Referat: 24. oktober 2022 kl. 08:00

WOW PARK, Løvstrupvej 1, 6900 Skjern
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Jens Jensen
  • Søren Elbæk
  • Marie Kamp From
  • Jens S. Højland
  • Hans Østergaard
  • Irvin Christensen
  • Jesper Lærke

Kopier link til punktet  -   Print

1: Virksomhedsbesøg

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Udvalget besøger WOW Park, hvor adm. direktør Jacob Hindhede holder et oplæg om virksomheden.

Om WOW Park:

WOW PARK er skabt af brødrene Jacob og Aage Hindhede i 2013, hvor den første WOW PARK åbnede i Skjern. Brødrene fortæller følgende om tankerne bag WOW PARK; “Vi var børn hjemme på gården i Vestjylland, hvor vi svingede os i træerne og fik brugt en masse god energi i naturen. Det var disse legeminder, der inspirerede os til at starte WOW PARK. Vi ville genskabe kontakten til naturen og gøre det sjovt for både børn og voksne at lege sammen i skoven”.

Den første park er skabt på gården Løvstrupgaard, der fungerede som børnehjem fra 1899 til 1973. På børnehjemmet blev der anlagt en stor have og plantet en masse træer, som i dag er blevet til en frodig løvskov.

WOW PARK Billund åbnede i 2020. På det store naturareal er der plantet mere end 7.000 nye træer, der er flyttet 40.000 kubikmeter jord, og der er monteret mere end 100 legeelementer i trætoppene, under jorden og i skovbunden.

Brødrene Hindhede og WOW PARK har følgende principper, som de arbejder ud fra:

  • Mindre klimaaftryk
  • Sunde madvalg
  • Naturen var her først
  • Legen er målet i sig selv
  • Fremtidens ambassadører for naturen
  • Fra skærmtid til familietid
  • Gør det nemt for mor og far.

 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Virksomhedsbesøg fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

3: Sådan går det med fødevarepolitikken

Sagsnr: 22-020327

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget får her status på de mål og indsatser, der er sat for
fødevarepolitikken. Opfølgningen tager udgangspunkt i den reviderede handlingsplan for
2021-2023. I bilaget til dagsordenen er der status for alle mål og indsatser knyttet til politikken.
Herunder gives eksempler på, hvordan det er gået i forhold til nogle af de fastsatte mål.

 

Smagen af Vest

Markedsføringen af fødevarefortællingen sker gennem det digitale fødevareunivers på
www.smagenafvest.dk samt tilhørende Facebook- og Instagramkonto. Hjemmesiden har fået ny funktionalitet med nemt overblik over kommunens fødevareproducenter, gårdbutikker og spisesteder, og der opleves en stor vækst i besøgstallene, særligt på hjemmesiden. Antallet af besøgende er steget fra ca. 4000 i 2021 til ca. 17.000 i 2022 (september 2022).

Følgere på de sociale medier fordeler sig med 1.234 følgere på Facebook og 276 følgere på Instagram.

Madmødet 2022

Madmødet har til formål at sætte fokus på kommunens fødevarer og samle borgere, producenter, spisesteder og politikere. Mødet i 2022 havde over 1400 besøgende til de åbne borgerrettede arrangementer. Generelt var der næsten udsolgt til alle øvrige arrangementer, hvor tilmelding var påkrævet, herunder hos en række lokale producenter. Antallet af besøgende til Madmødet i 2021 lå på ca. 600.

Iværksættere

31 nye fødevareiværksættere har etableret sig med egen virksomhed i 2021, og 13 nye fødevareiværksættere har etableret sig med egen virksomhed i første halvår af 2022.

Erhvervsrådet har i 2021 vejledt 13 fødevareiværksættere og indtil videre seks iværksættere i 2022. Udover en række arrangementer for både nye og etablerede virksomheder deltog seks iværksættere med støtte fra Erhvervsrådet på den store fødevaremesse Foodexpo.

Råhandel/Pantrii

Efter lang tids forberedelse med at etablere en såkaldt Foodhub for lokale fødevarer åbnede Råhandel - nu Pantrii - i Fødevarepark Skjern Enge med første leverance i november 2021. Pantrii er en online markedsplads, hvor lokale fødevareproducenter kan sælge deres produkter til restauranter, specialbutikker og/eller udvalgte Coop butikker. Målet har været, at Fødevarepark Skjern-Enge skal være det vestjyske logistikknudepunkt for Pantrii. Det er vurderingen, at onboarding-processen fra Pantriis side har haltet, hvorfor der stadig er et uudnyttet potentiale.

 
Hvad skal der ske?

Områder og aktiviteter, som der vil blive arbejdet frem mod den nye fødevarepolitik:

  • Virksomhedsnær vejledning
  • Planlægning af Madmødet 2023 i samarbejde med Business Region Midtvest
  • Arrangementer for borgere og virksomheder, som kan øge kendskabsgraden til områdets fødevarer og understøtte virksomhedernes afsætning og innovationskraft
  • Understøtte virksomhedernes deltagelse i netværksaktiviteter, herunder GastroVest og Vesterhavskøkkenet

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Den samlede fødevaresatsning er på 950 t.kr. Ringkøbing-Skjern Kommune har uddelegeret implementering af kommunens fødevarepolitik til Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Derfor anvendes 550 t.kr. til finansiering af en fødevarekonsulent samme sted. De resterende 400 t.kr. er vækstmidler, som bl.a. anvendes til afholdelse af Madmødet, vedligehold af smagenafvest.dk., en intensiveret indsats over for små iværksættere på fødevareområdet og understøttelse af fødevareparken som distributionscenter for lokale fødevarer.

Effektvurdering

I de første otte måneder af 2022 har mødeaktiviteten været høj, og Erhvervsrådet har gennemført 45 virksomhedsbesøg og 3 online møder, og der er fortsat efterspørgsel på vejledningen resten af år. Besøgene er fordelt på både producenter, gårdbutikker og spisesteder. Dertil kommer en løbende kontakt og dialog med virksomhederne.

Udover den direkte vejledning til fødevarevirksomhederne har Erhvervsrådet en vigtig og faciliterende rolle i at organisere og styrke samarbejdet på tværs af kommunens fødevarevirksomheder. Erhvervsrådet har det forgangne år afviklet en række arrangementer for aktørerne på fødevareområdet med fokus på at styrke forretningsudviklingen og sparringen på tværs af virksomhederne.

Der opleves generel interesse og øget kendskab til de lokale fødevarer. Der er øget trafik på smagenafvest.dk, og Madmødet i 2022 var velbesøgt. Ligeledes er der fra 2020 til 2022 sket en stigning i andelen af danskere, der er bosat uden for Ringkøbing-Skjern Kommune, der i nogen eller høj grad har kendskab til vestjyske fødevarer (nu 32%).

Der er et velfungerende samarbejde med netværkene Skjern Enge Klyngen og GastroVest. Kulinarisk Vestjylland er erstattet af et nyt netværk - Vesterhavskøkkenet - under Destination Vesterhavet, som forventes at styrke fødevarevirksomhedernes relation til aktørerne i oplevelsesøkonomien.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget tager opfølgningen til efterretning.

 

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

4: Udvikling af nye politikker 2022 - fødevarepolitikken

Sagsnr: 22-012773

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte og udstikke retningen for kommunens nye politik og handlingsplan for fødevareområdet.

Den nye politik for 2023-2027 og tilhørende to årige handlingsplan skal være politisk godkendt med udgangen af marts 2023 og erstatter den nuværende fødevarepolitik med samme navn.

Udvalget får på mødet en kort orientering fra administrationen om status og forventninger til fremtiden.

Sådan går det – kort status

Visionen for den nuværende fødevarepolitik er:

Et stærkt vestjysk fødevareerhverv, der gør sig gældende nationalt og internationalt til gavn for vores område.

Målsætninger:

Fødevarefortællingen: Vi vil medvirke til at fremme kendskabet til vores fødevarer og videreudvikle den gode fødevarefortælling om vores område.

Produktion og afsætning: Vi vil medvirke til at forbedre virksomhedernes forretningsudvikling. Vi vil styrke virksomhedernes og iværksætternes forretningsudvikling og konkurrenceevne.

Innovation og viden: Vi vil understøtte koblingen mellem viden og praksis gennem partnerskaber. Samtidig vil vi understøtte videndeling mellem store og små virksomheder til gavn for innovation og produktion.

Bæredygtighed: Vi skal arbejde med madkultur og fødevarer inden for en bæredygtig ramme. Vi vil fremme udviklingen af bæredygtighed i den lokale fødevareproduktion.

Hele den nuværende politik og handlingsplan kan læses i Bilag 1.

Overordnet status på politikken:

Fødevarepolitikken bliver udmøntet af Erhvervsrådet. Erhvervsrådet samarbejder med kommunen, Destination Vesterhavet og Erhvervshuset på de områder, hvor der er snitflader. Det af kommunen nedsatte Foodboard, som består af en bred række af aktører på fødevareområdet, fungerer som advisory board.

Der er generelt et godt kendskab til kommunens fødevarer, og der var været en stigende kendskabsgrad i de målinger, som kommunen får foretaget. Derudover ses der en øget trafik på smagenafvest.dk, som er en vigtig del af brandingen af fødevareområdet og fungerer som indgangen til kommunens fødevareproducenter og spisesteder. Alene fra 2021 til 2022 steg antallet af besøgende fra ca. 4.000 til godt 17.000 besøgende.

Turisme spiller en vigtig rolle for fødevareerhvervet, og det vil også fortsat gøre. Fødevareerhvervet er bl.a. tænkt ind i Destination Vesterhavets fokus på indlandsturisme, og turisterne vil også i fremtiden udgøre et vigtigt kundegrundlag.

Der er arbejdet på at sikre gode afsætningskanaler og rammer for produktion og udvikling. I Fødevarepark Skjern-Enge er der skabt gode rammer for iværksætteri, produktion og afsætning. Samtidig er Erhvervsrådets vejledningsindsats vigtig for at udvikle og tilføre relevant viden til kommunens fødevareproducenter.

Hvad sker der fremover?

På den korte bane er fødevareproducenter og spisesteder udfordret på råvarepriser, arbejdskraft og lavere salg og efterspørgsel som følge af inflationen. Derfor er den nære virksomhedsvejledning fortsat vigtig.

Det vil fortsat være relevant at understøtte iværksætteri samt virksomhedernes forretningsudvikling, innovation og afsætningsmuligheder. Fortsat samarbejde mellem fødevarebranchen og turismebranchen vil være en vigtig brik i den indsats. Det er også relevant at undersøge, hvordan et tættere samarbejde med Food & Bio Cluster Denmark kan understøtte og øge innovationskraften i virksomhederne.

Arrangementer og events for borgere og virksomheder vil fortsat være et vigtigt led i fødevarefortællingen ift. at skabe en bevidsthed og stolthed omkring de mange fødevarer og madoplevelser i Ringkøbing-Skjern Kommune. Derudover vil den online synlighed også fremover være et fokusområde.

Mangel på arbejdskraft er i øjeblikket en udfordring i producent- og afsætningsledet, hvorfor det vil være relevant at kigge nærmere på, hvordan vi kan sikre tilstrækkelig arbejdskraft i branchen. 

Fødevarebranchen vil i fremtiden også spille en vigtig rolle i forhold til klima- og bæredygtighedsdagsordenen, hvor bl.a. plantebaserede fødevarer og klimavenlig mad vil blive bragt mere på banen.  

Med udgangspunkt i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalgets bemærkninger i dag vil et udkast til ny politik og elementer til handlingsplanen være klar til udvalgets møde i januar måned. Forud for udvalgsmødet i januar vil administrationen indhente input fra relevante aktører, herunder bl.a. fra Foodboard, Erhvervsrådet og Destination Vesterhavet, jf. den vedtagne procesplan (se Bilag 2). Udvalget skal efter planen færdigbehandle politik og handlingsplan for Fødevareområdet på mødet i marts måned.

På udvalgets møde vil en udviklingskonsulent fra Viden og Strategi og fra Erhvervsrådets fødevareteam korte uddybe status og forventninger til fremtiden.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Politikken er udvalgets redskab til at sætte og styre de temaer og mål, som udvalget ønsker særlig
fokus på i perioden 2023-2027.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter og udstikke retningen for den nye politik og handlingsplan for fødevareområdet.

BilagBeslutning

Drøftet.

Kopier link til punktet  -   Print

5: Gennemgang af budget på udvalgets område

Sagsnr: 20-013298

Sagsfremstilling

Udvalget modtager her en orientering om budgettet på udvalgets område.

Det samlede budget for udvalget udgør 28,6 mio. kr. i 2022, hvilket udgør 0,76 procent af det samlede driftsbudget i Ringkøbing-Skjern Kommune. De kommende år forventes det samlede budget at falde med op til 2,6 mio. kr., inkl. 0,95 mio. kr. i besparelse, hvis besparelsen rammer det fulde beløb af råderumskataloget. De øvrige 1,6 mio. kr. skyldes, at der alene i 2022 er tilført 1 mio. kr. vedr. WestWind Challenge, samt at der fra 2023 og frem er afsat 0,6 mio. kr. til klimakoordinator, hvor midlerne overføres til Økonomiudvalget, hvor udgiften afholdes. 

Det største budgetområde er erhvervsområdet, der inkluderer bl.a. tilskud til Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Erhvervshus Midtjylland og vækstpuljer til Produktionserhverv og ErhvervsVækstForum.

Turisme er det område, kommunen bruger næstflest midler på fra udvalgets område, inkl. tilskud til Destination Vesterhavet og turismevækstpuljen.

Videnområdet er det område, kommunen bruger tredje flest midler på.

Fjerde størst er profilerings- og bosætningsområdet i kombination med sponsorater, primært med eliteklubberne i håndbold og fodbold.

 

Medsendt er to bilag:

Bilag 1 giver i notatform en oversigt med forklaringer over økonomien på de største områder på udvalgets område.

Bilag 2 rummer bevillingsoversigten for budget 2023, hvor det årlige budget på alle konti fremgår.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget 22-08-2022
Gennemgået. Drøftes videre på næste møde.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget 19-09-2022
Udsat.

Fraværende: Hans Østergaard, Jens Jensen, Jesper Lærke.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

6: Erhvervsvækstforum - mulig nedlæggelse og økonomisk omprioritering

Sagsnr: 22-022499

Sagsfremstilling

Udvalget skal finde og godkende den sidste del af besparelsen på udvalgets område i forbindelse med budgettet for 2023 for kommunen. Her mangler udvalget at finde de sidste 300.000 kr. Administrationen foreslår, at kommunen finder de sidste 300.000 kr. på vækstpuljen til Erhvervsvækstforum. Endvidere foreslår administrationen, at kommunen samtidig nedlægger Erhvervsvækstforum og i stedet overfører de resterende midler fra Erhvervsvækstforum til vækstpuljen til produktionsindustri og gør den puljes anvendelsesmuligheder bredere.

 

Om besparelserne

Ved budget 2023 har byrådet besluttet at spare 300.000 kr. yderligere på udvalgets område udover de 950.000 kr., som udvalget allerede har bidraget med til råderumskataloget og dermed til den besluttede kommunale besparelse. Byrådet har ladet udvalget afgøre, hvordan de sidste 300.000 kr. skal udmøntes.

De første 950.000 kr. er fundet således:

Vækstpulje til Erhvervsvækstforum: 600.000 kr. i besparelse. Hernæst er der 1.400.000 mio. kr. tilbage i puljen om året.

Destination Vesterhavet: 250.000 kr. i besparelse. Hernæst er der fortsat 4.091.000 kr. og tilstrækkeligt til at dække det aftalte tilskud til turismeorganisationen.

Sponsorpulje: 100.000 kr. Hernæst er det fortsat 1.899.000 kr. tilbage i puljen om året.

Med en yderligere besparelse på 300.000 kr. på vækstpuljen til Erhvervsvækstforum vil der restere 1.100.000 kr. i puljen fremover.

 

Om Erhvervsvækstforum

Da byrådet i 2015 besluttede at afsætte 40 mio. kr. årligt til vækstfremmende initiativer, besluttede byrådet, at de 5 mio. kr. skulle bevilliges af repræsentanter fra det lokale erhvervsliv. Siden da er midlerne til Erhvervsvækstforum beskåret i flere omgange. Erhvervsvækstforum består af 6 repræsentanter, som har relationer til hhv. Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Destination Vesterhavet og Ringkøbing Fjord Handelsråd.

Erhvervsvækstforum er den af vækstpuljerne, som har det bredeste anvendelsessigte, og puljen er generelt den pulje, som har finansieret bl.a. projektaktiviteter på handelsområdet, som kommunen ellers ikke har puljer direkte afsat til at støtte. Erhvervsvækstforum har også støttet andre og meget forskelligartede erhvervsfremmeindsatser som f.eks. branding af kommunen, iværksætterindsatser og etablering af forprojekt for surfrev i Hvide Sande. Se bilag 1 for en oversigt over, hvilke projekter der har fået støtte fra puljen.

 

Proces forud for behandlingen i udvalget

Formand og næstformand for dette politiske udvalg har drøftet nedlæggelse af Erhvervsvækstforum med formand og næstformand for Erhvervsvækstforum, hhv. Per Østergaard og Allan Stampe. Også de resterende fire medlemmer af Erhvervsvækstforum har været hørt forud for dette forslag om nedlæggelse. Fra Erhvervsvækstforums side er der forståelse for forslaget om at nedlægge Erhvervsvækstforum i lyset af de besparelser, som udvalget skal finde og for at undgå yderligere besparelser på f.eks. basistilskud til Erhvervsrådet, Destination Vesterhavet, Handelsrådet eller lignende.

Fra Erhvervsvækstforums side har man desuden over tid oplevet et fald i antallet af ansøgere til puljen, hvilket muligvis også hænger sammen med, at puljen er beskåret tidligere.

 

Vækstpuljen til produktionsindustri

Administrationen foreslår, at de resterende midler fra Erhvervsvækstforum tilføres vækstpuljen til produktionsindustri, og at puljen ved samme lejlighed får et bredere anvendelsesformål for at kompensere for det hul, som en nedlæggelse af Erhvervsvækstforum vil afstedkomme. Der er årligt 1.050.000 kr. i vækstpuljen til produktionsindustri. Udvalget anvender i dag pengene i puljen til at støtte den lokale industri og generelle erhvervsindsatser, som går på tværs af brancher. Se bilag 2 for en oversigt over, hvordan puljens midler hidtil er anvendt. Foruden at støtte initiativer på tværs af brancher, foreslår administrationen altså også, at puljen anvendes til detailhandelsrettede indsatser og endelig også kan anvendes til indsatser målrettet tiltrækning og fastholdelse af arbejdskraft, som er et nyt kommunalt fokusområde fra den nye byrådsperiode i 2022. Administrationen foreslår, at vækstpuljen i denne forbindelse skifter navn til "vækstpuljen for erhverv og arbejdskraft"

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

I bilag 1 er en oversigt over anvendte, disponerede og ikke disponerede midler i vækstpuljen til Erhvervsvækstforum. Nederst ses restbudgettet som er udisponeret for hhv. 2022 og de kommende år frem til og med 2026. Her er allerede fratrukket de første 600.000 kr. fra 2023 og fremover, som udvalget besluttede i maj at medtage til råderumskataloget. De sidste 300.000 kr., som administrationen her foreslår at finde på Erhvervsvækstforum er ikke medtaget, men medtages de også, så er der med de nuværende bevillinger følgende udisponerede midler i de kommende år:

2022: 742.000 kr.

2023: 501.000 kr.

2024: 960.000 kr.

2025 og fremefter: 1.100.000 kr. pr. år.

 

 

Effektvurdering

Den yderligere besparelse på 300.000 kr. på udvalgets område vil mindske kommunens muligheder for at støtte erhvervsfremmende indsatser.

Med en omlæggelse af midlerne fra Erhvervsvækstforum til en vækstpulje for industri, handel, erhverv generelt og arbejdskraft vil der fortsat være en vækstpulje, som kan støtte erhvervsfremmende indsatser i bred forstand og herunder også bl.a. handelsindsatser.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget

- udmønter den sidste del af udvalgets besparelse på 300.000 kr. årligt på vækstpuljen til Erhvervsvækstforum

- nedlægger Erhvervsvækstforum

- overfører restbeløbet fra Erhvervsvækstforum til vækstpuljen til produktionsindustri

- ændre "vækstpuljen til produktionsindustri" til "vækstpuljen for erhverv og arbejdskraft".

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

7: Klimapartnerskab med Destination Vesterhavet

Sagsnr: 22-019139

Sagsfremstilling

Udvalget bedes drøfte og indstille til Byrådet, at kommunen indgår et partnerskab med Destination Vesterhavet om at indfri klimamålsætninger og klimaindsatser i fællesskab. Teknik- og Miljøudvalget drøfter og indstiller tilsvarende dette udkast til partnerskabsaftale til Byrådet.

Ringkøbing-Skjern Kommunes nye klimaplan har defineret vores vision på klimaområdet, og sigter efter klimaneutralitet og robusthed senest i 2050. Klimabelastningen fra kommunen som virksomhed udgør kun en lille del af kommunens samlede klimabelastning i hele kommunens geografi. I arbejdet med at nedbringe udledningen af klimagasser inden for kommunegrænsen, er vi derfor afhængige af, at vi kan samarbejde og understøtte den grønne omstilling i vores erhverv, turisme, blandt vores borgere, og særligt vores landbrug. På den baggrund er der klimapartnerskabsaftaler under udarbejdelse med Erhvervsrådet, Handelsrådet, Landboforeningen Vestjysk, og denne aftale med Destination Vesterhavet. Desuden arbejdes der på at lave aftale med Ringkøbing-Skjern Forsyning A/S i ejerstrategien. 

Partnerskabsaftalen mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Destination Vesterhavet er blevet til efter møder med den politiske og administrative ledelse i Destination Vesterhavet, og politikere og administrative medarbejdere i kommunen. Med partnerskabsaftalen forpligter Destination Vesterhavet og Ringkøbing-Skjern Kommune sig til - i fællesskab - at arbejde for de mål for udledning og klimarobusthed, der er fastsat i kommunens klimapolitik. Herunder målene om klimaneutralitet og robusthed overfor klimaforandringerne. Partnerskabet har til formål at konkretisere målsætningerne, og sætte rammerne for implementeringen af de nødvendige klimahandlinger.

Partnerskabet fastsætter en række konkrete indsatser; for eksempel

  • at Destination Vesterhavet bliver certificeret grønt destinationsselskab

  • fokus på metoder til beregning af turisternes klima- og miljømæssige aftryk, samt metoder til formindskning heraf

  • at fremme miljøvenlige transportformer blandt turisterne

  • at understøtte et mindre ressourceforbrug indenfor el, vand og varme, både hos erhvervet og turisterne 

I baggrundsbeskrivelsen til partnerskabet, der findes på side to i bilaget, beskrives baggrund, formål og drift af partnerskabet. Heri fremgår det blandt andet, at Partnerskabet ikke er tidsbegrænset. To gange årligt gøres der status over partnerskabsaftalen, så udviklingen evalueres og målsætningerne korrigeres. Til et af disse årlige møder deltager partnerskabets politiske repræsentanter: Formanden for Erhvervs- Klima og Arbejdskraftudvalget og Formanden for Teknik- og Miljøudvalget. En årlig status deles med Byrådet, bestyrelsen i Destination Vesterhavet og aftalens øvrige partnere. Turismekonsulenten i Viden og Strategi sekretariatsbetjener partnerskabet. 

Destination Vesterhavets bestyrelse drøftede og godkendte klimapartnerskabsaftalen på bestyrelsesmødet d. 8. september 2022. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

I baggrundsbeskrivelsen på side 2 i bilaget, fremgår det, at: 

Finansieringen af konkrete indsatser og projekter vil skulle aftales fra gang til gang - med finansiering fra Destination Vesterhavet og turismeerhvervet selv, fra kommunen, fra nationale og internationale støttemuligheder, og fra offentlige og private fonde. 

Såfremt et tiltag som følge af partnerskabsaftalen kræver kommunal finansiering, vil der skulle søges en særskilt bevilling.

Effektvurdering

Partnerskabsaftalen bidrager til opfyldelsen af Ringkøbing-Skjern Kommunes mål i Klimahandlingsplanen og afledte projekter vil bidrage til opfyldelse af målsætningerne om CO2-reduktion og klimarobusthed i kommunens klimapolitik.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftdvalget drøfter og indstiller partnerskabsaftalen mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Destination Vesterhavet til underskrivelse af partnerskabets politiske repræsentanter. 

Teknik- og Miljøudvalget  behandler ligeledes partnerskabsaftalen på deres møde den 25. oktober 2022

BilagBeslutning

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget anbefaler partnerskabsaftalen til Byrådets godkendelse.

Kopier link til punktet  -   Print

8: Sådan går det med Turismepolitikken

Sagsnr: 18-034125

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima-, og Arbejdskraftudvalget får her en orientering om de mål og indsatser, der er sat for Turismepolitikken og den tilknyttede handlingsplan for 2021-2023. Herunder gives eksempler på, hvordan det er gået i forhold til nogle af de fastsatte mål. I bilaget til dagsorden er der status for alle mål og indsatser knyttet til politikken.

Største destination i Danmark målt på antal overnatninger

Destination Vesterhavet blev igen i 2021 den største destination i Danmark målt på antallet af overnatninger. Det skyldes bl.a. at storbyturismen endnu ikke er ovenpå efter covid-19 pandemien. Antallet af overnatninger i 2021 i Ringkøbing-Skjern Kommune er væsentlig bedre end 2020 med en fremgang på 11,3 %. Dette er dog ikke nok til at indhente overnatningstallet fra rekordåret 2019, hvor overnatningstallet for 2021 er faldet med 2,3 %. Overnatningstallene for første halvår 2022 vidner om at turisterne i stor stil er vendt tilbage til kommunen. Fra januar t.o.m. juli er der en stigning på 58,6 % når man sammenligner 2022 med samme periode i 2021. Sammenlignes januar-juli 2022 med samme periode i 2019 er der også en betydelig fremgang på 18 %. Dermed tegner 2022 til at blive det nye rekordår for overnatninger foretaget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Se oversigt med farvekodet vurdering af alle mål og indsatser i bilag 1.

Hernæst følger et par eksempler på vellykkede indsatser fra turismehandlingsplanen:

Overnatningsmuligheder for turister i autocamper

Forarbejdet til en temalokalplan for autocamperpladser blev igangsat i det sene efterår 2021. Her blev der indsamlet forslag til mulige lokationer for satellitpladser, som der arbejdes videre med i temalokalplanen. Indsatsen har baggrund i erfaringerne fra autocamperpladsen i Bork Havn, hvor konceptet er, at autocamperpladsen serviceres og driftes af en nærliggende campingplads, altså som en satellit af campingpladsen. I Bork Havn benyttes arealet hvorpå der er skibsopbevaring om vinteren til satellitautocamperplads i sommerhalvåret. Pladsen er meget populær blandt autocampister, og er derfor allerede blevet udvidet. 

Wayfinding på Vestkysten

Skilte- og bænkekonceptet Wayfinding på Vestkysten er efter forsinkelse godt på vej. Det forventes, at planerne for udpegning af skilte og bænke i Hvide Sande og Søndervig er klar i slutningen af 2022. Erhvervs-, Klima-, og Arbejdskraftudvalget vil modtage skilteplanerne til godkendelse forventeligt i slutningen af 2022. Det forventes at skilte og bænke vil kunne opsættes i foråret 2023. Pt. arbejdes der med to forskellige tilgange til Wayfinding i de to byer. I Søndervig, hvor bystrukturen er meget logisk, vil der være meget fokus på overblik og formidling af byens historie, mens Hvide Sande kan drage fordel af Wayfinding i dens mere traditionelle forstand, hvor skiltningen bl.a. skal lede gæsterne bedre rundt til de mange oplevelser byen kan byde på f.eks. på fjordsiden af byen.

Succesfuld afholdelse af NECSTouR generalforsamling 2022

NECSTouRs generalforsamling og programmet i de omkringliggende dage var en overordnet succes. Omkring 50 af NECSTouRs medlemmer var rejst til Danmark fra hele Europa. Programmet var tilrettelagt således, at der kom fokus på konkrete handlinger indenfor bæredygtig udvikling af turisme, som en måde at opnå større robusthed på.  Deltagerne har vendt positivt tilbage på konferencen, hvor flere har bemærket at de fik god inspiration til konkrete tiltag og nye projekter, samt mulige samarbejder på tværs af Europa. 

Konferencen gav mulighed for at brande Ringkøbing-Skjern Kommune og Destination Vesterhavet over for repræsentanter fra nogle af de største turistdestinationer i Europa – fx Andalusien, Paris, Skotland, Sardinien og Catalonien.

Klimapartnerskab med Destination Vesterhavet

Der er blevet udarbejdet en klimapartnerskabsaftale med Destination Vesterhavet, som skal danne rammen om samarbejdet ift. at bidrage til indfrielse af Ringkøbing-Skjern Kommunes Klimahandlingsplan. Som en del af aftalen, skal Destination Vesterhavet bl.a. opnå certificering som bæredygtigt destinationsselskab og finde metoder til at beregne turismens klimamæssige aftryk lokalt, samt metoder til at formindske aftrykket. Klimapartnerskabsaftalen er godkendt af Destination Vesterhavets bestyrelse, og vil blive behandlet i både Teknik- og Miljøudvalget og Erhvervs-, Klima-, og Arbejdskraftudvalget inden partnerskabsaftalen godkendes af Byrådet. 

Hvad skal der ske?

Ny Turismepolitik og -handlingsplan

Arbejdet med at lave en ny Turismepolitik og -handlingsplan blev igangsat i forsommeren 2022. Der har indtil videre været afholdt dialogmøder med Destination Vesterhavet og repræsentanter for erhvervet, hvor der har været faglige drøftelser af emner til den nye Turismepolitik og -handlingsplan.

D. 2. november 2022 afholdes et møde for borgere og erhverv i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor alle får mulighed for at bidrage med ønsker for retningen for den nye Turismepolitik og indsatser til handlingsplanen. Erhvervs-, Klima-, og Arbejdskraftudvalget vil på udvalgsmødet d. 21. november modtage 1. udkast til den nye Turismepolitik og -handlingsplan. Den nye Turismepolitik og -handlingsplan forventes færdigbehandlet på udvalgsmødet d. 19. december.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Administrationen vurderer, at indsatserne i turismehandlingsplanen har betydning for en positiv udvikling i turismeerhvervet:

Satellitmodellen for autocamperpladser vil skabe ordnede forhold for autocampister på ferie i kommunen. Modellen sikrer, udover ordnede forhold, også at autocampisterne bidrager til det eksisterende campingerhverv i kommunen. Med en ny gæstegruppe kan campingpladserne også få en bredere virksomhedsmodel, som bidrager til robusthed i erhvervet. Autocampertemalokalplanen vil dermed bidrage positivt til udvikling af andre overnatningsmuligheder i kommunen. 

Wayfinding på Vestkysten vil få betydning for at skabe en sammenhængende Vestkyst destination. Skilte- og bænkekonceptet er allerede etableret i Thorsminde, Thyborøn og Slettestrand m.fl. og forventes etableret i flere stærke feriesteder langs Vestkysten fra Varde Kommune i syd til Hjørring Kommune i nord. Samtidig vil Wayfinding lokalt sætte fokus på de oplevelser turisterne ikke nødvendigvis finder frem til af sig selv i dag, samt bidrage til nyt byrumsinventar, som skal højne kvaliteten i byerne. Forventningen er at Wayfinding i sidste ende vil bidrage til højere tilfredshed blandt turisterne, samt nogle gode opholdssteder til alle.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager opfølgningen til efterretning.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

9: Sådan går det med erhvervspolitikken

Sagsnr: 22-020657

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her til orientering en status på de mål og indsatser, der er sat for handlingsplan for erhvervspolitikken 2021-2023. Handlingsplanen blev justeret i 2021.

Politikken blev vedtaget i byrådet den 23. april 2019.

Herunder gives eksempel på, hvordan det er gået i forhold til nogle af de fastlagte mål og indsatser. 

Se oversigten med farvekoder for vurdering af mål og indsatser for erhvervspolitikken 2021-2023 i bilag 1. 

2+1 vejen i positiv proces 

Projektet skal igangsættes fra 2023, og der er afsat i alt 891 mio. kr. til gennemførelse af projektet. 

VVM-undersøgelsen blev offentliggjort i juni måned 2022 og der har været afholdt borgermøde i Videbæk den 20. juni, hvor resultatet fra undersøgelsen blev fremlagt.

Den offentlige høring er afsluttet, og Vejdirektoratet behandler nu de indkomne høringssvar og udarbejder et høringsnotat. Herefter udarbejdes en indstilling til Transportministeren. Den politiske forligskreds bag Infrastrukturplan 2035 har besluttet, at udbygningen af strækningen skal gennemføres. Der er fra 2023 reserveret midler på Finansloven til projektet. Herefter forventes det at tage fem til seks år før projektet er realiseret.

Topkarakterer til grønt kommunalt samarbejde 

Energieffektivitet og CO2 besparelser i virksomheder i Region Midtjylland (ECSMV) er et kommunalt samarbejde i Region Midtjylland om grøn omstilling i SMVer. Samarbejdet ledes af Ringkøbing-Skjern Kommune i partnerskab med Skive og Aarhus kommuner. 

Projektet nærmer sig sin afslutning og er i den forbindelse blevet evalueret af COWI. Rapporten giver flotte karakterer til projektet og vidner om, at kommunerne sagtens kan drive grønne erhvervsfremme.

Projektet har fået topkarakter i kategorien ”organisering og samarbejde” og det sker ikke ret tit i en COWI-evaluering. Det er især imponerende i lyset af, at projektet består af tre konsortiekommuner og yderligere 15 partnerkommuner og 8 erhvervsråd. Omkring 50 mennesker har været involveret som projektmedarbejder i projektet.

DI-Erhvervsklima - Stor fremgang i grøn udvikling 

Der er en stor fremgang vedrørende spørgsmålet om grøn udvikling i DI-Erhvervsklima 2022 vedrørende lokal erhvervsvenlighed, hvor det blev til en plads som nr. 7 i år i forhold til 2021, hvor vi var nr. 49. Virksomhederne svarer specielt  positivt på spørgsmålet om initiativer der bidrager til, at virksomheden kan drives mere bæredygtigt. 

Ringkøbing-Skjern Kommune er samlet gået fra en 10. plads til en 13. plads i 2022. Der skal bl.a. arbejdes på forbedring af "den overordnede erhvervsvenlighed", som i år er på en 18. plads mod tidligere års 2. plads. Endvidere er "information og dialog" rykket ned på en 19. plads mod tidligere års 6. plads. 

Virksomhederne mangler stadig kvalificeret arbejdskraft 

Andelen af virksomheder, der har svært ved at finde kvalificeret faglært arbejdskraft er steget fra 35 procent i 2020 til 53 procent i 2022.

I 2022 oplever 26 procent af virksomhederne, at det enten er svært eller meget svært at anskaffe medarbejdere med en kort videregående uddannelser. Sammenligner vi det niveau med niveauet i 2020, er der sket en stigning på 12 procentpoint.

Hvad skal der ske?

Adgang til den nødvendige arbejdskraft bliver fortsat vigtig for at sikre væksten i erhvervslivet. Arbejdet med digitalisering og den grønne dagsorden skal fortsætte. Der skal også fortsat være fokus på at fastholde og udvikle virksomhederne, men det er også vigtigt at tiltrække flere nye virksomheder, som bl.a. har fokus på grøn teknologi og data/strøm. Der skal igangsættes  yderligere tiltag, som skal styrke erhvervsvenligheden i kommunen. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen kommentarer 

Økonomi

Ingen kommentarer 

Effektvurdering

Det er administrationens vurdering, at kommunen generelt har haft succes med sine indsatser i erhvervshandlingsplanen. Her kan f.eks. fremhæves en styrkelse af innovation i virksomheder gennem Digital Transformation LAB i Skjern og støtte fra DAMRC til metal- og kompositbearbejdning. To andre eksempler som kan fremhæves er:

 

Energieffektivitet og CO2 besparelser i virksomheder i Region Midtjylland (ECSMV)

I Ringkøbing-Skjern Kommune er det lykkedes det at skaffe 1,6 mio. kr. i ekstern finansiering til at udarbejde grønne forretningsplaner i 30 virksomheder. Tilsammen har de 30 virksomheder i kommunen fået anvist årlige besparelser på over 4.000 ton CO2-enheder.

Lobbyarbejde 

Gennem vedholdende arbejde med alle aktører og interessenter for 2+1 vejen - lykkedes det i 2021 at få Rute 15 fra Herning til Ringkøbing-Skjern på regeringens infrastrukturaftale. VVM-undersøgelsen blev offentliggjort juni 2022. Der forventes opstart af realiseringen af projektet i  2023. 

 

Derimod er det desværre ikke lykkes at veksle succes med mange erhvervsfremmeprojekter til fremgang i virksomhedernes vurdering af kommunens erhvervsvenlighed, omend kommunen fortsat bliver opfattet som en af de mest erhvervsvenlig kommunerne af de adspurgte virksomheder i DI/BYG-målingen fra i år.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget tager opfølgningen på erhvervspolitikken til efterretning.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

10: Sådan går det med videnpolitikken

Sagsnr: 18-034152

Sagsfremstilling

Administrationen orienterer Erhvervs- , Klima- og Arbejdskraftudvalget om de mål der er sat for Videnpolitikken og den tilknyttede handlingsplan for 2021-2023. Herunder opsummeres indfrielsen af udvalgte, fastsatte mål. I bilaget til dagsordenpunktet fremgår status for samtlige mål og indsatser knyttet til politikken.

 

Videnpolitikkens mål

Herunder ses fremhævede mål fra opfølgningen på videnpolitikken 2021-2023.

 

Målsætning 2: Vi understøtter målrettede uddannelsestilbud, som får flere i job

Ringkøbing-Skjern Kommune indfrier delvist målene for denne målsætning. Antallet af personer uden erhvervskompetencegivende uddannelse er faldet fra 2019 til 2021, hvilket er det seneste år med data. I 2021 var 21% af voksne i den erhvervsaktive alder uden erhvervskompetencegivende uddannelse (25-69 årige). To år tidligere var andelen 22%. Det er et fald på 239 personer.  Andelen af unge (15-24 år) uden job eller uddannelse er ikke nedbragt helt til 4%, som udgør målet i 2022. 2. kvartal 2022 er 4,88% af de unge i kommunen ikke i job eller uddannelse, hvilket er en marginal fremgang siden 1. kvartal 2020, hvor 5,11% af de unge i kommunen ikke var i uddannelse eller job.

Målsætning 4: Vi udvikler eftertragtede muligheder for uddannelser i takt med tiden

Ringkøbing-Skjern Kommune indfrier ikke sine mål om fremgang i efter- og videreuddannelsestilbud, da kommunen for indeværende år oplever en markant nedgang i antallet af medarbejdere på efter- og videreuddannelse samt en mindre nedgang i andelen af virksomheder, som har haft medarbejdere på efter- og videreuddannelse. 

I 2019 havde 11.472 ansatte blandt virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune været på efter- og videreuddannelse, mens tallet i 2021 er 8.995. Blandt virksomhederne havde 56% haft medarbejdere på efter- og videreuddannelse i 2022.  

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger

Økonomi

Ingen bemærkninger

Effektvurdering

Administrationen vurderer, at der har været god effekt af indsatserne MatchMaker, voksenlærlingeordningen, Digital Transformation Lab samt introduktions- og studiestillinger i sygepleje, som alle har bidraget positivt til målopfyldelsen for videnpolitikken. 

Selvom studiecenteret ikke har kunnet starte er nyt hold op på markedsføringsøkonomuddannelsen, så arbejdes der fortsat på at starte en produktionsteknologuddannelse op i 2023. 

Nedenstående præsenteres mål, erfaring og resultater på fremhævede indsatser for videnpolitikken. 

 

Matchmaker 

Måltallene for 2022 er endnu ikke indfriet pr. 31.08.2022 for matchmaker-indsatsen. 21 virksomheder har  for indeværende år gennem indsatsen etableret samarbejde med studerende, hvilket er knap halvdelen af de 40 samarbejder, som er målet for 2022. Antallet af studerende i virksomhedssamarbejde gennem indsatsen er for indeværende år 76, hvilket er langt fra målet for indsatsen om 250 studerende i virksomhedssamarbejde inden udgangen af 2022. Der er dog en stigning i antallet af virksomheder i kommunen, som fortæller, at de har samarbejder med videregående uddannelser. Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd afsøger muligheden for etablering af en digital platform, som kan understøtte indsatsen og antallet af match. 

 

Voksenlærlinge

Ringkøbing-Skjern Kommune har haft gode erfaringer med rekruttering af voksenlærlinge og formidling om ordningen via kommunens hjemmeside. Fra 2019 til 2022 er antallet af voksenlærlinge steget fra 84 til 150 lærlinge.     

 

Digital Transformation Lab

Måltallene Digital Transformation Lab er blevet indfriet i 2022. Målet var, at 5 partnerskaber mellem laboratoriet og virksomheder årligt skal indgås, hvilket er opfyldt med nuværende 14 indgåede partnerskaber inden for laboratoriets levetid på halvandet år. Desuden er det et mål, at 25 virksomheder årligt skal afklares til laboratoriet, hvilket er nået med 42 virksomhedsafklaringer.    

 

Introduktions- og studiestillinger inden for sundhedsfag

Ringkøbing-Skjern Kommune har opstartet introduktions- og studiestillinger inden for sundheds-området for at tiltrække flere studerende til velfærdsuddannelserne. Erfaringerne fra introduktions- og studiestillinger inden for sygepleje har været gode og der meldes om fuldt optag. Der arbejdes videre med formatet   

 

Studiecenter Ringkøbing-Skjern

Studiecenteret har ikke kunnet starte et nyt hold op på markedsføringsøkonomuddannelsen for indeværende år på grund af lavt ansøgertal til uddannelsen. Erhvervsakademi MidtVest arbejder dog fortsat på at starte produktionsteknologuddannelsen op i Skjern med forventet opstart september 2023, hvor studiecenteret udgør den fysiske ramme.

Kommunen og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd har gennemført en massiv markedsføringskampagne for studiecenteret i 2022 og Studiecenteret formidler nu sine aktiviteter bredt og via egen hjemmeside.

Indstilling

Administrationen indstiller at opfølgningen tages til efterretning i Erhverv-, Klima- og Arbejdskraftudvalget.

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

11: Drøftelse af muligheder for nye mødetyper og mødeformer

Sagsnr: 22-018154

Sagsfremstilling

Udvalget bedes drøfte eventuelle ønsker til mødetyper og mødeformer.

Der kan være flere årsager til at ønske at supplere den nuværende mødeform med andre former. Et perspektiv handler om at styrke lokaldemokratiet ved at øge kontakten til borgere, virksomheder og foreninger på nye måder. Et andet perspektiv handler om at styrke udvalgets arbejde ved at supplere med nye arbejdsformer og mødetyper.

Udvalget kan naturligvis vælge at fortsætte nuværende mødeform, hvor udvalgsmøderne afvikles i forbindelse med besøg hos virksomheder, uddannelsesinstitutioner m.v. Den mødeform er i forvejen mindre traditionel end mødeformen hos andre udvalg.

Sagsfremstillingen indeholder to bilag:

Bilag 1 er et inspirationsoplæg til, hvad udvalget f.eks. kan vælge at tage i anvendelse i forhold til at styrke udvalgets arbejde.

Bilag 2 er et inspirationskatalog, der er udarbejdet af administrationen, og det beskriver en lang række former for borgerinddragelse.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter eventuelle ønsker til nye arbejds- og mødeformer.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget 19-09-2022
Udsat.

Fraværende: Hans Østergaard, Jens Jensen, Jesper Lærke.

BilagBeslutning

Drøftet.

Kopier link til punktet  -   Print

12: Gensidig orientering

Sagsnr:

Sagsfremstilling

  • KL inviterer til Erhvervs- og Turismekonference den 17. november 2022 i Vejle. Det overordnede emne for konferencen er "Globale kriser med lokale løsninger?". Udvalget bedes drøfte, hvorvidt deltagelse har interesse og reservere tiden i kalenderen. Link til konferencen: https://tilmeld.kl.dk/erhvervogturisme
  • Hans Østergaard orienterer om nedlukning af WestWind Challenge.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orientering fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

13: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing