Referat: 9. april 2025 kl. 13:00
Deltagere
- Kristian Andersen
- Marie Kamp From
- Henrik Hammelsvang
- Niels Kristian Larsen
- Linda Nielsen
- Dan K. Jørgensen
- Carsten Bjerg
Referat
- Dialog med Solstrålen Tarm
- Godkendelse af dagsorden
- Budgetlægning 2026 og overslagsårene på Børne- og Familieudvalgets område
- Afrapportering på Børn og Families Investeringsstrategi
- Potentiale for udvidelse af Sommerfuglen
- Revision af kommunens godkendelseskriterier for private daginstitutioner
- Friskolen Højmark Børneverden søger om godkendelse af oprettelse af privatinstitution
- Renoveringsprojekt i Troldhede Børnehus
- Budgetopfølgning pr. 31. marts 2025 for decentale enheder under Børne- og Familieudvalget
- Budgetopfølgning pr. 31. marts 2025 på Børne- og Familieudvalgets område
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Dialog med Solstrålen Tarm
Sagsnr: 24-025729
SagsfremstillingKl. 13.00-13.30 - Dialog med Solstrålen Tarm.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget havde dialog med Solstrålen.
Kopier link til punktet - Print
2: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget godkendte dagsordenen.
Kopier link til punktet - Print
3: Budgetlægning 2026 og overslagsårene på Børne- og Familieudvalgets område
Sagsnr: 24-025334
SagsfremstillingPå Børne- og Familieudvalgets møde den 19. marts 2025 afgav Udvalget signaler til det videre arbejde med budgetlægningen.
Ud fra den fastsatte tidsplan har Børne- og Familieudvalget den 31. marts 2025 holdt møde med FagMED Dagtilbud og Undervisning og FagMED Børn og Familie.
Administrationen har foreløbig følgende forslag til nye drifts- og anlægsønsker:
Driftsønsker:
Dagtilbud og Undervisning
- Bedre ledelsesvilkår for dagtilbudslederne
- Pavillonen ved helheden i Vorgod-Barde, forlængelse af lejeaftale med ét år
- Indføre eller udbrede evidensbaserede indsatser i folkeskolerne.
Børn og Familie
- Sundhedsplejen - ny bekendtgørelse.
- Tandplejeudbud. Planlægningen af udbuddet er i gangsat.
Anlægsønsker:
Dagtilbud og Undervisning
- Ungdomsskolen - fase 2.
- Troldehuset i Lem - garderobe og indgangsparti
- Pavillonen ved Borris Børnehus, køb af pavillonen
Børn og Familie
- Ombygning/renovering af Kloster plejehjem til Sommerfuglen
Det fremgår af budgetproceduren, at det enkelte fagudvalg i løbet af foråret bør drøfte alle Udvalgets forslag, og ikke kun nye forslag. Udvalget kan fremkomme med ønsker til omprioritering af eksisterende budgetlagte anlægsprojekter, og efter behov nye anlægsprojekter, idet der henstilles til, at omfanget af nye forslag begrænses mest muligt.
Børne- og Familieudvalgets anlægsbudget inklusiv overførsel er vedlagt som bilag.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi bemærker, at det af Byrådets budgetprocedure fremgår:
- at ethvert forslag til nye tiltag/aktivitetsændringer skal modsvares af et kompenserende finansieringsforslag
- at driftsforslagene skal prioriteres ud fra beskrivelsen i budgetproceduren.
Ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget drøfter sagen og afgiver signaler til det videre arbejde.
BilagBeslutningBørne- og Familieudvalget drøftede sagen og afgav signaler til det videre arbejde.
Kopier link til punktet - Print
4: Afrapportering på Børn og Families Investeringsstrategi
Sagsnr: 25-002890
SagsfremstillingInvesteringsstrategien sætter retning for, hvordan Børn og Familie styrker indsatserne for børn, unge og familier – både fagligt og økonomisk. Målet er høj kvalitet i tilbuddene og økonomisk bæredygtighed i fagområdet. Strategien blev vedtaget af Byrådet i 2023 og trådte i kraft i januar 2024. Implementeringen er båret af en fælles indsats på tværs af forvaltninger og fagområder, forankret i en tværfaglig styregruppe. Denne afrapportering følger op på initiativerne beskrevet i første afrapportering i oktober 2024 og giver status på den videre implementering og fremdrift. Det sker som led i den aftale, der er indgået med det politiske udvalg, om at der aflægges status hvert halve år – i april og oktober – i hele strategiens løbetid frem til udgangen af 2027.
1. Dataunderstøttet ledelse
Investeringsstrategien skal styrke dataunderstøttet ledelse på fagområdet og sikre besparelser gennem bedre brug af data.
- Udvælgelse og tilretning af nøgletal: Der er gennemført tilretninger i Targit, så data fra Familiecentret og Familierådgivningen fremstår mere retvisende.
- Opbygning af datadisciplin: Der afholdes administrative dage i Familierådgivningen med fokus på datadisciplin og korrekt registreringspraksis.
- Udvikling af databaseret ledelseskultur: Ny konsulent/forhandler med kompetencer indenfor data- og styringsinformation ansættes i foråret 2025 med henblik på at skabe de organisatoriske forudsætninger for udviklingen af den dataunderstøttede ledelse.
- Etablering af datainfrastruktur, der matcher styringsbehovene i Investeringsstrategien: Afsøgning af specialiseret fagsystem for Familiecentret er iværksat
2. Forebyggelse
Der arbejdes på at udvikle Børn og Families forebyggende indsatser med særligt fokus på indholds- og leverandørdelen. Arbejdet er formet af bl.a. borgerrådgiverens rapport, brugerundersøgelsen i Familiecentret og besøg i andre kommuner. Arbejdet omfatter også en mulig udvidelse af Sommerfuglen, Børn og Families interne aflastningstilbud til familier med børn med funktionsnedsættelser. Målet er at øge kapaciteten og inkludere flere målgrupper for at løfte kvaliteten og opnå potentielle økonomiske besparelser.
- Udvikling og omlægning af forebyggende indsatser: Prøvehandlinger igangsættes forår 2025 – herunder omlægning af individuelle tilbud til gruppeformer.
- Udvidelse af Sommerfuglen: Business case med detaljer om tilbuddet og mulige besparelser fremgår af næste dagsordenspunkt.
- Udvikling af samarbejdet mellem Økonomi og Børn og Familie: Der afholdes månedlige møder mellem Økonomi og ledelsen i Børn og Familie, hvor foranstaltningsbudgettet gennemgås med henblik på tværfaglig sparring ift. indsatserne
3. Færre anbringelser
Antallet af anbringelser ønskes reduceret gennem styrket forebyggelse. Det er endnu for tidligt at se effekten af forebyggelse slå igennem i tallene på anbringelsesområdet, idet forebyggelsesindsatserne stadig er under udvikling og implementering.
- Kvalitetsløft i visitationsudvalget: Deltagerkredsen i visitationsudvalget er udvidet for at styrke det faglige beslutningsgrundlag og det tværgående, koordinerende samarbejde. Til sommer 2025 vurderes eventuel yderligere udvidelse.
- Optimering af systematisk tilgang til hjemgivelser og forældrestøtte under anbringelse: Planlagt iværksat 2026.
4. Flere i netværkspleje
Et succeskriterie for Investeringsstrategien er, at en højere andel af anbragte børn anbringes i netværkspleje. Det undersøges, hvordan der skabes bedre forudsætninger for at anvende netværkspleje.
- Nedsættelse af arbejds- og implementeringsgruppe: Kommissorium fra arbejdsgruppe forventes færdigt sommer 2025. Implementeringsgruppe får ansvar for at teste tiltag, der skal fremme brugen af netværkspleje, gennem strategiens levetid.
- Øget fokus på netværk på visitationsmøder: Netværk drøftes konsekvent på alle visitationsmøder og skal være afsøgt inden en sag kommer på visitationsmøde til stillingtagen til anbringelse.
- Familierådslagning som obligatorisk sagsskridt i udvalgte sagstyper: Prøvehandlinger igangsættes fra april til september 2025.
5. Billigere ungestøtte
Kvaliteten og systematikken i ungestøtteindsatsen skal styrkes for at skabe bedre overgange til voksenlivet og opnå en mere omkostningseffektiv indsats. En tværfaglig arbejdsgruppe har fra juni 2024 til januar 2025 arbejdet på området.
- Udarbejdelse af anbefalinger: Arbejdsgruppen har udarbejdet 10 anbefalinger til en mere systematiseret indsats - herunder brug af anbringelse på eget værelse som foretrukken anbringelsesform for unge over 16 år i ny- og genanbringelser. Styregruppen har sorteret i anbefalingerne og angivet retning for det videre arbejde.
- Økonomisk potentiale: Arbejdsgruppen har ikke identificeret direkte besparelser, da udgifterne på området i høj grad afhænger af forhandlinger. Anbefalingerne peger i stedet på initiativer, der styrker overgangen til voksenlivet og reducerer udgifterne på voksen-/handicapområdet på længere sigt.
6. Billigere opholdssteder
Der er fokus på at nedbringe gennemsnitspriserne for anbringelser på opholdssteder. Forhandlingerne har vist potentiale for besparelser, men der er behov for at systematisere arbejdsgangene i arbejdet med kontrakter og forhandlinger. Økonomikonsulenten/forhandleren, der tiltræder forår 2025, skal bidrage til at udvikle den nødvendige systematik.
- Systematisk anvendelse af KL Standardkontrakter: Standardkontrakter anvendes endnu ikke i alle sager. Målet er at anvende dem fremadrettet med tilføjelse af bilag, der er lokalt tilpassede.
- Udvikling af forhandlingsprocedurer og lokale arbejdsgange: Arbejdet med at udvikle og systematisere forhandlingsprocedurer og arbejdsgange vil fortsætte i samarbejde mellem den kommende økonomikonsulent og Familierådgivningen.
7. Justering af forebyggelses- og anbringelsesbudget
Når den styrkede forebyggelsesindsats begynder at have effekt og udgifterne til anbringelser falder, bliver budgettet løbende justeret.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager afrapporteringen til efterretning.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget tog afrapporteringen til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
5: Potentiale for udvidelse af Sommerfuglen
Sagsnr: 25-007354
SagsfremstillingAdministrationen undersøger mulighederne for at udvide kapaciteten på det nuværende aflastningstilbud Sommerfuglen. I vedlagte business case præsenteres faglige- og økonomiske muligheder ved at overflytte Sommerfuglen til det tidligere plejehjem i Kloster Holmbohjemmet. Børne- og Familieudvalget bedes tage beslutning om den videre proces.
Der er tre primære årsager til, at administrationen er undersøgende på mulighederne for at udvide kapaciteten på Sommerfuglen.
1. Hjemtagning af børn
Administrationen ønsker at hjemtage børn, der i dag modtager aflastning i andre kommuner efter Service Lovens § 84. At hjemtage børnene til Sommerfuglen vil sikre bedre indsigt og kvalitet i den pædagogiske praksis, men det forudsætter en kapacitetsudvidelse på Sommerfuglen.
Business casens beregninger indikerer, at der ikke er en økonomisk risiko ved at hjemtage børn. Det er vanskeligt at lave 100 % sammenlignelige priser, da vi ikke har tilstrækkelige informationer fra nuværende institutioner til at vurdere, hvad børnene vil koste med tilsvarende indsats på Sommerfuglen. Beregningerne viser en mulig besparelse på ca. 200.000 kr. årligt, men besparelserne kan potentielt være større, da beregningerne tager udgangspunkt i, at alle børnene får den højeste normering på Sommerfuglen. Dette vil ikke nødvendigvis vil være tilfældet. Samtidig er transport af børnene kun medtaget i priserne fra Sommerfuglen. Til gengæld kender vi ikke de faktiske takstberegninger for Sommerfuglen som en ny og større institution.
Der er derfor visse usikkerheder i beregningsgrundlaget, men det vurderes, at der ikke er en økonomisk risiko ved at hjemtage børnene.
2. Støtteophold i eget regi
En udvidelse af Sommerfuglen til også at omfatte § 32 støtteophold efter Barnets Lov (tidligere aflastningsophold) vil forbedre kommunens muligheder for at tilbyde støtteophold og dermed styrke kommunens forsyningsforpligtelse. Støtteophold efter § 32 vil omfatte både eftermiddags-/aftentilbud samt døgntilbud med henblik på at forebygge anbringelser.
Beregningerne i business casen indikerer, at der vil være en økonomisk besparelse ved at tilbyde § 32 støtteophold i eget regi (både døgn og eftermiddags/aften). I dag købes døgnpladser eksternt. De foreløbige udregninger viser en mulig besparelse på ca. 2 millioner kr. årligt, hvis Sommerfuglen kan rumme døgnophold efter Barnets Lov § 32, som i dag købes eksternt. Samtidig vil der være en større eller mindre besparelse, hvis Sommerfuglen også kan rumme § 32 støtteophold eftermiddag/aften. Besparelsen afhænger af, om børnene i dag modtager et eftermiddagstilbud eksternt eller et døgntilbud eksternt (fordi det ofte ikke er muligt at finde et eftermiddagstilbud).
3. Optimere nuværende tilbud
Kapacitetsudfordringerne på Sommerfuglen betyder, at nogle af Sommerfuglens børn i dag modtager afløsning i hjemmet i stedet for en indsats på Sommerfuglens lokation. Dette er ikke optimalt, da flere af disse børn har behov for mere end det, der kan tilbydes i hjemmet - bl.a. et fællesskab med jævnaldrende.
Den økonomiske konsekvens af at kunne tilbyde indsatsen på Sommerfuglen frem for i hjemmet er svær at vurdere, men indsatsen forventes ikke at blive dyrere, da normeringen ved en indsats på Sommerfuglen vil være lavere, end den er i hjemmet. Til gengæld vil kvaliteten af tilbuddet stige.
Konklusion
Business casen indikerer, at der er et økonomisk potentiale ved at hjemtage børn i Sommerfuglens målgruppe og tilbyde § 32 støtteophold i kommunalt regi. Selvom der er visse usikkerheder i beregningsgrundlaget, vurderes der ikke at være en økonomisk risiko forbundet med hverken hjemtagning af børn visiteret af Service Loven § 84 eller udvidelse af Sommerfuglen til også at rumme § 32 støtteophold efter Barnets Lov (eftermiddag/aften samt døgn). Tværtimod kan der potentielt opnås en årlig besparelse på godt 2 millioner kroner, særligt ved at reducere behovet for eksterne døgnophold. Besparelsen skal dog vurderes i lyset af, at driftsomkostningerne også vil stige ved en udvidelse.
Ud over de mulige økonomiske fordele vil hjemtagning af børn samt støtteophold i eget regi give kommunen bedre indsigt i den pædagogiske praksis og styrke forsyningsforpligtelsen ved at forbedre mulighederne for at tilbyde § 32 støtteophold. Samtidig vil en udvidelse af Sommerfuglen kunne optimere nuværende tilbud, så de børn, der modtager afløsning i hjemmet, i stedet kan modtage et tilbud i Sommerfuglens rammer. På længere sigt kan indsatserne bidrage til at forebygge eller udsætte anbringelser, hvilket både kan være en økonomisk gevinst og en væsentlig fordel for børnenes trivsel. Dermed understøtter tiltaget kommunens forebyggelsesstrategi og en mere bæredygtig indsats for børn i målgruppen.
Beregningerne i business casen er lavet på baggrund af den viden, der er til projektet på nuværende tidspunkt. Hvis det besluttes, at projektet skal undersøges nærmere, kræver det en mere dybdegående behandling af data og beregninger.
Lovgrundlag og juridisk vurderingAflastningstilbud efter Service Loven § 84 samt støtteophold efter Barnets Lov § 32.
ØkonomiTabel 1: Samlet oversigt over potentielle besparelser pr. år (kr.)
Hjemtagning af børn | 197.225 |
§ 32 støtteophold døgn i eget regi | 1.965.600 |
§ 32 støtteophold eftermiddag/aften i eget regi | 166.400 |
Samlet | 2.329.225 |
Viden og Strategi, Økonomi oplyser,
- at det nuværende rammestyrede driftsbudget til Sommerfuglen udgør 6,864 mio. kr. i 2025.
- at der skal påregnes yderligere driftsudgifter til Sommerfuglen, blandt andet med henvisning til udvidelse af det fysiske areal
Ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at udvalget tager stilling til, om sagen skal indgå i budgetprocessen for 2025.
BilagBeslutningBørne- og Familieudvalget besluttede at lade sagen indgå i budgetprocessen.
Kopier link til punktet - Print
6: Revision af kommunens godkendelseskriterier for private daginstitutioner
Sagsnr: 22-012495
SagsfremstillingRingkøbing-Skjern Kommunes godkendelseskriterier for private daginstitutioner er godkendt i Byrådet den 15. januar 2019. Behovet for en revision af kriterierne skyldes først og fremmest, at der i de mellemliggende år er gennemført en del ændringer i dagtilbudsloven.
Privatinstitutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune
I Ringkøbing-Skjern Kommune er der i dag 10 private daginstitutioner. Knap hver femte barn i vuggestue eller børnehave i Ringkøbing-Skjern Kommune har plads i en privatinstitution. Privatinstitutionerne er typisk oprettet i tilknytning til en af kommunens friskoler. Forældre, som indskriver deres barn i en privatinstitution, modtager et tilskud fra kommunen, der svarer til kommunens gennemsnitlige udgift i kommunale og selvejende dagtilbud til børn i den samme aldersgruppe.
Ifølge dagtilbudsloven skal kommunen fastlægge nogle kriterier for godkendelse af privatinstitutioner. Gennem fastlæggelsen af disse kriterier har kommunen mulighed for at sikre, at privatinstitutioner lever op til relevante sikkerheds- og kvalitetsstandarder mv. Hertil kommer mulighederne for at fastlægge procedurer i forbindelse med ansøgningen og for det løbende samarbejde. Kommunen må ikke stille strengere krav til privatinstitutioner, end der stilles til kommunens egne tilbud.
Ansøgerne, som kan dokumentere, at de lever op til godkendelseskriterierne, har krav på godkendelse.
Forslag til revision af godkendelseskriterierne
Som bilag til dagsordenspunktet er vedlagt de gamle, gældende godkendelseskriterier og forslaget til nye reviderede kriterier. I dokumentet med forslag til nye kriterier er det tydeliggjort, hvilke krav der er lovbestemte mv., og hvilke bestemmelser der er fastlagt kommunalt.
For så vidt angår de lovbestemte krav mv. kan i særlig grad fremhæves, at privatinstitutioner nu skal efterleve de nationale bestemmelser vedrørende personalenormeringer. Som minimum skal der således være én pædagogisk personale pr. tre børn i alderssvarende daginstitutioner til 0-2-årige børn og én pædagogisk personale pr. seks børn i alderssvarende daginstitutioner til 3-årige børn indtil skolestart.
Der er også nogle ændringer for så vidt angår de kommunalt fastsatte bestemmelser.
Ifølge de gældende kriterier kan administrationen til ansøgere uden dokumenteret erfaring med institutionsdrift stille krav om depositum på 30.000 kr. i forbindelse med ansøgning om godkendelse samt en driftsgaranti, der svarer til driftstilskuddet for den første måned. Det anbefales, at denne bestemmelse udgår. Det vurderes, at risikoen for et økonomiske tab for kommunen er forholdsvis lav, og at krav om depositum og driftsgaranti som følge heraf ikke står i et rimeligt forhold til det administrative besvær for kommunen og udgifterne for ansøgerne.
Det præciseres, at privatinstitutioner selv har ansvaret for at indhente godkendelse af lokaler mv. fra alle relevante myndigheder - herunder byggetilladelse og ibrugtagningstilladelse fra bygningsmyndighederne - og selv skal afholde alle udgifter forbundet hermed.
Som noget nyt er der også medtaget overordnede kvalitets- og sikkerhedskrav til legeplads og udearealer.
Endelig kan det nævnes, at der nu er et krav om, at private leverandøre til nye privatinstitutioner skal benytte et særligt ansøgningsskema.
Dagtilbudsloven med tilhørende bekendtgørelser og vejledninger. Skærpede kommunale kriterier skal alene efterleves af privatinstitutioner godkendt efter den 1. juli 2018.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingDer henvises til sagsfremstillingen.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at forslaget til reviderede godkendelseskriterier godkendes.
Bilag- Revision af godkendelseskriterier for privatinstitutioner, april 2025, web-tilgængelig
- Godkendelseskriterier januar 2019, ikke-web-tilgængelig
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
7: Friskolen Højmark Børneverden søger om godkendelse af oprettelse af privatinstitution
Sagsnr: 25-006019
SagsfremstillingFriskolen Højmark Børneverden søger om godkendelse af oprettelse af en privatinstitution.
Byrådet har den 18. juni 2024 godkendt, at den kommunale børnehave Højmark Børnehus lukker pr. 30. juni 2025 på baggrund af faldende belægning i institutionen. Den politisk fastsatte minimumsnormering for børnehaver er 27 børn. Pr. 1. april 2025 er der indskrevet 22 børn i børnehaven.
Friskolen Højmark Børneverden har tidligt i 2024 tilkendegivet, at man gerne ville overtage børnehusets matrikel med henblik på at oprette en privat daginstitution. Børne- og Familieudvalget besluttede herefter på sit møde den 13. marts 2024, at administrationen skulle arbejde videre med at skabe mulighed for, at friskolen kan etablere en privatinstitution.
Friskolens bestyrelse har nu formelt fremsendt en ansøgning til Ringkøbing-Skjern Kommune om godkendelse af oprettelse af en privatinstitution.
Det er administrationens opfattelse, at friskolens ansøgning og de heri beskrevne vilkår for driften af privatinstitutionen lever op til lovgivningen og kommunens godkendelseskriterier. Det bemærkes dog, at der endnu ikke er indhentet tilladelse til midlertidigt brug af lokaler, og at administrationen endnu ikke har modtaget en forretningsorden for bestyrelsen for privatinstitutionen.
I ansøgningen oplyses det imidlertid, at friskolen har søgt om byggetilladelse/ibrugtagningstilladelse til både midlertidige lokaler og til et nybyggeri. Administrationen er desuden blevet informeret om, at en forretningsorden for bestyrelsen vil blive fremsendt.
Administrationen anbefaler derfor, at godkendelse af privatinstitutionen sker på betingelse af, at de nødvendige tilladelser indhentes fra bygningsmyndighederne, og at der fremsendes en forretningsorden for bestyrelsen.
Administrationen bemærker, at dagsordenen indeholder et andet punkt med et forslag til revision af kommunens godkendelseskriterier. Baggrunden for forslaget om revision af godkendelseskriterier er primært ændringer i dagtilbudsloven. Ansøgningen fra Friskolen Højmark Børneverden vil også kunne godkendes efter forslaget til reviderede godkendelseskriterier. Lovgrundlag og juridisk vurderingEfter § 20 i Dagtilbudsloven godkender kommunalbestyrelsen privatinstitutioner, som opfylder lovgivningen og kommunalbestyrelsens betingelser for godkendelse. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte og offentliggøre kriterier for godkendelse. Privatinstitutioner skal opfylde kriterierne for godkendelse senest seks måneder efter offentliggørelse heraf. Privatinstitutioner godkendt før den 1. juli 2018 er dog undtaget fra pligt til at efterleve ændrede kommunale godkendelseskriterier.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi bemærker, at drift- administrations- og bygningstilskud til den nyoprettede private institution finansieres indenfor den samlede budgetramme for dagtilbudsområdet.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at ansøgningen fra Friskolen Højmark Børneverden om oprettelse af en privatinstitution godkendes på betingelse af,
- at der indhentes de nødvendige tilladelser fra bygningsmyndighederne, og
- at der fremsendes en forretningsorden for bestyrelsen.
- Underskrevet - Ansøgning om oprettelse af privat daginstitution - ej webtilgængelig
- Vedtægter for Friskolen Højmark Børneverdens Vuggestue og Børnehave - ej webtilgængelig
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
8: Renoveringsprojekt i Troldhede Børnehus
Sagsnr: 25-007647
SagsfremstillingPå investeringsoversigten for 2025 er afsat et beløb på 3,1 mio. kr. til et renoveringsprojekt i Troldhede Børnehus. Administrationen indstiller, at beløbet frigives med henblik på, at arbejdet kan sættes i gang.
Dele af Troldhede Børnehus fremstår stærkt nedslidt. Det gælder i særlig grad vindfang og garderobe, hvor der også har været problemer med pladsmangel og tilbagevendende problemer med dårligt indeklima og fugt. Det har således været nødvendigt ad flere omgange at iværksætte forebyggende behandling for skimmelsvamp.
På anlægsbudgettet er afsat 3,1 mio. kr. til et projekt, som indebærer nedbrydning af de eksisterende vindfang til både børnehaven og vuggestuen, opførsel af nye og større vindfang/garderobe koblet på det eksisterende ventilationssystem, nye belægninger omkring bygningen samt overdækning fra vuggestuegruppen til krybberummet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingSe bemærkningerne under sagsfremstillingen.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 3,1 mio. kr. til projektet finansieret af det afsatte rådighedsbeløb.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
9: Budgetopfølgning pr. 31. marts 2025 for decentale enheder under Børne- og Familieudvalget
Sagsnr: 24-024914
SagsfremstillingAdministrationen fremsender budgetopfølgning pr. 31. marts 2025 for de decentrale aftaleenheder under Børne- og Familieudvalget.
Der udarbejdes budgetopfølgninger til politisk behandling tre gange årligt for de decentrale aftaleenheder. Det er pr. 31. marts, 31. juli og 31. oktober.
For Børne- og Familieudvalget gælder dette for skoler, skolefritidsordninger og dagtilbud under Dagtilbud og Undervisning samt for enhederne under Børn og Familie.
Budgetopfølgningerne er udarbejdet af de decentrale ledere med bistand fra Økonomikonsulenterne i Viden & Strategi. Budgetopfølgningerne er udarbejdet med udgangspunkt i de korrigerede budgetter for 2025, men eksklusiv overførsler fra 2024. Et mer- eller mindreforbrug er således udtryk for, om enheden bruger mere eller mindre af deres indeværende års budget.
Budgetopfølgningen for de decentrale enheder udviser et samlet mindreforbrug på 12,880 mio. kr
Hele 1.000 kr. - = mindreforbrug + = merforbrug | Forventet forbrug i 2025 pr. 31.3.2025 | Budgetramme 2025 eksklusiv overførsel | Afvigelse pr. 31.3.2025 |
Dagtilbud og Undervisning | 659.612 | 671.548 | -11.936 |
Folkeskoler og specialskoler | 392.565 | 396.852 | -4.287 |
Skolefritidsordinger | 48.342 | 49.561 | -1.219 |
UU-vejledning, STU-huset og Ungdomsskolen | 28.225 | 30.296 | -2.071 |
Dagtilbud | 176.243 | 180.602 | -4.359 |
Distrikter | 14.237 | 14.237 | 0 |
|
|
|
|
Børn og Familie | 100.632 | 101.576 | -944 |
|
|
|
|
Børne- og Familieudvalget i alt | 760.244 | 773.124 | -12.880 |
Lovgrundlag og juridisk vurdering
Ingen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi bemærker, at det samlede akkumulerede overskud i 2024 for de decentrale enheder under Børne- og Familieudvalget udgør 32,426 mio. kr. inklusiv ekstraordinær afskrivning af 4 enheders merforbrug.
Økonomi bemærker herudover, at det forholdsvis store forventede mindreforbrug på 12,9 mio. kr. er opgjort på et meget tidligt tidspunkt af året, og resultatet kan derfor sagtens nå at ændre sig. Men resultatet skal også ses i lyset af, at en del enheder kom ud af 2024 med underskud, heraf nogle med forholdsvis store underskud. Derfor skal nogle af enhedernes mindreforbrug også ses som afdrag på disse underskud.
De enkelte enheders forventede afvigelse i 2025 er vedlagt som bilag.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager budgetopfølgningen til efterretning.
Bilag- Forventet resultat 2025 - decentrale enheder - Dagtilbud og Undervisning - ej webtilgængelig
- Forventet resultat 2025 - decentrale enheder - Børn og Familie - ej webtilgængelig
Børne- og Familieudvalget tog budgetopfølgningen til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
10: Budgetopfølgning pr. 31. marts 2025 på Børne- og Familieudvalgets område
Sagsnr: 24-024914
SagsfremstillingBudgetopfølgningen pr. 31. marts 2025 på Børne- og Familieudvalgets område udviser et forventet mindreforbrug på 1,45 mio. kr., hvilket er det samme resultat som ved den forrige budgetopfølgning.
Det samlede mindreforbrug fordeler sig på:
- Dagtilbud og Undervisning - mindreforbrug på 4,0 mio. kr.
- Børn og Familie - merforbrug på 2,55 mio. kr.
Dagtilbud og Undervisning
Beløb
i hele 1.000 kr. | Korrigeret
| Forventet regnskab 2025 | Afvigelse | Afvigelse |
Dagtilbud og Undervisning - central | 221.896 | 217.896 | -4.000 | -4.000 |
Undervisning | ||||
Specialundervisning/støtte | 8.995 | 7.995 | -1.000 | -1.000 |
STU, FGU og KUI | 30.620 | 27.020 | -3.600 | -3.600 |
Fri- og efterskoler + 10. kl. UCRS | 95.570 | 95.570 | 0 | 0 |
Fælles udgifter/indtægter | 20.446 | 20.046 | -400 | -400 |
Dagtilbud | ||||
Dagtilbud/SFO - flere/færre børn | -49.179 | -49.179 | 0 | 0 |
Private tilbud - flere/færre børn | 49.069 | 49.069 | 0 | 0 |
Dagplejen | 37.010 | 37.010 | 0 | 0 |
Fælles udgifter/indtægter | 7.241 | 7.241 | 0 | 0 |
Undervisning/dagtilbud | ||||
Mellemkommunal - almen | 2.674 | 3.674 | 1.000 | 1.000 |
Befordring - special | 19.450 | 19.450 | 0 | 0 |
Dagtilbud og Undervisning - Decentrale enheder | 672.760 | 672.760 | 0 | 0 |
Dagtilbud og Undervisning i alt | 894.656 | 890.656 | -4.000 | -4.000 |
'*STU = Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, FGU - Forberedende GrundUddannelse, KUI - den Kommunale UngeIndsats.
Resultatet er det samme som ved forrige budgetopfølgning.
Børn og Familie
Beløb
i hele 1.000 kr. | Korrigeret | Forventet | Afvigelse | Afvigelse |
Børn og Familie - central | 133.864 | 136.414 | 2.550 | 2.550 |
Anbringelser | 103.680 | 106.080 | 2.400 | 2.400 |
Investeringsstrategi | -7.632 | -32 | 7.600 | 7.600 |
Central refusionsordning SDE | -9.429 | -14.429 | -5.000 | -5.000 |
Øvrige foranstaltninger | 4.768 | 4.768 | 0 | 0 |
Forebyggende foranstaltninger | 32.809 | 31.709 | -1.100 | -1.100 |
Sikrede institutioner | 3.663 | 3.663 | 0 | 0 |
Enkeltydelser/tabt arbejdsfortj. | 6.005 | 4.655 | -1.350 | -1.350 |
Børn og Familie - decentrale | 101.041 | 101.041 | 0 | 0 |
Børn og Familie - i alt | 234.905 | 237.455 | 2.550 | 2.550 |
Resultatet er det samme som ved forrige budgetopfølgning.
Investeringsstrategien.
Ved tidligere budgetopfølgninger er det oplyst, at arbejdet med de enkelte delelementer i investeringsstrategien er igangsat. Dette gør sig fortsat gældende. Dermed er den indarbejdede reduktion på 7,6 mio. kr. fortsat medtaget i budgetopfølgningen som et merforbrug. Der henvises i øvrigt til punktet på samme dagsorden omkring opfølgning af investeringsstrategien
Som det fremgår af nedenstående oversigt forventes det, at der pr. april måned 2025 vil være 128 anbringelser. Det er 4 mere end budgetlagt. Forventningen til antallet af anbringelser hele året er på nuværende tidspunkt opgjort til 127,1 helårsanbringelse. Derfor forventes anbringelsesbudgettet at udvise et merforbrug på 2,4 mio. kr.
Ingen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har følgende bemærkninger:
Budgetopfølgningen pr. 31. marts 2025 for det samlede Børne- og Familieudvalg ser således ud inklusiv de decentrale enheder.
Der henvises til budgetopfølgningen pr. 31. marts 2025 på de decentrale enheder, som er medtaget på samme dagsorden.
Resultatet af denne budgetopfølgning og overførslerne fra 2024 til 2025 medtages i nedenstående oversigt ved næste budgetopfølgning.
Beløb
i hele 1.000 kr. | Overførsler fra 2024 til 2025 | Korrigeret | Forventet | Afvigelse | Afvigelse |
Børne- og Familieudvalget | 0 | 1.129.561 | 1.128.111 | -1.450 | 0 |
Centrale | 0 | 355.760 | 354.310 | -1.450 | 0 |
Dagtilbud og Undervisning | 0 | 221.896 | 217.896 | -4.000 | 0 |
Børn og Familie | 0 | 133.864 | 136.414 | 2.550 | 0 |
Decentrale | 0 | 773.801 | 773.801 | 0 | 0 |
Dagtilbud og Undervisning | 0 | 672.760 | 672.760 | 0 | 0 |
Børn og Familie | 0 | 101.041 | 101.041 | 0 | 0 |
Effektvurdering
Ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager budgetopfølgningen til efterretning.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget tog budgetopfølgningen til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
11: Gensidig orientering
Sagsnr: 24-025729
Sagsfremstilling1.
Orientering om anlægsprojekter v/styregruppeformændene.
2.
Orientering om kommende sager til Børne- og Familieudvalget.
Ingen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget tog orienteringen til efterretning.
Der blev herudover orienteret om følgende:
- Møde i Folkeskolernes Samråd og Dialogforum for dagtilbuddene den 30. april 2025

6920 Videbæk