af området alt andet lige vil blive mere effektiv, og at kommunen ingen erfaring har for, at forsinkelsesbassiner forårsager lugtgener. Bassiner af denne type indgår derimod ofte som en del af rekreative områder.
Administrative rettelser af spildevandsplanen efter høringsperioden
Afvanding af Søndervig
Strandbyen er i forbindelse med Lalandias projekt overgået fra spildevandskloakeret til separatkloakeret. Overfladevand fra Strandbyen skal dermed ikke nedsives på egen grund længere. I stedet aftager forsyningen overfladevandet. Det samme er tilfældet for arealet med de kommunale parkeringspladser i Nyhavn.
Aktivitetscentret i Nyhavn, der planlægges etableret på Søndervig Klitvej 23, havde opdelt matriklen i både spildevandskloakeret og separatkloakeret område. I forbindelse med vandhåndteringen af området er det blevet besluttet, at hele matriklen overgår til separatkloakeret, men med privat håndtering af overfladevand. Hermed aftager forsyningen husspildevandet og bygherre etablerer et privat bassin inden for egen matrikel i Nyhavnsområdet, med udledning til vandløb, der løber til fjorden.
Administrationen anbefaler, at Spildevandsplan 2024-2031 vedtages med overstående administrative ændringer i forhold til det offentliggjorte forslag.
Lovgrundlag og juridisk vurderingSpildevandsplanen er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse af Lov om miljøbeskyttelse nr. 1093 af 11. oktober 2024, samt Bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter Miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4, nr. 532 af 27. maj 2024.
ØkonomiIngen direkte udgifter for Ringkøbing-Skjern Kommune.
For at blive koblet på kloaksystemet, skal der betales et standardtilslutningsbidrag til Ringkøbing-Skjern Forsyning A/S på 78.395,48 kr. inkl. moms (2024) for tilslutning af både regn- og spildevand og 60 % heraf (47.037,29 kr.), når der kun tilsluttes spildevand, og regnvand håndteres på egen grund.
Alle forbrugere, der er koblet på kloaksystemet, betaler et vandafledningsbidrag og et fast bidrag til Ringkøbing-Skjern Forsyning A/S.
Taksterne for tilslutning og vandafledningsbidrag fastsættes af Forsyningens bestyrelse og er blevet godkendt af Byrådets.
EffektvurderingVed kloakseparering bliver den mængde vand, der skal pumpes til renseanlæggene reduceret, ligesom mængden af opblandet spildevand og regnvand reduceres, hvilket mindsker risikoen for overløb til vandløb eller fjord.
Nedlæggelse af Stadil, Hover og Grønbjerg Renseanlæg giver den fordel, at vandet ledes til større renseanlæg, der er mere robuste over for ændringer i mængden og sammensætningen af spildevandet, f.eks. når der tilkobles nye forbrugere (herunder industrivirksomheder) til renseanlæggene.
Hvis der i fremtiden kommer nye krav til spildevandsrensningen, så der skal renses for flere stoffer så som metaller og miljøfremmede stoffer, vil det være lettere og mere rentabelt at gennemføre på få store anlæg fremfor flere små anlæg.
Kloakering af sommerhusene vil løse nuværende og kommende problemer med afledningen af spildevand i sommerhusområderne.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at godkende Spildevandsplan 2024-2031.
Teknik- og Miljøudvalget 01-04-2025
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
- RKSK Spildevandsplan 2024-2031
- Bilag 1 - Forklaring til skemaer
- Bilag 2 - Skemaer for oplande rev 01-10-2024
- Bilag 3 - Skemaer for udløb rev 01-10-2024
- Bilag 4 - Skemaer for renseanlæg rev 01-10-2024
- Bilag 5 - Administrativ praksis for opdatering af spildevandsplanen
- Bilag 6 - Dimensionerings-og administrationspraksis
- Bilag 7 - Renseanlæg
- Bilag 8 - Matrikler som berøres
- Bilag 9 - Miljøvurdering
Kopier link til punktet - Print
4: Efterkalkulerede fritvalgspriser madservice 2024 og 2025
Sagsnr: 25-007380
SagsfremstillingByrådet skal mindst én gang årligt fastsætte fritvalgsprisen for madservice. Fritvalgsprisen anvendes til betaling af de private leverandører, som leverer madservice til nogle af kommunens borgere. Beregningen er således med til at sikre lige konkurrencevilkår og undgå konkurrenceforvridning mellem den kommunale og de private leverandører.
Beregningen udarbejdes på baggrund af de gennemsnitlige, langsigtede omkostninger ved levering af madservice i overensstemmelse med de stillede kvalitetskrav. Prisen beregnes på baggrund af afholdte udgifter til madservice i 2024.
Administrationen har efterberegnet fritvalgsprisen for madservice for regnskabsåret 2024, som danner grundlag for prisen i 2025. Private leverandører afregnes inkl. moms, og Ringkøbing-Skjern Kommune vil igennem den kommunale momsrefusionsordning få refunderes momsen.
For borgere, der får leveret mad fra en privat leverandør, har Ringkøbing-Skjern Kommune en udgift, som svarer til forskellen mellem borgerens egenbetaling og prisen til den private leverandør. I år er den fremregnet produktionspris enslydende med egenbetalingen, hvorfor den private leverandør ikke skal kompenseres.
Prisfastsættelsen for 2025 er gældende fra 1. maj 2025 - 30. april 2026.
Til orientering kan det oplyses, at det Danske Madhus er godkendt som fritvalgsleverandør i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Lovgrundlag og juridisk vurderingBekendtgørelse nr. 344 af 26. marts 2013 - Bekendtgørelse om frit valg af leverandør af hjemmehjælp og fritvalgsbeviser efter servicelovens § 91 og om kvalitetskrav til leverandører af hjemmehjælp efter servicelovens § 83.
ØkonomiViden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet, at
- efterkalkulationerne af prisen for 2024 tages til efterretning
- fritvalgspriserne i 2025 for et måltid mad med og uden udbringning godkendes.
Social- og Sundhedsudvalget 09-04-2025
Social- og Sundhedsudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.Bilag
Ingen bilag.
BeslutningKopier link til punktet - Print
5: Efterkalkulerede fritvalgstakster vedrørende personlig og praktisk hjælp 2024
Sagsnr: 25-007125
SagsfremstillingByrådet skal fastsætte fritvalgspriser ud fra en beregning af de gennemsnitlige, langsigtede omkostninger ved levering af personlig og praktisk hjælp i overensstemmelse med de stillede kvalitetskrav.
Hvert år efter regnskabsårets afslutning skal der beregnes en fritvalgspris på personlig pleje og praktisk hjælp. Prisen beregnes ud fra hjemmeplejens afholdte udgifter. Fritvalgsprisen bruges til udbetaling af ydelser leveret af godkendte private leverandører af praktisk hjælp samt afregning af fritvalgsbeviser for personlig pleje i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Administrationen har efterberegnet fritvalgspriserne for 2024 ekskl. moms.
Til fastsættelse af priserne for 2025 er der taget udgangspunkt i den efterkalkulerede 2024-pris.
Priser for 2025 er følgende ekskl. moms:
Til orientering er ubekvemme tider hverdage kl. 17.00 – 06.00 samt helligdage og weekender. Priserne er gældende fra 1. maj 2025 til 30. april 2026, jævnfør aftale med de private leverandører.
Lovgrundlag og juridisk vurderingBekendtgørelse nr. 344 af 26. marts 2013 – Bekendtgørelse om frit valg af leverandør af
hjemmehjælp og fritvalgsbeviser efter servicelovens § 91 og om kvalitetskrav til leverandører af
hjemmehjælp efter serviceloven § 83.
Det forventes, at de private leverandører af praktisk hjælp i 2025 leverer ca. 4.900 timer, svarende
til en udgift på 2,0 mio. kr. incl. fritvalgsbeviser. I 2025 er budgettet på 1,98 mio. kr.
Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet, at
efterberegningen af fritvalgspriserne for 2024 tages til efterretning, og priserne fra 1. maj 2025
godkendes.
Social- og Sundhedsudvalget 09-04-2025
Social- og Sundhedsudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Ingen bilag.
BeslutningKopier link til punktet - Print
6: Revision af kommunens godkendelseskriterier for private daginstitutioner
Sagsnr: 22-012495
SagsfremstillingRingkøbing-Skjern Kommunes godkendelseskriterier for private daginstitutioner er godkendt i Byrådet den 15. januar 2019. Behovet for en revision af kriterierne skyldes først og fremmest, at der i de mellemliggende år er gennemført en del ændringer i dagtilbudsloven.
Privatinstitutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune
I Ringkøbing-Skjern Kommune er der i dag 10 private daginstitutioner. Knap hver femte barn i vuggestue eller børnehave i Ringkøbing-Skjern Kommune har plads i en privatinstitution. Privatinstitutionerne er typisk oprettet i tilknytning til en af kommunens friskoler. Forældre, som indskriver deres barn i en privatinstitution, modtager et tilskud fra kommunen, der svarer til kommunens gennemsnitlige udgift i kommunale og selvejende dagtilbud til børn i den samme aldersgruppe.
Ifølge dagtilbudsloven skal kommunen fastlægge nogle kriterier for godkendelse af privatinstitutioner. Gennem fastlæggelsen af disse kriterier har kommunen mulighed for at sikre, at privatinstitutioner lever op til relevante sikkerheds- og kvalitetsstandarder mv. Hertil kommer mulighederne for at fastlægge procedurer i forbindelse med ansøgningen og for det løbende samarbejde. Kommunen må ikke stille strengere krav til privatinstitutioner, end der stilles til kommunens egne tilbud.
Ansøgerne, som kan dokumentere, at de lever op til godkendelseskriterierne, har krav på godkendelse.
Forslag til revision af godkendelseskriterierne
Som bilag til dagsordenspunktet er vedlagt de gamle, gældende godkendelseskriterier og forslaget til nye reviderede kriterier. I dokumentet med forslag til nye kriterier er det tydeliggjort, hvilke krav der er lovbestemte mv., og hvilke bestemmelser der er fastlagt kommunalt.
For så vidt angår de lovbestemte krav mv. kan i særlig grad fremhæves, at privatinstitutioner nu skal efterleve de nationale bestemmelser vedrørende personalenormeringer. Som minimum skal der således være én pædagogisk personale pr. tre børn i alderssvarende daginstitutioner til 0-2-årige børn og én pædagogisk personale pr. seks børn i alderssvarende daginstitutioner til 3-årige børn indtil skolestart.
Der er også nogle ændringer for så vidt angår de kommunalt fastsatte bestemmelser.
Ifølge de gældende kriterier kan administrationen til ansøgere uden dokumenteret erfaring med institutionsdrift stille krav om depositum på 30.000 kr. i forbindelse med ansøgning om godkendelse samt en driftsgaranti, der svarer til driftstilskuddet for den første måned. Det anbefales, at denne bestemmelse udgår. Det vurderes, at risikoen for et økonomiske tab for kommunen er forholdsvis lav, og at krav om depositum og driftsgaranti som følge heraf ikke står i et rimeligt forhold til det administrative besvær for kommunen og udgifterne for ansøgerne.
Det præciseres, at privatinstitutioner selv har ansvaret for at indhente godkendelse af lokaler mv. fra alle relevante myndigheder - herunder byggetilladelse og ibrugtagningstilladelse fra bygningsmyndighederne - og selv skal afholde alle udgifter forbundet hermed.
Som noget nyt er der også medtaget overordnede kvalitets- og sikkerhedskrav til legeplads og udearealer.
Endelig kan det nævnes, at der nu er et krav om, at private leverandøre til nye privatinstitutioner skal benytte et særligt ansøgningsskema.
Dagtilbudsloven med tilhørende bekendtgørelser og vejledninger. Skærpede kommunale kriterier skal alene efterleves af privatinstitutioner godkendt efter den 1. juli 2018.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingDer henvises til sagsfremstillingen.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at forslaget til reviderede godkendelseskriterier godkendes.
Børne- og Familieudvalget 09-04-2025
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
7: Renoveringsprojekt i Troldhede Børnehus
Sagsnr: 25-007647
SagsfremstillingPå investeringsoversigten for 2025 er afsat et beløb på 3,1 mio. kr. til et renoveringsprojekt i Troldhede Børnehus. Administrationen indstiller, at beløbet frigives med henblik på, at arbejdet kan sættes i gang.
Dele af Troldhede Børnehus fremstår stærkt nedslidt. Det gælder i særlig grad vindfang og garderobe, hvor der også har været problemer med pladsmangel og tilbagevendende problemer med dårligt indeklima og fugt. Det har således været nødvendigt ad flere omgange at iværksætte forebyggende behandling for skimmelsvamp.
På anlægsbudgettet er afsat 3,1 mio. kr. til et projekt, som indebærer nedbrydning af de eksisterende vindfang til både børnehaven og vuggestuen, opførsel af nye og større vindfang/garderobe koblet på det eksisterende ventilationssystem, nye belægninger omkring bygningen samt overdækning fra vuggestuegruppen til krybberummet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingSe bemærkningerne under sagsfremstillingen.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 3,1 mio. kr. til projektet finansieret af det afsatte rådighedsbeløb.
Børne- og Familieudvalget 09-04-2025
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Ingen bilag.
BeslutningKopier link til punktet - Print
8: Friskolen Højmark Børneverden søger om godkendelse af oprettelse af privatinstitution
Sagsnr: 25-006019
SagsfremstillingFriskolen Højmark Børneverden søger om godkendelse af oprettelse af en privatinstitution.
Byrådet har den 18. juni 2024 godkendt, at den kommunale børnehave Højmark Børnehus lukker pr. 30. juni 2025 på baggrund af faldende belægning i institutionen. Den politisk fastsatte minimumsnormering for børnehaver er 27 børn. Pr. 1. april 2025 er der indskrevet 22 børn i børnehaven.
Friskolen Højmark Børneverden har tidligt i 2024 tilkendegivet, at man gerne ville overtage børnehusets matrikel med henblik på at oprette en privat daginstitution. Børne- og Familieudvalget besluttede herefter på sit møde den 13. marts 2024, at administrationen skulle arbejde videre med at skabe mulighed for, at friskolen kan etablere en privatinstitution.
Friskolens bestyrelse har nu formelt fremsendt en ansøgning til Ringkøbing-Skjern Kommune om godkendelse af oprettelse af en privatinstitution.
Det er administrationens opfattelse, at friskolens ansøgning og de heri beskrevne vilkår for driften af privatinstitutionen lever op til lovgivningen og kommunens godkendelseskriterier. Det bemærkes dog, at der endnu ikke er indhentet tilladelse til midlertidigt brug af lokaler, og at administrationen endnu ikke har modtaget en forretningsorden for bestyrelsen for privatinstitutionen.
I ansøgningen oplyses det imidlertid, at friskolen har søgt om byggetilladelse/ibrugtagningstilladelse til både midlertidige lokaler og til et nybyggeri. Administrationen er desuden blevet informeret om, at en forretningsorden for bestyrelsen vil blive fremsendt.
Administrationen anbefaler derfor, at godkendelse af privatinstitutionen sker på betingelse af, at de nødvendige tilladelser indhentes fra bygningsmyndighederne, og at der fremsendes en forretningsorden for bestyrelsen.
Administrationen bemærker, at dagsordenen indeholder et andet punkt med et forslag til revision af kommunens godkendelseskriterier. Baggrunden for forslaget om revision af godkendelseskriterier er primært ændringer i dagtilbudsloven. Ansøgningen fra Friskolen Højmark Børneverden vil også kunne godkendes efter forslaget til reviderede godkendelseskriterier. Lovgrundlag og juridisk vurderingEfter § 20 i Dagtilbudsloven godkender kommunalbestyrelsen privatinstitutioner, som opfylder lovgivningen og kommunalbestyrelsens betingelser for godkendelse. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte og offentliggøre kriterier for godkendelse. Privatinstitutioner skal opfylde kriterierne for godkendelse senest seks måneder efter offentliggørelse heraf. Privatinstitutioner godkendt før den 1. juli 2018 er dog undtaget fra pligt til at efterleve ændrede kommunale godkendelseskriterier.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi bemærker, at drift- administrations- og bygningstilskud til den nyoprettede private institution finansieres indenfor den samlede budgetramme for dagtilbudsområdet.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at ansøgningen fra Friskolen Højmark Børneverden om oprettelse af en privatinstitution godkendes på betingelse af,
- at der indhentes de nødvendige tilladelser fra bygningsmyndighederne, og
- at der fremsendes en forretningsorden for bestyrelsen.
Børne- og Familieudvalget 09-04-2025
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.BilagBeslutning
Kopier link til punktet - Print
9: Nyt administrationsgrundlag for grøn pulje
Sagsnr: 25-005228
SagsfremstillingØkonomiudvalget skal behandle et forslag til et revideret administrationsgrundlag for grøn pulje, som skal sendes videre til beslutning i byrådet. Forslaget til revideret administrationsgrundlag er udarbejdet på baggrund af drøftelser i Indstillingsudvalget for grøn pulje.
Baggrund
Grøn pulje er puljemidler, som opstillere af vedvarende energianlæg indbetaler til kommunen ved igangsætning af anlæggene. Kommunen administrerer midlerne, som kan anvendes til projekter til gavn for naboer til nye vedvarende energianlæg og til gavn for lokalsamfundet generelt.
I sommers trådte en ny bekendtgørelse for grøn pulje (bilag 1) i kraft, som medførte en række ændringer i ordningen. De væsentligste ændringer er:
- Forhøjelse af indbetalingerne til grøn pulje:
- Landvindmøller: fra 125.000 kr. til 313.000 kr. per MW
- Havvindmøller: fra 165.000 kr. til 418.000 kr. per MW
- Solcelleanlæg: fra 40.000 kr. til 125.000 kr. per MW
- Vandkraftværker: fra 92.000 kr. til 226.000 kr. per MW
- Mulighed for deling af grøn pulje-midler med en nabokommune, hvis VE-anlægget er placeret tæt på kommunegrænsen.
- Mulighed for indbetaling af grøn pulje-midler i rater over en årrække.
Forhøjelsen af indbetalingstaksterne vil medføre markant større puljebeløb for kommende VE-anlæg, som kommunen skal udmønte. Samtidig stiller de nye regler andre krav til administrationen af midlerne.
Indstillingsudvalget for grøn pulje har på den baggrund drøftet, om de nye regler giver anledning til at revidere det eksisterende administrationsgrundlag.
På baggrund af disse drøftelser samt de hidtidige erfaringer med uddeling af grøn pulje-midler, har Indstillingsudvalget for grøn pulje udarbejdet et forslag til et revideret administrationsgrundlag for grøn pulje, som fremlægges til behandling i Økonomiudvalget og viderestilles til Byrådet.
Det nye administrationsgrundlag vil gælde for indbetalinger til grøn pulje, som følger de nye og højere takster i VE-loven (LBK nr 1031 af 06/09/2024). Indbetalinger, som følger de tidligere indbetalingssatser, udmøntes på baggrund af det tidligere administrationsgrundlag.
Forslag til nyt administrationsgrundlag
Udkastet til et nyt administrationsgrundlag (bilag 2) indeholder flere ændringer bl.a. opdeling af grøn pulje-midler i en lokal og en kommunal pulje, et større afstandskrav, bedre mulighed for borgerinddragelse og en justering af de kriterier, der anvendes ved tildeling af midlerne.
Den største ændring omhandler en opdeling af midlerne. Det foreslås at opdele grøn pulje-midlerne i en lokal pulje og en kommunal pulje. 90 procent af midlerne vil tilgå den lokale pulje, mens 8 procent tilgår den kommunale pulje.
Lokal pulje (90%): Midlerne anvendes inden for en radius af 6,5 km fra det VE-anlæg, de stammer fra. Hvis midlerne ikke er anvendt inden for 4 år, kan de anvendes i hele kommunen.
For den lokale pulje vil borgerne i lokalsamfundet også få mulighed for at gå i dialog med Indstillingsudvalget om, hvordan en udlodning kan tilpasses, så den bedst muligt tilgodeser lokale forhold og ønsker. Det kan sikre, at særligt store puljebeløb udmøntes mest hensigtsmæssigt og skaber størst mulig værdi i lokalområderne. Dette gælder dog ikke selve udlodningen af midlerne, som i sidste ende besluttes af Indstillingsudvalget.
Kommunal pulje (8%): Kan anvendes til projekter i hele kommunen og kan målrettes særlige temaer.
Det foreslås, at 8 procent af de indbetalte midler tilgår en kommunal pulje, som vil være åben for hele kommunens geografiske område. Midlerne kan også søges af ansøgningsberettigede under den lokale pulje.
I denne pulje kan Indstillingsudvalget fastsætte temaer (fx særligt fokus på grønne projekter, adgang til natur eller projekter rettet mod unge mv.) og andre kriterier for de enkelte udlodninger.
Lov om fremme af vedvarende energi (VE-loven) samt bekendtgørelse om grøn pulje.
ØkonomiUdgifter til administration af puljen finansieres af grøn pulje-midlerne. Der kan ifølge bekendtgørelsen anvendes op til 8 procent af de indbetalte midler til administration. Udkastet til det reviderede grundlag fastsætter administrationsbidraget til 2 procent.
Viden og Strategi har ikke yderligere kommentarer.
EffektvurderingForslaget til et nyt administrationsgrundlag tager højde for de væsentligste ændringer og muligheder i den nye bekendtgørelse, herunder de forhøjede indbetalingstakster. Udkastet lægger op til, at en større personkreds får gavn af midlerne samtidig med, at størstedelen fortsat tilfalder lokalområdet. Forvaltningen af midlerne gøres mere fleksibel, så det administrativt bliver nemmere at håndtere de ændrede indbetalingsmuligheder og allokeringsfrister.
IndstillingIndstillingsudvalget for grøn pulje indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende det reviderede administrationsgrundlag for grøn pulje i Ringkøbing-Skjern Kommune.
BilagBeslutningKopier link til punktet - Print
10: Handlingsplan for Landdistriktspolitikken 2025 - 2027
Sagsnr: 25-007281
SagsfremstillingØkonomiudvalget får her til drøftelse og godkendelse handlingsplanen for Landdistriktspolitikken for 2025 – 2027. Politikken for 2023 - 2027 og handlingsplanen for de to første år af politikperioden blev godkendt i Byrådet den 17. januar 2023. De næste (og de sidste) to års handlingsplan for den nuværende politik blev forelagt Landdistriktsrådet den 3. februar inden denne forelæggelse for Økonomiudvalget og er vedhæftede sagen her som bilag 1.
Landdistriktsteamet i Ekstern Udvikling tager i forslaget til handlingsplanen for de næste to år udgangspunkt i den status for landdistriktspolitikken, som Økonomiudvalget drøftede den 7. januar 2025 under overskriften ”Hvad skal der ske i det nye år”?
Justeret handlingsplan for 2025-2027
Landdistriktspolitikkens mål er uændrede, da de er gældende i fire år. Landdistrikts-teamet arbejder videre med de hidtidige indsatser, suppleret med enkelte nye. Eksempler nævnes nedenfor.
Opsøgende arbejde
Når det handler om digital kommunikation oplever vi generelt at stå ved en skillevej: Borger- og sogneforeningerne modtager så meget information fra alle sider, at det kan være svært at overskue: Det er eksempelvis nyhedsbreve fra nationale institutioner med fokus på landdistrikterne, løbende information fra kommunen, tilbud om temadage og kurser etc.
Landdistriktsteamet vil forsøge at kommunikere på en anden måde: Vi vil bruge den kommende tid til helt systematisk at kontakte alle borger- og sogneforeninger i vores kommune og aftale besøg med dem individuelt. Det vil ske som en opfølgning på områdemøderne i foråret 2025 samtidig med, at vi vil foreslå at gå mere i dybden med det enkelte sogns fokusområder. I lyset af sognenes generalforsamlinger i foråret, hvor nye bestyrelsesmedlemmer kommer til, vil et fysisk møde være godt givet ud i det enkelte sogn. Her vil vi afprøve, om vores verdensbillede og behovsopgørelse svarer til sognenes - eksempelvis omkring fundraising kurser.
Bæredygtig boligrotation (målsætning 1, indsats 2)
Titlen dækker over et forsøg på at få ældre borgere til at sælge deres huse i landsbyerne parallelt med etableringen af lejeboliger. Landdistriktsteamet er involveret i sådanne projekter i Astrup og Stadil med support fra Landdistrikternes Fællesråd. Mange ældre ønsker at blive i sognet, hvis de kan få en mindre, moderne bolig, men ofte skal løsningen være tilstede før overvejelsen om at sælge føres ud i livet. Der er god respons fra private entreprenører, enkelte pengeinstitutter og boligforeninger.
Tværkulturelle tiltag (målsætning 1, indsats 3)
Ingen kommuner har endnu rigtig knækket koden i forhold til, hvordan vores nye borgere bliver budt velkomne i vores landsbyer. Der er masser af gode eksempler på, at det lykkes, der er også nederlag rundt omkring, men modellen for hvad vi altid skal overveje er ikke skabt endnu. Det arbejder vi sammen om i Ekstern Udvikling. Vi vil også inddrage Landdistrikternes Fællesråd, vores egne sogne og FrivilligVest. I regi af landdistriktsmedarbejdernes netværk i KL er det drøftet flere gange. Ideerne er mange – men konceptet, modellen, værktøjskassen er ikke komplet.
Hvordan fundraiser et sogn? (målsætning 2, indsats 1)
Vi oplever generelt, at fundraising kompetencen i sognene er god. Fondenes uddelinger er stigende i disse år, og der er generelt set et stort potentiale i at søge fonde. Vi vil gentage tilbuddet om en temadag omkring fundraising og efterfølgende sikre etablering af et netværk, hvis der er interesse for det. Læringen på tværs af sognene har vist sig at være af stor værdi.
Efterfølgerplanlægning i bestyrelserne (målsætning 2, indsats 2)
Vores indsats siger: ”Som forsøgsordning tilbydes en landsbyklynge eller et sogn kompetenceudvikling til at etablere medlemsudvikling, som hjælper unge og voksne videre i foreningen med stadig større ansvar”.
Fakta er, at ildsjælene i de fleste sogne bliver ældre og ældre, og at det er vanskeligt at rekruttere nye kandidater til de varige poster. Derfor skal organiseringen måske gentænkes, så en indsats bliver kortere og mere tids uafhængig med fokus på opgaven.
Klima og energi (målsætning 3, indsats 1)
Landdistriktsrådet har sagt ja til at supportere informationsopgaven afledt af opgaverne i Den Grønne Trepart: Hvilke indsatser sker i landdistrikterne – helt generelt og i vores kommune? Det er vigtigt for VOS Sekretariatet, at informationen sker så direkte som muligt, og det kan Landdistriktsrådet bidrage med ved bl.a. at opfordre til fremmøde til borgermøderne.
Lokale helheds- og udviklingsplaner (målsætning 3, indsats 3)
Proceduren for iværksættelse af arbejdet med helhedsplanerne er ændret ligesom ansøgningsfristen nu er én gang om året (1. februar) Det bliver en del af vores kommunikationspakke, som vi tager med rundt i sognene.
Mobilitet i landdistrikterne (målsætning 4, indsats 4)
14 uddannelsesinstitutioner afprøver en samkørselsapp i et 2-årigt projekt initieret af RegionMidt. Når erfaringerne er indsamlet, skal det overvejes, om en samkørselsapp skal tilbydes borgere generelt. Landdistriktsrådet vil i samarbejde med Land, By og Kultur vende tilbage til Økonomiudvalget med resultaterne, når forsøgsprojektet er gennemført.
Hvilke indsatser stopper
I foråret 2022 lancerede ministeren for landdistrikterne et begreb, som blev kaldt ”frilandsbyer”. Alle landsbyer i Danmark blev opfordret til - direkte og udenom kommunernes administration – at søge om at blive frilandsby. Grundideen var at udfordre planlovens bestemmelser og begrænsninger og at sætte nogle landsbyer fri i nogle forsøg, som efterfølgende skulle gøres til modeller. Efter et langt ansøgningsforløb blev ideen droppet.
Ringkøbing-Skjern Kommune indsendte 3 projekter, hvor ét projekt "Lejeboligprojektet i det åbne land i Stadil" gik videre til sidste runde sammen med tretten andre projekter på landsplan. Inden de udvalgte projekter blev igangsat, stoppede ministeriet initiativet med forklaringen om, at ”planloven i forvejen rummede muligheder for dispensationer”. Landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune støttede Stadil-Vedersø med midler til det påtænkte frilandsbyforsøg – midler som fortsat tænkes anvendt i et redefineret projekt med lejeboligetablering.
Support omkring etablering af fælles varmeløsninger i landsbyerne i 2022-2023 er ophørt af sig selv. Pt. er én landsby i gang med konkrete planer i den retning. Det er Borris.
Indsatsen omkring fokus på borgerservices er ligeledes indstillet: Generelt er kommunens borgerservices, både digitalt og ved fremmøde, blevet forbedret væsentligt over de seneste år og undersøgelser viser høj tilfredshed.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen ændringer.
IndstillingEkstern Udvikling indstiller, at Økonomiudvalget drøfter og godkender handlingsplanen for Landdistriktspolitikken 2025 - 2027
BilagBeslutningKopier link til punktet - Print
11: Forebyggelse og håndtering af chikane, trusler, hærværk og vold mod byrådsmedlemmer
Sagsnr: 24-024400
SagsfremstillingPå landsplan er chikane, trusler, hærværk og vold mod kommunalpolitikere et stigende problem. Administrationen er ikke vidende om, hvorvidt der lokalt har været hændelser. Men en forudsætning for, at administrationen vil kunne bistå byrådsmedlemmer med hjælp til at håndtere sådanne hændelser, er, at Byrådet har truffet beslutning herom. Derfor lægger administrationen med denne sag op til beslutning om støtteforanstaltninger og udgiftsgodtgørelse i sådanne situationer. Derudover orienteres Byrådet om de generelle råd, som KL har udarbejdet om forebyggelse og håndtering af chikane, trusler, hærværk og vold mod kommunalpolitikere.
Baggrund
En spørgeskemaundersøgelse fra KL, offentliggjort i april 2024, viser, at chikane, trusler, hærværk og vold mod kommunalpolitikere på landsplan er et stigende problem. KL anbefaler derfor, at kommunalbestyrelserne træffer beslutning om, hvordan administrationen kan støtte kommunalpolitikerne i sådanne situationer.
Administrationen foreslår følgende:
- Administrationen kan bistå byrådsmedlemmer med at indgive politianmeldelse af chikane, trusler, hærværk og vold relateret til deres hverv som byrådsmedlemmer.
- Kommunen kan afholde udgifter til psykologhjælp for byrådsmedlemmer, hvis behovet for hjælp skyldes hændelser vedr. chikane, trusler, hærværk og vold relateret til deres hverv.
Vedtagelsen sikrer, at administrationen kan yde den nødvendige støtte, hvor det er relevant, samtidig med at beslutningen skaber klare rammer for, hvilke situationer der omfattes.
Byrådet kan beslutte, at der kan ydes støtte fra administrationen, til at bistå et byrådsmedlem med politianmeldelse mod personer, der har udsat byrådsmedlemmet for chikane, trusler mv. samt følge op herpå. Ligeledes kan byrådet beslutte, at der kan ydes støtte til psykologbistand, som følge af at byrådsmedlemmet har været udsat for chikane, trusler mv.
Støtte til politianmeldelse eller støtte til psykologbistand kan ydes, hvis det i den konkrete situation kan ligges til grund, at behovet for støtte er forårsaget af det enkelte medlems varetagelse af hvervet. Det vil også kunne tillægges vægt, om der foreligger en tidsmæssig forbindelse mellem chikanen, truslen mv. og byrådsmedlemmets ønske om, at blive bistået af administrationen med henblik på, at indgive politianmeldelse eller kontakte politiet i øvrigt herom eller ønsket om psykologbistand. Byrådet kan overlade skønnet over, om betingelserne for i et konkret tilfælde at yde bistand er opfyldt, til administrationen.
Direktionen vil være kontaktpersoner for byrådsmedlemmer ved behov for bistand.
I forlængelse heraf har KL udvidet deres hotline for grænseoverskridende adfærd til at omfatte, at kommunalpolitikere kan tage kontakt, hvis de eller andre kommunalpolitikere har været udsat for chikane, vold, trusler eller hærværk. Hotlinen kan rådgive om regler og handlemuligheder, men kan ikke gå ind i konkrete sager.
Desuden har KL i samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner, Rigspolitiet og PET i 2023 opdateret vejledning til forebyggelse og håndtering af chikane, trusler, hærværk og vold mod kommunalpolitikere (vedlagt sagen som bilag).
Lovgrundlag og juridisk vurderingI Lov om kommuners styrelse (styrelsesloven) er der fastsat forskellige regler for dækning af udgifter i forbindelse med varetagelsen af det kommunale hverv. Det følger at styrelseslovens § 16, stk. 11, 2. pkt. at byrådet kan beslutte at godtgøre andre udgifter, som afholdes i forbindelse med varetagelsen af kommunale hverv eller beslutte at yde anden støtte i den forbindelse. Der er ikke indlagt begrænsninger i, hvilken art af udgifter eller former for støtte byrådet kan beslutte at afholde, men det er et afgørende kriterium, at støtten eller udgiftsgodtgørelsen har en nær sammenhæng med udførelsen af de aktiviteter, som medlemmet varetager i sin egenskab af byrådsmedlem
Det fremgår, at:
- Støtte til bistand ved politianmeldelse kan ydes, når chikane, trusler, hærværk, vold, m.v. er forårsaget af vedkommendes varetagelse af hvervet som byrådsmedlem, og der er en tæt tidsmæssig forbindelse mellem hændelsen og ønsket om hjælp.
- Psykologbistand kan ydes, når det behandlingskrævende behov skyldes hændelser relateret til medlemmets varetagelse af hvervet.
- Byrådet skal fastsætte rammerne ud fra saglige kriterier for, hvilke former for chikane eller trusler der kan udløse støtte. Dette kan eksempelvis afgrænses, så ærekrænkelser (injurier) ikke omfattes, da de typisk har mindre alvorlige konsekvenser.
KL anbefaler, at kommunerne udarbejder klare procedurer, der sikrer, at administrationen kan hjælpe kommunalpolitikere med politianmeldelse og betaling af psykologbistand, hvor dette er nødvendigt. Det understreges dog, at privatrelaterede konflikter eller hændelser ikke kan omfattes.
ØkonomiSagen har økonomiske konsekvenser i de tilfælde, hvor kommunen skal betale for psykologbistand. Omfanget af udgifter afhænger af behovet og dækkes under byrådets eget budgetområdet.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller til Økonomiudvalget, at det anbefaler Byrådet:
- at godkende, at administrationen kan bistå byrådsmedlemmer med at indgive politianmeldelser i sager om chikane, trusler, hærværk og vold relateret til deres hverv.
- at godkende, at administrationen kan betale for psykologhjælp til byrådsmedlemmer i førnævnte tilfælde.
- at delegere beslutningskompetencen til administrationen fsva. skønnet over, om betingelserne for i et konkret tilfælde at yde bistand er opfyldt.
- at godkende, at eventuelle udgifter afholdes under byrådets eget budgetområdet.
- at tage bilaget "Chikane, trusler, hærværk og vold mod lokalpolitikere" til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
12: Dialog mellem Økonomiudvalget og HovedMEDudvalget
Sagsnr: 25-001963
SagsfremstillingSom en del af Budgetlægnings proceduren 2026-2029 er det aftalt at Økonomiudvalget i foråret har et dialogmøde med HovedMED udvalget.
HovedMED udvalget, som er kommunens øverste MED udvalg, hvor medarbejderne har medindflydelse, består af 14 medarbejder repræsentanter og 5 lederrepræsentanter.
Medarbejderrepræsentanterne er udpeget af de faglige organisationer på tværs af alle kommunes fagområder. Medarbejderrepræsentanterne er fællestillidsrepræsentanter (FTR), tillidsrepræsentanter (TR) og arbejdsmiljørepræsentanter (AMR).
Lederrepræsentanterne er Direktionen samt Stabschef/HR chef og en fagchef.
HovedMED giver på mødet Økonomiudvalget input til budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold.
HovedMED deltager i mødet kl. 9.00.
Indstilling- HovedMED og Økonomiudvalget drøfter budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold.
Ingen bilag.
BeslutningKopier link til punktet - Print
13: Det koordinerende AdministrationsMED udvalg - dialog med Økonomiudvalget om budget 2026 - 2029
Sagsnr: 22-004310
SagsfremstillingFor at sikre en administrativ stemme ind i budgetprocessen er der nedsat et Koordinerende AdministrationsMED.
Dette udvalg varetager dialogen i starten af budgetlægningsperioden mellem det administrative personale og Økonomiudvalget som personaleudvalg.
Det Koordinerende AdministrationsMED afgiver også et skriftligt høringssvar i efteråret inden budgettets vedtagelse.
Det Koordinerende AdministrationsMED består af 8 valgte medarbejderrepræsentanter, der er valgt fra hvert FagMED og en ledelsesrepræsentant udpeget af Chefforum.
Det Koordinerende AdministrationsMED ønsker at drøfte følgende emner med Økonomiudvalget:
- Vigtig med IT sikkerhed og de rigtige systemer hele tiden.
- Store reformer påvirker administrationen.
- Besparelser i Beskæftigelse giver afsmitning i andre fagområder. Hvad tænker politikkerne om snitfladen mellem A-kassen og det kommunale arbejde?
- Ændring i administrationsbygninger koster penge – støjgener ved aktivitetsbaseret arbejdspladsindretning – ældre huse/lejede huse - arbejdsmiljø. Kan man genoverveje ét samlet rådhus?
Til drøftelse.
BilagIngen bilag.
Beslutning