Referat: 11. juni 2024 kl. 08:00

LOK-Mødelokale 6 Rådhuset Ringkøbing
Økonomiudvalget

Deltagere

  • Niels Rasmussen
  • Jens Jacob Østergaard
  • Søren Elbæk
  • Lennart Qvist
  • Hans Østergaard
  • Kristian Andersen
  • Jakob Agerbo

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Ringkøbing-Skjern Boligforening: Skema A for 12 nye almene boliger i Kloster

Sagsnr: 24-012703

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern Boligforening har den 23. maj 2024 fremsendt ansøgning om Byrådets godkendelse af skema A til opførelse af 12 nye almene boliger i Kloster.
Boligforeningen forventer en samlet anlægsudgift for hele projektet på ca. 29,2 mio. kr.
Ved godkendelse af ansøgningen påtager kommunen sig at yde et grundkapitallån til
boligforeningen på ca. 3,5 mio. kr. Herudover vil kommunen skulle yde garanti for en andel på
ca. 25,1 mio. kr. af boligforeningens realkreditlån.

Finansiering af byggeriet er fastlagt i Almenboligloven, og med udgangspunkt heri optager bolig-
foreningen realkreditlån med 25,1 mio. kr., beboerindskuddet udgør 0,6 mio. kr., og kommunen yder grundkapitallån på 3,5 mio. kr.

Ringkøbing-Skjern Boligforening anfører i sin ansøgning, at de 12 boliger vil få et samlet
boligareal på i alt 1.314 m2. Boligerne vil være 6 dobbelthuse med 2 lejligheder i hver på 104 og 115 m2. Til hver bolig vil der opføres et lille skur på 4 m2.

Den årlige gennemsnitlige leje er for første driftsår budgetteret til kr. 934 pr m² pr. år svarende til
• En bolig på 106 m² – koster 8.093 kr. pr. måned.
• En bolig på 115 m² – koster 8.949 kr. pr. måned.

Boligforeningen forventer at starte byggeriet op 1. oktober 2024 og at boligerne vil være indflytningsklar 1. oktober 2025.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Almenboligloven.

Økonomi

Der er tilstrækkelige budget på kontoen for finansiering af grundkapitalindskud til at dække grundkapitalindskuddet på 3,5 mio. kr. grundkapitalindskuddet for projektet i kloster.

Realkreditlån, som optages af almene boligorganisationer, påvirker ikke kommunens låneramme. Derfor vil kommunens garanti for en del af lånet heller ikke have nogen indflydelse på kommunens generelle lånemuligheder.

Effektvurdering

Godkendelse af ansøgningen er en forudsætning for gennemførelsen af det planlagte byggeri.

Indstilling

Administrationen indstiller at økonomiudvalget anbefaler Byrådet at

  • den budgetterede månedlige husleje på mellem 8.093 kr. og 8.949 kr. godkendes
  • der gives tilsagn om kommunal garantistillelse på ca. 16,3 mio. kr., svarende til ca. 65 % af      realkreditlånet på ca. 25,1 mio. kr.
  • kommunen yder grundkapitallån på ca. 3,5 mio. kr. finansieret af budget afsat til formålet

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Fiskeriets hus ansøgning om eftergivelse af gæld

Sagsnr: 24-012541

Sagsfremstilling

Administrationen har d. 7. maj 2024 modtaget henvendelse fra Fonden Fiskeriets Hus vedr. eftergivelse af fondens gæld til kommunen.
Ansøgningen henviser til at Fonden Fiskeriets Hus i forbindelse med udarbejdelse af ansøgning til Erhvervsstyrelsen om nedlæggelse af fonden, er blevet opmærksom på gældsforpligtelser til Ringkøbing-Skjern Kommune.
Ansøgningen om nedlæggelse af fonden er blevet godkendt af Erhvervsstyrelsen og fremsendt til godkendelse ved Civilstyrelsen. Region Midtjylland og Ringkøbing-Skjern Kommune er blevet forespurgt, om der ønskes overtagelse af fonden og derved drive Fiskeriets Hus videre. Begge har meddelt, de ikke ønsker at overtage fonden, og der anbefales en udlodning af fondens aktiver til Ringkøbing Fjord Museer. Nedlæggelsen af Fonden Fiskeriets Hus blev på byrådsmøde vedtaget d. 20. februar 2024

Fremtiden for Fiskeriets Hus
I december 2021 indgik Fiskeriets Hus og Ringkøbing Fjord Museer en samarbejdsaftale med henblik på sammenlægning, når Fonden kan nedlægges. Samarbejdet har været godt for Fiskeriets Hus med større synlighed og besøgstal. Ringkøbing Fjord Museer har uden honorering gennem 2022 og specielt 2023 lagt en del personale og økonomiske ressourcer i driften af Fiskeriets Hus. Her er der bl.a. brug ressourcer på øget og ændret markedsføring, udarbejdelse af ny hjemmeside og indarbejdelse af nyt billetsystem.
Der er ikke brugt ressourcer på bygningsmassen og da bygningerne er bygget med uhensigtsmæssige materialevalg til det barske miljø ved Vesterhavet og det åbne landskab er bygningerne i voldsom forfald. Det er derfor planlagt og nødvendigt, at der bliver lavet en tilstandsundersøgelse af bygningerne, for at kunne vurdere om huset kan renoveres, ombygges eller skal nybygges for at fortsætte driften af Fiskeriets Hus.
Udsigten til store udgifter til byggearbejde og udvikling af Fiskeriets Hus taler imod overførsel af gældsposter til Ringkøbing Fjord Museer.

Gældsposterne til Ringkøbing-Skjern Kommune består af følgende:

Holmsland kommune Opstart byggeri Bevilget 1991kr. 50.000
Ringkøbing Amt  Opstart byggeri Bevilget 1992 kr. 100.000
Ringkøbing Amt Strøm akvarie Bevilget 1995kr. 200.000
Holmsland kommune Elevator Bevilget 1997kr. 200.000
Ringkøbing Amt Naturformidling Bevilget 2004kr. 600.000
Sum  kr. 1.150.000 

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Vedtægterne for fonden den selvejende institution Fiskeriets Hus §8.

Økonomi

Fiskeriets Hus har over tid optaget rente- og afdragsfri gæld, som ikke længere svarer til aktiverne, da disses værdi er nedskrevet over tid.
Udsigt til store udgifter til byggearbejde og udvikling af Fiskeriets Hus taler imod overførsel af gældsposter til Ringkøbing Fjord Museer.

Gældsposterne er primært etableret i 1990'erne og i flere tilfælde har det været svært at fremskaffe den fulde dokumentation for de præcise aftaler, hvilket taler for at der ryddes op og at gælden nedskrives, da der ikke er udsigt til, at hverken fonden Fiskeriets Hus eller Ringkøbing Fjord museer vil kunne indfri gælden.

Effektvurdering

Eftergivelse af gælden sikrer den fremtidige drift af Fiskeriets Hus under Ringkøbing Fjord Museer, forudsat at der findes en løsning på de bygningsmæssige udfordringer. Det betyder, at borgere, skoleelever og turister fortsat kan nyde godt af Fiskeriets Hus' funktioner som et lærende og kulturelt museum. Fiskeriets Hus tilbyder en bred vifte af oplevelser, herunder akvarier med både fersk- og saltvandsfisk, historiske udstillinger om Hvide Sande og fiskeriets udvikling, samt aktiviteter som fiskefodring og guidede ture gennem byens sluseanlæg.

Indstilling

Administrationen indstiller at Økonomiudvalget anbefale Byrådet at godkende:

  • Eftergivelse af gældsposter på 1.150.000 kr. til Fiskeriets Hus
  • Aflysning af tinglyst pantebrev 100.000 kr., som dækker over gældspost bevilget i 1992 

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Endelig godkendelse af Natura 2000-handleplaner 2022-2027

Sagsnr: 23-017684

Sagsfremstilling

Kommunen skal udarbejde og vedtage nye Natura 2000-handleplaner for 3. planperiode fra 2022-2027. Planerne omfatter de 9 Natura 2000-områder, der helt eller delvist ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ifølge Miljømålslovens § 46 a, stk. 4, skal kommunalbestyrelsen sikre gennemførelse af en vedtaget handleplan. Kommunalbestyrelsen er dermed forpligtet til at gennemføre Natura 2000-planen så vidt muligt gennem indgåelse af frivillige lodsejeraftaler. 

Den 3. juli 2023 blev de statslige Natura 2000-planer for 3. planperiode offentliggjort. Fra denne dato har kommunerne 6 måneder til at udarbejde og offentliggøre udkast til handleplanerne.

Administrationen har udarbejdet udkast til handleplaner i samarbejde med de nabokommuner, som vi deler Natura 2000-områder med.

Ringkøbing-Skjern Kommune har andel i 9 Natura 2000-områder, hvoraf Ringkøbing-Skjern Kommune er tovholder for udarbejdelse af handleplanerne for 6 områder: Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen, Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord, Kimmelkær Landkanal, Lønborg Hede, Borris Hede samt Husby Sø og Nørre Sø. Tovholdere for planerne for Husby Klit, Heder og klitter på Skovbjerg Bakkeø, Idom Å og Ormstrup Hede samt Skjern Å er henholdsvis Holstebro Kommune og Herning Kommune.

Handleplanerne er opbygget på samme måde og indeholder følgende tre elementer:

  1. En oversigt over hvilke indsatser, der er gjort i området siden vedtagelsen af handleplanen for 2. planperiode
  2. En opgørelse over behovet for indsats i planperiode, samt fordeling mellem de aktører, der findes i området.
  3. En plan for de initiativer, kommunen forventer at tage, samt en plan for inddragelse af interessenter.

Udkastene til handleplaner er sendt i 8 ugers høring fra den 3. januar 2024 til den 28. februar 2024 og skal endeligt vedtages inden den 3. juli 2024.

Kommunen har gennemgået de indsendte bemærkninger og udarbejdet høringssvar i såkaldte hvidbøger, der er vedlagt som bilag til dette dagsordenpunkt.

Hvor de indsendte bemærkninger har givet anledning til behov for tilretning af forslaget til Natura 2000-handleplanerne, er dette sket. På samme måde er statslige indsigelser til forslaget til Natura 2000-handleplanerne indarbejdet i de endelige Natura 2000-handleplaner, som efter politisk godkendelse offentliggøres senest den 3. juli 2024.  

For de statsejede arealer i Natura 2000-områderne udarbejder Naturstyrelsen/Forsvaret selv forvaltningsplaner for områderne. Et resume af disse planer er tilføjet som bilag til de respektive Natura 2000-handleplaner, der også er vedlagt som bilag til dette dagsordenpunkt.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Miljømålsloven.

Økonomi

Projekternes finansieres via statslige midler herunder landdistriktsmidler og forskellige puljer. Mindre projekter på de kommunale arealer vil kunne finansieres inden for de eksisterende plejemidler.

Effektvurdering

Natura 2000-handleplanerne beskriver indsatser for Ringkøbing-Skjern Kommunes drift og pleje af Natura 2000-områderne i perioden 2022-27.

Indsatserne medvirker til opnåelse af målsætning 1 i kommunens Natur- og ressourcepolitik 2023-26:

  1. Vi vil beskytte naturen og udvikle den biologiske mangfoldighed.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at Natura 2000-handleplanerne vedtages endeligt

Teknik- og Miljøudvalget 28-05-2024
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Offentliggørelse af planforslag for et område til teknisk anlæg (biogasanlæg) ved Novej 16

Sagsnr: 22-028712

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er, at forslag til kommuneplantillæg nr. 47 og lokalplan nr. 497  godkendes og sendes i offentlig høring i cirka 9 uger. Se bilag 1 og 2.

Byrådet har den 15. august 2023 besluttet, at der kan udarbejdes planforslag og miljøvurdering for et område til teknisk anlæg i form af et biogasanlæg ved Novej 16.

Projektområdet med vejadgang er markeret med rød streg.

Områdets disponering og bebyggelse
Ansøger oplyser, at biogasanlægget kan behandle cirka 650.000 tons biomasse pr. år. Det forventes, at anlægget vil producere cirka 25 millioner m³ metan pr. år. Oplaget af gas skal sikkerheds- godkendes. I driftsfasen vil der samlet være cirka 153 ture pr. døgn til biogasanlægget baseret på at trafikken fordeler sig på 6 dage pr. uge. Hvis der kigges isoleret på den trafikale belastning fra en kampagneperiode vil der være yderligere 181 ture pr. døgn, regnet over en kampagneperiode på i alt 30 dage på et år. I kampagneperioden vil der samlet set være 334 ture pr. døgn. Kampagneperioder/kampagnekørsel er perioder, hvor der vil være intensiveret kørsel i forbindelse med enten udbringning af afgasset biomasse til lagertanke på de enkelte landbrug, eller i forbindelse med høst, hvor afgrøderne høstes på marken og køres ind til biogasanlæggets plansiloer.
Perioden er maksimalt 30 dage fordelt over fem til seks uger i løbet af året.

Administrationen vurderer på baggrund af trafikken til biogasanlægget, at der vil være behov for kanaliseringsanlæg bestående af en højresvingsbane og en venstresvingsbane på Novej ved overkørslen ind til projektområdet.

Det samlede projektområde er cirka 16 hektar og består af delområde 1 og 2 og et byggefelt A, som ligger i delområde 1. Biogasanlægget vil foruden anlæg til biogasproduktionen indeholde bi-aktiviteter til biogasproduktionen i form af gasforædling eller lignende aktiviteter, der har direkte sammenhæng med biogasproduktionen som f.eks. græsprotein, pyrolyse, metanisering, kraftvarme/motoranlæg med mere samt mulighed for symbiose med Power-to-X-anlæg.

Delområde 1 indeholder:

  • Biogasanlæg med tilhørende bygninger, tanke, siloer, skorstene, opgraderingsanlæg, kedelanlæg
  • 4 meter for plansilo (væghøjde)
  • 35 meters højde for procestanke
  • 22 meters højde for bygninger
  • 52 meters højde for skorstene
  • Fra Evidas BMR-station (40 fods container) leveres gassen via en ledning til M/R-stationen i Ringkøbing

Delområde 2 indeholder:

  • Forsinkelsesbassin
  • Vejadgang med brovægt
  • Volde 
  • Afskærmende beplantning

Der skal etableres en gasledning fra Evidas BMR-station (BMR-stationen er gasselskabets
modtagerstation til kontrol og odisering af den producerede bionaturgas) på biogasanlægget via et tinglyst tracé til M/R stationen i Ringkøbing, som ligger cirka 4,9 km fra projektområdet. Her opgraderes biogassen og kommer på det offentlige gasnet.

En fyldestgørende beskrivelse af bioanlægget kan ses i projektansøgningen og i miljørapporten, bilag 3 og 4.

Forhold til anden planlægning
Nærværende Lokalplan nr. 497 og Lokalplan nr. 475 (solceller) har fælles adgangsvej fra Novej. Der er bestemmelser i begge lokalplaner, som sikrer adgangsvejen til begge anlæg.

Andre særlige forhold
I forhold til de kommende trafikmængder/trafikforhold i forbindelse med et eventuelt biogasanlæg på Novej, vil det blive nødvendigt at etablere et kanaliseringsanlæg, højresvingsbane og en venstresvingsbane, for at afvikle trafikken sikkert til biogasanlægget.

Inden offentliggørelse af planforslagene vil kortbilag blive opdateret så areal til kanaliseringsanlæg fremgår tydeligt.

Miljøvurdering
Der er gennemført en miljøvurdering af planerne og af projektet, der er samlet i en rapport. På baggrund af miljørapportens konklusioner har administrationen udarbejdet et udkast til projekttilladelse (§25-tilladelse), der indeholder vilkår til projektet med videre, se bilag 5. Anlægget skal også miljøgodkendes, hvorfor detaljerede vilkår for anlæggets etablering og drift vil blive fastsat i biogasanlæggets miljøgodkendelse.

RKB Bioenergi bliver en kolonne II-virksomhed jævnfør risikobekendtgørelsen, da det samlede
gasoplag bliver over 10 ton og ikke overstiger 50 ton. Det betyder, at virksomheden skal
risikovurderes og sikkerhedsgodkendes.

Offentlighedsfase
Administrationen anbefaler, at der under den offentlige høring bliver afholdt et borgermøde.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Lov om offentlige veje m.v.

Økonomi

Det vurderes, at der via Vejloven kan pålægges ansøger/bygherre krav om at etablere et kanaliseringsanlæg bestående af en højresvingsbane og en venstresvingsbane på Novej. Ansøger/bygherre er indforstået med at etablere kanaliseringsanlægget.

Man må forvente øget løbende vedligehold og reparation af vejbelægning og rabatter på Skraldhedevej.

Effektvurdering

Realisering af planen vil understøtte Ringkøbing-Skjern Kommunes klimapolitik.
Klimapolitikken siger, at vi skal være 100 procent CO2-neutrale i 2050, blive 100 % fossilfri i 2040 og i 2030 have reduceret vores samlede udledning af CO2 med 70 procent i forhold til perioden 1990-2030.

Biogasanlægget vil kunne bidrage til, at Ringkøbing-Skjern Kommune kan opnå en CO2-reduktion på samlet cirka 66.000 ton CO2-ækvivalenter pr. år. Det svarer til cirka 5000 danskeres årlige udledning af CO2. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Forslag til Tillæg 47 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 497 for et område til teknisk anlæg (biogasanlæg) vedtages og fremlægges i offentlig høring i otte uger.
  2. Miljørapport og udkast til projekttilladelse godkendes og fremlægges i offentlig høring.
  3. Der afholdes borgermøde i offentlighedsfasen.
Teknik- og Miljøudvalget 28-05-2024
Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen og Jørgen Byskov kunne ikke tilslutte sig flertallets beslutning.

BilagBeslutning

Et flertal i Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen kunne ikke tilslutte sig flertallets beslutning.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Offentliggørelse af planforslag for et område til boligformål ved Vanting Sø Vej, Ølstrup

Sagsnr: 22-001762

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er, at forslag til lokalplan 503 og kommuneplantillæg nr. 43 godkendes og sendes i offentlig høring.

Formål
Formålet med planlægning er at sikre mulighed for at opføre cirka 12 nye boliggrunde, som skal udstykkes til åben-lav bebyggelsen samt et stort tilhørende rekreativt fællesområde. 

For at imødekomme behovet for håndtering af overfladevand vil der blive etableret et regnvandsbassin i planområdet. Dette bassin vil opsamle overfladevand fra området og minimere risikoen for oversvømmelser. Området bliver ikke drænet, og derfor er der ikke behov for et okkerbassin, som er en sikring mod okkerforurening i området. I stedet for vil terrænet, hvor boligerne placeres blive hævet for at sikre, at vandet ledes effektivt til regnvandsbassinet. 

Områdets disponering og bebyggelse
Der er behov for at fastlægge specifikke retningslinjer for bebyggelse og anvendelse af et område med henblik på åben-lav boligbebyggelse.

Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom til åben-lav boligbebyggelse må ikke overstige 30 %, hvilket sikrer en passende balance mellem bygningsareal og åbne arealer i området. Bebyggelse må opføres i maksimalt 2 etager og med en bygningshøjde på maksimalt 8,5 meter. Dette bidrager til at sikre en ensartet og harmonisk skala i bebyggelsen, som passer ind i omgivelserne.

Der må ikke opføres bebyggelse nærmere end 5 meter fra vejskel og mod Vanting Sø og Ølstrup Bæk. Dette sikrer en passende afstand til vandløbene og sikrer også en visuel og rumlig kvalitet langs vejene. Ny bebyggelse til boligformål skal placeres med en sokkelkote på minimum 20,5 (DVR), og der må ikke etableres kældre i planområdet. Dette er med til at sikre, at man undgår skader ved eventuelle oversvømmelser.

Andre særlige forhold
Området ligger uden for Ringkøbing-Skjern Kommunes nuværende Spildevandsplan. Ved opførelse af nye faciliteter, der involverer spildevandsudledning, kræves tilslutning til det offentlige spildevandssystem. I forbindelse hermed skal der udarbejdes et tillæg til Ringkøbing-Skjern Kommunes eksisterende Spildevandsplan.

Miljøvurdering
Der er gennemført en miljøscreening af planforslagene. Konklusionen af screeningen er, at planforslagene ikke giver anledning til væsentlige indvirkninger på miljøet og derfor ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering.

Foroffentlighed
Der er ikke indkommet nogle ideer og forslag til planlægningen i foroffentlighedsfasen.

Offentlighedsfase
Lokalplan og kommuneplantillæg skal fremlægges i offentlig høring i 8 uger.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lov om planlægningen

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Realiseringen af planen bidrager til at opfylde kommunens landdistriktspolitik, som bl.a. sigter på at skabe attraktive boliger og opholdsområder for at tiltrække og fastholde borgere i vores landsbyer.

Området er en del af helhedsplanen for Ølstrup by og i helhedsplan er området også udlagt til boliger.

Planlægningen sigter tillige efter at opfylde bypolitikkens mål om tilpasning til stedets karakter og attraktive fysiske rammer.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Forslag til Tillæg 43 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 503 for et område til boligformål ved Vanting Sø, Ølstrup vedtages og fremlægges i offentlig høring i otte uger.
Teknik- og Miljøudvalget 28-05-2024
Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen kunne ikke tilslutte sig flertallets beslutning.

BilagBeslutning

Et flertal i Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen kunne ikke tilslutte sig flertallets beslutning.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Anmodning om igangsættelse af plangrundlag for udvidelse af Vestjysk Biogas

Sagsnr: 23-000487

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er en stillingtagen til, om planlægningen for udvidelse af Vestjysk Biogas på Arnborgvej 23A, Skjern skal igangsættes.

Projektbeskrivelse

Ringkøbing-Skjern Kommune har modtaget en ansøgning om igangsætning af udarbejdelse af plangrundlag og miljøvurdering for udvidelsen af Vestjysk Biogas ved Borris. Vestjysk Biogas er placeret på adressen Arnborgvej 23a, Skjern. Anlægget er placeret i et område med mange landbrugsejendomme og husdyrproduktion.

Det ansøgte område er placeret i det åbne land ca. 3 km vest for Borris. Se bilag 1 og 2 for ansøgningsmateriale og projektbeskrivelse.

Oversigtskort med projektområde markeret med rød. Lokalplanområdet er placeret ca. midt mellem byerne Skjern og Borris.

Biogasanlæg

Vestjysk Biogas ønsker både at udvide tonnagen samt de tekniske installationer på biogasanlægget i nærheden af Borris. Biogasanlægget har et ønsket om at være mindre afhængig af importerede produkter fra industrien og i stedet anvende en større andel af Ringkøbing-Skjern Kommunes biomasseressourcer i form af mere husdyrgødning, frøgræshalm, græsensilage mv. Ansøger oplyser, at anlæggets tonnage vil være op til 250.000 ton pr. år, hvilket svarer til ca. 685 ton pr. dag (365 dage pr. år). Anlægget har i dag den oprindelige miljøgodkendelse med vilkår fra 2016 med et tillæg fra 2018 på en udvidelse fra 80.000 til 115.000 ton pr. år.

Vestjysk Biogas ligger i et område med meget biomasse fra husdyr – gylle og dybstrøelse. En screening af biomasser i 20 km radius viser et biomassegrundlag totalt på 1,7 mio. ton pr. år. Vestjysk Biogas har undersøgt lokalområdet for biomasser og har fundet 119.500 ton gylle, som i dag ikke kører til biogas. 90 % af disse leverandører ligger inden for 10 km. Dermed skal gyllen ikke transporteres så langt til anlægget.

Biogasanlæggets fremtidige udformning

Biogasanlægget ønsker en række tekniske anlæg i forbindelse med udvidelsen, såsom forbehandlingsteknologi til håndtering af tør biomasse, reaktortanke, eftergasningstanke og lagertanke til afgasset biomasse. Derudover ønskes der udvidelse af plansilo med to plansilorum til yderligere oplagringskapacitet. Plansiloer udendørs er til biomasse som dybstrøelse, frøgræs og energiafgrøder. Der etableres en hal til kedelanlæg, motoranlæg, fiberseparering og produktion af græsprotein.

Med udvidelsen afsættes arealer til ny teknologi som f.eks. CO2-anlæg, PtX-anlæg, pyrolyseteknologi eller lignende.

Det ønskes at udvide byggefeltet både mod øst og vest men at bevare biogasanlæggets udseende som helhed. Den foreslåede lokalplanafgrænsning ses på Figur 1 og i bilag 3 og omfatter et areal på ca. 5 ha, der giver mulighed for udvidelse af biogasanlægget med ovenstående nævnte ønsker.

En fyldestgørende beskrivelse af biogasanlægget kan ses i projektbeskrivelsen, bilag 2.

Situationsplan ved udvidelsen.

Planforhold

Det nuværende biogasanlæg er omfattet af kommuneplanramme 00tal119 åbent land. Gennemførelse af projektet kræver udarbejdelse af et nyt kommuneplantillæg, der giver mulighed for, at anlægget må omfattes af risikobekendtgørelsen samt en udvidelse af kommuneplanrammen til at omfatte projektområdet.

Udvidelsen af biogasanlægget vil ligeledes kræve udarbejdelse af en ny lokalplan for området, da udvidelsen går udover den gældende lokalplan nr. 374 for område til teknisk formål (biogasanlæg) vest for Borris, og lokalplanen ligeledes ikke giver mulighed for, at anlægget må være omfattet af risikobekendtgørelsen. Lokalplanen vil således både omfatte det eksisterende anlæg samt udvidelsen.

Miljøklasse

Det ansøgte anlæg er en virksomhed i miljøklasse 7. Der skal i forbindelse med planlægningen ske udvidelse af konsekvenszonerne omkring biogasanlægget.

Naboer

Anlægget har forholdsvis få naboer indenfor en afstand af 500 meter fra anlægget. Der ligger tre boliger indenfor en 500 meters zone og ti boliger indenfor en 750 meters zone. Ansøger har ikke haft naboklager og forsøger at genere deres omgivelser mindst muligt.

I planlægningen skal der være fokus på de omkringliggende naboer og lokalområdet. Ansøger skal kunne dokumentere, at gældende støj- og lugtgrænser kan overholdes.

Trafik og vejforhold

Anlægget ligger på Arnborgvej. Anlægget har selv lavet en højre svingbane ind til anlægget, da omkring 75 % af trafikken kommer fra øst.

Anlægget bidrager i dag med ca. 38 kørsler om dagen ved kørsel i 250 dage om året. En kørsel ind på anlægget tæller som én kørsel, og når lastbilen kører ud af anlægget, tæller det som kørsel nr. 2. Dvs., at 36 daglige kørsler svarer til 18 kørsler ind og 18 kørsler ud af anlægget.

Efter udvidelsen vil der blive ca. 88 daglige kørsler (44 ind og 44 ud) om dagen ved kørsel i 250 dage om året. Såfremt CO2 afsættes som flydende vil det medføre 1.200 ekstra kørsler pr. år for CO2. I beregningen er der anvendt 18 ton i hver tankvogn. Det svarer i alt til ca. 5 kørsler pr. dag ved 250 arbejdsdage.

Landskab

Projektområdet er beliggende indenfor landskabskarakterområdet Skovbjerg Bakkeø Landbrugslandskab. Ifølge kommuneplanens retningslinjer har landskabet kapacitet til tekniske anlæg, så længe det sker med afsæt i landskabets skala og med hensyn til landskabets rumlige og visuelle forhold.

Udvidelsen af anlægget vil blive udført i samme design, som anlægget er i dag; betontanke med 6 meter elementer, der er nedgravede (ca. 4 meter i jorden), overdækninger og bygninger i antracitgrå farve.

Der vil i forbindelse med miljøvurderingen blive udarbejdet visualiseringer af den planlagte udvidelse i forhold til det landskab, som biogasanlægget er beliggende i. Udvidelsen af lokalplanområdet vil som nu blive omkranset af en jordvold med beplantning for at sikre anlæggets indpasning i landskabet. I det nordvestlige hjørne etableres et grønt område bestående af et 15 meter bredt bælte for at skærme udsyn fra Bølling Kirke.

Risikovirksomhed

Biogasanlægget vil få et oplag af biogas på mere end 10 ton gas, hvorfor anlægget vil være en kolonne 2 virksomhed grundet det samlede gasoplag jf. risikobekendtgørelsen. Der skal udarbejdes et sikkerhedsdokument, hvor alle væsentlige risici gennemgås.

En risikovirksomhed skal overfor myndighederne dokumentere, at den har gennemgået virksomhedens drift og indretning for at identificere, hvor der kan ske større uheld med farlige stoffer. Dette er med henblik på at sikre mod uheld.

Miljø

Ved en kapacitetsforøgelse på mere end 100 ton biomasse pr. dag skal projektet miljøvurderes og behandles under miljøvurderingslovens bilag 1, pkt. 10: ”Anlæg til bortskaffelse af ikke-farligt affald ved forbrænding eller kemisk behandling (…) med en kapacitet på over 100 ton/dag”.

Der skal således gennemføres en miljøvurdering af kommuneplantillæg og lokalplan samt en miljøkonsekvensvurdering af det ansøgte projekt. Der skal ligeledes udarbejdes en ny miljøgodkendelse for anlægget.

Administrationens vurdering

Der er tale om en udvidelse af et eksisterende biogasanlæg, som vil medføre en række miljøpåvirkninger af det omkringliggende område, miljø og landskab. De fremtidige transporter, der skal til og fra anlægget hver dag, vil medføre en belastning af vejnettet samt medføre støjgener.

Der er tale om en større udvidelse af det eksisterende biogasanlæg, hvorfor området er velegnet hertil.

Det vurderes, at landskabet vil kunne rumme denne udvidelse.

Administrationen anbefaler, at planlægningen igangsættes med foroffentlighedsfase og borgermøde i denne fase og følgende undersøgelser/analyser igangsættes:

  • At der redegøres for emissioner og udledninger ift. lugtpåvirkning, depositionsovervejelser og depositionsberegninger og støjpåvirkninger. Der skal således redegøres for, om biogasanlægget kan overholde gældende støj- og lugtkrav mv. ved naboer.
  • At omfanget af kørsel og belastningen af vejnettet belyses.
  • At påvirkning af lokalområdet belyses.
  • At der redegøres for påvirkning af grundvand og overfladevand.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven.
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Projektet vil understøtte den grønne omstilling og kommunens klimapolitik kaldet Klimaplan A. Her er målet at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent i 2030 i forhold til 1990 og opnå CO2 neutralitet i 2050.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at Økonomiudvalget godkender:

1. At planlægningen igangsættes for ansøgers egen regning og risiko.

2. At der afholdes en foroffentlighedsfase, hvor ansøger opfordres til at afholde et borgermøde i foroffentlighedsfasen.


Teknik- og Miljøudvalget 28-05-2024
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Ole Nyholm Knudsen rejste spørgsmålet om egen habilitet. Udvalget drøftede dette og besluttede, at han var inhabil. Ole Nyholm Knudsen deltog ikke i behandlingen af sagen.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Indsatser for at minimere merforbruget i Handicap og Psykiatri

Sagsnr: 24-000989

Sagsfremstilling

Handicap og Psykiatri forventede den 31. januar 2024 et merforbrug på 11,9 mio. kr. i 2024. På Social- og Sundhedsudvalgets temamødet den 31. januar 2024 gennemgik administrationen forskellige mulige indsatser og estimater på besparelsespotentialer.

Social- og Sundhedsudvalget drøftede på temamødet og Social- og Sundhedsudvalgsmødet den 13. marts 2024 og 17. april, hvilket indsatser, der skulle laves beslutningssager på med henblik på at mindske merforbruget i 2024. Social- og Sundhedsudvalget besluttede på møde den 17. april 2024, at sagen i høring i FagMED og Handicaprådet.

Høringssvarene fra FagMED og Handicaprådet er vedhæftet som bilag.

Forslagene som har været i høring er følgende:

  1. Myndighed foretager en ny sagsgennemgang
  2. Fysiske overlap i dag-, aften- og nattevagtslagene
  3. Reduktion i uvisiterede cafeer
  4. Reduktion i lønbudget i Kvalitet og Udvikling
  5. Forslaget udgår.
  6. Lederløn
  7. Tryghedskamera om natten i stedet for nattevagt 
  8. 2% mindre dokumentation og administration mere tid til borgerne 
  9. Øget salg af botilbudspladser på Bakkehuset 
  10. Investering i flere rådgivere til myndighedsopfølgning og sagsgennemgang 
  11. 1 dagliglederstilling
  12. Forslaget udgår.
  13. Sammenhæng mellem bestilling og indsats i egne botilbud
  14. Forslaget udgår.
  15. Borgere i regionale tilbud.

Forslag

Potentiale i 2024

Helårligt potentiale

1

2,0 mio. kr.

2,0 mio. kr.

2

0,5 mio. kr.

0,9 mio. kr.

3

0,2 mio. kr.

0,5 mio. kr.

4

0,05 mio. kr.

0,1 mio. kr.

5

UDGÅR

UDGÅR

6

0,6 mio. kr.

0,6 mio. kr.

7

0,5 mio. kr.

1,0 mio. kr.

8

1,3 mio. kr.

2,6 mio. kr.

9

0,5 mio. kr.

1,0 mio. kr.

10

0,4 mio. kr.

0,8 mio. kr.

11

0,3 mio. kr.

0,6 mio. kr.

12

UDGÅR

UDGÅR

13

1,0 mio. kr.

2,0 mio. kr.

14

UDGÅR

UDGÅR

15

2,0 mio. kr.

4,0 mio. kr.

I alt

11,5 mio. kr.

20,1 mio. kr.

Skal merforbruget fjernes helt kan Social- og Sundhedsudvalget f.eks. vælge at reducere yderligere i punkt 8 med yderligere 1 %.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

De enkelte forslagsbesparelsespotentiale ses i bilagene.

Det samlede besparelsespotentiale udgør 11,5 mio. kr. i 2024. I overslagsårene vil det øges til 20,1 mio. kr. og såfremt det besluttes, at Grønbjerghjemmet skal lukkes, vil der være en yderligere besparelse i 2026 på 0,9 mio. kr., med en helårsvirkning i 2027 på 2,6 mio. kr. 

For punkt 7 om tryghedskamera, er der ikke medtaget en udgift til anskaffelse, vedligeholdelse og uddannelse i brugen af kameraet.

I beregningerne er der generelt ikke taget højde for den eventuelle påvirkning, som reduktionerne kan medføre på salgsindtægten og refusion på særligt dyre enkeltsager.

Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.

Effektvurdering

Indsatserne vil medføre, at merforbruget i Handicap og Psykiatri reduceres.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget:

  • drøfter høringssvarene fra FagMED og Handicaprådet
  • beslutter, hvilke forslag der skal sendes videre til beslutning i Økonomiudvalget og Byrådet
  • indstiller at beløbene tilgår Myndighedsrammen fra datoen, hvor Byrådet har truffet beslutningen
Social- og Sundhedsudvalget 22-05-2024
Social- og Sundhedsudvalget beslutter:
  • at igangsætte en ny sagsgennemgang (skema 1)
  • at reducere i lønbudgettet i kvalitet og udvikling (skema 4)
  • at reducere i nattevagt og at der i stedet opsættes tryghedskamera (skema 7)
  • at hver enkel medarbejder udfører mindre administration og dokumentation og bruger 2% mere af deres arbejdstid til borgerne (skema 8)
  • at sælge flere botilbudspladser til andre kommuner (skema 9)
  • at der reduceres en daglig lederstilling (skema 11)
  • at der iværksættes en særlig indsats i egne tilbud med henblik på at se sammenhængen mellem bestillingen fra myndighed og indsats, der gives til borgeren i botilbud (skema 13)
  • at der laves en særlig indsats for borgere i regionale tilbud med fokus på, om borgeren er i rette tilbud (skema 15)

Udvalget ønsker, at der følges op på punkt 2 og 8 efter et år.

Udvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der ansættes 1 ekstra rådgiver i myndighed (skema 10)

De besluttede forslag udmøntes hurtigst muligt.

Sagen i skema 3 (uvisiteret cafe Metri) udsættes med henblik på at indhente yderligere oplysninger.

Sagen i skema 6 udgår.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler Social- og Sundhedsudvalgets beslutning godkendt. Spørgsmålet om en ekstra rådgiver i myndighed indgår i budgetdrøftelserne.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Status fra Borgerservice

Sagsnr: 23-009060

Sagsfremstilling

Tilbage i 2023 blev der med baggrund i bl.a. personalemangel og udskiftninger af IT-systemer annonceret begrænset åbningstid i Borgerservice. Samtidig blev der arbejdet på en plan for et nyt og bedre Borgerservice i Ringkøbing-Skjern Kommune. I august og september 2023 godkendte først Økonomiudvalget og siden Beskæftigelsesudvalget en ambitiøs plan for Borgerservice, og der gives hermed en opdatering på de væsentligste udviklingstiltag i Borgerservice.

I uge 35 2023 implementerede Borgerservice to nye store systemer. Frontdesk - der er et tidsstyringssystem og Biometric som er et fagsystem til håndtering af pas og kørekort.

Det nye tidsstyringssystem har en god brugervenlighed og samtidig en stærk integration til digitale selvbetjeningsløsninger. Det har tilsammen gjort, at det er lettere at styre ressourcerne i Borgerservice og tilpasse indsatser. Det giver samtidig en god mulighed for at øge fleksibiliteten i arbejdsplanlægningen.

Med implementering af Frontdesk, kan der trækkes statistik på ekspeditioner i Borgerservice. Statistikken for perioden september 2023 til marts 2024, viser således, at der har været i alt 8.096 ekspeditioner i Borgerservice Skjern mens Ringkøbing har haft 3.884 ekspeditioner. Af disse ekspeditioner har der i alt været 578 ekspeditioner vedr. pas, 402 vedr. MitID og 234 vedr. kørekort.

Ovenstående er udelukkende et udtryk for de ekspeditioner der foregår ved skranken. Hertil kommer administrative opgaver, som ekspederes uden borgerne har fremmøde i Borgerservice.

Frontdesk har langt flere funktioner end Borgerservice benytter for nuværende, og der ligger også muligheder i systemet for andre fagforvaltninger i kommunen.

Implementeringen af både Frontdesk og Biometric har medført en større ensartethed i opgaveløsningen og minimeret fejlrisikoen i Borgerservice. Halvdelen af de medarbejdere, som i dag arbejder i Borgerservice, har mindre end et års erfaring som borgerservicekonsulent, hvilket har gjort, at der været fokus på kompetenceløft. Borgerservice er ganske langt i processen, og strategien er fortsat, at ”Flere skal kunne mere”. Det fordrer kompetente generalister og dedikerede specialister.

Tilgængelighed har tidligere været en udfordring i Borgerservice, men med udvidelse af åbningstider og med mulighed for hurtigt at kunne justere ressourcerne til det aktuelle behov, er der i dag en oplevelse af, at målsætningen om, at borgeren skal kunne bestille en tid samme dag, og senest dagen efter, i hovedtræk overholdes. 

Borgerservice har en særlig rolle som Ringkøbing-Skjern Kommunens ansigt udadtil. Borgerservice er der, hvor henvendelserne bliver rettet mod, hvis ikke der er andre oplagte muligheder. I september 2023 lancerede KL 5 pejlemærker for Borgerservice. Disse blev præsenteret for Beskæftigelsesudvalget på det ordinære møde den 22. februar 2024.

Borgerservice har en stor opgave i at kunne hjælp den 1/5 af befolkningen, der er digitalt udfordrede, så de bedre kan begå sig i det offentlige og ofte meget digitale Danmark. Borgerservice oplever i den forbindelse særligt et øget behov, for at kunne rådgive ind i kompleksiteterne i de mange forskellige fuldmagtsforhold som findes.

I efteråret 2024 sættes der fokus på brugertilfredshed, når der i samarbejde med Viden og Strategi udføres brugertilfredshedsmåling i Borgerservice. Borgerservice ser frem til at blive klogere på, hvad borgerne synes om den service og tilgængelighed de bliver præsenteret for. Samtidig er det håbet, at undersøgelsen kan pege på hvilke nye initiativer, der kan understøtte at hjælpe borgerne godt videre. Resultatet af målingen vil blive præsenteres for det politiske niveau.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget:

  • tager punktet til orientering
  • oversender punktet til orientering for Økonomiudvalget


Beskæftigelsesudvalget 23-05-2024
Administrationens indstilling godkendes.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

10: Ændringer til dagtilbudsloven vedrørende skoleudsættelse

Sagsnr: 24-010343

Sagsfremstilling

Den 30. november 2023 blev lovforslag til lov om ændring af dagtilbudsloven ”Bedre mulighed for udsat skolestart” vedtaget.

Loven træder i kraft den 1. januar 2024 og medfører nogle ændringer til indeværende praksis for skoleudsættelse, der vedrører indholdet til den vurdering, der skal foretages af barnet og den modtagende skoles vurdering af understøttelsesmuligheder.

Ligesom nu, skal vurderingen udarbejdes, hvis der er forhold om barnets trivsel, læring, udvikling og dannelse i dagtilbuddet, der skaber tvivl om, hvorvidt barnet er klar til at starte i skole eller, hvis forældre anmoder om skoleudsættelse til dagtilbudsleder eller kommunalbestyrelsen.

Det nye omfatter skoleleders vurdering af skolens muligheder for at understøtte barnets behov, fortsatte trivsel mv. i skolen således skoleudsættelse undgås.

Det fremgår af §29 stk. 3, at: ”Vurderingen efter stk. 1 skal indeholde lederen af dagtilbuddets pædagogiske vurdering af barnet og dagtilbuddets mulighed for at understøtte barnet i dagtilbuddet, forældrenes vurdering af barnet samt lederen af den modtagende skoles vurdering af muligheden for at understøtte barnet i skolen. Vurderingen skal udarbejdes på baggrund af dialog med forældrene og lederen af den modtagende skole.”

Det er dagtilbudslederens ansvar,

  • at der i dagtilbuddet foretages en pædagogisk vurdering af barnet
  • at der indgås dialog med forældre og lederen af den modtagne skole
  • at ansøgningen om skoleudsættelse sendes til Dagtilbud og Undervisning

Administrationen har informeret dagtilbudslederne, og har implementeret ændringerne i de administrative sagsgange i forbindelse med ansøgning om skoleudsættelse.

Økonomiske konsekvenser:

I forbindelse med den politiske aftale, er de økonomiske konsekvenser for kommunerne forhandlet, og der er til kommunerne samlet set udmøntet 114,5 mio. kr. i 2024 og 212 mio. kr. i 2025 og fremefter (DUT-midler). Ringkøbing-Skjern Kommunes andel af den samlede udmøntning udgør ca. 1%. Det vil sige 1,145 mio. kr. i 2025 og 2,12 mio. kr. i 2025 og fremefter.

Kompensationen til kommunerne skyldes følgende to punkter:

  • Dagtilbudslederen får ekstra mødeaktivitet med forældre og skole, samt ekstra administrativt arbejde med udarbejdelse af en vurdering for det enkelte barn.
  • Lovændringen forventes at øge andelen af børn, der vil få udsat deres skolestart med 3%-point. Det vil sige, at kommunen skal oprette flere børnehavepladser.

I forlængelse af ovenstående to punkter foreslår administrationen derfor, 

  • At ledelsestiden forhøjes med 1 t./uge til de dagtilbudsledere, der ikke har fuld ledelsestid gældende pr. 1. januar 2024. Ændringen giver en ekstra budgettildeling på 12.000 kr. pr. år pr. dagtilbud. I alt en forhøjelse på 276.000 kr. pr. år.
  • At det resterende beløb på 869.000 kr. af DUT-midlerne i 2024 tilføres Børne- og Familieudvalgets budgetramme til dækning af udgifter ved oprettelse af flere børnehavepladser.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Dagtilbudsloven.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi bemærker, at DUT-midlerne udmøntes til kommunerne gennem udbetalingen af bloktilskuddet. DUT-midler for 2025 og fremefter behandles på Byrådets budgetkonference i august måned 2024.

Andelen af skoleudsatte børn har været svingende gennem årene. Oversigten viser andelen de sidste 10 år:

År

Antal

Mulige skolestartere

Andel

2024

36

564

6,4%

2023

28

624

4,5%

2022

29

651

4,5%

2021

32

589

5,4%

2020

25

600

4,2%

2019

31

565

5,5%

2018

40

555

7,2%

2017

57

656

8,7%

2016

59

630

9,4%

2015

43

715

6,0%

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om,

  1. at lovændringen om bedre mulighed for udsat skolestart tages til efterretning
  2. at ledelsestiden forhøjes med 1 t./uge til de dagtilbudsledere, der ikke har fuld ledelsestid gældende pr. 1. januar 2024. En udgift på i alt 276.000 kr. pr. år
  3. at der bevilges 869.000 kr. i 2024 til oprettelse af flere børnehavepladser, som følge af lovændringen
  4. at udgifterne finansieres af DUT-midlerne i 2024 på 1,145 mio. kr.


Børne- og Familieudvalget 22-05-2024
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

11: Forbedring af adgangsforhold mv. i STU-huset i Tarm

Sagsnr: 24-000253

Sagsfremstilling

Arbejdstilsynet (AT) har tilbudt kommunen en aftale om løsning af et arbejdsmiljøproblem ift. kørsel med kørestols-brugere omkring snævre hjørner og på ujævnt terræn i STU-huset. Ejendomscentret har i samarbejde med ledelsen og personalet udarbejdet et forslag til forbedring af adgangsforholdene. Herudover forslås det at forbedre indretningen af lokalerne gennem sammenlægning af to klasseværelser og udvidelse af køkkenet. 

Den 12. december 2023 var AT på besøg i STU-huset i Tarm. Efterfølgende har AT tilbudt kommunen  en aftale i forhold til løsning af et arbejdsmiljøproblem ift. kørsel med kørestolsbrugere omkring snævre hjørner og på ujævnt terræn, som Arbejdstilsynet har mistanke om ikke foregår sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt og udgør en overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen.

Aftalen betyder, at Arbejdstilsynet ikke undersøger forholdene yderligere, mens aftalen gælder. Til gengæld skal kommunen gøre en ekstra indsats for at forbedre arbejdsmiljøet og løse det problem, der er mistanke om, selv om Arbejdstilsynet ikke har konstateret en overtrædelse af  arbejdsmiljøloven.

AT er også opmærksom på indeklimaet i bygningen. Der foretages målinger af CO2-indholdet i luften, og på baggrund af de konstaterede niveauer af CO2 forventes AT senere at fremsende et påbud om etablering af mekanisk ventilation. Ejendomscentret har på den baggrund allerede nu taget initiativ til opsætning af decentrale ventilationsanlæg i udvalgte lokaler finansieret af indeklimapuljen på skoleområdet.

Ejendomscentret har udarbejdet forslag til, hvorledes adgangsforholdene kan forbedres gennem terrænregulering og isætning af bredere døre. Ud over at forbedre adgangsforholdene forventes de nye døre også at have en lydisolerende effekt, hvilket har betydning for en gruppe af elever, der er sensitive overfor lyd.

Der er p.t. indskrevet 35 elever i STU-huset. Pr. 1. august 2024 forventes elevtallet at være faldet til ca. 30. Det er dog stadig et højt antal i forhold til husets kapacitet. Det vurderes, at man med forholdsvis enkle omforandringer vil kunne forbedre forholdene for både eleverne og personalet. Der er således også udarbejdet overslag over udgifterne til maling af overflader, etablering af et større klasseværelse og til at udvide køkkenet og gøre dette mere handicapvenligt. Køkkenet har en central funktion i forbindelse med bo-træningen. 

Overslaget over de samlede udgifter til forbedring af adgangsforholdene og omforandringer udgør 930.000 kr. Administrationen anbefaler, at udgiften finansieres af Børne- og Familieudvalgets anlægspulje. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi bemærker, at der resterer 1,15 mio. kr. i 2024 på Børne- og Familieudvalgets anlægspulje.

Effektvurdering

De anbefalede tiltag forventes at give væsentligt bedre adgangsforhold særligt for kørestolsbrugere. Herudover forventes en forbedring af undervisningsmiljøet gennem etablering af et større klasselokale og et større og mere handicapvenligt køkken.

Indstilling

Administrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at der meddeles en anlægsbevilling på 0,93 mio. kr. finansieret af udvalgets anlægspulje.

Børne- og Familieudvalget 22-05-2024
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

12: Fremtiden for Højmark Børnehus

Sagsnr: 23-021264

Sagsfremstilling

I Højmark Børnehus er der aktuelt indmeldt 28 børnehavebørn i marts måned. Gennemsnittet for 2024 forventes dog at være 25 indskrevne, dvs. under den politiske fastsatte minimumsgrænse på 27 børn. På baggrund af en fremskrivning af antallet af 3 - 5 årige i Lem Skoles distrikt og en særlig prognose for indskrivningen i Højmark Børnehus vurderer administrationen, at det er overvejende sandsynligt, at antallet af indskrevne børn vil falde yderligere i de kommende år. Administrationen anbefaler derfor, at børnehuset lukker i 2025. 

Prognosen for udviklingen i antallet af indskrevne børn i Højmark Børnehus er vedlagt som bilag til sagen. Ifølge prognosen vil antallet af indskrevne børn falde til 17 fra og med august 2025. 

Højmark Børnehus er indrettet i en tidligere lærerbolig i tilknytning til Højmark Skole. Bygningen vurderes at være i generelt meget dårlig stand. Hvis der fortsat skal være et dagtilbud i Højmark, vil det være nødvendigt i løbet af en overskuelig fremtid at gennemføre en omfattende og meget dyr renovering. Der er behov for at sikre den udvendige klimaskærm samt at opdatere indvendige overflader og de tekniske installationer - herunder de brandtekniske forhold. Alternativt vil man skulle opføre en helt ny daginstitution.

Bestyrelsen for Højmark Friskole har tilkendegivet, at man er interesseret i at overtage matriklen og stå for driften af et dagtilbud under nogle betingelser - herunder betingelser vedrørende omplacering af personale, nedrivning af den eksisterende bygning, miljøscreening, dispensation til anvendelse af midlertidige lokaler samt byggetilladelse og godkendelse af privatinstitution. 

Børne- og Familieudvalget tilkendegav på sit møde den 13. marts 2024, at administrationen skulle arbejde videre med at skabe mulighed for, at friskolen kan etablere en privatinstitution. På den baggrund har der været afholdt et møde mellem repræsentanter for Land, By og Kultur, Viden og Strategi og Dagtilbud og Undervisning. På mødet blev det aftalt, at en formel politisk beslutning om lukning af det kommunale dagtilbud i Højmark vil være det bedste grundlag for den videre sagsbehandling - herunder behandlingen af ansøgninger om tilladelser efter bygningsreglementet, finansiering af udgifter i forbindelse med miljøscreening/sanering mv. samt fastsættelse af en købspris for matriklen.

Friskolen har bl.a. ønsket, at børnehaven lukkes pr. 30.06.25, og at personalet omplaceres pr. 01.07.25. Det anbefales derfor, at personalet tilbydes ansættelse i andre kommunale dagtilbud, når Højmark Børnehus lukker.

Tilsvarende vil de forældre, som ikke ønsker, at deres børn skal fortsætte i en privatinstitution, få tilbud om plads i et andet kommunalt dagtilbud. Det er administrationens vurdering, at det vil være muligt at tilbyde plads til alle børnene i andre kommunale børnehaver også i det tilfælde, at der ikke oprettes en privatinstitution i Højmark.

Eftersom der kan opstå forhold, som kan vanskeliggøre opstart af en privatinstitution pr. 01.07.25, anbefaler administrationen, at lukning af det kommunale tilbud kan udsættes efter ansøgning fra friskolen, hvis det er foreneligt med overholdelse af varslingsfrister mv. i forhold til forældre og personale.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Dagtilbudsloven og Bygningsreglementet. Vilkårene i forbindelse med overdragelse af en kommunal ejendom til en privatinstitution vil skulle vurderes i forhold til mulighederne efter kommunalfuldmagtens uskrevne retsgrundsætninger.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi bemærker, at en lukning af Højmark Børnehus vil have følgende økonomiske konsekvenser for kommunens driftsbudget:

Nuværende driftsbudgetter:

2,7 mio. kr. Driftsbudget til Højmark Børnehus med ressourcer til 27 børn (minimumsnormering)

-0,5 mio. kr. Forældrebetaling fratrukket udgifter til søskende- og fripladstilskud

0,1 mio. kr. Ejendomsbudget til el, vand, varme m.m. Driftsbudget afsat under LBK.

2,3 mio. kr. Samlet driftsbudget 2024

Fremtidige driftsbudgetter:

1,8 mio. kr. Tilskud til 25 børnehavebørn i privatinstitution.

Hermed udgør den samlede årlige besparelse ved lukning af Højmark Børnehus 0,5 mio. kr. 

Højmark Børnehus har af forskellige årsager oparbejdet et akkumuleret underskud på 664.000 kr., der er overført fra 2023 til 2024. Forventningen i 2024 er, at der er balance mellem budget og regnskab. Det kan derfor forventes, at der vil være et underskud på de nævnte 664.000 kr., hvis børnehuset lukker 30. juni 2025. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om,

  1. at Højmark Børnehus lukker pr. 30.06.2025,
  2. at personalet tilbydes ansættelse i andre kommunale dagtilbud
  3. at forældrene til børnene i børnehuset tilbydes plads i andre kommunale dagtilbud, såfremt de ikke ønsker at benytte et eventuelt nyt privat pasningstilbud i Højmark
  4. at der indledes forhandlinger med bestyrelsen for friskolen i Højmark om overtagelse af børnehusets matrikel


Børne- og Familieudvalget 22-05-2024
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

13: Kommunens åbne postliste

Sagsnr: 22-018888

Sagsfremstilling

Resumé:

I denne sag drøfter Økonomiudvalget, om kommunen skal nedlægge den åbne postliste (fremover blot anført som postlisten) på kommunens hjemmeside. Der er en række argumenter for at nedlægge postlisten. Disse argumenter beskrives længere nede i sagsfremstillingen - men i overskriftsform drejer det sig om:

  • Beskyttelse af persondata
  • Reduceret risiko for misbrug af information
  • Effektivisering af arbejdsprocesser
  • Øget kontrol over informationsstrømmen
  • Juridiske og etiske overvejelser.

Udover ovenstående argumenter for at nedlægge postlisten, er der ligeledes en række argumenter for at bevare postlisten. Det vigtigste argument for at bevare postlisten handler om åbenhed og transparens i et demokrati. Et andet argument er, at især mediernes adgang til postlisten alt andet lige må antages at reducere antallet af anmodninger om aktindsigt. 

Overvejelserne om den åbne postliste er baseret på drøftelser i Direktionen med deltagelse af kommunens databeskyttelsesrådgiver. 

Sagsfremstilling:

Ringkøbing-Skjern Kommune har en postliste på kommunens hjemmeside, hvor offentligheden (særligt journalister) kan få et indblik i nogle af de skriftlige henvendelser, der er tilgået kommunen. Det er ikke et lovkrav, at kommuner skal have en postliste. En rundspørge til ni kommuner viser, at fem kommuner har nedlagt postlisten, mens tre kommuner overvejer at nedlægge den. En kommune oplyste, at de har en medarbejder, der hver dag kontrollerer postlisten, inden den bliver offentliggjort.

Det er langt fra alle henvendelser, der placeres på postlisten, og den er derfor ikke en udtømmende oversigt over modtagne henvendelser. Mange henvendelser er undtaget fra at blive placeret på postlisten - som regel på grund af personfølsomme og fortrolige oplysninger - mens andre henvendelser ikke bliver placeret på postlisten på grund af tvivl om relevans. Kommunen har benyttet postlisten siden kommunalreformen i 2007. Det er ikke et lovkrav, at kommuner har postlister.

Det er den enkelte sagsbehandler, der vurderer, om en henvendelse skal på postlisten.

Postlisten indeholder oplysninger om:

  • modtagelsesdato
  • sagsansvarlig
  • sagsnummer
  • emne
  • afsender.

Ringkøbing-Skjern Kommune indgår i et IT-fællesskab med seks andre kommuner. En rundspørge i dette fællesskab viser, at Skive og Ringkøbing-Skjern er de eneste kommuner, der stadig benytter en postliste. 

Som følge af to datalæk på postlisten det seneste år har administrationen drøftet, om det er muligt at udvikle en robot, der med sikkerhed kan håndtere postlisten. Administrationens overvejelser har resulteret i nedenstående bemærkninger, der er relevante som beslutningsgrundlag for Økonomiudvalget.

  • Hver dag kl. 15 offentliggøres de sager, der er placeret på postlisten. Der er et tidsrum på 45 minutter - fra kl. 14:15 til 15:00 - hvor det er muligt at kontrollere, om der er fejl på postlisten. Det snævre tidsrum øger risikoen for fejl.
  • Kommunens robotenhed har vurderet, at det ikke er muligt at udvikle en robot, der på selvstændig og sikker vis kan håndtere postlisten.
  • En robot vil ikke kunne opfange og GDPR-sikre alt, så selv ved en robotløsning skal der stadig være medarbejdere, der kvalitetssikrer robottens arbejde. En robot vil højest kunne minde medarbejderne om, at de skal tjekke informationerne på postlisten.
  • Flere steder i organisationen benyttes robotter til journalisering - hvilket resulterer i at der automatisk overføres henvendelser til postlisten. En robot kan journalisere døgnet rundt - men der er ikke vagtordninger udenfor normal arbejdstid, der kontrollerer det materiale, robotten placerer på postlisten.
  • Alle fag- og stabsområder har medarbejdere, der dagligt kontrollerer postlisten i arbejdstiden. Dette blev iværksat efter de omtalte datalæk. Det kan her bemærkes, at det ene datalæk drejede sig om et forældrepar, der ønskede at benytte det kommunale tilbud om parterapi. En robot placerede forældrenes navne samt deres ønske om parterapi på postlisten.
  • Det er ikke muligt at foretage skeduleret planlægning af, hvornår en sag placeres på postlisten - hvilket ellers kunne minimere risiko for fejl på postlisten på lørdage og søn- og helligdage.
  • Der er uklart, om der eksisterer datalæk på postlisten, der aldrig er blevet opdaget. 
  • Emnerne på postlisterne er jævnligt skrevet så kryptiske, at dette alene medfører, at kommunen modtager anmodninger om aktindsigt. Det kryptiske kan opstå, fordi sagsbehandlerne skal beskrive emner på postlisten på en måde, så offentligheden kan få indsigt i, hvad emnet drejer sig om - men uden at beskrive emnet så meget, at der afgives oplysninger, der ikke må offentliggøres.
  • Hvis den åbne postliste nedlægges, vil offentligheden stadig kunne følge med i mange processer og beslutninger via dagsordener og referater fra Byrådet og politiske udvalg samt via pressemeddelelser og sociale medier. Dagsordener, referater og pressemeddelelser er offentligt tilgængelige på kommunens hjemmeside. Alle borgere og journalister mv. har i øvrigt mulighed for at få tilsendt dagsordener, referater og pressemeddelelser helt automatisk. Dette forudsætter blot, at man abonnerer på ordningen. Abonnenter modtager en mail om, at der er tilgået en dagsorden, et referat eller en pressemeddelelse på kommunens hjemmeside. I mailen er der et link, og abonnenter kan ved et enkelt tryk på dette gå direkte til det ønskede materiale.
  • Kommunaldirektøren har været i dialog med Dagbladets chefredaktør om avisens brug af postlisten. Dagbladet benytter flere gange ugentligt postlisten til at finde historier, der vurderes at være læserrelevante. Mediernes adgang til postlisten antages at reducere antallet af bredt formulerede anmodninger om aktindsigt.
  • Set fra et GDPR-perspektiv er beskyttelse af borgernes data vigtigere end en bevaring af postlisten.
  • Den logiske konsekvens af nedlæggelse af postlisten er, at der ikke længere er risiko for datalæk på denne, ligesom der ikke skal bruges ressourcer på at ajourføre, vedligeholde og kontrollere den.

Sekretariatsleder Lisa G. Østergaard og databeskyttelsesrådgiver Jette Rask deltager i sagens behandling.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Nedlæggelse af postlisten vil:

  • frigøre ressourcer i administrationen, der kan anvendes til løsning af andre opgaver
  • eliminere risiko for datalæk.

Bevarelse af postlisten vil:

  • som hidtil give medierne - særligt Dagbladet - mulighed for at spotte læserrelevante historier (i det omfang det er muligt jf. GDPR-regler om personfølsomme oplysninger samt fortrolige oplysninger).

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget:

  • beslutter om den åbne postliste skal afskaffes
  • oversender sagen til endelig behandling i Byrådet.

 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Et flertal i Økonomiudvalget anbefaler, at den åbne postliste afskaffes. Niels Rasmussen anbefaler, at den åbne postliste ikke afskaffes.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

14: Godkendelse af politisk mødekalender 2025

Sagsnr: 24-004460

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet forslag til mødekalender for byråds- og udvalgsmøderne i 2025.

Kadencen for byråds- og udvalgsmøderne er som følgende:

  • Ét byrådsmøde så vidt muligt den 3. tirsdag i hver måned
  • To månedlige møder i Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget før hvert byrådsmøde.
  • Et møde i hver måned i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget (EKAU), Beskæftigelsesudvalget (BU), Børne- og Familieudvalget (BFU), Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) og Social- og Sundhedsudvalget (SSU).

Der er taget udgangspunkt i - og hensyn til - følgende i forslaget:

  • Der skal jf. styrelsesloven være mindst 3 uger mellem byrådsmøderne i september og oktober på grund af 2 behandlinger af budgetforslaget og budgetoverslagene.
  • Budgetkonferencen er placeret sidst i august af hensyn til bedre tid til at få materialet færdigt og til indhentning af så mange oplysninger som muligt.
  • Byrådets oktobermøde skal holdes inden den 15. oktober, da 2. behandlingen af budgetforslaget skal foretages senest denne dato.
  • Der er ikke tidsmæssigt sammenfald for byrådsmedlemmerne, som sidder i flere udvalg, når der holdes flere udvalgsmøder samme dag.
  • Der holdes ikke møder i vinterferien (uge 7), de 3 dage før påske, i juli, i efterårsferien (uge 42) og i uge 52/1.

Derudover er der reserveret tid til:

  • Et budgetorienteringsmøde i august før budgetkonferencen.
  • Budgetkonference i august.
  • Ét temamøde for byrådet pr. kvartal, dog ikke i sidste kvartal 2025 på grund af kommunalvalget.
  • Seks møder i Bevillingsnævnet (som ligger umiddelbart forud for ØU) Forskellige konference- og temadage, som KL arrangerer for udvalgene (så vidt muligt).

Udkastet til mødekalender behandles således:

  • Direktionen den 12. marts 2024
  • Chefforum den 15. marts 2024
  • Social- og Sundhedsudvalget den 22. maj 2024
  • Børne- og Familieudvalget den 22. maj 2024
  • Kultur- og Fritidsudvalget den 23. maj 2024
  • Beskæftigelsesudvalget den 23. maj 2024
  • Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget den 27. maj 2024
  • Teknik- og Miljøudvalget den 28. maj 2024
  • Økonomiudvalget den 11. juni 2024
  • Byrådet den 18. juni 2024

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Styrelsesloven §§ 8 og 20.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget godkender forslaget til politisk mødekalender for 2025 vedrørende udvalgets møder og aktiviteter.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

15LUKKET PUNKT: Ejendomssag

Sagsnr: 24-011351

Beslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

16LUKKET PUNKT: Ejendomssag

Sagsnr: 23-015241

Beslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

17LUKKET PUNKT: Ejendomssag

Sagsnr: 24-011491

Beslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

18LUKKET PUNKT: Ejendomssag

Sagsnr: 24-011142

Beslutning

  • Økonomiudvalget anbefaler til byrådet,

    • at det skønnes, at der kan gives påbud eller nedlægges forbud i form af rådighedsindskrænkninger i driften af hele Borkvej 7, No for at undgå fare for forurening af bestående vandindvindingsanlæg,
    • at kommunen vil træffe principbeslutning om at pålægge ejeren af ejendommen rådighedsindskrænkninger i medfør af miljøbeskyttelseslovens § 24 jfr. § 63, således at der ikke kan anvendes pesticider på ejendommen, og at indskrænkningen tinglyses på ejendommen om nødvendigt ved ekspropriation, såfremt en frivillig aftale ikke kan indgås,
    • at Ole Nyholm Knudsen udpeges til at deltage i en eventuel Åstedsforretning
  • Kopier link til punktet  -   Print

    19LUKKET PUNKT: Ejendomssag

    Sagsnr: 24-013099

    Beslutning

    Økonomiudvalget anbefaler til byrådet,

    • at det skønnes, at der kan gives påbud eller nedlægges forbud i form af rådighedsindskrænkninger i driften af hele Heebro 8, No for at undgå fare for forurening af bestående vandindvindingsanlæg,
    • at kommunen vil træffe principbeslutning om at pålægge ejeren af ejendommen rådighedsindskrænkninger i medfør af miljøbeskyttelseslovens § 24 jfr. § 63, således at der ikke kan anvendes pesticider på ejendommen, og at indskrænkningen tinglyses på ejendommen om nødvendigt ved ekspropriation, såfremt en frivillig aftale ikke kan indgås,
    • at Ole Nyholm Knudsen udpeges til at deltage i en eventuel Åstedsforretning

    Kopier link til punktet  -   Print

    20LUKKET PUNKT: Ejendomssag

    Sagsnr: 24-013126

    Beslutning

    Økonomiudvalget anbefaler, at ejendommen udbydes uden nogen mindstepris og ellers på vilkår som fremgår af vedlagte udkast til salgsbetingelser, og at borgmesteren bemyndiges til at godkende en eventuel salgspris og færdiggøre handlen.

    Kopier link til punktet  -   Print

    21LUKKET PUNKT: Ejendomssag

    Sagsnr: 23-025862

    Beslutning

    Hans Østergaard og Søren Elbæk erklærede sig inhabile. Udvalget var enige i vurderingen, og de deltog ikke i sagens behandling.

    Lennart Qvist, Jakob Agerbo og Niels Rasmussen ønsker ikke at erhverve arealet. Jens Jacob Østergaard ønsker at erhverve arealet.

    Fremsendes til Byrådets afgørelse.

    Kopier link til punktet  -   Print

    22: Gensidig orientering

    Sagsnr:

    Bilag

    Ingen bilag.

    Beslutning

    Orientering fandt sted.

    Fraværende
    • Kristian Andersen ()

    Kopier link til punktet  -   Print

    23: Underskriftsside

    Sagsnr:

    Bilag

    Ingen bilag.

    Fraværende
    • Kristian Andersen ()
    Kontaktoplysninger
    Politisk Administrativt Sekretariat
    Politisk Administrativt Sekretariat
    Ved Fjorden 6
    6950 Ringkøbing