Referat: 6. september 2022 kl. 08:00
Deltagere
- Jens Jacob Østergaard
- Kristian Andersen
- Søren Elbæk
- Niels Rasmussen
- Jakob Agerbo
- Hans Østergaard
- Lennart Qvist
Referat
- Godkendelse af dagsorden
- 1. behandling - budgetlægning for perioden 2023 - 2026
- Budgetopfølgning pr. 31. juli 2022
- Tarm Varmeværk. Ansøgning om Kommunegaranti på op til 31 mio. kr.
- Godkendelse af Betalingsvedtægt for Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S og Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S
- Stauning Lufthavn, årsrapport 2021
- Budgetopfølgning pr. 31. juli 2022, anlægsprojekter Teknik- og Miljø
- Prioritering af ejendomscenterets anlægsmidler
- Endelig vedtagelse af plangrundlag for et område til Centerformål ved Chr. Hansensvej i Videbæk
- Evaluering af planlægning for solcelleanlæg
- Endeligt regulativ for husholdningsaffald
- Høringssvar til forslag til landsplandirektiv for en 400 kV højspændingsforbindelse fra Endrup til Idomlund
- Prioritering af helhedsplaner for byerne
- Statslig screening af arealer med potentiale til etablering af energiparker – invitation til indmelding af arealer
- Velfærdsaftaler på dagtilbuds-, folkeskole-, og ældreområderne
- Frigivelse af anlægsmidler til etablering og renovering af skoletoiletter
- Tillægsbevilling til den kommunale bredbåndspulje
- Delegationsplan for Økonomiudvalget
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningGodkendt.
Kopier link til punktet - Print
2: 1. behandling - budgetlægning for perioden 2023 - 2026
Sagsnr: 21-024260
SagsfremstillingBudgetforslag for 2023 samt overslagsårene 2024 - 2026 fremsendes til 1. behandling. Budgetforslaget svarer til det budgetforlig, som Byrådet kom frem til på budgetkonferencen 29. og 30. august 2022, jævnfør vedhæftede bilag, der omfatter:
- Resultatopgørelse
- Oversigt over DUT-sager
- Oversigt nye tiltag/aktivitetsændringer
- Oversigt anlægsinvesteringer
- Oversigt over råderumstiltag
- Forsyningen - anlæg
- Jordforsyningen
Eventuelle tekniske korrektioner til budgetforslaget vil blive fremlagt som administrative ændringsforslag til 2. behandling, sammen med eventuelle politiske ændringsforslag.
Indtægtssiden i budgetforslaget er baseret på det tilbudte statsgaranterede udskrivningsgrundlag og generelle tilskud (statstilskud og udligning), da dette vurderes økonomisk bedre end indtægter baseret på selvbudgettering.
Budgetforslaget indeholder uændret skatteudskrivningsprocent og grundskyldspromille.
Det betyder, at budgetforslaget indeholder følgende udskrivningsprocenter:
| 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
Udskrivningsprocent indkomstskat | 25,0 | 25,0 | 25,0 | 25,0 |
Grundskyldspromiller: |
|
|
|
|
Produktionsjord | 7,20 | 7,20 | 7,20 | 7,20 |
Øvrige grunde | 31,00 | 31,00 | 31,00 | 31,00 |
Dækningsafgifter (promiller): |
|
|
|
|
Offentlig ejendommes grundværdier | 15,00 | 15,00 | 15,00 | 15,00 |
Forskelsværdi offentlige ejendomme | 8,75 | 8,75 | 8,75 | 8,75 |
Sidste frist for høringssvar fra HovedMED m.fl. er den 12. september 2022. Høringssvar vil derfor foreligge til 2. behandling af budgettet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingLov om kommunernes styrelse §37 og §38 foreskriver, at Økonomiudvalget udarbejder budgetforslag til behandling i Byrådet og at budgetforslaget senest 15. oktober 2022 skal have været undergivet 2 behandlinger med mindst 3 ugers mellemrum.
ØkonomiForud for 2. behandlingen fremlægger administrationen udgiftsneutralt forslag til ekstraordinære udgifter på børneområdet vedrørende flygtninge fra Ukraine. Udgifterne forudsættes finansieret via tilskud.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller,
- at budgetforslaget oversendes til Byrådets 1. behandling
- at eventuelle ændringsforslag fra de politiske partier til 2. behandling, skal være borgmesteren i hænde senest mandag den 19. september 2022 kl. 10.
Budgetforslaget oversendt til til Byrådets 1. behandling. Økonomiudvalget anbefaler, at eventuelle ændringsforslag fra de politiske partier til 2. behandling skal være borgmesteren i hænde senest mandag den 19. september 2022 kl. 10.
Kopier link til punktet - Print
3: Budgetopfølgning pr. 31. juli 2022
Sagsnr: 21-027289
SagsfremstillingDer er foretaget budgetopfølgning pr. 31. juli 2022 for de centrale og decentrale områder. Budgetopfølgningen er foretaget i forhold til det korrigerede budget.
- På de centrale områder forventes et mindre forbrug i forhold til det korrigerede budget ekskl. overførsler på i alt 20,3 mio. kr. Mindre forbruget inkl. de decentrale områder er 14,8 mio. kr.
- Likviditeten ex. deponerede midler er pr. 31. juli 2022 opgjort til 333,7 mio. kr.
- Nettopåvirkningen af finansielle poster viser en samlet merudgift på 6,2 mio. kr.
- Anlægsudgifterne forventes at udgøre 109,9 mio. kr. på det skattefinansierede område, svarende til et mindre forbrug på 8,1 mio. kr. i forhold til oprindelig budget.
- Vedrørende jordforsyning forventes der en merudgift på 5,8 mio. kr.
- Befolkningstallet pr. 1. august 2022 er 56.494.
- Ringkøbing-Skjern Kommune har pr. 1. august 2022 fået visiteret 495 flygtninge i forbindelse med krigen i Ukraine, hvoraf 473 aktuelt er bopælsregistreret i kommunen.
En nærmere specifikation fremgår i de efterfølgende afsnit.
Centrale områder
Budgetopfølgningen pr. 31. juli 2022 viser et forventet mindre forbrug på 20,3 mio. kr. på de centrale områder inkl. det brugerfinansieret område. I det forventede mindre forbrug indgår der centrale udgifter på 3,1 mio. kr. til Covid-19. Der forventes pt. ikke yderligere udgifter til Covid-19 i 2022. De decentrale områder forventer et merforbrug på 5,5 mio. kr., hvoraf 0,6 mio. kr. er udgifter til Covid-19. Det forventede mindre forbrug fordeler sig på følgende udvalg:
De forventede budgetafvigelser på de centrale områder ligger på følgende udvalgsområder:
- På Social- og Sundhedsudvalgets område forventes et samlet merforbrug på 6,5 mio. kr. Heraf er den samlede centrale afvigelse opgjort til et merforbrug på 1,2 mio. Den centrale afvigelse er fordelt på et mindre forbrug hos Sundhed og Omsorg på 2,3 mio. kr. samt et merforbrug hos Handicap og Psykiatri på 3,5 mio. kr.
Sundhed og OmsorgI mindre forbruget på det centrale område hos Sundhed og Omsorg på 2,3 mio. kr. indgår et merforbrug på 0,3 mio. kr. til Covid-19 udgifter. Mindre forbruget kan primært henføres på Pleje og omsorg af ældre, der forventer et mindre forbrug på 6,9 mio. kr. Mindre forbruget skyldes primært færre respirationsudgifter, elevomkostninger samt tomgangsleje. Forbruget af visiterede timer er uændret i forhold til sidste opfølgning, og der arbejdes fortsat med at nedbringe timerne. For så vidt angår de decentrale enheder forventes der et merforbrug på 8,5 mio. kr., heraf 0,5 mio. kr. til Covid-19 udgifter. På aftaleenheder, som er økonomisk udfordrede, er der udarbejdet handleplaner, hvor der bliver udpeget konkrete fokusområder for de enkelte enheder samt opsat handlinger/tiltag, mål og evaluering på fokusområderne.
Handicap og Psykiatri
Handicap og Psykiatris centrale afvigelser viser et forventet merforbrug på 3,5 mio. kr., hvilket er en forbedring på 0,2 mio. kr. fra seneste opfølgning. I det forventede merforbrug er der indarbejdet en forudsætning om, at Myndighedsafdelingen ved sagsgennemgang realiserer en nedgang i forbruget på 5 mio. kr., hvoraf 3,4 mio. kr. allerede er realiseret. Herudover er der reserveret 1,5 mio. kr. vedrørende caféen på Engdraget, vurderingspladser samt lederstillingen i Handicapområde Nord, i forhold til at kunne nedbringe et merforbrug senere på året. For så vidt angår de decentrale enheder forventes et mindre forbrug på 3,2 mio. kr. Den primære årsag til mindre forbruget er hos dagtilbud indenfor Handicapområde Syd på 3,7 mio. kr. Mindre forbruget skyldes dels tilpasninger til det kommende budget for 2023 samt forbedring af indtægterne på Me-Tri.
- Hos Børne- og Familieudvalget forventes et samlet merforbrug på 3,3 mio. kr., hvoraf de centrale afvigelser for fagområdet har et samlet merforbrug på 3,1 mio. kr. Det forventede merforbrug vedrører et mindre forbrug på 1,8 mio. kr. hos Dagtilbud og Undervisning, samt et merforbrug på 4,9 mio. kr. hos Børn og Familie.
Dagtilbud og undervisning
Det forventede mindre forbrug på 1,8 mio. kr. på det centrale område ved Dagtilbud og Undervisning skyldes primært færre udgifter til private tilbud og dagplejen. Herudover er der et forventet mindre forbrug på STU, FGU og KUI på 2,7 mio. kr. og 1,5 mio. kr. til specialundervisning. I det samlede mindre forbrug hos Dagtilbud og Undervisning er der medtaget et forventet merforbrug på 2,1 mio. kr. til centrale Covid-19 udgifter samt forventet merforbrug vedr. ukrainske flygtninge på 2,8 mio. kr. For så vidt angår de decentrale enheder forventes en merudgift på 1,4 mio. kr., der primært vedrører folkeskoler med merforbrug på 2,5 mio. kr., mens specialskoler forventer et mindre forbrug på 1,1 mio. kr.
Børn og familie
I det forventede merforbrug på 4,9 mio. kr. på det centrale område hos Børn og Familie er der et forventet merforbrug på 2,0 mio. kr. til anbringelser på sikrede institutioner. Det forventede merforbrug skyldes flere anbragte end forudsat ved budgetlægningen. Herudover forventes et merforbrug på 3,4 mio. kr. vedr. anbringelser samt 1,1 mio. kr. til forebyggende foranstaltninger. For så vidt angår de decentrale enheder forventes et mindre forbrug på 1,2 mio. kr., der primært vedrører den kommunale tandpleje med et forventet mindre forbrug på 0,8 mio. kr.
- På Teknik- og Miljøudvalgets område forventes et mindre forbrug på 0,5 mio. kr. Det samlede mindre forbrug er fordelt med et forventet mindre forbrug på det skattefinansierede område på 2,5 mio. kr., der vedrører primært Land og Vand, Herudover forventes et mindre forbrug på kollektiv trafik, der skyldes slutafregning for 2020 og 2021 fra Midttrafik. Generelt forventer Midttrafiks budgetopfølgning et øget behov på 3,2 mio. kr. Merforbruget er stadig indenfor budgetrammen for kommunen, da der er afsat 3 mio. kr. ekstra af i forhold til Midttrafiks oprindelige budgetforslag
På det brugerfinansierede område forventes fortsat et merforbrug på 2 mio. kr. Da dagrenovation området på sigt skal balancere, er taksterne for 2022 nedsat, og der forventes derfor et merforbrug.
- Hos Beskæftigelsesudvalget forventes et mindre forbrug på 26,1 mio. kr. Årsagen til det forventede mindre forbrug kan primært henføres på et forventet mindre forbrug på 36,2 mio. kr. på forsikrede ledige. Der forventes en merudgift på 5,6 mio. kr. vedr. boliger til flygtninge. Størstedelen af udgifterne vedrører indsatser for ukrainske flygtninge. Udgifterne består af midlertidige huslejer, indkøb af inventar samt personaleudgifter.
- På Kultur- og Fritidsudvalgets område forventes et merforbrug på det centrale område på 0,7 mio. kr. Afvigelsen fordeler sig på et merforbrug på Kulturområdet på 2,9 mio. kr. samt et samlet mindre forbrug på 2,3 mio. kr. på Fritidsområdet.
På kulturområdet skyldes merforbruget primært Film- og TV-projekter med et forventet merforbrug på 0,9 mio. kr., Vinterlysfestival/lysevent med et merforbrug på 0,7 mio. kr. samt Artist in residence med et forventet merforbrug på 0,6 mio. kr.
For så vidt angår fritidsområdet vedrører det forventede mindre forbrug på 2,3 mio. kr. primært lokaltilskud, der står for 1,5 mio. kr. af det samlede mindre forbrug. Herudover forventes der 0,5 mio. kr. i mindre forbrug på henholdsvis Stadions, idrætsanlæg og andre fritidsfaciliteter samt Frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde.
- På Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalgets område forventes et merforbrug på 1,3 mio. kr. Afvigelsen vedrører primært vækstpuljerne som udgør 0,7 mio. kr. af merforbruget, samt 0,5 mio. kr. på mindre turismeaktiviteter. Den øvrige afvigelse skyldes, at budgettet for enkelte projekter er placeret i tidligere år, og finansieres derfor af overførte midler.
- På Økonomiudvalgets område forventes at budgettet er i balance. Heri indgår forventede Covid-19 udgifter på 0,7 mio. kr.
Ejendomscenteret forventer – efter modgående tiltag - et budget i balance set i forhold til korrigeret budget ekskl. overførsler. Hertil kommer, at der er overført et merforbrug fra 2021 på 3,5 mio. kr., som forventes videreført til 2023. Ejendomscenteret er udfordret på, at de høje udgifter til el og varme pt. giver et forventet merforbrug på 5,7 mio. kr. Det forventede merforbrug på el og varme er forbundet med stor usikkerhed pga. det svingende prisniveau. En mindre del af merudgifterne kan dækkes af ”luft” i budgettet, mens der herudover sker finansiering fra øvrige driftskonti ligesom der fortsat vil være tilbagehold på vedligeholdelsesopgaver.
Budgetopfølgningen viser en forventet merudgift på 6,2 mio. kr. som vedrører følgende poster:
Afledt af færre overførselsudgifter (bla. på dagpenge og kontanthjælpsområdet) modregnes bloktilskuddet i 2022 med 66,7 mio. kr. Modsat opjusteres bloktilskuddet med forøgede pris- og lønreguleringer på 28,7 mio. kr.
I forhold til Covid-19 udgifter modtager kommunen 6,1 mio. kr. i kompensation, samt 3,3 mio. kr. for at afholde udgifter ifm. flygtninge fra Ukraine.
SKAT er i gang med at revurdere alle grunde, hvilket forventes at give et lavere grundskyldsprovenu. Indtil disse vurderinger foreligger, opkræves grundskylden ud fra den gældende høje vurdering. De aktuelle merindtægter på ca. 30 mio. kr. skal derfor i stort omfang tilbagebetales til grundejerne på et senere tidspunkt. I hvilket år tilbagebetalingerne foretages er endnu usikkert.
I forbindelse med diverse udlodninger fra kommunens forsyningsvirksomheder, skal der ske deponering og modregning i bloktilskuddet efter nærmere fastsatte regler. Afledt af dette reduceres bloktilskuddet i 2022 med 7,5 mio. kr.
Anlæg
Opfølgning på anlægsområder viser:
Anlæg pr. 31. juli 2022 viser et forventet mindre forbrug på 8,1 mio. kr. ift. oprindelig budget.
I det korrigerede budget indgår anlægsoverførsler for 170,2 mio. kr. fra 2021 til 2022.
Jordforsyningsområdet
På forsyningsområdet forventes merudgifter på 5,8 mio. kr., hvor der oprindeligt blev budgetteret med merudgifter på 59tkr.
Vurderingen af de forventede indtægter er ca. 3 mio. kr. fra det budgetterede. Indtægterne er skønnet ud fra konkrete salg samt konkrete henvendelser. Forskellen fra sidste budgetopfølgning skyldes fortrinsvis Rindum Mølleby, hvor den forventede indtægt er nedjusteret efter udbudsrunden.
De forventede udgifter er reduceret med 2. mio. kr. i forhold til sidste opfølgning. Her er det fortrinsvis en nedjustering af udgifterne vedr. Fjordparken i Stauning.
Befolkningstal
Nedenstående graf viser befolkningsudviklingen 2018 til 2022. Befolkningstallet har været faldende de seneste år frem til 2021, hvor det er steget med 21 borgere fra januar til december.
Pr. 1. august 2022 er befolkningstallet i kommunen 56.494, hvilket er et fald på 40 borgere i løbet af juli måned, og stigning på 291 borgere siden 1. januar 2022.
Ringkøbing-Skjern Kommune har pr. 1. august 2022 fået visiteret 495 flygtninge i forbindelse med krigen i Ukraine, hvoraf 473 fortsat er bosat i kommunen.
Kilde: Kommunens cpr-register og * er kvartalstal fra Danmarks Statistik
Likviditeten
Likviditeten opgjort efter kassekreditreglen er den likviditetsstørrelse kommunerne bliver målt på af Indenrigs- og Boligministeriet. Kassekreditreglen beregnes som den gennemsnitlige daglige likviditet over de seneste 12 måneder – denne må aldrig blive negativ i henhold til lånebekendtgørelsen.
Figuren nedenfor viser den likviditetsmæssige udvikling fra primo 2019 til og med 31. juli 2022. Den nederste blå graf viser den gennemsnitlige likviditet ex. deponerede midler som den 31. juli 2022 var 333,7 mio. kr. Den øverste orange graf viser den gennemsnitlige likviditet inkl. deponerede midler, som pr. 31. juli 2022 udgør 447,2 mio. kr.
Deponerede midler omhandler primært udlodningerne fra forsyningsvirksomhederne, som frigives over 10 år med 1/10 årligt.
I forbindelse med den almindelige opgørelse af kassebeholdning/likviditet bliver der skelnet mellem ”fri” likviditet og likviditet opgjort efter kassekreditreglen.
Ved opgørelserne indgår det beløb, som kommunen jfr. Lånebekendtgørelsen har deponeret, hvilket frem til juni 2022 har udgjort 111,3 mio. kr. I forbindelse med ordinære frigivelse pr. 30. juni 2022, er det deponerede beløb nu reduceret med ca. 17,4 mio. kr. til 94,0 mio. kr. Dette beløb vil være deponeret indtil 30. juni 2023, hvor næste ordinære frigivelse vil finde sted.
Lovgrundlag og juridisk vurdering
Bevillingsreglerne jf. Styrelsesloven, hvoraf det fremgår at foranstaltninger, der vil medføre indtægter eller udgifter, som ikke er bevilget i forbindelse med vedtagelsen af årsbudgettet ikke må iværksættes, før byrådet har meddelt den fornødne bevilling.
ØkonomiIngen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingDet indstilles til Økonomiudvalget og Byrådet, at budgetopfølgningen tages til efterretning.
BilagIngen bilag.
BeslutningTaget til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
4: Tarm Varmeværk. Ansøgning om Kommunegaranti på op til 31 mio. kr.
Sagsnr: 22-018413
SagsfremstillingTarm Varmeværk har den 23. august 2022 fremsendt ansøgning om kommunegaranti for byggekredit på 31 mio. kr. gældende frem til 31. december 2023 og efterfølgende 20 årig lånefinansiering af etablering af 5 MW elvarmepumpeanlæg og en 15 MW elkedel.
Da den påtænkte låneoptagelse sker på baggrund af anlægsudgifter vedrørende varmeforsyning i et varmeværk, vil en eventuel kommunegaranti for lånet ikke påvirke den kommunale låneramme. Lovgrundlag og juridisk vurderingLånebekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 1580 af 17. november 2013)
ØkonomiEn eventuel garantistillelse vil ikke påvirke den kommunale låneramme.
Ved afgivelse af garanti overfor varmeværker opkræves en éngangsprovision på 1 pct. af garantibeløbet. Desuden opkræves der efter en konkret vurdering en årlig provision på 0,4 pct. af restgælden pr. 31. december til betaling næste års 31. marts. Opkrævning af provision er besluttet af Byrådet på mødet den 10. oktober 2017.
EffektvurderingAfgivelse af kommunegaranti vil medvirke til en billigere finansiering af de påtænkte anlægsinvesteringer.
Indstilling- at der meddeles kommunegaranti for lån i Kommunekredit på op til 31 mio. kr.
- at garantien gives under forudsætning af lånebeløbet udelukkende anvendes til finansiering af anlægsudgifter i det beskrevne projekt
- at der ved afgivelse af garanti opkræves en éngangsprovision på 1% af garantibeløbet.
- at der herudover opkræves en årlig provision på 0,4 % af restgælden pr. 31. december til betaling næste års 31. marts.
- 20220822 Referat bestyrelsesmøde - Kommunekredit
- Screeningsafgørelse og godkendelse af projektforslag for varmepumpeanlæg ved Tarm Fjernvarme
- Tarm Varmeværk - Projektforslag varmepumpe og elkedel
Økonomiudvalget anbefaler indstillingen godkendt.
Kopier link til punktet - Print
5: Godkendelse af Betalingsvedtægt for Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S og Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S
Sagsnr: 22-015380
SagsfremstillingBetalingsvedtægt for Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S og Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S
Bestyrelsen i Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S og Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S (herefter Spildevandsforsyningen) har den 16. juni 2022 vedtaget en opdateret betalingsvedtægt, som erstatter tidligere Betalingsvedtægt fra 2010.
Den nye Betalingsvedtægt er den 29. juni 2022 fremsendt til Byrådets godkendelse, idet Byrådet jf. § 3 stk. 2 i Lov om betalingsregler for spildevandselskaber skal godkende betalingsvedtægten. Med godkendelsen bliver betalingsvedtægten gældende med tilbagevirkende kraft og er dermed gældende fra 1. januar 2022.
Den primære ændring i betalingsvedtægten er, at der lægges op til, at kommunens årlige bidrag til Spildevandsforsyningen vedrørende afvandingsbidraget for de kommunale veje stiger fra 6 % til 7 %.
Beregningsgrundlaget for kommunens betaling af vejafvandingsbidraget følger den såkaldte Slagelse-dom, som har fastlagt, hvad der må og skal indgå i beregningen. Denne nye beregningsmetode vil isoleret set medføre et fald i vejafvandingsbidraget, men beregninger foretaget af Spildevandsforsyning viser en betragtelig stigning i deres udgifter på området. På den baggrund vil udgiften for kommunen være uændret eller faldende selv om procentsatsen øges fra 6 % til 7%.
Øvrige ændringer i betalingsvedtægten omfatter opdatering og præcisering i tekst og lovgivning.
Lovgrundlag og juridisk vurderingLov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. jf. lovbekendtgørelse nr. 1775 af 9. februar 2021.
ØkonomiI 2021 var udgiften (6%) = 2.590.000 kr. Ved en 7%-sats, ville udgiften have været ca. 3.022.000 kr.
Men med den nye praksis efter Slagelse-dommen og stigende udgifter for Spildevandsforsyningen, vil stigningen i procentsatsen ikke medføre øgede udgifter for kommunen med den nuværende anlægsaktivitet hos Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S og Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler overfor Byrådet,
- at Betalingsvedtægt for Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S og Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S gældende fra 1. januar 2022 godkendes.
Teknik- og Miljøudvalget 23-08-2022
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.BilagBeslutning
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
6: Stauning Lufthavn, årsrapport 2021
Sagsnr: 21-013095
SagsfremstillingStauning Lufthavn har fremsendt årsrapport for 2021.
Regnskab 2021 for lufthavnen viser et underskud på 0,457 mio. kr., mens der i 2020 var et overskud på 0,783 mio. kr. Dette skal sammenholdes med, at der i 2020 var en ekstraordinær indtægt på 1 mio. kr. pga. en ulempeerstatning vedrørende opstilling af vindmøller.
Underskuddet i 2021 skyldes til dels uforudsete udgifter på ca. 0,320 mio. kr., der blev pålagt lufthavnen i løbet af 2021.
Årsregnskabet i 2021 er stadig mærket af Covid-19. Specielt flyskolerne har mærket faldende tilmeldinger til deres proff. pilot programmer, da der er uvished i branchen.
Årsrapporten er revideret af Deloitte.
Stauning Lufthavn har haft en nettoomsætning på 2,805 mio. kr. i 2021, hvilket er en stigning på knap 100 t. kr. i forhold til 2020. Stigningen skyldes primært startafgifter og tilskud. Tilskuddet i 2021 var 2,069 mio. kr. Udover tilskud er lufthavnens primære omsætning salg af JET og AVGAS, startafgifter og lejeindtægter.
Status 2022
Stauning Lufthavn primære aktiviteter er for nuværende GA flyvninger (Svævefly, motor mv. under ikke-kommerciel flyvning) samt enkelte forretningsflyvninger til og fra lufthavnen, hvor skoleflyvninger er en stor del heraf. Ligeledes har militær træning været et aktiv, og lufthavnen har arbejdet med at tiltrække flere af denne type aktiviteter.
Der pågår fortsat en målrettet indsats for at gøre Stauning Lufthavn til en attraktiv lufthavn i relation til off-shore, hvor der forventes en væsentlig øgning i aktiviteter fra 2025 og frem. Endvidere vil anskaffelse af LPV/GPS procedure være medvirkende til, at gøre det attraktivt for off-shore og GA flyvninger i træningsøjemed - herunder militæret.
Herudover arbejder lufthavnen med et business jet koncept, der skal servicere det lokale erhvervsliv, et flyskole koncept med "one point of contact" og for at turisme generelt skal serviceres.
Årsrapport samt regnskabserklæring vedlægges som bilag. Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiDet tidligere modtagne anlægstilskud på 2,5 mio. kr. er opbrugt til renovering af lufthavnen. Af 4. kvartal 2021 rapporten fremgår det, at lufthavnen fortsat har mangler, før tårnet er funktionsdygtigt. Det har ikke været muligt for administrationen at blive opdateret fra Stauning Lufthavn på udfordringen forud for årsregnskabet.
Administrationen har endnu ikke modtaget kvartalsrapporterne for 1. og 2. kvartal 2022. Der pågår en dialog med Stauning Lufthavn omkring, hvornår rapporterne kan fremsendes.
I budgettet for 2022 er der afsat 2,113 mio. kr. i driftstilskud til Stauning Lufthavn. EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Økonomiudvalget tager orienteringen til efterretning.
Bilag- Stauning Lufthavn, årsrapport 2021
- Regnskabserklæring på UG af årsregnskab 2021 Stauning Lufthavn A.M.B.A.
Taget til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
7: Budgetopfølgning pr. 31. juli 2022, anlægsprojekter Teknik- og Miljø
Sagsnr: 21-027291
SagsfremstillingTeknik- og Miljøudvalget har pr. 31. juli 2022 et samlet anlægsbudget på i alt 138 mio. kr. inklusiv overførsler fra 2021 på 52 mio. kr. Anlægsbudgettet er fordelt med 116 mio. kr. for det skattefinansierede område og 22 mio. kr. for det brugerfinansierede område. Der er pr. 31. juli 2022 et samlet forbrug på i alt 25,5 mio. kr. som er på det skattefinansierede område.
Det forventede regnskab for 2022 udgør i alt 95 mio. kr. fordelt med 70 mio. kr. på det skattefinansierede område og 25 mio. kr. på det brugerfinansierede område.
Budgetopfølgningen på hovedområderne fremgår af nedenstående oversigt.
Skattefinansieret område:
På det skattefinansierede område er der i 2021 afsat i alt 116 mio. kr., hvoraf der forventes anvendt 70 mio. kr. Der er således ca. 46 mio. kr., der ikke anvendes i 2022. Beløbet består af tidsforskydninger i realiserede projekter, ikke disponerede anlægspuljer samt mindre forbrug ved afsluttede projekter.
Miljø og Natur:
Her er der i 2022 et samlet budget på 5,3 mio. kr. og et forventet regnskab på 2,4 mio. kr.
På anlægspuljen naturområder er der samlet set prioriteret for 1,6 mio. kr. ud af et samlet budget på 2,6 mio. kr. til følgende projekter:
- Pleje Rejkjær Sande fredningen 0,3 mio. kr.
- Skjern Å levéer reparation 0,5 mio. kr.
- Gydebanker i Vorgod Å 0,3 mio. kr.
- Hoven Å 0,5 mio. kr.
På Klimasikringspuljen er der 0,8 mio. kr. der pt. ikke prioriteret.
Klimaprojekt Skelbækken er under afslutning. Det forventes, at der vil være et uforbrugt rådighedsbeløb på ca. 1 mio. kr.
Kultur, Natur og Fritid:
Her er der et samlet anlægsbudget i 2022 på 12,737 mio. kr. og et forventet regnskab på 7,917 mio. kr.
Der er afsat 0,9 mio. kr. til Natursti Sidselbjerg-Vedersø. Projektet der er finansieret af Gearingspuljen afventer løsning.
Der er afsat 1,26 mio. kr. til sti mellem Skjern Å og Tarmvej. Projektet, der er et samarbejdsprojekt med Tarm Udviklingsforum, er blevet en del af helhedsplanlægningen for Skjern/Tarm og forventes ikke gennemført før i 2023.
På Havneområdet er der et samlet budget på knap 7,5 mio. kr. og et forventet forbrug på 4,7 mio. kr. Der er afsat 1,8 mio. kr. til ny kran på Ringkøbing havn som afventer løsning og forventes ikke anvendt i 2022. Der er afsat 3,3 mio. kr. til renovering af havneanlæg. Her forventes der knap 1 mio. kr. i mindre forbrug, der skal anvendes i 2023 til fortsat renovering af Ringkøbing Havn.
Trafik og Vej:
Der er på området afsat i alt 98 mio. kr. 2022. Heraf udgør overførte midler fra 2021 43 mio.kr. Der forventes samlet set anvendt 60 mio. kr. Der er således et forventet uforbrugt budget på 38 mio. kr.
Af større projekter der forventes afsluttet i 2022 kan nævnes cykelsti fra No til Ringkøbing, Cykelsti Videbæk-Sønderup, Cykelsti Kildevej til Granlyvej i Skjern, Forlægning af Sønderupvej, Rundkørsel Kolstervej-Søndervig Landevej, Ombygning Houvig Klitvej, Vejprojekter omkring Søndervig, Renovering af Algade, Ringkøbing, Asfaltering af vej ved Tim Skole. Det samlede forventede mindre forbrug på disse projekter udgør ca. 11,8 mio. kr. Her er det særligt vejprojekterne omkring Søndervig, hvor der forventes et mindre forbrug på ca. 7,1 mio. kr. Det forventede mindre forbrug på cykelstiprojekterne udgør ca. 3,8 mio. kr. Projekterne er finansieret af cykelstipuljen og midlerne returneres hertil. Det bemærkes, at 1,5 mio. kr. er godkendt til finansiering af Algade, Ringkøbing.
Af andre projekter, hvor anlægsbudgettet ikke forventes anvendt på grund af tidsforskydning kan blandt andet nævnes Cykelsti Vinterleje-Nymindegab, Udviklingsplan Hvide Sande, Renovering af Nørregade Hvide Sande, Parkeringsplads Nyhavn, Pulje til trafiksikkerhedsprojekter.
Det bemærkes, at der kan være ikke igangsatte projekter, hvor det afsatte budget ikke er tilstrækkelig på grund af manglende indeksering. Hvis dette er tilfældet, vil sagerne blive taget op før projekterne igangsættes.
Brugerfinansieret område:
Der er afsat 22 mio. kr. i 2022 samt 2 mio. kr. i 2023 til investering i nye affaldsbeholdere mv. til den nye henteordning. Udbudsresultatet for køb og udbringning af affaldsbeholdere og 21 liter miljøkasser i 2022 lyder på knap 25,2 mio. kr. Der mangles således 3,2 mio. kr. i 2022, som der søges en tillægsbevilling på. De 3,2 mio.kr. finansieres i første omgang af kassen, men indgår i den samlede mellemværende med det brugerfinansierede område. Merudgiften er i princippet udgiftsneutral for kassebeholdningen, da udgiften i sidste enden finansieres via de godkendte takster på området. Der er ikke givet tilbud på miljøskabe og 10 liter miljøkasser for 2023. Det estimeres, at udgiften hertil vil løbe op i 2 mio. kr., svarende til det afsatte beløb i 2023.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden & Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at
- Der gives en tillægsbevilling til anlægsbevilling på 3,2 mio. kr. til den nye henteordning finansieret af kassen.
- Budgetopfølgningen pr. 31. juli 2022 tages til efterretning
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt. BilagBeslutning
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
8: Prioritering af ejendomscenterets anlægsmidler
Sagsnr: 21-025158
SagsfremstillingØkonomiudvalget anmodes om at indstille til byrådet, om omprioritering af nogle af ejendomscenterets anlægsprojekter, som ikke kan udføres i 2022, som først forventet.
Det drejer sig om projekter der skal udføres fra Ejendomscenterets anlægspuljer fra Toiletpuljen og Klimapuljen, samt en tagudskiftning.
Toiletpuljen
Ejendomscenteret har i forbindelse med frigivelsen af anlægsbudgettet for 2022 prioriteret puljen på 609.000 kr. til et projekt på Badevej 47 i Søndervig, hvor toilettet skal renoveres. Projektet skal udføres i samarbejde med den iskiosk der ligger ved siden af. Projektet afventer godkendelse fra Kystdirektoratet, som ikke forventes i indeværende år. Ejendomscenteret ønsker at omprioritere de 609.000 kr. til et projekt på Bork Havn. Projektet omhandler renovering af toiletterne på Bryggen 9 samt tilhørende badefaciliteter, for at imødekomme det det stigende behov, som følge af flere turister blandet andet fra autocampere. Projektet forventes at kunne udføres hen over efteråret og vinteren, så det står klar til næste turistsæson.
Puljen for 2023 forventes at blive prioriteret til projektet på Badevej.
Klimapuljen
I forbindelse med frigivelsen af anlægsbudgettet for 2022 blev der prioriteret 750.000 kr. til udskiftning af ventilation og varmtvandsbeholder på Tarm Skole, afdeling Lønborgvej. Projektet er ikke igangsat endnu, da det siden frigivelsen er besluttet at Skolen skal indgå i skolerokaden i Skjern og Tarm, og projektet er derfor en del af dette projekt.
Ejendomscenteret ønsker at omprioritere de 750.000 kr. til andre projekter. Blandet andet 200.000 kr. til projektet på Ungdomsgården, hvor der skal udskiftes ventilation og varmtvandsbeholder. Der er afsat 300.000 kr. men der forventes en udgift på 500.000 kr. Merudgiften skyldes en udvidet løsning i forhold til det oprindelige projekt, så det nu omhandler udskiftning af ventilation i hele bygningen.
De resterende 550.000 kr. ønsker ejendomscenteret at føre tilbage til puljen, til senere prioritering.
Tagudskiftning
Ejendomscenteret fik den 14. juni 2022 omprioriteret 1,5 mio. kr. fra en tagudskiftning på Rindum Børnehus & Vasegården til Ungdomsgården, hvor behovet for udskiftning var større. Tagudskiftningen på Rindum Børnehus og Vasegården blev planlagt til 2023.
Tagprojektet på Ungdomsgården er nu afsluttet, hvortil udbudsvindende entreprenør har henvendt sig og forespurgt om tagudskiftningen på Rindum Børnehus kan udføres i indeværende år. Dette grundet interne muligheder ift. bemanding på projektet. Projektet er budgetteret til 700.000 kr. og kan finansieres af det afsatte rådighedsbeløb på 850.000 kr. fra tagrenoveringen på Videbæk Skole, som først forventes at komme i gang i 2023.
Projektet på Vasegården er budgetteret til 1,2 mio. kr. og forventes at kunne udføres i 2023, og vil blive finansieret af ejendomscenterets anlægspulje til klimaskærm.
Administrationen indstiller at, økonomiudvalget oversender sagen til byrådet med indstilling om at,
- der gives en anlægsbevilling til renovering af det offentlige toilet i Bork Havn på 609.000 kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb fra renoveringen af det offentlige toilet på Badevej i Søndervig.
- der gives en tillægsbevilling til projektet med udskiftning af ventilation og varmtvandsbeholder på Ungdomsgården på 200.000 kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb fra ventilations -og varmtvandsbeholderprojektet på Tarm Skole.
- de resterende 550.000 kr. fra ventilations -og varmtvandsbeholderprojektet på Tarm Skole føres tilbage til Klimapuljen.
- der gives en anlægsbevilling til tagudskiftningen på Rindum børnehus på 700.000 kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb fra tagprojektet på Videbæk Skole.
Ingen bilag.
BeslutningØkonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
9: Endelig vedtagelse af plangrundlag for et område til Centerformål ved Chr. Hansensvej i Videbæk
Sagsnr: 20-023831
SagsfremstillingForslag til Tillæg 18 og Lokalplan 476 blev vedtaget af Byrådet den 10. maj 2022, og har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den 23. maj til og med den 18. juli 2022.
På kortet vises planafgrænsningen.
Formål
Formålet med planlægningen er at omdanne et tidligere erhvervsområde med en nedlukket maskinfabrik til et område til centerformål. Hermed gives der mulighed for realisering af et af Helhedsplan Videbæks indsatsområder: Skovkilen. Centerområdet kan både indeholde boliger i form af åben-lav eller tæt-lav boligbyggeri, offentlig service, kultur- og fritidsinstitutioner, herunder for eksempel sports- og idrætsanlæg, kreative værksteder, væresteder for unge mv.
Områdets disponering og bebyggelse
Med lokalplanen inddeles området i to delområder. Delområde I kan anvendes til tæt-lav og åben-lav boligbebyggelse. Delområde II kan anvendes til kontor- og serviceerhverv, publikumsorienterede serviceerhverv, offentlig service, kulturelle institutioner, fritidsaktiviteter, herunder for eksempel sports- og idrætsanlæg samt ikke-generende industri og håndværk. Der kan desuden etableres en kiosk/café i tilknytning til andre funktioner i området.
Der gives mulighed for en lukning af Ryesmindevej for en hensigtsmæssig opdeling mellem eksisterende og nye boligområder mod syd/sydøst og erhvervsområdet mod nordøst. Adskillelsen forstærkes yderligere ved mulighed for en afskærmende vold. Med lokalplanen gives der mulighed for en sti som forbinder lokalplanområdet og Skovkilen til det øvrige Videbæk. Med Kommuneplantillægget ændres anvendelsen fra erhvervsformål til centerformål.
Resultat fra offentlighedsfasen
Der er i offentlighedsfasen modtaget én bemærkning fra Ribe Stift, der ikke har indsigelser til planlægningen. Høringssvaret er vedlagt.
Ansøger har siden lokalplanforslagets offentliggørelse fremsendt ønske om at anvende dele af den forurenede jord på ejendommen som opfyld i eksempelvis jordvold. Anvendelsen af forurenet jord reguleres gennem anden lovgivning. Administrationen anbefaler, at der på denne baggrund foretages en mindre ændring af lokalplanens redegørelse vedrørende jordforurening.
Lovgrundlag og juridisk vurderingPlanloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)
Der er ikke afsat midler til realisering af stiforbindelse eller til lukning af Ryesmindevej.
EffektvurderingMed planlægningen gives der mulighed for realisering af flere af indsatserne i Helhedsplanen for Videbæk. Med realisering af projektet vil området blive omdannet fra erhverv til et mere blandet byområde, som understøtter kommunens målsætning om at skabe attraktive bymidter i centerbyerne.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:
- Tillæg 18 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 476 for et område til centerformål ved Chr. Hansensvej i Videbæk vedtages endeligt med en mindre ændring i lokalplanens redegørelse vedrørende jordforurening.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt. BilagBeslutning
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
10: Evaluering af planlægning for solcelleanlæg
Sagsnr: 21-003629
SagsfremstillingFormålet med dagsorden er at gennemføre evaluering af solcelleplanlægningen og de politiske signaler samt tage stilling til, om planlægningen skal igangsættes for flere solcelleanlæg.
Byrådet vedtog den 19. maj 2020 politiske signaler vedrørende opsætning af solceller i Ringkøbing-Skjern Kommune. På byrådsmødet blev det besluttet, at:
"Der planlægges for 1000 hektar. Herefter evalueres projekterne samlet, inden der tages stilling til flere projekter (ved evaluering kigges på geografi, hvordan har lokalbefolkningen reageret, hvordan har projektmagere og lodsejere inddraget lokalbefolkningen i projektet)."
Byrådet besluttede den 20. april 2021,:
- At evaluering af solcelleplanlægningen foretages, når 2-3 planer er færdigplanlagt, og planlægningen er godt i gang for de resterende igangsatte sager, dog senest medio 2022.
- At evalueringen gennemføres med udgangspunkt i en sagsfremstilling, som indeholder informationer om status på solcelleplanlægningen og geografi.
- At der på grundlag af evalueringen tages stilling til, om planlægning skal igangsættes for flere solcelleanlæg og i så fald hvor mange hektar?
- At der frem til evalueringen kvitteres for modtagelse af nye ansøgninger, med oplysning om, at sagsbehandling og stillingtagen til, om planlægningen for projektet kan igangsættes, afventer evalueringen.
- At de "Politiske signaler" evalueres på samme tidspunkt som evaluering af selve solcelleplanlægningen.
Status på solcelleplanlægningen og geografi:
Status på solcelleplanlægningen i Ringkøbing-Skjern Kommune fremgår af vedlagte notat og kort (se bilag 1 og 2). Af notatet fremgår fakta omkring geografi, antal hektar, anlæggenes bidrag til energiregnskab og lignende.
- Der er gennemført planlægning for et projekt, svarende til i alt 273 ha
- 2 projekter er på vej til endelig vedtagelse, svarende til i alt 452 ha
- Herudover er planlægning i gang for 3 projekter, svarende til 315 ha.
- Dog er planlægningen for projektet Stenmose ved Ådum sat i bero på opfordring fra Bolig- og Planstyrelsen, idet den afventer afklaring af den endelige linjeføring for den kommende 400 kV forbindelse.
Der henvises til Økonomiudvalgets beslutning vedrørende 10 ansøgte solcelleprojekter den 12. januar 2021, som resulterede i, at planlægningen blev igangsat for samlet 7 projekter, som i alt indeholder cirka 1000 hektar. 4 ansøgte projekter er endvidere vurderet egnet eller måske egnet, men skal afvente ovennævnte evaluering.
Herudover er der i alt modtaget 9 nye ansøgninger om solcelleanlæg. Samlet afventer ansøgninger på i alt ca. 2500 ha nærværende evaluering. Én ansøgning indeholder både ansøgning om solceller samt 6 vindmøller.
Inddragelse af offentligheden
Praksis for inddragelse af offentligheden ved planlægning for solcelleanlæg er beskrevet i vedlagte notat (se bilag 3).
I alle sager er der modtaget bemærkninger og indsigelser fra offentligheden. Antallet og karakteren af bemærkninger og indsigelser fra offentligheden for hvert enkelt planproces er oplyst i vedlagte notat (se bilag 4). Tendensen viser, at der generelt er indsigelser vedrørende følgende forhold
- Ønsker om samlet plan for solcelleplanlægningen
- Påvirkning af lokalsamfund
- Kompensation til lokalsamfund
- Bredere afskærmende beplantning samt plantesammensætning
- Dyrs bevægelighed og faunapassager
- Gener ved trafik
- Lavbundsarealer og CO2-regnskab
- Brug af landbrugsjord
- Påvirkning af landskab og natur
- Manglende borgerinddragelse
- Behovet for solcelleudbygning
- Modstand mod tyske investorer
Administrationen er bekendt med, at ansøgere i alle projekter på forskellig vis har inddraget lokalbefolkningen i projekterne. Hvorledes dette er sket har ikke direkte indgået i administrationens sagsbehandling af sagerne, hvorfor administrationen ikke har data herpå.
Politiske signaler
De politisk signaler vedrørende opsætning af større solcelleanlæg er vedlagt som bilag 5. Til orientering er også vedlagt en kopi af kommuneplanens retningslinjer for større solcelleanlæg.
I praksis har administrationen senest ved opstart af planlægning for de konkrete solcelleanlæg gjort ansøger opmærksom på de politiske signaler. Ansøger har derefter haft mulighed for at forholde sig til disse.
Proces for evaluering af solcelleplanlægningen og Planstrategi 2022
Processen for udarbejdelse af Planstrategi 2022 er igangværende. Et af strategiens emner omhandler energianlæg i det åbne land. Emnet blev drøftet på et temamøde i byrådet i maj 2022. Opsamlingen fra byrådets temadag, herunder byrådets retninger for energianlæg i det åbne land blev godkendt i byrådet den 14. juni 2022. Opsamlingen er vedlagt som bilag 6. I opsamlingen fremgår det, at retningen for solcelleplanlægningen skal afvente nærværende evaluering. Det fremgår endvidere, at byrådet skal have stor fokus på borgerinddragelse, lokal opbakning og lokalt ejerskab af nye energianlæg – samt økonomisk gevinst til både borgerne og RKSK.
Processen for udarbejdelse af planstrategien forløber frem til december 2022, hvor planstrategien forventes vedtaget. I processen er indlagt ambassadørgruppemøder og en temadag i byrådet den 22. september 2022.
Den samlede proces for nærværende evaluering, planstrategien samt behandling af indkomne ansøgninger om solceller:
- Byrådet evaluerer og drøfter solcelleplanlægningen samt politiske signaler med udgangspunkt i nærværende dagsorden og bilag. Desuden tages der stilling til, hvorvidt planlægningen skal igangsættes for flere solcelleanlæg herunder antal hektar
- Temamøde i Byrådet den 22. september 2022: Byrådet fastlægger retningerne for energianlæg i det åbne land herunder solcelleplanlægningen. På temamødet ses på energiplanlægningen som en helhed.
- Byrådet godkender opsamlingen fra temamødet den 13. oktober 2022.
- Planstrategi 2022 vedtages 13. december 2022. Retninger for solcelleplanlægningen vil fremgå af Planstrategi 2022
- Med baggrund i planstrategiens retninger kan der herefter fremsendes dagsorden til politisk stillingtagen til de indkomne ansøgninger om solcelleanlæg. Der kan tages stilling til ansøgningerne med baggrund i screeninger for de enkelte områder. Der kan eventuelt tilføjes et parameter til screeningerne vedrørende lokalt ejerskab.
Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkret projeker
Som følge af ”lov om fremme af vedvarende energi”, skal solcelleprojekterne indbetale 40.000 kr. pr. MW installeret effekt til en kommunal grøn pulje. Administrationen estimerer, at 1000 hektar solceller vil indbringe i størrelsesordenen 24 til 28 mio. kr. til den grønne pulje.
EffektvurderingRealiseringen af solcelleanlæg vil understøtte kommunens strategiske energiplan 2019-2023.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet:
- Drøfter og evaluerer solcelleplanlægningen i Ringkøbing-Skjern kommune
- Drøfter og evaluerer de politiske signaler
- Godkender at beslutning vedrørende igangsætning af planlægning for flere solcelleanlæg herunder, hvor mange hektar, afventer politisk stillingtagen efter planstrategi temamødet den 22. september 2022
Teknik- og Miljøudvalget drøftede og evaluerede solcelleplanlægningen og de politiske signaler og anbefaler, at spørgsmålet om igangsætning af planlægning for flere solcelleanlæg afventer politisk stillingtagen efter Byrådets temamøde den 22. september 2022. Bilag
- Bilag 1 - Notat Status på solcelleplanlægning
- Bilag 2 - Kort - status på solcelleplanlægning
- Bilag 3 - Praksis for inddragelse af offentligheden i solcelleplanlægningen
- Bilag 4 - Oversigt over bemærkninger
- Bilag 5a - Politiske signaler for solcelleplanlægning
- Bilag 5b - Kommuneplanens retningslinjer for større solcelleanlæg
- Bilag 6 - Opsamling på Byrådets temadag den 10. maj 2022
Økonomiudvalget drøftede og evaluerede solcelleplanlægningen og de politiske signaler og anbefaler, at spørgsmålet om igangsætning af planlægning for flere solcelleanlæg afventer politisk stillingtagen efter Byrådets temamøde den 22. september 2022.
Kopier link til punktet - Print
11: Endeligt regulativ for husholdningsaffald
Sagsnr: 21-020933
SagsfremstillingI forbindelse med implementeringen af den kommende henteordning skal Ringkøbing-Skjern Kommunes Regulativ for Husholdningsaffald opdateres, så det svarer den nye affaldsordning.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 21. juni 2022 udkastet til nyt regulativ for
husholdholdningsaffald. Udkastet har efterfølgende været i offentlig høring på kommunens hjemmeside i perioden 4. juli 1. august 2022.
Der er ikke kommet nogen bemærkninger til udkastet for regulativet i forbindelse med
høringsperioden. Der er derfor ikke lavet ændringer i det endelige regulativ for
husholdningsaffald i forhold til udkastet.
Til orientering er regulativet udarbejdet efter lovbestemte retningslinjer gennem Energistyrelsens
portal NSTAR. Visse dele af regulativet består af obligatorisk tekst og andet af fritekst. Visse
elementer vil derfor først kunne opdateres når regulativet er godkendt af Byrådet. Dette gælder
eksempelvis kontaktperson for regulativet.
Regulativet er udarbejdet i henhold til gældende miljølovgivning, herunder navnlig:
Lov om miljøbeskyttelse (miljøbeskyttelsesloven)
Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører (affaldsaktørbekendtgørelsen)
Bekendtgørelse om affald (affaldsbekendtgørelsen)
Bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk udstyr i omsætning samt håndtering af affald af elektrisk og elektronisk udstyr (elektronikaffaldsbekendtgørelsen)
Bekendtgørelse om batterier og akkumulatorer og udtjente batterier og akkumulatorer (batteribekendtgørelsen)
Bekendtgørelse om visse krav til emballager (emballagebekendtgørelsen)
ØkonomiGenbrug er et brugerfinansieret område.
Ændringerne i regulativet påvirker ikke direkte taksterne.
Ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget oversender sagen til Byrådet til godkendelse.
Teknik- og Miljøudvalget 23-08-2022Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt. BilagBeslutning
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
12: Høringssvar til forslag til landsplandirektiv for en 400 kV højspændingsforbindelse fra Endrup til Idomlund
Sagsnr: 22-017321
SagsfremstillingBolig- og Planstyrelsen har sendt Landsplandirektiv med miljørapport for en 400 kV højspændingsforbindelse fra Endrup til Idomlund i høring. På samme tid har Miljøstyrelsen sendt miljøkonsekvensrapport og udkast til projekttilladelse for 400 kV højspændingsforbindelse fra Endrup til Idomlund i høring. Begge høringer er på 11 uger med høringsfrist den 15. september 2022.
Formålet med dagsorden er, at godkende Ringkøbing-Skjern Kommunes høringssvar til de to høringer.
Historik
Projektansøgning for en ny 400 kV højspændingsforbindelse fra Endrup til Idomlund blev ansøgt i 2018. Miljøstyrelsen har afholdt foroffentlighedsfase i perioden 9. april til 9. maj 2018. Kommunens høringssvar hertil var til politisk behandling den 24. april 2018 i Økonomiudvalget. Kommunens høringsvar er vedlagt som bilag. Essensen af høringsvaret var, at 400 kV ledningsanlægget skulle jordlægges. Miljøstyrelsens svar, på de indkomne bemærkninger, er vedlagt som bilag.
Beskrivelse af projektet
Projektet omfatter en cirka 97 km 400 kV el-forbindelse mellem Endrup i Esbjerg Kommune og idomlund i Holstebro Kommune, heraf etableres cirka 11 km som jordkabler og resten som en luftledning. Den nye el-forbindelse erstatter den eksisterende 150 kV forbindelse. 150 kV forbindelsen nedtages først, når 400 kV forbindelsen er i drift. Linjeføringen for 400 kV luftledningsanlæg vil i videst mulig omfang følge den eksisterende 150 kV linjeføring. Der skal i alt opføres 261 master langs med linjeføringen med en gennemsnitsafstand på cirka 330 meter. Masterne vil være cirka 37 meter høje og 38 meter brede. Der etableres kabelovergange ved højspændingstationen ved Videbæk og Stovstrup. Herudover underbores et el-kabel ved Skjern Å på en strækning af cirka 3,6 km.
Kortet illustrerer kabel-traceets placering.
Landsplandirektivet.
Et Landsplandirektiv kan anvendes til at lokalisere et konkret samfundsmæssig nødvendigt anlæg. Endrup-Idumlund 400 kV projektet fastsætter bindende regler for den kommunale planlægning. Et landsplandirektiv er en bekendtgørelse, der udstedes af Bolig- og Planstyrelsen.
Landsplandirektivet fastlægger de planmæssige rammer og udlægger en arealreservation inden for
hvilken det nye anlæg skal etableres. Landsplandirektivet sikrer også en udbygning af Stoustrup højspændingsstation. Landsplandirektivet erstatter ikke tilladelser efter anden lovgivning. Landsplandirektivet er miljøvurderet efter miljøvurderingsloven, se bilag.
På Bolig- og Planstyrelsens hjemmeside kan høringsmaterialet tilgås på: https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/66608
Materialet kan også tilgås via nedenstående link: Bolig- og Planstyrelsen - høringsmateriale
Miljøkonsekvensrapport.
Miljøkonsekvensrapporten (VVM) belyser de miljømæssige påvirkninger på mennesker, natur og miljø som følge af projektet. Miljøkonsekvensrapporten er ledsaget af udkast til projekttilladelse (§25-tilladelse), se bilag. Tilladelsen meddeles på baggrund af bygherres offentliggjorte miljøkonsekvensrapport samt eventuelle supplerende oplysninger og resultater af de høringer, der er foretaget.
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan høringsmaterialet tilgås: https://mst.dk/service/annoncering/annoncearkiv/2022/jun/endrup-idomlund-forstaerkning-af-elnettet-hoering-af-miljoekonsekvensrapport-og-udkast-til-25-tilladelse/
Materialet kan også tilgås via dette link: Miljøstyrelsen - høringsmateriale
Administrationens bemærkninger.
Der har løbende været afholdt møder og dialog mellem administrationen, Miljøstyrelsen, Energinet og Bolig- og Planstyrelsen, hvor projektets deltajer er blevet drøftet med henblik på at tage planlægnings- og miljømæssige hensyn.
Administrationen har gennemgået det fremsendte høringsmateriale og har ikke faglige bemærkninger til dokumenternes vurderinger og konklusioner.
Det er administrationens vurdering af den væsentligste påvirkning fra 400 kV højspændingsanlægget vil være i forhold til de berørte lodsejere samt den visuelle påvirkning af landskabet og de nærliggende byer herunder Videbæk.
Der er udarbejdet visualiseringer fra udvalgte steder ved 400 kV forbindelsen, for at vurdere på den landskabelige påvirkning. Visualiseringer er vedlagt som bilag.
Det er administrationens vurdering, at etablering af 400 kV forbindelsen, er nødvendig i forhold til kommunens energisatsning med hensyn til at blive selvforsynende med vedvarende energi. Blandt andet er flere igangværende solcelleprojekter afhængig af forbindelsens etablering.
Ved højspændingsstation Stovstrup har kommunen udlagt et erhvervsområde. Udlægget er til energikrævende erhverv. Det er koordineret med Landsplandirektivet.
Forslag til høringssvar
Ringkøbing-Skjern Kommunes høringssvar til Bolig- og Planstyrelsen og Miljøstyrelsen.
Ringkøbing-Skjern Kommune er Danmarks geografisk største kommune og har en vision Naturens - Rige.
Ringkøbing-Skjern Kommune har bidraget til og bidrager fortsat betydeligt til de nationale målsætninger inden for den grønne omstilling, hvilket giver Danmark en styrkeposition på energiområdet. Blandt andet har Ringkøbing-Skjern Kommune siden 2007 foretaget en betydelig udbygning af vindmølleparker, så der i dag står vindmøller med en samlet effekt på 500 MW. Ringkøbing-Skjern Kommune er den kommune i Danmark, der har den suverænt største elproduktion fra vindmøller på land. Samtidig er kommunen i gang med en betydelig udbygning af solcelleanlæg.
Ringkøbing-Skjern Kommune anerkender nødvendigheden af, at den kommende 400 kV forbindelse, vil styrke den samlede el-infrastuktur. Der er et presserende behov for, at el-infrastrukturen udbygges, da det vil understøtte kommunens energisatsning og den nødvendige energisatsning i Danmark.
Ringkøbing-Skjern Kommune finder det dog uhensigtsmæssigt, at kommunens landskaber tilføres et så markant teknisk anlæg, som det er tilfældet med 400 kV-elforbindelsen. Forbindelsen vil blandt andet blive placeret meget tæt på Videbæk by og store attraktive boligudviklingsområder, som er rammelagt i Kommuneplan 2021-2033. Desuden berøres flere ejendomme i det åbne land af luftledningen. Ringkøbing-Skjern Kommune er generelt uforstående overfor, at kommunens borgere ikke kan tilgodeses, ved at jordlægge en væsentlig større andel af ledningsanlægget.
Ringkøbing-Skjern Kommune henstiller til at en større del af ledningsanlægget jordlægges.
Processen - fremover
Når høringsfristen er udløbet behandler Styrelserne de indkomne bemærkninger. Herefter udarbejdes og offentlliggøres det endelige landsplandirektiv og projekttilladelsen (§25-tilladelsen).
Idriftsættelse af strækningen Endrup-Stovstrup forventes i 3. kvartal 2024 mens idriftsættelse af strækningen Stovstrup-Idomlund forventes i 3. kvartal 2025.
Lovgrundlag og juridisk vurderingLov om planlægning
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter
Ingen bemærkninger
EffektvurderingRealisering af 400 kV højspændingsforbindelsen vil understøtte kommunens strategiske energiplan 2019-2023.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at administrationens forslag til høringssvar sendes til Bolig- og Planstyrelsen samt Miljøstyrelsen.
Teknik- og Miljøudvalget 23-08-2022Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt. Bilag
- Ringkøbing-Skjern Kommunes tidligere høringssvar til ideer og forslag
- Miljøstyrelsens svar på høringssvar fra idéfasen
- Forslag til Landsplandirektiv_Endrup til Idomlund
- Udkast til projekttilladelse
- Visualiseringer
Søren Elbæk erklærede sig inhabil og deltog ikke i sagens behandling.
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Søren Elbæk ()
Kopier link til punktet - Print
13: Prioritering af helhedsplaner for byerne
Sagsnr: 15-040273
SagsfremstillingFormålet med dagsorden er en stillingtagen til:
- Prioritering af rækkefølgen for udarbejdelse af helhedsplaner
- Forslag om organisering af en løbende ansøgningsproces
I februar 2022 anbefalede Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget, at helhedsplaner udarbejdes i kronologisk rækkefølge i forhold til anmodning om at komme i betragtning, og at revisionen af helhedsplaner behandles særskilt. Rækkefølgen er følgende:
- Fjelstervang
- Spjald
- Fælles helhedsplan for Stauning, Bork, Hemmet og Skaven Hus
- Hvide Sande
- Lem Stationsby
Efterfølgende har to andre landsbyer ytret ønske om at få udarbejdet en helhedsplan:
- Faster-Astrup
- No
I forhold til No er det administrationen anbefaling, at helhedsplanen for No indarbejdes i forbindelse med revisionen af helhedsplanen for Ringkøbing grundet No’s nære geografiske placering med Ringkøbing.
Prioritering af rækkefølgen for udarbejdelse af helhedsplaner
Der er væsentlige argumenter for at Hvide Sande opprioriteres med baggrund i nedenstående:
- Havnens aktuelle behov for udvikling af en arealdisponeringsplan
- Aktuel mangel på boliger i Hvide Sande by
- Stigende behov for udpegning af områder med flexboligforbud
- Lokale ønsker om flere arealer til turisme og rekreative formål
- Samspilsramt by i flere forhold
Havnens aktuelle behov for udvikling af en arealdisponeringsplan
I foråret 2022 har Hvide Sande Havn igangsat udarbejdelsen af en arealdisponeringsplan for havnens arealer.
Anvendelsen af havnens erhvervsarealer herunder havnebassiner, kajkanter og andre arealer har stor betydning for byens udvikling, da havnen ligger placeret som byens primære centrum.
Der er derfor opstået et akut behov for at se på byens samlede udvikling, da det planlægningsmæssigt ikke er muligt at tage stilling til den fremtidig anvendelse og arealdisponeringsplan af havnens arealer isoleret set og uden sammenhæng med resten af byen.
Det samlede overblik kan opnås via udarbejdelsen af en helhedsplan.
Med baggrund i helhedsplanen kan der efterfølgende udarbejdes et kommuneplantillæg, som ændrer på arealanvendelsen. Kommuneplanstillægget vil svare til den arealdisponeringsplan, som havnen ønsker udarbejdet.
Aktuel mangel på boliger i Hvide Sande by
Der er i dag et aktuelt behov for flere helårsboliger i Hvide Sande.
Da Hvide Sande er præget af helt særlige omstændigheder for byens udbygningsmuligheder, og med et politisk ønske om at udpege områder, hvor der kan ske en fortætning i den eksisterende bymidte, vil det være nødvendigt at se på byens samlede udvikling i forhold til at udvikle nye attraktive boligområder i Hvide Sande by.
Stigende behov for udpegning af områder med flexboligforbud
Antallet af flexbolig-ansøgninger er steget markant i Hvide Sande by igennem de seneste år, og de mange flexboliger har fået en dominerende karakter i bybilledet.
Flexboliger medfører højere boligpriser, kortere liggetider og gør det svære for potentielle tilflyttere at finde en bolig. Store koncentrationer af flexboliger kan have en negativ påvirkning på byens bosætning og udhule bylivet i ydersæsonen. Derfor foreslås en udpegning af områder med forbud mod flexboliger.
Lokale ønsker om flere arealer til turisme og rekreative formål
Der er endvidere et stærkt lokalt ønske om at omdanne udvalgte havnearealer i bymidten til turisme og rekreative formål.
En sådan udpegning af områder til byomdannelse kan udelukkende ske ud fra en helhedsbetragtning af byens udvikling, hvor der stilles skarpt på de planlægningsmæssige udfordringer, der er i forhold til at fastholde havnevirksomheder og erhverv af national interesse med de dertilhørende bindinger.
Samspilsramt by i flere forhold
Placeringen mellem hav og fjord gør, at Hvide Sande by har begrænsede udviklingsmuligheder og er samspilsramt i flere forhold. Blandt andet i forhold til bevaringsværdigt landskab og helt konkret med registreringen af paragraf 3 områder inden for nordhavnens eksisterende erhvervslokalplan og de mest oplagte udvidelsesmuligheder for erhvervshavnen.
Ovenstående udfordringer kan blive belyst i en helhedsplanproces med inddragelse af alle byens aktører. Helhedsplanen vil udstikke en overordnet retning for hele byen og komme med konkrete løsningsforslag og skabe synergier for en samlet udviklingsplan for Hvide Sande by og helt konkret i forhold til ovenstående problemstillinger.
Med udarbejdelsen af en stærk helhedsplan for Hvide Sande by og med argumentation i de begrænsede udviklingsmuligheder byen har, vil det eventuelt være muligt at arbejde for et landplandirektiv, hvor byen kan frisættes for nogle af de planlægningsmæssige bindinger, der hæmmer byens udvikling i dag. Her er det en forudsætning, at ønsket om et landsplandirektiv for Hvide Sande indarbejdes i Planstrategi 2022.
Med baggrund i helhedsplanen for Hvide Sande og eventuelt et landsplandirektiv kan der udarbejdes et kommuneplantillæg, som ændrer på arealanvendelsen.
Forslag om organisering af en løbende ansøgningsproces
For at skabe optimal mulighed for alle byer, landsbyer og landsbyklynger i hele kommunen kan der organiseres et årshjul med en årlig ansøgningsproces, hvor alle byer inviteres til at ansøge om at komme i betragtning.
Processen vil kunne ske med et ansøgningsskema, hvor der blandt andet beskrives byens/ landsbyens eller klyngens engagement og organisering, hvilke temaer der ønskes arbejdet med samt de lokale muligheder for at følge op med implementeringen af helhedsplanen.
Ansøgningsprocessen annonceres og kommunikeres bredt ud i kommunen for eksempel gennem landdistriktskoordinatorerne med en klar beskrivelse af processen og udvælgelseskriterierne.
På baggrund af ansøgningerne vil der efterfølgende kunne fremsendes en ny dagsorden vedrørende en politisk genprioritering af helhedsplaner for byerne en gang årligt.
Forslag til ny prioritering af udarbejdelse af helhedsplaner
Med baggrund i ovenstående foreslås følgende ny prioritering af helhedsplaner:
- Hvide Sande
- Fjelstervang
- Spjald
- Fælles helhedsplan for Stauning, Bork, Hemmet og Skaven Hus
- Lem Stationsby
- Faster-Astrup
- Ringkøbing og No – helhedsplanen for No udarbejdes i samspil med revision af helhedsplan Ringkøbing
Ingen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget:
- beslutter prioriteringen af helhedsplaner herunder om helhedsplan for Hvide Sande skal opprioriteres
- godkender, at der udarbejdes et årshjul med en organiseret ansøgningsproces for alle kommunens byer, landsbyer og landsbyklynger, der kan danne grundlaget for en årlig prioritering af helhedsplanarbejdet.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt, herunder at helhedsplan for Hvide Sande opprioriteres. Bilag
Ingen bilag.
BeslutningTeknik- og Miljøudvalgets anbefaling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
14: Statslig screening af arealer med potentiale til etablering af energiparker – invitation til indmelding af arealer
Sagsnr: 22-017841
SagsfremstillingFormålet med dagsordenen er, at Byrådet beslutter, om Ringkøbing-Skjern Kommune skal indmelde arealer med potentiale til etablering af større energiparker, og i så fald hvilke.
Regeringen og en bred kreds af partier har i juni 2022 indgået Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022. Med aftalen sættes retningen for en ambitiøs udbygning af vedvarende energikilder i Danmark. Ambitionen bygger på en opfattelse af, at det er nødvendigt at gøre Danmark fri af russisk gas, samt at skrue op for tempoet i den nødvendige grønne omstilling.
Målet er at firedoble den danske produktion inden 2030 blandt andet ved at etablere en række større energiparker på land. Ved energiparker forstås større samlinger af landvindmøller og solcelleanlæg med eventuel tilkobling til Power to X-anlæg.
Som en del af den politiske aftale skal Bolig- og Planstyrelsen i samarbejde med Energistyrelsen og Miljøstyrelsen udføre en landsdækkende screening af potentielt egnede arealer til etablering af energiparker.
Kommunerne opfordres til at bidrage til den statslige screening ved at indmelde arealer, som kommunerne vurderer er egnede til etablering af VE-anlæg. Arealerne vil indgå i den samlede statslige screening. Kommunerne har mulighed for at melde arealer ind frem til den 1. oktober 2022.
Det er fortsat kommunerne som har hovedansvaret for at fremme og vedtage lokalplaner for nye VE-projekter. De større energiparker vil være et supplement til den kommunale planlægning og kan for eksempel gå på tværs af kommunegrænser.
Kommunernes forslag vil ikke være bindende for kommunernes planlægning, men alene tjene til at afgrænse arealer, hvor kommuner ønsker, at der ses nærmere på mulighederne for at udpege arealer til en energipark.
Parallelt med screeningen udarbejdes modeller for omfanget af det statslige engagement i udviklingen af energiparkerne, herunder arbejdsdelingen mellem stat og kommuner. Endvidere udarbejdes også forslag til modeller, der kan give de lokalområder og kommuner, der huser energiparker, et tydeligt udviklingsperspektiv, lokale gevinster med videre. Det forudsættes i den forbindelse, at midler til lokal udvikling genereres fra energiparkerne, og at der ikke tilføres statslige midler.
Resultatet af screeningen forelægges aftalepartierne ultimo 2022 sammen med forslag til modeller for det statslige engagement i udviklingen af energiparkerne og modeller, der skal sikre et lokalt udviklingsperspektiv
Statens invitation til indmelding af arealer samt ministerbrev er vedlagt som bilag.
Sammenhæng med proces for Planstrategi 2022
Processen for udarbejdelse af Planstrategi 2022 er igangværende. Et af strategiens emner omhandler energianlæg i det åbne land. Emnet blev drøftet på et temamøde i Byrådet i maj 2022. Opsamlingen fra Byrådets temadag, herunder Byrådets retninger for energianlæg i det åbne land blev godkendt i Byrådet den 14. juni 2022. Opsamlingen er vedlagt som bilag. I opsamlingen fremgår:
Vi skal give mulighed for, at etablere et større energiområde, hvor vindmøller, solceller og Power-to-X er samlet. Der skal tages en dialog med staten i forhold til planlægning af et større energiområde nær Borris skydeterræn.
Processen for udarbejdelse af planstrategien forløber frem til december 2022, hvor planstrategien forventes vedtaget. I processen er indlagt ambassadørgruppemøder og en temadag i Byrådet den 22. september 2022.
Med en tidsfrist for at indmelde arealer den 1. oktober er det nødvendigt, at Byrådet træffer beslutning om, hvorvidt der skal indmeldes arealer, før processen for planstrategien er afsluttet. Såfremt Byrådet beslutter at indmelde arealer, skal dette således ske på baggrund af eksisterende viden.
Lovgrundlag og juridisk vurderingKlimaaftale om grøn strøm og varme 2022
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingDen statslige screening af arealer med potentiale til etablering af energiparker kan understøtte kommunens strategiske energiplan.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet beslutter:
- om kommunen skal indmelde arealer, som skal indgå i statens screening af arealer med potentiale til etablering af energiparker og i så fald hvilke.
Teknik- og Miljøudvalget 23-08-2022
Teknik- og Miljøudvalget tog en indledende drøftelse og afgav signaler til det videre arbejde. Administrationen udarbejder på baggrund heraf et kort notat med anbefalinger, der sendes videre til Økonomiudvalgets behandling af sagen.
- Invitation til indmelding af arealer til statslig screening af arealer med potentiale til etablering af energiparker
- Opsamling på Byrådets temadag den 10. maj 2022
- Notat med anbefalinger til svar på invitation til indmelding af arealer til statslig screening
Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at Borgmesteren bemyndiges til at udfærdige endelig svar til Staten på baggrund af vedlagte notat samt Byrådets drøftelser på temamødet den 22. september 2022.
Kopier link til punktet - Print
15: Velfærdsaftaler på dagtilbuds-, folkeskole-, og ældreområderne
Sagsnr: 22-015910
SagsfremstillingDet fremgår af økonomiaftalen for 2023, at alle 98 kommuner skal have mulighed for at indgå en velfærdsaftale med regeringen og dermed blive frisat fra lovgivningen på et af tre velfærdsområder, dagtilbud-, folkeskole- eller ældreområdet.
Administrationen beder Børne- og Familieudvalget, samt Social- og Sundhedsudvalget indstille til byrådet, hvorvidt der ønskes frisættelse fra lovgivningen på hhv. dagtilbud-, folkeskole- eller ældreområdet.
Regeringen har indgået aftale med Folketingets partier om rammerne for velfærdsaftalerne på ældreområdet, herunder hvilken lovgivning frisættelsen omfatter på området, og hvilke hegnspæle, der fortsat vil gælde. Den politiske aftale om rammer og hegnspæle er vedhæftet.
Aftalen indebærer, at regeringen i den kommende folketingssamling vil fremsætte forslag til lovgivning, der udmønter aftalen og frisætter kommunerne.
De igangværende forhandlinger på folkeskole- og dagtilbudsområdet er endnu ikke afsluttet, og i skrivende stund vides det ikke, hvornår der vil blive indgået en aftale. KL vil udsende information
herom, så snart der er indgået en aftale.
KL har igangsat et fælleskommunalt program for velfærdsforsøg. Formålet med programmet er at understøtte kommunernes arbejde med velfærdsforsøg i forbindelse med frisættelsen og sikre opsamling, erfaringsudveksling og koordination på tværs af kommunerne. Brevet fra KL er vedhæftet sagen.
KL opfordrer alle kommuner til at søge om velfærdsaftale på ét område.
Kommunen skal seneste den 30. september 2022 melde tilbage til KL, hvorvidt man ønsker at indgå en velfærdsaftale på et af de tre områder.
Velfærdsaftale på ældreområdet
Med Aftale om velfærdsaftaler på ældreområdet af 17. december 2020, er der allerede givet mulighed for, at tre kommuner har kunnet indgå velfærdsaftaler på ældreområdet. Med aftalen af 21. juni 2022 udbredes muligheden for at indgå velfærdsaftaler på ældreområdet til alle kommuner.
Aftalen lægger til grund, at kommunerne vil udnytte friheden til at styrke borgernes selvbestemmelse og styrke kvaliteten og fleksibiliteten i velfærden til gavn for kommunernes ældre og deres pårørende, og at kommunerne således fortsat prioriterer velfærden på ældreområdet inden for de nye, friere rammer.
Med henblik på at finde nye, kloge veje i opgaveløsningen på ældreområdet lokalt i kommunerne, skal der i velfærdsaftalerne gives mulighed for i videst muligt omfang at fravige statslige og kommunale regler i en treårig periode. Det er i den sammenhæng vigtigt, at de fravegne statslige og kommunale regler ikke blot erstattes af nye lokale regler, så ældreplejen ikke opnår den ønskede frihed.
Der fremgår af aftalen, at udgangspunktet er, at ledere og medarbejdere i ældreplejen med velfærdsaftalerne får betydelig frihed fra statslige og kommunale regler til at skabe en bedre kvalitet i plejen og omsorgen af den enkelte ældre. Det fremgår af aftalen, at udgangspunktet for velfærdsaftalerne er mest mulig frihed til de lokale plejehjem og hjemmeplejen mv., men at det er kommunerne, der beslutter, hvilke konkrete forandringer friheden skal anvendes til at skabe ude blandt medarbejderne i ældreplejen og de ældre.
Det fremgår af aftalen, at der skal være en åbenhed i, hvad der sker af tiltag i kommunerne, og at der sker inddragelse lokalt af de ældre, deres pårørende, medarbejderne og ældrerådene. Aftalen lægger derfor vægt på, at de lokale ældreråd fortsat inddrages og tages med på råd i forhold til de tiltag, der gøres i kommunerne, så de også i regi af velfærdsaftalerne kan bidrage til at sikre den bedst mulige ældrepleje.
Hegnspæle - ældreområdet
Udgangspunktet for velfærdsaftalerne er, at der gives frihed fra de bestemmelser i serviceloven, der primært vedrører ældre og reglerne i friplejeboligloven under social- og ældreministerens ressort. Aftalepartierne er enige om, at kommuner, plejehjem og hjemmeplejen så vidt muligt skal frisættes herfra.
For at sikre fokus på ældreområdet, kan en borger ikke omfattes af velfærdsaftalen, hvis pågældende tillige modtager typer af hjælp, der primært gives til mennesker med handicap eller psykiske lidelser, herunder
- Socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 85
- Kontant tilskud til ansættelse af hjælpere efter servicelovens § 95
- Borgerstyret personlig assistance efter servicelovens § 96
- Ledsageordning efter servicelovens § 97
- Kontaktpersonordning til døvblinde efter servicelovens § 98
- Støtte-kontaktperson til blandt andre personer med sindslidelser efter servicelovens § 99
- Hjælp til dækning af nødvendige merudgifter efter servicelovens § 100
- Beskyttet beskæftigelse efter servicelovens § 103
- Aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens § 104
- Midlertidigt botilbud efter servicelovens § 107
- Længerevarende botilbud efter servicelovens § 108
- Støtte til køb af bil efter servicelovens § 114
- Pasning af nærtstående efter servicelovens § 118
Der vil fortsat være hegnspæl for aftalen, der skal efterleves i ældreplejen:
- Kommunalbestyrelsens ansvar.
- Borgerne skal have den hjælp og pleje, som de har behov for.
- Skriftlig oplysning om, hvilke hjælp, der er bevilget.
- Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med plejen.
- Reglerne om magtanvendelse.
- Reglerne om plejevederlag til døende, mv.
- Pligt til at give oplysninger til Plejehjemsoversigten
- Reglerne om frit valg af leverandør af praktisk hjælp, personlig pleje samt madservice, herunder frivalgsbeviser.
- Reglerne om ældreråd.
Velfærdsaftale på folkeskole- og dagtilbudsområdet
Som tidligere nævnt er der i skrivende stund ikke indgået aftale på folkeskole- og dagtilbudsområdet. Det er derfor forudsat i denne sag, at en aftale - på linje med aftalen for ældreområde - vil ligge sig meget tæt op ad de tidligere aftaler om velfærdsaftaler på folkeskole- og dagtilbudsområdet fra december 2020.
Aftalerne ligger til grund, at kommunerne vil udnytte friheden til at prioritere og styrke kvaliteten i velfærden til gavn for kommunernes børn og deres forældre. Aftalerne giver mulighed for at fravide statslige og kommunale regler i videst muligt omfang, så der lokalt kan findes nye, kloge veje i opgaveløsningen.
Det er i den sammenhæng vigtigt, at de fravegne statslige og kommunale regler ikke blot erstattes af nye lokale regler, så skolerne og dagtilbuddene ikke opnår den ønskede frihed. Kommunerne forpligtes derfor til at søge politiske opbakning til i videst muligt omfang at fjerne kommunal regulering og dokumentationskrav, mv., således skolerne og dagtilbuddene opnår den ønskede frihed.
Aftalen indeholder hensigtserklæringer om, at frisættelsen skal medføre at lokale ledelser, skole- og forældrebestyrelser, forældrene, elevrådene, eleverne og medarbejderne inddrages aktivt i de lokale processer med at skabe nye løsninger. Skole- eller forældrebestyrelsen spiller i den forbindelse en helt central rolle i at udvikle skolen eller dagtilbuddet i den retning, der stemmer bedst overens med de lokale ønsker og behov. Ligeledes spiller elevrådet en central rolle i forhold til at sikre, at eleverne inddrages i væsentlige beslutninger om deres skole. Derfor skal de tidligt i processen tages med på råd, så der fra start sikres opbakning hele vejen rundt. Det er et centralt opmærksomhedspunkt for aftalepartierne, at det er afspejlet i de endelige velfærdsaftaler, som indgås med kommunerne.
Aftalen indebærer ikke ændringer fsva. fri- og privatskolerne.
Hegnspæle - dagtilbudsområdet
Udgangspunktet for velfærdsaftalerne på dagtilbudsområdet er frihed fra dagtilbudsloven og tilhørende bekendtgørelser. Der vil dog være nogle få centrale hegnspæle, som kommuner og dagtilbud fortsat vil skulle efterleve:
- Kommunalbestyrelsens ansvar
- Formålsbestemmelsen for dagtilbud
- Ejer- og driftsformer, herunder etableringsret for privatinstitutioner
- Tilskud og forældrebetaling
- Forsyningsforpligtelse og pasningsgaranti
- Børneattester
- Klageadgang til Ankestyrelsen
- Støtte i dagtilbud
- Dansk som hovedsprog
- Ret til plads i anden kommune
- Tilskud til private pasningsordninger
Hegnspæle - folkeskoleområdet
Udgangspunktet for velfærdsaftalerne på folkeskoleområdet er frihed fra folkeskoleloven og tilhørende bekendtgørelser samt reglerne om uddannelsesparathedsvurdering i lov om kommunal indsats for unge under 25 år. Der vil være nogle få centrale hegnspæle, som kommuner og folkeskoler fortsat vil skulle efterleve:
- Kommunalbestyrelsens ansvar
- Formålsbestemmelsen for folkeskoler
- De omfattede skoler skal "stå mål" jf. krav til fri- og privatskoler
- Elever har krav på vederlagsfri optagelse i en folkeskole
- Undervisningspligtens indtræden
- Frit valg af skole
- Bestemmelser, der relaterer sig til, at elever skal have den nødvendige støtte i undervisningen
- Børneattester
- Folkeskolens afgangsprøver
- Vurdering af elevernes uddannelsesparathed
- Elevernes ret til et godt undervisningsmiljø
- Elevernes ret til elevråd
- Skolebestyrelsens tilsyn med skolens virksomhed, mv.
- Klageadgang til Ankestyrelsen og Klagenævnet for Specialundervisning
Ældrerådet har følgende bemærkning til sagen dateret 16.08.2022:
Ældrerådet ønsker frisættelse fra lovgivningen på ældreområdet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiUdgifter i forbindelse med velfærdsaftalen afholdes inden for udvalgets eksisterende budgetramme.
Ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller til
- Børne- og Familieudvalget, samt Social- og Sundhedsudvalget, at det indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, hvorvidt der ønskes frisættelse fra lovgivningen på hhv. dagtilbud-, folkeskole- eller ældreområdet
- Økonomiudvalget at der indstilles til byrådet en prioritering af udvalgenes ønsker, således at der indmeldes til KL ét ønske og evt. alternativer, jf. borgmesterbrevet.
Børne- og Familieudvalget 17-08-2022
Børne- og Familieudvalget anbefaler, at Social- og Sundhedsudvalget peger på det område, der skal indmeldes til KL. Udvalget peger på folkeskoleområdet som alternativ.
Fraværende: Dan K. Jørgensen.
Social- og Sundhedsudvalget 17-08-2022
Social- og Sundhedsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, at de ønsker at ældreområdet frisættes.
- Borgmesterbrev vedr. udvælgelsesproces for velfærdsaftaler på folkeskole-, dagtilbuds- og ældreområdet
- Aftale om udbredelse af velfærdsaftaler på ældreområdet
- Aftale om velfærdsaftaler på folkeskoleområdet - 2020
- Aftale om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet - 2020
Økonomiudvalget anbefaler Social- og Sundhedsudvalgets indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
16: Frigivelse af anlægsmidler til etablering og renovering af skoletoiletter
Sagsnr: 22-015259
SagsfremstillingI perioden 2018 - 2022 er der i alt afsat et samlet rådighedsbeløb på 4,827 mio. kr. på anlægsbudgettet til etablering og renovering af toiletter på kommunens folkeskoler. Byrådet har tidligere givet en anlægsbevilling på 1,799 mio. kr. til formålet finansieret af rådighedsbeløbet. Administrationen søger nu om frigivelse af det restende rådighedsbeløb på 3,028 kr.
Anlægspuljen blev i sin tid oprettet, fordi der er kommet fokus på, at flere og flere skoleelever både på landsplan og i Ringkøbing-Skjern Kommune har udfordringer med at gå på toilettet, når de er i skole. Mange elever holder sig længe med fysisk ubehag og koncentrationsbesvær til følge. Der kan være flere årsager til, at elever ikke vil gå på toilet i skoletiden; for de mindste elever kan der være andre årsager end for større elever. Nogle af de gængse problematikker er lugt, akustik, manglende tryghed og simpelthen mangel på toiletter. Ved nybyggeri planlægges et toilet pr. 15 elever, hvilket ikke var gængs standard, da mange af kommunens skoler blev opført.
Det er Ejendomscentret, som har disponeret over midlerne i anlægspuljen. Pengene har været brugt der, hvor man har skønnet, at behovet har været størst.
For at give den enkelte elev en oplevelse af tryghed og privatliv, anbefaler Ejendomscentret at etablere lukkede toiletrum med fuldt isolerende vægge fra gulv til loft samt lyddør omkring det enkelte toilet. Det er vigtigt at vælge alderssvarende interiør ved at tænke målgruppen ind og anvende toiletter og vaske tilpasset brugerne i størrelse og antal. Derudover har Ejendomscentret opmærksomhed på både belysning og udsmykning/farveholdning som noget, der kan gøre toiletoplevelsen god.
Efter ny screening af skoletoiletterne rundt på skolerne sammenholdt med nuværende elevtal, har Ejendomscenteret planlagt indsatser inden for tre kategorier: 1) Nyetablering af toiletter, 2) Totalrenovering, 3) Overfladerenovering
Nyetablering af toiletter
- Vorgod-Barde Skole – der er en underdimensionering i antal af toiletter på skolen. Yderligere tilgang af elever det kommende skoleår gør problemet større. Det er muligt at etablere ekstra toiletter ved inddragelse af depotplads, hvilket skolen er indstillet på.
- Ådum Skole – der forefindes 2 toiletter i stueetage til ca. 75 elever, så mulighederne for nyetablering skal undersøges. Ejendomscentret forventer at kunne finde en løsning, så mindst ét ekstra toilet kan etableres.
Totalrenovering – toiletter, der er så nedslidte og utidssvarende, at der skal gøres en større indsats på indretning såvel som renovering af overflader og udskiftning af sanitet
- Vorgod-Barde Skole (eksisterende toiletter)
- Ringkøbing Skole (toilet ved SFO)
- Opsund dagskole (toiletter i både drenge- og pigeafsnit)
Overfladerenovering på enkelte toiletter samt mindre indsatser på f.eks. belysning og udsmykning
- Hee Skole
- Hvide Sande Skole
- Nr. Vium-Troldhede Skole
- Fjelstervang Skole
Ingen bemærkninger.
ØkonomiØkonomi bemærker, at der på nuværende tidspunkt er afholdt udgifter for i alt 2,095 mio. kr.
Da anlægsbevillingen kun er på 1,799 mio. kr., er der altså afholdt udgifter for 0,296 mio. kr. mere end der er givet en anlægsbevilling til. Den nye anlægsbevillig på 3,028 mio. kr. skal også dække dette forbrug. Det betyder, at der er 2,732 mio. kr. tilbage til nye projekter.
EffektvurderingDet forventes, at renovering og nyetablering af toiletter vil øge elevernes trivsel mærkbart.
IndstillingAdministrationen indstiller,
- at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 3,028 mio. kr., som finansieres af de afsatte rådighedsbeløb i årene 2020-2022, og
- at Ejendomscentret bemyndiges til at fordele midlerne til projekter på skolerne ud fra en vurdering af, hvor behovet er størst, og hvor der kan opnås de største gevinster for pengene.
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Dan K. Jørgensen. Bilag
Ingen bilag.
BeslutningØkonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
17: Tillægsbevilling til den kommunale bredbåndspulje
Sagsnr: 20-015504
SagsfremstillingØkonomiudvalget skal tage stilling til, om der skal tilføres yderligere 300.000 kr. til den kommunale bredbåndspulje, der kan bruges til tilskud til lokale projekter, der søger ind på den nationale bredbåndspulje.
Baggrund
Med aftalen Mere liv i bymidter og landdistrikter besluttede partierne bag finanslovsaftalen at videreføre den nationale bredbåndspulje i 2022 med 100 mio. kr. og dermed forsætte med at skabe bedre internet hos de dårligste dækkede adresser i Danmark.
Med opbakning fra Erhvervs- og Vækstudvalget har kommunens Økonomiudvalg i perioden 2018 til 2021 bevilget i alt 1.450.000 kr. til den kommunal bredbåndspulje, som lokale projekter har kunnet søge i forbindelse med deres ansøgninger til den nationale bredbåndspulje. Derudover har landdistriktsrådet bevilget 31.000 kr. fra landdistriktspuljen. I alt 1.481.000 kr.
Fra 2018 til 2021 har 21 projekter i Ringkøbing-Skjern Kommune samlet set opnået 32.960.000 mio. kr. i støtte fra den nationale bredbåndspulje - heraf 9.575.800 mio. kr. alene i 2021. De 21 projekter omfatter i alt 1259 adresser. Ringkøbing-Skjern Kommune har støttet de enkelte projekter med 1.000 kr. pr. adresse, for at øge chancerne for, at bredbåndsprojekterne får tilsagn fra den nationale bredbåndspulje. Sidste år fik alle ansøgte projekter i kommunen tilskud fra den nationale pulje.
I juni 2022 bevilgede Økonomiudvalget 300.000 kr. oven i de 223.000 kr., der resterede i puljen fra 2021. Denne pulje på 523.000 kr. er nu opbrugt. Administrationen vurderer på baggrund af de allerede annoncerede projekter til styrelsen, henvendelser fra borgere samt nyligt indkomne ansøgninger til den kommunale bredbåndspulje, at der er et behov for yderligere 300.000 kr. til støtte til projekter, der søger ind på den nationale bredbåndspulje i 2022.
Kommunens administration har afholdt informationsmøder i Finderup, No, Herborg og Bølling om styrelsens og kommunens tilskudsmuligheder i 2022. Derudover har Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur sendt breve ud til tilskudsberettigede husstande om muligheden for at søge den nationale pulje.
Den 7. juni flyttede hele teleområdet fra Energistyrelsen til Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI). Information om styrelsens bredbåndspulje for 2022 kan findes her:
https://sdfi.dk/digital-infrastruktur/bredbaand/bredbaandspuljen
Tilknytning til politikker og strategier
Med kommunens Landdistriktspolitik er det besluttet at arbejde for en bedre mobilitet igennem en forbedret fysisk og digital infrastruktur.
Det er desuden en målsætning i kommunens Erhvervspolitik at styrke områdets adgang til digital infrastruktur af høj kvalitet.
Erhvervs- og Vækstudvalget vedtog i september 2018 en ny handleplan for bedre mobil- og bredbåndsdækning. Af handleplanen fremgår det, at Ringkøbing-Skjern Kommune vil yde en strategisk indsats for at sikre erhvervslivet og borgerne en geografisk set bredere dækning af hurtige, stabile og pålidelige internetforbindelser. Som led i denne indsats blev det samtidigt besluttet at arbejde for at gøre det nemmere for borgere at opnå tilskud i relevante nationale puljer.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiPå landdistriktsområdet er der i 2022 i Ringkøbing-Skjern Kommune budgetteret med 429.000 kr. til landdistriktsudvikling. Der resterer 639.000 kr. til landdistriktsudvikling i udisponerede midler. Med en ny bevilling på 300.000 kr. til den kommunale bredbåndspulje, vil der således være 339.000 kr. i budgettet til andre aktiviteter og projekter på landdistriktsområdet i 2022.
Der resterer 0 kr. i den kommunale bredbåndspulje. Med yderligere 300.000 kr. vil den kommunale bredbåndspulje kunne komme 300 husstande til gavn. Der gives 1.000 kr. fra den kommunale bredbåndspulje i støtte pr. adresse, der er fuldmagt fra i et bredbåndsprojekt.
Eventuelle tilskud fra den kommunale bredbåndspulje udbetales kun til projekter, der modtager støtte fra den nationale bredbåndspulje. Det kommunale tilskud udbetales til den udførende leverandør, når projektet er gennemført.
EffektvurderingDet er stabene Personale og Digitalisering samt Viden og Strategis vurdering, at den kommunale pulje har været medvirkende til den øgede lokale interesse for at søge ind på den nationale bredbåndspulje, og at en ny pulje vil have samme effekt. Stabene vurderer desuden, at puljen vil støtte landdistriktspolitikkens mål om, at flere landsbyer og landdistrikter opnår bedre bredbåndsdækning.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Økonomiudvalget godkender, at den kommunale bredbåndspulje tilføres 300.000 kr. til tilskud til nye projekter i Ringkøbing-Skjern Kommune, der søger støtte fra den nationale bredbåndspulje i 2022. Midlerne tildeles efter først-til-mølle-princippet.
BilagIngen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt. Merudgiften finansieres af Landdistriktspuljen.
Kopier link til punktet - Print
18: Delegationsplan for Økonomiudvalget
Sagsnr: 20-010994
SagsfremstillingDelegationsplanen for Økonomiudvalget fremsendes til udvalgets orientering.
Formålet med delegationsplanen er at skabe overblik over, hvem der har kompetence til at træffe
afgørelser i en given sag.
Delegationsplanen skitserer arbejdsdelingen mellem Byråd, udvalg og administration.
Delegationsplanen er tænkt som et praktisk opslagsværk, som kan give politikere og
medarbejdere et overblik over sagsgange og beslutningskompetencen inden for de vigtigste
lovgivnings- og beslutningsområder.
Det følger af styrelseslovens § 2, stk. 1, at Byrådet har det overordnede ansvar for hele den
kommunale virksomhed, men ikke, at alle beslutninger skal træffes af Byrådet.
Det forhold, at en kompetence i lovgivningen er tillagt Byrådet, indebærer således
som udgangspunkt ikke, at Byrådet er afskåret fra at delegere sin kompetence til
et udvalg eller den kommunale administration.
Særligt for økonomiudvalget fremgår det af styrelseslovens § 18, at udvalget har lovbestemte opgaver, der retter sig mod den kommunale organisations egne forhold, herunder særligt de økonomiske og administrative forhold inden for samtlige kommunens administrationsområder samt spørgsmål vedrørende løn- og personaleforhold.
Byrådet godkendte på dets møde den 7. december 2021 på indstilling fra Økonomiudvalget delegationsplanen for Ringkøbing-Skjern Kommune.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Økonomiudvalget tager orienteringen til efterretning.
BilagBeslutningTaget til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
19: Gensidig orientering
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningOrientering fandt sted.