Referat: 24. april 2023 kl. 08:30

Klimatorium, Havnen 8, 7620 Lemvig
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Jens Jensen
  • Jesper Lærke
  • Jens S. Højland
  • Irvin Christensen
  • Søren Elbæk
  • Hans Østergaard
  • Marie Kamp From

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Virksomhedsbesøg

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Udvalget besøger Klimatorium i Lemvig, hvor direktør Lars Nørgaard Holmegaard holder et oplæg.

Om Klimatorium:

Klimatorium er Danmarks internationale klimacenter. Klimatorium samler civilsamfund, myndigheder, virksomheder og uddannelsesinstitutioner til debat om livsstil, forebyggelse og tilpasning til klimaudfordringerne.

Missionen er at udvikle og formidle nye løsninger på udfordringer indenfor følgende områder: kystnære klimaudfordringer, grøn energi, cirkulær økonomi, vand og miljø. Løsninger som kan anvendes og formidles lokalt, regionalt, nationalt og internationalt.

Klimatorium skaber projekter, der styrker den grønne omstilling og tilpasser menneskets liv til de nuværende klimaudfordringer.

Klimatorium er en af byggestenene til at nå målene for 2025, hvor Danmark skal være verdensførende i at levere intelligente, bæredygtige og effektive vandløsninger. Danmark skal være vækstcenter for smarte vandløsninger og det hele starter i Klimatorium hvor klimainnovative virksomheder og andre relevante samarbejdspartnere samles i et frugtbart erhvervsmiljø omkring klima, vand, energi og cirkulær økonomi.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Virksomhedsbesøg fandt sted.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Øget lokal opbakning til fremtidens VE-anlæg

Sagsnr: 23-007562

Sagsfremstilling

I 2008 nedsatte Byrådet det lokale Klimaråd til at vejlede Byrådet. (Dengang kaldet Energirådet.)
Her er Klimarådets anbefalinger og forslag til at øge den lokale opbakning til fremtidens Vedvarende-Energianlæg. Klimarådet og en nedsat arbejdsgruppe har på fem møder drøftet, hvordan accepten af Vedvarende Energianlæg kan fremmes via øget lokal værdiskabelse til borgerne. Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her til orientering/drøftelse esensen af Klimarådes arbejde. Se bilag. 

Baggrund:
Danmark har forpligtet sig på den international Paris-aftale. Det samme har Ringkøbing-Skjern Kommune via DK2020.
I den forbindelse er der høje nationale forventninger og mål om opstilling af yderligere vedvarende energianlæg (VE-anlæg) i kommunerne, som skal gøre Danmark uafhængig af fossil brændsel og sikre grøn forsyningssikkerhed.
Mange borgere i kommunen har forståelse for dette behov, og opbakning til opsætningen af energianlæg i kommunen er formentligt vokset i takt med Ruslands krig i Ukraine. 
Der opleves dog fortsat en modstand mod opstilling af energianlæg, idet mange borgere ikke forstår, hvorfor energianlæg netop skal placeres i deres nærområde og hvilken indvirkning anlægget vil have.

I den forbindelse har Klimarådet i Ringkøbing Skjern kommune nedsat en arbejdsgruppe, der har arbejdet med forslag til, hvordan kommunen og myndighederne kan øge den lokale opbakning til nye energianlæg. Arbejdsgruppen har udarbejdet en række punkter, som Klimarådet efterfølgende har bearbejdet. Resultatet af det samlede arbejde, er dette dokument, se bilag, som beskriver en række anbefalinger efterfulgt af nogle forslag til, hvordan Ringkøbing Skjern kommune eventuelt kan arbejde videre herfra.
Borgerne har ofte en bredere accept af de små og lokalt ejede anlæg, da værdien er tydeligere end ved større og ofte ”udefrakommende” anlæg. Klimarådets anbefalinger bør derfor som udgangspunkt betragtes i forhold til de større VE-anlægsprojekter.
Klimarådet har beskæftiget sig med anbefalinger der ligger uden for al nuværende lovbestemt kompensation og puljeordning herunder blandt andet eksisterende Grøn Pulje. Anbefalingerne skal derfor betragtes som ekstra værdiskabelse ud over det lovbestemte.

Klimarådet har valgt at dele begrebet lokal værdiskabelse op i to:

  1. Økonomisk værdiskabelse
    Denne værdiskabelse er den rent penge-baseret værdiskabelse. Den består blandt andet af direkte kompensation til naboer, gratis andele, købsordning, afkast pr. produceret kWh, lokale puljer og lignende.
  2. Ikke-økonomisk værdiskabelse
    Denne værdiskabelse er den værdi et anlæg kan tilføre til enten et lokalområde og/eller til kommunen som helhed. Det kan fx være initiativer til øget biodiversitet og natur, rekreative områder og installationer, skovrejsning, oplysning og undervisning, sundhed, klimatilpasning og lignende.

Definition af borgergrupper:
I Klimarådets arbejde har det været vigtigt at få defineret de 3 borgergrupper, som rådets anbefalinger omtaler, nemlig Naboer, Lokalområdet og Alle borgere i kommunen. Definitionen er visualiseret og beskrevet i dokumentet. Se bilag.

Klimarådets anbefalinger:
Det er Klimarådets overordnede anbefaling, at øget lokal værdiskabelse og tidlig borgerinddragelse vil fremme borgernes accept af energianlæg.
Klimarådet vurderer, at mange borgere i kommunen, som sådan ikke har noget imod opstilling af VE-anlæg, men de har noget imod anlægget, hvis de ikke får et afkast og oplever øget værdi som resultat af det opstillede anlæg, samt får medindflydelse. Det handler derfor grundlæggende om, hvordan kommunen og myndighederne formår at få borgerne til at se og opnå gevinsterne frem for ulemperne.
Dette mener Klimarådet kan ske gennem anbefalinger 1-11 oplistet i bilaget:
F.eks. anbefaling nr. 6:

I forbindelse med projektansøgninger til energianlæg bør udviklerne redegøre for projektets værdiskabende effekter, både kvalitative og kvantitative. Det kan f.eks. være inden for følgende emner:
a. Energi og klima (fx produktion i kWh og CO2-reduktion, livscyklusanalyser4 osv.)
b. Erhvervsudvikling og antal arbejdspladser (f.eks. følge-erhverv, grønne jobs, osv.)
c. Natur (Biodiversitet, faunapassager, klimatilpasning osv.)
d. Multifunktionel arealanvendelse
e. Økonomisk værdiskabelse
f. Bidrag til lokalt forbrug. (F.eks. varme, el, fællesforeninger, forsyningssikkerhed osv.)
g. Transport og infrastruktur (F.eks. ladestandere, cykelstier, delebiler, samkørsel, internet osv.)
h. Almennyttige formål. (F.eks. uddannelse, bynær skov, badesøer, deløkonomiske tiltag osv.)
i. Kommunens økonomi (F.eks. selskabsskat osv.)
j. Eventuelt andet

Forslag til det videre arbejde:
Borgerne vil ofte betragte sig selv som amatører imod et stort og professionelt udvikler-selskab. Det er derfor vigtigt at borgerne får en ligeværdig, professionel rådgivning.

Klimarådet foreslår derfor, at Ringkøbing Skjern kommune undersøger muligheden for, at facilitere og finansiere en ekstern rådgiver til borgerne i forbindelse med VE-anlægsprocesser. Det er vigtigt at den eksterne rådgiver er uvildig og kommunen bør undersøge om finansieringen kan ske gennem den eksisterende Grøn Pulje.

Fællespulje: Klimarådets vurdering er, at det er vigtigt at de penge som et VE-anlæg generer til borgergrupperne, hurtigt og effektivt kommer ud at arbejde, så de opfylder kravet om lokal værdiskabelse.

I bilag er til inspiration også vedlagt en liste med VE-afkastmodeller.

Alle Klimarådets anbefalinger 1-11 og forslag 1-5 bedes nærlæst som et samlet hele. Se bilag.

Klimarådet vil fortsat have fokus på udviklingen i forholdet mellem energianlæg og værdiskabelse, men opfordrer Ringkøbing Skjern kommune til, at de for nuværende beskrevne anbefalinger og forslag medtages i både den nuværende politiske beslutningsproces, men også anvendes som fagligt grundlag for debatten fremadrettet. Klimarådets medlemmer deltager gerne i denne debat.

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Klimarådet har ikke forholdt sig til juridiske aspekter og begrænsninger i anbefalingerne, ligesom rådet heller ikke har forholdt sig til implementeringen af anbefalingerne i kommunens forvaltning og byrådets arbejde.

Økonomi

Klimarådet foreslår, at Kommunen undersøger om ekstern professionel rådgiver til borgerne i forbindelse med VE-anlægsprocesser kan finansieres gennem den eksisterende Grøn Pulje.

Grøn Pulje-midler kan man søge og anvende til projekter til gavn for naboer til vedvarende energianlæg og til gavn for lokalsamfundet generelt.
Midlerne i Grøn Pulje kan man anvende til mange forskellige formål, herunder grønne tiltag, landskabelige rekreative eller kulturelle formål etc.
Opstillere af vedvarende energianlæg indbetaler midler til puljen i forbindelse med igangsætning af energianlæg.

Her er link til Grøn Pulje i Ringkøbing-Skjern Kommune: Grøn Pulje

Effektvurdering

Nyeste IPCC rapport:

Den helt overordnede konklusion er, at Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning til et godt stykke under 2 °C og gerne 1,5 °C teoretisk stadig kan nås. Dette mål er dog voldsomt udfordret, og det kræver massiv, hurtig og seriøs handling på tværs af lande og sektorer, hvis målet skal holdes i live.

Rapporten understreger samtidig, at hvert ton og hver decimal tæller i den globale temperaturstigning, da alle risici for klimaskader er større, sker hurtigere og ved lavere temperaturer end hidtil antaget. En tidlig og hurtig indsats for at reducere drivhusgasudledningen kan derfor betale sig, og det understreges i rapporten, at vi i dag kender løsningerne, der skal i spil, for at modvirke klimakrisen.

Værdiskabelse til borgene i Ringkøbing-Skjern Kommune:
Vindmøller og solceller er nu blandt verdens absolut billigste teknologier til at fremstille energi. Og VE-anlæg på land vil alt andet lige være billigere end VE-anlæg på havet.
Klimarådet vurderer at værdiskabelse fra VE-anlæg, som kommer borgerne til gavn vil øge accepten af VE-anlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune. Værdiskabelserne er både økonomiske og ikke-økonomiske og kan have stor betydning for borgerne. Værdiskabelserne kan synliggøres og fremmes via Klimarådets anbefalinger 1-11 samt forslagene 1-5.

 

Indstilling

Klimarådets anbefalinger og forslag til øget lokal opbakning til fremtidens VE-anlæg fremsendes her som dokument til orientering/drøftelse i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget.
For fuldstændighedens skyld anbefales udvalget at læse dokumentet som et samlet hele. Se bilag.

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Budgetopfølgning pr. 31. marts 2023

Sagsnr: 22-025505

Sagsfremstilling

Budgetopfølgning pr. 31. marts 2023 viser et forventet forbrug på 27,7 mio. kr.  Det forventede forbrug er 1,3 mio. kr. højere end det oprindelige budget.

Af nedenstående tabel fremgår, hvilke områder forventer afvigelser i forhold til oprindelig budget.

*Da Digital Transformation Lab, Skjern finansieres af flere puljer og over flere år er projektets midler flyttet ud af de puljer, der finansierer projektet. I 2023 er vækstpuljen for Uddannelse tilsvarende reduceret for året.

Det forventede merforbrug er primært fordelt på vækstpuljerne Uddannelse samt Bosætning og Profilering jf. nedenstående opfølgning på vækstpuljerne. 

Merforbruget på 0,2 mio. kr. på Erhvervsservice og Iværksætteri vedrører Mindre erhvervsfremmeaktiviteter. Merforbruget finansieres af overførte midler fra 2022.

De øvrige områder forventer pt. et forbrug lig med oprindelig budget.

Overblik over vækstpuljerne

Nedenstående tabel viser et overblik over vækstpuljernes budget i 2023, godkendte projekter for 2023, forventet overførsel fra 2022 samt akkumulerende restbeløb.

Akkumulerede restbeløb er de forventede ikke-disponerede midler ultimo 2023 inklusiv overførsler, hvis der ikke disponeres yderligere fra puljerne resten af året. 

Restbeløbet, der ikke var disponeret, fra 2021 til 2022 var på 8,4 mio. kr., mens der til 2023 overføres 9,0 mio. kr. Der er således sket en yderligere opsparing i vækstpuljerne. Med de aktuelle disponeringer forventes yderligere opsparing i løbet af 2023.

Vækstpuljen for Bosætning og Markedsføring forventer et merforbrug på 0,6 mio. kr. i 2023. Merforbruget finansieres af den forventede overførsel fra 2022.

Vækstpuljen for Uddannelse forventer et merforbrug på 0,5 mio. kr., der primært skyldes, at der er disponeret 0,9 mio. kr. til Digital Transformation Lab, Skjern. I 2024 og frem er puljen igen 1,3 mio. kr. Merforbruget finansieres af den forventede overførsel fra 2022. 

For så vidt angår de øvrige vækstpuljer, er der fortsat 1,4 mio. kr. til disposition i forhold til vækstpuljernes samlede oprindelige budget.

Vækstpuljen for ErhvervsVækstforum er nedlagt fra 2023. Vækstpuljen vil fortsat fremgå af overblikket da der er disponeret fra puljen i 2023 og 2024. I forbindelse med driftsoverførslerne til 2023 overføres det øvrige ikke-disponerede restbeløb (inkl. overførsler) til vækstpuljen for Erhverv og Arbejdskraft.

Projekter

Flere aktuelle projekter har ikke et budget for 2023. Dette skyldes, at budgettet er placeret i tidligere år, og indgår i overførelsessagen. Projekterne trækker derfor på kassen i projektperioden.

Alle projekter, gennemføres i et samarbejde med eksterne aktører, og der indgår derfor medfinansiering. Projekterne trækker i forskelligt omfang på kassen i projektperioden, og der vil være balance mellem budget og regnskab ved afslutning af projekterne.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager budgetopfølgningen til efterretning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Videre drøftelse af udmøntning af den indarbejdede effektiviseringsramme på 0,5 pct. pr. år

Sagsnr: 23-006408

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøftede indledningsvis effektiviseringsrammen for de kommende fire år i mødet den 27. marts. Med henvisning til budgetlægningsproceduren 2024-2027 er der i budget 2024 og overslagsårene indarbejdet en effektiviseringsramme på ½ procent pr. år (akkumulerende) på alle udvalgsområder. Effektiviseringsrammen er indarbejdet for at understøtte budgetlægningen og skabe muligheder for politisk prioritering. 

Andelen af effektiviseringsrammen for Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget er beregnet ud fra budgettet for overslagsårene for det vedtagne Budget 2023.

Effektiviseringsandelen fremgår af nedenstående oversigt.

Udvalg / 1.000 kr.

2024

2025

2026

2027

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

 

129

 

258

 

387

 

516

Det er op til det enkelte udvalg at beslutte, hvorledes effektiviseringsrammen på 0,5 pct. pr. år skal fordeles/udmøntes på udvalgsområdet.

I  nærværende møde kommer administrationen med forslag til udmøntningen af effektiviseringsrammen for de kommende 4 år. Udvalget skal beslutte, hvordan udmøntningen skal effektueres. Udvalgets beslutningen skal meddeles skriftligt til Økonomiudvalget senest i juni 2023.  

Til understøttelse af udvalgets drøftelser vedlægges en opdateret redegørelse af udvalgets Budget 2023 inkl. disponering af vækstpuljerne. 

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Der henvises til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalgets møde den 27. februar 2023 pkt. 4. og udvalgets videre drøftelse i mødet den 27. marts.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget beslutter, hvordan effektiviseringsrammen effektueres for alle 4 år med udgangspunkt i administrationens forslag.

BilagBeslutning

Forskellige modeller og principper drøftet. På baggrund heraf udarbejdes forslag til næste møde. 

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Ansøgning om opnormering af handelsrådsdirektørstillingen

Sagsnr: 23-007432

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget bedes drøfte muligheden for at opnormere stillingen som direktør for Ringkøbing Fjord Handelsråd.

Ringkøbing Fjord Handelsråd har på et bestyrelsesmøde drøftet muligheder for og ønsker om at
opnormere stillingen til en fuldtidsstilling - fra 30 til 37 timer.

Formålet med en eventuel opnormering beror på et ønske fra handelsrådet om at kunne honorere arbejdet med indsatserne i handlingsplanen for handelspolitikken og dermed udvikling af handelslivet i kommunen.
Indholdet i jobbet har fokus på at implementere kommunens handelspolitik og tilhørende
handlingsplan.

Implementeringen forventes i den kommende tid at komme til at handle om

  • involvering i projektansøgning til regionalfondsprojektet "Udvikling af bæredygtige og levende bymidter"
  • indlede dialog med Landdistriktsrådet om mulig support til handelserhvervet i landsbyer og landdistrikter
  • at implementere indsatser under den nyligt indgåede klimapartnerskabsaftale imellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing Fjord Handelsråd
  • fortsat at drive nuværende lokale projekter med 1:1 håndholdt vejledning i digital tilstedeværelse og forretningsudvikling
  • at deltage i indsatser der sikrer fastholdelse og rekruttering af arbejdskraft til erhvervet
  • tiltrækning af handelsvirksomheder til kommunen

Handelserhvervet er et erhverv, som er præget af digitalisering og løbende ændringer i forbrugs- og
handelsmønstre, samtidig med at erhvervet har stor betydning for andre erhverv, herunder
muligheder for rekruttering af arbejdskraft og bosætning i området. Dermed er det også et
erhverv med behov for fokus - også fra kommunal side.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Vedrørende opnormering af handelsdirektørstillingen bemærker Jura, at handelsdirektørens
arbejde består i opgaver, som kommunen lovligt kan støtte. Det er dog et krav for kommunens
støtte, at handelsdirektørens arbejde er rettet mod en åben kreds af aktører og ikke kun er for
foreningens medlemmer.

Økonomi

Finansiering til stillingen er sammensat på følgende vis;

En opnormering med 7 timer pr. uge, der svarer til en lønjustering på 130.000 kr.. En fuldtidsstilling svarer dermed til en årsløn på 654.000 kr. incl. pension.

Effektvurdering

Det er Handelsrådets vurdering, at den nye handelspolitik og tilhørende handlingsplan er mere omfattende end den tidligere og forudsætter en fuldtidsstilling for at kunne opfylde målene.

I bilag 1 og 2 er vedlagt Handelsrådets ansøgning og liste med ressourceforbrug over nuværende arbejdsopgaver, der varetages af direktøren i dag.

Derudover er der i bilaget en liste med de nye indsatser og opgaver, der ønskes varetaget af handelsrådsdirektøren inden for basistilskuddet, og hvilke der vil kræve ekstern finansiering. 

Indstilling

Administrationen indstiller følgende:

1. At udvalget drøfter ansøgningen om opnormeringen med 7 timer pr. uge, svarende til en lønjustering på 130.000 kr. pr. år med virkning fra den 1. juli 2023. En fuldtidsstilling svarer dermed til en årsløn på 654.000 kr. incl. pension.

2. Såfremt at ansøgningen godkendes af udvalget vil finansieringen af stillingen bestå som nedenstående.

3. Finansiering til stillingen samles på den faste konto til Turismepolitik, der pris- og lønreguleres.

BilagBeslutning

Udvalget besluttede at imødekomme ansøgningen om opnormering med 7 timer pr. uge. Finansieringsforslagene i indstillingens nummer 2 og 3 godkendt.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Anmodning om forlængelse af projekt Styrket Erhverv i Gadeplan

Sagsnr: 22-027727

Sagsfremstilling

Resumé:

I denne sag skal Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget behandle Ringkøbing Fjord Handelsråds anmodning om at forlænge projekt Styrket Erhverv i Gadeplan.

Sagsfremstilling:

Ringkøbing Fjord Handelsråd har i siden 1. januar 2021 kørt projekt Styrket Erhverv i Gadeplan, der bliver delfinansieret af midler fra Erhvervsvækstforum.

Formålet med projektet er at udvikle handelslivet i hele kommunen - i hovedbyerne og handelslivet i landdistrikterne. Indsatserne er kompetenceudvikling til detailhandelsområdet for at sikre kvalificeret arbejdskraft og understøtte erhvervet til videreudvikling og vækst. Dette sker med udgangspunkt i kundernes nuværende og fremtidige behov - og dermed også erhvervets behov.

Oprindeligt skulle projektet afsluttes ved udgangen af 2022. I efteråret 2022 anmodede handelsrådet Erhvervsvækstforum om at forlænge projektet til 30. juni 2023 samt at omprioritere hvilke indsatser, der kunne bruges projektmidler på. Erhvervsvækstforum godkendte denne anmodning.

Det har vist sig, at det har været meget svært at nå ud til handelsvirksomheder i landdistrikterne. Derfor er det meget begrænset, hvor mange virksomheder herfra der har deltaget i aktiviteter i projektet.

Som en del af den nye Handelspolitik ønsker Ringkøbing-Skjern Kommune og handelsrådet at øge fokus på at understøtte handelsudviklingen og handelserhvervene i landdistrikterne. Handelsrådet har kontakt til Landdistriktsrådet, og man ønsker i fællesskab at understøtte handelserhvervene i landdistrikterne bedre.

For at kunne igangsætte konkrete initiativer for landdistrikterne, vil Ringkøbing Fjord Handelsråd derfor anmode Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget om følgende:

  • At endnu ikke forbrugte midler (estimeret 250.000 kr. ekskl. moms) i projektet frit kan disponeres på projektets indsatser, særligt mentorordning/1-1 sparring samt udvikling af handelsudviklingsstrategier med fokus på landdistrikterne.
  • At projektperioden for projektet forlænges til 31. december 2023.

Med ovennævnte tiltag vil handelsrådet kunne fortsætte den meget populære mentorordning/1-1 sparringsforløb, hvor de deltagende virksomheder kan få afgørende sparring om bl.a. økonomi, drift og krisehåndtering samt sikre en handelsudviklingsstrategi for landdistrikterne i Kommunen.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Der er estimeret 250.000 kr. ekskl. moms. tilbage i projektmidler fra puljen under Erhvervsvækstforum. Ringkøbing-Skjern Kommune har udbetalt alle de projektmidler, der er givet tilsagn om.

Effektvurdering

Forlængelsen af projektet og ændret disponering af indsatserne skal sikre, at de oprindelige forventede effekter af projektet opfyldes.

De oprindelige forventede effekter er:

  • Projektet øger omsætningen i kommunens detailbutikker med 10 procent.
  • Projektet øger kundetilfredsheden således, at 90 procent af de adspurgte kunder er tilfredse med vejledning, service og den generelle handelsoplevelse.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget godkender, at:

  • projektperioden forlænges til 31. december 2023.
  • uforbrugte midler (estimeret 250.000 kr. ekskl. moms) frit kan disponeres på projektets indsatser.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Frigivelse af midler til afholdelse af HU-AU Joint Summer University 2023

Sagsnr: 23-004526

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern Kommune er værtskommune for AU-HU Joint Summer University, som
afholdes i samarbejde mellem Innovest, Aarhus Universitet og Hokkaido Universitet. I
den forbindelse betaler kommunen en række udgifter, eksempelvis til afholdelse af
velkomst arrangement og afslutningsreception. Da samarbejdskontrakten fortsat er aktiv, skal Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget godkende rammebeløbet til projektet i 2023.

Om Summer University
Summer University er et initiativ i den samarbejdsaftale, som er indgået mellem
Ringkøbing-Skjern Kommune og Hokkaido Universitet i Japan. Summer University foregår med
udgangspunkt i Innovest og består af et fem dages kursus for danske og japanske studerende
indenfor landbrugsområdet.

Summer University 2023
Grundet Covid-19 pandemien har Summer University ikke været afviklet de seneste 3 år. Af denne grund stiller Hokkaido Universitet med 2 årgange i år og dermed er deltagerantallet højere i år end forrige år. I år deltager 38 personer fra Hokkaido universitet.  

Tidligere var Vestjysk Landboforening en samarbejdspartner i projektet, men da de har trukket sig vil der være nogle ekstra udgifter i projektet til udflugter.

De involverede organisationer har forpligtet sig til at afvikle Summer University i 2023, men Ringkøbing-Skjern kommune påtænker en opsigelse af kontrakten således, at projektet afvikles for sidste gang i år. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Administrationen beder Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget bevilge et rammebeløb på 70.000 kr. til projektet fra Videnpuljen.
I 2019 blev der bevilget 35.000 kr. til projektet. Det forhøjede beløb i 2023 skyldes fordoblingen af antal studerende, ekstra udgifter tilkommet efter Vestjysk Landboforening har trukket sig fra samarbejdet samt estimerede prisstigninger på fødevarer og lignende. 

Ringkøbing-Skjern Kommune betaler udgifter til velkomstarrangement, besøg og frokost ved Naturkraft, afskedsreception samt gaver til undervisere og studerende. 

Videnpuljens projektaktivitetskonto indeholder pt. 150.000 kr., hvoraf 16.500 kr. er disponeret. Der vil dermed være et restbeløb på 63.500 kr., såfremt der bevilges et rammebeløb på 70.000 kr.
Der tilføres 200.000 kr. årligt til kontoen.

Efter afholdelse af arrangementet vil der foretages en afrapportering til udvalget og restbeløbet vil forblive i puljen.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget bevilger et rammebeløb på 70.000 kr. til Summer University 2023. 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Orientering om ny handlingsplan 2023-2025 for handelspolitikken

Sagsnr: 22-013390

Sagsfremstilling

Erhvervs- Klima og Arbejdskraftudvalget godkendte den nye handelspolitik for 2023-2027 på sidste udvalgsmøde d. 27. marts. 

I forlængelse af denne godkendelse kommer her politikkens handlingsplan til orientering for udvalget. 

Handlingsplanen:

Indsatserne understøtter visionen og de godkendte målsætninger:

Vision:

Vi vil understøtte handelslivets muligheder for at tilbyde attraktive bæredygtige
handelsoplevelser i levende byer. 

Målsætninger:

1: Kompetenceudvikling

2: Arbejdskraft

3: Handelsliv og landdistriktsudvikling

4: Bæredygtighed

5: Tiltrækning og fastholdelse af handelsvirksomheder

Der er i det følgende udvalgt nogle eksempler på indsatser fra handlingsplanen.

Kompetenceudvikling

Én til én håndholdt forretningsudvikling
Vi fortsætter med at udvikle og tilbyde projekter for erhvervet på individuelt niveau i emner som
generel forretningsudvikling og digitalisering. Der bliver etableret workshop og netværk på tværs af
kommunens butikker, så viden deles og fastholdes inden for branchen.

Arbejdskraft

Handelselev 2023-2027
Det gode samarbejde med folkeskoler og ungdomsuddannelser om praktikforløb og karrieremesser
fortsætter og videreudvikles imellem Ringkøbing Fjord Handelsråd og kommunens folkeskoler,
erhvervsskoler og gymnasier.

Handelsliv og landdistriktsudvikling

Behovsafdækning
En analyse skal vise om handelslivet i landdistrikterne kan understøttes med koordinering,
videndeling og organisering sammen med resten af handelserhvervet i kommunen.

Bæredygtighed

Klimapartnerskabsaftaler
En partnerskabsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing Fjord Handelsråd skal
sikre fokus på grøn omstilling i handelslivet herunder kontinuerligt arbejde med konkrete indsatser.

Tiltrækning og fastholdelse af handelsvirksomheder
Salgs- og markedsføringsmateriale
Der udarbejdes salgsmateriale, der argumenterer for hvilken fordel, der er ved at etablere sig i
Ringkøbing-Skjern Kommune og gennemføres markedsføringskampagne af Ringkøbing-Skjern
Kommune som et attraktivt sted at etablere sin handelsvirksomhed.

I bilag 1 ses hele udkastet til handlingsplan.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger

Økonomi

Der henvises til den fremlagte Budgetredegørelse for Budget 2023 og overslagsår vedlagt pkt. 4 i dagens dagsorden.  

Effektvurdering

Den nye handlingsplan for handelspolitikken betyder, at Ringkøbing-Skjern Kommune fortsat understøtter et levende og bæredygtigt handelsliv i kommunen.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen til efterretning.

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

10: Orientering om Arbejdskraftpolitikkens handlingsplan 2023-2025

Sagsnr: 22-010870

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget orienteres om Handlingsplanen 2023-2025 for Arbejdskraftpolitikken 2023-2027. Politik og handlingsplan har været forlagt Byrådet d. 18. april med henblik på godkendelse.   

Politik og Handlingsplan
Arbejdskraftpolitikken 2023-2027 og Handlingsplanen 2023-2025 er dannet på baggrund af beslutning herom i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget d. 25. april 2022. Politik og Handlingsplan har overlap til øvrige politikområder Erhverv, Profilering og Bosætning, Viden samt Beskæftigelse. Politik og handlingsplan beror derfor på et bredt felt af samarbejder mellem aktører, herunder de lokale virksomheder: 

Vision og Målsætninger
Visionen for arbejdskraftpolitikken er: Arbejdskraftpolitikken arbejder for at sikre og tiltrække den arbejdskraft, som virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune efterspørger. 

Handlingsplanen 2023-2025 har til formål at indfri de målsætninger, der er rejst for Arbejdskraftpolitikken 2023-2027: 

  1. Tiltrækning af indenlandsk arbejdskraft
  2. Fastholdelse af indenlandsk arbejdskraft
  3. Tiltrækning af international arbejdskraft
  4. Fastholdelse af international arbejdskraft
  5. Vi vil understøtte udviklingen af en kompetent arbejdsstyrke 
  6. Øget digitalisering og automatisering i virksomhederne 
  7. Effektiv og målrettet kommunikation mellem kommunen og samarbejdspartnere

Arbejdskraftpolitikken 2023-2027 og Handlingsplanen 2023-2025 fremgår af Bilag 1. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

Der henvises til den fremlagte Budgetredegørelse for Budget 2023 og overslagsår jf. pkt. 4 i dagens dagsorden.

Effektvurdering

Arbejdskraftpolitikken 2023-2027 og Handlingsplanen 2023-2025 har til opgave at bidrage til både tiltrækning og fastholdelse af national og international arbejdskraft. Det handler i den forbindelse om både at understøtte det private erhvervsliv og offentlige virksomheder.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager Handlingsplanen 2023-2025 til orientering.  

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

11: Orientering om Videnpolitikkens handlingsplan 2023-2025

Sagsnr: 22-026648

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget orienteres om handlingsplanen 2023-2025 for Videnpolitikken 2023-2027. Politik og handlingsplan har forud været forlagt Byrådet d. 18. april med henblik på godkendelse.  

Vision og Målsætninger
Visionen for videnpolitikken er: Videnpolitikken arbejder for, at arbejdsstyrken og borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune oparbejder og udvikler de rette kompetencer til et arbejdsmarked i bevægelse. Det handler dermed om at udvikle de rette kompetencer til tiden, hvorfor indfrielsen af visionen bygger på omstilling og flerstrengede løsninger. 

Målsætningerne for politikken er:

  1. Vi vil højne arbejdsstyrkens kompetenceniveau til et arbejdsmarked i forandring
  2. Flere personer skal gå fra ufaglært til faglært
  3. Unge skal have gode uddannelsesmuligheder i kommunen
  4. Vi understøtter videntilførsel til virksomheder 

Videnpolitikken 2023-2027 og Handlingsplanen 2023-2025 fremgår af Bilag 1.

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

Der henvises til den fremlagte Budgetredegørelse for Budget 2023 og overslagsår vedlagt pkt. 4 i dagens dagsorden.   

Effektvurdering

Videnpolitikken 2023-2027 og Handlingsplanen 2023-2025 skal sikre, at Ringkøbing-Skjern Kommune får den kvalificerede arbejdskraft, som de offentlige og private arbejdspladser i kommunen efterspørger. Videnpolitikken 2023-2025 arbejder ud fra nedenstående mål, som handlingsplanen 2023-2025 skal hjælpe til at indfri:

  • Sikring af kvalificeret arbejdskraft
  • Flere borgere uden for arbejdsmarkedet skal gennem opkvalificering sikres job
  • Andelen af unge (18-30 år) uden uddannelse eller job skal nedbringes
  • 30% af unge skal søge optag på en erhvervsuddannelse i 2030
  • Fastholde bredden i ungdomsuddannelsestilbud og et studiemiljø for studerende
  • Understøtte samarbejder mellem virksomheder, studerende og uddannelsesinstitutioner

 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager Handlingsplanen 2023-2025 til orientering. 

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

12: Orientering om handlingsplan på fødevareområdet for 2023-2025

Sagsnr: 23-005418

Sagsfremstilling

Orienteringspunkt vedr. handlingsplanen for den nye Fødevarepolitik.

På udvalgets møde d. 27. marts godkendte udvalget forslaget til Fødevarepolitik for 2023-2027 og videresendte indstillingen til endelig godkendelse i byrådet.

Til orientering vedlægges den tilhørende handlingsplan for de første to år af politikken (2023-2025), jf. bilag.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Der henvises til den fremlagte Budgetredegørelse for Budget 2023 og overslagsår vedlagt pkt. 4 i dagens dagsorden.  

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Det indstilles, at udvalget tager orienteringen til efterretning.

BilagBeslutning

Drøftet og taget til efterretning.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

13: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orientering fandt sted.

Fraværende
  • Jens Jensen ()

Kopier link til punktet  -   Print

14: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Fraværende
  • Jens Jensen ()
Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing