Referat: 23. september 2024 kl. 08:00
Deltagere
- Jens Jensen
- Hans Østergaard
- Søren Elbæk
- Gitte Lykke Kjeldsen
- Irvin Christensen
- Bent Hauge Brodersen
- Jesper Lærke
Referat
- Godkendelse af dagsorden
- Virksomhedsbesøg
- Opdatering og digitalisering af inspirationskatalog om sommerhuse i Ringkøbing-Skjern Kommune
- Drøftelse af rapport fra Dansk Erhverv: Forudsætninger for regional vækst 2024
- Drøftelse af DI-Erhvervsvenlighed 2024
- Evaluering - Start 2. etape PostNord Danmark rundt
- Erfaringsopsamling fra Arbejdskraftrådets ekskursion
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningGodkendt.
Kopier link til punktet - Print
2: Virksomhedsbesøg
Sagsnr:
SagsfremstillingUdvalget besøger Skovgaard Energy, hvor tre repræsentanter for virksomheden vil holde et oplæg og give en rundvisning. Udvalget har inviteret hele Byrådet med på virksomhedsbesøget.
Skovgaard Energy er en innovativ virksomhed, der aktivt bidrager til den grønne omstilling gennem produktion af vedvarende energi fra kilder som vind, sol og biomasse. De arbejder på at forbedre energieffektiviteten og udvikler teknologier til energilagring og konvertering. Virksomheden stræber efter at være frontløbere i energisektoren ved at integrere ny teknologi og skubbe grænserne for, hvad der er muligt inden for vedvarende energiproduktion.
Skovgaard Energy har netop indviet verdens første dynamiske Power-to-X (PtX) anlæg ved Ramme nær Lemvig. Dette innovative anlæg omdanner grøn energi fra vind og sol til brint, som kan anvendes til produktion af bæredygtigt brændstof, varme og elektricitet. Det dynamiske element betyder, at anlægget kan justere sin produktion i realtid baseret på energikildernes tilgængelighed, hvilket gør det særligt effektivt og fleksibelt. Anlægget markerer et stort skridt i retning af at skabe CO2-neutral energiforsyning, understøtte den grønne omstilling og styrke Danmarks position som førende inden for grøn energi.
Projektet ses som et teknologisk fremskridt, da det kan balancere produktionen af energi i forhold til vind og solens variationer og dermed udnytte disse ressourcer optimalt. Det er et eksempel på, hvordan energiteknologi kan transformere fremtidens energiforsyning, hvor fossil energi udfases til fordel for vedvarende løsninger. Skovgaard Energy fremhæver selv, at dette anlæg kan være en model for fremtidige projekter både i Danmark og internationalt, og det forventes, at anlægget vil få stor betydning for at realisere de ambitiøse klimamål om CO2-neutralitet.
BilagIngen bilag.
BeslutningVirksomhedsbesøg fandt sted.
Kopier link til punktet - Print
3: Opdatering og digitalisering af inspirationskatalog om sommerhuse i Ringkøbing-Skjern Kommune
Sagsnr: 24-013153
SagsfremstillingErhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget bedes beslutte, hvorvidt der skal afsættes 160.000 kr. fra turismevækstpuljen til opdatering og digitalisering af inspirationskataloget Sommerhuse på Klitten.
Baggrund
I 2011 blev inspirationskataloget Sommerhuse på Klitten udarbejdet for Sammenslutningen for Grundejerforeninger på Holmsland Klit og Ringkøbing-Skjern Kommune. Kataloget indeholder inspiration til bevaring og forbedring af sommerhuse. Heriblandt hvilken beplantning, der er hensigtsmæssig i klitområdet, indretning af grunden og en 'Hot or not'-liste.
Kataloget var oprindeligt tiltænkt videresalg i en trykt version, men har også været tilgængelig som en pdf via kommunens hjemmeside. Som tryksag og pdf er kataloget et statisk værk, som ikke er nemt at opdatere og vedligeholde, og hvor målgruppens brug af kataloget er uvist. Opdatering og distribution af kataloget i sin nuværende form, vil desuden også være en tung og dyr proces.
Digitalisering af kataloget
Da kataloget trænger til en opdatering, er det blevet undersøgt, hvilke muligheder der er for at gøre kataloget mere tilgængeligt og brugervenligt. Forslaget er, at værket digitaliseres, så der dannes en hjemmeside, hvori al information fra kataloget uploades. Formålet med digitaliseringen er at forbedre adgangen til relevante oplysninger for både sommerhusejere og andre relevante interessenter såsom feriehusudlejere, håndværkere, anlægsgartnere osv.
Denne digitalisering vil sikre, at brugerne nemt kan finde opdaterede informationer via en effektiv søgefunktion samtidig med, at det bliver lettere for administrationen at ajourføre indholdet. Dette inkluderer også muligheden for at anvende avancerede søgeteknologier, som AI-drevet søgning, for at optimere brugeroplevelsen.
Opdateringen af kataloget gør det samtidigt muligt at udvide med nye emner, hvor der for eksempel kommer et helt nyt afsnit omkring biodiversitet i den nye version. Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiDer søges om 160.000 kr. til at dække omkostningerne i projektet fra turismevækstpuljen i 2024. Hertil bidrager Land, By og Kultur med 40.000 kr., hvorved budgettet for opdateringen samlet er 200.000 kr.
Der er ikke-disponerede midler for 578.000 kr. i turismevækstpuljen i 2024. I 2025 er der ikke-disponerede midler for 375.000 kr.
EffektvurderingDigitaliseringen af kataloget Sommerhuse på Klitten vil bidrage positivt til målsætning 1 og 2 i Turismepolitikken vedrørende 'Lokal og social bæredygtighed: Vi udvikler turismen i området til glæde for borgere og det lokale erhvervsliv' og 'Miljømæssig bæredygtighed: Vi udvikler turismen i området på en måde, så vi også passer på vores natur i bred forstand når vi bruger den (klima, vand og land)'.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget beslutter, hvorvidt der skal afsættes 160.000 kr. fra turismevækstpuljen i 2024 til opdatering og digitalisering af Sommerhuse på Klitten.
BilagBeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
4: Drøftelse af rapport fra Dansk Erhverv: Forudsætninger for regional vækst 2024
Sagsnr: 24-019247
SagsfremstillingDansk Erhverv har for første gang i 2024 udarbejdet en analyse, som undersøger kommunernes placering på 11 rammevilkår, der har stor betydning for virksomhedernes muligheder for at skabe vækst og velstand i alle dele af landet.
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får til orientering resultaterne for Ringkøbing-Skjern Kommune sammenholdt med øvrige kommuner og skal drøfte, hvorvidt det giver anledning til justeringer af erhvervsfremmeindsatsen.
Baggrund
Dansk Erhverv ønsker med rapporten at understøtte den regionale erhvervsudvikling i hele landet.
Dansk Erhvervs barometer tager udgangspunkt i 11 rammevilkår, der har stor betydning for deres medlemmers muligheder for at skabe vækst og velstand i hele Danmark, og hvor kommunerne og regionerne har mulighed for styrke vilkårene for virksomhedernes vækst og udvikling lokalt.
De 11 rammevilkår er:
”arbejdskraft”, ”levende bymidter”, ”grøn omstilling”, ”digitalisering”, ”offentligt-privat samarbejde”, ”skat og administration”, ”transport og mobilitet”, ”turisme, kultur og oplevelser”, ”uddannelse”, ”velfærd” og ”overordnede erhvervsforhold”.
Opgørelsen af rammevilkårene for alle kommuner bygger på data og virksomhedssvar på indikatorer, der, efter Dansk Erhvervs vurdering, bedst belyser, hvor gode rammevilkårene er i alle kommuner eksklusive de fem mindre ø-kommuner. Der er 61 indikatorer baseret på statistiske data og 21 indikatorer baseret på spørgeskemaer med svar fra minimum 30 virksomheder i hver kommune, som afspejler Dansk Erhvervs medlemmer hvad angår brancher og størrelse.
De bedste resultater
Ringkøbing-Skjern Kommune er på førstepladsen, og vi har således de bedste rammevilkår i Danmark i forhold til kriterierne hos Dansk Erhverv.
Der er 3 kategorier, hvor vi har førstepladsen:
- Levende bymidter
- Grøn omstilling
- Velfærd
Levende bymidter
Der er 3 statistiske indikatorer og 2 spørgeskemaindikatorer, som samlet giver os førstepladsen. Det beregnes som et gennemsnit af alle indikatorer i denne kategori.
Ringkøbing-Skjern ligger på 4. pladsen på dette spørgsmål:
Inddragelse af det lokale erhvervsliv for at sikre levende bymidter: Virksomhedernes tilfredshed med kommunens indsats ift. inddragelse af det lokale erhvervsliv for at sikre levende bymidter.
På de øvrige indikatorer er vi mellem nr. 5 og 10.
Se nærmere i bilag 1, side 16-20.
Grøn omstilling
Der er 6 statistiske indikatorer og 2 spørgeskemaindikatorer, som samlet giver os førstepladsen.
Kapacitet kW på landvindmøller pr. km2: Ringkøbing-Skjern har en kapacitet på 350 kW pr. km2 på landvindmøller, hvilket placerer os på førstepladsen på denne indikator. Se nærmere i bilag 1, side 21-25.
Velfærd
Der er 7 statistiske indikatorer og 2 spørgeskemaindikatorer, som samlet giver os førstepladsen.
Den bedste placering er en 6. plads på dette spørgsmål til virksomhederne:
Fokus på at tilbyde velfærdsydelser fra såvel offentlige som private aktører: Virksomhedernes tilfredshed med kommunens indsats ift. deres fokus på at tilbyde velfærdsydelser fra såvel offentlige som private aktører
Se nærmere i bilag 1, side 52-56
Der er 2 kategorier, hvor vi har andenpladsen:
- Turisme, kultur og oplevelser
- Overordnede erhvervsforhold.
Turisme, kultur og oplevelser
Der er 4 statistiske indikatorer og 1 spørgeskemaindikator, som samlet giver os andenpladsen.
Den bedste placering er på indikatoren Turistovernatninger pr. indbygger, hvor vi er nr. 2.
Se nærmere i bilag 1, side 44-47
Overordnede erhvervsforhold
Der er 4 spørgeskemaindikatorer, som samlet giver os andenpladsen. Ringkøbing-Skjern Kommune er placeret som nr. 1 på følgende to spørgsmål:
- Tilfredshed alt i alt med erhvervsforholdene i kommunen.
- Vil du anbefale andre virksomheder at etablere sig i din virksomheds kommune
Se nærmere i bilag 1, side 57-59
Anbefalinger
Dansk Erhverv anbefaler størst muligt fokus på disse 4 centrale rammevilkår:
- Arbejdskraft (4)
- Levende bymidter (1)
- Grøn omstilling (1)
- Digitalisering (8)
Ringkøbing-Skjern er samlet nr. 1 for kommunerne i Midtjylland på disse 4 rammevilkår. Placeringen for den enkelte indikator er angivet i parentes.
Se tabel 24 i bilag 1 på side 74 vedrørende placeringen af alle kommunerne i Midtjylland.
I den samlede placering i Danmark vedrørende kategorien Arbejdskraft, er Ringkøbing-Skjern nr. 19, men nr. 1 på denne spørgeskemaindikator:
Samarbejde om at få sygemeldte medarbejdere tilbage i job: Virksomhedernes tilfredshed med kommunens indsats ift. samarbejde om at få sygemeldte medarbejdere tilbage i job.
I den samlede placering i Danmark vedrørende kategorien Digitalisering, er Ringkøbing-Skjern nr. 43, men nr. 1 på denne indikator:
Brugervenlige digitale services og løsninger: Virksomhedernes tilfredshed med kommunens indsats ift. brugervenlige digitale services og løsninger, fx digital sagsbehandling.
Ringkøbing-Skjern Kommune skal således fastholde den gode indsats på "levende bymidter" og "grøn omstilling" og forsøge at forbedre indsatsen i forhold til "arbejdskraft" og "digitalisering".Lovgrundlag og juridisk vurdering
Ingen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter, hvorvidt resultatet af analysen fra Dansk Erhverv vedrørende forudsætninger for regional vækst giver anledning til justeringer af erhvervsfremmeindsatsen.
BilagBeslutningTaget til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
5: Drøftelse af DI-Erhvervsvenlighed 2024
Sagsnr: 24-019599
SagsfremstillingDansk Industri har i 15 år gennemført en landsdækkende undersøgelse, som evaluerer og sammenligner erhvervsvenligheden i landets kommuner. Ringkøbing-Skjern Kommune er i 2024 nummer 5, hvilket er en fremgang fra sidste år, hvor vi var nummer 17.
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får til orientering resultaterne for Ringkøbing-Skjern Kommune i undersøgelsen Lokal Erhvervsvenlighed 2024, sammenholdt med øvrige kommuner, og skal drøfte, hvorvidt det giver anledning til justeringer af erhvervsfremmeindsatsen.
Baggrund
I evalueringen af kommunernes erhvervsvenlighed bedømmes kommunerne i 10 overordnede kategorier:
1. Overordnet erhvervsvenlighed
2. Infrastruktur og transport
3. Arbejdskraft
4. Uddannelse
5. Sagsbehandling
6. Grøn udvikling
7. Brug af private leverandører
8. Digitale rammer
9. Skatter, gebyrer og erhvervsarealer
10. Information og dialog
Kommunerne tildeles en score inden for hver kategori baseret på virksomhedernes tilfredshed med det pågældende indsatsområde og kommunens score på en række repræsentative offentligt tilgængelige statistiske indikatorer. Der udnævnes en samlet vinder af Lokal Erhvervsvenlighed 2024, baseret på kommunernes gennemsnitlige score i de ti kategorier, der hver vægter lige meget.
Undersøgelsen er baseret på i alt 59 indikatorer.
Der er 22 indikatorer, som er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, og spørgsmål til virksomheder indgår i ni af kategorierne. Uddannelse er den eneste kategori med udelukkende statistiske indikatorer.
Virksomhederne, som er inviteret til at deltage i spørgeundersøgelsen, er DI’s medlemsvirksomheder samt ikke-medlemsvirksomheder inden for de branchekoder, som DI’s medlemmer repræsenterer. I Ringkøbing-Skjern Kommune har 84 virksomheder svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer minimum 4.184 arbejdspladser i kommunen, hvilket svarer til 18 procent af den private beskæftigelse.
Der er 37 statistiske indikatorer i undersøgelsen, og de indgår i otte af undersøgelsens ti kategorier, idet der ikke indgår statistiske indikatorer i kategorierne Overordnet erhvervsvenlighed og Information og dialog.
De statistiske data vægter 50 procent og virksomhedernes besvarelser 50 procent, hvor begge elementer er medtaget i en kategori.
De bedste resultater
Ringkøbing-Skjern Kommune er i år på en flot 5. plads, hvor det var en 17. plads i 2023. De bedste kategorier er:
2. plads: Arbejdskraft (mod en 7. plads sidste år)
4. plads: Sagsbehandling (mod en 12. plads sidste år)
7. plads: Overordnet erhvervsvenlighed (mod en 12. plads sidste år)
8. plads: Information og dialog (mod en 15. plads sidste år)
9. plads: Grøn udvikling (mod en 3. plads sidste år)
10.plads: Skatter, gebyrer og erhvervsarealer (mod en 33. plads sidste år)
I undersøgelsen blev virksomhederne stillet følgende spørgsmål: ”Hvad bør kommunen prioritere højest, hvis den skal styrke virksomhedernes vækstmuligheder fremadrettet”? Virksomhederne mener, at Arbejdskraft er den vigtigste prioritet. Det er derfor glædeligt at se, at de mange indsatser på dette område har givet resultat, hvilket afspejles i en samlet 2. plads.
Den bedste indikator i denne kategori er spørgsmålet "Kommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft", hvor kommunen får en 4. plads.
Efter sidste års undersøgelse blev der sat øget fokus på at forbedre dialogen og kommunikationen med virksomhederne. Det er bl.a. sket gennem fyraftensmøder med lokale håndværkervirksomheder. Kommunen har nu en 8. plads i kategorien Information og dialog mod en 15. plads sidste år. De største forbedringer ses i spørgsmålet ”Dialogen mellem erhvervslivet og kommunens embedsmænd”, hvor der er en fremgang fra en 22. plads til en 8. plads.
I kategorien Overordnet erhvervsvenlighed er den bedste indikator spørgsmålet: "Vil du anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen?" Her ligger kommunen på en 4. plads mod en 13. plads sidste år.
Se bilag 1 for uddybning af resultaterne.
Hvad sker der nu?
Resultaterne drøftes på et møde med Dansk Industri den 23. oktober, og derudover i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget, med erhvervsrådets bestyrelse og med erhvervet.
På baggrund af drøftelserne udarbejdes en handlingsplan, som har til formål at forbedre næste års resultat på en række udvalgte områder.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter, hvorvidt resultatet af analysen fra Dansk Industri vedrørende Lokal Erhvervsvenlighed 2024 giver anledning til justeringer af erhvervsfremmeindsatsen.
BilagBeslutningTaget til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
6: Evaluering - Start 2. etape PostNord Danmark rundt
Sagsnr: 23-021556
SagsfremstillingUdvalget modtager hermed en evaluering af; Ringkøbing-Skjern Kommune som vært for start på 2. etape af cykelløbet PostNord Danmark Rundt 2024.
Baggrund
På mødet den 27. november 2023 besluttede udvalget at imødekomme Danmarks Cykel Unions (DCU) ansøgning om, at kommunen skulle være vært for starten på 2. etape af PostNord Danmark Rundt 2024. Som en del af aftalen arrangerede DCU også Skoda BørneTour, som blev afholdt den 8. juni 2024 i Ringkøbing.
Den 33. udgave af PostNord Danmark Rundt markerer en fortsat udvikling af løbet, der vokser år for år til at blive et stadig større og bedre arrangement. Løbet organiseres af DCU i samarbejde med et utal af dygtige, engagerede og uundværlige frivillige fra hele landet.
Tilskuerinteressen for løbet er altid stor, og mediernes dækning af begivenheden er massiv.
Evaluering
DCU stillede blandt andet krav om et område, der kunne fungere som ryttergård på dagen. Den nyasfalterede langtidsparkeringsplads på Søndervigvej blev afspærret og anvendt til formålet. Ryttergården var åben for publikum og tiltrak mange besøgende i alle aldre.
På Torvet skabte rytterindskrivningen og holdpræsentationen en festlig stemning, som tiltrak et stort antal besøgende. Mange fulgte også spændt med, da etapen blev skudt i gang. Rundt om i Ringkøbings gader i indre by var der ligeledes masser af tilskuere, der på helt tæt hold kunne følge rytterne. På resten af ruten gennem kommunen var der også mange tilskuere.
Skoda BørneTour
Skoda BørneTour blev afviklet den 8. juni fra Torvet i Ringkøbing. Her var Ringkøbing Cykel Klub eventpartner. På trods af silende regn deltog mere end 100 cykelglade børn i aldersopdelte løb.
Se uddybende evaluering i bilagsmaterialet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiUdvalget har bevilget et tilskud på 200.000 kr. til DCU samt 75.000 kr. til markedsføring, der er finansieret af puljen til profilering og bosætning.
Herudover er der prioriteret 150.000 kr. fra Kultur- og Fritidsudvalget af overførte midler til øvrige praktiske foranstaltninger - herunder indsats fra Vej og Park.
Status på det besluttede budget:
De resterende midler til markedsføring (8.240 kr.) føres tilbage til puljen til profilering og bosætning.
Vej og Park har ikke afsluttet regnskabet, men det vurderes, at der er anvendt mindre end det afsatte beløb.
EffektvurderingI sagsfremstillingen til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget den 27. november 2023 blev det vurderet, at arrangementet vil være med til at eksponere Ringkøbing-Skjern Kommune i landsdækkende medier.
2. etape blev vist direkte på DR1 fra start på Torvet i Ringkøbing til mål i Vejle. Undervejs i den direkte transmittering blev der vist indslag af holdpræsentation mv. fra Torvet i Ringkøbing.
Eurosport transmitterede etapen i direkte udsendelse i 32 lande.
Kommentatorerne var flittige med kommentarer omkring den store og flotte opbakning undervejs på hele ruten gennem kommunen.
DCU udsendte pressemateriale med omtaler af etaperne, som blev bragt i de landsdækkende dagblade. DCU har opgjort, at etapen har været nævnt i 121 artikler.
I ugerne op til løbet annoncerede DCU etaperne på bl.a. TV 2.
På baggrund af ovenstående vurderes det, at kommunen har opnået den ønskede effekt.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget godkender:
- evalueringen
- at ikke anvendte midler til markedsføring føres tilbage til puljen til profilering og bosætning.
Taget til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
7: Erfaringsopsamling fra Arbejdskraftrådets ekskursion
Sagsnr: 24-019851
SagsfremstillingEkskursionen til Aabenraa den 4.-5. september 2024 bød på en række interessante oplæg, hvor medlemmerne af Arbejdskraftrådet fik indblik i kommunens tiltag inden for vedvarende energi, erhvervsudvikling og tiltrækning af arbejdskraft. Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her til orientering en erfaringsopsamling fra Arbejdskraftrådets ekskursion.
Aabenraa Kommunes VE-satsninger og grøn omstilling
Borgmester Jan Riber Jakobsen præsenterede Aabenraa Kommunes visioner og strategier inden for VE og bæredygtig udvikling. Aabenraa er på vej til at blive en af Danmarks førende kommuner på området, med en række ambitiøse VE-satsninger i form af nordens største solcellepark ved Kassø på 340 hektar og en effekt på 300 MW. Der er allerede godkendt og idriftsat anlæg på 469 hektar, og yderligere 405 hektar er planlagt eller under planlægning. Derudover opføres to Power-to-X anlæg (PtX), som skal producere grøn brint og e-metanol – brændstoffer, der skal anvendes i transportsektoren og landbruget.
Kommunens udviklingsstrategi Det Gode Liv 2035 indebærer udvikling af en grøn erhvervsstrategi, hvor kommunen samarbejder tæt med det lokale erhvervsliv om at reducere drivhusgasudledningen og skabe attraktive vilkår for virksomheder. En væsentlig del af denne strategi er en sektorkobling, hvor forskellige energikilder kombineres for at maksimere effektiviteten og udnytte overskudsvarme fra lokale industrier til både opvarmning og nedkøling. Visionen omfatter desuden en udvidelse af Ensted Havn, som skal fungere som et nationalt knudepunkt for eksport af grøn energi.
Planlægning og realisering af Power-to-X anlæg
Aabenraa Kommune har etableret en PtX-styregruppe med fokus på at fremme udviklingen af PtX-anlæg, der skal tiltrække virksomheder og skabe nye uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder. Direktør for Plan, Teknik & Miljø, Ditte Lundgaard beskrev, hvordan kommunen har været en central aktør i at tiltrække investeringer til disse banebrydende projekter. Samtidig er kommunen fokuseret på at sikre borgerinddragelse gennem offentlige høringer og politisk dialog. PtX-projekterne kræver en tæt koordinering mellem forskellige myndigheder og aktører. Ligeledes er planlægningen kompliceret af, at energinettet skal udbygges i takt med den hastige udvikling af nye energiformer. Trods udfordringerne har kommunen formået at holde projekterne på rette spor og skabe en smidig proces ved blandt andet ved at etablere strukturerede samarbejder med bygherrer og statslige myndigheder.
50.000 tons rå-metanol årligt
Søren Knudsen Kær fra European Energy præsenterede PtX-anlægget i Kassø, som vil producere grøn brint og 50.000 tons rå-metanol årligt, hvoraf 32.000 tons vil blive renset til e-metanol til udskibning fra Ensted Havn. Denne metanol skal blandt andet anvendes i maritim transport og i produktionen af bæredygtige brændstoffer til skibe og fly. European Energy har på forhånd indgået aftaler med internationale aftagervirksomheder som LEGO-koncernen, Maersk, Novo Nordisk og Circle K, så værdikæden har været tydelig fra begyndelsen.
Anlægget henter energi fra en 304 MW solcellepark og vil levere overskudsvarme til det lokale fjernvarmenet, der kan opvarme omkring 2.500 husstande. Dette projekt er en vigtig del af den globale PtX-pipeline, og European Energy planlægger at prototype-teste metanol-til-SAF-produktion (Sustainable Aviation Fuel). Det er en samlebetegnelse for alternative brændstoffer lavet fra mere bæredygtige kilder i 2026/2027. Samarbejdet mellem kommunen og European Energy illustrerer potentialet i at skabe bæredygtige løsninger i stor skala.
Grøn erhvervsturisme og fremtidig erhvervsudvikling
Chef for Erhverv og Bæredygtighed Helle Malene Olsen fremlagde Aabenraa Kommunes strategi for grøn erhvervsturisme, som fokuserer på at tiltrække virksomheder og investorer ved at fremvise kommunens fremskridt inden for grøn omstilling og bæredygtige løsninger. Projekter som Nordens største solcellepark i Kassø og PtX-anlæggene bruges som trækplastre for erhvervsturister, der interesserer sig for grøn teknologi og bæredygtighed.
Derudover er kommunen aktivt engageret i at udvikle erhvervsområder som Padborg, et af Nordeuropas største transport- og logistikcentre. Her udvikles blandt andet en "Blå-Grøn Plan", der fokuserer på bæredygtig vandhåndtering og biodiversitet, som en del af erhvervsområdets videre udvikling. Disse strategier er designet til at skabe nye arbejdspladser og styrke lokale virksomheder i overgangen til en grønnere økonomi.
Erhvervsturismens impact på hotel- og restaurationsbranchen
Alex Taulbjerg fra Hotel Europa præsenterede, hvordan hotellets forretning har udviklet sig i takt med Aabenraas VE-satsninger. Den stigende erhvervsturisme, som de store VE-projekter har medført, har haft en positiv effekt på hotellets aktiviteter, især hvad angår konferencebookinger og restaurantbesøg. Hotellet har også haft succes med at fastholde nøglemedarbejdere gennem trivselstiltag som fælles crossfit-træning og en udvidelse af ejerkredsen.
Udskibning af e-metanol
Havnedirektør, Henrik Thykjær fra Aabenraa Havn udfoldede havnens strategiske betydning som Sønderjyllands eneste erhvervshavn. Havnen er med sin kapacitet og 18 meters dybde velegnet til store skibe og spiller en central rolle i import og eksport af gods i regionen. Aabenraa Havn vil blive et centralt knudepunkt for udskibning af grønne brændstoffer, herunder e-metanol fra Kassø PtX-anlægget. Aabenraa Havn arbejder frem mod at etablere Danmarks første e-metanol udskibningsfacilitet med en terminal med en kapacitet på 4000 m3. Havnens massive investering i en reaktivering af eksisterende infrastruktur sikrer, at regionen kommer til at spille en aktiv rolle i den internationale handel med grønne brændstoffer.
Grøn omstilling, lokale leverandører
Business Aabenraa, repræsenteret af direktør Charlotte Hylleberg, arbejder tæt sammen med lokale virksomheder om at sikre, at de kan drage nytte af kommunens store VE-satsninger. Der er fokus på at opkvalificere medarbejdere gennem workshops og netværk, så de kan bidrage til den grønne omstilling. Hylleberg understregede, at det er vigtigt at inddrage lokale leverandører i VE-projekterne og at sikre, at erhvervslivet drager fordel af de muligheder, den grønne omstilling bringer. Business Aabenraa arbejder desuden målrettet på at skabe flere partnerskaber mellem virksomheder og andre aktører for at støtte den bæredygtige udvikling ved hjælp af Beyond Fissil Sektorkobling Netværk.
Bosætningsstrategier og tysk arbejdskraft
Aabenraa Kommune har intensiveret sine rekrutterings- og bosætningsstrategier for at tiltrække både danske og tyske tilflyttere. Helle Malene Olsen og Ruth Valeur Faber præsenterede de mange initiativer, som kommunen har iværksat. Herunder jobmatch-programmer, ambassadørkorps og sociale netværk, der hjælper nye borgere med at finde sig til rette i området. Et særligt fokusområde er samarbejdet med tyske tilflyttere, hvor kommunen tilbyder vejledning og støtte for at fremme grænsependling og tilknytning af tysk arbejdskraft. Disse tiltag er afgørende for at sikre en stabil tilstrømning af kvalificeret arbejdskraft til at imødekomme de grønne jobs, VE-satsningerne bærer med sig.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingArbejdskraftsrådets samlede erfaringer fra ekskursionen er sammenfattet i bilaget: "Erfaringsopsamling fra Arbejdskraftrådets ekskursion til Aabenraa Kommune".
IndstillingAdministrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager erfaringsopsamlingen til efterretning.
BilagBeslutningTaget til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
8: Gensidig orientering
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningOrientering fandt sted.