Referat: 24. marts 2025 kl. 08:00
Deltagere
- Bent Hauge Brodersen
- Irvin Christensen
- Jesper Lærke
- Hans Østergaard
- Marie Kamp From
- Jens Jensen
- Søren Elbæk
Referat
- Godkendelse af dagsorden
- Virksomhedsbesøg
- Ansøgning om midler til profilering i forbindelse med Hvide Sande II
- Ansøgning om midler til Arbejdskraftrådets ekskursion til Jammerbugt Kommune
- Drifts- og anlægsoverførsler fra 2024 til 2025
- Centerbyernes rapportering på forbrug af BYFORA midler for året 2024
- Handlingsplan for Turismepolitikken 2025-2027
- Handlingsplan for Fødevarepolitikken 2025-2027
- Handlingsplan for Handelspolitikken 2025-2027
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningGodkendt.
Fraværende- Marie Kamp From ()
Kopier link til punktet - Print
2: Virksomhedsbesøg
Sagsnr:
SagsfremstillingUdvalgsmødet holdes på rådhuset i Ringkøbing, hvor udvalget får besøg af Destination Vesterhavets direktør Majken Graver.
Destination Vesterhavet er det officielle destinationsselskab for Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner og Danmarks største turismedestination med over 10 millioner årlige overnatninger. Turismen genererer en omsætning på mere end 8 milliarder kroner og skaber arbejdspladser i hele området.
Siden december 2024 har Majken Graver stået i spidsen for Destination Vesterhavet som direktør. Med en baggrund inden for museums- og oplevelsesøkonomi samt erfaring fra bl.a. Varde Museerne bidrager hun med stærk faglighed inden for gæsteoplevelser og destinationsudvikling.
Destination Vesterhavet arbejder målrettet på at styrke skuldersæsonerne, tiltrække flere internationale gæster og fremme innovation i turismeerhvervet. Med en stærk lokal forankring og tætte partnerskaber på tværs af erhvervsliv og kommuner spiller Destination Vesterhavet en central rolle i udviklingen af en bæredygtig og konkurrencedygtig turismebranche på Vestkysten.
BilagIngen bilag.
BeslutningBesøg fandt sted.
Fraværende- Marie Kamp From ()
Kopier link til punktet - Print
3: Ansøgning om midler til profilering i forbindelse med Hvide Sande II
Sagsnr: 25-005260
SagsfremstillingErhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget modtager her ansøgning om anvendelse af 180.000 kr. i budgettet for Profilering og Bosætning til en kampagne, der skal profilere kommunen i den periode, hvor Hvide Sande II vises på TV2 og TV2 Play og tiden efter.
TV-serien Hvide Sande II får premiere den 23. marts på TV2-Play og den 30. marts på TV2. Serien består af 6 afsnit, der vises søndag aften kl. 20.00. Hvide Sande II er optaget på forskellige lokationer i Ringkøbing-Skjern Kommune, som en krimiserie, der udspiller sig især i Hvide Sande og omegn.
I tilknytning hertil ønskes gennemført en brandingkampagne med henblik på at øge kommunens kendskabsgrad i hele landet og øge antallet af potentielle nye borgere.
Der er allerede iværksat udvikling af en profilerings-kampagne til 70.000 kr., mens selve afviklingen af kampagnen beløber sig til 180.000 kr. Kampagnen vil primært være online markedsføring og enkelte fysiske bannere, der blive hængt op på relevante steder i Hvide Sande bl.a. Blåtårn og Lyngvig Fyr.
I forbindelse med, at Hvide Sande I blev vist på TV2 og TV2 Play i foråret 2024, blev der afviklet en lignende kampagne med et budget på 250.000 kr. ekskl. produktion og udvikling af kampagnen. Serien blev solgt til TV2’s søstre kanaler i Norge og Sverige og en række andre lande som Tyskland, Frankrig, Spanien, Grækenland, New Zealand, Australien og Japan. TV2 oplyser, at Hvide Sande II indtil videre er solgt til Norge og Sverige.
Seeranalyser fra Hvide Sande I viser, at en gennemsnitsseer på TV2 er 63 år og på TV Play lidt yngre. De otte afsnit i Hvide Sande I-serien blev set af mellem 650.000 og 1.000.000 seere.
For at udnytte den eksponering, der vil være i forbindelse med afvikling af serien, vælger vi at afvikle en brandingkampagne i samme periode. Brandingkampagnen vil være målrettet den primære målgruppe, unge, unge par og unge børnefamilier inden børnene starter skole, som er den primære målgruppe for Ringkøbing-Skjern Kommunes profilering- og bosætningskampagner.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiDer søges om 180.000 kr. fra vækstpuljen for Profilering og Bosætning. Beløbet dækker produktion af kampagnemateriale og annonceringen. Kampagnen vil især bestå af digital markedsføring og udendørs bannere, der vil blive hængt op på signatursteder i Hvide Sande.
I vækstpuljen for Profilering og Bosætning er der årligt 1.190.000 kr., hvoraf der er disponeret 2.240.000 kr. i 2025. Hertil forventes overført 1.999.000 kr. fra 2024 til 2025.
EffektvurderingKampagnen afvikles sideløbende med, at Hvide Sande II vises på TV2 og TV2Play, og det forventes at øge kendskabsgraden til kommunen og øge antallet af potentielle nye borgere.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget godkender ansøgningen om anvendelsen af 180.000 kr. fra vækstpuljen for Profilering og Bosætning.
BilagIngen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Marie Kamp From ()
Kopier link til punktet - Print
4: Ansøgning om midler til Arbejdskraftrådets ekskursion til Jammerbugt Kommune
Sagsnr: 25-007318
SagsfremstillingFormandskabet i Arbejdskraftrådet anerkender de aktuelle udfordringer og potentialer forbundet med tiltrækning og tilknytning af kvalificeret arbejdskraft i både service-, restaurant- og turismebranchen samt i industrien. For at styrke vidensgrundlaget og understøtte udviklingen i Ringkøbing-Skjern Kommune planlægger formandskabet en ekskursion til Jammerbugt Kommune den 27.-28. maj 2025.
Ekskursionen er bygget op omkring to centrale temaer:
- Tiltrækning af sæsonbetinget, kvalificeret arbejdskraft – samarbejde og innovative løsninger. Temaet fokuserer på, hvordan virksomheder i turisme- og oplevelsesindustrien formår at tiltrække og tilknytte sæsonbetinget arbejdskraft gennem innovative tiltag, samarbejdsmodeller og brug af stedbundne ressourcer.
- Teknologi og automatisering i industrivirksomheder – tiltrækning af højtuddannede og faglærte. Temaet fokuserer på, hvordan virksomheder, der arbejder med avanceret teknologi og automatisering, tiltrækker de rette kompetencer gennem strategiske partnerskaber og tværgående samarbejder.
Arbejdskraftrådet undersøger konkrete løsninger på virksomhedernes udfordringer med at tiltrække og tilknytte kvalificeret arbejdskraft i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der vil være oplæg fra nøgleaktører i erhvervslivet, besøg hos virksomheder, der har haft succes med innovative løsninger samt netværksmuligheder, der kan understøtte fremtidige samarbejder.
Arbejdskraftrådet får indsigt i konkrete løsninger og stærke samarbejder, der kan styrke tiltrækning og tilknytning af både sæsonbetinget og højtuddannet arbejdskraft til turismeerhverv og industri. Ekskursionen henter inspiration til handling til gavn for Ringkøbing-Skjern Kommunes turisme- og industrierhverv.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiAdministrationen søger om et rammebeløb på 100.000 kr. til at dække udgifter til transport, overnatning, forplejning m.v. Vi kender ikke det endelige deltagerantal endnu, hvorfor der er tale om en økonomisk ramme for ekskursionen.
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget bevilgede den 24. juni 2024 et rammebeløb på 125.000 kr. fra Vækstpuljen for Erhverv og Arbejdskraft til Arbejdskraftsrådets ekskursion i 2024. Ekskursionen er gennemført og kostede i alt 68.000 kr., hvorfor der fortsat er 57.000 kr. til rådighed. Dette beløb ønskes anvendt til ekskursionen i 2025, hvorfor der søges om yderligere 43.000 kr. fra Vækstpuljen for Erhverv og Arbejdskraft, der har et årligt budget på knap 1,7 mio, og hvortil der forventes overført 1.451.000 kr. fra 2024 til 2025.
Beløbet ønskes finansieret af overførte midler, da midlerne i Vækstpuljen for Erhverv og Arbejdskraft er bevilget til anden side.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget godkender, at ekskursionen finansieres af 52.000 kr. af de uforbrugte midler fra 2024 og de resterende 43.000 kr. finansieres af overførte midler i Vækstpuljen for Erhverv og Arbejdskraft.
BilagIngen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
5: Drifts- og anlægsoverførsler fra 2024 til 2025
Sagsnr: 25-004182
Sagsfremstilling
Regnskab 2024 drift
Det endelige regnskab for Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget pr. 31. december 2024 viser et mindre forbrug i forhold til det korrigerede budget eksklusiv overførsler på 12,2 mio. kr.
Den seneste budgetopfølgningen 31. oktober 2024 viste et forventet mindre forbrug på 8 mio. kr. Differencen mellem forventet regnskab 31. oktober 2024 og det endelige regnskab udgør 4,140 mio. kr.
Afvigelserne skyldes blandt andet, at Byfora har et lavere forbrug end forventet (1,3 mio. kr.), vækstpuljerne har lavere forbrug end forventet (0,8 mio. kr.) mens de eksternt finansierede projekter ligeledes har et lavere forbrug end forventet (0,6 mio. kr.)
Mindre forbruget på 12 mio. kr. samt driftsoverførslerne til 2024 på 19,7 mio. udgør et samlet resultat i 2024 på 31,9 mio. som søges overført til 2025.
Overførselssagen
Som led i den årlige regnskabsaflæggelse opgøres størrelsen af drifts- og anlægsoverførsler fra 2024
til 2025. Drifts- og anlægsoverførslerne vil efter behandling i de respektive fagudvalg blive behandlet
samlet i Økonomiudvalget den 1. april 2025 og efterfølgende i Byrådet den 8. april 2025.
De opgjorte drifts- og anlægsoverførsler for Erhverv-, Klima- og Arbejdskraftudvalgets område er
vedhæftet som bilag.
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget søger om en samlet overførsel på i alt 33,437 mio. kr., som fordeler sig således:
• Drift, puljer og eksternt finansierede projekter med et samlet overførselsbeløb på 21,552 mio. kr.
• Vækstpuljerne med et samlet overførselsbeløb på 10,356 mio. kr.
• Anlægsoverførslerne med et samlet overførselsbeløb på 1,524 mio. kr.
I forhold til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalgets budget til drift, puljer og eksternt
finansierede projekter, er driftsoverførslerne steget fra 9 mio. kr. til 21,6 mio. kr.
Overførslerne mellem 2023 og 2024 indeholdt en negativ overførsel vedrørende det eksternt finansierede projekt "Energieffektivitet og CO2-besparelser", hvor der blev overført et merforbrug på knap 10 mio. kr., da man på daværende tidspunkt ventede på en slutafregning af projektet. Slutafregningen er kommet i 2024, hvor projektet er afsluttet med et overskud på godt 700 t. kr.
Projektet "Energieffektivitet og CO2-besparelser", har stor påvirkning, når man sammenligner overførslerne fra 2025 med overførslerne til 2024. Sammenlignes overførselsbeløbene uden dette projekt, så ville overførslen i 2024 have været 19 mio. kr., mens overførslen til 2025 ville have været på 20,8 mio. kr., og dermed kun en stigning på 1,8 mio. kr.
Overførslen vedrørende vækstpuljerne er faldet med 350 t. kr. i forhold til den seneste overførsel.
Der er flere tiltag, som endnu ikke er afsluttet, hvorfor restbevillingen overføres til 2025.
På "Tilskud til Ringkøbing Fjord Handelsråd" er der tilført for meget budget til området, hvorfor 149 tkr. overføres til øvrige turismeaktiviteter.
I vækstpuljen for Sammenhængskraft, der blev nedlagt i år 2022, er alle disponerede nu brugt, og vækstpuljen endte med et underskud. Underskuddet på 117 t. kr. foreslås overført til den åbne vækstpulje, og vil derfor reducere overførsel til denne vækstpulje. Lovgrundlag og juridisk vurderingI henhold til den kommunale styrelseslov samt budget- og regnskabs systemet for kommunerne, skal
Byrådet genbevilge overførselsbeløbene.
Ingen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller,
- at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget oversender sagen til
Økonomiudvalget og Byrådet og anbefaler, at de opgjorte overførsler godkendes.
- at underskud vedrørende vækstpuljen for Sammenhængskraft overføres til den åbne vækstpulje og nedskriver overførslen hertil.
- Erhvervs- Klima og Arbejdskraft - overførsler til 2025 - vækstpuljer
- Erhvervs- Klima og Arbejdskraft - oversigt vækstpuljer
- Erhvervs- Klima og Arbejdskraft - overførsler til 2025 - drift
- Erhvervs- Klima og Arbejdskraft - overførsler til 2025 - anlæg
Administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
6: Centerbyernes rapportering på forbrug af BYFORA midler for året 2024
Sagsnr: 25-004962
SagsfremstillingErhvervs-, Klima og Arbejdskraftsudvalget får her den årlige status vedrørende BYFORA midlerne. Det sker lig tidligere år med BYFORA styregruppens egne beskrivelser for hver by for kalenderåret 2024. Beskrivelserne ligger i bilag til sagen, ligesom der er vedhæftet et aktuelt forbrugsoverblik.
Det er fortsat BYFORA styregruppens opfattelse, at ordningen er til stor gavn for centerbyerne, og at midlerne fremmer arbejdet med udvikling af nye projekter. Det er ligeledes opfattelsen, at videndelingen mellem centerbyerne er af stor værdi. Siden den sidste afrapportering i foråret 2024 har BYFORA gennemført møder med de lokale udviklingsfora, der hvor møderne er blevet afholdt. Dette er sket for at få en dybere forståelse af de lokale sejre og udfordringer. Samtidig har det givet god mulighed for sparring på tværs af byerne - også på helt konkrete projekter.
Kommissoriet for BYFORA er efterhånden nogle år gammelt, og praksis har overhalet beskrivelsen af BYFORA på enkelte punkter, hvorfor styregruppen har igangsat en revision af kommissoriet, som vil tilgå Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget i efteråret 2025. 1. udkast til revision er i høring i BYFORA, og det drøftes og kommenteres i BYFORA på deres møde den 18. august 2025 i Videbæk. Herefter tilgår det Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalgets behandling og videre formidling til Byrådet. De påtænkte små tilretninger består af følgende:
- Fremover kaldes styregruppen for centerbyerne alene BYFORA (lig praksis)
- Landdistriktsrådets formand tilknyttes som observatør med taleret i BYFORA´s møder (lig praksis)
- Beskrivelsen af centerbyerne i kommissoriet opdateres.
I 2024 har styregruppen bl.a. arbejdet med udmøntningen af de statslige midler til byfornyelse i centerbyerne efter Økonomiudvalgets beslutning den 27. juni 2024 på baggrund af foreslået rækkefølge mellem centerbyerne. Tarm er på vej til at få overdraget den kommunalt indkøbte byejendom, som skal indgå i Tarms nye bymidteplads i Storegade. De næste i rækken (Videbæk, Skjern og sidst Ringkøbing) er i gang med at beskrive egne projekter med henblik på en planproces.
Lovgrundlag og juridisk vurderingBYFORA midlerne til anvendelse i regi af centerbyerne sker i overensstemmelse med de aftalte budgetrammer og udbetales løbende på baggrund af projektbeskrivelser, som er godkendt af den lokale bestyrelse.
ØkonomiDer bevilliges 1 mio. kr. i nye midler årligt til de fem centerbyer med 20% til hver by. Indestående for de fem byer ultimo 2024 beløber sig til ca. 3,4 mio. kr. En samlet opgørelse fordelt på hver by findes i bilag.
EffektvurderingAdministrationen vurderer, at centerbyerne anvender den årlige bevilling i overensstemmelse med de aftalte spilleregler. Opsparingen vil blive anvendt i forbindelse med større projekter fremadrettet.
IndstillingAdministrationen indstiller, at den årlige status fra centerbyerne tages til efterretning.
Bilag- Årsberetning til Byfora fra Skjern Udviklingsforum 2024
- Ringkøbing Udviklingsforum Andet halvår 2024
- Opdatering fra Hvide Sande udviklingsforum 2024
- JULEHILSEN 2024 FRA TARM UDVIKLINGSFORUM
- Beretning 2024 til Byfora fra Videbæk Borgerforening
- PDF BYFORA midler 2018-2024
Taget til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
7: Handlingsplan for Turismepolitikken 2025-2027
Sagsnr: 25-005045
SagsfremstillingErhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte og godkende justeringen af målene i Turismepolitikken samt den tilhørende handlingsplan for 2025-2027. Turismepolitikken 2023-2027 og handlingsplanen for 2023-2025 blev godkendt af Byrådet den 17. januar 2023.
Forslaget til den nye handlingsplan for de næste to år er baseret på status for handlingsplanen for 2023-2025, som udvalget blev orienteret om på udvalgsmødet den 16. december 2024.
Forslag til handlingsplan for Turismepolitikken 2025-2027 er vedlagt som bilag 1.
Vækst i turismen medfører ekstraordinær justering af målsætninger
Det går stadig godt med turismen. De nuværende mål i turismepolitikken er dermed blevet indfriet før tid.
I 2024 blev der endnu engang sat en ny rekord for antallet af overnatninger foretaget i kommunen med 5.151.296 overnatninger. Heraf blev 2.997.711 overnatninger foretaget udenfor højsæsonsmånederne juni, juli og august, hvilket er en stigning på 3,7 % sammenlignet med 2023. Et af de centrale mål i Turismepolitikken - at antallet af overnatninger fra januar-maj og september-december skal stige 10,1 % fra 2021 til 2026 - er allerede indfriet med en stigning på 47 % fra 2021-2023. Justeringen af målene betyder også, at de flugter med pejlemærkerne i samarbejdsaftalen med Destination Vesterhavet og Varde Kommune, som udvalget godkendte på mødet den 25. november 2024.
Justeringerne i målene er indsat i nedenstående tabel.
Målsætning | Status 2024 | Fremtidig målsætning (ændring er markeret med fed) |
1.1: Borgernes tilfredshed med turismen skal stige, således at 75 % af borgerne er tilfredse med turismen i 2026 | 75 % | Borgernes tilfredshed med turismen skal stige, således at 80 % af borgerne er tilfredse med turismen i 2026 |
1.2: Antallet af overnatninger fra januar-maj og september-december skal stige 10,1 % fra 2021 til 2026 med henblik på øget helårsturisme og attraktive jobs. | 47 % | Antallet af overnatninger fra januar-maj og september-december skal stige 8 % fra 2023 til 2026 med henblik på øget helårsturisme og attraktive jobs. |
2.1: 70 % af turisterne vurderer at destinationen er et miljøvenligt rejsemål i 2026 | 59 % | Målsætningen på 70 % fastholdes |
3.1: Den samlede turismeskabte omsætning stiger 34 % fra 2019 til 2026 | 62 % | Den samlede turismeskabte omsætning stiger 14 % fra 2023 til 2026 |
3.2: Turisternes anbefalingsvillighed, målt i NPS, skal stige til 65 i 2026 | 59 | Målsætningen om en NPS på 65 fastholdes |
Justeret handlingsplan for 2025-2027
Politikkens målsætninger er uændrede, og derfor vil der blive arbejdet videre med mange af de hidtidige indsatser, hvoraf nogle er blevet justeret og suppleret med nogle nye indsatser. Her nævnes nogle af de nye indsatser, der er prioriteret i arbejdet om at nå målene.
Indsatser der skal styrke den sociale og lokale bæredygtighed til glæde for borgere og det lokale erhvervsliv
Tilgængelighed i turisme: Med en ny indsats for øget tilgængelighed vil vi skabe en bredere forståelse af tilgængelighedens betydning for turismens udvikling og attraktivitet for alle. Herunder kan tiltag f.eks. være synliggørelse af de allerede tilgængelige naturområder.
Styrket samarbejde mellem turisme, kultur og handel: Med denne indsats vil vi styrke dialogen og samarbejdet mellem Destination Vesterhavet, Handelsråd og -foreninger og Kultur & Fritid, således at der opnås større synergi imellem forskellige aktiviteter såsom events. Formålet med dette er at styrke sammenhængskraften i destinationen og udbyttet af aktiviteter og events. Viden & Strategi er tovholder på indsatsen.
Indsatser der skal styrke udviklingen af området på en måde, så vi passer på vores natur i bred forstand når vi bruger den (klima, land og vand)
Turismeerhvervets rolle i klimapartnerskabet: Med denne indsats vil vi undersøge muligheden for at styrke turismeerhvervets engagement ind i klimapartnerskabet med Destination Vesterhavet. Gennem fokusgruppeinterviews med turismeerhvervet undersøges mulighederne for at styrke deres engagement i kommunale klimapartnerskaber. Formålet er at opnå en dybere forståelse af erhvervets perspektiver og potentialer i den grønne omstilling. På baggrund af indsatsen udvikles en testhandling, der kan danne grundlag for videre samarbejde og konkrete tiltag.
Digitalt opslagsværk for Sommerhuse på Klitten: Det eksisterende trykte Sommerhuskatalog opdateres og digitaliseres for at skabe en lettilgængelig online platform. Her kan feriehusejere på Klitten finde vejledning om eksempelvis bæredygtig indretning af grunden, valg af hjemmehørende planter og andre relevante tiltag.
Indsatser der støtter udviklingen af turismen, så turisme på både kort- og langt sigt bidrager til økonomisk velstand
Autocamperturisme: Vi støtter op om udviklingen af fælles principper for autocamperturisme i samarbejde med Vestkystpartnerskabets kommuner og destinationsselskaber. Samtidig nedsættes en arbejdsgruppe i Ringkøbing-Skjern Kommune for at sikre koordinering og vidensopsamling på tværs. Gruppen skal skabe et solidt beslutningsgrundlag for fremtidige indsatser, der balancerer turismeudvikling med hensyn til lokale borgere, erhverv og bæredygtig arealanvendelse.
Udviklingsplan for Vestkysten: Vi engagerer os i revideringen af Udviklingsplanen for Vestkysten og bidrager til dens videre implementering. Fokus er på at understøtte en bæredygtig udvikling af området gennem strategiske indsatser og samarbejdet mellem kommuner og destinationsselskaber i Vestkystpartnerskabet.
Enkelte indsatser stoppes
I forhold til handlingsplanen for 2023-2025 er kun enkelte indsatser udgået helt, mens andre er lagt sammen for at strømline handlingsplanen. Af afsluttede indsatser er opsætning af elladestandere på kommunale parkeringspladser, da projektet er i den afsluttende fase.
Herudover er indsatserne omkring uddannelse, kurser og kvalificeret arbejdskraft blevet lagt sammen til en ny indsats omhandlende karriereveje i turisterhvervet. Med den nye indsats vil vi styrke tiltrækning af arbejdskraft til turismen ved at øge kendskabet til karrieremuligheder i branchen. Gennem samarbejde med uddannelsesinstitutioner, jobcentre og erhvervsliv udvikles initiativer, der synliggør job- og udviklingsmuligheder, herunder praktikforløb, matchmaking og uddannelser tonet mod turismeerhvervet. Målet er at gøre turismeerhvervet mere attraktivt som en langsigtet karrierevej med livslange lærings - og udviklingsmuligheder.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingJusteringen af målene og den nye handlingsplan 2025-2027 forventes at have en positiv effekt på turismeudviklingen i Ringkøbing-Skjern Kommune og bidrage til at opfylde følgende overordnede målsætninger:
1) Lokal og social bæredygtighed: Vi udvikler turismen i området til glæde for borgere og det lokale erhvervsliv
2) Miljømæssig bæredygtighed: Vi udvikler turismen i området på en måde, så vi også passer på vores natur i bred forstand når vi bruger den (klima, vand og land)
3) Økonomisk bæredygtighed: Vi udvikler turismen i området, så turisme både på kort- og langt sigt bidrager til økonomisk velstand
IndstillingAdministrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter og godkender justeringen af målene i Turismepolitikken samt handlingsplanen for 2025-2027.
BilagBeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
8: Handlingsplan for Fødevarepolitikken 2025-2027
Sagsnr: 25-005177
SagsfremstillingErhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte og godkende handlingsplan for Fødevarepolitikken for perioden 2025-2027. Fødevarepolitikken 2023-2027 og handlingsplanen for 2023-2025 blev godkendt af Byrådet den 18. april 2023.
Forslaget til handlingsplanen for de næste to år tager udgangspunkt i den status for handlingsplanen for 2023-2025, som udvalget blev orienteret om på mødet den 21. oktober 2024.
Forslaget til handlingsplan for Fødevarepolitikken 2025-2027 er vedlagt som bilag 1.
Politikkens mål er uændrede, og de fleste indsatser består. Nedenfor nævnes nogle af de indsatser, der justeres samt nogle indsatser, som udgår.
Justerede indsatser
Vesterhavskøkkenet: Den nuværende indsats for at udvikle kommunens fødevarefortælling fokuseres, og der arbejdes hen mod at etablere Vesterhavskøkkenet som samlet fødevarebrand for destinationen og kommunen. Det sker i samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Destination Vesterhavet og kommunen. Varde Kommune indgår også i samarbejdet med at klarlægge rammerne for Vesterhavskøkkenet, så brandet kan rulles ud i i hele destinationsområdet. I det arbejde indgår også, hvordan Smagen af Vest og indholdet på den platform kan relanceres under Vesterhavskøkkenet.
Udgåede indsatser
Distribution og afsætning af lokalt producerede fødevarer: Indsatsen, hvis formål har været at mindske afstanden mellem producenter og aftagere, udgår som indsats. Der er undersøgt forskellige løsninger, men det er svært at få til at lykkes. Der er forskellige behov i værdikæden og mellem særligt små producenter og aftagere, som gør en lokal distributionsordning svær at etablere.
Fødevarepark Skjern-Enge: Kommunens engagement i Fødevarepark Skjern Enge ophører fra 1. januar 2026, og derfor er indsatsen udgået i den reviderede handlingsplan. Der er dog stadig råderet over arealet indtil lejemålet ophører, hvorfor der stadig kan være aktiviteter i parken til for eksempel arrangementer og lignende.
TASTE-projektet: Destination Vesterhavet og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd er med i EU-projektet TASTE, som skal understøtte og udvikle fødevareturismevirksomheders grønne omstilling. Der er imidlertid truffet beslutning om at trække sig fra projektet. Vurderingen er, at det fra vores side bliver svært at gennemføre de påkrævede aktiviteter, og at værditilførslen ikke står mål med ressourcetrækket i projektet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingFødevarepolitikken skal styrke udviklingen af fødevareerhvervet i kommunen. Politikken skal øge kendskabet til kommunens lokale fødevarer, udvikle fødevarevirksomhedernes forretning og øge efterspørgsel og afsætning af vores lokale fødevarer.
Den justerede handlingsplan sigter særligt på at styrke fødevarefortællingen gennem Vesterhavskøkkenet. Det skal øge kendskabsgraden til områdets lokale fødevarer og gøre dem tilgængelige for borgere og turister.
Politikken følges via disse mål:
Øget kendskabsgrad til fødevarer produceret i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Stigende antal fødevareiværksættere og virksomheder i kommunen.
Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter og godkender handlingsplanen for Fødevarepolitikken 2025-2027.
BilagBeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
9: Handlingsplan for Handelspolitikken 2025-2027
Sagsnr: 25-005372
SagsfremstillingErhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte og godkende handlingsplanen for Handelspolitikken 2025-2027. Handelspolitikken 2023-2027 og handlingsplanen 2023-2025 blev godkendt af Byrådet den 9. maj 2023.
Revideringen af handlingsplanen tager udgangspunkt i opfølgningen på Handelspolitikken, som udvalget modtog på mødet den 21. oktober 2024.
Forslaget til handlingsplan for Handelspolitikken 2025-2027 er vedlagt som bilag 1.
Stabilisering af indtjeningen trods lille fald i omsætning i detailhandlen
Detailhandlen i Ringkøbing-Skjern Kommune oplevede i 2023 en stabilisering af indtjeningen efter et dyk i 2022. Indtjeningen steg fra 839,7 mio. kr. i 2022 til 947,7 mio. kr. i 2023, mens der er status quo i omsætningen som gik fra 4.342,5 mio. kr. i 2022 til 4.335,4 mio. kr. i 2023 (opgjort i faste priser).
Detailhandlen i kommunen klarer sig dog fortsat bedre end landsgennemsnittet både i forhold til omsætning og indtjening.
Handelsrådet, handelsforeningerne og Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder fortsat sammen for at sikre, at kommunen er et attraktivt sted at drive detailhandelsvirksomhed. Målet er at skabe gode handelsoplevelser i levende byer til glæde for borgere, turister og erhvervslivet.
Justeret handlingsplan 2025-2027
Handelspolitikkens mål er uændrede, men en række indsatser i handlingsplanen er justeret som følge af udviklingen på området. Nogle indsatser er desuden udgået.
Nedenfor fremhæves nogle af de nye indsatser i arbejdet for at nå målene.
Årets Elev: Handelsrådet vil i forbindelse med Erhvervstræf indstille kandidater til prisen Årets Elev for at anerkende talent og engagement blandt elever i detailhandlen.
Meningsfulde fritidsjobs i detail: Sammen med Handelsrådet vil vi styrke unges adgang til fritidsjobs i detailhandlen for at understøtte deres joberfaring og tilknytning til arbejdsmarkedet. Målet er at øge rekrutteringen til branchen, skabe bedre karriereveje og give unge værdifulde kompetencer inden for service og salg.
Fælles samarbejde om levende bymidter: Vi vil styrke samarbejdet om levende bymidter gennem en bred indsats, hvor en række interessenter engageres i udviklingen af fælles initiativer og aktiviteter. Formålet er at skabe attraktive og dynamiske byrum, der understøtter handelslivet, kulturelle oplevelser og byliv
Styrket samarbejde om handel, turisme og kultur: Formålet med indsatsen er at styrke samarbejdet mellem Handelsråd og -foreninger, Destination Vesterhavet og Kultur & Fritid for at skabe synergier mellem udviklingen og markedsføringen af events og aktiviteter. Viden & Strategi er tovholder på indsatsen.
Databaseret detailhandelsudvikling: Vi vil styrke den strategiske udvikling af detailhandlen gennem en målrettet dataindsats. Med afsæt i resultaterne af detailhandelsundersøgelsen, der pt. er under udarbejdelse, vil lokale handelsmønstre, kundegrundlag og udviklingstendenser blive analyseret. Data vil blive brugt til at kvalificere beslutninger om bymidteudvikling, erhvervsfremme og tiltag, der understøtter en levende og konkurrencedygtig detailhandel.
Herunder er nogle af de justerede indsatser
Kompetenceudvikling for en fremtidssikret detailhandel: Lokale erhvervsdrivende skal have mulighed for at tilpasse sig udviklingen inden for bl.a. digitalisering og ændrede forbrugsmønstre. Den målrettede indsats for kompetenceudvikling i detailhandlen fortsætter med henblik på at styrke erhvervets konkurrenceevne. Dette sker bl.a. via Digital Buffet, som Handelsrådet udbyder i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Destination Vesterhavet.
Handelsdrivende i landdistrikterne: For at afdække behov og udfordringer for de handelsdrivende i landdistrikterne vil vi gennemføre fokusgruppeinterviews. Undersøgelsen skal belyse muligheder for koordinering, videndeling og organisering med resten af kommunens handelsliv. Analysen vil danne baggrund for eventuelle fremtidige indsatser.
Bæredygtige løsninger i detailhandlen: Fokus på at understøtte detailhandlen med bæredygtige initiativer såsom energi- og ressourceoptimering fortsættes i handlingsplanen for 2025-2027. Med indsatsen vil vi hjælpe butikker til at implementere løsninger, der både styrker deres økonomi og bidrager til en mere bæredygtig handelssektor.
Enkelte indsatser stoppes
Nogle af indsatserne i handlingsplanen 2023-2025 videreføres ikke i handlingsplanen for 2025-2027. Det gælder eksempelvis indsatsen omhandlende samarbejdet om et nationalt konsortium for ansøgning til det statslige regionalfondsprogram, da kriterierne for programmet blev ændret.
Indsatsen inspireret af Project Zero er også udgået, da detailerhvervet har arbejdet aktivt med grøn omstilling uden behov for en lokal certificeringsordning.
Indsatsen omhandlende udarbejdelse af salgsmateriale for at illustrere den markedsmæssige fordel ved at etablere sin virksomhed i Ringkøbing-Skjern Kommune udgår ligeledes, da materialet er tilgængeligt på Handelsrådets hjemmeside, hvor det bliver opdateret løbende.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingDet måler vi på:
Mål 1: Stigende indtjening i handelserhvervet
Mål 2: Stigende omsætning
Mål 3: Mindst 60 % af de adspurgte kunder i vores handelsbyer er tilfredse og loyale
IndstillingAdministrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter og godkender handlingsplanen for Handelspolitikken 2025-2027.
BilagBeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
10: Gensidig orientering
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningOrientering fandt sted.
