Referat: 28. marts 2023 kl. 08:00
Deltagere
- Kristian Andersen
- Hans Østergaard
- Jakob Agerbo
- Søren Elbæk
- Jens Jacob Østergaard
- Lennart Qvist
- Niels Rasmussen
Referat
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningGodkendt.
Kopier link til punktet - Print
2: Anmodning om igangsættelse af plangrundlag for et område til erhvervsformål ved Nørremarksvej, Tarm.
Sagsnr: 22-024606
SagsfremstillingFormålet med dagsordenen er at igangsætte planlægningen for et område til erhvervsformål nord for Nørremarksvej, Tarm samt frigivelse af anlægsmidler til planlægning og tilhørende undersøgelser.
Administrationen anbefaler, at der udarbejdes et plangrundlag for et areal på cirka 98 hektar nord for Nørremarksvej, Tarm til erhvervsformål. Se nedenstående kort.
Der søges om mulighed for, at opføre erhverv til både let industri, håndværksvirksomheder, butikker med pladskrævende varer med videre. Der planlægges ikke for udvalgsvarer og dagligvarebutikker indenfor området. Den type butikker er der mulighed for at etablere indenfor aflastningsområdet syd for projektområdet. Se Økonomiudvalgets beslutning vedrørende igangsætning af planlægning for aflastningsområdet i Tarm den 7. juni 2022.
Lodsejerne er blevet orienteret om, at kommune påtænker at igangsætte planlægning, som omfatter deres ejendom.
Området
Projektområdet ligger i periferien af Tarm nord for Nørremarksvej. Arealet anvendes i dag til landbrugsjord og erhvervsareal.
Afgræsning af planområdet.
Kommuneplanrammer og afgrænsning af kommuneplantillægget
Planforhold
Området er rammelagt i kommuneplanen til erhvervsformål, boligformål og rekreativt formål. Projektområdet er delvis i overensstemmelse med kommuneplanrammerne, se ovenstående kort. Da der er tale om en større udvidelse af et eksisterende erhvervsområde, kræver det udarbejdelse af et kommuneplantillæg, da der sker ændring af anvendelsen fra boligformål og rekreativt formål til erhvervsformål. En mindre del af de nordligste rammer udtages.
Dele af projektområdet er omfattet af lokalplan nr. 46. Projektet er i overensstemmelse med lokalplanen. Realisering af projektet kræver udarbejdelse af en ny lokalplan, som omfatter hele projektområdet. Lokalplan nr. 46 aflyses.
Området er beliggende i landzone og byzone. Ved lokalplanlægningen vil de dele som er beliggende i landzone blive overført til byzone.
Planlægningen er i overensstemmelse med tankerne i helhedsplanen for Skjern-Tarm.
Miljøvurdering
I forbindelse med planlægningen skal der gennemføres en screening af plangrundlaget samt en screening af projektet (VVM).
Andre særlige forhold
Det meste af projektområdet er omfattet af et værdifuldt kulturmiljø bestående af en vejføring mellem Skjern og Tarm, samt øvrige aktiviteter med forbindelse til Skjern Å i 15-1600-tallet. Museet skal gennemføre en arkæologisk forundersøgelse af området, da det ligger inden for et værdifuldt kulturmiljø. Projektområdet gennemskæres af en grusvej fra Nørremarksvej til Skjern Å. Grusvejen er udlagt som kulturhistorisk bevaringsværdig og skal bevares som grusvej, da den indeholder spor af en forhistorisk vej.
Der er tre skovbyggelinjer, der dækker det meste af projektområdet. Realisering kræver derfor en ansøgning om reduktion af skovbyggelinjerne hos Miljøstyrelsen.
Projektområdet ligger tæt på et Natura 2000 område. Det skal undersøges nærmere om der skal udarbejdes en væsentlighedsvurdering vedrørende påvirkningerne på Natura 2000-området.
Projektet er omfattet af spildevandsplanen. Det skal undersøges om den ændrede anvendelse af planområdet vil kræve et tillæg til spildevandsplanen.
Projektet planlægges både på kommunalt ejede arealer, som udgør cirka 20 %, og privat ejede arealer, som udgør cirka 80 %. Lodsejerne er orienteret den 1. marts 2023 om den igangsatte planlægning med videre på arealerne.
Andre bindinger:
- Beskyttede vandløb (Gl. Landevejsgrøft)
- Jordforurening
- Åbeskyttelseslinje
- klimatilpasning - arealerne er meget lavt beliggende tæt på Skjern Å og højtstående grundvand
- Biogasledning, stærkstrømledning og naturgasledning
Vurdering og anbefaling
Administrationen anbefaler, at området udvikles som et sammenhængende erhvervsområde med plads til grønne kiler. I området bør der planlægges for en rekreativ stiforbindelse mellem Tarm bymidte og Skjern Å. Det nye erhvervsområde skal have plads til forskellige størrelser erhvervsgrunde og typer af virksomheder.
Disponeringen af området skal tage hensyn til omgivelserne, landskabet og eventuelle fund fra arkæologiske undersøgelser.
Administrationen anbefaler, at planlægningen kan igangsættes under forudsætning af:
- At der skabes en stiforbindelse fra Tarm by til Skjern Å
- At der indarbejdes klimatilpasningsløsninger, da der er højtstående grundvand i området
- At det undersøges nærmere om der sker påvirkning af Natura 2000-området
- At disponeringsplanen udarbejdes så den tager hensyn til ovenstående emner og bindinger
Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)
Ringkøbing-Skjern Kommune kan blive mødt af krav om overtagelsespligt i op til 4 år efter vedtagelsen af lokalplanen, jævnfør planlovens § 47a, da ansøger ikke ejer alle de arealer, der ønskes planlagt og da planområdet delvis anvendes til landbrugsformål.
Udgifter forbundet med forundersøgelserne, planlægningen for og efterfølgende realisering af et område til erhvervsformål ved Nørremarkvej i Tarm afholdes af jordforsyningsområdet. Igangsætningen af udarbejdelse af plangrundlaget vil være betinget af, at en del af jordforsyningsområdets budget for 2023 øremærkes til forundersøgelser og planlægning. Det indstilles derfor, at der frigives midler til forundersøgelserne og plangrundlaget såfremt planlægningen igangsættes.
EffektvurderingLokalplanlægningen og efterfølgende realisering af planområdet kan medvirke til et større og mere varieret udbud af erhvervsgrunde i Tarm.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at Økonomiudvalget godkender at:
- planlægningen for et område til erhvervsformål ved Nørremarksvej i Tarm igangsættes med udgangspunkt i ovenstående forudsætninger.
Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at
- der gives en anlægsbevilling på 3 mio. kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb på 20 mio. kr. til jordforsyningsområdet i 2023 til opstart af planlægningen samt tilhørende undersøgelser, som administrationen har stillet som forudsætninger.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.Bilag
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
3: Vedtagelse af nyt regulativ for Vorgod Å
Sagsnr: 22-007508
SagsfremstillingAdministrationen har udarbejdet forslag til nyt vandløbsregulativ for Vorgod Å. Det nye regulativ er udarbejdet for at få ensartet administration- og vedligeholdelsesgrundlag for samtlige kommunale vandløb.
Det nuværende regulativ er fra 1991 og er ikke i overensstemmelse med gældende vandløbslovs bestemmelser om, at alle vandløb skal have en fastsat skikkelse eller vandføringsevne. Det nye regulativ tager udgangspunkt i tidligere regulativer for vandløbet og opmåling foretaget i 2018. Desuden indeholder det ændringer for dimensioner, sejlads- og vedligeholdelsesbestemmelser.
Det fremgår af vandløbsloven, at loven har til formål at sikre, at vandløb kan benyttes til afledning af vand navnlig overfladevand, spildevand og drænvand. Fastsættelse og gennemførelse af foranstaltninger efter loven skal ske under hensyntagen til de miljømæssige krav til vandløbskvaliteten, som fastsættes i henhold til anden lovgivning.
Vorgod Å er et af de få vandløb i kommune, som stadig har hovedparten af de naturlige slyngninger og med naturlig hydraulik. I vandområdeplan 2021-2027 fremgår det, at Vorgod Å har miljømålet god økologisk og kemisk tilstand.
Teknik- og Miljøudvalget har den 26. april 2022 besluttet, at fremlægge forslaget til nyt regulativ i offentlig høring i 8 uger. Der er indkommet tre høringssvar, som i stor udstrækning er forsøgt skrevet ind i regulativet. Efter tilretning er regulativet sendt i høring ved Fiskeristyrelsen, som har følgende bemærkninger:
"Fiskeristyrelsen har gennemgået det fremlagte udkast til revideret vandløbsregulativ for den del af Vorgod Å, som løber i Ringkøbing-Skjern Kommune (ca. 37 km). Vorgod Å er et af de vigtigste tilløb i Skjern Å-systemet og har væsentlig betydning som gyde- og opvækstvand for systemets laksefisk og lampretarter samt som levested for en række andre fiskearter, herunder unikke arter som den finnestribede ferskvandsulk. I forslaget til det reviderede vandløbsregulativ fortsættes den nuværende praksis, hvor der ikke skæres grøde og hvor vandløbet tillades at have en vilkårlig skikkelse, så længe den regulativfastsatte vandføringsevne er overholdt. Dette giver mulighed for udvikling af et dynamisk vandløb med stor variation i de fysiske forhold, hvilket er af afgørende betydning for at opfylde vandområdeplanernes miljømålsætninger.
Fiskeristyrelsen kan anbefale, at forslaget vedtages i sin nuværende form idet det vurderes, at den valgte skikkelsestype og vedligeholdelsesbestemmelser i vid udstrækning tager hensyn til fiskebestandenes mulighed for at trives og udvikle sig gunstigt i Vorgod Å. Den foreslåede administration af regulativet for Vorgod Å giver således et solidt udgangspunkt for Ringkøbing-Skjern Kommunes videre arbejde med restaurering og miljøforbedrende tiltag i Vorgod Å og i oplandet hertil."
Med henblik på genskabelse af større fiskebestande i Vorgod Å, vil der blive etableret gydebanker med udlægning af gydegrus på strækninger med tilstrækkeligt fald og monokultur af vandløbsplanter. Etablering af gydebanker vil blive foretaget som selvstædige vandløbsprojekter, som vil forøge gyde- og yngelopvækstområder for især laks, ørred, stalling og finnestribet ferskvandsulk.
Lovgrundlag og juridisk vurderingBekendtgørelse nr. 2091 af 12. november 2021 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter.
Bekendtgørelse af lov nr. 1217 af 25. november 2019 om vandløb.
Bekendtgørelse nr. 919 af 27. juni 2016 om regulativer for offentlige vandløb
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at godkende regulativet for Vorgod Å.
Teknik- og Miljøudvalget 28-02-2023
Teknik- og Miljøudvalget besluttede at udsætte sagen.
Fraværende: Rita Byskov.
7.3.2023
Indstilling
Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at godkende regulativet for Vorgod Å.
Teknik- og Miljøudvalget 07-03-2023
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
- Regulativ for Vorgod Å af 31. januar 2023
- Redegørelse for Vorgod Å af 31. januar 2023
- Vurdering efter habitatdirektivet af 31. januar 2023
- Notat med behandling af indkomne bemærkninger til forslag til nyt regulativ for Vorgod Å af 21 oktober 2022
- Bemærkninger og indsigelser samlet
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
4: Gensidig orientering
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningOrientering fandt sted.