Referat: 23. januar 2024 kl. 08:30
Deltagere
- Lennart Qvist
- Hans Østergaard
- Jens Jacob Østergaard
- Jakob Agerbo
- Søren Elbæk
- Kristian Andersen
- Niels Rasmussen
Referat
- Godkendelse af dagsorden
- Ansøgning fra Ringkøbing-Skjern Kulturcenter om udskydelse af afdrag på lån til 2026
- Kanaliseringsanlæg Søndervig Landevej - resultat af licitation
- Dispensation til diesel i stedet for el-dreven minibus
- Vedtagelse af tillæg til regulativ for Tim Å
- Ny indkøbsstrategi for Ringkøbing-Skjern Kommune 2024
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningGodkendt.
Fraværende- Jakob Agerbo ()
Kopier link til punktet - Print
2: Ansøgning fra Ringkøbing-Skjern Kulturcenter om udskydelse af afdrag på lån til 2026
Sagsnr: 24-000421
SagsfremstillingRingkøbing-Skjern Kulturcenter anmoder om udskydelse af afdrag på deres lån til Ringkøbing-Skjern Kommune til 2026. Der anmodes om at det allerede opkrævede afdrag for 2023, samt afdragene i 2024 og 2025 udskydes. Afdragene svarer til 0,450 mio. kr. årligt, svarende til samlet 1,350 mio. kr.
Kulturcenterets samlede gæld til kommunen pr. 31.12.2023 er 8,570 mio. kr. bestående af to gældsbreve. Det første gældsbrev (oprindeligt fra 2006) lyder på 6,663 mio. kr., hvor der skal afdrages med 0,350 mio. kr. årligt. Det andet gældsbrev lyder på 1,907 mio. kr., og omhandler huslejen for 2. halvår 2022. Det er aftalt at den skal afdrages med 0,100 mio. kr. årligt i 2023-2025, og 0,250 mio. kr. i 2026 og frem. Der er ikke afdraget på gælden siden 2017, da der tidligere er givet afdragsfrihed af flere omgange.
Der ansøges om at den oprindelige afdragsprofil bibeholdes, men at løbetiden udskydes. Afdragsprofilen årligt vil komme til at se således ud startende fra 2026:
- Gældsbrev 1: 0,350 mio. kr. (lånet vil være indfriet i 2044)
- Gældsbrev 2: 0,250 mio. kr. (lånet vil være indfriet i 2033)
- Samlet pr. år: 0,600 mio. kr.
Kulturcenterets økonomi og likviditet har igennem en længere periode været hårdt presset, og Kulturcentres ledelse arbejder ihærdigt på at skabe en sund drift. Kulturcentret havde i budget 2023, budgetteret med et overskud, men flere faktorer har medført til at det ikke har været muligt at sikre et overskud i 2023. Det har endnu ikke været muligt for Kulturcentret at komme med et bud på hvad resultatet ender på. Sammenlignet med regnskab 2022, står Kulturcenteret dog et væsentlig bedre sted nu.
Der er flere årsager til at det ikke er lykkedes at generere et overskud for regnskabsåret, men de væsentligste Kulturcenteret selv fremhæver er stadig for høje udgifter, herunder:
- Flere og større uforudsete udgifter til vedligeholdelse - især på reparationer og serviceaftale
- Stigning i råvarepriser, som har medført at salgspriserne er endt med at være for lave
- Høje lønomkostninger - primært på timelønnede ansatte, som der pga. sygefravær blandt fastansatte, har været en del højere end budgetteret
- Udgifter til renter er steget betragteligt i løbet af 2023, grundet det stigende renteniveau
- Samarbejdsaftale med Remisen Skjern har ikke givet det forventede overskud
Kulturcenteret har fremsendt og præsenteret budgettet for 2024 (vedlagt som bilag), der viser et regnskabsmæssigt overskud på 0,664 mio. kr. og en sandsynliggørelse for at der også er et lille likviditetsmæssigt overskud i budgettet for 2024. Det er samtidig deres vurdering at det også er det mest retvisende budget der er lavet i nyere tid, hvilket skyldes, at 2023 var første hele år i deres nye bogføringssystem e-conomic. Det har givet dem gode værktøjer og forudsætninger til at kunne forecaste 2024 mere præcist end tidligere. Det skal dog her bemærkes at der fortsat er tale om et stramt budget, uden meget plads til store uforudsete udgifter.
Budgettet og likviditetsoverskuddet er under forudsætning af anmodningen om udskydelse af afdrag godkendes, samt at det lykkes at lave en ny driftsaftale i løbet af 2024 (som gælder fra primo 2024).
Arbejdet med forslag til en ny driftsaftale mellem kommunen og Kulturcentret pågår i et sideløbende forløb. Drøftelserne omkring driftsaftalen går blandt andet på, hvordan sammensætning af en eventuel ny tilskudsmodel kan se ud, som kan resultere i, at momsbeløbet der skal betales i Holmslandmodellen kan reduceres.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiAnmodningen vil medføre, at der afdrages første gang på lånet til kommunen i 2026. Der afdrages årligt med 0,600 mio. kr. indtil gældsbrevet på huslejen er indfriet, og derefter med 0,350 mio. kr. til det sidste lån er indfriet. Sidste afdrag er i 2044.
Udskydelsen af afdragene vil påvirke Kulturcenterets likviditet positivt, og skabe luft i driften. I 2025 vil Kulturcentret være færdig med at afdrage på et af deres lån til KommuneKredit, som Kulturcentret pt. afdrager med cirka 1 million kr. årligt. Der vil derfor opstå likviditetsmæssigt råderum til at påbegynde afdragene til kommunen i 2026, under forudsætning af der også indgås en ny driftsaftale.
Økonomi bemærker, at der ikke anmodes om et lån, men om en udskydelse af afdragene. Det er positivt, at der ikke er behov for at mellemværendet med Kulturcenteret skal forøges.
Givet den fortsat pressede økonomi anbefaler Økonomi, at Kulturcenteret forsætter med at indsende månedsopgørelser i 2024, så kommunen kan følge Kulturcentrets økonomiske situation tæt.
Kulturcenterets præsentation af deres økonomiske status for 2023 er vedhæftet i bilag.
EffektvurderingHvis Ringkøbing-Skjern Kulturcenter ikke får godkendt ansøgningen, skal de betale afdraget for 2023 på 0,450 mio. kr., hvilket de ikke kan honorere. Afvisningen vil medføre at Kulturcenteret skal ud og finde anden finansiering til betaling heraf, med yderligere renteudgifter til følge.
IndstillingAdministrationen indstiller:
- at Økonomiudvalget drøfter sagen og anbefaler byrådet at ansøgning om udskydelse af afdrag på lån til 2026 godkendes
- at den afledte konsekvens for kommunens indtægter tilrettes med 0,450 mio. kr. i 2024 og 2025 med modpost på kassen.
- RSKC Ansøgning om udskydelse af lån - 21.12.2023
- Budget 2024 - RSKC
- Budgetmøde 05.01.2024 - Præsentation RSKC
Økonomiudvalget anbefaler, at ansøgning om udskydelse af afdrag på lån til 2026 godkendes, og at den afledte konsekvens for kommunens indtægter tilrettes med 0,450 mio. kr. i 2024 og 2025 med modpost på kassen. Driften følges fortsat tæt af kommunens økonomiafdeling i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kulturcenter.
Fraværende- Jakob Agerbo ()
Kopier link til punktet - Print
3: Kanaliseringsanlæg Søndervig Landevej - resultat af licitation
Sagsnr: 20-021902
SagsfremstillingMed denne dagsorden fremlægges økonomien for ombygning af Søndervig Landevej med etablering af ny vejadgang til parkeringsområdet i Nyhavn, samt anlæg af cykelstier og buslommer. Der er i december 2023 gennemført licitation for projektet, og der anmodes om godkendelse af et forslag til projektets finansiering.
Der henvises til dagsorden fra mødet den 28. november 2023, hvor projektet blev godkendt. I samme forbindelse blev administrationen bemyndiget til at gennemføre eventuelle nødvendige projektbesparelser, og der blev peget på følgende muligheder:
- Belægning på stierne ændres til asfalt.
- Midterheller med beplantning ændres til spærreflade.
- Fliser i buslommer ændres til almindelige fortovsfliser i stedet for Nyhavnsfliser
Projektet har været i licitation med laveste pris som tildelingskriterie, og den laveste pris for udførelse af projektet beløber sig til ca. 4,1 mio. kr. Hertil kommer desuden udgifter til hjelmebeplantning i helle- og rabatarealer, indkøb af nordhavnsfliser samt omprogrammering, udbygning og justering af signalanlægget. Den samlede pris vil dermed forventeligt beløbe sig til ca. 5 mio. kr.
Ud fra licitationen er projektet desværre underfinansieret.
Til projektet er der pt. afsat følgende puljer:
Søndervig Landevej – Stier og buslommer 1,8 mio kr.
Kanalisering af til Nyhavn – over Nyhavnsprojektet 1,0 mio kr.
Justering, udbygning og omprogrammering af signalanlæg 0,5 mio kr.
I alt 3,3 mio kr.
Der mangles dermed en finansiering på i alt ca. 1,7 mio. kr.
De oprindelige forslag til besparelser jævnfør ovennævnte, ser administrationen ikke længere som relevante. Med baggrund i enhedspriserne i det billigste tilbud ved licitationen, vil der ikke være nogen mærkbar besparelse, herunder er prisen for asfaltstier og betonstier for eksempel den samme.
Forslag til finansiering
Administrationen foreslår, at det manglende beløb på 1,7 mio. kr. finansieres af Teknik- og Miljøudvalgets anlægspulje, hvor der er et rådighedsbeløb på 2 mio. kr.
Såfremt der skulle blive behov for yderligere finansiering, foreslås det, at asfaltpuljen bliver buffer, således at selve slidlaget på strækningen kan finansieres heraf.
Tidsplanen for projektet er opstart i marken tidligt forår 2024 og afslutning inden sommerferien 2024.
Af hensyn til trafikafvikling i Søndervig er det vigtigt, at arbejdet udføres inden sommerferien, idet Søndervig Landevej afspærres i anlægsperioden. Den billigste entreprenør skal derfor have en underskrevet kontrakt så hurtigt som muligt.
Projektet udføres i overensstemmelse med vejloven
ØkonomiProjektet foreslås finansieret som beskrevet i sagsfremstillingen
EffektvurderingProjektet skaber mulighed for udnyttelse af Nyhavnsområdet i forhold til til blandt andet parkeringsarealer. Projektet vil desuden skabe bedre og mere trafiksikre forhold for cyklister og gående samt for passagerer i den kollektive trafik.
Projektet er en vigtig del af flere projekter, som samlet set skal resultere i en nødvendig forbedring af mobiliteten i og omkring Søndervig by.
Projektet er blandt andet med til at opfylde mobilitetspolitikkens målsætninger om, at udvikle og forbedre de trafikale tilbud til bløde trafikanter, og at gøre det lettere at vælge for eksempel bussen som alternativ til bil.
IndstillingAdministrationen indstiller,
- Teknik- og Miljøudvalget beslutter, at projektet gennemføres som udbudt
- Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget anbefaler byrådet, at der gives en tillægsbevilling til anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. finansieret af anlægspuljen
Teknik- og Miljøudvalget godkendte indstillingens pkt. 1 og anbefaler indstillingens pkt. 2 godkendt. BilagBeslutning
Økonomiudvalget anbefaler Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling godkendt.
Fraværende- Jakob Agerbo ()
Kopier link til punktet - Print
4: Dispensation til diesel i stedet for el-dreven minibus
Sagsnr: 23-021325
SagsfremstillingNormalt inddrages Økonomiudvalget ikke i kommunens udbudsforretninger; men på udvalgets møde den 5. oktober 2021 blev det vedtaget, at personkørsel med børn til specialundervisning og ældre borgere til daghjem skulle ske med el-drevne minibusser.
Baggrunden for Økonomiudvalgets inddragelse var, at der var tale om en meget omkostningstung kontrakt men med en stor miljømæssig effekt.
Opgaven blev udbudt i foråret 2022 med en kontraktperiode på 6 år og med mulighed for forlængelse i yderligere to år. Kontrakten blev vundet af Vikingbus, og den startede den 1. august 2022 med en implementeringsplan for omlægning til el-busser af de 37 minibusser, således at 50% skulle være på el efter et år, og efter to år til august 2024 skal alle busserne være på el.
Ved udarbejdelsen af udbuddet var kommunen ikke tilstrækkeligt opmærksomme på, at pladsen i de eksisterende el-busser er en anelse mindre end i en dieselbil, hvilket betyder, at der kun er plads til én kørestol i en el-bus. Til 1. februar 2024 vil der være 30 el-minibusser, og Vikingbus er nu ved at forberede bestillinger af de resterende el-busser.
I den sammenhæng har Vikingbus stillet forslag om, at en bus, der dagligt kører fra Nordstjernen i Struer til Skjernåskolen, fortsat kan køre på diesel, fordi der skal to kørestole med i bussen. Alternativet er, at der skal køre to el-busser i stedet for en dieselbil.
Lovgrundlag og juridisk vurderingAdministrationen har spurgt en udbudsadvokat om, hvorvidt en dispensation til én bus vil ændre de grundlæggende elementer, der ligger til grund for kontrakten.
Svaret var, at det ikke udgør en grundlæggende ændring, hvis kommunen accepterer 1 dieselbus på denne rute i stedet for en el-bus.
Det begrundes med
- Det forrykker ikke den kommercielle balance i kontrakten til leverandørens fordel – tværtimod.
- Det ændrer ikke på det grundlæggende element i kontrakten om brug af el-busser, da der kun er tale om en enkelt rute.
- Det har en meget begrænset økonomisk betydning i forhold til kontraktens samlede værdi, jf. princippet om at ændringer op til 10 % af kontraktværdien ikke er grundlæggende ændringer.
Merprisen for en ekstra el-mini bus på ruten fra Nordstjernen i Struer til Skjernåskolen vil blive på knap en mio. kr. årligt.
Fra 1. august 2024 vil der være 4 år tilbage af kontrakten og med mulighed for forlængelse i yderligere 2 år.
Kontraktens samlede værdi inklusiv optioner over 8 år forventes at være ca. 225 mio. kr.
IndstillingAdministrationen indstiller,
- at der gives dispensation til Vikingbus, så den ene bus på ruten fra Nordstjernen til Skjernåskolen fortsat kan køre på diesel, indtil der måtte komme el-busser, der kan honorere pladskravene eller at behovet ændrer sig.
- at administrationen får bemyndigelse til fremadrettet at afveje de økonomiske og miljømæssige hensyn i konkrete udbudsforretninger.
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Jakob Agerbo ()
Kopier link til punktet - Print
5: Vedtagelse af tillæg til regulativ for Tim Å
Sagsnr: 21-006684
SagsfremstillingAdministrationen har udarbejdet forslag til tillæg til gældende vandløbsregulativ for Tim Å. Det nye
tillæg udarbejdes for at forlænge og dermed flytte udløbet af vandløbet, således dette kan
vedligeholdes ud til frit vandspejl i Stadil Fjord. Forslag til nyt tillæg har været fremlagt i offentlig
høring i 8 uger, hvor interesserede kunne komme med indsigelser og ændringsforslag. Efter
fremlæggelsesperiodens udløb skal tillægget vedtages af Byrådet under hensyntagen til eventuelle indkomne indsigelser og ændringsforslag, med en klagefrist på 4 uger.
Udløbet af Tim Å i Stadil Fjord er i nuværende regulativ ikke i overensstemmelse med de faktiske
forhold. Over en lang årrække er Stadil Fjord kontinuerligt groet mere og mere til i rørskov langs
fjordens kanter. Dette har medført, at Tim Å´s reelle udløb er flyttet ca. 108 meter længere ud i
Stadil Fjord. Denne strækning vedligeholdes derfor ikke i henhold til regulativet, dog skæres en smal
strømrende ud gennem rørskoven.
Området ligger indenfor grænsen af Natura 2000-område nr. 66 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord.
Natura 2000-området består af habitatområde nr. 59 og fuglebeskyttelsesområde nr. 41, begge
Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. I den forbindelse er der gennemført både en væsentligheds- og
konsekvensvurdering for en række dyr og planter, med henblik på at få en effektvurdering af
forlængelsen af regulativet for Tim Å.
Den endelige konklusion er, at hvis der ikke foretages afgravning i fuglenes yngletid og ingen aktivitet i form af grødeskæring i fuglenes yngletid, vil forlængelsen af regulativet kunne gennemføres uden skade på udpegningsgrundlaget for natura 2000-område nr. 66 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord.
Tillægsregulativet tager udgangspunkt i gældende regulativ for vandløbet, hvor tillægget
erstatter (alle nedennævnte ændringer vises med rød skrift i bilaget) pkt. 2 vedrørende "betegnelse af vandløbet", pkt. 3 vedrørende "vandløbets fysiske rammer", pkt. 5.1 vedrørende "administrative bestemmelser", pkt. 8.2 vedrørende "grødeskæring" samt pkt. 8.4 vedrørende "oprensning".
Afsnittene "betegnelse af vandløbet", "vandløbets fysiske rammer" og "administrative bestemmelser"
i tillægsregulativet indeholder ændringer af stationeringen i vandløbet, hvorved dette forlænges med
108 meter.
I afsnittene "grødeskæring" og "oprensning" indføres der en passus om, at der ikke må foretages
grødeskæring henholdsvis oprensning i fuglenes yngletid på strækningen fra Stadilvej til udløb af Tim
Å i Stadil Fjord.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 22. august 2023 at fremlægge forslaget til tillæg til regulativet for Tim Å i offentlig høring i 8 uger. Der er ikke indkommet indsigelser eller ændringsforslag i høringsperioden.
Lovgrundlag og juridisk vurderingTillægget er udarbejdet i henhold til vandløbsloven.
ØkonomiForlængelse af Tim Å med 108 meter vil medføre en årlig udgift på ca. 2.500 kr. til grødeskæring.
Udgiften kan afholdes af budget for vedligeholdelse af vandløb.
Engangsoprensning af den 108 meter lange strækning vil medføre en udgift på ca. 25.000 kr.
Udgiften kan afholdes af budget for vedligeholdelse af vandløb.
Se sagsfremstillingen.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende tillæg til regulativet for Tim Å.
Teknik- og Miljøudvalget 09-01-2024Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Niels Rasmussen kunne ikke tilslutte sig flertallets anbefaling.
BilagBeslutningEt flertal i Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Niels Rasmussen kunne ikke tilslutte sig flertallets anbefaling.
Fraværende- Jakob Agerbo ()
Kopier link til punktet - Print
6: Ny indkøbsstrategi for Ringkøbing-Skjern Kommune 2024
Sagsnr: 22-002879
SagsfremstillingRingkøbing-Skjern Kommune har i dag en indkøbsstrategi, som gælder for hele kommunen, og som fastsætter regler for, hvorledes kommunen indkøber. Strategien blev godkendt af Byrådet i juni 2019.
Siden har betingelser for køb ændret sig meget i samfundet. For at leve op til fx Ringkøbing-Skjern Kommunens klimapolitik m.v., er opgaven med at beskrive en ny indkøbsstrategi igangsat.
Økonomiudvalget har i efteråret 2022 behandlet en proces for ny udbuds- og indkøbsstrategi. Udarbejdelsen er forsinket, men der foreligger nu en ny indkøbsstrategi.
Indkøbs- og forbrugstrappen
En væsentlig ændring sammenholdt med den tidligere strategi er et øget fokus på at indkøb skal være cirkulære og bæredygtige. Strategien introducerer en indkøbs- og forbrugstrappe som et værktøj til at sikre fokus på, at købe ind, når det er nødvendigt og fastholde et fokus på ressourceforbruget. Det er godt for økonomien og klimaaftrykket, hvis et indkøb kan undgås. Derfor gælder det om at blive på så lavt et trin som muligt.
Indkøbsstrategien indeholder 2 mål:
Målsætning 1: Vi skaber økonomisk råderum via fokus på indkøbsadfærd
Vi er overbeviste om at vi kan skabe økonomisk råderum, hvis vi konkurrenceudsætter indkøbsområder og er gode til at benytte de aftaler, vi indgår
Målsætning 2: Ændret indkøbsadfærd bidrager til visionen om, at vi tænker bæredygtighed ind i alt, hvad vi gør.
Vi ønsker at ændre indkøbsadfærden, så der i højere grad bliver tænkt bæredygtighed ind i vores indkøbs- og udbudsprocesser.
Ansvarlighed
Indkøbsstrategien indeholder uændret fokus på brug af arbejdsklausuler og sikring af godt arbejdsmiljø.
Tidligere har der også været fokus på CSR (Corporate Social, Responsibility) som vedrører virksomheders sociale ansvar, fx i form af velgørenhed, miljøinitiativer og etisk handel. Dette begreb er i den nye strategi erstattet af ESG (Environmental, Social & Governance) som er et nyere begreb, der fokuserer på ikke-finansielle data, som investorer og analytikere efterspørger for at vurdere en organisations langsigtede vækstmuligheder og værdiskabelse. ESG fokuserer på konkrete og målbare kriterier inden for miljø, sociale forhold og virksomhedsledelse. Fra 2024 er det fastlagt i et EU-direktiv, at virksomheder af en vis størrelse rapportere på ESG parametre. Der er endnu ikke særlig stor viden om, hvordan kommuner (som ikke er omfattet er EU-direktivet) kan anvende ESG-regimet og det kan derfor være relevant, at supplere indkøbsstrategien om et par år alt efter udviklingen på området.
Administrationen udarbejder implementeringsplan samt kommunikationsplan i relation til indsatserne i indkøbsstrategien. Aktiviteterne vil primært være internt rettet mod organisationen.
Thomas Andersen og Jane Henriksen deltager i mødet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingUdbudsloven af 1.1.2016.
ØkonomiKommunen indkøber (drift og anlæg) varer for ca. 200 mio. kr. og tjenesteydelser for over 1 mia. kr. (regnskab 2022).
EffektvurderingDen nye indkøbsstrategi understøtter målene i Klimaplan A, Klimahandlingsplan 2023-2026. Her er visionen at vi I Ringkøbing-Skjern Kommune vil være klimarobuste, nedbringe vores CO 2-udledning med 70 % i perioden 1990-2030, blive 100 % fossilfrit område i 2040 og opnå CO 2-neutralitet i 2050.
IndstillingDirektionen indstiller Indkøbsstrategien til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalget anbefaler Direktionens indstilling godkendt.
Fraværende- Jakob Agerbo ()
Kopier link til punktet - Print
7: Gensidig orientering
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningOrientering fandt sted.
Fraværende- Jakob Agerbo ()
Kopier link til punktet - Print
8: Underskriftsside
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
Fraværende- Jakob Agerbo ()