Referat: 24. juni 2024 kl. 08:00

Hvide Sande Havn, Fossanæsvej 22, 6960 Hvide Sande
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Jesper Lærke
  • Jens Jensen
  • Irvin Christensen
  • Søren Elbæk
  • Jens S. Højland
  • Hans Østergaard
  • Marie Kamp From

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Virksomhedsbesøg

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Udvalget besøger Hvide Sande Havn, hvor havnedirektør Mogens Pedersen holder et oplæg om havnen og giver en rundvisning.

Om Hvide Sande Havn:

Havnen i Hvide Sande er beliggende centralt på den danske vestkyst, med en optimal placering ud mod den østlige del af Nordsøen. Dette giver hurtig og fri adgang til havne rundt om Nordsøen og Østersøen samt til både eksisterende og kommende vindmølleparker i Nordsøen.

Med en vanddybde på op til 7 meter og store arealer ved kajen, tilbyder havnen ideelle faciliteter for virksomheder, der vil benytte havnen. Den seneste udvikling af havnen har givet betydelige fordele for lokale virksomheder og gør havnen i stand til at levere forbedrede serviceydelser på tværs af alle sektorer, herunder bulk, generel fragt, specialtransport, offshore, offshore vind, vedvarende energi og fiskeriindustrien.

Havneområdet strækker sig over en samlet kajlængde på 2,5 kilometer med en vanddybde på mellem 3,5 og 7 meter og en kajhøjde på mellem 1,9 og 2,75 meter. Arbejdsbelysning på alle kajer sikrer gode arbejdsforhold, selv under dårlige lysforhold, og tidevandsvariationer på mellem -0,6 og +0,6 meter er under normale forhold.

Sikkerheden er i top med sikrede områder, adgangskontrol og CCTV, og havnen tilbyder omfattende serviceydelser, herunder ferskvandsforsyning, el-tilslutning, affaldshåndtering og bunkers. Specialfragt kan håndteres med veje forberedt til transport af store enheder som vindmøllevinger på op til 80 meters længde.

Havnen tilbyder også mange andre faciliteter såsom kraner, bugserbåde, dykkere og forskellige serviceydelser, der kan opfylde alle behov, fra frokostpakker til skibsmøbler. Havnekontrol er tilgængelig døgnet rundt, og skibe skal anmelde deres ankomst 24 timer i forvejen eller så snart ankomsttiden er kendt.

Transportmulighederne er gode, med kort afstand til både lufthavn, togstation og busstation. Havnen arbejder tæt sammen med førende kranvirksomheder og kan tilbyde udlejning af mobilkraner fra 80 til 750 tons, hvilket gør det muligt at håndtere store og komplekse projekter.

 

 

 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Virksomhedsbesøg fandt sted.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Familie & venner, arbejde og naturen tiltrækker tilflyttere

Sagsnr: 24-013348

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får en orientering om en ny undersøgelse blandt tilflyttere til Ringkøbing-Skjern Kommune. Den nye undersøgelse bekræfter, at det først og fremmest er familie & venner, arbejde og naturen, der trækker tilflytterne til Ringkøbing-Skjern Kommune.

Undersøgelsen viser også, at langt de fleste tilflyttere føler sig godt modtaget i lokalområdet, og at det har positiv betydning, når tilflyttere får besøg af lokale frivillige velkomstambassadører.

Om undersøgelsen

I den nye undersøgelse er et spørgeskema sendt ud via e-Boks til 3.582 tilflyttere. Det vil sige til alle, der i 2022 og 2023 er flyttet fra en anden dansk kommune til Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Undersøgelsen er en opfølgning på en lignende analyse, som kommunen gennemførte i 2018. Dengang omfattede undersøgelsen alene tilflyttere i 2017.

Det er Sigurd Nørby Lysgaard, stud.scient.pol. på 9. semester fra Aarhus Universitet, der har stået for den nye tilflytteranalyse. Sigurd Nørby Lysgaard har været i praktik i kommunens afdeling for Analyse & Effekt i foråret 2024.

På mødet deltager Margrete Møller Sørensen fra kommunens sekretariat for Profilering og Bosætning og Sigurd Nørby Lysgaard, der vil præsentere resultaterne for udvalget. Derfor nævnes her blot et par enkelte eksempler.

Familie & venner trækker mest

Familie & venner, arbejde og naturen er i toppen, når tilflyttere skal fortælle, hvad der fik dem til at flytte til Ringkøbing-Skjern Kommune.

40 procent angiver, at nærheden til familie og/eller venner var blandt årsagerne til at flytte til kommunen. 26 procent angiver arbejde og 24 procent naturen som årsag til flytningen.

I forhold til undersøgelsen i 2018 er det nogenlunde det samme antal, der nævner familie & venner og naturen som den væsentligste årsag til, at de er flyttet til kommunen, mens det er en faldende andel, som angiver arbejde som årsag.

I den nye undersøgelse svarer 22 procent som begrundelse for flytningen, at de tidligere har boet i kommunen. Samme antal angiver en partner som årsag til at være flyttet hertil.

De fleste tilflyttere føler sig godt modtaget af kommunen og lokalområdet

Undersøgelsen viser blandt andet, at 70 procent af tilflytterne synes, at kommunen har givet dem en god velkomst, og 75 procent oplever, at de er blevet taget godt imod af beboere i lokalområdet.

I en del lokalområder sørger frivillige velkomstambassadører for at byde tilflyttere velkommen, og den nye undersøgelse viser, at tilflytterne er glade for den velkomst. Næsten alle, 80 procent, der har haft besøg af en velkomstambassadør, siger i undersøgelsen, at det havde en positiv betydning for deres oplevelse af at blive taget godt imod.

Et velkomstarrangement er blandt de aktiviteter, som kommunen byder tilflyttere på, men undersøgelsen viser, at kun 66 procent mener, at de har modtaget invitationen. Kun 12 procent har deltaget i et velkomstarrangement, men 90 procent af dem er til gengæld tilfredse med arrangementet.

Blandt de, der ikke har deltaget i et velkomstarrangement, svarer 36 procent, at de ikke kunne på datoen. 30 procent svarer, at de ikke havde behov for at mødes med andre tilflyttere, mens 20 procent blandt andet angiver sygdom, arbejde, manglende tid og forglemmelse, som årsag til, at de ikke har været med til et velkomstarrangement.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen om Tilflytterundersøgelsen til efterretning.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Energikortet, Ringkøbing-Skjern Kommunes Visuelle Digitale Energilaboratorium

Sagsnr: 24-012797

Sagsfremstilling

Administrationen orienterer Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget om projekt "Visuelt Digitalt Energilaboratorium" også kaldet Energikortet, der er indsats 2.1.1. i Klimaplan A.

På mødet deltager Jacob Lemming, DTL, og Henning Donslund, Klimasekretaritet, og uddyber projektet.

Baggrund:

Det digitale Energilaboratorium i Ringkøbing-Skjern har fokus på at sammentænke og sammenkoble på tværs af energisystemer. Det handler om effektivt at balancere energiproduktion og energiforbrug. Det kan ske ved at gøre energiforbruget fleksibelt i balance med, at energiproduktionen er fluktuerende og afhængig af vindhastighed og solindstråling.

Visuelt Digitalt Energilaboratorium = Energikortet er allerede påbegyndt og under fortsat udvikling. Energikortet består for nuværende af flere lag af energidata f.eks. vindmølledata, el-ledningsnet, transformerstationer, gasledninger, fjernvarmenet og forbrugsdata for el. Der er også mulighed for at se grafer f.eks. om vindhastighed, solindstråling, elforbrug, CO2-udledning, el-spotpris og elproduktion.

Energikortet er også synliggjort via skærm og udstillingshus i Naturkraft.

Link til Energikortet:  https://energikortet.dk/?default=760&timeout=60

Forventningerne til Energikortet er, at det er et værktøj, der:

  • Giver forbrugerne et vigtigt indblik i, hvordan de får el og varme.
  • Sikrer bedre udnyttelse af den vedvarende energi.
  • Viser hvorledes energisystemer kan optimeres til at understøtte den grønne omstilling.
  • Giver Phd’er og forskere en platform til scenarie undersøgelser.
  • Fremmer dialogen mellem politikere, borgere og virksomheder.
  • Giver borgerne, kommunen og virksomhederne en bedre forståelse for sammenhænge i energisystemerne.
  • Kan inspirere til sektorkobling ved at vise, hvorledes og hvornår kapaciteten af VE-anlæg kan udnyttes bedst i samspil med fleksibelt energiforbrug og fleksible forbrugere.

Mange data er allerede lagt i Energikortet, men der er behov for opdateringer, tilføjelse af nye energisektorer og nye energidata f.eks. ladestandere, Power-to-X, overskudsvarme osv.

Workshop:

Der er ultimo august planlagt en workshop for videreudvikling af Energikortet, hvor der også vil være fokus på at øge outputtet og værdien af de mange data. Aktuelt har vi dataleverandører, men hvordan får vi dem gjort datatilgængelige, analyserbare og værdifulde? 

I workshoppen samler vi relevante aktører, partnere og samarbejdsrelationer inden for klima og grøn erhvervsudvikling med det formål at afsøge mulighederne om et fælles samarbejde om videreudviklingen af projektet ”Digitalt Energilaboratorium – digitalt energikort”, så vi i fællesskab kan få gavn af dets potentialer.

Output – hvordan bliver vi klogere?   

  • Vi får en tydelig indikation af, hvilke aktører/partnere der ønsker at tage del i projektet, og hvad og hvordan de respektive aktører kan bidrage i relation til projektet, hvorved vi får et bud på en rolle- og ansvarsfordeling. Det er et projekt, der kræver delleverancer fra forskellige aktører
  • Deltagerne identificerer på den korte bane en række projekter/cases, der er relevante som genstandsfelt for forskning. De lokale cases kan på den lange bane skaleres op og anvendes i en bredere kontekst – national/europæisk. 
  • Deltagerne udfolder og skitserer projektets potentialer, som skal danne grundlag for en skriftlig ansøgning omkring videreførelse af Energikortet.      

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Der kan eventuelt blive behov for finansiering i forhold til udbygning af energikortet på et senere tidspunkt.

Effektvurdering

Arbejdet med Energikortet skal ses i sammenhæng med indsats 2.1.1 i Klimaplan A om projekt Visuelt Digitalt Energilaboratorium. Indsatsen bidrager til at indfri målet om, at Ringkøbing-Skjern Kommune skal være 100% fossilfrit område i 2040 samt, at fjernvarmeværkerne i 2030 kun anvender vedvarende energi.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen til efterretning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Irvin Christensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Orientering og signaler fra Klimarådet til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Sagsnr: 24-010690

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her, til orientering og drøftelse, signaler fra Klimarådet ved klimarådsformand Jesper Lærke.

Det skal bemærkes, at sagen oprindeligt var på dagsordenen på udvalgets møde i maj, hvor udvalget besluttede at udsætte sagen til udvalgsmødet i juni.

Baggrund:

Byrådet oprettede og organiserede i 2008 Klimarådet og Klimasekretariatet til at varetage og rådgive  Byrådet i dets arbejde med energi og klima. Klimarådet og Klimasekretariatet refererer til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget.

Ringkøbing-Skjern Kommunes Klimaråd, der mødes fire gang om året, består i dag af 27 medlemmer, som bredt repræsenterer borgere, virksomheder og organisationer i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Liste med Klimarådets medlemmer: Klimarådsmedlemmer

Energipolitikken har haft fokus på energieffektivisering, produktion af vedvarende energi og i stigende grad også på omstilling til forbrug af vedvarende energi. I 2022 skiftede Energirådet navn til Klimarådet. Med ændringen fra et Energiråd til et Klimaråd er fokus justeret til foruden mål om selvforsyning med vedvarende energi i 2024 og fossilfrit område i 2040, at omhandle nedbringelse af områdets udledning af drivhusgasser med 70% i 2030, samt tilpasninger til et varmere og vildere klima.

Klimarådet arbejder både med klimareduktion og med klimatilpasning. Klimarådet rådgiver Byrådet gennem Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget i energi- og klima-spørgsmål og er ambassadører for Klimaplan A. Klimaplan A

Orientering og signaler fra Klimarådet

Klimaplan A og Klimahandlingsplanen 2023-2026 har følgende otte spor: Landbrug og arealanvendelse; Energi; Transport; Erhverv; Borgere, Kommunen som virksomhed, Klimatilpasning. Klimarådet har på sine seneste møder arbejdet med en lang rækker emner inden for klimareduktion og klimatilpasning. Klimahandlingsplan 2023-2026

Her følger et udsnit af emner og signaler fra Klimarådet som Klimarådets formand Jesper Lærke vil uddybe til drøftelse i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsrådet:

 

1: Klimarådet glæder sig over at få lov at inspirere og vejlede Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget og Byrådet, og ønsker at rose både Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget og Byrådet for deres lydhørhed og vilje til grøn omstilling og reelle klimahandlinger.

 

2: På baggrund af Klimarådets anbefalinger har Byrådet vedtaget politiske VE-signaler i forbindelse med nye VE-anlæg.
Klimarådet er også fremkommet med forslag om en person kunne få rollen at sikre god dialog mellem borgerne og VE-udvikler. Senest har Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget og Byrådet vedtaget at finansiere en VE-facilitator, der netop skal bidrage til at sikre god dialog. Begge tiltag glæder Klimarådet.

 

3: Klimarådet vil gerne bidrage til at synliggøre, at klimahandlinger og lokale energianlæg vil ændre vores eksisterende kulturlandsskaber, men at det også giver mulighed for landskabelig multifunktionel re-design, lokaludvikling samt potentiel stor lokal værdiskabelse, hvis borgere og naboer engagerer sig og sikrer netop den lokale værdiskabelse. Der påhviler også VE-udvikler en stor opgave i at skabe lokal opbakning, værdiskabelse og ejerskab.

 

4: Klimarådet understreger vigtigheden af multifunktionel jordanvendelse, så de samme arealer tjener to og gerne flere formål f.eks. energi, klima, biodiversitet, skov, rekreative områder, grundvandsbeskyttelse, udtagning af tørvejord, nytænker landbrugsproduktion, erhvervsudvikling og skaber flere spændende arbejdspladser.
Klimarådet opfordrer Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget og Byrådet til i højere grad at italesætte multifunktionel jordanvendelse og sammen med administrationen og de lokale interessenter at facilitere og reelt etablere de nødvendig multifunktionelle jordarealer.

 

5: Klimarådet anbefaler, at alt der kan elektrificeres i videst muligt omfang skal elektrificeres, idet el forbrugt i samme sekund, som det produceres på VE-anlæg er den absolut mest effektive energianvendelse. Tung transport, landbrugsmaskiner, skibe, fly og visse industrielle processer er vanskelige at elektrificere, derfor er det nødvendigt at omdanne el fra VE-anlæg til andre energiformer, som kan lagres. VE-el kan via Power-to-X omdannes til brint, e-metanol og VE-ammoniak. VE-ammoniak er grøn lokal gødning, som kan fortrænge importeret kunstgødning.

 

6: På seneste møde i Klimarådet blev også drøftet mulighederne for at lagre CO2 via biokul. Anvendelse af biokul på marker og evt. som delprodukt i anlægs- og byggematerialer kræver yderligere analyser, men potentialet for at lagre CO2 via biokul vurderes at være stort i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Klimarådets orientering og signaler til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget og Byrådet ventes at bidrage til videndeling, god dialog samt ventes at understøtte fremdriften mod målene i Klimahandlingsplanen 2023-2026 til gavn for grøn omstilling, borgerne og klimaet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen til efterretning.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget 27-05-2024
Udsat.

Fraværende: Hans Østergaard, Jens Jensen.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

6: Status på afvikling af Madmødet 2024

Sagsnr: 24-013323

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget får her en orientering om afviklingen af Madmødet i 2024, som fandt sted i perioden den 20.-26. maj 2024. På mødet deltager Bente Lægsgaard fra Ringkøbing Skjern Erhvervsråd. 

Madmødet i 2024 oplevede den største opbakning hidtil både, hvad angår besøgende og deltagende aktører. Erhvervsrådet har stået for planlægningen og afviklingen af det årlige Madmøde i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er et tværkommunalt event i Midt- og Vestjylland i regi af Business Region MidtVest.

Madmødet blev gennemført for fjerde gang i 2024, hvor der gennem en række decentrale arrangementer blev sat fokus på lokale fødevarer i kommunen. Målet var at bidrage til at skabe en bevidsthed og stolthed omkring de mange fødevarer i vores område.

Hovedpunkter

  • Årets program var det hidtil største i alle dele af kommunen – 25 events.
  • Der var rekordmange madaktører involveret – ca. 60 forskellige aktører.
  • Årets madmøde oplevede den største og bredeste opbakning med en stor lokal interesse og gæster uden for kommunen – mere end 3.900 personer deltog i Madmødet 2024, hvilket er mere end 3 gange så mange som sidste år.


Events

Erhvervsrådet var tovholder på seks events, der tog afsæt i forskellige fødevaregrupper og dannede ramme for mange lokale aktører:

  • Tapas i bålhuset, Grønbjerg
  • Madforedrag & middag, Hvide Sande
  • Smag og oplev, Skjern
  • Mad & musik, Borris
  • Cocktails & pizza, Stauning
  • Fisk på torvet, Ringkøbing

Derudover har lokale aktører selvstændigt arrangeret 19 events under Madmødet 2024:

  • Fisketure med M/S Chimera, Hvide Sande (3 events)
  • Træf & pitstop hos Knaplund Destilleri, Hoven
  • Lokal smagedag hos Meny, Søndervig
  • Søde lækkerier på åben mark hos Benfarm Økobær, Højmark (3 events)
  • Fællesspisning og madsamtaler hos Vestjyllands Højskole, Velling
  • Krabbefestival & havplast hos om-hu, Hvide Sande
  • Naturens spisekammer hos Naturkraft, Ringkøbing
  • BBQ & livemusik hos Knaplund Destilleri, Hoven
  • Vinsmagning og vinmarksvandring hos Vingården den plettede hest, Skjern (3 events)
  • Vandring i valnøddeplantagen hos Laubjergs Planteskole, Ringkøbing
  • Frokost og bisonsafari hos Randeris Bison, Videbæk
  • Spis ved bondens bord hos Nørgaards Geder, Videbæk
  • Sofari hos Hestbjerg Økologi, Tim


Gårdbutikker og Madmødet Menu

En række gårdbutikker markedsførte lokale fødevarer i regi af Madmødet: Vestkystens Gårdbutik, Lystbækgaard Gårdbutik, Gårdbutikken Økoladen, Gårdbutikken St. Gaasdal, Vedersø Vildt Gårdbutik, Vesterager Gårdbutik, Gæstehusets Gårdbutik, Gårdbutikken Nørgaards Geder og Randeris Bison Gårdbutik

Enkelte spisesteder havde en særlig Madmødet Menu på kortet, hvor mindst 50% af menuen bestod af lokale råvarer: Restaurant stuen th., Restaurant NORDIC, Den glade gulerod, Køkkenet Åkanden, Vestjyllands Højskole og Naturkraft.

Udover en flot lokal opbakning, har der været mange gæster, som ikke bor i Ringkøbing-Skjern Kommune: Ulfborg, Holstebro, Sørvad, Vildbjerg, Kibæk, Herning, Sunds, Brande, Venø, Sdr. Nissum, Oksbøl, Nørre Nebel, Grindsted, Henne Strand, Blåvand, Fredericia, Bøvlingbjerg, Vejen, Varde, Esbjerg og Lemvig.

Erhvervsrådet har modtaget en række positive reaktioner fra både deltagere og aktører, og opbakningen til de mange events vidner om, at Madmødet er ved at forankre sig.

Fakta

  • Ca. 3.900 personer deltog i Madmødet 2024 i Ringkøbing-Skjern Kommune (gårdbutik-besøg og Madmødet Menuer er ikke medtalt)
  • Antallet af deltagere er mere end 3-doblet i forhold til 2023.

     

  • Madmødet har været markedsført på de sociale medier (organiske opslag og annoncer), og der er følgende målbare resultater af indsatsen:
    • 13.668 klik på links (2023: 4.248 kliks)
    • 1.723 reaktioner på oplag (2023: 438 reaktioner)
    • 313.275 eksponeringer v/annoncering for 10.000,- (2023: 365.043 v/annoncering for 14.000,-)
    • 4.100 trafik til smagenafvest.dk (2023: 4.571)
    • 59.200 rækkevidde på Facebook (tal for 2023 haves ikke)
    • 4.623 rækkevidde på Instagram (tal for 2023 haves ikke)

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget har tidligere bevilget kr. 105.000 til aktiviteter til Madmødet 2024.

Effektvurdering

Afholdelsen af Madmødet understøtter målene i Fødevarepolitikken, herunder ønsket om at fremme kendskabet til kommunens lokale fødevarer samt at styrke fødevareproducenternes afsætningsmuligheder.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

7: Pilotprojekt #Fællesskaber Hvide Sande

Sagsnr: 24-013062

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal beslutte om kommunen vil bevilge kr. 50.000,- fra profilerings- og bosætningspuljen til pilotprojektet #Fællesskaber Hvide Sande.

#Fællesskaber Hvide Sande er et 1-årigt pilotprojekt målrettet unge tilflyttere, lærlinge, elever, fastansatte og sæsonpersonale ansat i virksomheder i Hvide Sande-området. 

Pilotprojektets formål er at fremme fællesskabet blandt de unge, der kommer til byen på grund af uddannelse eller job, så de bliver knyttet til området og får lyst til at bo der permanent.

Det skal ske gennem en #Fællesskaber. En eller to kontaktpersoner, der skal varetage alt praktik og være: 

  • ansvarlig for og facilitere aktiviteter og socialt samvær for de unge
  • hjælpe unge tilflyttere med lokale kontakter og give dem tryghed i den nye hjemby
  • være brobygger til byens eksisterende foreningsliv, klubber og arrangementer
  • give nyttig viden om byen, området og job-, uddannelses- og bosætningsmuligheder

Det er et samarbejdsprojekt mellem kommunen, Hvide Sande Service Group og handelsforeningen HvideSande.By. Pilotprojektet bliver forankret i Hvide Sande Service Group.

Baggrund:

Med baggrund i de små ungdomsårgange er det svært for mange af byens virksomheder, at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Udfordringen forventes kun at blive større de kommende år. Detail-, restaurations- og turistbranchen er særligt udfordret i højsæsonen.

Derudover er der mangel på faglært arbejdskraft indenfor håndværksfagene, industrien og omkring havnen, hvor pilotprojektet også skal være med til at tiltrække og tilknytte unge mennesker til f.eks. lærlingepladser.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

 

Indtægter:
Handelsforeningen HvideSande.By har bevilget kr. 25.000 til pilotprojektet og Hvide Sande Service Group kr. 20.000. Af de midler er der brugt cirka kr. 5.000 til en forundersøgelse af behovet hos byens virksomheder. 

Byens virksomheder kan købe "medlemskaber" til medarbejderne til kr. 3.000 pr. stk. årligt. 

Fem virksomheder har givet forhåndstilsagn på 10 medarbejdere i alt kr. 30.000. 

Udgifter:
Opstartsudgifter anslået 30-40 timer kr. 495,- pr. time i alt cirka kr. 15.000 til kr. 20.000,- 
Drift og løn til facilitatoren anslået (revideres løbende): 3-5 timer ugentligt kr. 495,- pr. time. Cirka kr. 80.000-100.000,- årligt. 

Den gennemsnitlige forventede udgift til arrangementer er cirka kr. 1.500 pr. måned. Derudover kan der komme events med egenbetaling fra de unge. 

Effektvurdering

Pilotprojektet #Fællesskaber Hvide Sande skal i løbet af det næste år afprøve, afdække og afklare om #Fællesskaber kan medvirke til at gøre det mere attraktivt for unge at arbejde og bo i Hvide Sande. 

Der vil i pilotprojektet være fokus på at introducere de unge for vandsportsmulighederne på både hav og fjord i Hvide Sande. Der er større sandsynlighed for, at de unge vender tilbage og bosætter sig i byen efter endt uddannelse, hvis de bliver grebet af vandsport.

Målet er, at flere af byens virksomheder skal købe "medlemskaber" til deres unge medarbejdere, så projektet kan fortsætte finansieret alene gennem de betalende medlemskaber.

På sigt forventes det, at #Fællesskaber Hvide Sande vil gøre det lettere for byens virksomheder at rekruttere medarbejdere og dermed øge tilflytningen til byen. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget bevilger kr. 50.000 til #Fællesskaber Hvide Sande fra budgettet for Profilering og Bosætning. 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

8: Sponsoraftaler 2024-2025

Sagsnr: 24-012868

Sagsfremstilling

 

I sæson 2023-2024 har Ringkøbing-Skjern Kommune haft sponsoraftaler med følgende fire elitesportsklubber:
• Ringkøbing Håndbold på i alt 375.000 kr.
• Skjern Håndbold på i alt 925.000 kr.
• Ringkøbing IF på i alt 150.000 kr.
• Rækker Mølle Håndbold 150.000 kr.

For den kommende sæson 2024-2025 har Ringkøbing-Skjern Kommune modtaget følgende ansøgninger om sponsoraftale:
• Ringkøbing Håndbold på i alt 375.000 kr.
• Skjern Håndbold på i alt 925.000 kr.
• Ringkøbing IF på i alt 250.000 kr.
• Rækker Mølle Håndbold 175.000 kr.

Klubbernes placering i sæson 2023-2024

Håndboldklubberne er placeret således:

Skjern Håndbold i øverste herreliga og har vundet bronzemedaljer.
  I EHF European League nåede holdet frem til 1/4-finalen.
  Holdet har sikret sig deltagelse i europæisk turnering i sæson 2024-2025.

Ringkøbing Håndbold spiller i øverste dameliga. 
  I grundspillet opnåede holdet igen en 10. plads ud af 14 hold og en 2. plads i                       kvalifikationsspillet.
  Holdet spiller igen i sæson 2024-2025 i kvindeligaen.

Rækker Mølle Håndbold spiller i 1. division, den næsthøjeste liga i herrehåndbold.
   Med en placering midt i rækken har holdet sikret sig forbliven i 1. division.

Fodbold
Ringkøbing IF i Danmarksserien.
   Holdet har sikret sig at spille i Danmarksserien i den kommende sæson.


Tv-dækning:

Skjern Håndbold:
15 kampe har været vist på TV2 eller TV2Sport. Hertil kommer de 3 kampe om bronzemedaljer. Fire kampe er vist på TV2Play.

Ringkøbing Håndbold:
Et antal udekampe og hjemmekampe har været vist på TV2Play

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Kommunen kan efter kommunalfuldmagtsreglerne markedsføre sig selv. Det kan f.eks. ske ved at indgå gensidigt bebyrdende sponsoraftaler med professionelle sportsklubber. Det er et krav, at der er tale om en gensidigt bebyrdende aftale mellem klubben og kommunen, og at kommunen højst betaler markedsprisen herfor, så der ikke er tale om skjult støtte til den professionelle sportsklub. Kommunens køb af reklame til brug for promovering af kommunen må endvidere ikke stå i åbenbart misforhold til formålet.

Økonomi

I budgettet er der afsat et årligt beløb til sponsorater. Sponsorpuljen er i 2024 på 1.885.000 kr. Derudover er der kr. 851.000 i overførte midler

I 2023 udgjorde det samlede forbrug på sponsorpuljen kr.  1.722.213.

Effektvurdering

Sponsoraftaler med de højest rangerende klubber i henholdsvis damehåndbold, herrehåndbold og herrefodbold indgår i kommunens Profilerings-og Bosætningspolitik. Formålet er at øge det positive kendskab til kommunen blandt borgere, der bor uden for kommunen, og at styrke den interne stolthed over at være borger i Naturens Rige.

Via de eksisterende sponsoraftaler med elitesportsholdene profileres Naturens Rige med logo på spillertøj og paradedragter, når holdene spiller både ude og hjemme.

Sponsoraftalerne bruges desuden til at give oplevelser på hjemmebane til bl.a. velkomstarrangementer for tilflyttere.

Profilering- og bosætningsteamet vil fortsætte med at bruge holdenes kampe som omdrejningspunkt for at samle unge eksilvestjyder, når der spilles på udebane i studiebyerne.

Rækker Mølle Håndbold har fortsat et samarbejde med Skjern Håndbold. Samarbejdet medvirker til at spillerne fra Ringkøbing-Skjern Talentakademi får mulighed for at spille på 1. divisionsholdet i Rækker Mølle og ikke søge til andre klubber udenfor kommunen. Et unikt håndboldforløb for de dygtigste talenter i området, der således også medvirker til, at de unge kan blive boende i området.

Indstilling

Administrationen indstiller:

  • at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager stilling til forlængelse af aftalerne og i givet fald med hvilke beløb
  • at kommunaldirektøren bemyndiges til at disponere over restbeløbet af sponsorpuljen til profilering af Ringkøbing-Skjern Kommune. 

BilagBeslutning

Udvalget forlængede aftalerne og besluttede disse beløb for sæsonen 2024-2025:

Ringkøbing Håndbold: 375.000 kr.

Skjern Håndbold: 925.000 kr.

Ringkøbing IF: 150.000 kr.

Rækker Mølle Håndbold: 150.000 kr.

 

Indstillingens dot 2 godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

9: Frigivelse af midler til Arbejdskraftrådets ekskursion til Aabenraa Kommune

Sagsnr: 24-013024

Sagsfremstilling

Formandskabet i Arbejdskraftrådet er bevidst om, at processen omkring den grønne omstilling i Ringkøbing-Skjern Kommune er kompleks. Derfor planlægger formandskabet en ekskursion til Aabenraa Kommune den 4.-5. september 2024. Formålet med ekskursionen er at øge vidensniveau for arbejdskraftrådsmedlemmer og for byrådets politikere om de mange arbejdskraftrelaterede potentialer og udfordringer, der er forbundet med at realisere satsninger inden for vedvarende energi.

Aabenraa Kommune er lykkedes med en række omfattende VE-satsninger, herunder etablering af verdens største e-metanolanlæg, nordens største solcellepark i Kassø og en udvidelse af Aabenraa Havn – men hvordan?

Programindholdet skal sikre inspiration og nye ideer til håndtering af de arbejdskraftrelaterede potentialer og udfordringer, der er forbundet med VE-satsninger.

Intentionen er, at Arbejdskraftrådet blandt andet bliver klogere på, hvordan Aabenraa Kommune er lykkedes med at rekruttere og tilknytte tilstrækkelig, kvalificeret arbejdskraft til henholdsvis anlægsarbejdet til anlæggene og serviceringen heraf. 

Programmet vil derfor omfatte flere centrale besøg og oplæg, der er essentielle for at forstå forskellige arbejdskraftrelaterede aspekter af VE-satsninger. Nøglepersoner fra Aabenraa Kommune vil blandt andet udfolde, hvilken rolle kommunen har spillet i tiltrækning, bosætning og tilknytning af kvalificeret arbejdskraft til den grønne sektor, og hvordan de har understøttet den grønne erhvervsudvikling i lokalområdet. En anden væsentlig del af programindholdet er Aabenraa Kommunes og Aabenraa Havns samarbejde med European Energy. Rådsmedlemmerne bliver desuden klogere på potentialerne i power-to-X anlæg herunder produktionen af e-metanol, som har åbnet op for nye muligheder for havne- og skibsfart i Aabenraa Havn.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Administrationen beder Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget om at bevilge et rammebeløb på 125.000 kr. til at dække udgifter til transport, overnatning, forplejning mv. 

Beløbet søges finansieres fra Vækstpuljen til Erhverv og Arbejdskraft, hvor der i 2024 er 374.000 kr. i ikke disponerede midler. Hertil er en overførsel på 1.164.000 kr. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget bevilger et rammebeløb på 125.000 kr. til Arbejdskraftrådets ekskursion fra Vækstpuljen for Erhvervs og Arbejdskraft. 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

10: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orientering fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

11: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing