Referat: 19. marts 2025 kl. 13:00
Deltagere
- Carsten Bjerg
- Linda Nielsen
- Kristian Andersen
- Henrik Hammelsvang
- Niels Kristian Larsen
- Dan K. Jørgensen
- Marie Kamp From
Referat
- Dialog med Tarm Skole
- Godkendelse af dagsorden
- Borgerrådgiverens beretning for 2024
- Tidsplan og kommissorium vedrørende styrkelse af almenområdet
- Sammen om Skolen
- Budgetlægning 2026 og overslagsårene på Børne- og Familieudvalgets område
- Undersøgelse af mulighederne for at etablere STU-huset i nye rammer på Lønborgvej i Tarm
- Frigivelse af rådighedsbeløb vedrørende etape 1 på Hvide Sande Skole
- Opfølgning på målsætninger i Børne- og Familiepolitikken
- Møde med Folkeskolernes Samråd og Dialogforum for dagtilbuddene
- Regnskabsresultat 2024 samt driftsoverførsel fra 2024 til 2025
- Overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb fra 2024 til 2025 på Børne- og Familieudvalgets område
- Budgetopfølgning pr. 28. februar 2025 på Børne- og Familieudvalgets område
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Dialog med Tarm Skole
Sagsnr: 24-025729
SagsfremstillingKl. 13.00-13.30 - Dialog med Tarm Skole.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget havde dialog med Tarm Skole.
Fraværende- Linda Nielsen ()
- Dan K. Jørgensen ()
Kopier link til punktet - Print
2: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget godkendte dagsordenen.
Fraværende- Linda Nielsen ()
- Dan K. Jørgensen ()
Kopier link til punktet - Print
3: Borgerrådgiverens beretning for 2024
Sagsnr: 24-025308
SagsfremstillingBorgerrådgiverfunktionen er oprettet efter Kommunestyrelseslovens § 65e. Det betyder blandt andet, at borgerrådgiveren ansættes og afskediges direkte af Byrådet. Dermed fungerer borgerrådgiveren uafhængigt af ledelsen i den administrative organisation.
Borgerrådgiveren har fokus på at styrke dialogen og det gode samarbejde mellem borgerne og kommunens ansatte. Dette bl.a. ved at hjælpe med at bygge bro, når kommunikationen er gået skævt og samarbejdet er udfordret. En naturlig del af at være i dialog med borgerne, er at rådgive om muligheder, roller, rettigheder og pligter, samt tilbyde at være bisidder i samtaler, der kan være svære for borgerne.
Borgere, der ønsker at klage over behandlingen af deres sag eller betjeningen af dem, kan få en objektiv vurdering af deres forløb. Opgaven er samtidig at hjælpe kommunen til at højne borgernes retssikkerhed ved at omsætte erfaringerne i borgerrådgivningen, til læring i administrationen. Et andet lovbestemt formål med Borgerrådgiverfunktionen, er at føre tilsyn med kommunens administration. Tilsyn føres for at sikre, forvaltningen overholder de retssikkerhedsmæssige spilleregler og samtidig påpege eventuelle udfordringer.
Borgerrådgiveren udarbejder årligt en beretning om sit arbejde. Denne beretning har fokus på arbejdet som Borgerrådgiver i perioden fra 1. januar 2024 til 31. december 2024. Formålet med beretningen er, at give Byrådet, administrationen og offentligheden indblik i de henvendelser og klager, der har været til Borgerrådgiverfunktionen i det forløbne år.
Chefforum drøftede beretningen på møde den 27. februar 2025, herunder borgerrådgiverens to generelle anbefalinger:
Chefforum har haft dialog med borgerrådgiveren om anbefaling vedr. styrket vejledning og information. Det er aftalt med borgerrådgiveren som opfølgning herpå, at borgerrådgiveren går i dialog med de respektive områder for at klarlægge hvorledes der konkret kan ske en styrkelse af vejledningen og informationen af borgerne.
Chefforum har vedr. anbefaling omkring øget gennemsigtighed orienteret borgerrådgiveren om, at der pågår et arbejde med at give borgeren direkte adgang til oplysninger om egen sag. Det vil styrke gennemsigtigheden og mindske fagområdernes arbejde med aktindsigt i egen sag. Borgerrådgiveren er enig i, at denne mulighed vil styrke gennemsigtigheden i borgerens sag.
Beskæftigelsesområdet har gennemgået borgerrådgiverens årsrapport 2024 og kan i den forbindelse oplyse, at der opleves et godt samarbejde med borgerrådgiveren – både ved henvendelse om sparring fra personalet og i samarbejdet omkring borgere, som har ønsket at gøre brug af borgerrådgiveren.
Beskæftigelse arbejder til stadighed på at optimere vejledninger og procedurer, så det bliver lettere for borgerne at forholde sig til rettigheder og pligter. En del af dette arbejde foregår i samarbejde med borgerrådgiveren. Samtidig er der fokus på den gode kommunikation med borgerne, både ved kurser, intern læring men også med støtte fra borgerrådgiveren.
Børn og Familie bemærker følgende:
Familierådgivningen har en aftale med borgerrådgiveren d. 1. april mhp. at få præciseret, hvad problemstillingerne omhandler. Dette skal også ses i lyset af, at der i løbet 2024 var 2000 åbne sager, og der er 80 henvendelser til borgerrådgiveren.
Det undersøges internt om, der er et generelt problem i Familierådgivningen med kontaktbarhed eller der er forskel mellem de enkelte teams/medarbejdere.
Der arbejdes på at præcisere kommunikationen til borgerne, så det bliver klart, hvad der tilbydes dem og at det faktisk også er dette, de får (jf. brugerundersøgelsen fra Familiecentret).
Kommunestyrelseslovens § 65 e: ”Kommunalbestyrelsen kan i styrelsesvedtægten træffe bestemmelse om oprettelse af en borgerrådgiverfunktion, der ikke henhører under de stående udvalgs eller økonomiudvalgets umiddelbare forvaltning af kommunens anliggender. Lederen af borgerrådgiverfunktionen ansættes og afskediges af kommunalbestyrelsen. ”
[…] ”Stk. 4. Borgerrådgiverfunktionen kan kun varetage opgaver vedrørende rådgivning og vejledning af borgerne og vedrørende tilsyn med kommunens administration.”
Ingen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingOrientering til Børne- og Familieudvalget.
Børne- og Familieudvalget tog orienteringen til efterretning.
Fraværende- Dan K. Jørgensen ()
- Linda Nielsen ()
Kopier link til punktet - Print
4: Tidsplan og kommissorium vedrørende styrkelse af almenområdet
Sagsnr: 25-003251
SagsfremstillingBørne- og Familieudvalget afgav på sit møde den 19. februar 2025 signaler til indholdet af et kommissorium for styrkelse af det almene børne- og ungeområde. Administrationen har på baggrund af disse signaler udarbejdet et forslag til et kommissorium.
Forslaget til kommissorium tager afsæt i Byrådets inklusionsstrategi og en erklæring, som blev vedtaget på Kommunernes Landsforenings Børne- og Unge topmøde i 2025. Formålet er således, at alle børn og unge kan udvikle sig fagligt, socialt og personligt og trives i stærke fællesskaber i dagtilbud, folkeskole og fritidstilbud.
Ifølge forslaget til kommissoriet skal der i 2025 igangsættes et arbejde, som omfatter:
- Udvikling af et forpligtende samarbejde mellem alle parter, som har del i børnenes trivsel og læring, bl.a. gennem etablering af en lokal organisering af Sammen om Skolen som ramme for dialogen.
- Udarbejdelse af forslag til budgetreguleringer med henblik på at indføre eller udbrede evidensbaserede indsatser i almenområdet – herunder co-teaching og praksisnær kompetenceudvikling,
- Afdækning af relevante tiltag til styrkelse af det almene område med tilhørende procesplaner. Det handler bl.a. om inddragelse af børn og forældre, styrkelse af det tværfaglige samarbejde, didaktisk og pædagogisk udvikling, fremme af ledelsesmæssige kompetencer samt udbredelse og forankring af Det Fælles Børne- og Ungesyn, hvorefter alle børn mødes med positive forventninger.
Ingen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi bemærker, at der er afsat 1,0 mio. kr. i 2025 på Børne- og Familieudvalgets budget til afdækning af muligheder for styrkelse af almenområdet under Børne- og Familieudvalget.
EffektvurderingDer henvises til sagsfremstillingen.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager stilling til, om det udarbejdede forslag til kommissorium kan godkendes.
BilagBeslutningBørne- og Familieudvalget godkendte kommissoriet med enkelte tilføjelser/præciseringer.
- Dan K. Jørgensen ()
- Linda Nielsen ()
Kopier link til punktet - Print
5: Sammen om Skolen
Sagsnr: 25-004566
SagsfremstillingPå seneste møde i Børne- og Familieudvalget blev det besluttet, at Børne- og Familieudvalget ønsker at oprette Sammen om Skolen i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Administrationen i Dagtilbud og Undervisning har udarbejdet et udkast til Sammen om Skolen. Administrationen ønsker Børne- og Familieudvalgets respons på udkastet. Administrationen vil efterfølgende rette udkastet til, så det bliver i overensstemmelse med Børne- og Familieudvalgets respons.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen i Dagtilbud og Undervisning indstiller, at Børne- og Familieudvalget godkender Sammen om Skolen.
BilagBeslutningBørne- og Familieudvalget godkendte "Sammen om Skolen" med den tilføjelse, at forretningsudvalget udvides med en af de 2 lærerrepræsentanter, der er udpeget til mødeforaet. DLF forestår denne udpegning.
Fraværende- Linda Nielsen ()
- Dan K. Jørgensen ()
Kopier link til punktet - Print
6: Budgetlægning 2026 og overslagsårene på Børne- og Familieudvalgets område
Sagsnr: 24-025334
SagsfremstillingPå Børne- og Familieudvalgets møde den 19. februar 2025 tog Udvalget Økonomiudvalgets budgetlægningsprocedure for perioden 2026 - 2029 til efterretning. Herudover afgav Udvalget signaler til det videre arbejde med budgetlægningen.
Ud fra den fastsatte tidsplan holder Børne- og Familieudvalget møde 31. marts 2025 med FagMED Dagtilbud og Undervisning og FagMED Børn og Familie. Forslag/signaler herfra vil blive forelagt på Udvalgets næste møde den 9. april 2025.
Administrationen har foreløbig følgende forslag til nye drifts- og anlægsønsker:
Driftsønsker:
Dagtilbud og Undervisning
- Bedre ledelsesvilkår for dagtilbudslederne.
Børn og Familie
- Sundhedsplejen - ny bekendtgørelse.
På Børne- og Familieudvalgets møde i april måned medtages et dagsordenspunkt, hvor konsekvenserne af den nye bekendtgørelse foldes ud, og det fremtidige serviceniveau fremlægges. - Tandplejeudbud. Forventede merudgifter på 2 - 2,5 mio. kr.
Anlægsønsker:
Dagtilbud og Undervisning
- Ungdomsskolen - fase 2.
Børn og Familie
- Ombygning/renovering af Kloster plejehjem til Sommerfuglen
Det fremgår af budgetproceduren, at det enkelte fagudvalg i løbet af foråret bør drøfte alle Udvalgets forslag, og ikke kun nye forslag. Udvalget kan fremkomme med ønsker til omprioritering af eksisterende budgetlagte anlægsprojekter, og efter behov nye anlægsprojekter, idet der henstilles til, at omfanget af nye forslag begrænses mest muligt.
Børne- og Familieudvalgets anlægsbudget inklusiv overførsel er vedlagt som bilag.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi bemærker, at det af Byrådets budgetprocedure fremgår:
- at ethvert forslag til nye tiltag/aktivitetsændringer skal modsvares af et kompenserende finansieringsforslag
- at driftsforslagene skal prioriteres ud fra beskrivelsen i budgetproceduren.
Ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget drøfter sagen og afgiver signaler til det videre arbejde.
BilagBeslutningBørne- og Familieudvalget drøftede sagen og afgav signaler til det videre arbejde.
Fraværende- Linda Nielsen ()
- Dan K. Jørgensen ()
Kopier link til punktet - Print
7: Undersøgelse af mulighederne for at etablere STU-huset i nye rammer på Lønborgvej i Tarm
Sagsnr: 22-027389
SagsfremstillingBørne- og Familieudvalget besluttede på sit møde den 22. januar 2025, at mulighederne for at etablere STU-huset i nye lokaler på Lønborgvej i samme bygningskompleks som Skjernåskolen skulle undersøges nærmere. Ejendomscentret har nu udarbejdet et oplæg med 3 forskellige analysemodeller.
I de tre analysemodeller placeres afsnittet til STU-huset forskellige steder i bygningskomplekset men i alle tilfælde med egen indgang og parkeringsplads. Der er oprindeligt reserveret 69 mio. kr. til ombygning af Lønborgskolen ud af de i alt 156 mio. kr., som Byrådet har aftalt at anvende på skoleprojekterne i Skjern og Tarm. De forventede meromkostninger ved at etablere STU-huset på Lønborgvej udgør henholdsvis 4,4 mio. kr., 5,8 mio. kr. og 12,9 mio. kr. for model 1, 2 og 3.
Oplægget er vedlagt som bilag til punktet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.
EffektvurderingDer henvises til sagsfremstillingen.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget drøfter oplægget fra Ejendomscentret og tager stilling til, om en af de beskrevne modeller skal danne grundlag for den videre planlægning og for udarbejdelse af et anlægsforslag til budgetlægningen.
BilagBeslutningBørne- og Familieudvalget drøftede sagen, og et flertal besluttede, at de beskrevne modeller ikke skal danne grundlag for den videre planlægning.
Marie Kamp og Henrik Hammelsvang ønske at arbejde videre med model 2 eller 3. Henrik Hammelsvang begærede sagen i byrådet.
Fraværende- Dan K. Jørgensen ()
- Linda Nielsen ()
Kopier link til punktet - Print
8: Frigivelse af rådighedsbeløb vedrørende etape 1 på Hvide Sande Skole
Sagsnr: 15-035943
SagsfremstillingBørne- og Familieudvalget godkendte på sit møde den 19. juni 2024 et programoplæg for etape 1 af anlægsprojektet vedrørende sammenlægning af Hvide Sande Skoles afdelinger. Der søges nu om frigivelse af 4 mio. kr. ud af det samlede rådighedsbeløb på 14,089 mio. kr., der er afsat til etape 1.
Til samling af afdelingerne på Hvide Sande Skole og til renovering af faglokaler mv. er afsat et samlet rådighedsbeløb på 28,089 mio. kr. - heraf dog 14,6 mio. kr. i 2028 til etape 2.
I 1. etape er der fokus på at sikre, at de nødvendige faciliteter på Afdeling Skolevej er på plads, når eleverne fra Afdeling Fjordskolen overflyttes – herunder ikke mindst en velfungerende SFO-afdeling med tilhørende udearealer + nogle mindre arbejder på skolen. Det gælder f.eks. arbejder vedrørende personaletoiletter, gangarealer, lærerforberedelse, en åbning mellem musiklokalet og gymnastiklokalet samt renovering i stueetagen i området ved 9. kl., ankomstareal og mødelokaler.
I 2. etape vil anlægsmidlerne primært blive anvendt til en gennemgribende renovering af faglokaler mv.
De midler, som nu søges frigivet, vil blive anvendt til diverse mindre arbejder rundt omkring på skolen. Arbejdet forventes udbudt i fagentreprise, og Ejendomscentret vil selv stå for planlægning og projektering. Arbejdet med etableringen af SFO-afsnittet igangsættes senere i år, hvorfor frigivelse af midler afventer detaljering af anlægsoverslaget.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. til arbejderne på Hvide Sande Skole finansieret af det afsatte rådighedsbeløb til projektet.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Dan K. Jørgensen ()
- Linda Nielsen ()
Kopier link til punktet - Print
9: Opfølgning på målsætninger i Børne- og Familiepolitikken
Sagsnr: 25-001713
SagsfremstillingBørne- og Familieudvalget orienteres om administrationens opfølgning på Børne- og Familiepolitikken 2023 - 2026.
Byrådets vision er Naturens Rige. I Plan- og Udviklingsstrategien har byrådet konkretiseret visionen og sat fokus på tre temaer – frihed, fællesskab og bæredygtighed. Visionen omsættes i konkrete politiske mål og politiske handlingsplaner, herunder Børne- og Familiepolitikken.
Administrationen har løbende fulgt op på de politiske målsætninger for Børne- og Familiepolitikken. I sagsfremstillingen orienteres kort om de store tværgående projekter i Børn og Familie samt Dagtilbud og Undervisning. I vedhæftede bilag gives en beskrivelse af, hvordan hhv. Børn og Familie og Dagtilbud og Undervisning har arbejdet med de fem målsætninger i politikken.
Børne- og Familiepolitikken, som blev godkendt i Byrådet den 21. marts 2023, har fokus på dannelse, læring, trivsel, fællesskaber, helhed, gode overgange og bæredygtighed Den afspejler desuden centrale målsætninger i Barnets Lov, Dagtilbudsloven og Folkeskoleloven.
Tværgående indsatser og initiativer
Målsætningerne i Børne- og Familiepolitikken er fælles for afdelingerne Børn og Familie samt Dagtilbud og Undervisning. Selvom hver afdeling har sit eget fokusområde og forskellige faglige opgaver, er der et tæt og værdiskabende samarbejde på tværs af ledelse og medarbejdere i hverdagen.
Der arbejdes aktivt for at skabe trygge og udviklende miljøer for alle børn – med særligt fokus på tidlig indsats og stærke fællesskaber. Når et barn/en ung har brug for ekstra støtte, aktiveres et tværgående netværk af fagpersoner fra begge afdelinger, der i fællesskab laver en helhedsorienteret indsats og finder de bedste løsninger.
De seneste år har administrationen haft et øget fokus på almenområdet og arbejder målrettet på at styrke de tværfaglige samarbejdsrum i de forebyggende og sundhedsfremmende indsatser. Målet er at fremmer trivsel, læring og sund udvikling for alle børn og unge.
Ud over den daglige koordinering arbejder de to afdelinger aktivt sammen om nye udviklende og forebyggende initiativer. Dette samarbejde forankres primært i Fællesledergruppen, hvor ledelsen fra Børn og Familie samt Dagtilbud og Undervisning mødes. Formålet med møderne er at sikre en tæt koordinering, styrke den faglige retning og udvikle indsatser, der understøtter børns trivsel og læring.
I 2023/2024 er der således blandt andet taget initiativ til følgende:
Fælles indsatser for at begrænse bekymrende skolefravær
Der er udarbejdet en strategi med henblik på, at der kan handles tidligt, forebyggende og helhedsorienteret for at hjælpe børn og unge med begyndende fravær tilbage til en stabil skolegang. Strategien indeholder blandt andet retningslinjer for fraværsregistrering og kriterier for, hvornår der skal reageres.
Introduktion af Barnets Lov via et rådgivningsforløb med Social- og Boligstyrelsen
I hele 2024 har afdelingerne arbejdet på en ny samarbejdsaftale mellem Børn og Familie og Dagtilbud og Undervisning. Derudover har der været fokus på at skabe mere børne- og ungevenlige møder, hvilket bl.a. har affødt, at der er ved at blive etablereret børne- og ungevenlige mødelokaler på Dyrvigsvej. Dertil har en gruppe medarbejdere og ledere arbejdet på at styrke netværksmøderne mellem Børn og Familie og Dagtilbud og Undervisning.
Indgået partnerskabsaftale med DGI
Ringkøbing-Skjern Kommune har indgået et samarbejde med DGI for at styrke borgernes fysiske og mentale trivsel via bevægelse og stærke fællesskaber. Her er bl.a. igangsat initiativet 'Alle børn i forening', som er et tværgående projekt flere fagområder samarbejder om.
Samarbejde om unge uden uddannelse eller job, STU
Repræsentanter for Børn og Familie og Dagtilbud og Undervisning har deltaget i det tværkommunale arbejde med at styrke indsatsen over for udsatte unge – herunder omkring etableringen af et ungecenter og et styrket samarbejde med eksterne aktører, herunder udbydere af Særligt tilrettelagt Ungdomsuddannelse.
Fokusområder og indsatser særligt for hhv. Børn og Familie og Dagtilbud og Undervisning kan tilgås i bilagsmaterialet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager orienteringen til efterretning.
Bilag- Dagtilbud og Undervisnings opfølgning på Børne- og familiepolitikken 2023 - 2026 - webtilgængelig
- Børn og Families opfølgning på de politiske målsætninger i Børne- og Familiepolitikken 2023-2026 - webtilgængelig
Børne- og Familieuvalget tog orienteringen til efterretning.
Fraværende- Linda Nielsen ()
- Dan K. Jørgensen ()
Kopier link til punktet - Print
10: Møde med Folkeskolernes Samråd og Dialogforum for dagtilbuddene
Sagsnr: 25-003035
SagsfremstillingFolkeskolernes Samråd og Dialogforum for dagtilbuddene i Ringkøbing-Skjern Kommune afholder mindst to årlige møder med en varighed på ca. 2 timer. Møderne afholdes som udgangspunkt samme dag.
Datoerne for møderne i 2025 er fastsat til:
- onsdag den 30. april 2025
- tirsdag den 21. oktober 2025
Møderne starter kl. 17.00 og slutter senest kl. 21.30. Varigheden af det enkelte møde afhænger af antallet af punkter på dagsordenen.
Møderne holdes på en måde, hvor der er mulighed for at afholde dem enten helt eller delvist fælles. Denne mødestruktur forventes at styrke helhedsperspektivet i dialogerne.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget beslutter, hvilke overordnede punkter der skal på dagsordenen til møderne i foråret.
Bilag- Forslag - Dagsorden til Dialogforum for dagtilbudsområdet - webtilgængelig
- Forslag - Dagsorden til møde i Folkeskolernes Samråd - webtilgængelig
Børne- og Familieudvalget drøftede sagen og godkendte de to vedlagte dagsordener.
- Dan K. Jørgensen ()
- Linda Nielsen ()
Kopier link til punktet - Print
11: Regnskabsresultat 2024 samt driftsoverførsel fra 2024 til 2025
Sagsnr: 25-003222
SagsfremstillingRegnskabsresultat 2024
På udvalgsmødet i december 2024 var det forventede resultatet på centrale konti et mindreforbrug på i alt 3,3 mio.kr. Det endelige regnskabsresultat blev et mindreforbrug på 4,5 mio. kr. jf. nedenfor.
På områder med overførselsadgang var det forventede resultatet pr. 31. oktober 2024 et mindreforbrug på i alt 1,3 mio. kr. Det endelige regnskabsresultat blev et mindreforbrug på 1,8 mio. kr. også jf. nedenfor.
Beløb
i hele 1.000 kr. | Overførsler fra 2023 til 2024 | Korrigeret | Regnskab 2024 | Afvigelse | Afvigelse |
Børne- og Familieudvalget | 27.469 | 1.099.358 | 1.093.099 | -6.259 | -4.624 |
Centrale | 0 | 338.498 | 333.996 | -4.502 | -3.300 |
Dagtilbud og Undervisning | 0 | 206.408 | 203.799 | -2.609 | -3.300 |
Børn og Familie | 0 | 132.090 | 130.197 | -1.893 | 0 |
Decentrale | 27.469 | 760.860 | 759.103 | -1.757 | -1.324 |
Dagtilbud og Undervisning | 24.899 | 665.975 | 666.129 | 154 | -326 |
Børn og Familie | 2.570 | 94.885 | 92.974 | -1.911 | -998 |
De væsentligste forklaringer på forskellen er følgende:
Centrale områder:
Dagtilbud og Undervisning - merforbrug på 0,691 mio. kr. i forhold til forrige budgetopfølgning
- Ved Byrådets behandling den 10. december 2024, pkt. 3 af budgetopfølgningen den 31. oktober 2024 blev det besluttet, at Børne- og Familieudvalgets budget skulle være medfinansierende med 2,7 mio. kr. til dækning af merforbrug på andre udvalgsområder.
- På dagtilbudsområdet blev de samlede centrale udgifter 1,8 mio. kr. mindre end tidligere forventet. Det skyldes primært en mindre årsafregning til enhederne.
Børn og Familie - mindreforbrug på 1,893 mio. kr. i forhold til forrige budgetopfølgning
- Merudgifter på 1,9 mio. kr. til foranstaltningsområdet, som følge af dyrere anbringelser og flere foranstaltninger på det forebyggende område.
- Merindtægter på 3,8 mio. kr. fra den centrale refusionsordning "Særlig dyre enkeltsager". Stigningen i indtægterne har en nær sammenhæng med merudgifterne til foranstaltningsområdet.
Decentrale områder:
Administrationen har opgjort enhedernes akkumulerede over- og underskud for 2024.
Hele 1.000 kr. | Korrigeret budget 2024 ekskl. overførsel | Regnskabs-forbrug 2024 | Resultat 2024 - = merforbrug | Overførsel fra 2023 til 2024 | Overførsel fra 2024 til 2025 |
Undervisning - decentral | 466.407 | 465.401 | 1.006 | 13.033 | 14.039 |
Dagtilbud - decentral | 183.727 | 184.734 | -1.102 | 5.810 | 4.708 |
Dagtilbud og Undervisning - distrikter | 8.679 | 7.993 | 686 | 2.782 | 3.468 |
Dagtilbud og Undervisning - central | 7.168 | 7.912 | -744 | 3.274 | 2.530 |
Børn og Familie - decentral | 94.885 | 92.974 | 1.911 | 2.570 | 4.481 |
I alt | 760.866 | 759.014 | 1.757 | 27.469 | 29.226 |
De enkelte enheders overførselsbeløb fremgår af vedlagte bilag.
Historisk har det samlede overførselsbeløb i de sidste 5 år bevæget sig med følgende:
Overførsel til | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Mio. kr. | 46,7 | 47,5 | 35,5 | 27,5 | 29,2 |
Overførselsadgangen for enhederne sker jævnfør notat om "Økonomistyring, bevillingsregler, Ringkøbing-Skjern Kommune" godkendt af Økonomiudvalget.
ØkonomiFor enheder med et overført underskud på 2% eller derover, eller hvis underskuddet er mindre end 2%, men mere end 300.000 kr., indhenter administrationen årsagsforklaring samt handleplan for nedbringelse af overført underskud hos lederen. Det gælder dog ikke hos de enheder, der har indgået en afdragsordning hos den pågældende fagchef. På nuværende tidspunkt er der lavet afdragsordning med:
- Børnehaven Gl. Kongevej
- Lem St. Skole
- Stauning Skole
- Vorgod-Barde Skole
Overenskomstmidler fra OK21 forhandlingen
Administrationen har konstateret, at der ikke er blevet tildelt fagområderne midler fra Rekrutteringspuljen vedrørende OK21 i regnskab 2022 og 2023. Rekrutteringspuljen skulle prioriteres til SOSU-området, men er tilgået kassen i de to år. Det vedrører primært Social- og Sundhedsudvalget men også et mindre beløb vedrørende Sundhedsplejen hos Børn og Familie.
Midlerne i 2024 og 2025 er udplaceret til fagområderne og indgår i regnskabsresultatet for 2024. Midlerne for 2022 og 2023 kan via nærværende overførselssag modregnes i overførslerne, svarende til at de tilføres fagområderne finansieret af kassen.
Ekstraordinære afdrag på overført merforbrug for særligt udfordrede enheder
I forlængelse af tilsvarende sag om overførsel af over- og underskud på Social- og Sundhedsudvalget, gør Økonomi opmærksom på, at der i Social- og Sundhedsudvalget drøftes, om der ekstraordinært skal foretages en nedskrivning af gælden på enheder, som er helt særligt berørt af merudgifter.
Børne- og Familieudvalget kunne ligeledes drøfte om der ekstraordinært skal foretages en nedskrivning af gælden på enkelte enheder. Der tænkes her på tre skoler og et dagtilbud, som har haft ekstraordinære udgifter som følge af lederskift.
Enhed | Merudgift |
Gl. Kongevej Børnehave | 0,4 mio. kr. |
Skjernåskolen | 1,0 mio. kr. |
Stauning skole | 0,9 mio. kr. |
Ådum skole | 0,9 mio. kr. |
I alt | 3,2 mio. kr. |
Økonomi understreger, at det er en helt ekstraordinær situation. Ringkøbing-Skjern Kommunes princip om fri adgang til overførsel sikrer den bedste styring lokalt. Gældseftergivelse er grundlæggende i strid hermed, og bør derfor kun ske helt ekstraordinært. Der er således ikke ændret princip i forhold til, at enheder altid selv skal indhente eventuelt merforbrug via mindreforbrug fremadrettet.
Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget drøfter om,
- overførslen helt ekstraordinært skal godskrives med 3,2 mio. kr. jf. sagsfremstillingen, hvorefter overførslen vil udgøre 32,426 mio. kr.
Administrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om,
- at der på Børne- og Familieudvalgets område overføres enten 29,226 mio. kr. fra 2024 til 2025 eller 32,426 mio. kr. (beløbet godskrives ekstraordinært jf. dot 1)
- at der meddeles en tillægsbevilling på 84.000 kr. til Sundhedsplejen vedrørende overenskomstmidler for årene 2022 og 2023 fra OK-21. Beløbet finansieres af kassen.
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt med en samlet overførsel på 32,426 mio. kr.
Fraværende- Dan K. Jørgensen ()
- Linda Nielsen ()
Kopier link til punktet - Print
12: Overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb fra 2024 til 2025 på Børne- og Familieudvalgets område
Sagsnr: 25-003900
SagsfremstillingVed den tekniske regnskabsafslutning for 2024 skal fagudvalgene søge om overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb på de anlægsprojekter, der med udgangen af året ikke er afsluttet, eller ikke er igangsat endnu. Ansøgningen om overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb skal godkendes af Byrådet.
Administrationen har udarbejdet en detaljeret oversigt over de ikke-afsluttede anlægsprojekter. Det fremgår heraf, at der søges om overførsel af et samlet beløb på 69,518 mio. kr. Til sammenligning var overførslen fra 2023 til 2024 på 47,848 mio. kr.
De største overførsler er vedrørende følgende anlægsprojekter:
- 26,8 mio. kr. vedr. nybygning af dagtilbud i Kloster og Videbæk. De to projekter er på vej i udbud.
- 15,6 mio. kr. vedr. etablering af lokaler til Ungdomsskolen i Skjern.
- 7,2 mio. kr. vedr. inventar til ny tandlægeklinik. Projektet forventes afsluttet i 2025.
- 5,6 mio. kr. vedr. samling af Hvide Sande Skole. Projektet forventes igangsat i 2025.
- 5,0 mio. kr. vedr. udvidelse af Ådum Børneunivers. Projektet er ikke opstartet endnu.
De enkelte overførselsbeløb fremgår af vedlagte bilag.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at sagen oversendes til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at der bevilges 69,518 mio. kr. i 2025 til færdiggørelse af anlægsprojekter, jævnfør vedlagte bilag.
BilagBeslutningBørne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Dan K. Jørgensen ()
- Linda Nielsen ()
Kopier link til punktet - Print
13: Budgetopfølgning pr. 28. februar 2025 på Børne- og Familieudvalgets område
Sagsnr: 24-024914
SagsfremstillingBudgetopfølgningen pr. 28. februar 2025 på Børne- og Familieudvalgets område udviser et forventet mindreforbrug på 1,45 mio. kr., hvilket er et mindreforbrug på 0,75 mio. kr. i forhold til forrige budgetopfølgning.
Det samlede mindreforbrug fordeler sig på:
- Dagtilbud og Undervisning - mindreforbrug på 4,0 mio. kr.
- Børn og Familie - merforbrug på 2,55 mio. kr.
Dagtilbud og Undervisning
Beløb
i hele 1.000 kr. | Korrigeret | Forventet regnskab 2025 | Afvigelse | Afvigelse |
Dagtilbud og Undervisning - central | 221.896 | 217.896 | -4.000 | -4.000 |
Undervisning | ||||
Specialundervisning/støtte | 8.995 | 7.995 | -1.000 | -1.000 |
STU, FGU og KUI | 30.620 | 27.020 | -3.600 | -3.600 |
Fri- og efterskoler + 10. kl. UCRS | 95.570 | 95.570 | 0 | 0 |
Fælles udgifter/indtægter | 20.446 | 20.046 | -400 | -400 |
Dagtilbud | ||||
Dagtilbud/SFO - flere/færre børn | -49.179 | -49.179 | 0 | 0 |
Private tilbud - flere/færre børn | 49.069 | 49.069 | 0 | 0 |
Dagplejen | 37.010 | 37.010 | 0 | 0 |
Fælles udgifter/indtægter | 7.241 | 7.241 | 0 | 0 |
Undervisning/dagtilbud | ||||
Mellemkommunal - almen | 2.674 | 3.674 | 1.000 | 1.000 |
Befordring - special | 19.450 | 19.450 | 0 | 0 |
Dagtilbud og Undervisning - Decentrale enheder | 672.760 | 672.760 | 0 | 0 |
Dagtilbud og Undervisning i alt | 894.656 | 890.656 | -4.000 | -4.000 |
'*STU = Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, FGU - Forberedende GrundUddannelse, KUI - den Kommunale UngeIndsats.
Resultatet er det samme som ved forrige budgetopfølgning.
Børn og Familie
Beløb
i hele 1.000 kr. | Korrigeret | Forventet | Afvigelse | Afvigelse |
Børn og Familie - central | 133.864 | 136.414 | 2.550 | 3.300 |
Anbringelser | 103.680 | 106.080 | 2.400 | -1.550 |
Investeringsstrategi | -7.632 | -32 | 7.600 | 7.600 |
Central refusionsordning SDE | -9.429 | -14.429 | -5.000 | 0 |
Øvrige foranstaltninger | 4.768 | 4.768 | 0 | 0 |
Forebyggende foranstaltninger | 32.809 | 31.709 | -1.100 | -1.400 |
Sikrede institutioner | 3.663 | 3.663 | 0 | 0 |
Enkeltydelser/tabt arbejdsfortjeneste | 6.005 | 4.655 | -1.350 | -1.350 |
Samlet resultat | 133.864 | 136.414 | 2.550 | 3.300 |
Børn og Familie – Decentrale enheder | 101.041 | 101.041 | 0 | 0 |
I alt | 234.905 | 237.455 | 2.550 | 3.300 |
Resultatet er et mindreforbrug på 0,75 mio. kr. i forhold til forrige budgetopfølgning, og skyldes følgende:
- Mindreforbrug på 5,0 mio. kr. i forbindelse med at forventningen til refusionen fra den centrale refusionsordning SDE er ændret. Den store ændring skyldes dels, at der på nuværende tidspunkt er enkelte meget dyre anbringelser som udløser mere refusion end tidligere, og dels erfaringer fra det netop afsluttede regnskabsår, hvor den samlede refusion for året var en del højere end forudsat gennem de månedlige budgetopfølgninger.
- Merforbrug på knap 4 mio. kr. på anbringelser jævnfør 1. punkt.
- Merforbrug på 0,3 mio. kr. til forebyggende foranstaltninger.
Ved tidligere budgetopfølgninger er det oplyst, at arbejdet med de enkelte delelementer i investeringsstrategien er igangsat, men virkningen af tiltagene tager længere tid end forventet. Dog viser det sig, at arbejdet med at planlægge strategiforløbet giver en øget og ny tværorganisatorisk fokus på mulighederne på området, og at konsekvenserne heraf indgår i den ordinære opfølgning på området. Dette gør sig fortsat gældende. Dermed er den indarbejdede reduktion på 7,6 mio. kr. fortsat medtaget i budgetopfølgningen som et merforbrug.
Som det fremgår af nedenstående oversigt forventes det, at der pr. marts måned 2025 vil være 128 anbringelser. Det er 3 mere end budgetlagt. Forventningen til antallet af anbringelser hele året er på nuværende tidspunkt opgjort til 126,6 helårsanbringelse. Derfor forventes anbringelsesbudgettet at udvise et merforbrug på 2,4 mio. kr.
Ingen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har følgende bemærkninger:
Budgetopfølgningen pr. 28. februar 2025 for det samlede Børne- og Familieudvalg ser således ud inklusiv de decentrale enheder:
Beløb
i hele 1.000 kr. | Overførsler fra 2024 til 2025 | Korrigeret | Forventet | Afvigelse | Afvigelse |
Børne- og Familieudvalget | 0 | 1.129.561 | 1.128.111 | -1.450 | -0,700 |
Centrale | 0 | 355.760 | 354.310 | -1.450 | -0,700 |
Dagtilbud og Undervisning | 0 | 221.896 | 217.896 | -4.000 | -4.000 |
Børn og Familie | 0 | 133.864 | 136.414 | 2.550 | 3.300 |
Decentrale | 0 | 773.801 | 773.801 | 0 | 0 |
Dagtilbud og Undervisning | 0 | 672.760 | 672.760 | 0 | 0 |
Børn og Familie | 0 | 101.041 | 101.041 | 0 | 0 |
Ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager budgetopfølgningen til efterretning.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget tog budgetopfølgningen til efterretning.
Fraværende- Dan K. Jørgensen ()
- Linda Nielsen ()
Kopier link til punktet - Print
14: Gensidig orientering
Sagsnr: 24-025729
Sagsfremstilling1.
Orientering om anlægsprojekter v/styregruppeformændene.
2.
Opfølgning på Børn og UngeTopmødet 2025
3.
Orientering om kommende sager til Børne- og Familieudvalget.
Ingen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget tog orienteringen til efterretning.
Der blev herudover orienteret om følgende:
- Henvendelse fra DGI
- Temamøde i byrådet den 15. maj 2025
- Linda Nielsen ()
- Dan K. Jørgensen ()
Kopier link til punktet - Print
15: Underskriftsside
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
Fraværende- Dan K. Jørgensen ()
- Linda Nielsen ()

6920 Videbæk