Referat: 11. april 2023 kl. 08:00
Deltagere
- Jakob Agerbo
- Niels Rasmussen
- Lennart Qvist
- Søren Elbæk
- Hans Østergaard
- Kristian Andersen
- Jens Jacob Østergaard
Referat
- Godkendelse af dagsorden
- Årsrapport 2022
- Driftsoverførsler til 2023
- Anlægsoverførsler til 2023
- Ringkøbing-Skjern Boligforening Skema C Etape 1 Naturbydelen Ringkøbing K
- Opfølgning på vejprojekter i og omkring Søndervig
- Tilkendegivelse af ekspropriationsvilje til etablering af cykelsti langs Lønborgvej
- Brand & Redning MidtVest - budget for 2024
- Frigivelse af anlægsmidler til Skjern-Å Bad
- Lokalemæssige udfordringer på Rindum Kjærgaard
- Borgerrådgiverens beretning 2022
- Anbefaling om placering af nærhospital
- Anbefaling om placering af aflastningsenhed
- Bevilling til Jordforsyningsområdet 2023 (køb, salg og byggemodning af bolig- og erhvervsgrunde)
- Ejendomssag
- Ejendomssag
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningGodkendt.
Kopier link til punktet - Print
2: Årsrapport 2022
Sagsnr: 22-029563
SagsfremstillingVed afslutning af regnskabsår 2022 har administrationen udarbejdet Årsrapport 2022 for Ringkøbing-Skjern Kommune.
Årsrapporten er vedhæftet som bilag.
Herudover udarbejdes en regnskabsbog med detaljerede regnskabsoplysninger.
Årsrapporten bliver i år præsenteret i rapportformat med regnskabsoplysninger og beretninger fra fag- og stabsområderne.
Afvigelsen i højre kolonne viser forskellen mellem oprindeligt budget 2022 og regnskab for 2022. Det samlede regnskabsmæssige resultat viser et underskud på 25,1 mio. kr., hvilket er 17,6 mio. kr. lavere end oprindeligt budgetteret
De væsentligste afvigelser i forhold til oprindeligt budget er:
- Indtægter fra skatter, tilskud og udligning er 10,7 mio. kr. lavere end oprindeligt budgetteret.
- Driftsudgifter før renter er 31,1 mio. kr. lavere end oprindeligt budgetteret. I forhold til det korrigerede budget viser regnskabet et mindre forbrug 209,3 mio. kr., heri indgår driftsoverførslen fra 2021 til 2022 på 186,1 mio. kr.
- Nettoudgifter til renter er 19,4 mio. kr. højere end oprindelig budgetteret, hvilket skyldes realiseret tab på værdipapirer.
- Anlægsudgifterne er 31,6 mio. kr. lavere end oprindelig budgetteret.
Det brugerfinansierede område, der omfatter renovationsordninger og genbrugspladser, udviser et merforbrug på 16 mio. kr. som vedrører etablering af henteordningen.
Samtidig med godkendelse af årsrapporten for 2022 godkendes også den anvendte regnskabspraksis som ses i et særskilt bilag. Den anvendte regnskabspraksis er uændret i forhold til tidligere år.
Til orientering vedlægges revisionens tiltrædelsesberetning, som beskriver revisionens formål og udførelse. Regnskab 2022 er det sidste regnskab, som Deloitte reviderer.
Lovgrundlag og juridisk vurderingI henhold til den kommunale styrelseslov skal Økonomiudvalget aflægge kommunens årsregnskab til kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen skal efter behandling overgive årsregnskabet til revisionen.
ØkonomiKommunens kassebeholdning ultimo 2022 er opgjort som nedenstående:
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Økonomiudvalget og Byrådet godkender årsrapporten for 2022 og den tilhørende regnskabspraksis, samt overgiver disse til revisionen.
BilagBeslutningØkonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
3: Driftsoverførsler til 2023
Sagsnr: 22-029563
SagsfremstillingDer er udarbejdet en oversigt vedrørende driftsoverførsler til 2023
Nettooverførsel fra 2022 til 2023 udgør 176,2 mio. kr., hvilket er et fald på knap 10 mio. kr. i forhold til seneste overførsel på 186,1 mio. kr. fra 2021 til 2022.
Den vigende overførsel kan henføres primært til Social- og Sundhedsudvalget (fald på 12,9 mio. kr.) samt Børne- og Familieudvalget (fald på 12 mio. kr.). Herudover er der et mindre merforbrug på vækstpuljerne på 2,6 mio. kr. Modsvarende søger de øvrige udvalg om en højere overførsel i forhold til seneste overførsel.
Driftsoverførslerne er blevet behandlet i de respektive fagudvalg i løbet af marts 2023 og fordeles sig således:
Samlet oversigt over driftsoverførslerne fordelt på udvalgsniveau vedlægges.
Lovgrundlag og juridisk vurderingI henhold til den kommunale styrelseslov samt budget- og regnskabssystemer for kommuner, skal Byrådet genbevilge overførselsbeløbene.
ØkonomiI 2022 har flere enheder end tidligere oplevet merforbrug. Den stigende inflation er forventeligt en medvirkende årsag hertil.
Det skal bemærkes, at overførselsbeløbene er en del af kassebeholdningen. Samlet set udgør drifts- og anlægsoverførsler en væsentlig del af kassebeholdningen.
Ved et ekstraordinært stort forbrug af overførslerne i et enkelt år, kan det på sigt blive en udfordring for likviditetens udvikling. Derudover kan et stort forbrug af overførte midler bevirke, at kommunen overskrider servicerammen. Hvis alle kommuner under et overskrider servicerammen, vil det give sanktioner. Der har i årene siden kommunesammenlægningen ikke været år med et ekstraordinært stort forbrug af de overførte midler. Tværtimod har tendensen generelt været en stigning i opsparede midler.
EffektvurderingUden overførselsreglerne ville der være risiko for såkaldt ”benzinafbrænding” med henblik på at få brugt hele budgettet inden årets udgang, ligesom der kunne være risiko for overforbrug, såfremt budgetunderskud ikke overføres.
IndstillingAdministrationen indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, at de opgjorte driftsoverførsler på de enkelte udvalgsområder med i alt 176.129.000 kr. overføres til 2023.
BilagBeslutningØkonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
4: Anlægsoverførsler til 2023
Sagsnr: 22-029563
SagsfremstillingDer er udarbejdet en oversigt vedrørende anlægsoverførsler til 2023. Anlægsoverførslerne er blevet behandlet i de respektive udvalg ultimo marts 2023.
Anlægsoverførslerne på udvalgsniveau er vedhæftet som bilag.
Anlægsprojekter løber ofte over flere regnskabsår, og dermed er det nødvendigt at overføre ubrugte midler vedrørende igangværende anlægsprojekter. Derudover er der afsatte rådighedsbeløb og puljer under flere af udvalgene, hvor anlægsarbejdet endnu ikke er igangsat.
Oversigt over anlægsoverførslerne fremgår nedenfor:
De skattefinansierede anlægsoverførsler (ekskl. højhastighedsinternet) fra 2022 til 2023 er 186,1 mio. kr. Overførslen er steget med 41,2 mio. kr. fra sidste overførsel.
De største enkeltsager i den samlede overførselssag vedrører: (overførselsbeløb i parentes)
- Nye lokaler på Ungdomsskolen (16,5 mio. kr.)
- Administrationsbygningen i Skjern (16,1 mio. kr.)
- Cykelstien Vinterleje-Nymindegab (12,2 mio. kr.)
- Renovering af Tarm Skole (8,9 mio. kr.), Tim skole. (7,7 mio. kr.) og SkjernÅ skolen (4 mio. kr.)
- Parkeringsplads i Nyhavn (6,4 mio. kr.)
- Aktivitetsbaseret arbejdspladsindretning (6,3 mio. kr.)
- Vejprojekter omkring Søndervig (7,6 mio. kr.) Byrådet har den 17. januar 2023 pkt. 17 besluttet, at projektets restmidler overføres til en pulje til senere frigivelse til konkrete projekter i Søndervig.
- Udvidelse af Ådum Børneunivers (5 mio. kr.)
I henhold til den kommunale styrelseslov og budget- og regnskabssystemer for kommuner, skal Byrådet genbevilge overførselsbeløbene.
ØkonomiDer ansøges om genbevilling af i alt netto 208.832.000 kr. til færdiggørelse af de omhandlede anlægsprojekter.
Nettooverførslen fra 2022 til 2023 er væsentlig højere end året forinden, hvor den var på 170,2 mio. kr. Stigningen på 41,2 mio. kr. på de skattefinansierede anlægsudgifter vedrører blandt andet Teknik- og Miljøudvalget, hvor overførslen er øget med 17 mio. samt Børne- og Familieudvalget, hvor overførslen er øget med 17,6 mio. kr.
Under de to ovennævnte udvalg indgår 19 opstartede projekter og 16 projekter, der endnu ikke er påbegyndt, som alle forventes afsluttet i 2023.
Det skal bemærkes, at overførselsbeløbene er en del af kassebeholdningen.
Anlægsoverførslerne har tidligere ligget på et stabilt niveau. Denne stabilitet blev brudt, da anlægsoverførslerne fra 2019 til 2020 var betydelig højere end tidligere. Siden har der været yderligere stigning i overførslerne.
Overførsel af anlægsbeløb vedrørende højhastighedsinternet på knap 69 mio. kr. modsvares af lånedispensationen til projektet med samme beløb. Lånedispensationen udløb i 2022, og administrationen afventer fortsat svar fra ministeriet på en evt. forlængelse af lånedispensationen. Budgetbeløbet skal kun overføres, hvis lånedispensationen forlænges samt tilsvarende anlægsudgift bliver overført under Økonomiudvalgets anlægsområde.
Herudover indgår der en overførsel på 21,6 mio. kr. i grundkapitalindskud, hvor hele beløbet er afsat til kommende byggeprojekter. EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, at genbevilge i alt 208.832.000 kr. til færdiggørelse af de omhandlede anlægsprojekter i 2023.
BilagBeslutningØkonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
5: Ringkøbing-Skjern Boligforening Skema C Etape 1 Naturbydelen Ringkøbing K
Sagsnr: 19-002137
SagsfremstillingKommunen har d. 7. februar 2023 modtaget ansøgning om byrådets godkendelse af skema C for opførelse af Etape 1 Naturbydelen Ringkøbing K.
Byrådet har d. 19 marts 2019 godkendt skema A og afgav samtidig bemyndigelse til administrationen om godkendelse af skema B såfremt der ikke var væsentlige ændringer i projektet efter byrådets godkendelse af skema A. Skema B blev administrativt godkendt d. 9. januar 2020.
På daværende tidspunkt forventedes de samlede omkostninger ved byggeriets skema A at udgøre 95,6 mio. kr. og ved bevilling af skema B var udgifterne anført til 91,3 mio. kr. De samlede byggeudgifter er nu opgjort og byggeriets udgifter har holdt sig indenfor rammerne ved bevilling af skema B på 91,3 mio. kr.
Ringkøbing-Skjern boligforening har afsat 1,6 mio. kr. til udbedring og juridisk assistance i forbindelse med problemer med lyddæmpende forhold i boligerne. Beløb er medregnet i skema C.
Grundkapital indskud udgør 9,1 mio. kr. hvilket er godkendt i skema B. Kommunen har garanteret 80,3 mio. kr. overfor kreditforeningen.
Lovgrundlag og juridisk vurderingAlmenboligloven
ØkonomiGrundkapitalindskuddet er øremærket projektet Naturbydelen Ringkøbing K.
Realkreditlån, der optages af almene boligorganisationer, påvirker ikke den kommunale
låneramme. Som følge heraf vil kommunens garantistillelse overfor en del af lånet heller ikke
have nogen indflydelse på kommunens generelle låneadgang.
Godkendelse af ansøgningen vil være afgørende for afslutning af projektet.
IndstillingAdministrationen indstiller til byrådets godkendelse at fremsendte skema C godkendes
Bilag- Skema C opgørelse RKSK boligforening Naturbydelen Ringkøbing K
- Erklæring afd 51 Fjordudsigten
- Protokol afd 51 Fjordudsigten
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
6: Opfølgning på vejprojekter i og omkring Søndervig
Sagsnr: 20-021832
SagsfremstillingPå Teknik- og Miljøudvalgets møde den 6. december 2022 og efterfølgende på Byrådets møde den 17. januar 2023 blev det besluttet, at de resterende midler fra omfartsvejprojektet i Søndervig skulle afsættes i en pulje til senere frigivelse til konkrete projekter i Søndervig.
Med denne sag ønskes, med baggrund i ovenstående, en beslutning omkring fordeling af ovennævnte pulje på 7,623 mio. kr.
Den 7. marts 2023 blev der afholdt et temamøde med Teknik- og Miljøudvalget. På temamødet blev status på trafikafviklingen i og omkring Søndervig fremlagt og drøftet. Behovet for yderligere trafikale tiltag, for at sikre en optimal og velfungerende trafikafvikling i badebyen, blev understøttet af en simulering af trafikken i spidsbelastning.
Søndervig er i en fortsat stærk udvikling, og kommunens igangsætning af en fornyelse og forskønnelse af badebyen har betydet, at der popper nye private projekter op i hele byen. De nye projekter og aktiviteter, som løbende kommer til, vil betyde mere trafik i og omkring byen.
Der er i marts 2023 udarbejdet en ny trafikanalyse for afviklingen af trafikken i og omkring Søndervig. Analysen tager udgangspunkt i, at området stadig er i udvikling, og at der er flere projekter undervejs, som vil påvirke trafikmængden og -afviklingen. Her kan blandt andet nævnes projekter som anlæggelse af ny parkeringsplads i Nyhavn, opførelse af hotelbyggeri i området omkring Lalandia, etablering af forventet ny dagligvareforretning og mange flere.
Der er ikke i de 7,623 mio. kr. afsat midler til en omlægning af infrastrukturen i Søndervig centrum for imødegåelse af de fremtidige udfordringer, som trafikanalysen belyser. Trafikanalysen viser, at der på sigt vil blive stort pres på vejene i og omkring Søndervig.
Kommende projekter:
Projekter der er finansieret og som igangsættes i 2023:
- Ombygning af Søndervig Klitvej Nord - for sammenhæng til Nyhavns stiadgange
- Etablering af parkeringspladser, veje og stier i Nyhavns området
Projekter som foreslås finansieret af puljen på 7,6 mio. kr. til konkrete projekter i Søndervig:
- Optimering og slidlag på Badevej – 0,8 mio.
- Skilte og optimering af signalanlæg - 0,5 mio.
- Cykelsti nord for Søndervig Landevej mellem rundkørslen og signalanlægget. Hertil
nye buslommer for tilgang til kollektiv trafik og øget trafiksikkerhed –1,8 mio. kr. - Etablering af ventefaciliteter, servicefaciliteter samt forsyningsledninger for el-ladestandere
til cykler og biler i Nyhavn - 1,5 mio. kr. - Arealerhvervelse samt eventuel ekstra p-pladser i Nyhavn - 2 mio. kr.
Det er herefter forventningen, at der kan etableres mellem 400-500 pladser med
nuværende budget. - Indeksering og uforudsete udgifter - 1,0 mio.
Ingen bemærkninger.
ØkonomiViden & Strategi, Økonomi bemærker, at restbeløbet fra etableringen af omfartsvejen i Søndervig udgør 7,623 mio. kr. Midlerne søges overført til 2023 til finansiering af vejprojekter i Søndervig. En godkendelse af overførselssagen er dermed en forudsætning for frigivelse af midlerne i denne sag.
EffektvurderingVelfungerende trafikale forhold i Søndervig vil have en positiv afsmittende effekt på kommunens
turismesatsning, og vil være afgørende for en succesfuld trafikafvikling i og omkring området.
Eftersom Søndervig er inde i en hurtigvoksende udvikling med nye projekter i området, er det vigtigt, at der nu arbejdes videre med en plan for den videre trafikafvikling i området, så området kan fornyes, og dermed sikres et hyggeligt og moderne udtryk, samt en god afvikling af trafikken.
IndstillingAdministrationen indstiller at, Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at der bevilges og frigives i alt 7,623 mio. kr. til de i sagen nævnte projekter i Søndervig, finansieret af restbeløbet fra omfartsvejen i Søndervig.
Teknik- og Miljøudvalget 28-03-2023
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Hans Pedersen.Bilag
- Bilag 1 - Trafiksimulering
- Bilag 2 - Henvendelse fra KLITTEN i Søndervig vedr. renovering af Badevej
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
7: Tilkendegivelse af ekspropriationsvilje til etablering af cykelsti langs Lønborgvej
Sagsnr: 23-005859
SagsfremstillingAdministrationen er i fuld gang med at udarbejde et projekt for at adskille den dobbeltrettet cykelsti og vejen langs Lønborgvej ved Skjern.
Byrådet anmodes om at tage stilling til, om der kan indledes en ekspropriationsforretning med henblik på at erhverve de nødvendige arealer og rettigheder til etablering af stien i henhold til vejlovens kapitel 10.
Ved gennemførsel af en ekspropriationsproces ønsker administrationen at opnå en sikkerhed for, at arbejdet i marken kan påbegyndes efter sommerferien, august/september 2023. Samtidig sikres lodsejernes retsstilling og mulighed for prøvelse af dels ekspropriationens lovlighed og dels den tilbudte erstatning.
Stianlægget berører 3 lodsejere. Det forventes, at åstedsforretningen kan finde sted april 2023.
Lovgrundlag og juridisk vurderingEkspropriationshjemlen findes i Lov om offentlige vejes Kapitel 10.
ØkonomiRettighedserhvervelserne og de efterfølgende anlægsarbejder er indeholdt i anlægsbudgettet.
EffektvurderingAdskillelsen af cykelstien og vejen gør, at borgere kan bevæge sig trygt og sikkert i trafikken på strækningen.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet:
- Træffer en principiel beslutning om vilje til at gennemføre en ekspropriationsforretning, med formål at erhverve de nødvendige arealer og rettigheder til adskillelse og etablering af en cykelsti langs Lønborgvej ved Skjern.
- Udpeger et medlem af Teknik- og Miljøudvalget til deltagelse i åstedsforretningen.
- Bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at træffe den endelige ekspropriationsbeslutning.
Teknik- og Miljøudvalget 28-03-2023
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt, herunder at Ole Nyholm Knudsen udpeges til deltagelse i åstedsforretningen.
Fraværende: Hans Pedersen.BilagBeslutning
Økonomiudvalget anbefaler Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
8: Brand & Redning MidtVest - budget for 2024
Sagsnr: 23-005892
SagsfremstillingBrand og Redning MidtVest fremsender budget 2024 til orientering i ejerkommunerne.
Ifølge vedtægterne forelægges beredskabskommissionen senest i løbet af marts måned budgetforslag for det kommende regnskabsår samt flerårigt budgetoverslag til godkendelse. Det af kommissionen godkendte budgetforslag for det kommende regnskabsår og det flerårige budgetoverslag fremsendes senest 1. april til ejerkommunerne.
Til beregning af budget 2024 er anvendt KL's seneste pris- og lønskøn "løn og priser ialt" fra september 2022 opgjort til 3,1%.
Budgettet opkræves ejerkommunerne efter den vedtagne fordelingsnøgle fordelt med 70% i første rate og 10% i de efterfølgende tre rater:
Fordelingsnøgle:
Herning: 43,3 %
Ikast-Brande: 23,7%
Ringkøbing-Skjern: 33%
Der er for overblikkets skyld medtaget den tidligere vedtagne ekstrabevilling til batteribrande i årene 2022-2026 på årligt 236.200, som er fordelt efter fordelingsnøglen.
Budgetoverslag 2024-2026
Budgetoverslaget er tilpasset de forventninger, der er til driften i de kommende år, herunder hjemtagningen af driften fra Falck. I forbindelse med hjemtagningen, vil der være en vis usikkerhed, som er indarbejdet således, at der i år 1 forventes at kunne hentes 20% af ekstraudgifterne i forhold til kontrolberegningen og i år 2 50%, hvorefter der vurderes at kunne skabes balance i budgettet. Kontrolberegningen viste en årlig ekstra udgift på 1.344.067.
I forhold til lokaleomkostninger, er der alene afsat midler til løbende almindelig vedligeholdelse. Der er ikke afsat midler til større investeringer, renoveringer eller ombygninger.
Det kommunale tilskud er fremskrevet med de af KL anbefalede fremskrivningsprocenter fra seneste offentliggjorte pris-og lønskøn.
Der er taget udgangspunkt i følgende fremskrivningsprocenter:
2023/2024: 3,1%
2024/2025: 3,1%
2025/2026: 3,1%
Ingen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen fremsender sagen til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget samt Byrådet til orientering.
Teknik- og Miljøudvalget 28-03-2023
Teknik- og Miljøudvalget tog orienteringen til efterretning.
Fraværende: Hans Pedersen, Jens Jacob Østergaard.
Økonomiudvalget tog orienteringen til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
9: Frigivelse af anlægsmidler til Skjern-Å Bad
Sagsnr: 19-020735
SagsfremstillingSkjern Å-Bad Temagruppen under Skjern Udviklingsforum etablerer i 2023 et anlæg som åbner op for sport, leg og udendørs aktiviteter ved Skjern Bådhavn. Ejeren af matriklen er Ringkøbing-Skjern Kommune, som har været med i projekt tilpasningen.
Kommunen har i 2021 afsat 300.000 kr. til projektet, og midlerne søges nu frigivet til gennemførelse af projektet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingAnlægget er tildelt landzonetilladelse 4. januar 2022 i henhold til § 35 stk. 1 i Planloven.
ØkonomiAnlægget er primært fondsfinansieret, og Ringkøbing-Skjern Kommune har bevilget 300.000 kr.
Der er udarbejdet en brugsretstilladelse for arealet til Skjern Udviklingsforum, hvor det fremgår at SUF varetager og bekoster drift samt vedligeholdelse af anlægget.
EffektvurderingAnlægget bliver offentligt tilgængeligt, er tilpasset naturen i området og vil understøtte friluftslivet for en bred vifte af interessegrupper.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, at der bevilges og frigives 300.000 kr. til projektet, finansieret af det afsatte rådighedsbeløb.
Kultur- og Fritidsudvalget 23-03-2023
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte administrationens indstilling
Ingen bilag.
BeslutningØkonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
10: Lokalemæssige udfordringer på Rindum Kjærgaard
Sagsnr: 22-000854
SagsfremstillingSpecialskolen Rindum Kjærgaard oplever mangel på plads som følge af elevtilgang. Børne- og Familieudvalget skal tage stilling til, om der skal fremsendes en indstilling til Økonomiudvalget og Byrådet om at bruge 3,2 mio. kr. i opsparede driftsmidler til en udvidelse af skolens undervisnings-arealer.
I de seneste måneder har der været en tilgang af elever til Rindum Kjærgaard - heraf nogle fra andre kommuner, og nogle som anbringes på lokale bosteder i kommunen. Pr. 1. januar 2023 havde skolen 94 elever. I perioden 2015 - 2021 var der i gennemsnit indskrevet 74 elever på skolen.
Rindum Kjærgaard ligger i den nordvestlige del af Ringkøbing. De fleste af undervisningslokalerne er indrettet i pavilloner, som oprindeligt har fungeret som boliger for flygtninge. Ifølge ledelsen på skolen har man en god beliggenhed med plads til gode udeaktiviteter for eleverne, og selvom mange af bygningerne er gamle og oprindelig indrettet til noget helt andet end skolegang, fungerer det godt i forhold til at skabe de mindre læringsmiljøer, som skolens elevgrupper trives i. Tilgangen af elever har imidlertid givet udfordringer i forhold til at sikre de små læringsmiljøer, mulighed for at trække sig fra fællesskabet og blive skærmet fra konfrontationer og lignende, som skolens elever har brug for. Hertil kommer stor mangel på lokaler til gruppearbejde, lærerforberedelse og møder mv.
Rindum Kjærgaard har på nuværende tidspunkt et forventet overskud på regnskabet for 2023 på ca. 3,8 mio. kr. Driften på skolen er takstfinansieret. Det vil sige, at skolen tildeles midler i forhold til antallet af årselever. Det nuværende overskud er akkumuleret over flere år via overførsler fra et regnskabsår til det næste. Overskuddet skyldes primært en forsigtig økonomisk forvaltning fra skolens ledelse, som havde forventet en nedgang i antallet af elever efter godkendelsen af projektet Nye veje på det specialiserede område, hvor der er fokus på at inkludere flere elever i de almene skoletilbud.
På en skole som Rindum Kjærgaard kan der være forholdsvis stor usikkerhed knyttet til udviklingen i elevtallet. Det er derfor nødvendigt at have en økonomisk buffer, da det ikke altid er muligt at tilpasse personaleforbruget i takt med ændringer i elevtallet - blandt andet på grund af opsigelsesvarsler mv. Administrationen og skolens ledelse vurderer imidlertid, at en buffer på 0,5-1 mio. kr. er fuldt tilstrækkelig i den nuværende situation, hvor der ikke er udsigt til et fald i elevtallet. Det vil derfor være muligt at overføre 3,2 mio. kr. fra driften til finansiering af en udvidelse af skolens fysiske rammer. En sådan overførsel fra drift til anlæg forudsætter imidlertid byrådets godkendelse.
Ejendomscentret har med hjælp fra et eksternt rådgivningsfirma udarbejdet et konkret forslag til, hvorledes der kan skabes mere plads på skolen. Det anbefales at opføre en ny bygning på 200 m² på skolens grund. Bygningen indrettes med 2 større undervisningslokaler med plads til i alt omkring 16 elever, køkken, garderobe og nogle mindre lokaler, der kan bruges til mere afskærmede elevaktiviteter men også til mødevirksomhed mv.
En plantegning, som skitserer den nye bygning, og et overslag på ca. 3,1 mio. kr. over økonomien ekskl. inventar er vedlagt som bilag til punktet. Det anbefales, at der afsættes ca. 0,1 mio. kr. til inventar. Et beløb på 3,2 mio. kr. forventes altså at kunne dække samtlige udgifter i forbindelse med byggeriet - herunder til rådgiverbistand, byggesagsbehandling og inventar.
Godkendes finansieringen af Byrådet den 18. april 2023, forventes byggeriet at kunne færdiggøres i slutningen af 2023.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingGennemføres den anbefalede udvidelse af skolens undervisningsareal forventes først og fremmest en mærkbar forbedring af skolens fysiske undervisningsmiljø til gavn ikke mindst for de elever, som har brug for i perioder at kunne trække sig tilbage fra fællesskabet.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 3,2 mio. kr. til en tilbygning på Rindum Kjærgaards areal finansieret af skolens driftsbudget inklusiv akkumuleret overførsel i 2023.
Børne- og Familieudvalget 22-03-2023
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
11: Borgerrådgiverens beretning 2022
Sagsnr: 23-003654
SagsfremstillingBorgerrådgiverfunktionen blev etableret i april 2022. Funktionen har til formål at styrke dialogen mellem borgere og kommunen, når denne er gået i hårdknude. Borgerrådgiveren fungerer som borgernes stifinder, vejleder, mægler og bisidder i mødet med det kommunale system og sørger for at omsætte erfaringerne til læring i organisationen.
Borgerrådgiveren refererer direkte til Byrådet, og udarbejder i den forbindelse en årlig beretning om sit arbejde.
Borgerrådgiveren aflægger nu sin første beretning for året 2022.
Borgerrådgiver Mia Uldum Lundsberg deltager og står til rådighed ved spørgsmål/drøftelser.
Lovgrundlag og juridisk vurderingKommunestyrelseslovens § 65 e: ”Kommunalbestyrelsen kan i styrelsesvedtægten træffe bestemmelse om oprettelse af en borgerrådgiverfunktion, der ikke henhører under de stående udvalgs eller økonomiudvalgets umiddelbare forvaltning af kommunens anliggender. Lederen af borgerrådgiverfunktionen ansættes og afskediges af kommunalbestyrelsen. ”
[…] ”Stk. 4. Borgerrådgiverfunktionen kan kun varetage opgaver vedrørende rådgivning og vejledning af borgerne og vedrørende tilsyn med kommunens administration.”
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingBorgerrådgiveren indstiller, at økonomiudvalget anbefaler Byrådet at årsberetningen godkendes.
Børne- og Familieudvalget 22-03-2023
Børne- og Familieudvalget tog orienteringen til efterretning.
Social- og Sundhedsudvalget 22-03-2023
Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Beskæftigelsesudvalget 23-03-2023
Punktet blev taget til efterretning.
Økonomiudvalget anbefaler Borgerrådgiverens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
12: Anbefaling om placering af nærhospital
Sagsnr: 22-019664
SagsfremstillingMed afsæt i Sundhedsreformen fra maj 2022 arbejder Region Midtjylland og Ringkøbing-Skjern Kommune i en fælles proces på at etablere et nærhospital i kommunen.
På mødet i Social- og Sundhedsudvalget den 22. februar 2023 blev der drøftet et udkast til en fælles vision samt en analyse, som beslutningsgrundlag for placering af nærhospitalet i kommunen. Udkast til vision og beslutningsgrundlag, inklusiv to underliggende bilag, er vedhæftet. Der er ikke noget i analysen, som entydigt peger på en placering i enten Ringkøbing eller Tarm.
Forud for mødet har der været afholdt to politiske møder mellem regionen og kommunen om nærhospitalet. Social- og Sundhedsudvalget er løbende blevet orienteret om status på processen, jf. vedhæftede overblik over processen.
Der har endvidere været afholdt flere dialogmøder med deltagelse af lokale interessenter, som har bidraget med deres viden til beslutningsgrundlaget. Der var deltagelse fra regionen i et af møderne.
Desuden er placeringen af nærhospitalet drøftet på et temamøde i Byrådet den 2. marts.
På baggrund af den udarbejdede analyse, dialogmøderne med interessenter samt temadrøftelsen i Byrådet drøfter Social- og Sundhedsudvalget placeringen af nærhospitalet og anbefaler denne til Byrådet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingAftale om Sundhedsreform 20. maj 2022.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingSocial- og Sundhedsudvalget drøfter placering af nærhospitalet i Ringkøbing-Skjern Kommune og anbefaler denne til Byrådet.
Social- og Sundhedsudvalget 22-03-2023
Social- og Sundhedsudvalget anbefaler til Økonomiudvalget og Byrådet, at nærhospitalet placeres i Tarm i forbindelse med Sundhedscenter Vest i Tarm.
Social- og Sundhedsudvalget forventer, at det regionale akutberedskab samt den regionale akutklinik fortsat er placeret i Ringkøbing.
- Udkast til visionspapir og beslutningsgrundlag om nærhospital RKSK
- Tids- og procesplan nærhospital i RKSK
Økonomiudvalget anbefaler Social- og Sundhedsudvalgets anbefaling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
13: Anbefaling om placering af aflastningsenhed
Sagsnr: 22-002349
SagsfremstillingBaggrund
Processen om etablering af en samlet aflastningsenhed i Ringkøbing-Skjern Kommune er en del af implementeringen af principper på boligområdet i Sundhed og Omsorg, som udgør en ramme for de fremtidige politiske beslutninger om organisering på området.
Principperne fremgår af et principnotat, som tager udgangspunkt i boliganalyserne i Handicap og Psykiatri samt Sundhed og Omsorg, der blev behandlet i Social- og Sundhedsudvalget d. 26. februar 2020. Som konklusion på boliganalyserne blev der formuleret konkrete anbefalinger vedrørende de forskellige typer af boliger.
I efteråret 2020 blev der udarbejdet en nærmere analyse af akut- og aflastningsområdet. På baggrund af analysen er en model for organisering af aflastningsområdet godkendt i Byrådet d. 19. januar 2021.
Principnotatet er endeligt godkendt på mødet i Social- og Sundhedsudvalget d. 26. maj og i Byrådet d. 15. juni 2021.
Principper om samling af pladser
Et af de godkendte principper omhandler samlingen af 34 aflastningspladser med genoptræning og akutfunktion på én lokation:
"Aflastningspladser, genoptræning og akutfunktion etableres i en samlet bygning.
Bygningen placeres geografisk i tilknytning til en centerby og skal være let tilgængelig via etableret infrastruktur og offentlig transport".
Udover de 34 pladser i Sundhed og Omsorg er der også godkendt et princip om 2 aflastningspladser til borgere i Handicap og Psykiatri. Det skal endeligt afklares, om der er behov for disse pladser.
Placering af aflastningsenheden
På temamøder i Social- og Sundhedsudvalget den 31. oktober 2022 samt den 11. januar 2023 er implementering af principperne på aflastningsområdet drøftet og herunder er præsenteret relevante data i relation til placeringen af aflastningsenheden.
I forbindelse med drøftelserne er der peget på en placering af aflastningsenheden i enten Ringkøbing eller Tarm.
Den geografiske placering af aflastningsenheden er endvidere drøftet på et temamøde i Byrådet den 2. marts 2023.
Der er ikke noget i de præsenterede data, som entydigt peger på en placering det ene eller det andet sted. Der er tale om marginale forskelle set ud fra demografi, socioøkonomi og rekrutterings-muligheder samt den geografiske fordeling af borgere på aflastning i 2022.
Aflastningspladser og akutteam repræsenterer tilbud til borgere i akutte og ustabile forløb, med behov for specialiseret sygepleje/rehabilitering i det nære sundhedsvæsen i Ringkøbing-Skjern Kommune. Geografisk nærhed til regionens akuttilbud i kommunen må vægtes og er af betydning for borgernært samarbejde mellem region og kommune om fælles opgaveløsning. De regionale akuttilbud er f.eks. base for akutlægebil, ambulance base/præhospital, akutklinik, billeddiagnostik og blodprøver.
Den videre proces
På det næste mødet i Social- og Sundhedsudvalget den 19. april 2023 vil der være en drøftelse af byggeform i forhold til om det skal være tilbygning eller ombygning af en eksisterende bygning eller om det er nybyggeri.
Ingen bemærkninger.
ØkonomiVedrørende økonomi udarbejdes der en budgetsag til budgetkonferencen.
Viden & Strategi - Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingSocial- og Sundhedsudvalget drøfter placeringen af aflastningsenheden i Ringkøbing-Skjern Kommune og anbefaler denne til Byrådet.
Social- og Sundhedsudvalget 22-03-2023
Social- og Sundhedsudvalget anbefaler til Økonomiudvalget og Byrådet, at aflastningsenheden placeres i Ringkøbing.
Ingen bilag.
BeslutningØkonomiudvalget anbefaler Social- og Sundhedsudvalgets anbefaling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
14LUKKET PUNKT: Bevilling til Jordforsyningsområdet 2023 (køb, salg og byggemodning af bolig- og erhvervsgrunde)
Sagsnr: 22-028951
BeslutningØkonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt, idet det anbefales vedr. pkt. 4, at der skal byggemodnes yderligere i Vorgod-Barde. Borgmesteren bemyndiges til at beslutte på baggrund af drøftelser med interessenter, hvorvidt der vælges rødt, grønt eller begge scenarier.
Indstillingens punkt 7 og 13 anbefales endvidere udsat med henblik på senere afklaring.
Kopier link til punktet - Print
16LUKKET PUNKT: Ejendomssag
Sagsnr: 22-008410
BeslutningØkonomiudvalget anbefaler til Byrådet,
- at kommunen vil træffe principbeslutning om, at ekspropriation til erhvervelse af areal til etablering af regnvandsbassin vil blive igangsat til fordel for Ringkøbing-Skjern Forsyning, såfremt frivillig aftale ikke kan indgås,
- at kommunen endvidere vil træffe principbeslutning om, at ekspropriation til sikring af etablering og tinglysning af rettigheder til tilhørende ledningsanlæg vil blive igangsat til fordel for Ringkøbing-Skjern Forsyning, såfremt frivillige aftaler ikke kan indgås,
- at Ole Nyholm Knudsen udpeges til at deltage i en eventuel åstedsforretning.
Kopier link til punktet - Print
17LUKKET PUNKT: Gensidig orientering
Sagsnr:
BeslutningOrientering fandt sted.