Referat: 20. september 2022 kl. 08:00

Mødelokale 6, Rådhuset, Ved Fjorden 6, Ringkøbing
Økonomiudvalget

Deltagere

  • Hans Østergaard
  • Jakob Agerbo
  • Søren Elbæk
  • Niels Rasmussen
  • Lennart Qvist
  • Jens Jacob Østergaard
  • Kristian Andersen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Personalepolitisk redegørelse 2022

Sagsnr: 22-017504

Sagsfremstilling

Personale og Digitalisering fremsender hermed den personalepolitiske redegørelse 2022 til orientering. Formålet med en personalepolitisk redegørelse er at skabe et generelt overblik over kommunens ansatte og synliggøre det grundlag, der arbejdes ud fra på personaleområdet.

Den personalepolitiske redegørelse er et værktøj til at understøtte arbejdet med direktionens strategiplan. Her samler administrationen organisatorisk viden om de HR-forhold, der ligger til grund for indsatsområderne på rekruttering, kompetenceudvikling, lønudvikling, fravær, trivsel og arbejdsmiljø samt øvrige personalepolitiske tiltag.

Stabschef Karen Marie Johansen deltager i punktet.

Indstilling

Personale og Digitalisering indstiller, at redegørelsen tages til efterretning.

BilagBeslutning

Taget til efterretning. Økonomiudvalget fungerer fremadrettet som styregruppe ift. rekruttering og fastholdelse.

Kopier link til punktet  -   Print

3: Behandling af grøn pulje-midler fra solcelleanlæg ved Videbæk Biogasanlæg

Sagsnr: 22-017411

Sagsfremstilling

Udvalget skal behandle ansøgninger vedr. midlerne, som er indbetalt i forbindelse med solcelleanlægget ved Videbæk Biogasanlæg.

Den samlede disponible pulje er på 37.950 kr.

Der er indkommet én ansøgning fra Videbæk Idræts- og Fritidscenter om tilskud på 37.950 kr. til etablering af en handicap-venlig nedgang til centret - vedhæftet som bilag.

Ansøgningen om tilskud skal behandles i henhold til retningslinjerne og de vedtagne vurderingskriterier.

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Indstillingsudvalget for Grøn Pulje behandler ansøgninger og laver indstilling om tilskud eller afslag til Økonomiudvalget.

Indbetaling af grøn pulje-midler sker på baggrund af Bekendtgørelse om grøn pulje (BEK nr 742 af 30/05/2020). Behandlingen af ansøgninger foretages med udgangspunkt i de kriterier, som udvalget besluttede på udvalgsmødet d. 25. august 2021.

Økonomi

Puljens størrelse er beregnet ud fra energianlæggets størrelse i MW. 

Puljens samlede størrelse udgør 41.250 kr., hvilket fratrukket administrationsudgifter (8%) giver et disponibelt beløb til tilskud på 37.950 kr.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger

Indstilling

Det indstilles, at udvalget behandler og indstiller ansøgningen til tilskud eller afslag.

Indstillingsudvalg for Grøn pulje 25-08-2022
Udvalget indstiller til Økonomiudvalget, at ansøgningen fra Videbæk Idræts- og Fritidscenter imødekommes med et tilskud på 37.950 kr.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

4: Anmodning om igangsættelse af plangrundlag for et område til byudvikling i det sydøstlige Kloster

Sagsnr: 20-022664

Sagsfremstilling

Formålet med dagsorden er at igangsætte udarbejdelsen af et plangrundlag for et areal på cirka 6 hektar til byudvikling i det sydøstlige Kloster.

Holmsland Sogneforening og Holmsland Brugsforening har anmodet om at få udarbejdet en planlægning, der giver mulighed for at flytte den eksisterende dagligvarebutik til en ny placering med tidssvarende rammer og udviklingsmuligheder tættere på Søndervig Landevej. Hertil ønskes udlæg af nye byggegrunde med et varieret udbud af boligbebyggelse, blandet bolig- og erhverv og rekreative arealer, som kan understøtte turismen i lokalområdet.

Konkret ønskes:

  • En lokalplanlægning for et centerområde med mulighed for etablering af en dagligvarebutik på 1200 m²  med tilhørende parkering og tankanlæg
  • Området skal desuden indeholde nye boligområder med mulighed for tæt-lav og åben-lav boligbebyggelse, samt områder til blandet bolig og erhverv
  • Kommuneplanlægning for rammer til rekreativt formål, både nord og syd for lokalplanafgrænsningen.

Planområdet og det ønskede rammeudlæg fremgår af vedlagte bilag 1.

Baggrund
Økonomiudvalget har den 29. september 2020 udvalgt Kloster til projektet ”Omdannelseslandsbyer – et udviklingsprojekt i landdistrikterne”.

Forud for lokalplanens udarbejdelse, er der blevet udarbejdet en helhedsplan for byen. Helhedsplanen blev udarbejdet i samarbejde med borgerne, og den kommende planlægning vil tage afsæt i helhedsplanens indsatsområde Turistbydelen og Brugsens nye placering.

Planforhold
Dele af det ansøgte planområde ligger i byzone og er rammelagt i kommuneplanen til erhvervsformål, samt blandet bolig- og erhverv. Resten af planområdet ligger i landzone og anvendes i dag som landbrugsareal.

Dele af planområdet er desuden omfattet af lokalplan nr. 24 for et område til blandet bolig- og erhverv.

De dele af planområdet som skal forblive i landzone, indgår alene i kommuneplantillægget, og udlægges til henholdsvis rekreativt formål og en enkelt matrikel til boligformål. De øvrige arealer indgår i lokalplanen, og udlægges i byzone med delområder til centerformål, boligformål og blandet bolig- og erhvervsformål. Se bilag 1.

Omfordeling af rammeområder og klimatilpasning
I Kloster er rammeområderne 26bo013 og 26bo017 udlagt til boligformål i kommuneplan 2021-2033. 

Landskabet omkring Kloster har historisk set altid været fladt og lavtliggende. Igennem Kloster løber et bælte på tværs af rammeområderne, hvor grundvandet står højt, og grundene derfor kan blive oversvømmet.

I henhold til retningslinjer fra kommuneplanen, skal planlægning for byudvikling, bygninger og anlæg i de områder, der kan blive udsat for oversvømmelse fra nedbør, sikres at lavtliggende arealer friholdes for bebyggelse og fortrinsvis udlægges til formål, som er forenelige med risikoen for oversvømmelse.

Administrationen anbefaler, at de to boligrammer flyttes til den sydlige del af Kloster, hvor det naturlige terræn ligger højere. Der skal derfor udarbejdes et tillæg, der omfordeler rammeområderne. Se bilag 2, der viser omfordelingen.

Detailhandel
Kommuneplanens detailhandelsstruktur i Kloster by, består af en afgrænset bymidte samt områder til butikker med særligt pladskrævende varer.  I bymidten er den samlede ramme til butiksformål på 2.000 m² bruttoetageareal, hvoraf 1.704 m² er anvendt til eksisterende butikker.

Den eksisterende dagligvarebutik på 780 m² er beliggende indenfor den eksisterende bymidte, men ønskes flyttet, da den nuværende placering ved byens kirke og hovedvej ikke rummer plads til en udvidelse af butikken.
Med planlægningen ønskes den nye dagligvarebutik placeret tættere på Søndervig Landevej, med mulighed for at etablere en moderne butik på 1.200 m² med tilhørende parkering og tankanlæg. Placeringen ligger udenfor bymidten. Se bilag 3 med skitseforslag af dagligvarebutikken.

Administrationen vurderer, at det ikke er muligt at finde et areal, der er stort nok til placering af en ny moderne butik med gode parkeringsforhold inden for den eksisterende bymidte. På grund af afstanden mellem den eksisterende bymidte og den ønskede placering af den nye dagligvarebutik, er det ikke muligt at planlægge for en udvidelse af bymidten.

Det ansøgte kan imødekommes ved at nedlægge den eksisterende bymidte og i stedet udlægge et nyt lokalcenter. Lokalcenteret vil omfatte den eksisterende bymidte, det delområde der ønskes anvendt til centerformål og forbindelsen mellem disse langs Klostervej. Det er administrationens vurdering, at der kan redegøres herfor, samt redegøres for et behov for en samlet butiksramme på maksimalt 3.000 m². Se bilag 4, der viser den eksisterende og nye detailhandelsstruktur i Kloster.

Det er administrationens vurdering, at det i praksis ikke gør en forskel for Kloster by, om der er udpeget en bymidte eller et lokalcenter. Dog kan der i et lokalcenter maksimalt planlægges for en samlet butiksramme på 3.000 m², mens der for bymidte ikke er fastsat en øvre grænse. Det vil sige, at ved at omdanne bymidten til et lokalcenter fravælger Kommunen muligheden for på sigt at planlægge for mere end 3000 m² butikker i Kloster, når der ses bort fra butikker med særligt pladskrævende varer.

Udlæg af nyt lokalcenter kræver udarbejdelse af kommuneplantillæg, der ændrer detailhandelsstrukturen i Kloster. Kommuneplantillægget skal indeholde en detailhandelsredegørelse jævnfør planloven.

Kystlandskabet
Kloster ligger inden for kystnærhedszonen. I forbindelse med planlægningen skal der derfor udarbejdes en redegørelse for påvirkning af kystlandskabet.

Landbrug
Planlægningen skal sikre at byens nye afgrænsning og byggemuligheder tager hensyn til landbruget omkring Kloster.

Ledninger
Planområdet indeholder flere ledninger og kabler blandt andet en 60 kV luftledning og en 150 kV kabelanlæg under jorden, som der tages hensyn til i planlægningens disponering af området.

Videre processen
Den endelig disponering vil blive fastlagt i forbindelse med udarbejdelsen af plangrundlaget.
I foroffentlighedsfasen, vil der blive afholdt et borgermøde.

Miljøvurdering
I forbindelse med planlægningen skal der gennemføres en screening af planforslaget.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Finansiering af plangrundlagets udarbejdelse indgår som en del af budgettet for omdannelseslandsprojektet.

Effektvurdering

Med planlægningen skabes der mulighed for realisering af flere indsatser i Helhedsplan Kloster. Planlægningen bidrager med nye attraktive rammer til vækst, udvikling og et mere varieret boligudbud i Kloster, som vil fremme bosætningen i lokalområdet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at godkende

  • Planlægningen for et område til byudvikling i det sydøstlige Kloster igangsættes for budget til omdannelseslandsbyen og ansøgers engen risiko.
  • Der afholdes borgermøde i foroffentlighedsfasen.
Teknik- og Miljøudvalget 06-09-2022
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

5: Endelig vedtagelse af plangrundlag for et område til teknisk anlæg (solcelleanlæg) ved Gestenge, Lem

Sagsnr: 22-015754

Sagsfremstilling

Formålet med dagsorden er en endelig vedtagelse af plangrundlag samt meddelelse af projekttilladelse for et solcelleanlæg ved Gestenge, Lem.

Baggrund
Forslag til Kommuneplantillæg nr. 9 og Lokalplan nr. 471 blev vedtaget af Byrådet den 19. april 2022 og har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den 25. april 2022 til og med 7. juli 2022. Se bilag 1 og 2.

Formålet med planforslaget er at skabe mulighed for, at der kan etableres et solcelleanlæg med
tilhørende teknikbygninger, transformerstation, faunapassager og afskærmende beplantning.

Beskrivelse af anlægget
Lokalplanområdet er cirka 379 hektar, heraf udgør solcelleanlægget cirka 322 hektar. Det resterende areal skal anvendes til faunapassager. Solcelleanlægget har en forventet levetid på minimum 30 år. Når solcelleanlægget er i drift, forventes det at have en effekt på cirka 250.000 MWh årligt, der svarer til normalforbruget i cirka 60.000 husstande.

Anlægget består af:

  • Solcellemoduler med en højde på op til 3,2 meter
  • Transformere og øvrigt koblingsudstyr med en højde på op til 7,5 meter
  • Lynafleder med en højde på op til 20 meter
  • Et jordkabel med tilslutning ved Lem Kær Station

Lokalplanens realisering medfører:

  • Vejadgang udelukkende fra Gestengen og Gribsvej
  • Omlægning af Gribsvej og vandløb/grøfter
  • Faunapassager som opdeler projektområdet i flere områder
  • Fjernelse af flere eksisterende beplantningshegn
  • Anlægget afgrænses af beplantningsbælter med minimum tre rækker træer i en bredde på minimum 5 meter

Forhold til anden planlægning:
Ansøger oplyser, at projektets realisering forudsætter etablering af en 400 kV luftledningsforbindelse. Bolig- og Planstyrelsen og Energinet er ved at udarbejde landsplandirektiv med tilhørende miljøkonsekvensrapport herfor.

Resultat fra offentlighedsfasen
Der er i offentlighedsfasen modtaget i alt 14 bemærkninger fra:

  • 3 myndigheder
  • 2 foreninger
  • 9 borgere

Ingen myndighed har indsendt veto mod planforslagene. De indkomne bemærkninger/indsigelser, notat med administrationens forslag til svar samt forslag til ændringer i lokalplanen og projekttilladelsen, er vedlagt som bilag 3, 5 og 6.

Bemærkningerne omhandler blandt andet:

  • Indsigelser mod projektet
  • Ønske om reduktion af solcelleprojektets størrelse
  • Brugen af landbrugsjord til solceller
  • Lavbundsarealer og CO2 regnskab
  • Natur - Bilag IV-arter
  • Faunapassager og beplantning i projektområdet
  • Trafikforhold på områdets markveje
  • Er der brug for strømmen?
  • Placering af stepup transformerstationen
  • Modstand mod at projektet har tyske investorer
  • Forhold til andre store grønne projekter i området
  • Jagt 

Mulighed for reduktion
Flere borgere synes, at solcelleprojektet er for stort, og henviser til lokalbefolkningens ønsker.

I forbindelse med den endelige vedtagelse af planen kan der ifølge planloven, foretages ændring af det offentliggjorte planforslag. Ændringen kan dog først vedtages, efter at ansøger og eventuelle andre berørte har fået lejlighed til at udtale sig.

En reduktion af projektet vil reelt betyde, at der er tale om et andet projekt, end det som ansøger har søgt om. Desuden skal en eventuel projektændring screenes, og det skal belyses, hvilke konsekvenser projektændringen har i forhold til Miljøkonsekvensrapportens konklusioner. Screeningen skal desuden sendes i høring hos eventuelle berørte myndigheder.               

Administrationen anbefaler, at projektet ikke reduceres i størrelse, da de indkomne
bemærkninger fra offentlighedsfasen, ikke indeholder nye forhold, som ikke allerede er vurderet i planforslagene og miljørapporten.

Bemærkninger fra Miljøstyrelsen
Miljøstyrelsen har anmodet om, at der redegøres yderligere for den potentielle påvirkning af yngle- og rastesteder for flagermus (Bilag IV-art). På den baggrund er der udarbejdet et uddybende notat, som redegør for dette. Se bilag 8. Det konkluderes, at fjernelse af plantningsbælter samlet set ikke vil påvirker yngle- og rastesteder for flagermus.

Desuden anbefaler Miljøstyrelsen, at kommunen udarbejder afværgeforanstaltninger til anlægs- og demonteringsfasen i forhold til Spidssnudet frø (Bilag IV-art).

Projekttilladelsen anbefales meddelt med tilføjelse af vilkår om, at natkørsel skal forbydes i anlægs- og demonteringsfasen. Desuden kan man i de perioder, hvor de spidssnudede frøer ligger i dvale om vinteren, og i det tidlige forår hvor de ikke er aktive, arbejde frit også i de mørke timer, det vil sige fra 1. november til 1. marts, mens der resten året vil være begrænsninger i de mørke timer.

Det uddybende notat samt resultatet af høringer, samt hvordan resultaterne af høringen og oplysningerne tages i betragtning, vurderes ikke at foranledige ændringer i de konklusioner, der fremgår af miljørapporten.

Miljøvurdering af planerne:
Der er gennemført en miljøvurdering af planerne. Derfor er der udarbejdet et udkast til sammenfattende redegørelse, som blandt andet beskriver, hvordan miljøhensyn er inddraget i lokalplanen, og hvordan miljøvurderingen, og de indkomne bemærkninger tages i betragtning. Den sammenfattende redegørelse er vedlagt som bilag 7.

Miljøvurdering af projektet:
Der er gennemført en miljøvurdering af projektet. Miljøkonsekvensrapporten og udkast til projekttilladelse (§25 tilladelse) har været i offentlig høring.

Politiske signaler:
Ansøger er blevet bedt om at redegøre for, hvordan de har forholdt sig til de politiske signaler vedrørende opsætning af solceller i Ringkøbing-Skjern Kommune. Se bilag 10.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lov om Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Som følge af ”lov om fremme af vedvarende energi”, skal projektet indbetale 40.000 DKK pr. MW
installeret effekt til en kommunal grøn pulje. For solcelleanlægget ved Gestenge svarer det forventeligt til cirka 7.740.000 kr.

Effektvurdering

Realiseringen af solcelleprojektet vil understøtte kommunens strategiske energiplan 2019-2023.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Tillæg 9 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 471 for et område til teknisk anlæg (solcelleanlæg) ved Gestenge, Lem vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af notatet med behandling af bemærkninger/indsigelser
  2. Notat med behandling af bemærkninger/indsigelser godkendes og anvendes til besvarelse af bemærkningerne
  3. Den sammenfattende redegørelse godkendes på baggrund af vedtagelsen af planerne
  4. Der meddeles projekttilladelse (§25 tilladelse) med de tilføjelser der fremgår af notatet
Teknik- og Miljøudvalget 06-09-2022
Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen og Jørgen Byskov kunne ikke tilslutte sig flertallets anbefaling men ville kunne acceptere et projekt på max. 200 hektar.

Jens Jacob Østergaard undlod at stemme.

BilagBeslutning

Et flertal i Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen, Lennart Qvist og Kristian Andersen kunne ikke tilslutte sig flertallets anbefaling, men ville kunne acceptere et projekt på max. 200 hektar.

Kopier link til punktet  -   Print

6: Statusrapport 2021 - Forsikring

Sagsnr: 22-014822

Sagsfremstilling

Forsikrings statusrapport giver en orientering om kommunens forsikringsprogram, skadesforløb og arbejdet med risikostyring i 2021 og kort om forventningerne til risikostyring i 2022.

Forsikringsprogrammet: er sammensat af færrest mulige policer af hensyn til overblikket og administrationen, men også ud fra de økonomiske fordele kommunen opnår ved at samle forsikringerne i fællespolicer.

Der er indgået aftaler med 6 forskel­lige for­sikringsselskaber, der alle udløb 31. december 2021. Kommunen har været i udbud i 2021 med hele sit forsikringsprogram.

Kommunen er selvforsikret på arbejdsskader og kaskoskader på biler. På øvrige forsikringer har kommunen en selvrisiko overfor selskaberne.

Skadesforløb 2021:  De samlede skadeomkostninger er ca. 2 mio. mod ca. 1,8 mio. i 2020.

  • Arbejdsskader: 
    Pr. 1. januar 2021 ændrede kommunen praksis i forhold til det der før blev kaldt "mindre arbejdsulykker" skader uden sygefravær eller behandlingsudgifter. Disse skader bliver nu alle anmeldt på lige fod med anmeldelser med sygefravær.
    • Anmeldte arbejdsskader (incl. brille og stikskader) der bliver vurderet efter arbejdsskadesikringsloven er noget højere end i 2020, bl.a. på baggrund af den ovenfor nævnte ændring af anmeldelsespraksis.
    • Derudover er der 54 anmeldelser med COVID-19 og 30 anmeldelser vedrørende bivirkninger ved vaccination. Undtagen Land, by og Kultur og Viden & Strategi har alle afdelinger haft anmeldelser med Covid19. 
    • Skadeudgiften for arbejdsskader i perioden 2007-2021 er faldet med ca. 800.000 kr. i forhold til perioden 2007-2020.
    • Krænkelsesregistreringer er på niveau med 2020.
  • Motorkøretøjsskader: 
    Antal skader på niveau med 2020. Desværre viser statistikken, at den gode udvikling vi så i 2020 med kun 1 rød skade (ingen ejermand) ikke holder i 2021, hvor vi har haft 11 røde skader.
  • Bygningsskader: 
    Antal skader på niveau med 2020, men skadeudgifterne er steget ca. 300.000 kr. Den 5. juli 2021 blev vores området ramt at skybrud/lyn, som samlet har været de dyreste skader i 2021. Derudover har vi set en stigning i rørskader (vand), hvilket nok kan tilskrives de kommunale bygningers alder.
  • Ansvarsskader:
    En stigning på 7 i antal skader primært i forbindelse med ansvar som hus- eller grundejer. D.v.s. skader ved huller i vejbelægningen og niveauforskel på fortov og stier og manglende snerydning, der forårsager skade på 3. mand eller 3. mands ejendom. Der er en tilsvarende stigning i skadeudgifter. Ca. 1/3 af anmelderne blev afvist.

Risikostyring 2022: Forsikringsteamets risikostyringspulje giver tilskud til aftaleenhederne til udvidelse af sikring. På grund af Covid 19 har der ikke været mange ansøgninger til puljen, men det forventer vi der kommer i 2022. Puljen finansierer også de årlige trafiksikkerhedskurser og brandkurser, som er kommet i gang igen efter Covid19.

Forsikring og RKSK Ejendomscenter har, sammen med 12 andre kommuner, regioner og forsikringsselskaber, deltaget i et forskningsprojekt, der skal indsamle data om de bygningsskader, der op­står i kommunerne, og be­lyse effekten af investeringerne i forebyggelse og for­sikring.

Projektet blev afsluttet i begyndelsen af 2022, hvor Forsikring og RKSK Ejendomme på et fæl­lesmøde med forskningslederen fik præsenteret forskningsprojektets konklusioner.

Konklusionerne i undersøgelsen var generelt:

  • Investering i skadeforebyggelse vil sandsynligvis ikke resultere i økonomiske besparel­ser

  • Skadeforebyggende teknologier (f.eks. automatisk brandalarmeringsanlæg, automatisk indbrudsalarm, automatisk adgangskontrol, CTS-anlæg, vandstop) bekræftes at have en positiv påvirkning på skadens størrelse

  • Fordelene ved investeringen i skadeforebyggelse bliver ikke givet videre fra forsik­ringsselskaberne til forsikringstageren.

  • Der er kun lille bevis for, at skadeforebyggelsen ændrer prissætningen for kommunale kontrakter:

    • Store skader er historisk set mere ”tilfældige”, hvilket forsikringsselskaberne tager højde for i deres prissætning

    • Mindre skader er historisk set mere ”forudsigelige”, og skadeforebyggelse kan ændre forudsigeligheden og påvirke prisfastsættelsen

Forskningslederens overordnede anbefaling til Ringkøbing-Skjern kommune er, at

”Skadeforebyggelse bør bruges til at justere risikoen til et acceptabelt niveau og styrke or­ganisationens modstandskraft”

 "Koncentrere forebyggelsesindsatsen, hvor egen direkte vinding er størst (ofte på de mindre skader) og have mindre fokus på lavere forsikringspræmie som følge af skadeforebyggelse"

Forsikring vil i 2022:

  1. Med udgangspunkt i forskningsresultaterne fortsætte dialogen omkring sikring med aftaleenhederne/RKSK Ejendomme. Det er som typisk efter en skade, hvor tilskud fra Risikostyringspuljen til etablering af yderligere sikring, kan minimere at skaden sker igen.  
  2. I 2020 begyndte Forsikring en besøgsrunde til alle de aftaleenheder der har en Willis Blue rapport, der beskriver deres sikringsniveau med anbefalinger til hvad de kan gøre bedre. Det blev ret hurtigt stoppet af COVID-19. Det blev det også i 2021, men vi forventer at genoptage besøgsrunden i efteråret 2022. Der vil vi også bruge forskningsresultaterne.
  3. Fortsætte med trafiksikkerhedskurserne, som nu også omfatter kurser til administrative medarbejdere.
  4. Fortsætte brandkurserne.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Kommunens samlede forsikringsomkostninger i 2021 har været ca. 11 mio. kr. Finansieringen af forsikringsomkostningerne sker via præmieopkrævning i aftaleenhederne for bygninger, biler og arbejdsskade. Kommunens samlede forsikringsindtægter (præmieopkrævning) i 2021 var ca. 17 mio. Det giver et samlet overskud på forsikringsadministrationen på ca. 6 mio. kr. 

Økonomi har følgende bemærkninger:

Der er budgetteret med et indtægtskrav på ca. 7 mio. kr., og området udviser dermed et merforbrug på ca. 1 mio. kr. i 2021. 

Resultatet svinger fra år til år, bl.a. på grund af muligheden for kapitalisering af arbejdsskadeerstatninger. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller at statusrapporten for 2021 bliver taget til efterretning og videresendt til Økonomiudvalget til orientering.

Direktionen 07-09-2022
Statusrapporten blev taget til efterretning og sendes videre til Økonomiudvalget.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

7: Forslag til nyt regulativ for Abild Å.

Sagsnr: 22-018343

Sagsfremstilling

Herning Kommune har udarbejdet forslag til nyt regulativ for Abild Å for strækningen i Herning Kommune samt 2250 meter, hvor vandløbet ligger som grænsevandløb mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Herning Kommune. Det nye regulativ udarbejdes for at få ensartet administration- og vedligeholdelsesgrundlag for kommunale vandløb. 

Det fremgår af vandløbsloven, at loven har til formål at sikre, at vandløb kan benyttes til afledning af vand navnlig overfladevand, spildevand og drænvand. Fastsættelse og gennemførelse af foranstaltninger efter loven skal ske under hensyntagen til de miljømæssige krav til vandløbskvaliteten, som fastsættes i henhold til anden lovgivning.

Om miljømålet er opfyldt for vandløbene i vandområdeplan 2015-2021 er fastsat ud fra artssammensætningen af de smådyr, der lever i vandløbet samt krav til vandløbsplanter og fisk. Hvis bare en af de tre biologiske kvalitetselementer ikke opfylder kravene til miljømålet, så siger man, at vandløbets miljømål ikke er opfyldt. Da vandområdet ikke har målopfyldelse, må myndigheden i medfør af vandrammedirektivet og indsatsbekendtgørelsens §8 ikke træffe en afgørelse, som kan medføre en forringelse af tilstanden for et vandløb eller være til hinder for, at det fastsatte miljømål nås.

Vandområdet har i dag dårlig tilstand for fisk, og lever derfor ikke op til målsætningen. Der er ifølge Danmarks Tekniske Universitet Aqua's "Plan for fiskepleje i Skjern Å" på regulativstrækningen i Abild Å observeret overvejende sandet bund og okkerpåvirkning i større eller mindre grad. Derudover er der på strækningen etableret to okkerbassiner, hvor passage for fisk skal ske gennem dem. Derved vurderes det, at fiskebestanden på regulativstrækningen i dag i høj grad er begrænset af de dårlige fysiske og kemiske forhold, og at grødeskæring ikke er bestemmende for målopfyldelse for fisk.

Da okkerpåvirkning er udbredt på strækningen, kan dette forhold være medvirkende til at fastholde en moderat økologisk tilstand for smådyr. Det vurderes, at de fysiske forhold er bestemmende for hvilke smådyr som kan indfinde sig på strækningen. Regulativforslaget vurderes på den baggrund ikke at påvirke muligheden for målopfyldelse for smådyr.

Bestemmelserne om grødeskæring i regulativforslaget er en videreførelse af tidligere praksis. Den eksisterende vedligeholdelse videreføres med en årlig grødeskæring på strækningen. Der er i forbindelse med udarbejdelsen af regulativforslaget foretaget en kortlægning af vandplanter på regulativstrækningen. På baggrund af denne kortlægning vurderes der at være moderat tilstand for vandløbsplanter, og der er dermed ikke målopfyldelse.

I rapporten ”Faglig udredning om grødeskæring i vandløb” udarbejdet af Nationalt Center for Miljø og Energi, fremgår det at mere end en årlig grødeskæring vil øge risikoen for ikke at kunne opnå målopfyldelse. Da der i regulativforslaget lægges op til en årlig grødeskæring, og denne samtidig foretages manuelt, hvilket regnes som en mere skånsom metode end maskinel skæring, vurderes det, at en fastholdelse af den hidtidige praksis for grødeskæring ikke vil være til hinder for målopfyldelse for vandløbsplanter for vandområde Abild Å, men at de fysiske forhold herunder okkerpåvirkning kan være en begrænsende faktor.

Forslaget til nyt regulativ er i god harmoni med det i Ringkøbing-Skjern Kommune gældende regulativ for strækningen, der kun løber i Ringkøbing-Skjern Kommune. Administrationen vurderer, at regulativet er i overensstemmelse med vandløbslovens formål, der sikrer, at vandløbet kan benyttes til af ledning af vand og at de miljømæssige krav til vandløbskvaliteten ikke forringes. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Bekendtgørelse nr. 2091 af 12. november 2021 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter.

Bekendtgørelse af lov nr. 1217 af 25. november 2019 om vandløb.

Bekendtgørelse nr. 919 af 27. juni 2016 om regulativer for offentlige vandløb.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at regulativet for Abild Å fremlægges i offentlig høring i 8 uger.


Teknik- og Miljøudvalget 06-09-2022
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

8: Fastsættelse af husleje pr. 1. januar 2023 for kommunale ældreboliger og øvrige boliger

Sagsnr: 22-018842

Sagsfremstilling

I bekendtgørelse om administration af ældreboliger fremgår det, at der årligt skal henlægges et passende beløb til bl.a. vedligeholdelse af bygninger, til planlagt og periodisk vedligeholdelse, til tekniske installationer samt istandsættelse af boligerne ved fraflytning.

Huslejebudgetterne i Ringkøbing-Skjern Kommune er harmoniseret og fastsættes derfor på baggrund af faktiske udgifter, som pris- og lønfremskrives til 2023-niveau samt ud fra en række fastlagte nøgletal.

Af eksempler på nøgletal kan det nævnes, at budgettet til rengøring af fællesarealer er beregnet med 1,5 timer pr. uge pr. 100 m2 fællesboligareal.

Som hovedregel henlægges 20 kr. pr. m2 til istandsættelse ved fraflytning samt et kronebeløb pr. m2 til vedligeholdelse og tekniske installationer vurderet ud fra gældende vedligeholdelsesplaner.

Der er generelt i Ringkøbing-Skjern Kommunes huslejebudgetter afsat for få midler til henlæggelser, jf. vedligeholdelsesplanerne, hvorfor der til det kommende budget, ses en generel stigning i henlæggelserne. Dette er for at sikre, at der er tilstrækkelige midler til, at boligerne løbende kan renoveres på et acceptabelt og stabilt niveau. 

Huslejestigningerne er ligeledes påvirket af den generelle høje inflation, der er i øjeblikket. Det være sig øgede udgifter til bl.a. energi, håndværkerydelser samt udgifter til materialer i øvrigt.

Huslejen for kommunale ældreboliger/plejeboliger i Ringkøbing-Skjern Kommune fastsættes efter to beregningsmetoder. Enten på baggrund af udgift pr. kvadratmeter boligareal (inkl. fællesarealer) eller efter en brugsværdi pr. bolig (det vil sige samme husleje for alle boliger i afdelingen.)

Ved en huslejestigning får størsteparten af beboerne boligstøtte, som tilnærmelsesvis udligner huslejestigningen. I beregningen af boligstøtten indgår et kvadratmeterloft på 65 m2 for mobile borgere og 75 m2 for kørestolsbrugere samt borgerens eventuelle formue.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lov om almene boliger herunder §10, stk. 7.

Økonomi

For ældre- og plejeboliger gælder det, at der skal være balance mellem udgifter og indtægter.

Hvis regnskabet har medført et huslejeunderskud, skal dette underskud udlignes i de kommende års budgetter.

Afdeling

Stigning

Primær årsag

Fjordglimt, Hvide Sande

3,0%

Øgede udgifter til almindeligt vedligehold

Holmbohjemmet, Kloster

1,3%

Øgede udgifter til almindeligt vedligehold

Tim Ældrecenter

2,6%

Øgede opsparing til henlæggelser

Rosenlunden, Lem

6,8%

Øgede udgifter til almindeligt vedligehold samt afvikling af tidligere års gæld

Fjordparken, Ringkøbing

3,2%

Øgede udgifter til almindeligt vedligehold

Centerparken, Videbæk

6,9%

Øgede udgifter til henlæggelser samt afvikling af tidligere års gæld

Enghaven, Skjern

9,2%

Øgede udgifter til almindeligt vedligehold, øget opsparing til henlæggelser samt afvikling af tidligere års gæld

Vorgod Ældrecenter

7,8%

Øgede udgifter til almindeligt vedligehold, øget opsparing til henlæggelser samt afvikling af tidligere års gæld

Egvad Plejehjem, Tarm

4,1%

Øgede udgifter til almindeligt vedligehold samt afvikling af tidligere års gæld

Åstedparken, Borris

5,9%

Øget opsparing til henlæggelser

Søibergsvej 4-8, Ringkøbing

1,8%

Øget opsparing til henlæggelser

Center Bakkehuset, Videbæk

4,7%

Øgede udgifter til almindeligt vedligehold

Holmelunden, Ringkøbing

4,9%

Øget opsparing til henlæggelser

Fredensgade, Skjern

2,7%

Øgede udgifter til almindeligt vedligehold

Satellitten, Ringkøbing

2,0%

Øgede udgifter til almindeligt vedligehold

For øvrige boliger kan huslejen fastholdes, på nær boligerne på Godthåbsvej, som normalt har en årlig pris- og lønfremskrivning. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger. 

Indstilling

Administrationen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget og Økonomiudvalget, at huslejeændringerne, jfr. bilagene, godkendes med ikrafttrædelse pr. 1. januar 2023. 

 

Social- og Sundhedsudvalget 14-09-2022
Social- og Sundhedsudvalget godkender administrationens indstilling.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

9: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orientering fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

10: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing