Referat: 22. november 2022 kl. 08:00

Mødelokale 6, Rådhuset, Ved Fjorden 6, Ringkøbing
Økonomiudvalget

Deltagere

  • Jakob Agerbo
  • Niels Rasmussen
  • Kristian Andersen
  • Søren Elbæk
  • Jens Jacob Østergaard
  • Hans Østergaard
  • Lennart Qvist

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()
  • Niels Rasmussen ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Orientering omkring kommunens arbejde med IT og Digitalisering

Sagsnr: 22-025443

Sagsfremstilling

IT og Digitalisering får en større og større betydning i den offentlige sektor, og bevågenheden er stor omkring sikkerheden for håndtering af borgernes data. Digitalisering giver flere muligheder over tid, som en større gruppe af borgere efterhånden vil stille krav til, at kommunen udnytter. Det fordrer at kommunen prioriterer fremtidige digitale løsninger, der giver værdi for borgerne og løsning af kerneopgaven.

I Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder vi ud fra den nationale dagsorden på IT og Digitalisering. Desuden har direktion og chefforum vedtaget en lokal IT strategi og en digitaliseringsstrategi, der sætter retning for kommunens arbejde på området.

IT strategien understøtter den fælleskommunale IT rammearkitektur og -infrastruktur og er samtidig grundstrukturen for indkøb og sikkerhed på kommunens IT-systemer.

Digitaliseringsstrategien handler om mennesker, og den tilgang vores organisation har, til at understøtte driften og løsningen af kerneopgaven. Digitalisering kan skabe nye muligheder for betjening af borgerne.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven

Lov om webtilgængelighed

Fællesoffentlige digitaliseringsstrategier

Økonomi

Decentrale systemer finansieres decentralt

Centrale tværgående systemer finansieres centralt

Indkøb via SKI -aftaler og fælles udbud med andre kommuner

Ingen yderligere bemærkninger

Effektvurdering

IT og Digitalisering er afgørende for en effektiv drift og sagsbehandling. Det fordrer at organisationen har kompetencerne til at udnytte mulighederne.

Indstilling

At Økonomiudvalget orienteres om IT og drøfter digitaliseringsmuligheder.

Der fremlægges et oplæg om arbejdet med IT og Digitalisering v. administrationen/stabschef Karen Marie Johansen.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()
  • Niels Rasmussen ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Administrativ ressource til Jordforsyningsområdet

Sagsnr: 22-023451

Sagsfremstilling

Med ønsket om at hæve ambitionsniveauet for at forsyne kommunens byer med bolig- og erhvervsarealer har Byrådet i forbindelse med budgetlægningen for 2023-2026 afsat i alt 20 mio. kr. i 2023 stigende til 25. mio. kr. årligt fra 2025 til køb af jord mv. 

Realisering af projekterne afhænger af, at der udarbejdes henholdsvis kommune- og lokalplan eventuel suppleret af miljøkonsekvensvurdering samt efterfølgende byggemodning. Det er ressourcekrævende opgaver, hvormed der bør afsættes et årsværk til at hæve ambitionerne og dermed realisering af projekterne.

En realisering af denne indsats, hvor ressourcen skal findes i Land, By og Kulturs eksisterende medarbejderkreds, vil betyde en neddrosling af andre planmæssige projekter. En flytning af ressourcer fra andre fagområder vurderes ikke realistisk. Administrationen i LBK anbefaler i stedet en opnormering af fagområdet med 1,00 stilling finansieret af de afsatte midler på jordforsyningsområdet.

Økonomi

Viden & Strategi, Økonomi bemærker, at jordforsyningsområdet jf. Økonomiudvalgets beslutning af 7.2.2019 om strategi for indsats med at skaffe et større udbud af bolig- og erhvervsarealer  finansierer 1,00 stilling med 0,6 mio. kr. årligt. Finansiering af yderligere 1,00 stilling med 0,6 mio. kr. årligt vil dermed betyde, at Jordforsyningsområdet finansierer 2,00 stillinger svarende til i alt 1,2 mio. kr. årligt.

Jf. de godkendte principper for Jordforsyningsområdet, vil udgifterne blive indarbejdet i salgsprisen af kommende byggegrunde.

Effektvurdering

En opnormering til området vil medvirke til at realisere Byrådets ambitioner om optimere et varieret udbud af og efterspørgslen på bolig- og erhvervsområder i forhold til fastholdelse og tiltrækning af både borgere og virksomheder.

Indstilling

Administrationen indstiller, at der afsættes 1,00 stilling svarende til 0,6 mio. kr. årligt fra 2023 til opgaver omkring by- og erhvervsudvikling, finansieret af det afsatte budget på jordforsyningsområdet.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Niels Rasmussen ()
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Forslag til takster pr. 1. januar 2023 på Teknik -og Miljøudvalgsområdet

Sagsnr: 22-022685

Sagsfremstilling

Teknik -og Miljøudvalget skal godkende det samlede takstblad pr. 1. januar 2023 for udvalgets område. Henholdsvis den 20. september og den 25. oktober behandlede udvalget administrationens forslag til takster, for det skattefinansierede og brugerfinansierede område, og på baggrund af udvalgets beslutninger fremsendes administrationens forslag til de samlede takster.

Det skatte finansierede område

Havneområdets takster er gældende for 1. april 2023 til 31. marts 2024.Taksterne blev godkendt på Byrådet den 11. oktober 2022. 

Der er fra 2022 oprettet 2 nye takster. Henholdsvis et jordflytningsgebyr og et anvisningsgebyr. Gebyrerne opkræves ved virksomheder der anmelder flytning af jord eller, hvor kommunen anviser håndtering af deres affald. Taksten er fastsat til 300 kr. for oprettelse inkl. ½ times sagsbehandling. Efterfølgende sagsbehandling opkræves med 545 kr. pr. time. Taksten fastholdes i 2023.

Byggesagsgebyret fastholdes på 578 kr.

Rottebekæmpelse

Den forventede udgift til rottebekæmpelse forventes at ligge på 2 mio. kr. Det anbefales derfor, at promillen sænkes fra 0,055 til 0,35.

Det brugerfinansierede område

På taksterne for dagrenovation for private er der en stigning på mellem 13-32%.Stigningen skyldes blandt andet at AFLDs tømmepriser for hjulbeholdere er steget, samtidigt med at der ikke er muligt at afløfte momsen på dagrenovation for private husholdninger. For nedgravede beholdere er stigningen på 9-10 %. Der har tidligere i taksterne været sparet op til den nye affaldsordning, der dog ikke blev så dyr, som oprindeligt forudsat. Derfor skal overskuddet reduceres gradvist, hvilket er indregnet i taksterne for 2023.

Prisen for erhverv skal fastsættes efter markedesprisen, der beregnes som alle relevante omkostninger og et rimeligt overskud, som er sat til 8 % af omkostningerne. Prisen falder med 1%. Dette er skyldes at overskuddet i dagrenovationsfonden skal reduceres. Dog fordeles dette ikke på prisen for ekstra tømning, hvilket betyder at denne stiger med 6%.

Der oprettes nye takster for private til genanvendelige materialer, samtidigt med at der oprettes en takst til ombytning af ødelagte / bortkomne beholdere.

Genbrugsgebyret for private fastholdes på 1.046 kr. pr. husstand. Det samme gør taksterne for erhvervsvirksomheders adgang til genbrugspladsen.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik -og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at godkende forslaget til takster og gebyrer pr. 1. januar 2023.

Teknik- og Miljøudvalget 08-11-2022
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Niels Rasmussen ()
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Anmodning om igangsættelse af plangrundlag for et område til boligformål ved Vanting sø, Ølstrup

Sagsnr: 22-001760

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er at igangsætte udarbejdelsen af et plangrundlag for et nyt boligområde ved Vanting Sø, Ølstrup.

Ansøger har anmodet om, at få udarbejdet en planlægning for et areal på ca. 2,4 ha, der giver mulighed for at etablere tæt-lav og åben-lav boligbebyggelse syd for Vanting Sø i Ølstrup. 

Konkret ønskes en planlægning, der giver mulighed for:

  • Anvendelse af området til boligformål
  • Etablering af både tæt-lav og åben-lav boligbebyggelse i op til 2 etager
  • Etablering af en okkersø og et regnvandsbassin
  • Forlængelse af Vanting Søvej

 

Rød skraveret areal viser projektområdets afgræsning

Planforhold

Projektområdet ligger i landzone og anvendes i dag som landbrugsareal. Området er hverken rammelagt i kommuneplanen eller omfattet af en lokalplan. Det ansøgte kræver derfor udarbejdelse af en lokalplan samt et kommuneplantillæg.

Området er en del af helhedsplanen for Ølstrup by.

Risiko for oversvømmelse

Projektområdet er beliggende inden for et område med risiko for oversvømmelse.

I kommuneplanen står, at i de udpegede områder, skal lavtliggende arealer friholdes for bebyggelse og fortrinsvis udlægges til formål, som er forenelige med risikoen for oversvømmelse, med mindre der kan gennemføres en forsvarlig klimasikring.

Lavbundsareal og højstående grundvand

Projektområdet er delvist beliggende inden for et lavbundsareal og område med højstående grundvand.  Det meste af området er i store dele af året tørt. Dog er dybden til grundvandet på en stor del af matriklen mindre en 1 m, og området er derfor i risiko for højtstående grundvand. Kraftige nedbørshændelser kan give risiko for højtstående grundvand og oversvømmelse fra vandløb i dele af området. Det skal der tages højde for ved disponering af området, herunder nødvendig klimasikring.

I kommuneplanen står, at lavbundsarealer skal friholdes for bebyggelse, der vil kunne vanskeliggøre eller forhindre etablering af vådområder.

Okkerpotentielt område 

Projektområdet ligger i okkerpotentielt område. Undersøgelser viser, at der er fundet jernudfældninger i jordbunden, som indikerer en reel risiko for okkerudledning ved dræning af jorden. Hvis jorden i området drænes, er der risiko for udledning af miljøskadelig okker til vandmiljøet i Ølstrup Bæk. Bækken løber langs den sydlige grænse af projektområdet.

Okkerbassin og regnvandsbassin 

Som betingelse for at planlægningen og projektet kan realiseres, skal der etableres et okkerbassin og et regnvandsbassin, for at undgå okkerforurening og højtstående vand i boligområdet, samt eventuel ekstra klimasikring afhængig af den ønskede placering af byggefelter.

Da okkervand fra drænet jord skal filtreres før det må udledes, må der ikke være forbindelse mellem okkerbassinet og Vanting Sø. Det samme gælder for regnvandsbassinet, der skal opsamle overfladevand og højtstående grundvand. Formålet er at beskytte bebyggelsen i området, herunder  risiko for vand på området.

Se bilag med nærmere undersøgelse af området. 

§3-beskyttet natur

Projektområdet grænser mod vest op til et §3-beskyttet engområde.

Vandløb

Langs den sydlige del af projektområdet ligger et beskyttet vandløb. Der skal holdes en respektafstand på 8 meter til vandløbet, for at muliggøre vedligeholdelsen af det kommunale vandløb.

Forudsætninger for igangsætning af planlægningen

Administrationen anbefaler, at planlægningen igangsættes under forudsætning af: 

  • At der etableres et okkerbassin og regnvandsbassin indenfor området, og dette indarbejdes i disponeringsplanen for området 
  • At der etableres nødvendig klimasikring
  • At der tages hensyn til de beskyttede arealer
  • At der tages ekstra hensyn til boligområdet mod vest i området, grundet størst risiko for vand på terræn i dette område
  • At den foreløbige disponeringsplan tilrettes i planprocessen i forhold de ovenstående forudsætninger

Miljøvurdering

I forbindelse med planlægningen skal der gennemføres en screening af planforslaget.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lov om planlægning

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Ansøger har valgt et meget vanskeligt område at opføre boliger på i forhold til ovenstående udfordringer. 

Juridisk afdeling har foretaget en undersøgelse vedrørende om kommunen kan få erstatningsansvar ved at udarbejde lokalplanen.  Ansøger er fuldt orienteret om, hvilke skader der eventuelt kan finde sted. Ansøger er også fuldt orienteret om, hvilke foranstaltninger, der skal foretages for at forhindre at grundene bliver oversvømmet. Juridisk afdeling finder således, at kommunen har gjort tilstrækkeligt for at fraskrive sig og eventuelt pådrage sig et erstatningsansvar.

Effektvurdering

Realiseringen af projektet vil styrke Ølstrups byudvikling

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at Økonomiudvalget godkender at:

  • Planlægningen for et område til boligformål ved Vanting Sø, Ølstrup igangsættes for ansøgers regning og risiko
  • Ovenstående forudsætninger for igangsætning af planlægningen godkendes
  • Der igangsættes en foroffentlighedsfase
Teknik- og Miljøudvalget 08-11-2022
Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen kunne ikke tilslutte sig flertallets anbefaling.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()
  • Niels Rasmussen ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: AFLD's kompetence til at foretage anmeldelse til Forsyningstilsynet

Sagsnr: 22-022812

Sagsfremstilling

Kommunens affaldsselskab AFLD har anmodet om, at ejerkommunerne bekræfter, at selskabets vedtægter også inkluderer adgangen til, og dermed den tilstrækkelige kompetence til, at foretage anmeldelse til Forsyningstilsynet samt den efterfølgende kommunikation med Forsyningstilsynet.

AFLD har yderligere anmodet om, at såfremt Forsyningstilsynet mod forventning finder, at AFLD ikke har fået overdraget den tilstrækkelige kompetence, så bekræfter ejerkommunerne, at de vil kompetenceoverdrage/delegere retten til at foretage anmeldelsen til Forsyningstilsynet samt den efterfølgende kommunikation.

Den lovmæssige baggrund

På baggrund af den nationale Handlingsplan for cirkulær økonomi fra 2021, er der implementeret ny lovgivning på affaldsområdet, der betyder, at kommunerne, og dermed også fælleskommunale selskaber, pr. 1. juli 2023 skal udbyde al affaldsbehandling og ikke længere må drive anlæg til behandling og sortering af genanvendeligt affald.

I en overgangsperiode frem til juli 2027 vil det dog være muligt for kommuner og fælleskommunale selskaber, som AFLD, at behandle genanvendeligt affald, hvis aktiviteten er udskilt i et særskilt aktie- eller anpartsselskab og opgaven er vundet efter forudgående udbud på markedsvilkår.

AFLD anmodede derfor i december 2021 om ejerkommunernes godkendelse af vedtægtsændring, som giver AFLD mulighed for at udføre driften af behandlingsanlæg til genanvendeligt affald i tilknyttede selskaber med begrænset ansvar. Vedtægtsændringer er godkendt af kommunalbestyrelserne i de 6 ejerkommuner samt af Ankestyrelsen den 29. april 2022.

For at kunne benytte muligheden for at videreføre driften af behandlings- og sorteringsanlæg i udskilte selskaber i overgangsperioden, skulle der foretages anmeldelse til Forsyningstilsynet senest 30. september 2022.

AFLD's anmeldelse til Forsyningstilsynet

For at fastholde muligheden for at videreføre driften af deres eksisterende behandlings- og sorteringsaktiviteter i overgangsperioden, har AFLD til Forsyningstilsynet anmeldt anlæg, hvor der behandles: madaffald, have- og parkaffald, træ til genanvendelse, planglas samt blandede fraktioner af metal, glas og hård plast samt papir, pap og blød plast.

Forsyningstilsynet har i deres vejledning om anmeldelse til overgangsordningen tilkendegivet, at såfremt anmeldelse foretages af et kommunalt fællesskab efter § 60 i kommunestyrelsesloven, skal det kommunale selskab fremsende ejerkommunernes bekræftelse på, at det kommunale fællesskab har fået overdraget den tilstrækkelige kompetence til at foretage anmeldelsen og den efterfølgende kommunikation med Forsyningstilsynet. Denne bekræftelse skal tilgå Forsyningstilsynet senest den 31. december 2022.

Det er på denne baggrund, at AFLD anmoder om ejerkommunernes bekræftelse på, at den tilstrækkelige kompetence er overdraget til selskabet.

Juridisk vurdering af kompetenceoverdragelsen til AFLD

AFLD har fået advokat Pernille Aagaard Truelsen, Energi & Miljøadvokaterne til at komme med vurdering vedrørende kompetenceoverdragelse i forhold til Forsyningstilsynet. Det samlede dokument er vedlagt som bilag.

Advokaten vurderer, at der kan rejses fortolkningstvivl i forhold til omfanget af kompetenceoverdragelsen i punkt 3.1.1 i vedtægterne for AFLD, men at den mest nærliggende fortolkning af AFLD's vedtægter er, at AFLD's adgang til at håndtere affald fra ejerkommunerne også inkluderer adgangen til at foretage anmeldelse til Forsyningstilsynet om, at AFLD vil fortsætte håndtering af affald til materialenyttiggørelse de kommende 5 år. Begrundelsen er, at en kompetence til at håndtere mest naturligt må forstås sådan, at det er AFLD der bestemmer om AFLD vil fortsætte håndteringen af affald til materialenyttiggørelse ved anmeldelse til Forsyningstilsynet.

På baggrund af den juridiske vurdering af kompetenceoverdragelsen til AFLD i forhold til Forsyningstilsynet anbefaler administrationen, at der gives de ønskede bekræftelser til AFLD.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Affaldsbekendtgørelsen og Affaldsaktørbekendtgørelsen.

Økonomi

Affaldsområdet er et brugerfinansieret område.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet at bekræfte, at:

  • Punkt 3.1.1 i AFLD's vedtægter også omfatter kompetence til at foretage anmeldelse til Forsyningstilsynet, herunder varetage den efterfølgende kommunikation med Forsyningstilsynet.
  • Kommunalbestyrelsen vil kompetenceoverdrage/delegere retten til at foretage anmeldelse til Forsyningstilsynet, herunder varetage den efterfølgende kommunikation med Forsyningstilsynet, såfremt Forsyningstilsynet måtte finde, at de gældende vedtægter ikke er tilstrækkelige i denne forbindelse.

Teknik- og Miljøudvalget 08-11-2022
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()
  • Niels Rasmussen ()

Kopier link til punktet  -   Print

7LUKKET PUNKT: Ophævelse af kondemnering

Sagsnr: 15-006022

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

8: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orientering fandt sted.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()
  • Niels Rasmussen ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()
  • Niels Rasmussen ()
Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing