Referat: 23. oktober 2023 kl. 08:00

Onecollection, Vesterled 18, 6950 Ringkøbing
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Jens S. Højland
  • Hans Østergaard
  • Jesper Lærke
  • Søren Elbæk
  • Irvin Christensen
  • Jens Jensen
  • Marie Kamp From

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Virksomhedsbesøg

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Udvalget besøger Onecollection i Ringkøbing.

Om Onecollection:

Onecollection blev grundlagt i 1990 af Ivan Hansen og Hans Henrik Sørensen, som stadig driver virksomheden i dag.

I 2001 fik Onecollection de eksklusive rettigheder af Finn Juhls enke til at fremstille og relancere Finn Juhls skulpturelle og ikoniske møbler. I dag består den unikke Finn Juhl-kollektion af 40 klassiske mesterværker, som Onecollection fremstiller med den største respekt for deres originale arv og strenge krav til kvalitet.

I 2022 købte Onecollection den mere end 100 år gamle virksomhed Schou Andersen Møbelfabrik i Vejen. I forbindelse med købet overtog Onecollection 35 medarbejdere. 1. juli i år fusionerede de to virksomheder under det velkendte navn Onecollection.

Onecollection, der efter fusionen beskæftiger mere end 80 personer, har tre lokationer. Der er hovedsæde i Ringkøbing, hvor der også er produktion og lager. Der er produktion i Vejen og showroom i København.

 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Virksomhedsbesøg fandt sted.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Sådan går det med Erhvervspolitikken

Sagsnr: 23-020193

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her til orientering en status på de mål og indsatser, der fremgår i erhvervspolitikkens handlingsplan 2023-2025.

Politikken blev godkendt i byrådet den 17. januar 2023. 

Herunder gives eksempler på, hvordan det går med handlingsplanen i forhold til nogle af de fastlagte mål og indsatser. 

Se oversigten i bilag 1 med farvekoder for vurdering af mål og indsatser i erhvervspolitikken 2023-2025.  

Positiv grøn udvikling 

I undersøgelsen DI-erhvervsvenlighed 2023 blev Ringkøbing-Skjern Kommune nr. 3 i kategorien "grøn udvikling". Det er fremgang fra 2022, hvor vi blev nr. 7. Virksomhederne er bl.a. positive overfor indsatserne, som er med til at sikre, at man kan drive sin virksomhed mere klimavenligt. Det kan f.eks. være formidling om støtte til puljer med grønne formål.
Andelen af energiforbruget i kommunen, der dækkes af vedvarende energi, er også med til at sikre os en høj placering. 

Der er som planlagt indgået en klimapartnerskabsaftale med Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Der er bl.a. fælles indsatser om at tiltrække grønne virksomheder, der understøtter kommunens CO2-mål. Der er i denne sammenhæng f.eks. tæt kontakt og dialog med Invest in Denmark vedrørende tiltrækning af udenlandske virksomheder. 

I den nye samarbejdsaftale med Central Denmark EU Office, vil der også være fokus på Power-to-X-anlæg og energiparker. Hvilke erfaringer og læringer er der fra andre lignende internationale energiparker i relation til at sikre den lokale forankring og værdiskabelse hos borgerne? Endvidere vil det være interessant med en afdækning af hvilke afledte forretningsmuligheder, der kan opstå og sikre nye arbejdspladser i forbindelse med udviklingen af grønne integrerede energiparker. 

Der har været et meget succesfyldt samarbejde i projektet ECSMV (Energieffektivisering og CO2 besparelser i virksomheder i Region Midtjylland). Der skal arbejdes videre med disse gode erfaringer og vurderinger, som dette projekt har fået. Der er derfor indsendt en fælles ansøgning med Skive og Aarhus Kommuner til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse om bevilling til projekt RESCUE (Ressourceeffektivisering og cirkulær erhvervsudvikling i Region Midtjylland). Formålet er at få fokus på værdikædesamarbejde og øge antallet af virksomheder, som arbejder med cirkulær økonomi, og udbrede ESG-rapportering til SMV-segmentet. Der forventes en afklaring om ansøgningen ved årets udgang. 

Fokus på digitalisering og innovation 

Digitalisering og innovation er vigtige fokusområder.
DTL (Digital Transformation Lab) hos Innovest i Skjern arbejder overordnet med at tilføre forskningsbaseret viden til produktionsindustrien i kommunen. Der arbejdes bl.a. med konkrete caseprojekter i samarbejde med lokale virksomheder (f.eks. Landia og HydraSpecma). Der arbejdes også på at skabe industrielle ph.d.er. Det er for nyligt lykkes i samarbejde med Fibo Intercon.

MADE (Manufacturing Academy Denmark) har endvidere startet en afdeling den 1. april 2023 hos Innovest i Skjern og er i de samme lokaler som DTL, som er med til at sikre et tæt samarbejde. MADE er en landsdækkende klynge, som arbejder på at forbedre produktionsmulighederne gennem forskning, innovation og uddannelse.  

Virksomhederne mangler stadig kvalificeret arbejdskraft

Der er 32 procent af virksomhederne i 2023, som oplever, at mangel på kvalificeret arbejdskraft i høj grad er en barriere for vækst. 

I forhold til faglært arbejdskraft er der dog sket et fald. Der var i 2022 53 procent af virksomhederne, som oplevede, at det var svært eller meget svært at rekruttere faglært arbejdskraft. I 2023 er det 35 procent.

Det er sværest at finde arbejdskraft blandt dem, som har en mellemlang uddannelse. Her oplever 38 procent af virksomhederne i 2023, at det er svært eller meget svært. Det var 26 procent i 2022. 

Der er 32 procent af virksomhederne i 2023, som oplever, at det er svært eller meget svært at finde akademikere til virksomheden. Det var 26 procent i 2022.

Ovenstående tal er fra virksomhedspanelet i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

I undersøgelsen DI-erhvervsvenlighed er Ringkøbing-Skjern Kommune stadig flot placeret i top 10 i kategorien "arbejdskraft". I 2023 blev vi nr. 7 og nr. 3 i 2022. 

Mere lokal og decentral kontakt til potentielle iværksættere 

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd har igangsat et nyt koncept, som hedder "PIT STOP iværksættervejledning". Det er lokale vejledningsdage, som er for dem, der overvejer at blive iværksættere - eller er begyndt som iværksætter, men har behov for sparring eller vejledning. PIT STOP afholdes på skift hver måned i Ringkøbing, Videbæk og Hvide Sande. 

Der er blandt iværksætterne, som Erhvervsrådet generelt har været i kontakt med, 91,3 procent som er meget tilfredse eller tilfredse med de ydelser, som Erhvervsrådet overordnet tilbyder på iværksætterområdet. Ingen har været utilfredse med disse ydelser i iværksætteranalysen 2023. 

Hvad skal der ske?

Det bliver fortsat vigtigt at sikre adgang til den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft for at sikre væksten i erhvervslivet.  Det skal ske bl.a. gennem en revitalisering af KUBE-samarbejdet (Koordineret Uddannelses-, Beskæftigelses- og Erhvervsindsats). Endvidere har Arbejdskraftrådet fokus på såvel de eksisterende som nye forslag til indsatser.

Power-to-X i Stovstrup kan give mange afledte forretningsmuligheder, som skal udnyttes. Det er også afgørende, at der kommer brintrør til området, således der kan transporteres brint til Tyskland. Det skal have såvel politisk som administrativt fokus.  

Arbejdet med digitalisering og innovation skal fortsætte. Der skal f.eks. arbejdes på, at det kan blive muligt at gennemføre individuelle digitaliseringstjek hos virksomhederne, så den digitale udvikling kan fremmes. 

Der skal arbejdes med yderligere tiltag, som kan være med til at styrke erhvervsvenligheden i kommunen, så der er fokus på såvel de små som større virksomheder. Der vil blive gennemført relevante fokusgruppeinterview, og resultaterne fra DI-erhvervsvenlighed 2023 vil blive analyseret yderligere - med henblik på at gennemføre indsatser, der giver størst værdi for virksomhederne. 

Erhvervskonsulent Henning Klausen deltager under sagens behandling og giver en kort præsentation af politikopfølgningen med fokus på dialog om de fremadrettede indsatser, som er nævnt i dette afsnit.

Under denne præsentation vil administrationen opfordre til en dialog med udvalget om, hvorvidt der er særlige fokusområder i forhold til handlingsplanen, der skal behandles yderligere på kommende udvalgsmøder. Se bilag 2.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Det går generelt godt for virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor vi har nogle stærke styrkepositioner inden for fødevarer, turisme, produktion og energi.
Vi har et højt BNP pr. indbygger, hvor vi var nr. 17 i 2021 blandt landets kommuner - og det er den næsthøjeste placering i Region Midtjylland. 

Der er god opbakning fra virksomhederne til Erhvervsrådet, som er tæt på at nå målet for 2023 med 600 medlemmer. 

Der er 6 målsætninger i erhvervspolitikken, og der er i det følgende udvalgt nogle få effekter:

Målsætning 1: Adgang til kvalificeret arbejdskraft 

Der er igangsat mange indsatser i arbejdskraftpolitikken, men der er ikke færre virksomheder, som oplever, at det er svært at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. I 2023 oplever 32 procent af virksomhederne, at mangel på kvalificeret arbejdskraft er en barriere for vækst. Det var 30 procent i 2022.

Der er vækst i antal arbejdspladser, hvor den private beskæftigelse samlet er steget med 4 procent fra 2016 til 2021 - det svarer til 800 årsværk. I 2022 er den private beskæftigelse (fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere) dog faldet med 1 procent. Det er dog opgjort som en indekseret udvikling, hvor der var et højt niveau i 2021.

Målsætning 2: Et bæredygtigt erhvervsliv

Der har været stor fokus på indsatser i relation til grøn omstilling. Virksomhederne er i DI-erhvervsvenlighed 2023, hvor vi blev nr. 3, meget positive overfor disse indsatser, så virksomhederne kan drives mere klimavenligt. 

Målsætning 3: Sikre adgang til markederne

I marts måned 2023 har Folketingets forligskreds bag Infrastrukturaftale 2035 godkendt Vejdirektoratets detaljerede planlægning for udvidelsen af Rute 15. 

Der arbejdes dog fortsat på fra byrådet side, at udvidelsen af Rute 15 bliver fuldt udbygget til en 2+1 vej med hankeanlæg på strækningen mellem Røgind ved Ringkøbing og Herning.

Målsætning 4: Digitalisering og innovation

Temperaturmåling 2023 (Virksomhedspanelet): Indførelsen af nye eller ændring af eksisterende processer er virksomhedens hyppigste udviklingsaktivitet. Der er 44 procent, som har svaret ja til dette. Det var også den hyppigste sidste år, men målingen kan ikke procentvis sammenlignes, da svarkategorierne er lavet om. Den skal derfor betragtes som en nulpunktsmåling. 

Målsætning 5: Entrepreneurship og iværksætteri

Der blev etableret 274 nye firmaer i 2021 mod 264 i 2020. I 2021 havde vi den næstlaveste etableringsrate i Region Midtjylland. Det skal dog positivt bemærkes, at overlevelsesraterne i Ringkøbing-Skjern er generelt højere end i hele landet i perioden 2016 -2020.

Iværksætterne er generelt meget tilfredse eller tilfredse med de ydelser, som Erhvervsrådet tilbyder ifølge Iværksætteranalyse 2023. 

Målsætning 6: Fastholdelse og tiltrækning af virksomheder

Antallet af virksomheder er faldet fra 2016 til 2020. Der er dog en lille stigning på 11 virksomheder fra 2020 til 2021. Der var 3.450 reelle virksomheder i 2021. Der har samlet set fra 2016-2021 været et fald på 114 reelle virksomheder. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget tager opfølgningen på erhvervspolitikken til efterretning. 

 

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Sådan går det med Handelspolitikken

Sagsnr: 23-019330

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her til orientering en status på de mål og indsatser, der er sat for handelspolitikkens handlingsplan 2023-2025.

Politikken blev vedtaget i byrådet den 9. maj 2023. Se den vedtagne handelspolitik i bilag 1.

Herunder gives eksempel på, hvordan det går med den helt nye handlingsplan i forhold til nogle af de fastlagte mål og indsatser. Af bilag 2 fremgår en vurdering af mål og indsatser for handelspolitikken 2023-2025 angivet med farvekoder.

Erhvervskonsulent Lise Mejlhede Kjeldbjerg kommer på mødet og giver en kort præsentation af politikopfølgningen. Under denne præsentation vil administrationen opfordre til en dialog med udvalget om, hvorvidt der er særlige fokusområder i forhold til handlingsplanen, der skal behandles yderligere på kommende møder i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget.

Det går faktuelt godt

Data fra Erhvervshus Midtjyllands årlige Tilstandsrapport viser, at omsætningen fra 2016 - 2021 er steget inden for alle butikstyper. 

Den samlede omsætning fra 2016 til 2021 er steget fra 3,5 mia. kr. til 4,3 mia. kr. Det giver en stigning på 24 procent.

Til at underbygge denne positive udvikling er der følgende ekstra eksempler fra Erhvervshus Midtjyllands Tilstandsrapport 2023:

  • Der er fald i konkurser fra 2019 - 2022. I forhold til regionen klarer detailhandelen i kommunen sig rigtig godt. I 2022 var der 0,2 konkurser pr. 100 virksomheder i kommunen. I regionen ligger tallet på 1,2 konkurser, og for sammenligningskommuner (Lemvig, Norddjurs, Skive og Samsø Kommune) ligger tallet på 0,9 pr. 100 virksomheder.
  • I perioden 2016 - 2021 er der bedre fremgang i beskæftigelsen inden for detailhandelen i Ringkøbing-Skjern Kommune end for hele landet , da jobvæksten er på 7 procent for detailhandelen i Ringkøbing-Skjern Kommune mod 3 procent for hele Danmark.

Kompetenceudvikling

Lige siden handelspolitikken blev udviklet i 2019 har uddannelse af erhvervet været på dagsordenen. Det har været inden for emner som service, salg, økonomi, e-handel og forretningsudvikling, der har været lokale uddannelsesforløb for repræsentanter fra erhvervet.

Det har været en succesfuld metode med den håndholdte 1 til 1 sparring i forhold til gennemgang af den enkelte virksomheds forretningsplan. 150 virksomheder har været igennem disse individuelle forløb. Denne metode blev nu videreført i det senest bevilligede projekt "Digital vækst i gadeplan", som det tidligere Erhvervsvækstforum i august 2022 bevilligede 597.000 kr. til over 2 år. Der er stadig penge i dette projekt, som kommer erhvervet til gavn. Disse penge kommer nu også byer som Spjald og Bork Havn til gavn.

Handelsliv i landdistrikterne

Den 3. største omsætning inden for handel findes i landdistrikternes detailvirksomheder. Derfor har Handelsrådet sammen med Landdistriktsrådet indgået et samarbejde om udvikling af erhvervet, og der er startet en dialog om, hvordan organiseringen fremadrettet kan foregå imellem byernes og landdistrikternes handelsudvikling.

Konkret er der taget et fælles initiativ i Spjald og Bork Havn med Handelsrådet om i efteråret at udvikle strategier for de to byer efter samme koncept, som er foregået i kommunens andre større byer. Samtidig får de to byer observationspladser i Handelsrådet.

Kundetilfredshed

Den første kundetilfredshedsmåling for denne nye handelspolitik viser, at 61 procent er tilfredse med handelslivet. Det er en nulpunktsmåling, og resultatet kan ikke sammenlignes med tidligere års resultater, da metode og spørgsmål er ændret.

Bæredygtighed

Ringkøbing-Fjord Handelsråds kundetilfredshed 2023 viser, at 43 procent af dem, der har svaret på undersøgelsen, er villige til at betale ekstra for bæredygtige produkter. 23 procent af dem, der har svaret på kundetilfredshedsundersøgelsen, udtrykker, at det har betydning for valg af deres køb, at det er en bæredygtig vare. 

Næsten 60 procent af dem, der har svaret, at de har elbiler, er tilfredse med adgang til elladestandere.

Undersøgelsen viser, at kunderne prioriterer god service, kvalitet, stort udvalg, åbningstider, lav pris og parkeringsmuligheder frem for bæredygtige varer. 

Hvad skal der ske?

Der skal arbejdes videre med den succesfulde og håndholdte kompetenceudvikling af erhvervet. Den digitale udviklingsrejse skal fortsætte og bæredygtighedstemaet skal have større plads også i omstillingen af de lokale bymidteerhverv. 

Meget af omsætningen for detailerhvervet foregår som ovenfor nævnt også i landdistriktsområdet, og derfor skal initiativer på handelsområdet i højere grad også involvere handelserhvervet i landdistrikterne.  

Der kommer de kommende år et regionalfondsprogram fra staten med en samlet pulje på 140 mio. kr. til udvikling af bæredygtige bymidter. I 2024 kommer den første ansøgningsrunde med en pulje på 84 mio. kr. Dette program kan søges til både handelsudvikling og udvikling af den attraktive og bæredygtige bymidte for byer med indbyggertal imellem 4.000 - 20.000 indbyggere, hvilket gør det muligt for Ringkøbing-Skjern Kommune at søge disse puljer for i hvert fald fire af de fem centerbyer. 

Ud fra kundetilfredshedsundersøgelsen kan det se ud til, at der er udfordringer med at forankre bæredygtighed i erhvervet. Det skal der arbejdes yderligere med i forhold til certificeringer. Dette arbejde skal indgå i et fællesskab med byernes aktører og bygge på andre kommuners erfaringer med implementeringer af koncepter for bæredygtighed i erhvervet. Her ser kommunen og Handelsrådet i retning af andre kommuner både nationalt og internationalt, der har haft et veldokumenteret forløb med implementering af den grønne omstilling i detailerhvervet. 

I kommunens samarbejde med CDEU er der initiativer i EU-netværk og programmer, der kan være med til at understøtte løsning af denne udfordring.

EU-programmerne har også udover den grønne dagsorden et fokus på etablering af fællesskaber og synergier i inddragelse af aktører i byudvikling (herunder detailhandel).

Til slut skal nævnes, at der er fokus på at se på demokratiseringsprocesser i by- og handelsudvikling i landdistriktsområder for på den måde at sikre viden om metoder til fortsat vækst og udvikling i alle regioner.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Der er i indeværende år bevilliget midler til en kommunalt fuldtidsfinansieret direktør, der koordinerer udmøntningen af indsatserne. Indsatserne bliver gennemført af frivillig arbejdskraft og bycheferne i samarbejde med kommunen. Denne bevilling er motiveret af gode årsresultater for det lokale handelsliv siden organisering med ny handelspolitik og direktør.

Til dette års opfølgning er der ikke kommet nye statistikker siden sidste årsrapport om "Detailhandel i Ringkøbing-Skjern Kommune" og Erhvervshus Midtjyllands Tilstandsrapport i juni 2023. Udtræk fra Dansk Erhvervs databank om beskæftigelse underbygger data-udviklingen i beskæftigelse. Her er der 9 procents stigning i antal detailarbejdspladser set over en periode fra 2011 - 2021. Se nedenstående tabel fra Dansk Erhverv:

I forhold til antal elever, der vælger handelsvejen, ses der også en positiv udvikling fra 2017 - 2023.

Der var i 2017 11 elever, der valgte handelsvejen, hvor det i 2023 ser det ud til, at 29 elever vælger denne retning.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs,- Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen til efterretning.

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Ringkøbing Fjord Handelsråds kundeflowsystem i kommunens byer - status og tillægsansøgning

Sagsnr: 22-013881

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her både en status i forbindelse med bevilling af kundeflowsystem til Handelsrådet den 20. juni 2022 og en tillægsansøgning fra Handelsrådet på 75.000 kr., som Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal tage stilling til. Se bilag 1.

Formålet med projektet

Projektet skaber et databaseret arbejde med detailhandelsudviklingen ved at implementere et system til at måle antallet af gæster i seks af kommunens handelsbyer. Projektet understøtter udviklingen af levende bymidter gennem et attraktivt handelsliv. Se den oprindelige projektansøgning i bilag 2.

Status

Der er sat følgende kundetællere op:

  • 4 i Ringkøbing
  • 5 i Skjern
  • 3 i Tarm
  • 3 i Videbæk
  • 4 i Hvide Sande
  • 4 i Søndervig

Projektet følger tidsplanen.

Sommer 2022: Kravsspecifikation, udbud og valg af teknisk leverandør

Valg af leverandør fandt sted i sensommeren 2022. Det er firmaet IMAS, der har leveret kundetællere samt dataplatform.

Efterår 2022: Systemet sættes i drift og integreres til Destination Vesterhavets dataplatform.

Systemet blev som planlagt sat i drift og integreret til Destination Vesterhavets dataplatform, men leveringen af data til Destination Vesterhavets data-projekt afventer, at Destination Vesterhavet bliver klar til at modtage data fra kundetællerne. Destination Vesterhavet forventer, at det kan ske i løbet af foråret 2024.

Der er installeret sensorer i byernes primære handelsgader i oktober og november 2022. Sensorerne
måler antallet af gæster. På den måde bliver, der dannet et overblik over, hvordan forskellige
begivenheder og aktiviteter påvirker antallet af besøgende i byen ved at sammenligne trafikdata fra
forskellige tidsperioder.

Der er fra de fleste kundetællere valide data fra 1/12 2022, der kan tjene som sammenligningsgrundlag efter 1 år.

Efterår 2022 - Forår 2023: Uddannelse af detailvirksomheder og bychefer i brug af systemet og forankring af datadreven forretningsudvikling.

I efteråret 2022 til forår 2023 startede uddannelse af detailvirksomheder og bychefer i brug af systemet. 

Bycheferne og udvalgte eksterne samarbejdspartnere har fået adgang til dataplatformen og kan løbende trække data i realtid.

Data fra systemet bruges løbende af handelsforeningerne og Handelsrådet til forretningsudvikling (f.eks. tilretning af events, evaluering af åbningstider og rekruttering af nye virksomheder).

Efterår 2023: Evaluering af første års drift og tilretninger af systemet. 

Der er løbende foregået mindre tilretninger.

Dataene fra kundeflowsystemet er et godt værktøj at tale ud fra og til at vise detailhandlerne i byerne, hvordan borgere, gæster og turister bevæger sig rundt på alle tider af døgnet og ugedage  - uanset de konkrete åbningstider.

Evaluering af første års drift og tilretninger af systemet har resulteret i en ny ansøgning fra Handelsrådet.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får en samlet projektevaluering ultimo 2024.

Indhold af ny ansøgning

Ansøgningen dækker opsætning af tre nye kundetællere og flytning af tre eksisterende kundetællere. De nye kundetællere stilles op i Spjald, Bork Havn og aflastningscenter Ringkøbing.

I Hvide Sande flyttes en kundetæller fra centrum til nord for slusen. I Skjern og Søndervig flyttes til endnu ikke fastsatte adresser i de to byer.

I dag er der opstillet kundetællere i Ringkøbing, Skjern, Tarm, Videbæk, Hvide Sande og Søndervig.

Udover bevillingen til projektet lægger Handelsrådet og handelsforeningerne ressourcer og timer i implementering af projektet.

Jacob Muldkjær deltager på mødet og giver en mundtlig status og præsentation af tillægsansøgningen på 75.000 kr.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Den juridiske vurdering er, at kommunen vil kunne yde støtte til projektet efter erhvervsfremmeloven, idet projektet har til formål at udvikle og understøtte kommunens erhvervsliv

Økonomi

Tillægsprojektet koster i alt 75.000 kr. til køb af udstyr. Udgiften ligger i 2023.

Administrationen indstiller, at de 75.000 kr. bevilges af overførte midler fra kontoen "mindre erhvervsfremmeaktiviteter". Der er overført 1.221.000 kr. fra 2022 til 2023, og pt. er der 1.049.000 kr. tilbage af de overførte midler.

Mindre erhvervsfremmeaktiviteter har et årligt budget på 212.000 kr., som er disponeret i 2023.

Effektvurdering

Det er samme målsætning som fra første ansøgning. Dette opdaterede projekt vil få effekt på omsætning og indtjening for detailerhvervet i handelsbyerne. Målet er fortsat at øge antallet af gæster i handelsbyerne med 5 procent inden for 5 år:

Med dette system vil der løbende kunne måles på, hvordan markedsføringstiltag, events mv. påvirker besøgstallet. Samtidig bliver det muligt at sammenligne omsætningen i den enkelte butik med antallet af besøgende og dermed løbende få en indikation på, om butikken formår at tiltrække en større eller mindre del af de potentielle kunder, som befinder sig i byen. Det vil kunne bruges til at forbedre kundeservicen, vareudbuddet, justering af åbningstider m.m.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen til efterretning, og på baggrund af tillægsansøgningen bevilger 75.000 kr. til indkøb af tre nye kundetællere og flytning af tre eksisterende kundetællere til Handelsrådet fra kontoen "mindre erhvervsfremmeaktiviteter".

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Sådan går det med Fødevarepolitikken

Sagsnr: 23-020376

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget får her en status på de mål og indsatser, der er sat for fødevarepolitikken. Opfølgningen tager udgangspunkt i fødevarepolitikken for 2023-2027 og handlingsplanen for 2023-2025, som blev vedtaget i marts i år.

Bilaget "Status på fødevarepolitikken" viser administrationens overordnede vurdering af politikkens effektmål og fremdrift af indsatserne i handlingsplanen.

Nedenfor gives eksempler på, hvordan det er gået i forhold til nogle af indsatserne.

Madmødet 2023

Madmødet har til formål at sætte fokus på kommunens fødevarer og samle borgere, producenter, spisesteder mv. Mødet i 2023 havde over ca. 1.200 deltagere til de åbne borgerrettede arrangementer, hvilket var på niveau med sidste års madmøde. Erhvervsrådet var tovholder på seks events, som alle pånær én var udsolgt. Derudover afholdt andre aktører 11 forskellige arrangementer. Halvdelen af deltagerne til Erhvervsrådets arrangementer var besøgende uden for kommunen.

Smagen af Vest

Markedsføringen af fødevarefortællingen sker gennem det digitale fødevareunivers på www.smagenafvest.dk samt tilhørende Facebook- og Instagramkonto. På hjemmesiden kan borgere, turister og virksomheder få et overblik over kommunens fødevareproducenter, gårdbutikker og spisesteder.

Trafikken på siden er steget væsentligt i takt med, at der er etableret værdiskabende indhold på siden. I første halvdel af 2023 har der været 9.437 besøgende på smagenafvest.dk. I samme periode i 2022 var dette tal 8.907 besøgende og 1.442 i 2021.

Virksomheder

Der er i 2022 etableret 56 nye virksomhedsaktiviteter inden for fødevareområdet i kommunen (målt som p-numre). Det er et fald fra 2021, hvor der blev etableret 63 nye aktiviteter. Faldet modsvarer det generelle fald i nye virksomhedsaktiviteter. Tallene er inklusive primær produktion.

Erhvervsrådet har de første ti måneder af 2023 vejledt 10 fødevareiværksættere. Derudover har Erhvervsrådet igangsat en erfa-gruppe for fødevare- og drikkeproducenter, hvor der var otte forskellige virksomheder til opstartsmødet.

Hvad skal der ske?

Følgende indsatsområder fra handlingsplanen vil være i fokus den kommende tid:

  • Virksomhedsnær vejledning
  • Planlægning af Madmødet 2024 i samarbejde med Business Region MidtVest
  • Indsats for at skabe bedre distribution mellem producenter og aftagere i kommunen
  • Udvikling af fødevarefortællingen gennem et langtidsholdbart brand
  • Arrangementer for borgere og virksomheder, som kan øge kendskabsgraden til områdets fødevarer og understøtte virksomhedernes afsætning og innovationskraft

På mødet deltager Bente Lægsgaard og Lykke Nielsen Høj fra Erhvervsrådet og Martin Riis fra Ekstern Udvikling. De vil udfolde de kommende indsatser på fødevareområdet.

De vil under præsentationen også opfordre til en dialog med udvalget om, hvorvidt der er særlige fokusområder i forhold til handlingsplanen, der skal behandles yderligere på kommende møder i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Den samlede fødevaresatsning er på 1.200 t.kr. Ringkøbing-Skjern Kommune har uddelegeret implementering af kommunens fødevarepolitik til Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Derfor anvendes 550 t.kr. til finansiering af en fødevarekonsulent samme sted. De resterende 400 t.kr. afsættes til vækstmidler, som bl.a. anvendes til afholdelse af Madmødet, vedligehold af smagenafvest.dk., en intensiveret indsats over for små iværksættere på fødevareområdet og understøttelse af aktiviteterne i fødevareparken. Vækstpuljemidler fra den åbne vækstpulje finansierer kommunens årlige leje på 250 t.kr. i fødevareparken.

Effektvurdering

I de første ti måneder af 2023 har Erhvervsrådet vejledt 46 forskellige virksomheder på fødevareområdet. Besøgene er fordelt på både producenter, gårdbutikker og spisesteder.

Udover den direkte vejledning til fødevarevirksomhederne har Erhvervsrådet en vigtig og faciliterende rolle i at organisere og styrke samarbejdet på tværs af kommunens fødevarevirksomheder. Erhvervsrådet har det forgangne år afviklet en række arrangementer for aktørerne på fødevareområdet med fokus på at styrke forretningsudviklingen og sparringen på tværs af virksomhederne.

Der opleves generel interesse og øget kendskab til de lokale fødevarer. Der er øget trafik på smagenafvest.dk, og Madmødet i 2023 var også i år velbesøgt.

Målinger fra borgerpanelet viser, at borgere der "altid" eller "i høj grad" bruger lokale fødevarer i madlavningen er faldet fra 49 procent til 35 procent fra 2022 til 2023. Der er også sket i fald i borgernes prioriteringen af lokale fødevarer under indkøb fra 30 procent i 2022 til 21 procent i 2023 for de, som svarer "i meget høj grad" og "i høj grad".
Målingerne viser også, at hver tredje borger mener, det er vigtigt, at lokale spisesteder bruger lokale fødevarer.

Kendskabet til områdets fødevarer for borgere uden for kommunen er på niveau med de forrige år. 28 procent kender til fødevarer fra Vestjylland og 15 procent kender til fødevarer fra Ringkøbing-Skjern Kommune (i høj eller nogen grad).

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager opfølgningen til efterretning.

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Business Region MidtVest: Orientering og dialog

Sagsnr: 23-020572

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget modtager en orientering om de strategiske sigtelinjer for 2023-25 og de organisationsmæssige ændringer, som der er sket i Business Region MidtVest.  

Der ønskes samtidig forslag og ideer fra udvalget til potentielle indsatser, som kan bringes ind i arbejdet med de 3 valgte strategiske sigtelinjer, som er:

- Uddannelser
- Den grønne omstilling 
- Arbejdskraft 

Business Region MidtVest

Business Region MidtVest (BRMV) er et samarbejde mellem de syv kommuner; Holstebro, Struer, Herning, Ringkøbing-Skjern, Lemvig, Ikast-Brande og Skive, og er et fælles forum for dialog med det mål at skabe samarbejde og udvikling på tværs af de syv kommuner.

Bestyrelsen i BRMV har udarbejdet en ny strategi for det fremtidige arbejde, hvor der fremadrettet skal bruges mindre tid på projekter og mere tid på de strategiske og politiske emner.
Nicolai Houmark Lauridsen er den 7. august 2023 tiltrådt som Partnerskabschef. Der er mange ligheder, men også forskelle mellem kommunerne, så han skal lokalisere den fællesmængde, som Business Region MidtVest skal arbejde med – og løfte de opgaver som klares bedst i fællesskab. 

BRMV er ledet af bestyrelsen - borgmestrene i de 7 kommuner - der fastsætter de initiativer, der skal være fokus på. Initiativerne skal støtte direkte op om de strategiske sigtelinjer, der gælder for strategiperioden. Sekretariatet i BRMV understøtter og faciliterer bestyrelsens beslutninger.

Se nærmere i bilag 1.

Strategiske sigtelinjer 2023-2025 

Der er udvalgt 3 sigtelinjer, som er formuleret således: 

  • Uddannelser
    Uddannelsesudbuddet i Midt- og Vestjylland skal afspejle erhvervslivets behov og styrke områdets tiltrækningskraft samtidig med, at der er fokus på nye uddannelsesområder, der kan understøtte områdets styrkepositioner. Et varieret uddannelsesudbud i det midt- og vestjyske område er nødvendigt for at være en attraktiv del af Danmark at leve i. Der skal være muligheder for at uddanne sig livet igennem.
  • Den grønne omstilling
    Midt- og Vestjylland har meget at byde på i udviklingen af den grønne omstilling, og med fokus på vores styrkepositioner, vil vi samarbejde om en grønnere fremtid. Det er godt for klimaet, og det er nødvendigt for områdets virksomheder, der allerede er langt fremme i den grønne omstilling. Samarbejdet i BRMV skal bane vej for grønne investeringer og initiativer i vores område.

  • Arbejdskraft
    En velkvalificeret arbejdsstyrke er afgørende for de midt- og vestjyske virksomheders konkurrenceevne og en forudsætning for øget vækst og beskæftigelse i Business Region MidtVests område. Derfor skal der være fokus på at sikre de rigtige medarbejdere, der efterspørges af virksomhederne. Kommunerne i Business Region MidtVest skal gennem samarbejdet betragte hele regionen som et fælles arbejdskraftsopland. Vi skal sammen gøre mere af det, vi gør hver især.

Proces efteråret 2023 

Der afholdes tre individuelle workshops, som gennemføres i uge 43 og 44, hvor der er et selvstændigt fokus på de tre strategiske sigtelinjer.

  • Til workshoppen inviteres op til tre udvalgte medarbejdere i den administrative ledelse i de enkelte ejerkommuner.
  • De enkelte workshops tager et af emnerne op med henblik på at kortlægge de særlige politiske emner, hvor ejer-kommunerne kan finde fælles fodslag. Derudover skal det drøftes, hvordan der kommunikativt kan sættes de gode dagsordener - og arbejdes mere professionelt med lobbyisme relateret til de emner, der findes fælles fodslag omkring. 
  • Sekretariatet udarbejder herefter et første udkast til handlingsplan for 2024, der samler op fra workshopsene og skitserer fokus for 2024. I denne proces inviteres alle ejer-kommuner til at kommentere på handlingsplanen inden endelig behandling i bestyrelsen den 14. december 2023.
  • Sekretariatet anbefaler, at der på baggrund af drøftelserne til workshoppen udarbejdes en handlingsplan, hvor ejerkommunerne vælger udvalgte emner, der skal fokuseres på og ikke totalen af emner. Dette gør, at der i højere grad kan skabe en substans, så det kan lykkes med de udvalgte emner. 

Input fra Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget?

Er der på baggrund af beskrivelsen af ovenstående proces forslag til politiske emner eller indsatser til hver af de 3 sigtelinjer, hvor det kan være særligt værdifuldt at samarbejde med kommunerne i BRMV? Det kan både være nye emner og indsatser, men også eksisterende indsatser, som vil kunne opnå synergi ved at bringe dem ind i et bredere samarbejde.   

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger. 

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget kommer med input til emner og indsatser i det kommende samarbejde i BRMV.

Administrationen sikrer, at forslag fra udvalget viderebringes til deltagerne fra Ringkøbing-Skjern Kommune i de 3 workshops vedrørende de strategiske sigtelinjer. 

BilagBeslutning

Udvalget kom med input til de tre workshops.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Evaluering af fælles statusmøde for klimaplanen

Sagsnr: 21-027582

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- & Arbejdskraftudvalget evaluerer statusmødet om klimaplanen, som blev afholdt sammen med Teknik- & Miljøudvalget den 3. oktober 2023. 

Udvalget gennemgår de enkelte elementer i mødeprogrammet og giver input til form og indhold til fremtidige statusmøder. Mødeprogrammet er vedhæftet som bilag 1. 

Baggrund

Kommunens klimaplan blev vedtaget af Byrådet i september 2022. Tirsdag den 3. oktober fik Erhvervs-, Klima- & Arbejdskraftudvalget samt Teknik- & Miljøudvalget første status på arbejdet med klimaplanen.

Mødet var tilrettelagt ud fra en betragtning om, at udvalgene skulle opnå en god indsigt i arbejdet med implementeringen af klimaplanen både internt og eksternt. Samtidigt var der fokus på fremdriften i processerne frem for de reelle reduktioner, da vi endnu ikke har adgang til data, der kan sige noget om CO2-effekterne af planen.

Til mødet deltog kommunens klimapartnere fra Vestjysk, Handelsrådet, Erhvervsrådet og Destination Vesterhavet. Klimapartnerne fortalte om deres arbejde med den grønne omstilling og drøftede relevante udfordringer med udvalgene. 

Evaluering af mødeform

  • Gav det værdi at afholde mødet sammen med Teknik- & Miljøudvalget?
  • Har I ønsker til mødeformen ved fremtidige fællesmøder? (Tid, fysiske rammer)
  • Hvad synes I om, at klimapartnerne deltog under hele mødet?
  • Var der plads nok til drøftelse, og nåede diskussionerne det ønskede niveau?

Evaluering af mødepunkter

  • Velkommen og kort om processen
    Var formålet med mødet klart? Var jeres rolle veldefineret?

  • Status på administrationens arbejde med CO2-reduktioner for hele kommunen og kommunen som virksomhed
    Var der nok information om, hvordan administrationen arbejder med implementering af klimaplanen? Var der noget, der overraskede jer positivt eller negativ i forhold til fremdriften i planen?

  • Dialog om klimapartnerskaberne med deltagelse af kommunens klimapartnere
    Var der afsat passende tid til drøftelse med de enkelte klimapartnere?
    Hvad synes I om indlæggene fra hhv. Handelsrådet, Erhvervsrådet, Destination Vesterhavet og Vestjysk?
    Gav det mening med den fælles afslutning med klimapartnerne?

  • Intro til anden halvdel af mødet - herunder orientering om fremtidige klimapartnerskaber
    Var formålet med de nye klimapartnerskaber med RS-Forsyning og Fjernvarmeværkerne klart formulerede? Savnede I mere information om arbejdet med nye klimapartnerskaber?
  • Særligt om klimatilpasning - hvilke udfordringer ser vi ind i, hvordan kan vi arbejde med dem?
    Fik I tilstrækkelig viden om kommunens arbejde med klimatilpasning, og hvordan administrationen arbejder med området? 

  • Information om overgang til nyt klimaregnskab
    Var det relevant for jer at høre om det nye regnskab? Ønsker I mere information om overgangen til det nye klimaregnskab?
  • Refleksioner over mødet. Forslag til fremtidige skridt, udvalgsmedlemmernes rolle i klimaarbejdet
    Var det relevant med en afsluttende refleksion?

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- & Arbejdskraftudvalget evaluerer statusmødet om klimaplanen og fremkommer med input og ønsker til fremtidige statusmøder, herunder:

  • Giver mødeformen (fællesmøde med Teknik- & Miljøudvalget) mening og værdi?
  • Var der noget af informationen på mødet, der gav anledning til særligt fokus for administrationens arbejde med klimaplanen?
  • Har udvalget forslag til andre partnerskaber, der bør overvejes?

 

BilagBeslutning

Drøftet.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Drøftet.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

10: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()
Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing