Referat: 14. juni 2022 kl. 15:00

Mødelokale Videokonference, Rådhuset, Ved Fjorden 6, Ringkøbing
Økonomiudvalget

Deltagere

  • Jens Jacob Østergaard
  • Jakob Agerbo
  • Hans Østergaard
  • Lennart Qvist
  • Niels Rasmussen
  • Søren Elbæk
  • Kristian Andersen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Jakob Agerbo ()
  • Søren Elbæk ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Offentliggørelse af planforslag for udvidelse af et erhvervsområde i det østlige Troldhede

Sagsnr: 22-002557

Sagsfremstilling

Baggrund
Økonomiudvalget besluttede den 22. marts 2022, at igangsætte udarbejdelse af plangrundlaget for et område på cirka 60 hektar til erhvervsformål i det østlige Troldhede samt et tilhørende tillæg til Spildevandsplan 2019-2027.

Formål
Lokalplanen har til formål at muliggøre anvendelse og byggeri til let industri i miljøklasse 3-4. Derudover har lokalplanen til formål at sikre:

  • Indpasning i landskabet, herunder blandt andet fortsat kig til og fra Troldhede Kirke samt en ny grøn afgrænsning af Troldhede mod det åbne land. 
  • Naboarealer mod støj gennem bestemmelse om bebyggelsens placering og udformning, samt krav om afskærmende beplantning. 
  • Antallet og funktionen af forskellige overkørsler til erhvervsområderne 
  • Beskyttelse af grundvandet og at overfladevand forsinkes i området til den nye fabrik inden udløb til Pårup Bæk.

Områdets disponering og bebyggelse
Planlægningen opdeles overordnet i tre delområder, hvoraf det ene delområde omfatter området med den eksisterende fabrik nordvest for Østergade og jernbanen. Syd for Kirkegade og jernbanen inddrages et større areal til henholdsvis en ny fabrik (delområde B) længst mod nord samt til et grønt område mellem kirken og den nye fabrik (delområde C), se bilag og kort herunder. En ny krydsning af jernbanen er ikke længere en del af det nærværende planforslag, da den ansøgte placering ikke længere er relevant for Troldtekt.

Figur med oversigt over lokalplanområdet, delområder og byggefelter.

Lokalplanen giver mulighed for opførelse af nyt byggeri inden for byggefelt A1 og A2 i delområde A og byggefelt B1 og B2 i delområde B. 

Lokalplanen fastlægger, at der alene må etableres byggeri inden for byggefelter i delområde A og B. Ligeledes må der alene ske oplag af råtræ i disse delområder. Delområde C skal friholdes for byggeri og anlæg. Det samme gælder matrikel 1to, Viumkrog, Nr. Vium, der ligger i delområde A. 

I delområde A må der i tilknytning til den eksisterende fabrik (byggefelt A1) etableres yderligere 5.000 m2 bebyggelse, mens der må opføres en administrationsbygning (i byggefelt A2) på op til 2.000 m2. Bygningshøjden fastholdes i byggefelt A1 til maksimalt 10 meter. Undtaget herfra er anlæg, der er nødvendige for virksomhedens drift. Inden for byggefelt A2 må bygningshøjden ikke overstige 12,5 meter. Dette gælder også værn omkring eventuel tagterrasse. Der er derfor mulighed for op til 3 etager, hvoraf tagterrassen er den tredje etage. 

Inden for delområde B må bebyggelsen ikke overstige henholdsvis 8,5 meter i byggefelt B1 og 12,5 meter i byggefelt B2. Undtaget herfra er anlæg, der er nødvendige for virksomhedens drift. Der må samlet opføres op til 70.000 m2 bebyggelse inden for delområde B.

Lokalplanen stiller krav om, at bebyggelsen opføres med sammenhængende facader/støjskærme mod naboerne på Industrivej og Mølgårdsvej (delområde A) samt Kirkegade 1 og Kirkegade 24 (delområde B). Der stilles derudover krav om etablering af en støjvold syd for den nye fabrik, så naboerne, herunder kirken, mod sydvest skærmes mod støj. 

Oplag af råtræ placeres mod øst/nordøst inden for delområde A samt mod syd/sydøst i delområde B. Der friholdes arealer til indsigt til kirken langs Kirkegade. Derudover friholdes kig fra kirken mod øst til det åbne landskab.

Forhold til anden planlægning
Planlægningen er ikke i overensstemmelse med kommuneplan 2021-2033. Der er derfor udarbejdet et tillæg til kommuneplanen. Med tillægget udvides det eksisterende rammeområde til erhvervsformål nord for banen og der udlægges et nyt rammeområde til erhverv syd for Kirkegade. Derudover tilrettes udpegningen af større sammenhængende landskaber og områder til skovrejsning samt andre retningslinjer konsekvensrettes.

Dele af planlægningen er ikke i overensstemmelse med Spildevandsplan 2019-2027. Der er derfor udarbejdet et forslag til Tillæg 7 til Spildevandsplanen, som omfatter to nye oplande TH21 og TH22. 

Dele af oplandene er berørt af indvindingsopland til Troldhede Vandværk. Derfor bliver oplandene kloakeret for spildevand, som ledes til Tarm Renseanlæg, mens tag- og overfladevand håndteres lokalt. Tag- og overfladevand for det nye erhvervsområde syd for Kirkegade afledes til regnvandsbassin med udledning til Pårup Bæk. Vandløbsstrækningen, hvortil der udledes fra regnvandsbassin, er beliggende i Herning kommune.

Den maksimale befæstelsesgrad for de to oplande må ikke overskride 54 %, da udledningen af næringsstoffer til Ringkøbing Fjord ellers vil stige. Dette befæstelseskrav fra Spildevandstillægget er indarbejdet i plangrundlagets bestemmelser.

Miljøvurdering
Der har været gennemført en miljøvurdering af forslag til Tillæg 30 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 484 samt forslag til Tillæg 7 til Spildevandsplan 2017-2027. 

Der er derfor udarbejdet en miljørapport. I miljørapporten behandles:

  • Støj, herunder virksomhedsstøj og trafikstøj
  • Trafik, herunder kapaciteten på Kirkegade og Paarupvej
  • Landskab, herunder påvirkningen af Troldhede Kirke, skyggekast ved naboer og belysning.
  • Vand, herunder grundvand og overfladevand samt vandmiljøet.

Miljørapporten konkluderer, at en realisering af plangrundlagets bygge- og anvendelsesmuligheder samt spildevandstillæggets kloakeringsløsning ikke vil medføre en væsentlig indvirkning på miljøet, idet de i miljørapporten foreslåede afbødende foranstaltninger er indarbejdet i plangrundlaget og i tillægget til spildevandsplanen. Derudover vil der ske en opfølgning i den tilhørende udledningstilladelse og miljøgodkendelse af virksomheden samt i forbindelse med overkørselstilladelse og godkendelse af vejprojektet.

Andre særlige forhold
Etablering af en ny fabrik samt udbygning i tilknytning til den eksisterende fabrik vil blandt andet kræve en miljøgodkendelse og byggetilladelse samt godkendelse af et vejprojekt, herunder overkørselstilladelser.

Derudover vil en realisering af plangrundlaget kræve reduktion af skovbyggelinjen eller dispensation fra denne. Byggeri inden for delområde B kræver desuden, at der meddeles tilladelse til udledning af rent overfladevand til Pårup Bæk. 

Foroffentlighed
Der har været indkaldt ideer og forslag til planlægningen i perioden fra den 28. marts til og med den 11. april 2022. Derudover har der været indkaldt input til afgrænsningen af miljørapportens indhold fra berørte myndigheder. Der er i alt modtaget 11 bemærkninger, se bilag. Der er modtaget svar fra følgende berørte myndigheder: Miljøstyrelsen, Ribe Stift, Herning Kommune, Politiet og Ringkøbing-Skjern Museum. Der er ikke modtaget bemærkninger fra Bane Danmark eller fra Slots- og kulturstyrelsen. Seks omkringliggende naboer (inklusiv Troldhede Menighedsråd) har fremsendt ideer og forslag.
Bemærkninger omhandler blandt andet støj fra erhvervsområdet og øget trafik, landskab, herunder oplevelsen af kirken, skygge-, lys- og støvgener, værdiforringelse, trafiksikkerhed, overfladevand, vandmiljøet og grundvand.
Bemærkningerne har indgået i afgrænsningen af miljørapportens indhold og i blandt andet lokalplanens bestemmelser. 

Offentlig høring 
Planforslagene og forslaget til spildevandstillægget forventes sendt i offentlig høring før sommerferien og indtil efter sommerferien. Der afholdes borgermøde vedrørende planforslagene i offentlighedsperioden. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven
Miljøvurderingsloven
Miljøbeskyttelsesloven
Spildevandsbekendtgørelsen
Vejloven

Økonomi

Ringkøbing-Skjern Kommune kan blive mødt af krav om overtagelsespligt i op til 4 år efter vedtagelsen af lokalplanen, jævnfør planlovens § 47a, da ansøger ikke ejer alle de arealer, der ønskes planlagt og da planområdet delvis anvendes til landbrugsformål.

Det skal desuden afklares, hvorvidt der skal ske udbygning af Kirkegade, jævnfør vejlovens § 8, stk. 1, der forpligtiger kommunen som vejmyndighed til at holde sine offentlige veje i den stand, som trafikkens art og størrelse kræver. Der kan komme udgifter til kommunen i den forbindelse, jævnfør vejlovens § 8, stk. 2.

Administrationen har oplyst Troldtekt, at de kan forvente, at blive mødt med krav om etablering af et kanaliseringsanlæg og betaling heraf i forbindelse med overkørselstilladelsen til den nye fabrik, jævnfør vejlovens § 49, stk. 5 og 6.

Effektvurdering

Udvidelse af mulighederne for en af kommunens større produktionsvirksomheder vurderes at være i overensstemmelse med visionen om vækst og udvikling.

Indstilling

Beslutningen fra det ekstraordinære møde med Teknik- og Miljøudvalget foreligger forud for Økonomiudvalgets behandling.

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at: 

  1. Forslag til Tillæg 30 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 484 for et område til erhvervsområde ved Østergade og Kirkegade i Troldhede vedtages og fremlægges i offentlig høring i 8 uger. 
  2. Notatet med behandling af ideer og forslag samt bemærkninger fra berørte myndigheder godkendes og anvendes til besvarelse.
  3. Forslag til Tillæg 7 til Spildevandsplan 2019-2027 vedtages og fremlægges i offentlig høring i 8 uger.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt med den tilføjelse, at miljørapporten godkendes og vedlægges planforslagene i offentlig høring.

Fraværende
  • Jakob Agerbo ()
  • Søren Elbæk ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Fraværende
  • Søren Elbæk ()
  • Jakob Agerbo ()
Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing