Referat: 27. maj 2024 kl. 08:00

Laksens Hus, Ånumvej 161b, 6900 Skjern
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Jens Jensen
  • Marie Kamp From
  • Jesper Lærke
  • Jens S. Højland
  • Søren Elbæk
  • Irvin Christensen
  • Hans Østergaard

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Virksomhedsbesøg

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Udvalget besøger Laksens Hus, hvor den daglige leder Kenny Frost holder et oplæg.

Om Laksens Hus:

Laksens Hus drives af Danmarks Center for Vildlaks, der er en erhvervsdrivende fond, der har til formål at arbejde for bevarelse og af hjemmehørende stammer af laksefisk. Dette opnås primært gennem vandløbsrådgivning, opdræt og udsætning af fisk.

Idégrundlaget for Laksens Hus er, at det skal være et center for lystfiskeri i strømmende vand med fokus på lakse- og havørredfiskeri i Vestjylland med base ved Skjern Å, som er det største vandløb med det største potentiale. Udover at være behjælpelig med aktuel viden, henviser Laksens Hus også til grejforhandlere, guider, overnatningssteder, restauranter mm.

I Laksens Hus er der salg af fiskekort, guidning, kasteinstruktion, mulighed for skoletjeneste, leje af grej, salg af diverse souvenirs og forfriskninger. Projektet er endvidere båret af samarbejde med de lokale lystfiskerforeninger, lodsejerne og borgerne i lokalområdet.

Laksens Hus, som blev indviet i april 2017, udspringer af projektet ”Destination Skjern Å – Laks og lystfiskerturisme”, og er skabt i et samarbejde mellem Ringkøbing Fjord Turisme, Herning Kommune, Dansk Center for Vildlaks og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Virksomhedsbesøg fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

3: Udmøntning af proces for VE-facilitator

Sagsnr: 24-003060

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget (med deltagelse fra Teknik- og Miljøudvalget) bedes drøfte og godkende udmøntningsnotatet for VE-facilitator og anbefale det til endelig godkendelse i Byrådet. Administrationen udvælger to-tre personer til at varetage rollen som VE-facilitator for de VE-områder, Byrådet udpeger som plan- og igangsætningsområder.

På mødet kommer Kim Tobiasen og fortæller om sine erfaringer fra andre kommuner, hvor han varetager en rolle, som minder om VE-facilitatoren.   

Baggrund

Formålet med en VE-facilitator (godkendt i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget og senere i Byrådet den 12. marts, punkt 10):

Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker via facilitering og borgermøder at understøtte og sikre en ligeværdig dialog mellem interessenterne, og derigennem inddrage og informere offentligheden.

Da alle lokalsamfund er forskellige, og der er stor forskel på, hvor langt de enkelte lokalsamfund er i dialogen med VE-udviklerne på nuværende tidspunkt, tilstræber Ringkøbing-Skjern Kommune at stille to til tre forskellige VE-facilitatorer til rådighed for lokalsamfundene. Det er de lokale repræsentanter for dialoggruppen, der afgør, hvilken VE-facilitator de ønsker at benytte.

VE-facilitatorens rolle og opgaver fremgår af bilaget punkt a-g (godkendt i EKA og senere Byrådet den 12. marts punkt 10). 

 

Administrativ proces omkring udvælgelse af og ansøgning om VE-facilitator

Juni       - administrationen udpeger to til tre VE-facilitatorer, som kan varetage opgaven.

  • Administrationen tager kontakt til 3-4 mulige kandidater med henblik på, om de har tid, mulighed for og interesse i at løfte opgaven fra september/oktober og frem. Herunder en forventningsafstemning omkring opgaven.
  • På baggrund af ovenstående indgås aftale med to til tre VE-facilitatorer omkring løsning af opgaven.
    - Efter tilsagn om midler til VE-facilitator er det borger-/sogneforeninger i det pågældende VE-ansøgningsområde, der vælger en eller flere af de to til tre VE-facilitatorer. Rammebeløbet per VE-ansøgningsområde er 60.000 kroner inkl. aflønning af facilitator samt eventuel forplejning og lokaler.
  • Administrationen udarbejder et VE-facilitator-ansøgningsskema på Sologvind.rksk.dk, hvorigennem lokalsamfundet, dvs. borger-/sogneforeninger kan ansøge kommunen om tildeling af en VE-facilitator. Ansøgningsskemaet udarbejdes ud fra de fastsatte kriterier omkring tildeling.
  • På borgermødet den 24. juni orienteres om den konkrete proces og deltagerne opfordres til at henvende sig til borger-/sogneforeninger, hvis de ønsker at indgå i den lokale arbejdsgruppe.

September

  • Først når Byrådet har udpeget mulige VE-områder - dvs. området skal være blandt de af Byrådet udpegede plan- og igangsætningsområder, som der skal arbejdes videre med, kan borger-/sogneforeninger ansøge om tildeling af en VE-facilitator.          
  • Borger-/Sogneforeninger kan ansøge om tildeling af en VE-facilitator på sologvind.rksk.dk, hvorefter en administrativ gruppe fra Land, By og Kultur samt Ekstern Udvikling giver tilsagn eller afslag ud fra vedtagne kriterier.

Procedure og retningslinjer omkring ansøgning om tildeling af en VE-facilitator

  • Hvordan ansøger man? Der ansøges gennem ansøgningsskemaet på sologvind.rksk.dk
  • Hvem kan ansøge? Det er den eller de lokale borger-/ sogneforeninger, der kan søge. Man må gerne gå sammen om at søge, da det aktuelle VE-område kan gå på tværs af sogne.
  • Hvor meget kan der søges? Der kan søges op til 60.000 kr. til aflønning af facilitator samt eventuel forplejning og lokaler pr. område. Der kræves ingen medfinansiering.
  • Hvilke krav er der til projektet?

    • VE-området skal være blandt de af byrådet udpegede plan- og igangsætningsområder, som der skal arbejdes videre med.
    • Den pågældende borger-/sogneforening skal være åben for en bred deltagerkreds omkring projektet.
    • Deltagergruppen omkring projektet skal fremgå af ansøgningsskemaet
  • Hvornår får man tilsagn eller afslag? Fra ansøgningen er indsendt må der maksimalt gå 10 arbejdsdage inden ansøger har fået en tilbagemelding.
  • Hvilke dokumentationskrav er der? VE-facilitatoren sender en beskrivelse af aktiviteter og en faktura direkte til kommunen. Borger-/sogneforeningen skal dog forinden attestere faktura og aktivitetsbeskrivelse.

Links til yderligere oplysninger om VE-proces fremgår af vedlagte bilag.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Det fremgår af tidligere beslutning i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Byrådet den 12. marts 2024, at der til funktionen VE-facilitator er afsat et rammebeløb på 300.000 kroner.

Effektvurdering

Oprettelse af en VE-facilitator funktion er finansieret af Klimavækstpuljen og vil bidrage til en transparent og ligeværdig dialog mellem interessenterne ved opsætning af VE-anlæg.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget (med deltagelse fra Teknik- og Miljøudvalget) drøfter og godkender udmøntningsnotatet for VE-facilitator og anbefaler det til godkendelse i Byrådet.

BilagBeslutning

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

4: Status for MADE (Manufacturing Academy Denmark)

Sagsnr: 22-028141

Sagsfremstilling

MADE (Manufacturing Academy Denmark) blev etableret på Innovest i Skjern i april 2023. 

I forbindelse med godkendelsen af etableringen af MADE ønskede Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget en status fra Erhvervsrådet efter 1 års drift. 

Preben Dahl Johansen (MADE) og erhvervsdirektør Lykke Nielsen Høj giver status på mødet. 

MADE

MADE er Danmarks produktionsklynge. Klyngen har sit udgangspunkt i 2014, hvor et industriledet konsortium af produktionsvirksomheder, universiteter og GTS-institutter gik sammen om at grundlægge MADE som en landsdækkende klynge for dansk produktion. De havde sammen en vision om at gøre Danmark til et verdensførende land for avanceret produktion gennem forskning, innovation og uddannelse.  

Preben Dahl Johansen er ansat som chefkonsulent fra april 2023 med base hos Innovest i Skjern. 

Mål og aktiviteter

Det er parternes hensigt at etablere et tæt og værdiskabende samarbejde – til gavn for områdets virksomheder og økosystem omkring produktion.

Mål for samarbejdet er:

  • At inspirere og bidrage til innovationsaktiviteter i produktions SMV’er i området.
  • En stigning i antallet af vestjyske virksomheder, som er aktivt involverede i MADE’s aktiviteter, herunder særligt projekter.
  • At sikre en stærk koordinering mellem lokale, regionale og nationale aktiviteter målrettet vestjyske produktionsvirksomheder.

Eksempler på konkrete aktiviteter:

  • Virksomhedsdialoger med fokus på afdækning af udfordringer i produktionen
  • Afholdelse af gå-hjem-møder med fokus på inspiration til produktionsvirksomheder
  • Indlæg og faglig sparring ved afvikling af aktiviteter målrettet produktionsvirksomheder
  • Etablering af fagligt netværk med udgangspunkt i virksomhedernes behov
  • Konceptualisering og gennemførsel af MADE projekter med udgangspunkt i lokale virksomheders behov

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd stiller kontorplads til rådighed for medarbejderen samt sikrer faglig sparring og support til medarbejderen.

 

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Vi kan støtte erhvervsfremmeaktiviteter, som kommer alle eller en sagligt afgrænset gruppe af virksomheder til gavn, hvorfor de støttede aktiviteter lever op til dette kriterium.

Økonomi

Ringkøbing-Skjern Kommune betaler 400.000 kr. i 2023 - og 300.000 kr. i hvert af årerne 2024 og 2025. Finansieringen er fra "vækstpuljen for erhverv og arbejdskraft".

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd bidrager årligt med 100.000 kr. i 2024 og 2025. 

Effektvurdering

MADE's tilstedeværelse i Skjern forventes at bidrage til, at flere små og mellemstore produktionsvirksomheder i Vestjylland tager del i MADE's aktiviteter og dermed får styrket deres innovationsevne og konkurrenceevne.

Der vil være et tættere samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og MADE, da der vil være en MADE-medarbejder hos Innovest i Skjern. Gennem samarbejdet med Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd vil MADE i højere grad blive opmærksomme på, hvilke lokale virksomheder der kunne være relevante at besøge, og som har særlige produktionsfaglige problemstillinger, som de ønsker testet. Det vil give en større aktivitet og en mere målrettet indsats overfor produktionsvirksomhederne i vores kommune. Det er mangel på arbejdskraft, og det forventes også, at projekterne gennem effektivisering kan bidrage positivt til dette.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen til efterretning. 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

5: Status på samarbejdsaftalen med Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd

Sagsnr: 23-002810

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftudvalget har under dette punkt det årlige møde med ledelsen i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Kommunen har indgået en samarbejdsaftale med Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, som gælder for 2023 og 2024, hvor det fremgår på side 7, at Erhvervsrådet årligt mødes med Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget.

Erhvervsdirektør Lykke Nielsen Høj kommer og giver status på samarbejdsaftalen og har måltallene med for 2024. 

Baggrund

Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd indgår løbende samarbejdsaftaler, hvor igennem erhvervsrådet tildeles ansvaret for at drive den offentligt finansierede erhvervsservice i kommunen. 

Formål 

Formålet med samarbejdsaftalen er at sikre, at den kommunale erhvervsfremmeindsats gennemføres under hensyntagen til kommunens forskellige politikker, herunder særligt erhvervspolitikken, videnpolitikken, fødevarepolitikken, klimapolitikken, turismepolitikken og handelspolitikken. Samarbejdsaftalen er i bilag 1. 

Følgende hovedelementer skal være indeholdt i erhvervsrådets indsatspalette:

  • Iværksætteri, herunder henvisning og brobygning til øvrige erhvervsfremmeorganisationer, erhvervsfremmeprogrammer og private rådgivere
  • Virksomhedsservice, herunder henvisning og brobygning til øvrige erhvervsfremmeorganisationer, erhvervs- og innovationsfremmeprogrammer, universiteter og private rådgivere
  • Projekter bl.a. med fokus på styrkelse af arbejdskraften og grøn omstilling
  • Elementer som ud over ovenstående er indeholdt i kommunens erhvervsrettede politikker og strategier
  • Erhvervspolitisk indflydelse, dvs. bidrag til fremme af kommunens erhvervsmæssige interesser

 

Følgende aktiviteter er finansieret under samarbejdsaftalens basisbevilling: 

  • Basis og videreudvikling af erhvervsfremmeindsatsen inklusiv iværksætteri
  • Tiltrækning og fastholdelse af virksomheder og arbejdskraft
  • Basis KUBE indsats (koordineret uddannelse, beskæftigelse og erhvervsindsats)
  • Hovedansvarlig for implementering af fødevarepolitik og handlingsplan
  • Interessenetværk og lobbyisme
  • Career Campus
  • Fremme brug af Studiecenteret, DTL Skjern, Erhvervshuset MADE og DAMRC
  • Klimapartnerskabsaftalen med kommunen

 

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Samarbejdsaftalen regulerer Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds leverancer af erhvervsservice i Ringkøbing-Skjern Kommune under Lov om Erhvervsfremme. 

Økonomi

Samarbejdsaftalen regulerer anvendelsen af Ringkøbing-Skjern Kommunes basisbevilling til Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Ringkøbing-Skjern modtager følgende basisbevilling: 

År

Basisbevilling til generel
erhvervsfremmeindsats

Drift af det fødevarepolitiske område

2023

3.304.000 kr.

550.000 kr.

2024

3.304.000 kr.*

550.000 kr.

* Dette beløb tilskrives den kommunale pris- og lønregulering fra 2023 til 2024 

Hertil kommer en række projekter finansieret på anden vis. Her kan eksempelvis nævnes
Mentorordning for iværksættere, MatchMaker, Den Grønne Paraply og Ringkøbing-Skjern Iværksætteruge. 

 

Effektvurdering

Administrationen vurderer, at erhvervsrådets serviceydelser i høj grad bidrager til Ringkøbing-Skjern Kommunens stærke erhvervsklima. 

Nedenstående skema viser målene for 2023 og resultaterne: 

Aktiviteter

Mål 2023

Resultat 2023

Antal medlemmer af erhvervsrådet

600

623

Gennemførte kurser og arrangementer

20

51

Iværksættervirksomheder/-personer vejledt

100

88

Herudover 50 opfølgende samtaler

Virksomheder - individuelle møder (unikke virksomheder)

300
(200)

345 virksomhedsbesøg og 7 online møder

Fordelt på 240 unikke virksomheder samt 204 opfølgende kontakter

Virksomheder henvist til støtteordninger

50

107

Virksomheder koblet til ny viden

75

106

Erhvervshuset og Erhvervsråd – sambesøg

30

14

Erhvervshuset, Henvisninger

75

34

Heraf henvisninger til Erhvervshuset af iværksættere

10

4

Heraf henvisninger til Erhvervshuset af øvrige virksomheder

65

30

Arrangementer med Erhvervshuset

2

1

Pitchdag for iværksættere

1

1

 

 

 
 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen til efterretning og kommer med input til den nye samarbejdsaftale fra 2025-2026.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Orientering og signaler fra Klimarådet til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Sagsnr: 24-010690

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her, til orientering og drøftelse, signaler fra Klimarådet ved klimarådsformand Jesper Lærke.

Baggrund:

Byrådet oprettede og organiserede i 2008 Klimarådet og Klimasekretariatet til at varetage og rådgive  Byrådet i dets arbejde med energi og klima. Klimarådet og Klimasekretariatet refererer til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget.

Ringkøbing-Skjern Kommunes Klimaråd, der mødes fire gang om året, består i dag af 27 medlemmer, som bredt repræsenterer borgere, virksomheder og organisationer i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Liste med Klimarådets medlemmer: Klimarådsmedlemmer

Energipolitikken har haft fokus på energieffektivisering, produktion af vedvarende energi og i stigende grad også på omstilling til forbrug af vedvarende energi. I 2022 skiftede Energirådet navn til Klimarådet. Med ændringen fra et Energiråd til et Klimaråd er fokus justeret til foruden mål om selvforsyning med vedvarende energi i 2024 og fossilfrit område i 2040, at omhandle nedbringelse af områdets udledning af drivhusgasser med 70% i 2030, samt tilpasninger til et varmere og vildere klima.

Klimarådet arbejder både med klimareduktion og med klimatilpasning. Klimarådet rådgiver Byrådet gennem Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget i energi- og klima-spørgsmål og er ambassadører for Klimaplan A. Klimaplan A

Orientering og signaler fra Klimarådet

Klimaplan A og Klimahandlingsplanen 2023-2026 har følgende otte spor: Landbrug og arealanvendelse; Energi; Transport; Erhverv; Borgere, Kommunen som virksomhed, Klimatilpasning. Klimarådet har på sine seneste møder arbejdet med en lang rækker emner inden for klimareduktion og klimatilpasning. Klimahandlingsplan 2023-2026

Her følger et udsnit af emner og signaler fra Klimarådet som Klimarådets formand Jesper Lærke vil uddybe til drøftelse i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsrådet:

 

1: Klimarådet glæder sig over at få lov at inspirere og vejlede Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget og Byrådet, og ønsker at rose både Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget og Byrådet for deres lydhørhed og vilje til grøn omstilling og reelle klimahandlinger.

 

2: På baggrund af Klimarådets anbefalinger har Byrådet vedtaget politiske VE-signaler i forbindelse med nye VE-anlæg.
Klimarådet er også fremkommet med forslag om en person kunne få rollen at sikre god dialog mellem borgerne og VE-udvikler. Senest har Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget og Byrådet vedtaget at finansiere en VE-facilitator, der netop skal bidrage til at sikre god dialog. Begge tiltag glæder Klimarådet.

 

3: Klimarådet vil gerne bidrage til at synliggøre, at klimahandlinger og lokale energianlæg vil ændre vores eksisterende kulturlandsskaber, men at det også giver mulighed for landskabelig multifunktionel re-design, lokaludvikling samt potentiel stor lokal værdiskabelse, hvis borgere og naboer engagerer sig og sikrer netop den lokale værdiskabelse. Der påhviler også VE-udvikler en stor opgave i at skabe lokal opbakning, værdiskabelse og ejerskab.

 

4: Klimarådet understreger vigtigheden af multifunktionel jordanvendelse, så de samme arealer tjener to og gerne flere formål f.eks. energi, klima, biodiversitet, skov, rekreative områder, grundvandsbeskyttelse, udtagning af tørvejord, nytænker landbrugsproduktion, erhvervsudvikling og skaber flere spændende arbejdspladser.
Klimarådet opfordrer Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget og Byrådet til i højere grad at italesætte multifunktionel jordanvendelse og sammen med administrationen og de lokale interessenter at facilitere og reelt etablere de nødvendig multifunktionelle jordarealer.

 

5: Klimarådet anbefaler, at alt der kan elektrificeres i videst muligt omfang skal elektrificeres, idet el forbrugt i samme sekund, som det produceres på VE-anlæg er den absolut mest effektive energianvendelse. Tung transport, landbrugsmaskiner, skibe, fly og visse industrielle processer er vanskelige at elektrificere, derfor er det nødvendigt at omdanne el fra VE-anlæg til andre energiformer, som kan lagres. VE-el kan via Power-to-X omdannes til brint, e-metanol og VE-ammoniak. VE-ammoniak er grøn lokal gødning, som kan fortrænge importeret kunstgødning.

 

6: På seneste møde i Klimarådet blev også drøftet mulighederne for at lagre CO2 via biokul. Anvendelse af biokul på marker og evt. som delprodukt i anlægs- og byggematerialer kræver yderligere analyser, men potentialet for at lagre CO2 via biokul vurderes at være stort i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Klimarådets orientering og signaler til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget og Byrådet ventes at bidrage til videndeling, god dialog samt ventes at understøtte fremdriften mod målene i Klimahandlingsplanen 2023-2026 til gavn for grøn omstilling, borgerne og klimaet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen til efterretning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Udsat.

Fraværende
  • Jens Jensen ()
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Drøftelse af budgetsager

Sagsnr: 24-011524

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget bedes beslutte, om der skal fremsendes et budgetønske om 200.000 kr. til at involvere folkeskolernes udskolingsklasser til EuroSkills 2025 i Herning samt drøfte, hvorvidt der er ønske om andre budgetsager.

Til understøttelse af udvalgets drøftelser er vedlagt budgetoversigt fra 2024 og frem samt disponeringer i vækstpuljerne. 

Sagsfremstilling

Danmark er vært ved EuroSkills 2025, som er det officielle Europamesterskab for erhvervsuddannelseselever og unge håndværkere. Det afvikles i Herning fra den 9.-13. september 2025.

EuroSkills vision er er at skabe fornyet interesse for erhvervsuddannelserne og tydeliggøre, at man som faglært kan blive en frontperson, når det gælder vækst, velfærd og den grønne omstilling.

Der forventes op mod 100.000 tilskuere og op mod 700 deltagere fra hele Europa, der dyster om EM-medaljer indenfor 38 forskellige fag bl.a. murer, receptionist, SOSU, bager m.m.

Baggrund

På et møde i Business Region MidtVest (BRMV) den 28. februar 2024 blev det drøftet, hvorvidt kommunerne i BRMV skulle involvere sig i anledning af, at Danmark er vært ved EuroSkills 2025, som afholdes i Herning.

Det blev besluttet, at kommunerne engagerer sig i at bruge EuroSkills undervisningsmateriale for at få en varig effekt at arrangementet.

Det vil sige, at:

  • Kommunerne sørger for, at undervisningsmaterialet bliver brugt i samtlige af folkeskolernes udskolingsklasser i foråret 2025, herunder at klasserne som afslutning på undervisningsforløbene transporteres til eventet i Messecenter Herning (ledsaget af deres lærer).
  • At undervisningsmaterialet bliver tilbudt til folkeskolens mellemtrin (i det omfang det giver mening).
  • Herudover opfordres kommunerne til at synliggøre eventet i gadebilledet og i anden markedsføring via citydressing.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Der ønskes en rammebevilling på 200.000 kr. til dækning af transport og forplejning af alle udskolingselever i kommunens folkeskoler. Beløbet finansieres af Vækstpuljen for Uddannelse, hvortil der årligt tilføres 980.000 kr.

I 2025 er der disponeret 530.000 kr. til studiecenteret og 312.000 kr. til KUBE, hvorfor der er 138.000 kr. i udisponerede midler, hvortil der forventes en overførsel på 287.000 kr. med de projekter, der på nuværende tidspunkt er godkendt i 2024.

Effektvurdering

EuroSkills er med til at skabe interesse for erhvervsuddannelserne, hvilket støtter op om, at der er udsigt til stor mangel på dygtige faglærte de kommende år.

Eventet understøtter Videnpolitikken og dens mål på flere områder. Overordnet understøtter det visionen om at oparbejde og udvikle de rette kompetencer til et arbejdsmarked i bevægelse.

Deruodver taler det direkte ind i nogle af målene, som bl.a. er at sikre kvalificeret arbejdskraft, at 30% af de unge skal søge om optagelse på en erhvervsuddannelse i 2030 og, at unge skal have gode uddannelsesmuligheder i kommunen

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget beslutter, hvorvidt der skal fremsendes et budgetønske til budgetkonferencen 2024 på 200.000 kr. til involvering af kommunens udskolingselever i EuroSkills 2025 i Herning. Udvalget bedes også drøfte, hvorvidt der er ønske om andre budgetsager. 

BilagBeslutning

Der fremsendes et budgetønske til budgetkonferencen på 200.000 kr. til involvering af kommunens udskolingselever i EuroSKills 2025 i Herning.

Fraværende
  • Jens Jensen ()
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Godkendelse af politisk mødekalender 2025

Sagsnr: 24-004460

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet forslag til mødekalender for byråds- og udvalgsmøderne i 2025.

Kadencen for byråds- og udvalgsmøderne er som følgende:

  • Ét byrådsmøde så vidt muligt den 3. tirsdag i hver måned
  • To månedlige møder i Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget før hvert byrådsmøde.
  • Et møde i hver måned i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget (EKAU), Beskæftigelsesudvalget (BU), Børne- og Familieudvalget (BFU), Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) og Social- og Sundhedsudvalget (SSU).

Der er taget udgangspunkt i - og hensyn til - følgende i forslaget:

  • Der skal jf. styrelsesloven være mindst 3 uger mellem byrådsmøderne i september og oktober på grund af 2 behandlinger af budgetforslaget og budgetoverslagene.
  • Budgetkonferencen er placeret sidst i august af hensyn til bedre tid til at få materialet færdigt og til indhentning af så mange oplysninger som muligt.
  • Byrådets oktobermøde skal holdes inden den 15. oktober, da 2. behandlingen af budgetforslaget skal foretages senest denne dato.
  • Der er ikke tidsmæssigt sammenfald for byrådsmedlemmerne, som sidder i flere udvalg, når der holdes flere udvalgsmøder samme dag.
  • Der holdes ikke møder i vinterferien (uge 7), de 3 dage før påske, i juli, i efterårsferien (uge 42) og i uge 52/1.

Derudover er der reserveret tid til:

  • Et budgetorienteringsmøde i august før budgetkonferencen.
  • Budgetkonference i august.
  • Ét temamøde for byrådet pr. kvartal, dog ikke i sidste kvartal 2025 på grund af kommunalvalget.
  • Seks møder i Bevillingsnævnet (som ligger umiddelbart forud for ØU) Forskellige konference- og temadage, som KL arrangerer for udvalgene (så vidt muligt).

Udkastet til mødekalender behandles således:

  • Direktionen den 12. marts 2024
  • Chefforum den 15. marts 2024
  • Social- og Sundhedsudvalget den 22. maj 2024
  • Børne- og Familieudvalget den 22. maj 2024
  • Kultur- og Fritidsudvalget den 23. maj 2024
  • Beskæftigelsesudvalget den 23. maj 2024
  • Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget den 27. maj 2024
  • Teknik- og Miljøudvalget den 28. maj 2024
  • Økonomiudvalget den 11. juni 2024
  • Byrådet den 18. juni 2024

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Styrelsesloven §§ 8 og 20.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget godkender forslaget til politisk mødekalender for 2025 vedrørende udvalgets møder og aktiviteter.

BilagBeslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Intet.

Fraværende
  • Jens Jensen ()
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

10: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing