Referat: 21. august 2023 kl. 08:00

Rådhuset i Ringkøbing, Ved Fjorden 6, 6950 Ringkøbing - mødelokale 6
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Jens S. Højland
  • Marie Kamp From
  • Jens Jensen
  • Jesper Lærke
  • Hans Østergaard
  • Søren Elbæk
  • Irvin Christensen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Sagsfremstilling

 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Jens S. Højland ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Ny samarbejdsaftale med Central Denmark EU (CDEU)

Sagsnr: 23-013327

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte og godkende udkastet til den nye samarbejdsaftale med Central Denmark EU Office (CDEU). Udkastet er udarbejdet på baggrund af status og evaluering af nuværende aftale og den løbende dialog, der foregår i samarbejdet imellem CDEU og Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilmed har der i maj været afholdt en studietur for administrationens konsulenter i Ekstern Udvikling, ledelsen fra Destination Vesterhavet og ledelsen fra Erhvervsrådet for at færdiggøre indholdet til den nye samarbejdsaftale. Ringkøbing Fjord Handelsråd var forhindret i at deltage på studieturen, men blev involveret løbende i arbejdet med den nye samarbejdsaftale.

CDEU's direktør Lars Holte deltager online under behandling af punktet.

Den nye samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og CDEU gælder for perioden 8. november 2023 til og med 31. december 2025, hvorefter CDEU og Ringkøbing-Skjern Kommune kan beslutte at lade aftalen fortsætte.

Baggrund

Den gamle samarbejdsaftale mellem CDEU og Viden & Strategi, Ringkøbing-Skjern Kommune løb fra 1. januar 2021 frem til og med 31. december 2022, men blev forlænget til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalgets planlagte underskrivelse af aftalen på den kommende studietur til CDEU's kontor i Bruxelles i november 2023.

Fornyelsen af samarbejdsaftalen bygger videre på den stærke relation mellem de to organisationer, således at CDEU fortsat har karakter af at være kommunens internationale kontor "længere nede ad gangen". Udkastet til ny samarbejdsaftale omfatter Viden & Strategi og indsatser relateret til Kultur og Fritid. Aftalen har et entydigt fokus på vækst- og udviklingsdagsordenen i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Formål med samarbejdet mellem CDEU og Ringkøbing-Skjern Kommune

For Ringkøbing-Skjern Kommune er det overordnede formål med samarbejdet at fremme vækst, udvikling, synlighed samt viden- og kapacitetsopbygning gennem internationalisering af kommunens aktiviteter og for dens aktører herunder kommunens virksomheder. Mere konkret er dette tiltænkt bl.a. gennem deltagelse i EU-projekter, tiltrækning af EU-midler til kommunens aktører samt deltagelse i EU-netværk og konferencer.

For CDEU er samarbejdet en mulighed for – ud fra et vækst og udviklingsperspektiv – at understøtte og videreudvikle de internationale aktiviteter hos Ringkøbing-Skjern Kommune. Denne samarbejdsaftale er mellem CDEU og Viden & Strategi, men der foregår også løbende dialog og samarbejde mellem de øvrige fagområder i Ringkøbing-Skjern Kommune og CDEU, hvilket også afspejler sig med fokusområdet for Kultur og Fritid.    

Se udkast til samarbejdsaftalen i bilag 1.

Prioriterede fokusområder i samarbejdsaftalen

Som et led i samarbejdsaftalen for perioden er CDEU og Ringkøbing-Skjern Kommune blevet enige om fire fokusområder for samarbejdet. Disse er udvalgt på baggrund af politiske prioriteringer i kommunen samt det internationale udviklingspotentiale, som hvert område udgør for kommunen. I de følgende afsnit præsenteres hvert af de fire fokusområder for samarbejdsaftalen frem til 31. december 2025.

Fokusområde 1 - Klima og Energi

Dette fokusområde fortsætter fra forrige samarbejdsaftale, da klima og energi er et område, som fortsat fylder mere og mere i Ringkøbing-Skjern Kommune. Området er højt prioriteret, når det kommer til at udvikle og gennemføre projekter både på lokalt, regionalt, nationalt og internationalt plan.

Fokusområde 2 - Turisme/detailhandel

Turisme og detailområdet er tæt forbundet i deres nuværende og fremtidige strategiarbejde og erhvervsudvikling. Turisme og detailhandel skaber gensidig vækst for hinanden.

Turisme er en af kommunens styrkepositioner, og det er et af de områder, hvor der er potentiale for at arbejde internationalt i form af bl.a. EU-projekter samt deltagelse i internationale netværk, der kan være med til at sætte koldtvandsdestinationer på den europæiske politiske dagsorden. Desuden ønskes der særligt fokus på projekter eller videndeling inden for digitalisering, sikring af arbejdskraft og bæredygtighed. 

Detailhandel er nyt indsatsområde i samarbejdsaftalen. Det er udvalgt på baggrund af, at vi gerne vil bidrage til og få læring fra den europæiske dagsorden for udvikling af bæredygtige byer samt ressourcer til kommende udviklingsprojekter, der er med til at skabe en attraktiv by for gæster, turister og borgere. 

Fokusområde 3 – Produktionsindustri

Dette fokusområde fortsætter fra forrige samarbejdsaftale.

Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker med baggrund i det lokale erhvervslivs definerede behov i samarbejde med CDEU at undersøge ansøgningsmuligheder for EU-tilskud til internationale projekter fra de grønne omstillingsprogrammer og digitalisering inden for industri.

Samtidig ønsker Ringkøbing-Skjern Kommune at indgå i internationale partnerskaber, projekter og netværk om den grønne omstilling og digitalisering inden for produktionsindustri med henblik på at opnå mere viden. Her tænkes især på udfordringen med rekruttering af arbejdskraft og udvikling af digitaliseringsmiljøer til gavn for erhvervslivet samt læring i forhold til tiltrækning af energivirksomheder, der understøtter kommunens CO2-mål.

Fokusområde 4 – Kultur og Fritid

Dette fokusområde er et nyt fokusområde, der ikke tidligere har været skrevet ind i samarbejdsaftalen.

Kulturafdelingen arbejder allerede med indsatsområder, som alle har et internationalt/europæisk perspektiv, og derfor passer godt ind i forhold til den nye samarbejdsaftale. Der arbejdes med bæredygtighed og fællesskaber, som igen rækker ud til et internaliseringsspor, hvor målet er gennem udveksling af viden at opbygge europæiske netværk og partnerskaber for at højne kvaliteten i vores kulturinstitutioner og arbejdet med de målsætninger og mål, der er i kulturpolitikken og i de enkelte kulturinstitutioners strategier.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

Aftalen har ingen yderligere direkte økonomisk konsekvens for kommunen, idet aktiviteterne, som igangsættes under aftalen, som udgangspunkt holdes inden for rammerne af kommunens eksisterende bevillinger til CDEU.

Ringkøbing-Skjern Kommune betaler et årligt kontingent til CDEU, som beregnes ud fra antal indbyggere. Beløbet pristalsreguleres årligt. Kontingentet er reguleret med 2,8 %. Det er opgjort pr. 1. januar 2022 til 3,91 kr. pr. indbygger. Kontingentet i 2023 er på 219.753,73 kr.

Effektvurdering

Administration vurderer, at samarbejdsaftalen mellem CDEU og Ringkøbing-Skjern Kommune understøtter vækstmålene i de fire erhvervsmæssige styrkepositioner i kommunen. De tidligere samarbejdsaftaler har medført konkrete projekter herunder: COBEN, "Professional SMEs in tourism  – transnational development of skills acquisition", "Yesspecialists", Grøn Taxonomi, WeCARe, EU City Facility om midler til fremme af ladeinfrastruktur og elbiler samt Green Leaf-ansøgningen, der alle kan være med til at styrke kommunens virksomheder og videngrundlag.

Via deltagelse i internationale netværk sikres desuden mulighed for styrket interessevaretagelse, således at kommunen kan være proaktiv med henblik på identificering af fremtidige projekter samt gode projektpartnere.

Den nye samarbejdsaftale vil ligeledes resultere i nye projekter inden for de fire styrkepositioner.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter og godkender udkast til ny samarbejdsaftale til underskrivelse den 8. november på udvalgets studietur til Bruxelles.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Jens S. Højland ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Orientering om bevilling fra Innovationsfonden

Sagsnr: 23-016333

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget orienteres om Innovationsfondens bevilling til kommunens samarbejde med Roskilde Universitet, Region Midtjylland og Stiesdal SkyClean i projekt SIMPLY (Supporting Implementation of Pyrolysis via constructive alignment of Climate impact Assessment Methods, Goals, Frameworks and Incentives). Projektet er en del af Danmarks nationale indsats for fangst, opbevaring og brug af CO2. Formålet med Ringkøbing-Skjern Kommunes deltagelse i projektet er at udbrede pyrolyse og biokul i kommunens landbrug og herved opnå balance i landbrugets klimaregnskab.

Baggrund

Pyrolyse er opvarmning af biomasse som f.eks. halm, gylle, slam fra renseanlæg m.m. til høje temperaturer under fravær af ilt, hvorved biomassen omdannes til biokul. Biomassens kulstofindhold lagres i biokullene i stedet for, at den slipper ud i atmosfæren som CO2. Samtidig kan biokul anvendes i landbruget som middel til jordforbedring og har også en vis gødningsværdi på markerne. 

Biokul er blandt de helt tunge virkemidler i Ringkøbing-Skjern Kommunes klimahandlingsplan og i partnerskabsaftalen med Vestjysk Landboforening om landbrugets grønne omstilling. Handlingsplanen har som konkret målsætning at udbringe biokul på 3.200 hektar landbrugsjord i 2030 og 6.300 hektar landbrugsjord i 2050. Herved skal hentes 79.000 tons CO2 om året i 2030 og 158.500 tons CO2 om året i 2050.

Kommunen og Vestjysk Landboforening afsluttede i 2022 et samarbejde med norske og svenske partnere i INTERREG projektet "Skridt mod Klimaneutralt Landbrug". Projektet resulterede blandt andet i dannelsen af Dansk Pyrolyse- og Biokul Netværk, der i dag drives af Danmarks fødevareklynge Food- and Biocluster. I projektet blev også gennemført Danmarks hidtil største feltforsøg med udbringning af biokul på en mark ved Spjald. Begge aktiviteter skabte national mediebevågenhed på Ringkøbing-Skjern Kommunes arbejde på området.

SIMPLY projektet

Projektet indeholder flere arbejdspakker, som samlet skal fremme udbredelsen af pyrolyseteknologi og anvendelsen af biokul i landbruget. Blandt andet skal udvikles en række business-cases for etablering af pyrolyseanlæg, ligesom effekterne af anvendelse af biokul i landbruget på klima og miljø skal kvantificeres. Aktiviteterne i Ringkøbing-Skjern Kommune har karakter af et pilotprojekt, hvor det er hensigten, at resultaterne i projektet skal skaleres op og ud i de øvrige kommuner i Region Midtjylland. Kommunens arbejdspakke har følgende hovedaktiviteter;

Kommunal perspektivplan for placering af pyrolyseanlæg og for anvendelse af biokul i landbruget.

  • Perspektivplanlægningen vil bl.a. omfatte (i) kortlægning af typer og mængder af biomasse, der kan anvendes i pyrolyse og til biokul, (ii) udpegning af egnede lokaliteter for placering af pyrolyseanlæg, (iii) kortlægning af typer af agerjord i kommunen, hvor biokul kan anvendes, (iv) vurdering af potentialet for C02 reduktioner ved anvendelse af biokul.

Sagsbehandlingsmanual for håndtering af ansøgninger om etablering af pyrolyseanlæg og om udbringning af biokul.

  • Proceduremæssig og juridisk vejledning for kommunens administrative personale i behandling af sager vedrørende (i) fysisk placering af pyrolyseanlæg og (ii) miljøgodkendelser i forbindelse med udbringning af biokul på landbrugets arealer. Aktiviteten skal også identificere eventuelle uklarheder i lovgivningen i forhold til sagsbehandling af ansøgninger om etablering af pyrolyseanlæg og udbringning af biokul.

Forståelsespapir mellem kommune og landbrug og fælles handlingsplan for udrul af pyrolyse og biokul på lokale landbrugsbedrifter.

  • Aktiviteten vil udvikle og beskrive en proces for lokalt samarbejde mellem Vestjysk Landboforening og Ringkøbing-Skjern Kommune for fremme af pyrolyse og biokul. Processen skal munde ud i et forståelsespapir og en fælles handlingsplan, som sætter en tidsplan og konkrete mål for udrulning af biokul i kommunens landbrug.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke

Økonomi

Projektet er treårigt 2023/24 – 2025/26 med et samlet budget på ca. 8,3 mio. kr. Projektet finansieres af Innovationsfonden med ca. 6,0 mio. kr. og de resterende 2,3 mio. kr. er projektpartnernes egenfinansiering.

Ringkøbing-Skjern Kommunes budget andrager 680.000 kr., hvoraf tilskuddet fra Innovationsfonden udgør 500.000 kr. og egenfinansiering udgør 180.000 kr. Egenfinansieringen dækkes fra LBK samt energimidler under Klimaplan A.

SIMPLY aktivitetsbudget og finansiering (RKSK budget) (1.000 kr.)

 

 

 

 

 

2023/24

2024/25

2025/26

 

I alt

Budget

 

 

 

Perspektivplanlægning (LBK)

0

75

0

75

Sagsbehandlingsmanual (LBK)

75

0

0

75

Handlingsplan m/Vestjysk (Ekstern Udvikling)

0

75

75

150

Konsulentbistand (LBK/Ekstern Udvikling)

50

50

0

100

Projektledelse (Ekstern Udvikling)

80

80

90

250

Rejse og ophold (LBK/Ekstern Udvikling)

10

10

10

30

Budget i alt

215

290

175

680

Finansiering

 

 

 

 

Innovationsfonden

158

213

129

500

Egenfinansiering (LBK/Ekstern Udvikling)

57

77

46

180

Finansiering i alt

215

290

175

680

 

 

Effektvurdering

Projektet vurderes at have stor betydning for realisering af målsætningerne for så vidt angår pyrolyse og biokul som virkemiddel i kommunens klimahandlingsplan på landbrugsområdet. Effekten er dog indirekte og kan ikke umiddelbart måles som en konkret reduktion i landbrugets klimaaftryk.

Projektet konkretiserer samarbejdet og styrker partnerskabet med Vestjysk Landboforening om landbrugets grønne omstilling. Da resultaterne skal udstrækkes til de øvrige kommuner i Region Midtjylland (og potentielt øvrige kommuner i Danmark), er projektet med til at synliggøre Ringkøbing-Skjern Kommune som en foregangskommune og en væsentlig landspolitisk interessent i landbrugets grønne omstilling.

Henrik Westerby deltager i behandlingen af punktet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs- Klima- og Arbejdskraftsudvalget tager sagen til orientering.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Jens S. Højland ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Orientering om projektansøgning til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Sagsnr: 23-016173

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget modtager orientering om fælles ansøgning med Skive og Aarhus Kommuner til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse om bevilling til projekt RESCUE (Ressourceeffektiv og cirkulær erhvervsudvikling i Region Midtjylland). RESCUE skal videreføre det succesfulde samarbejde i ECSMV (Energieffektivitet og CO2-besparelser i virksomheder i Region Midtjylland) og har til formål at øge antallet af virksomheder, som arbejder med cirkulær økonomi, og udbrede ESG-rapportering til SMV-segmentet.

Baggrund

Kommuner og lokale erhvervscentre i Region Midtjylland har i perioden 2019–2022 deltaget i ECSMV, som blev ledet fra Klimasekretariatet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Projektet modtog ved afslutningen et særdeles positivt skudsmål i en uafhængig evaluering v/COWI, som fremhævede kommunernes organisering og samarbejde som særligt værdiskabende for de små- og mellemstore virksomheder.

I projektet udviklede 178 små- og mellemstore virksomheder grønne forretningsmodeller. På alle centrale effektmål (energi-, materiale- og CO2-besparelser) var resultaterne væsentligt over det forventede ikke mindst i Ringkøbing-Skjern kommune. Her udviklede i alt 29 virksomheder grønne forretningsmodeller og identificerede samlede besparelser på henholdsvis energi med 125.000 gigajoule, materialer med 4.000 tons og CO2E med 6.700 tons.

RESCUE projektet

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har annonceret støtte til Cirkulære værdikæder for SMV’er. Der er indgivet ansøgning til Erhvervsfremmebestyrelsen til RESCUE med Ringkøbing-Skjern Kommune som operatør i konsortium med Skive og Aarhus Kommuner. Derudover indgår følgende kommuner/erhvervscentre i ansøgningen; Herning, Ikast-Brande, Randers, Skanderborg, Silkeborg og Favrskov samt DAMRC (Danish Advanced Manufacturing Research Center), Alexandra Instituttet og Aarhus Universitet/Digital Transformation Lab, der indgår som videnspartnere. Projektet har to hovedaktiviteter;

Cirkulære værdikæder

  • Projektet skal styrke ressourceeffektiviteten og reducere klimaaftrykket i Region Midtjyllands virksomheder ved omstilling af værdikæderne til den cirkulære økonomi. Det kan ske gennem takeback ordninger, som sender brugte materialer tilbage i kredsløb; design-ændringer, som øger produktlevetid; deleøkonomi, som øger udnyttelsesgraden af produkterne; eller f.eks. industrielle symbioser, hvor rester og affald fra én virksomhed indgår i produktionen i en anden.

ESG-rapportering (Environment/Social/Governance)

  • EU's direktiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) rulles ud i 2024, hvor målinger af bæredygtighed ensartes i form af konkrete KPI’er. SMV-segmentet vil som konsekvens blive mødt af krav om at kunne dokumentere deres bæredygtighed ved måling af f.eks. deres energi- og materialeforbrug og klimaaftryk. Projektet bistår med ESG-rapportering og med at udarbejde en roadmap for virksomhedernes omstilling til cirkulær økonomi, således at deres klimaaftryk reduceres og konkurrencedygtigheden styrkes.

I projektet forventes i alt 120 SMVér i 40 værdikæder at modtage støtte til deres grønne omstilling. Virksomhederne i en værdikæde vil kunne modtage op til 250.000 kr. i støtte til rådgivning og til test og demonstration af nye produkter og teknologi. Der vil ligeledes kunne støttes indkøb af maskineri og udstyr i en værdikæde med op til 33% af anskaffelsessummen.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Projektet har hjemmel i Erhvervsfremmelovens paragraf 14, hvorefter kommunerne kan iværksætte erhvervsfremmende aktiviteter. Aktiviteterne i projektet ligger inden for rammerne af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses samlede strategi for den decentrale erhvervsfremmeindsats.

Økonomi

Budgettet på ca. 32,6 mio. kr. er ansøgt finansieret af EU's Regionalfond med 13,6 mio. kr. og Decentrale Erhvervsfremmemidler med 7,6 mio. kr. Egenfinansieringen på 11,4 mio. kr. fordeler sig mellem deltagervirksomhederne med 10 mio. kr. og kommuner/lokale erhvervscentre med 1,4 mio. kr.

Projektet er udgiftsneutralt for Ringkøbing-Skjern Kommune, der får omkostningerne forbundet med operatørrollen og sekretariat for projektet fuldt dækket.

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd modtager tilskud på ca. 230.000 kr. svarende til ca. 83% af deres udgifter ved at deltage i projektet.

RESCUE aktivitetsbudget og finansiering (1.000 kr.)

 

 

 

 

 

2024

2025

2026

 

I alt

Budget

 

 

 

Rekruttering og udvikling af cirkulære værdikæder

3.008

6.508

9.324

18.840

Maskiner og udstyr, implem. af cirk. værdik.

0

2.500

3.500

6.000

ESG-rapportering

401

401

401

1.203

Sekretariat og indirekte omkostninger

2.252

2.152

2.152

6.556

Budget i alt

5.661

11.561

15.377

32.599

Finansiering

 

 

 

 

EU Regionalfond

2.484

4.750

6.327

13.561

Decentral erhvervsfremme (DEM)

1.403

2.667

3.558

7.628

Virksomheder egenfinansiering

1.419

3.610

4.960

9.989

Kommuner/erhvervscentre egenfinansiering

262

524

635

1.421

Finansiering i alt

5.568

11.551

15.480

32.599

Effektvurdering

Erfaringerne fra ECSMV viser, at potentialerne for reduktion af materialeforbrug og for udledning af klimagasser i de små- og mellemstore virksomheder er væsentlige. Klima- og ressourcebevidsthed er i stigende grad et markedsparameter, hvorfor virksomhederne ved arbejde med den grønne omstilling kan fastholde markedsandele og åbne nye markeder.

I Ringkøbing-Skjern Kommune bidrager projektet til kommunens målsætninger i klimahandlingsplanen og erhvervspolitikken. Projektet synliggør samtidigt Ringkøbing-Skjern Kommune som en væsentlig aktør i den grønne omstilling lokalt, i Region Midtjylland og nationalt.

RESCUE effekter og måltal

 

Effekt

Samlet måltal

Måltal for RKSK

Fald i drivhusgas emissioner (årligt)

10.000 tons

1.250 tons

Fald i materialeforbrug (årligt)

10.000 tons

1.250 tons

Private investeringer (1.000 kr.)

9.989

1.249

 

Henrik Westerby deltager i behandlingen af punktet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager sagen til orientering.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Jens S. Højland ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Dialog med Erhvervshus Midtjyllands direktør Erik Krarup

Sagsnr: 23-011918

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern Kommune har inviteret Erhvervshus Midtjyllands direktør Erik Krarup til dialog med Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget på baggrund af Erhvervshusets tilbud i forhold til resultatkontrakten mellem KKR Midtjylland og Erhvervshus Midtjylland 2023 om at komme og fortælle om Erhvervshuset formål og ydelser samt tage en dialog med kommunernes politiske erhvervsudvalg.

På mødet vil Viden & Strategis stabschef Thomas Andersen give et kort indledende oplæg om Danmarks Erhvervsfremmesystem. 

Den årlige Tilstandsrapport fra Erhvervshus Midtjylland er udkommet juni (bilag 1). På mødet er der en kort præsentation af resultaterne for Ringkøbing-Skjern Kommune i forhold til den lokale erhvervsudvikling. 

Derefter vil Erik Krarup præsentere Erhvervshuset og lægge op til dialog. Dialogmødet med Erik Krarup vil have fokus på Erhvervshusets ydelser herunder, hvordan de spiller sammen med kommunens erhvervsservice til gavn for kommunens lokale erhvervsliv.

Baggrund

Erhvervshus Midtjylland blev dannet sammen med de andre seks tværkommunale erhvervshuse i Danmark i forbindelse med vedtagelse af Lov om erhvervsfremme 2018. Erhvervshus Midtjylland har fungeret fra 1. januar 2019, hvor den nye lov trådte i kraft.  Erhvervshus Midtjylland er et kompetencecenter for alle virksomheder med behov for specialiseret vejledning om drift og udvikling. Erhvervshus Midtjylland servicerer alle 19 kommuner i Region Midtjylland.

Der er indgået en regional resultatkontrakt for Erhvervshus Midtjylland. Resultatkontrakten gælder for 2023. Den regionale kontrakt er aftalt imellem KKR Midtjylland og Erhvervshus Midtjylland. Se bilag 2.

Hvad er KKR Midtjylland? KKR Midtjylland er et af de fem råd under KL - Kommunernes Landsforenings politiske organisation. Et KKR (Kommunekontaktråd) er et samarbejde mellem kommunalbestyrelserne om retning og linje i de opgaver, hvor et samarbejde på tværs er en fordel. KL har ét KKR i hver region. Alle borgmestrene er fødte medlemmer af et af de i alt fem KKR. Desuden er et antal kommunalbestyrelsesmedlemmer medlem af hvert KKR, således at  sammensætningen afspejler valgresultatet ved det seneste kommunalvalg i den pågældende region.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

De 19 midtjyske kommuner finansierer Erhvervshus Midtjyllands basisbevilling på 40 mio. kr. i 2023.

Ringkøbing-Skjern Kommune andel udgør årligt 1,569 mio. kr. i 2023.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager en drøftelse med Erhvervshus Midtjyllands direktør.

BilagBeslutning

Orientering og drøftelse fandt sted.

Fraværende
  • Jens S. Højland ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Budgetopfølgning pr. 31. juli 2023

Sagsnr: 22-025564

Sagsfremstilling

Budgetopfølgning pr. 31. juli 2023 viser et forventet forbrug på 27,3 mio. kr.  Det forventede forbrug er 1,5 mio. kr. højere end det oprindelige budget.

Af nedenstående tabel fremgår, hvilke områder forventer afvigelser i forhold til oprindelig budget.

*Da Digital Transformation Lab, Skjern finansieres af flere puljer og over flere år er projektets midler flyttet ud af de puljer, der finansierer projektet. I 2023 er vækstpuljen for Uddannelse tilsvarende reduceret for året.

Det øgede forventede merforbrug er primært fordelt på vækstpuljerne Uddannelse samt Profilering og Bosætning jf. nedenstående opfølgning på vækstpuljerne. 

Merforbruget på 0,2 mio. kr. på Erhvervsservice og Iværksætteri, som vedrører Mindre erhvervsfremmeaktiviteter, er uændret fra seneste opfølgning. Merforbruget finansieres af overførte midler fra 2022.

De øvrige områder forventer pt. et forbrug lig med oprindelig budget.

Overblik over vækstpuljerne

Nedenstående tabel viser et overblik over vækstpuljernes korrigerede budget ekskl. overførsler i 2023 (puljens størrelse), godkendte projekter for 2023, overførsel fra 2022 samt akkumulerende restbeløb.

Akkumulerede restbeløb er de forventede ikke-disponerede midler ultimo 2023 inklusiv overførsler, hvis der ikke disponeres yderligere fra puljerne resten af året. Akkumulerede restbeløb skal sammenholdes med overførslen fra 2022, og giver et indblik i, hvorvidt der spares yderligere op i vækstpuljerne, eller om den forholdsvis store overførsel afvikles. 

For så vidt angår de vækstpuljer, hvor der ikke er disponeret udover oprindeligt budget, er der pr. 31. juli 2023 fortsat 1,7 mio. kr. til disponering.

Vækstpuljen for Profilering og Bosætning forventer et merforbrug på 0,7 mio. kr. i 2023, hvilket er 0,1 mio. kr. højere end ved seneste opfølgning. Stigning i forventet merforbrug skyldes, at der er disponeret til en styrket indsats for at tiltrække tysk arbejdskraft og tilflytning. Merforbruget finansieres af overførte midler fra 2022.

Vækstpuljen for Uddannelse forventer et merforbrug på 0,8 mio. kr., hvilket er 0,3 mio. kr. højere end ved seneste opfølgning. Stigningen skyldes, at der er disponeret midler til KUBE projektet. Merforbruget finansieres af overførte midler fra 2022.

Vækstpuljen for ErhvervsVækstforum er nedlagt fra 2023. Vækstpuljen vil fortsat fremgå af overblikket, da der er disponeret fra puljen i 2023 og 2024. I forbindelse med driftsoverførslerne til 2023 overføres den øvrige ikke-disponerede restbeløb (inkl. overførsler) til vækstpuljen for Erhverv og Arbejdskraft.

Projekter

Flere projekter har ikke et budget for 2023. Dette skyldes, at budgettet er placeret i tidligere år, og indgår i overførelsessagen. Projekterne trækker derfor på kassen i projektperioden.

Alle projekter, gennemføres i et samarbejde med eksterne aktører, og der indgår derfor medfinansiering. Der vil være balance mellem budget og regnskab ved afslutning af projekterne.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager budgetopfølgningen til efterretning.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Jens S. Højland ()
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Invitation og orientering om temaeftermiddag i landdistrikterne

Sagsnr: 23-015957

Sagsfremstilling

Landdistriktsrådet inviterer Byrådet og dermed også Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftrådet til at deltage i en temaeftermiddag onsdag den 6. september kl. 16-20 i Vorgod-Barde Hallen. Temamødet sætter fokus på en række emner, som er drøftet i Landdistriktsrådets områdemøder med sognene henover foråret 2023.

Områdemøderne gennemføres én gang om året ved, at landdistriktsrådsmedlemmerne i teams af tre mødes med sognene i ét af fire områder fordelt på Ringkøbing-Skjern Kommunes geografi.

https://www.rksk.dk/om-kommunen/en-landdistriktskommune/pjece-landdistriktsraadet 

På møderne drøftes alt fra helt konkrete lokale projekter til mere principielle og overordnede temaer.

I foråret har særligt nedenstående 4 temaer fyldt (ikke prioriteret rækkefølge), hvorfor temadagen også omhandler disse temaer. Temaer der alle er relateret til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsrådets politikker:

  1. Frivillighed: Hvordan står det til med frivilligheden, og hvordan motiverer vi flere ildsjæle til at gå ind i det frivillige arbejde lokalt? Tager vi de rigtige initiativer? Hvad og hvordan skal frivilligheden løfte i de kommende år?
  2. Borgerinddragelse i forbindelse med energiprojekter: Hvad gør vi for at sikre en tidlig og involverende dialog mellem projektmagere, kommune og borgere? Hvilke initiativer er der taget med  klimahandlingsplanen?
  3. Boliger i landdistrikterne (og bosætningsperspektivet i det hele taget): Flere landsbyer oplever en god efterspørgsel efter lejeboliger og  konkret lykkes flere landsbyer med at etablere nye lejeboliger i samarbejde med boligselskaber og/eller private projektudviklere. Hvad gør en landsby for at komme i gang? Med udgangspunkt i Stadil-Vedersø og Kloster som eksempler drøfter vi, hvad der skal til for at komme i gang.
  4. Mobiliteten i landdistrikterne er udfordret. Mange husstande har to eller tre biler, og den offentlige buskørsel er begrænset - kan vi gøre det lidt nemmere for hinanden ved at overveje samkørsel? Der er flere leverandører på banen med løsninger.

Baggrunden for Landdistriktsrådets invitation er, at ovenstående temaer i stor udstrækning hænger sammen med de nyligt vedtagne politikker og handlingsplaner for årene 2023-2027. Der er gode synergier på tværs af politikker og handlingsplaner - ligesom der er udvalgsmedlemmer fra de politiske udvalg og rådsmedlemmer fra Landdistriktsrådet og Klimarådet, som sidder med flere steder. Det giver en god mulighed for at sikre fælles information og fremdrift.

Dagsordenen for temaeftermiddagen fremgår af invitationen, som er vedhæftet som bilag. Byrådets medlemmer er velkomne til at deltage hele aftenen eller i det omgang, der er mulighed og interesse for det.  

Tilmelding sker til sekretæren for Landdistriktsrådet på mail: bjarne.christensen@rksk.dk  

 

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

Landdistriktsrådet finansierer temadagen via de bevilgede midler til landdistriktsudvikling.

Effektvurdering

Det vil sandsynligvis motivere flere borgere til at møde op og samtidig bidrage til en god dialog mellem politikerne og borgerne, hvis flere byrådsmedlemmer har mulighed for at deltage.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget tager orienteringen til efterretning. 

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Jens Jensen ()
  • Jens S. Højland ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orientering fandt sted.

Fraværende
  • Jens S. Højland ()
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Fraværende
  • Jens S. Højland ()
Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing