Referat: 21. oktober 2024 kl. 08:00

Louises Catering, Erhvervsparken, Ribovej 7, 6950 Ringkøbing
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Bent Hauge Brodersen
  • Hans Østergaard
  • Gitte Lykke Kjeldsen
  • Søren Elbæk
  • Jens Jensen
  • Irvin Christensen
  • Jesper Lærke

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Virksomhedsbesøg

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Udvalget besøger Louises Catering i Erhvervsparken i Ringkøbing, hvor indehaver Louise Kirkegaard Poulsen holder et oplæg om virksomheden.

Om Louises Catering:

Louises Catering i Spjald er en cateringvirksomhed med et godt øje for detaljer og en passion for at levere gode madoplevelser. Med en forankring i både tradition og innovation skræddersyr Louises Catering menuer, der imødekommer både private arrangementer, såsom bryllupper og fødselsdage, og erhvervsbegivenheder som firmafester og konferencer. Måltiderne tilberedes med omhu og kreativitet, hvor friske, sæsonbetonede råvarer danner grundlaget.

Louise og hendes team har opnået stor anerkendelse, hvilket kulminerede med kåringen som Årets Iværksætter 2024 af Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Prisen blev tildelt som en anerkendelse af virksomhedens imponerende vækst i en krævende branche, hvor kvalitet og ledelse er afgørende. Louise blev rost for sine stærke lederegenskaber og mod til at gå forrest, hvilket har gjort Louises Catering til en rollemodel for andre iværksættere.

Tidligere i år udvidede Louises Catering ved at overtage Dinas Køkken i Ringkøbing, hvilket har gjort det muligt at tilbyde frokostordninger og mødeforplejning til lokale virksomheder. Denne nye afdeling styrker virksomhedens tilstedeværelse i lokalområdet.

 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Virksomhedsbesøg fandt sted.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Opfølgning på vækstpuljer 2024

Sagsnr: 24-020776

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget modtager her den årlige opfølgning på vækstpuljer, hvor aktuelle samt nyligt afsluttede vækstpuljeprojekter indgår. Administrationen vurderer, at vækstpuljerne generelt understøtter vækst og udvikling i kommunen og bidrager positivt til kommunens erhvervsvenlighed og til gode bosætningsforhold.

Opfølgningen indeholder følgende: 

  • alle igangværende vækstpuljeprojekter samt projekter, der er afsluttet men endnu ikke afrapporteret. 

Administrationen, organisationer og foreninger i kommunen arbejder løbende på udvikling af nye projekter. 

Overordnede resultater

Tilsammen er der i årets vækstpuljeopfølgning redegjort for 41 projekter. 

90,2 procent af projekterne har grøn status, 4,9 procent har gul status og 4,9 procent af projekterne har hvid status. Der er på nuværende tidspunkt ingen af projekterne, der er markeret røde.

Vækstpuljerne har over tid genereret en høj grad af ekstern finansiering i form af midler fra andre puljer og fonde. Den eksterne finansiering beregnes som en gearingsprocent. Gearingsprocenterne svinger fra vækstpulje til vækstpulje, men ligger mellem 0 og 94 procent.

Historik

I foråret 2015 besluttede Byrådet at afsætte midler til vækstfremmende initiativer fra 2015 og i årene herefter. Byrådet valgte at afsætte 40 mio. kr. årligt fordelt på en række vækstpuljeområder. Siden da er vækstpuljerne reduceret af flere omgange, således at vækstpuljerne i det kommende år er 7,4 mio. kr. 

Om bilagsmaterialet

Bilaget indeholder følgende:

  • I bilag 1 fremgår en kortfattet oversigt over hver vækstpulje og de projekter, der er igangværende eller afsluttet men endnu ikke afrapporteret. 

   Oversigten indeholder foruden opgørelser over vækstpuljens midler, projekttitel, vækstmidler i projektet, ekstern finansiering, gearingsprocent samt status.

  Statusfarverne er opdelt således: grøn=forløber planmæssigt, gul=forsinket/afviger fra oprindelig plan, rød=er ikke gennemført som planlagt og forventer ikke at kunne blive gennemført efter planen og hvid=ej påbegyndt.

Der medtages ikke opfølgning på vækstpuljen til profilering og bosætning.  

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger. 

Økonomi

Vækstpuljernes budget for 2025-2028 er følgende:

Vækstpuljer

2025

2026

2027

2028

Landbrug og Fødevarer

414

414

414

414

Turisme

1.086

1.087

1.087

1.087

Klima

622

621

621

621

Erhverv og Arbejdskraft

1.683

1.683

1.683

1.683

Uddannelse

1.015

1.015

1.015

1.015

Profilering og Bosætning

1.190

1.191

1.192

1.192

Den åbne vækstpulje

1.433

1.300

1.168

1.168

I alt

7.443

7.311

7.180

7.180

For en nærmere redegørelse af budgettet henvises til budgetbog 2025.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager opfølgningen til efterretning. 

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Sådan går det med Erhvervspolitikken

Sagsnr: 24-021587

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftudvalget får her til orientering en status på de mål og resultater, der fremgår i Erhvervspolitikkens handlingsplan 2023-25.

Herunder gives eksempler på, hvordan det går med handlingsplanen i forhold til nogle af de fastlagte mål og indsatser. Se oversigten i bilag 1 med farvekoder for vurdering af mål og indsatser i erhvervspolitikken 2023-2025. Erhvervspolitikken kan findes her: Erhvervspolitik 2023-2027.

På mødet deltager Erhvervskonsulent Henning Klausen. Han lægger op til en dialog om nogle af de nye, fremadrettede tiltag.

Positiv erhvervsvenlighed 

Der har været 2 målinger vedrørende erhvervsvenlighed.
I analysen fra Dansk Industri vedrørende lokal erhvervsvenlighed blev Ringkøbing-Skjern Kommune nr. 5, hvor det var en 17. plads i 2023. Der er fremgang i alle 10 kategorier - bortset fra Grøn Omstilling, hvor der er en tilbagegang fra nr. 3 til nr. 9. 

Dansk Erhverv har for første gang i år udarbejdet en analyse, som undersøger kommunernes
placering på 11 rammevilkår, der har stor betydning for virksomhedernes muligheder for at skabe
vækst og velstand i alle dele af landet. Det blev til en 1. plads for Ringkøbing-Skjern Kommune.

Resultaterne er med til at underbygge, at Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt de bedste kommuner i Danmark vedrørende erhvervsvenlighed. 

Virksomhederne mangler stadig kvalificeret arbejdskraft

I 2024 oplever 33 % af virksomhederne, at mangel på arbejdskraft er en barriere for vækst. Det var 32 % i 2023. Virksomhederne finder det sværest at finde arbejdskraft blandt faglært arbejdskraft, hvor det er 48 %, som finder det svært eller meget svært. Det var 35 % i 2023. Det skal bemærkes, at det kun er 4 % af virksomhederne, som finder det svært eller meget svært at finde international arbejdskraft. Det var 13 % i 2023.

Ovenstående tal er fra virksomhedspanelet i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Grøn udvikling 

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd foretager stadig mange besøg hos virksomhederne i projektet Den Grønne Paraply. Der har i første halvår været 74 møder med virksomhederne - og siden 1. maj 2021 har der været 468 virksomhedsbesøg. 

Der er i oktober et arrangement vedrørende Power-to-X, hvor der ses på mulighederne for de lokale virksomheder. Der planlægges også en ESG-konference i foråret 2025.

Som bare én ud af fem danske erhvervsråd er Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd med i projektet "Motorvej til materialehjælp". Projektet har til formål at styrke virksomhedernes arbejde med eksisterende og nye materialer herunder anvendelsen af materialer, der understøtter den grønne dagsorden. Projektet er støttet af Industriens Fond med 21 mio. 

I relation til at tiltrække grønne virksomheder er der stadig tæt kontakt og dialog med Invest in Denmark vedrørende tiltrækning af udenlandske virksomheder. 

Fokus på digitalisering og innovation 

I første halvår af 2024 besøgte konsulenter fra Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd 41 virksomheder for at høre om deres planer for digitalisering. Det har bl.a. medført, at fem virksomheder har ansøgt om støtte gennem SMV Digital-puljen, som tilbyder midler til digital udvikling i små og mellemstore virksomheder.

I samarbejde med Handelsrådet og Destination Vesterhavet er der også lavet et tiltag, hvor detailforretninger har fået tilbudt et besøg af en konsulent fra Erhvervsrådet og en konsulent fra Erhvervshus Midtjylland.

20 virksomheder har takket ja hertil. I forbindelse med besøgene er der udarbejdet et interview-skema, som klarlægger butikkernes behov og ønske til forskellige områder af digitalisering, og som samtidigt afdækker butikkernes modenhed til den digitale omstilling. Erhvervshusets konsulent har samtidig tilbudt sparring omkring andre temaer relateret til butiksdrift.

Hen over sommeren har Erhvervsrådet  udbudt et forløb i samarbejde med Tech Circle, som også MADE og DTL er en del af. Arrangementet er fuldt booket med 20 virksomheder, og der er oprettet en venteliste for virksomhederne. 

Hvad skal der ske?

Det er fortsat vigtigt at sikre adgang til den nødvendige og kvalificerende arbejdskraft. Der er bl.a. stor fokus på dette fra Arbejdskraftrådet. 

Udviklingen vedrørende Power-to-X skal følges, og de afledte forretningsmuligheder skal udnyttes. 
Energistyrelsen har netop også vedtaget en plan for op til 17,5 GW havvind i Nordsøen.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger. 

Effektvurdering

Det går generelt godt for virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Der er 6 målsætninger i erhvervspolitikken, og i det følgende er der udvalgt nogle få effekter:

Målsætning1: Adgang til kvalificeret arbejdskraft

Der er igangsat mange indsatser i arbejdskraftpolitikken, men en tredjedel af virksomhederne oplever, at det er svært at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. I 2024 oplever 33 % af virksomhederne, at mangel på kvalificeret arbejdskraft er en barriere for vækst. Det var 32 % i 2023. 

I perioden 2017-22 er der sket en vækst i den private beskæftigelse i Ringkøbing-Skjern Kommune på ca. 1.400 årsværk svarende til en vækst på 6,5 %. Udviklingen er aftaget i 2023, idet antallet af fuldtidslønmodtagere ved året udgang svarer til niveauet ved indgangen til året. 

Målsætning 2: Et bæredygtigt erhvervsliv 

I 1990 var 4 % af energien i industrien vedvarende energi - og i 2022 var det 71 % - så en positiv udvikling. 
Hver tredje virksomhed kender i høj eller meget høj grad til kommunens arbejde med grøn omstilling - i 2023 var det 24 %. Lidt over 1 ud af 10 af virksomhederne har begrænset eller intet kendskab til kommunens arbejde med at blive en grøn erhvervskommune. I 2023 var det tilsvarende tal i alt 28 %

Der har været stor fokus på indsatser i relation til grøn omstilling, hvor der er stor tilfredshed hos virksomhederne. I analysen fra Dansk Erhverv får kommunen en 4. plads på spørgsmålet vedrørende virksomhedernes tilfredshed med kommunens indsats for at understøtte den grønne omstilling. 

Målsætning 3: Sikre adgang til markederne 

Torsdag den 30. november vedtog Folketinget anlægsloven for udbygningen af Rute 15 fra Ringkøbing til Herning. Det betyder, at arbejdet nu kan begynde. 

I DI-analysen vedrørende "infrastruktur og transport" er kommunen nu nr. 28 mod nr. 61 i 2023. 

Målsætning 4: Digitalisering og innovation 

Virksomhedspanelet 2024: Indførelsen af nye eller ændring af eksisterende processer er virksomhedens hyppigste udviklingsaktivitet. Der er 29 %, som har svaret ja til dette. Det var også den hyppigste sidste år, hvor der var 44 %, som svarede ja til dette. En negativ udvikling som vi skal være opmærksom på. 

Målsætning 5: Entrepreneurship og iværksætteri 

Der blev etableret 271 nye firmaer i 2022 mod 281 i 2021. Der blev etableret 240 i 2019 og 241 i 2020.
Det skal positivt bemærkes, at overlevelsesraten for virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune efter tre år er over gennemsnittet i regionen og efter 5 år det den bedste overlevelsesrate i landet. Tallene er fra 2021.

Målsætning 6: Fastholdelse og tiltrækning af virksomheder 

Erhvervshuset har ikke en opgørelse over antallet af reelle virksomheder i kommunen for 2022 på grund af nye beregninger i opgørelsen. Der er dog lavet en opgørelse, hvor vi har 73 reelle virksomheder per. 1000 indbyggere, hvilket er over gennemsnittet på 71 virksomheder for Region Midtjylland.

Virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune målt på antal juridiske enheder er: 
2024: 5.995
2023: 6.004
2222: 6.035
2021: 5.983
2020: 5.884

 

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget tager opfølgningen på Erhvervspolitikken til efterretning, og drøfter nye indsatser til handlingsplanen. 

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Sådan går det med Fødevarepolitikken

Sagsnr: 24-020882

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget får her en status på de mål og indsatser, der er sat for
fødevarepolitikken. Opfølgningen tager udgangspunkt i fødevarepolitikken for 2023-2027 og
handlingsplanen for 2023-2025. Fødevarepolitikken kan findes her: Link.

Bilaget "Status på fødevarepolitikken" viser administrationens overordnede vurdering af politikkenseffektmål og fremdrift af indsatserne i handlingsplanen.

På mødet deltager udviklingskonsulent Martin Riis fra Ekstern Udvikling.

Nedenfor gives eksempler på, hvordan det er gået i forhold til nogle af indsatserne.

Madmødet 2024

Madmødet har til formål at sætte fokus på kommunens fødevarer og samle borgere, producenter,
spisesteder mv. Mødet i 2024 havde over 3.900 deltagere, hvilket er mere end tre gange så mange som sidste år. Ca. 60 forskellige aktører var involveret i madmødet. Erhvervsrådet var tovholder på seks events. Der var desuden stor eksponering af madmødet på de sociale medier.

Smagen af Vest

Markedsføringen af fødevarefortællingen sker pt. gennem det digitale fødevareunivers på
www.smagenafvest.dk samt tilhørende Facebook- og Instagramkonto. På hjemmesiden kan borgere,
turister og virksomheder få et overblik over kommunens fødevareproducenter, gårdbutikker og
spisesteder.

Trafikken på siden er steget i takt med, at der er etableret værdiskabende indhold på
siden. I første halvdel af 2024 har der været 11.598 besøgende på smagenafvest.dk. I samme periode i 2023 var der 9.437 besøgende, mens der i 2022 var 8.907 besøgende i første halvår. Det er en stigning på 30% de seneste to år.

Vesterhavskøkkenet

En indsats i fødevarepolitikken er at skabe et langtidsholdbart og forankret brand til at understøtte fødevarefortællingen. Efter konsultationer og dialoger med en række aktører, herunder Destination Vesterhavet, Erhvervsrådet og Foodboard, arbejdes der videre med Vesterhavskøkkenet, som det fremtidige fødevarebrand i kommunen.

Virksomheder

Der er i 2023 etableret 55 nye virksomhedsaktiviteter inden for fødevareområdet i kommunen (målt
som p-numre). Det er en stigning fra 2022, hvor der blev etableret 42 nye aktiviteter.

Stigningen følger en generel stigning i nye virksomhedsaktiviteter.

Erhvervsrådet har de første ca. 9 måneder af 2024 vejledt 65 fødevarevirksomheder. I 2023 var tallet på 46 virksomheder i samme periode.

EU-projektet TASTE

EU har godkendt projektet TASTE, som starter i slutningen af 2024. Projektet vil bl.a. give fødevareturismevirksomheder redskaber til bæredygtig håndtering af fødevarer. Det skal øge virksomhedernes evne til at navigere effektivt i den tredobbelte omstilling: Gør det grønt, bliv digital og vær modstandsdygtig. Projektet vil også understøtte den stigende efterspørgsel efter mere bæredygtige og lokale fødevareturismeoplevelser.

Hvad skal der ske?

Følgende indsatsområder fra handlingsplanen vil være i fokus den kommende tid:

  • Virksomhedsnær vejledning
  • Planlægning og gennemførelse af Fødevareugen 2025
  • Udvikling af Vesterhavskøkkenet som nyt fødevarebrand
  • Opstart af TASTE-projektet
  • Arrangementer for borgere og virksomheder, som kan øge kendskabsgraden til områdets fødevarer og understøtte virksomhedernes afsætning og innovationskraft

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

 

Økonomi

Den samlede fødevaresatsning er på 1.200.000 kr. Ringkøbing-Skjern Kommune har uddelegeret
implementering af kommunens fødevarepolitik til Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Derfor
anvendes 550.000 kr. til finansiering af en fødevarekonsulent samme sted. De resterende 400.000 kr. udgør vækstpuljen for Landbrug og Fødevarer, som bl.a. anvendes til afholdelse af Madmødet, vedligehold af smagenafvest.dk, understøttelse af aktiviteterne i fødevareparken og deltagelse i relevante projekter m.v. Derudover finansieres den årlige leje på 250.000 kr. af Fødevareparken via den Åbne Vækstpulje. 

Effektvurdering

I de første ti måneder af 2024 har Erhvervsrådet vejledt 65 forskellige virksomheder på
fødevareområdet. Besøgene er fordelt på både producenter, gårdbutikker og spisesteder.
Udover den direkte vejledning til fødevarevirksomhederne har Erhvervsrådet en vigtig og faciliterende
rolle i at organisere og styrke samarbejdet på tværs af kommunens fødevarevirksomheder.

Erhvervsrådet har det forgangne år afviklet en række arrangementer for aktørerne på
fødevareområdet med fokus på at styrke forretningsudviklingen og sparringen på tværs af
virksomhederne.

Der opleves generel interesse og øget kendskab til de lokale fødevarer. Der er øget trafik på
smagenafvest.dk, og Madmødet i 2024 var det mest velbesøgte indtil nu.

Målinger fra borgerpanelet viser, at borgere der "altid" eller "i høj grad" bruger lokale fødevarer i
madlavningen er steget fra 35 procent til 39 procent fra 2023 til 2024. Borgernes prioritering af lokale fødevarer under indkøb er på niveau med sidste år og er gået fra 21 procent i 2023 til 20 procent i 2024 for de, som svarer "i meget høj grad" og "i høj grad".

Målingerne viser også, at 30 procent mener, at det er vigtigt, at lokale spisesteder bruger lokale fødevarer, hvilket er et lille fald fra fra 33 procent i 2023.

Kendskabet til områdets fødevarer for borgere uden for kommunen er på niveau med forrige år. 29 procent kender til fødevarer fra Vestjylland og 13 procent kender i høj eller nogen grad til fødevarer fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

I år er der også spurgt til, hvad borgerne forbinder med lokale fødevarer. De ord som borgerne forbinder mest med lokale fødevarer er friskhed (40%), høj kvalitet (36%), sæsonpræget (29%) og lokal identitet (26%).

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager opfølgningen til
efterretning og drøfter nye indsatser på fødevareområdet.

 

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Sådan går det med Videnpolitikken

Sagsnr: 22-012081

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her til orientering en status på mål og indsatser i Videnpolitikkens handlingsplan 2023-2025.

På mødet deltager konsulent for Viden og Arbejdskraft, Thine Overgaard Thygesen, der giver en kort præsentation af politikopfølgningen.

Nedenfor gives eksempler på, hvordan det går med handlingsplanen i forhold til nogle af de fastlagte mål og indsatser. Se oversigten i bilag 1 med farvekoder for vurdering af mål og indsatser i Videnpolitikken 2023-2025. 

Ringkøbing-Skjern Kommunes Videnpolitik kan læses her.

KUBE tilbyder virksomhederne hjælp til strategisk uddannelsesplanlægning

KUBE har det seneste år haft fokus på to overordnede indsatsspor: Tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft og strategisk uddannelsesplanlægning. Den tværgående, koordinerede indsats mellem UCRS, Beskæftigelse og Erhvervsrådet har blandt andet medført, at KUBE-konsulenterne i perioden har været på 181 virksomhedsbesøg. Heraf har 124 virksomheder fået information om generel strategisk uddannelsesplanlægning, der tager højde for fremtidens kompetencebehov. 30 virksomheder har fået hjælp til at udarbejde strategiske uddannelsesplaner med konkret fokus på virksomhedens behov for efteruddannelse. 17 virksomheder er klar til at gå i gang med efteruddannelse og er blevet hjulpet i 1:1-samtaler med medarbejdere.

Flere virksomheder får dækket deres efter- og videreuddannelsesbehov lokalt

I 2024 oplever 97 procent af virksomhederne, at deres behov for efter- og videreuddannelse bliver dækket af de nuværende uddannelsesudbud i lokalområdet, hvilket i 2023 var 89 procent. Der er således kun 3 procent af de adspurgte virksomheder, der oplever, at det lokale uddannelsesudbud ikke imødekommer virksomhedernes efterspørgsel – i 2023 var det 11 procent, hvilket svarer til en stigning i tilfredsheden på otte procentpoint i 2024 (Virksomhedspanel 2024).

Flere ledige ydelsesmodtagere opkvalificeres i 2024

Jobcenter Ringkøbing-Skjern arbejder med jobrettet opkvalificering af ledige med henblik på at matche virksomhedernes behov. I perioden januar til juni 2023 var det gennemsnitlige, månedlige antal ydelsesmodtagere, som påbegyndte opkvalificeringsforløb, 26 om måneden, mens det i samme periode i 2024 var 50. Det er altså næsten en fordobling.

En større andel af unge søger optagelse på en erhvervsuddannelse

Ringkøbing-Skjern Kommune får en førsteplads for samarbejdet mellem grundskoler og erhvervslivet (DE 2024). Det stærke, lokale samarbejde baner vejen for, at kommunens unge kan afsøge erhvervsrettede karrierespor. I 2024 udgør andelen af unge, der søger optagelse på en erhvervsuddannelse efter 9. og 10. klasse 26,3 procent i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er en fremgang på 3,2 procentpoint fra 2023. Ansøgningen til erhvervsuddannelser er 6,3 procentpoint højere end på landsplan, hvor andelen er 19,9 procent. Det nationale mål er 25 procent, mens vi i Ringkøbing-Skjern har en lokal målsætning om 30 procent.

Flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse

I 2024 havde 89,4 procent (årgang 2014) af unge i Ringkøbing-Skjern Kommune mindst én ungdomsuddannelse, mens det i 2023 var 88,4 procent (årgang 2013) (uddannelsesstatistik.dk). Ringkøbing-Skjern Kommune er således tæt på at efterleve den nationale målsætning, som er 90 procent. Andelen af unge på landsplan udgør 85,3 procent.

Det skal der ske!

KarriereKurs 2025 – succesen gentages

KarriereKurs er resultatet af et stærkt samarbejde i en tværgående arbejdsgruppe mellem Ringkøbing-Skjern Kommune, Erhvervsrådet, Landia og Vestjysk Gymnasium i Tarm. Der er i september 2024 lavet 17 ansættelser af sabbatister fordelt på syv lokale virksomheder. Succesen gentages i 2025 den 3. marts på HHX i Ringkøbing og den 4. marts på Vestjysk Gymnasium i Tarm, hvor agendaen igen i år er at understøtte, at unge sabbatister får afdækket de mange mulige jobfunktioner og karrierespor, der findes i lokale virksomheder.

Derudover skal der fortsat arbejdes på at sikre og udvikle de rette kompetencer til et arbejdsmarked i forandring gennem de mange målrettede indsatser. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Der er fire målsætninger i Videnpolitikken, som vurderes nedenfor:

1. Øget kompetenceniveau i arbejdsstyrken

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er fortsat en vækstbarriere for en tredjedel af virksomhederne. Kommunen indtager førstepladsen i samarbejdet om at få sygemeldte medarbejdere tilbage i job. Derudover er andelen af ydelsesmodtagere i jobrettet opkvalificering næsten fordoblet i 2024, og AMU-kursister er steget fra 253 i 2023 til 463 i 2024 (Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern). I følge Virksomhedspanelet vurderer flere virksomheder, at det lokale uddannelsesudbud nu matcher deres behov.

2. Flere unge i uddannelse eller job

26,3 % af de unge søger optagelse på EUD efter 9. og 10. klasse, en stigning på 3,2 procentpoint fra 2023, men stadig 3,7 procentpoint fra målsætningen om 30 %. Kommunen er nr. 1 ift. samarbejde mellem grundskoler og erhvervsliv (DE 2024). 89,4 % af årgang 2014 har gennemført en ungdomsuddannelse, tæt på målsætningen om 90 %.

Andelen af unge uden tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarked var 6 % i 2023 mod 5,8 % i 2022. Data for 2024 anløber først i december. I 2023 var der i gennemsnit 265 unge 16-29-årige personer på uddannelseshjælp om måneden i Ringkøbing-Skjern Kommune, mens det i 2024 til og med august er 281. Unge på uddannelseshjælp følges af Den Kommunale Ungeindsats, der tilbyder adskillige indsatser, herunder Broen, KUI-kontaktpersoner, ungementorer/ungeguides etc.   

3. Gode uddannelsesmuligheder i kommunen

Kommunen og Erhvervsrådet herunder MatchMakeren samarbejder om at tiltrække uddannelser og studerende samt sikre et attraktivt studiemiljø. Gennem to årlige strategiske møder evalueres samarbejdet og de opsøgende aktiviteter for at tiltrække relevante uddannelser til kommunen udvikles.

4. Videntilførsel til virksomheder

Kommunen har etableret samarbejder med Aarhus Universitet om forskningsprojekter og vidensdeling til både offentlige og private virksomheder.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen til efterretning og drøfter nye indsatser til handlingsplanen.

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Sådan går det med Handelspolitikken

Sagsnr: 24-009318

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her til orientering en status på de mål og indsatser, der er sat for Handelspolitikkens handlingsplan 2023-2025.

Herunder gives eksempel på, hvordan det går med handlingsplanen i forhold til nogle af de fastlagte mål og indsatser. Af bilag 1 fremgår en vurdering af mål og indsatser for handelspolitikken 2023-2025 angivet med farvekoder.

En medarbejder fra Ekstern Udvikling deltager på mødet og giver en kort præsentation af politikopfølgningen samt lægger op til en dialog med udvalget om nuværende og kommende indsatser i den nye handlingsplan.

Ringkøbing-Skjern Kommunes handelspolitik kan læses her.

Handelslivet understøtter levende bymidter

I Dansk Erhvervs analyse "Forudsætninger for regional vækst 2024" har Ringkøbing-Skjern Kommune en samlet førsteplads blandt landets 98 kommuner. Og i kategorien Levende Bymidter har vi også en førsteplads. 

Hvad viser årets evaluering?

Omsætning og indtjening ligger over landsgennemsnittet og vækstkurven fortsætter.

Den seneste statistik fra Danmarks Statistik med 2022 tal viser en samlet omsætning på 4,9 mia. kr. Omsætningen i 2021 var på 4,3 mia. kr. 

Der har siden den første Handelspolitiks handlingsplan været en fokuseret indsats på kompetenceudvikling. Uddannelsestilbuddet har kørt som en lokal og håndholdt proces med vækstpuljeprojekterne: "Styrket erhverv i gadeplan" og senere "Digital vækst i gadeplan". I alt har 170 butikker deltaget en eller flere gange i den håndholdte og lokale uddannelse. Denne indsats er med til at styrke erhvervet til at håndtere de kriser og udfordringer samt muligheder, der har mødt detailerhvervet i de senere år.

Allerede sidste års opfølgning på handlingsplanen viste, at en tredjedel af omsætningen foregår i landdistrikterne. Det gjorde, at der det forløbne år er taget initiativer, der i højere grad også involverer handelserhvervet i landdistrikterne. Repræsentant fra Spjald har fået en observatørplads i Handelsrådet for at finde ud af, om det kan give værdi for landdistrikternes handelsliv at blive organiseret med ind i Handelsrådets bestyrelse. Bork Handelsforening er også blevet tilbudt en observatørplads.

Der er et godt samarbejde imellem UCRS, folkeskolerne og handelsforeningerne, når de unge tilbydes karrierevej inden for detailerhvervet. I år er der startet 57 mod 53 sidste år inden for detail, handel og kontor, hvor mange af dem, der specifikt vælger detail og handel, er ikke opgjort endnu. Påvirkningen til en karrierevej inden for detail og handel starter allerede i studievejledningen i folkeskolerne. Både i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne er der skemalagte uddannelsesdage, hvor medlemmer fra handelsforeningerne kommer og fortæller om jobmulighederne inden for detailhandel.

Udfordringer

Det viste sig på det sidste møde med Handelsrådet om Klimapartnerskabsaftalen, at det er svært at motivere erhvervet til at tænke bæredygtigt. Det samme ses i andre kommuner. Der arbejdes fortsat videre med en dialog med Handelsrådet om at finde en vej til at kunne opfylde visionen om at tilbyde attraktive, bæredygtige handelsoplevelser i levende byer.

Arbejdskraft

I år er der en stigning i antallet af beskæftigede inden for detailerhvervet på 8 % mod 7 % sidste år i følge Erhvervshus Midtjyllands årlige Tilstandsrapport.

Videndeling og samarbejde

Hele vejen igennem har det handlet om at skabe viden og dele viden på tværs i kommunen og i dialog med det lokale erhverv. Der er etableret et tæt samarbejde imellem Handelsrådet, Destination Vesterhavet og Erhvervsrådet med inddragelse af Erhvervshusets relevante tilbud. Der er også skemalagte halvårlige møder imellem Ringkøbing-Skjern Kommunes afdelinger Land By og Kultur og Ekstern Udvikling samt Handelsrådet.

Det har også været vigtigt for udviklingsarbejdet at søge ny inspiration i fællesskaber som "KL-Netværket for Levende bymidter" og i foreningen "Danske Handelsbyer". Samtidig har Ringkøbing-Skjern Kommune stået i spidsen for at få dannet et nationalt konsortium med over 50 kommuner, der i vinteren går sammen om at søge Regionalfondsprogrammets pulje til levende bymidter, der bliver åbnet i år.

Hvad skal der ske?

Der skal stadig arbejdes videre med den succesfulde og håndholdte kompetenceudvikling af erhvervet. Den digitale udviklingsrejse fortsætter. Fremover skal der bl.a. fokuseres mere på generationsskifte etc.

Der er penge i projektet  'Digital vækst i gadeplan' til og med 2025, men derefter skal midler fra andre fonde søges.

Der er som ofte nævnt midler at hente i Regionalfondsprogrammet "Levende og Bæredygtige Bymidter", men der ses også mod Realdanias pulje til "Styrkelse af Bymidterne". Ekstern Udvikling undersøger løbende om, der er relevante almene fonde og EU-fonde at søge. I alle puljer er bæredygtighed og klima et vigtigt kriterie.

Bæredygtighed fortsætter med at være et vigtigt nationalt og kommunalt tema, men for erhvervet er det svært at få gang i indsatser, der handler om dette. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

I følge samarbejdsaftalen imellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing Fjord Handelsråd er der afsat følgende beløb til Handelsrådet til udvikling og udmøntning af indsatser under Handelspolitikken:

Tilskudsbeløbene

2023: Kr. 822.000 kr.* + 589.000 kr.**

2024: Kr. 822.000 kr.* + 654.000 kr.**

*Beløb til tilskud til byernes handelsforeningers aflønning af bycheferne.

Beløbet tilskrives den kommunale pris- og lønregulering fra 2023 til 2024.

** Beløb til tilskud til aflønning af direktør

Beløbet tilskrives den kommunale pris- og lønregulering fra 2023 til 2024.

Effektvurdering

Dansk Erhvervs årlige analyse: "Forudsætninger for regional vækst 2024" viste, at Ringkøbing-Skjern Kommune fik en første plads, når det handler om levende bymidter.

Kommunen har investeret i ansættelse af en fuldtidsfinansieret direktør, der koordinerer udmøntningen af indsatserne under Handelspolitikken. Indsatserne bliver gennemført af frivillig arbejdskraft og bycheferne i samarbejde med kommunen.

I den sidste analyse fra Danmarks Statistik er der følgende resultater for omsætningen. Denne figur viser, at omsætningen for handelserhvervet ligger over landsgennemsnittet og har evnet at vækste selv under perioden med coronanedlukninger i 2020 og 2021.

 

 

Kilde: Rapport fra Viden & Strategi januar 2024 på baggrund af særkørsel fra Danmarks Statistik

Det samme gør sig gældende, når der vises resultater for indtjeningen.

 

Kilde: Rapport fra Viden & Strategi januar 2024 på baggrund af særkørsel fra Danmarks Statistik

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs,- Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen til
efterretning og drøfter nye indsatser til handlingsplan.

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orientering fandt sted.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()
Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing