Referat: 19. august 2024 kl. 08:00

AS SCAN, Fabriksvej 14, 6960 Hvide Sande
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Hans Østergaard
  • Søren Elbæk
  • Jesper Lærke
  • Irvin Christensen
  • Bent Hauge Brodersen
  • Jens Jensen
  • Gitte Lykke Kjeldsen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Virksomhedsbesøg

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Udvalget besøger AS SCAN i Hvide Sande, hvor direktør Michael Ørts Vejlgaard holder et oplæg om virksomheden.

AS SCAN (oprindeligt grundlagt som Havnens Motor Værksted i 1962), begyndte med at reparere skibe for lokalsamfundet i Hvide Sande. I dag er virksomheden vokset til en international aktør med et omfattende udvalg af produkter og tjenester til både det maritime og industrielle marked. AS SCAN er kendt for sin høje kvalitet og pålidelighed. De producerer stadig deres produkter i Danmark, hvilket sikrer tæt kvalitetskontrol.

Gennem årene har AS SCAN etableret sig som en betroet aktør inden for den maritime sektor, både nationalt og internationalt. De tilbyder både standardløsninger og skræddersyede løsninger, tilpasset kundernes specifikke behov. Deres produktportefølje omfatter bl.a. gearkasser, propeller, rorstyringer og andre relaterede maritime systemer.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Virksomhedsbesøg fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

3: Job og uddannelser trækker de unge fra Ringkøbing-Skjern Kommune

Sagsnr: 24-015877

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får en orientering om to nye undersøgelser, der skal gøre os klogere i forhold til kommunens profilerings- og bosætningsindsatser. Dels en undersøgelse om flytteovervejelserne blandt kommunens 16-19-årige unge, dels en undersøgelse blandt tilflyttere, der hurtigt er flyttet fra kommunen igen.

Undersøgelsen blandt de 16-19-årige bekræfter erfaringerne med, at uddannelsesinstitutioner og bylivet trækker de unge fra kommunen. Over halvdelen - 61 procent - af de unge regner med at være flyttet fra kommunen, når de er 22 år. Det er først og fremmest gode job- og uddannelses-muligheder plus venner, som i følge de unge er med til at gøre et område attraktivt at bo i.

Tilsvarende viser undersøgelsen blandt de hurtige fraflyttere, at det er job, der får mange til at flytte til Ringkøbing-Skjern Kommune. Samtidig er det også job og uddannelse, der får mange til at flytte herfra igen inden for et år eller to i kommunen.

Om undersøgelserne

Begge undersøgelser er opfølgninger på lignende undersøgelser, der blev gennemført i 2021.

I den nye undersøgelse blandt kommunens unge er et spørgeskema sendt ud via e-Boks til 3.162 unge. 535 har besvaret det, og det giver en svarprocent på 17. Der er gennemført en frafaldsanalyse, der korrigerer på køn, men skævheden har ingen betydning for resultaterne. Undersøgelsen anses således som repræsentativ for de unge 16-19 årige.

Der er til gengæld en meget lav svarprocent på undersøgelsen blandt borgere, der er flyttet fra kommunen samme år eller året efter, de er flyttet hertil. Kun 33 har svaret af de 443 borgere, der er flyttet fra kommunen igen i 2023 eller 2024. Det giver en svarprocent på syv mod ni procent i 2021. Af den grund er det vanskeligt at konkludere ret meget. Undersøgelsens resultater kan alene betragtes som et fingerpeg om bevæggrundene for, at de hurtige fraflyttere forlader kommunen.

På mødet deltager Margrete Møller Sørensen fra kommunens team for Profilering og Bosætning og Sigurd Nørby Lysgaard, der vil præsentere resultaterne for udvalget. Derfor nævnes her blot et par enkelte punkter fra undersøgelsernes resultater.

Potentiale i af få flere til at blive boende

Undersøgelsen blandt de unge 16-19-årige viser, at 61 procent af dem regner med at være flyttet fra kommunen, inden de fylder 22 år.

10 procent mener til gengæld, at det er meget usandsynligt, at de flytter fra kommunen, inden de bliver 22 år. Og 27 procent vurderer, at det er overvejende usandsynligt, at de flytter fra kommunen, før de er fyldt 22 år.

Næsten halvdelen af de unge synes ikke, at det vil være underligt, hvis nogen i deres omgangskreds bliver boende i kommunen, når de flytter hjemmefra. Det synes knap en fjerdedel af de unge 16-19-årige.

Syv ud af 10 af de unge peger på, at gode job og uddannelsesmuligheder er med til at gøre et område attraktivt at bo i. Undersøgelsen viser også, at de unge har nok aktiviteter med sport, men de mangler blandt andet mødesteder, natte- og caféliv i kommunen.

Halvdelen af de unge angiver, at de vil overveje at blive boende i kommunen, hvis de kunne få et tilskud til kørsel til og fra uddannelse. Undersøgelsen viser dog også, at to tredjedele af de unge maksimalt vil bruge 30 minutter på transport til uddannelse eller arbejde.

Fraflyttere kommer måske igen

De hurtige fraflyttere flyttede især hertil for at være tæt på familie/partner, og fordi de fik job, men de fleste flyttede også herfra igen på grund af uddannelse eller job. Der er dog også flere, der alene midlertidigt har boet hos familie eller i sommerhus i kommunen.

Fire ud af 10 regner det ikke for sandsynligt, at de flytter tilbage til kommunen, men 18 procent angiver til gengæld, at det er meget sandsynligt, at de kommer tilbage. Det er dobbelt så mange som i 2021. Over halvdelen af de hurtige fraflyttere svarer også, at de sandsynligvis vil anbefale andre at flytte til Ringkøbing Skjern Kommune.

De hurtige fraflyttere fremhæver familie og natur som det bedste ved Ringkøbing Skjern Kommune, og over halvdelen af de hurtige fraflyttere har følt sig godt taget imod af kommunen og lokalområdet. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen om undersøgelserne om de unges flytteovervejelser og de hurtige fraflyttere til efterretning.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

4: Budgetopfølgning pr. 31. juli 2024

Sagsnr: 23-022649

Sagsfremstilling

Budgetopfølgningen pr. 31. juli 2024 viser et forventet mindre forbrug på 17,4 mio. kr. 

Af nedenstående tabel fremgår, hvilke områder der forventer afvigelser i forhold til korrigeret budget eksklusiv overførsler fra 2023.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalgets budget er i udgangspunktet 26,1 mio. kr. I budgetforliget 2024 er der indarbejdet en budgetramme til eksternt finansierede projekter på 10 mio. kr., der efterfølgende udlignes i 2025, hvor budgettet på de 26,1 mio. kr. p.t. er tilsvarende reduceret med 10 mio. kr. Dog er indtægtsbudgettet i 2025 PL-fremskrevet til 10,4 mio. kr.

Der har tidligere år været merforbrug vedrørende de eksternt finansierede projekter, da den eksterne finansiering til projekterne ikke kommer i samme år, som udgiften bliver afholdt. Indarbejdelsen af budgetpuljen med udligning det efterfølgende år, skulle netop prøve at imødekomme denne udfordring. 

Da der ikke er større eksternt finansierede projekter på vej, bliver der ikke behov for puljen på de 10 mio. kr. i 2024. Det anbefales derfor, at flytte pengene tilbage i kassen, og samtidig nedskrive indtægtskravet i budget 2025 på 10,4 mio. kr. Det påvirker dermed ikke kassebeholdningen nævneværdigt, da det udelukkende er PL-fremskrivningen, som er differencen mellem de to poster. I forhold til servicerammen i 2025 vil det være fordelagtigt, at indtægtsbudgettet ikke indgår, hvilket er hovedårsagen til denne indstilling.

I forhold til eksternt finansierede projekter, er der siden den seneste budgetopfølgning kommet slutafregning vedrørende projektet "Energieffektivitet og CO2 besparelser". Når samarbejdskommunerne har fået deres andel, er der tilbage en indtægt på 10,7 mio. kr., som skal dække indtægtsbudgettet fra tidligere år på 9,99 mio. kr. Projektet giver dermed et overskud på 0,7 mio. kr., som overføres til puljen for eksternt finansierede projekter.

Mindreforbruget i 2024 er i høj grad forårsaget af netop denne indtægt fra projektet "Energieffektivitet og CO2 besparelser", da der ikke har været budgetlagt med denne indtægt i 2024.

For de øvrige områder forventes der merforbrug på områderne "Turisme, handel og profilering", "Erhvervsservice og iværksætteri", "Klima" samt "Byfora for centerbyerne". For alle områderne finansieres merforbruget af overførte midler. I forhold til Byfora, så har der tidligere år været mindreforbrug, da byerne har opsparet midler til et større projekt. I år afholder Tarm en udgift på et større projekt, som giver et planlagt merforbrug. Vidensområdet forventer et mindre forbrug, som vedrører PhD puljen. 

I forhold til vækstpuljerne er der indarbejdet et forventet merforbrug på 0,9 mio. kr., som finansieres af overførte midler. I bilaget ses oversigten over vækstpuljer.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger. 

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger. 

Indstilling

Administrationen indstiller

  • til Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftudvalget, at de anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at budgettet på de 10 mio. kr. i 2024 samt indtægtsbudgettet på 10,4 mio. kr. i 2025 tilføres kassen
  • udvalget tager budgetopfølgningen til efterretning.

BilagBeslutning

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Budgetopfølgningen i øvrigt taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

5: Flytmodvest-profil på Instagram skal være med til at øge kendskabet til Ringkøbing-Skjern Kommune

Sagsnr: 24-016164

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal tage stilling til et forslag om at styrke profileringen af Ringkøbing-Skjern Kommune. Administrationen ønsker opbakning til en forsøgsordning for resten af 2024 med tilkøb af ekstern bistand til at opbygge en flytmodvest-profil på det sociale medie Instagram.

Formål

Formålet med den nye instagram-profil er at understøtte politikken for Profilering og Bosætning med målrettet kommunikation til særligt de unge børnefamilier, som vi gerne vil have til at bosætte sig i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Hjemmesiden www.flytmodvest.dk er platformen for præsentationen af det gode liv i Ringkøbing-Skjern Kommune, og profilering- og bosætningsindsatserne for at gøre kommunen kendt som et godt sted at bo og arbejde er forankret på hjemmesiden.

Vi har hidtil først og fremmest brugt Facebook-siden flytmodvest.dk til at møde vores målgruppe, skabe opmærksomhed og trafik på hjemmesiden med opslag om det gode liv i kommunen, de aktuelle aktiviteter og positive tilflytter-historier.

Brugen af de sociale medier er imidlertid under stor forandring, jævnfør DR Analyse, januar 2024: Medieudviklingen 2023. Instagram er nu i højere grad det foretrukne sociale medie for vores primære målgruppe, der er unge mellem 25 og 45 år. Det vil sige unge og unge børnefamilier, der er mest flytbare, inden børnene når skolealderen.

Instagram er bl.a. populært på grund af muligheden for at dele videoer og almindelige billeder fra dagligdagen, der nemt gøres tiltalende med et flot layout og nogle gode filtre.

Team Profilering og Bosætning ønsker at benytte en ekstern tovholder/redaktør til at få den nye profil sat godt i gang, få opbygget et stort reach (rækkevidde) og mange følgere, som dermed kan være med til at øge kendskabet til vores område. Teamet vurderer, at det vil kræve en ekstra ressource på omkring 10 timer om ugen resten af året plus annoncering. Teamet er i kontakt med en ung tilflytter, som selv sammen med sin familie har taget rejsen fra Nørrebro til Ringkøbing-Skjern Kommune. Hun kender således overvejelser og spørgsmål, som er aktuelle for potentielle unge tilflyttere. Hun er desuden faguddannet inden for sociale medier og har erfaringer, der passer til at løse opgaven.

Der vil i aftalen blive opstillet mål for indsatsen, såsom udvikling i antal følgere, udbredelse af indhold og øget kendskab til Ringkøbing-Skjern Kommune i målgruppen.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ekstern bistand til opbygningen af en flytmodvest-profil på Instagram vurderes at koste 133.000 kroner i 2024. Beløbet dækkes af vækstpuljen for Profilering og Bosætning.

Effektvurdering

Forsøgsordningen udarbejdes med konkrete effektmål.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget godkender, der bruges i alt 133.000 kroner i 2024 til en forsøgsordning med ekstern bistand til at øge profileringsindsatsen med opbygningen af en flytmodvest-profil på Instagram.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

6: Evaluering af karrierekurs

Sagsnr: 24-017440

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsrådet får her en evaluering af Karrierekurs 2024 samt en indstilling om at videreføre de uforbrugte midler til afvikling af Karrierekurs igen i 2025.

Baggrund

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget bevilgede 75.000 kr. til afvikling af jobmesser i foråret 2023 med det formål at promovere og formidle sabbatsårsjobs til kommunens 3.g’ere. Afviklingen af messerne blev udskudt til foråret 2024, hvor KarriereKurs blev afholdt i Ringkøbing og i Tarm den 26.-27. februar 2024. Alle 3. års eleverne på STX, HF, HHX og HTX blev inviteret til at møde en række lokale virksomheder, som stod klar med gode jobtilbud til deres eventuelle sabbatår.

Projektet er et samarbejde med lokale uddannelsesinstitutioner, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, lokale virksomheder og Ringkøbing-Skjern kommune.

Evaluering af KarriereKurs 2024

I alt 18 virksomheder deltog på messen, hvor de havde mulighed for at møde de omkring 500 elever, som på det tidspunkt gik i 3.g. Ens for alle virksomhederne var, at de alle kunne tilbyde meningsfyldte sabbatårjobs, hvor de unge bliver introduceret til forskellige afdelinger i virksomheden. Dette understøtter samtidig en mulighed for, at sabbatisten kan blive afklaret i forhold til valg af karriere. 

Evalueringen blandt virksomhederne er udelukkende positiv, og stort set alle virksomheder har ytret ønske om at deltage igen i 2025. Der er pr. 1. juli 2024 indgået 16 ansættelsesaftaler mellem sabbatister og de deltagende virksomheder, og der er flere ansættelser på vej.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftrådet bevilgede den 21. november 2022 75.000 kr. fra Vækstpuljen til erhverv og arbejdskraft til afvikling af jobmesser for unge sabbatister i foråret 2023.

Der har været afholdt to messer i 2024 til i alt 31.000 kr., hvilket betyder, at der fortsat er 44.000 kr. til rådighed. Dette beløb ønskes videreført til 2025, således der også kan afvikles to messer i foråret 2025. Overflytningen sker i forbindelse med overførselssagen.

Effektvurdering

Karrierekurs er med til at sætte fokus på de mange og spændende jobmuligheder, der er i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det øgede kendskab kan være med til at skabe et større grundlag for, at de unge vender tilbage til området efter endt uddannelse. Derudover er jobrotationen i den enkelte virksomhed også med til at afklare, hvilken karrierevej den unge ønsker. Endelig får virksomhederne kontakt til unge, som de måske også kan arbejde sammen med i senere praktikopgaver eller studiejobs, når de er på videregående uddannelser.

Indstilling

Administrationen indstiller, at evalueringen tages til efterretning og, at det resterende beløb på 44.000 kr. videreføres til 2025 med henblik på afvikling af to messer i foråret 2025

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

7: Turismens økonomiske betydning i Destination Vesterhavet 2022

Sagsnr: 24-016524

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her til orientering en status på turismens økonomiske betydning i Ringkøbing-Skjern Kommune, som en del af Destination Vesterhavet. Rapporten, udarbejdet af VisitDenmark, belyser de væsentlige økonomiske bidrag fra turismen i 2022.

Baggrund:

Rapporten Turismens Økonomiske betydning udarbejdes årligt af VisitDenmark. Rapporten bidrager med et større indblik i turismeerhvervets økonomiske betydning for området og baserer sig på VisitDenmarks analyser samt Center For Regional- og Turismeforsknings beregningsmodeller sammen med det nationaløkonomiske regnskab. Rapporterne udkommer altid to år efter, hvilket er årsagen til, at denne orientering omhandler turismens økonomiske betydning i 2022.

Nedenfor følger en sammenfatning af de vigtigste pointer fra rapporten med fokus på Ringkøbing-Skjern Kommune:

Beskæftigelse

Jobskabelse: Turismen skabte 5.433 årsværk i 2022, hvilket udgør 16,5 procent af den samlede beskæftigelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Dette er betydeligt højere end landsgennemsnittet på 4,6 procent. 

Udviklingen i antallet af turismeskabte årsværk 2019-2022 jf. tabel 2B i bilaget:

 

2019

2020

2021

2022

Antal årsværk

4.246

4.249

4.040

5.433

Overnatninger

Der er sket en stigning i antallet af overnatninger i feriehuse, som stadig er den mest populære overnatningsform i kommunen. Hoteller og Feriecentre har også oplevet en væsentlig stigning i antallet af overnatninger. 

 

2019

2022

2023

Hoteller og Feriecentre i alt

164.490

411.353

569.807

Hoteller

84.806

78.815

88.447

Camping

389.311

448.250

433.634

Vandrerhjem

...

11.529

16.493

Lystbådehavne

2.191

2.842

1.616

Feriehuse

3.444.305

3.988.414

4.012.029

Hele året

4.014.318

4.861.275

5.033.579

I Danmark blev 43.463 feriehuse anvendt til udlejning i 2022. Der er 10.470 feriehuse i kommunen, hvoraf 46,7 procent var udlejet på den travleste dag i juli måned. Til sammenligning er udlejningsgraden for feriehuse på landsplan 14 procent. Feriehusene i Ringkøbing-Skjern Kommune udgør dermed en stor del af den samlede mængde af feriehuse til udlejning på landsbasis samtidig med at de bliver udlejet mere end landsgennemsnittet.

Feriegæsten:

Tyskland er det største udenlandske marked, efterfulgt af Danmark og Holland. Top 5 nationaliteter der besøger Ringkøbing-Skjern Kommune er:

2019

2022

2023

Tyskland

3.194.214

3.739.124

3.817.656

Danmark

611.723

881.585

972.126

Nederlandene

67.186

70.375

80.381

Norge

40.567

59.167

46.065

Sverige

16.879

25.930

21.371

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Turisterne i Ringkøbing-Skjern Kommune brugte i 2022 for cirka 6,1 milliarder kroner. Dette markerer en betydelig stigning sammenlignet med 2021, hvor turisterne brugte for ca. 4,2 milliarder kroner i kommunen.

Turismeforbruget skabte en værditilvækst på 3,4 milliarder kroner, hvilket svarer til 13,8% af den samlede værditilvækst i kommunen.

Turismen genererede i 2022 skatter og afgifter for 2,3 milliarder kroner, heraf var 379 millioner kroner kommuneskatter.

Effektvurdering

Rapporten illustrerer den store bredde, der er i turismeerhvervet og, hvordan flere forskellige brancher sammen udgør et erhvervsområde. Turismen bidrog til vækst i flere brancher, især detailhandel og forskellige serviceerhverv. For hver million kroner brugt af turister genererede turismen yderligere 567.000 kroner i værditilvækst (jf. tabel 2AA i bilaget).

Indstilling

Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

8: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orientering fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

9: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing