Referat: 13. september 2022 kl. 15:00

Mødelokale 6, Rådhuset, Ved Fjorden 6, Ringkøbing
Økonomiudvalget

Deltagere

  • Jens Jacob Østergaard
  • Lennart Qvist
  • Hans Østergaard
  • Søren Elbæk
  • Jakob Agerbo
  • Niels Rasmussen
  • Kristian Andersen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Økonomiudvalget godkendte dagsordenen.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Endelig vedtagelse af plangrundlag for udvidelse af et erhvervsområde i det østlige Troldhede

Sagsnr: 22-002558

Sagsfremstilling

Formål
Forslag til Tillæg nr. 30 til Kommuneplan 2021-2033, Lokalplan nr. 484 samt Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2019-2027 blev vedtaget af Byrådet den 14. juni 2022. Planforslagene har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den 20. juni til og med den 15. august 2022. Planforslagene omhandler et område til erhvervsformål ved Østergade og Kirkegade i Troldhede.

Resultat fra offentlighedsfasen
Administrationen har modtaget i alt 17 bemærkninger fra henholdsvis 6 myndigheder, 2 foreninger og 1 virksomhed (ansøger) samt 8 forskellige ejendomme med borgere.

De indkomne bemærkninger og notat med administrationens forslag til svar er vedlagt som bilag. Bemærkningerne omhandler blandt andet følgende emner:

  • Trafik, herunder kapacitet og trafiksikkerhed
  • Støj fra virksomheden og trafikken
  • Natur og vandmiljø
  • Lys- og støvgener
  • Bygningshøjder og sammenhængende facader/støjafskærmning

På baggrund af de indkomne bemærkninger anbefaler administrationen, at der foretages mindre rettelser i forhold til de offentliggjorte planforslag.

Lokalplanens redegørelse og bestemmelse §5.2 konsekvensrettes som følge af opdateret viden om omfanget af det eksisterende byggeri indenfor delområde A (den eksisterende fabrik).

Derudover omhandler rettelserne følgende i lokalplanen: 

  • Præcisering vedrørende vejadgang for personbiler fra Østergade ved ejendommen Østergade 33 i redegørelsen.
  • Sletning af kravet om sammenhængende facade/støjafskærmning ved den sydlige ende af byggefelt B1 (ved Kirkegade) og deraf følgende rettelse af kortbilag 3B i lokalplanen.
  • Udvidelse af arealreservationen for regnvandsbassinet i delområde B på kortbilagene, så der er overensstemmelse med bestemmelse §7.3, hvor henvisningen er præciseret til bilag 3B.
  • Tilføjelse af mulighed for støjafskærmning (generelt) og oplag af råtræ indenfor byggefelterne i delområde B.

I spildevandstillægget benævnes matriklerne og det beskrives, at der udledes til Paarup Bæk, der ligger i Herning Kommune.

For uddybning af de foreslåede ændringer, se vedlagte notat.

Vurdering af indsigelse fra Herning Kommune vedrørende lastbiltrafik
Herning Kommune har fremsendt bemærkning med forslag om, at Ringkøbing-Skjern Kommune løser den trafikale udfordring med vejbetjening af den nye fabrik ved Kirkegade på kommunens eget vejnet. De ønsker ikke, at Paarupvej, der er en fortsættelse af Kirkegade i Herning Kommune bliver belastet med yderligere trafik. Herning Kommune mener ikke, at en udvidelse af Paarupvej er et reelt alternativ, da der er tale om en 6 km strækning, der vil medføre en betydelig udgift for Herning Kommune at sideudvide. Herning Kommune påpeger dog i deres høringssvar, at de over en længere årrække har modtaget flere henvendelser fra borgere langs Paarupvej vedrørende trafiksikkerheden og standen af Paarupvej, der er forholdsvis smal.

Administrationen har drøftet indsigelsen med Herning Kommune, herunder Vejlovens krav om, at vejmyndigheden skal holde deres offentlige veje i en stand, der passer til trafikkens størrelse og art, jævnfør Vejlovens § 8, stk. 1.

Herning Kommune har i den forbindelse oplyst, at det måske kan blive relevant at lukke Paarupvej for gennemkørsel af lastbiler. Det er administrationens vurdering, at Ringkøbing-Skjern Kommune vil være høringsberettiget, inden politiet kan træffe afgørelse herom.

Derudover er det administrationens vurdering, at lukning for gennemkørsel af lastbiler på Paarupvej vil medføre en væsentlig påvirkning af trafikbetjeningen af hele Troldhede By, hvad angår lastbiler. Dertil vurderes, at det kan blive særdeles vanskeligt, at gennemføre de nødvendige støjdæmpende foranstaltninger, som en omlægning af lastbiltrafikken vil medføre krav om. 

Troldtekt har udtalt, at de ikke ser problemer med lukning af Paarupvej for gennemkørsel for lastbiltrafik, se bilag.

Grundet ovennævnte usikkerhed om Herning Kommunes ageren vedrørende Paarupvej, er Troldtekt usikker på, om der bør ske ændringer af anlægsprojektet. Administrationen har oplyst til Troldtekt, at eventuelle projektændringer skal anmeldes, såfremt virksomheden beslutter sig til dette.

Det er derfor administrationens vurdering, at plangrundlaget kan vedtages, men at der eventuelt vil skulle ske projektændringer, såfremt Paarupvej lukkes for lastbiltrafik. En sådan projektændring vurderes umiddelbart at kunne medføre krav om miljøvurdering af trafik, herunder trafikstøj. Dette vil påvirke tidsplanen væsentligt.

Administrationen har på baggrund af ovennævnte foreslået Herning Kommune som minimum at arbejde med en hastighedsnedsættelse.

Miljøvurdering
Der har været gennemført en miljøvurdering af planerne. Der er derfor vedlagt et udkast til en sammenfattende redegørelse, som blandt andet beskriver, hvordan miljøhensyn er inddraget i planerne, hvordan miljøvurderingen og de indkomne bemærkninger tages i betragtning, begrundelse for valg af alternativ samt hvordan kommunen vil overvåge de væsentligste indvirkninger på miljøet, se bilag.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven
Miljøvurderingsloven
Miljøbeskyttelsesloven
Vejloven
Spildevandsbekendtgørelsen

Økonomi

Ringkøbing-Skjern Kommune kan blive mødt af krav om overtagelsespligt i op til 4 år efter
vedtagelsen af lokalplanen, jævnfør planlovens § 47a, da ansøger ikke ejer alle de arealer, der
ønskes planlagt og da planområdet delvis anvendes til landbrugsformål.

Det skal desuden afklares, hvorvidt der skal ske udbygning af Kirkegade, jævnfør vejlovens § 8, stk. 1, der forpligtiger kommunen som vejmyndighed til at holde sine offentlige veje i den stand, som trafikkens art og størrelse kræver. Der kan komme udgifter til kommunen i den forbindelse, jævnfør vejlovens § 8, stk. 2. Administrationen har derfor fremsendt forslag til afholdelse af disse udgifter til den igangværende budgetforhandling. Midlerne er blevet prioriteret på budgetkonferencen i august. Budgettet bliver endeligt vedtaget i oktober 2022.

Administrationen har oplyst Troldtekt, at de kan forvente, at blive mødt med krav om etablering af kanaliseringsanlæg og betaling heraf i forbindelse med overkørselstilladelsen til den nye fabrik, jævnfør vejlovens § 49, stk. 5 og 6.

Effektvurdering

Udvidelse af mulighederne for en af kommunens større produktionsvirksomheder vurderes at
være i overensstemmelse med visionen om vækst og udvikling.

Indstilling

Beslutningen fra det ekstraordinære møde med Teknik- og Miljøudvalget foreligger forud for Økonomiudvalgets beslutning.

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler byrådet, at:

  1. Tillæg nr. 30 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan nr. 484 for et erhvervsområde ved Østergade og Kirkegade i Troldhede samt Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2019-2027 vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af notatet med behandling af bemærkninger.
  2. Notat med behandling af bemærkninger godkendes og anvendes til besvarelse af indsigelserne.
  3. Den sammenfattende redegørelse færdiggøres på baggrund af vedtagelsen af planerne.

Teknik- og Miljøudvalget 13-09-2022
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt med en enkelt ændring i bemærkningerne til pkt. 4a i bilaget "Notat med behandling af indkomne bemærkninger".

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt med en enkelt ændring i bemærkningerne til pkt. 4a i bilaget "Notat med behandling af indkomne bemærkninger".

Kopier link til punktet  -   Print

3: Endelig vedtagelse af plangrundlag for et område til teknisk anlæg (solcelleanlæg) ved Holmvej - Etape 2, Hemmet

Sagsnr: 21-010304

Sagsfremstilling

Formålet med dagsorden er en endelig vedtagelse af plangrundlag samt meddelelse af projekttilladelse for et solcelleanlæg ved Holmvej - etape 2, Hemmet.

Baggrund
Forslag til Kommuneplantillæg nr. 17 og Lokalplan nr. 474 blev vedtaget af Byrådet den 10. maj 2022 og har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den 16. maj 2022 til og med 25. juli 2022. Se bilag 1 og 2. 
Formålet med planforslaget er at skabe mulighed for, at der kan etableres et solcelleanlæg med
tilhørende teknikbygninger, transformerstation, faunapassager og afskærmende beplantning.

Beskrivelse af anlægget:
Lokalplanområdet er cirka 73 hektar. Samlet set vil det eksisterende solcelleprojekt ved Holmvej og dette nye projekt udgøre cirka 108 hektar. Solcelleanlægget har en forventet levetid på minimum 30 år. Når solcelleanlægget er i drift, forventes det at have en effekt på cirka 60.000 MWh årligt, der svarer til normalforbruget i cirka 15.000 husstande.

Anlægget består af:

  • Solcellemoduler med en højde på op til 3,2 meter
  • Transformere og øvrigt koblingsudstyr med en højde på op til 7 meter
  • Lynafleder med en højde på op til 15 meter
  • Et jordkabel på cirka 1,5 km med tilslutning til Hemmet transformerstation

Lokalplanens realisering medfører:

  • Vejadgang udelukkende ad Bandsbølvej
  • Spredningskorridorer som opdeler projektområdet i flere områder
  • Fjernelse af et eksisterende beplantningshegn
  • Anlægget afgrænses af beplantningsbælter med minimum tre rækker træer i en bredde på
    minimum 5 meter

Resultat fra offentlighedsfasen:

Der er i offentlighedsfasen modtaget i alt 4 bemærkninger fra:

  • 1 myndighed
  • 3 borgere

Ingen myndighed har indsendt veto mod planforslagene. De indkomne bemærkninger/indsigelser,
notat med administrationens forslag til svar samt forslag til ændringer i lokalplanen, er vedlagt som bilag 3 og 4.

Bemærkningerne omhandler blandt andet:

  • Indsigelser mod projektet
  • Flyvergraven omsluttes af solceller
  • Støj fra vindmøller
  • Støj i anlægsfasen 
  • Adgangsveje til solcelleanlægget og flyvergraven

Flyvergrav:
Inden for solcelleområdet findes et område med kulturhistorisk bevaringsværdi, ”flyvergraven”. Det er en mindelund hvor en flyver blev skudt ned under 2. verdenskrig. I forhold til at friholde området omkring flyvergraven for solceller oplyser ansøger, at de har været i dialog med indsiger. Ansøger oplyser at der var enighed om, at der ikke etableres solceller med videre indenfor 25 meter af flyvergraven, bortset fra området øst for flyvegraven, der helt friholdes for solceller. Den afskærmende beplantning omkring flyvergraven ændres således, at området omkring flyvergraven fremstår åbent med frit indsyn til flyvergraven.

Ændringen i forhold til lokalplanforslaget består i, at den afskærmende beplantning syd for flyvergraven forlænges i sydøstlig retning til Bandsbølvej og at den nordlige beplantning forlænges i sydøstlig retning hen til hvor Houmvej møder Bandsbølvej. Øst for flyvergraven fjernes et beplantningsbælte i forhold til lokalplanforslaget. Ændringen medfører en reduktion på ca. 1/3 hektar af det areal, der kan anvendes til opstilling af solceller, i forhold til lokalplanforslaget. Administrationen anbefaler, at ændringen imødekommes af hensyn til oplevelsen af kulturmiljøet. Se bilag 5.

På baggrund heraf anbefaler administrationen, at Lokalplanforslagets bestemmelse 5.2 og 7.9 samt redegørelsesdelen om Landskab og beplantning samt Kulturmiljøer opdateres til, at omfatte disse ændringer. Herudover anbefales lokalplanforslagets bilag 3 og 4 også ændret. 

Miljøvurdering af planerne:
Der er gennemført en miljøvurdering af planerne. Derfor er der udarbejdet et udkast til sammenfattende redegørelse, som blandt andet beskriver, hvordan miljøhensyn er inddraget i lokalplanen, og hvordan miljøvurderingen og de indkomne bemærkninger tages i betragtning. Udkast til sammenfattende redegørelse er vedlagt som bilag 6.

Miljøvurdering af projektet:
Der er gennemført en miljøvurdering af projektet. Miljøkonsekvensrapporten og udkast til
projekttilladelse (§25 tilladelse) har været i offentlig høring. De indkomne bemærkninger giver ikke anledning til ændring af projekttilladelsen. Se bilag 7.

Politiske signaler:
Ansøger er blevet bedt om, at redegøre for hvordan de har forholdt sig til de politiske signaler
vedrørende opsætning af solceller i Ringkøbing-Skjern Kommune. Se bilag 8.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Som følge af ”lov om fremme af vedvarende energi”, skal projektet indbetale 40.000 DKK pr. MW
installeret effekt til en kommunal grøn pulje. For solcelleanlægget ved Holmvej ll, Hemmet svarer
det forventeligt til cirka 2.000.000 kr.

Effektvurdering

Realiseringen af solcelleanlægget vil understøtte kommunens strategiske energiplan 2019-2023.

Indstilling

Beslutningen fra det ekstraordinære møde med Teknik- og Miljøudvalget foreligger forud for Økonomiudvalgets beslutning.

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådets, at:

  1. Tillæg 17 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 474 for et område til teknisk anlæg
    (solcelleanlæg) ved Holmvej - etape 2, Hemmet vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af notatet med behandling af bemærkninger/indsigelser
  2. Notat med behandling af bemærkninger/indsigelser godkendes og anvendes til besvarelse af bemærkningerne
  3. Den sammenfattende redegørelse godkendes på baggrund af vedtagelsen af planerne
  4. Der meddeles projekttilladelse (§25 tilladelse)

Teknik- og Miljøudvalget 13-09-2022
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

4: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing