Referat: 14. december 2022 kl. 13:00
Deltagere
- Linda Nielsen
- Kristian Andersen
- Marie Kamp From
- Niels Kristian Larsen
- Dan K. Jørgensen
- Henrik Hammelsvang
- Carsten Bjerg
Referat
- Godkendelse af dagsorden
- PPR tættere på praksis
- Frigivelse af rådighedsbeløb til ekstern rådgiverbistand mv. til daginstitutionsprojektet i Kloster
- Anlægsbevilling til renoveringsprojekt på Tarm Skole, afdeling Vardevej
- Midlertidig løsning på Tarm Skole med henblik på samling af eleverne på Vardevej
- Ansøgning om fravigelse af prøvebekendtgørelsen
- Mindre anlægssager 2022 - Børne- og Familieudvalget
- Budgetopfølgning for 2023 på Børne- og Familieudvalgets område
- Budgetopfølgning pr. november måned 2022 på Børne- og Familieudvalgets område
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget godkendte dagsordenen.
Kopier link til punktet - Print
2: PPR tættere på praksis
Sagsnr: 22-026568
SagsfremstillingBaggrunden for projekt Nye veje, der blev igangsat 1. januar 2021, var primært en stigning i antallet af elever på specialskoler og specialcentre. Heraf var der bl.a. et ønske om at udvikle samarbejdet mellem skoler/dagtilbud og Børn og Familie med henblik på at flere børn velinkluderes i almene dag- og skoletilbud.
I forbindelse med projektet blev der udviklet en ny rammebeskrivelse for samarbejdet mellem dagtilbud/skole og Børn og Familie, hvor der fokuseres på at understøtte og styrke de lærende, udviklende og sociale fællesskaber, som børn og unge er en del af i dagtilbud og skoler. Som det fremgår af flowdiagrammet (bilag 1), der illustrerer mødeformerne i det nye samarbejde, er fokus rettet mod tidlige indsatser og forebyggelse, inden et barn udredes nærmere. Dette indebærer bl.a.
- Lokale sparringsmøder med PPR med mulighed for at invitere øvrige fagpersoner.
- Grundighed i arbejdet med handleplaner med fokus på at inddrage den eksisterende viden som forældre, pædagoger og lærere er i besiddelse af, og eventuelt udvide denne viden via. supplerende faglige, sproglige eller pædagogiske tests. PPR’s medarbejdere har ligeledes mulighed for at observere stuen eller klassemiljøet. Den viden, der indsamles, er retningsgivende for de handleplaner, der udarbejdes og løbende evalueres.
I praksis afhænger det enkelte barns støttebehov meget af, hvilke rammer, relationer og fællesskaber barnet er i. Gennem forebyggelse og styrkelse af deltagelsesmuligheder for flere børn og unge i almen, har vi derfor bedre mulighed for at imødekomme den politiske beslutning om at inkludere flere børn og unge i almene dagtilbud og skoler.
Med den nye samarbejdsordning mellem Dagtilbud og Undervisning og Børn og Familie ønskes der et øget fokus på fællesskabet frem for individet, og det tværfaglige samarbejde vægtes højt. Alene i et samarbejde kan vi hjælpe de mange børn og unge, der i dag er i mistrivsel. Et nyt forskningsprojekt fra Center for Ungdomsforskning viser, at hele 44 % af alle unge mellem 15-26 år mistrives. Forskningen peger på særligt tre områder, der er med til at skabe denne øget mistrivsel: (1) Det høje tempo i samfundet generelt, (2) de stigende præstationskrav på alle områder og (3) psykologisering/individualisering. Dette kalder på forebyggelse og understøttelsen af børn og unges læring, trivsel og udvikling på et mere generelt plan, mere end det kalder på udredning af enkelte børn og unge. Børn og unge er ikke problemet. De viser problemet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingEn Pædagogisk Psykologisk Vurdering (PPV) skal kun laves jf. lovgivningen[1], når der er behov for at vurdere, om et barn har behov for specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand. Skoleleder har kompetencen til at iværksætte den fornødne støtte til elever med et støttebehov under 9 timer eller 12 lektioner om ugen. Iværksættelse af støtte til disse elever kræver derfor ikke, at der er udarbejdet en PPV.
[1] Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand
Viden og Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at udvalget tager orienteringen til efterretning.
BilagBeslutningBørne- og Familieudvalget tog orienteringen til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
3: Frigivelse af rådighedsbeløb til ekstern rådgiverbistand mv. til daginstitutionsprojektet i Kloster
Sagsnr: 21-022117
SagsfremstillingPå anlægsbudgettet er afsat et samlet rådighedsbeløb på 18,160 mio. kr. til et erstatningsbyggeri
for Holmsland Børnehus. Styregruppen for projektet ønsker frigivet et beløb på 0,3 mio. kr. til ekstern rådgiverbistand mv.
I starten af 2020 blev Holmsland Børnehus udsat for en omfattende vandskade, som førte til, at børnehavegruppen indtil videre er genhuset i lokaler på Holmsland Skole. Vuggestuegruppen har stadig base i Holmsland Børnehus, da denne del af bygningen ikke blev så hårdt ramt af vandskaden.
Omkostninger ved udbedring efter vandskaden, store udfordringer med at sikre mod en
gentagelse og ringe muligheder for at gennemføre en ønsket udvidelse af institutionens
bygningsareal på grunden førte til, at Byrådet i 2020 besluttede at afsætte et rådighedsbeløb til
bygningen af en helt ny daginstitution i Kloster.
Børne- og Familieudvalget besluttede på sit møde den 26. oktober 2021, at der skulle nedsættes en styregruppe for projektet, som skulle undersøge alle relevante løsningsmuligheder - herunder etablering af en helt ny institution på en passende grund og en løsning, hvor både vuggestue-gruppen og børnehavegruppen etableres i lokaler på eller i tilknytning til Holmsland Skole.
Styregruppen anbefaler, at der gives en anlægsbevilling på 0,3 mio. kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb til diverse forundersøgelser og til ekstern rådgiverbistand til sparring i udviklingen af en helhedsplan, som kan kvalificere mulighederne i projektet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 0,3 mio. kr. til forundersøgelser og ekstern rådgiverbistand finansieret af det afsatte rådighedsbeløb på i alt 18,160 mio. kr.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
4: Anlægsbevilling til renoveringsprojekt på Tarm Skole, afdeling Vardevej
Sagsnr: 20-010533
SagsfremstillingPå anlægsbudgettet for 2021 er optaget et rådighedsbeløb på 10 mio. kr. til fornyelse af dele af
bygningskomplekset på Tarm Skoles afdeling på Vardevej. På grund af prisstigninger inden for bygge- og anlægsbranchen er det ikke muligt at gennemføre det oprindelige projekt inden for den afsatte økonomiske ramme. Der skal tages stilling til anvendelsen af det resterende rådighedsbeløb og til, om den planlagte nedrivning af nordfløjen og renovering af skolegården kan indgå som en del af et større projekt vedrørende samling af Tarm Skoles afdelinger på Vardevej.
Renoveringsprojektet på Tarm Skole blev politisk vedtaget i 2021, dvs. før Byrådets beslutning den 10. maj 2022 om at samle skolens to afdelinger på matriklen på Vardevej som led i den samlede løsning for skolerne i Skjern og Tarm.
Renoveringsprojektet på Tarm Skole indebar oprindeligt, at nordfløjen og Vardevej 13 skulle nedrives. Nordfløjen bruges i dag til faget Håndværk og Design, garage og opbevaring af materiel. Vardevej 13 rummer i dag SFO-klubben. De nødvendige erstatningslokaler skulle i stedet indrettes i den gamle men bevaringsværdige skolebygning, Vardevej 9, som derfor skulle renoveres og ombygges. Projektet indebar desuden en opdatering og afgrænsning af skolegården.
Byrådet gav den 9. februar 2021 en anlægsbevilling på 0,7 mio. kr. til dækning af udgifter til rådgiverydelser mv. Der er med andre ord et ikke-disponeret rådighedsbeløb på 9,3 mio. kr. til projektet.
Ifølge oplysninger fra Ejendomscentret er omdannelsen af Vardevej 9 til faglokaler i gang. Der har imidlertid været kraftige prisstigninger i byggeriet, både på rådgiversiden og under udførelsen til materialer og håndværkere. Derfor er vurderingen nu, at den samlede plan for etablering af faglokaler, nedrivning af nordfløjen og tilretning af udearealer ikke kan udmøntes. Inden for den givne økonomiske ramme kan de nødvendige fagområder etableres, men nedrivning af nordfløjen kan ikke omfattes af anlægssummen. Den planlagte nedrivning af Vardevej 13 anbefales udsat indtil videre. Det vurderes nu, at bygningen vil muligvis kunne bruges af skolen, uden at det vil kræve en større investering.
Beslutningerne vedrørende Tarm Skoles sammenlægning på Vardevej betyder imidlertid også, at nedbrydning af nordfløjen for at frigøre plads til en eventuel tilbygning vil få en anden karakter, idet cirkulær tænkning og dermed f.eks. genbrug af materialer vil blive et ønske i processen. Samling af Tarm Skole på Vardevej får også den konsekvens, at udearealer skal tilpasses overbygningselever, og derfor skal projektet gentænkes. Ved samlingen bliver der flere elever pr. m² udeareal, og der ligger en opgave i at udnytte de i forvejen sparsomme arealer bedre til de forskellige aldersgrupper og i forhold til læringsmiljøer, som den nuværende ramme ikke kan imødegå.
Administrationen anbefaler på denne baggrund, at renoveringsprojektet indgår i den samlede løsning vedrørende samlingen af Tarm Skole på Vardevej og de afsatte rådighedsbeløb hertil.
Ved Byrådets budgetkonference i august 2022 blev det således aftalt at afsætte i alt 156 mio. kr. til 3 sammenhængende delprojekter:
- Om- og tilbygning af hovedskolen i Tarm på Vardevej med henblik på samling af Tarm
Skoles elever her. - Ombygning af Lønborgskolen til brug for Skjernåskolen.
- Om- og tilbygning af Afdeling Klostervej og Skjernåskolens nuværende bygninger med
henblik på samling af eleverne på Skolen i Skjern på Klostervej.
Ingen bemærkninger.
ØkonomiViden og strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om,
- at der gives en anlægsbevilling på 10,0 mio. kr. inklusiv anlægsbevillingen afgivet den 9. februar 2021 på 0,7 mio. kr. til renovering og etablering af faglokaler i bygningen Vardevej 9 finansieret af det afsatte rådighedsbeløb,
- at nedrivning af nordfløjen og renovering af skolegården indgår som en del af det projekt, der vil gå forud for samlingen af skolens afdelinger på Vardevej.
Ingen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
5: Midlertidig løsning på Tarm Skole med henblik på samling af eleverne på Vardevej
Sagsnr: 21-003882
SagsfremstillingByrådet har den 10. maj 2022 godkendt en samlet plan for skolerne i Tarm og Skjern. Ifølge denne skal alle eleverne på Tarm Skole som første delprojekt samles på Vardevej. Der søges om en anlægsbevilling på 5,2 mio. kr. finansieret af det samlede rådighedsbeløb til projektet til forskellige udgifter i forbindelse hermed.
Byrådets plan for skolerne i Tarm og Skjern omfatter 3 delprojekter:
- Om- og tilbygning af hovedskolen i Tarm på Vardevej med henblik på samling af Tarm Skoles elever her.
- Ombygning af Lønborgskolen til brug for Skjernåskolen.
- Om- og tilbygning af Afdeling Klostervej og Skjernåskolens nuværende bygninger med henblik på samling af eleverne på Skolen i Skjern på Klostervej.
De samlede udgifter vedrørende projekterne vurderes at beløbe sig til i alt 156 mio. kr. Planen er nu, at Tarm Skoles afdeling på Lønborgvej for 7. - 9. klassetrin pr. 1. august 2023 overflyttes til afdelingen på Vardevej, således at arbejdet med at indrette bygningerne på Lønborgvej til Skjernåskolen kan gå i gang.
Administrationen har til Børne- og Familieudvalgets møde den 14. december 2022 bedt om, at Udvalget indstiller en anlægsbevilling på 10,0 mio. kr. finansieret af et rådighedsbeløb afsat til forskellige renoveringsarbejder på Tarm Skole, afdeling Vardevej. Disse arbejder vil også bidrage til at gøre skolen klar til at kunne rumme flere elever og medarbejdere. Det gælder ikke mindst renovering af den gamle hvide bygning, Vardevej 9.
Der er dog brug for flere tiltag for at gøre skolen klar - herunder eventuel leje af pavilloner. Udgifterne hertil antages i første omgang at udgøre 5,2 mio. kr. Senere vil der være behov for yderligere investeringer primært til nye faglokaler. Det forventes imidlertid, at skolen fortsat vil kunne benytte faglokalerne på Lønborgvej i en periode efter den 1. august 2023.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 5,2 mio. kr. til forberedelse af samlingen af Tarm Skoles elever på Vardevej finansieret af det samlede rådighedsbeløb til skoleprojekterne i Tarm og Skjern.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
6: Ansøgning om fravigelse af prøvebekendtgørelsen
Sagsnr: 22-026386
SagsfremstillingSkolen i Skjern har indtil nu været forhåndstilmeldt til forsøg med nye prøveformer i naturfagene. Skolen i Skjern vil gerne fortsætte med forsøget, og det er nu muligt at tilmelde sig forsøget endeligt. Det er byrådet, der skal give den endelige tilladelse til at deltage i forsøget.
Forsøget iværksættes som led i implementeringen af den nationale naturvidenskabsstrategi, og skal afprøve et skriftligt prøveformat, der både afprøver eleverne i deres færdigheder og viden inden for hvert af de tre naturfag og samtidig afprøve eleverne i forhold til naturfagenes kompetencemål. I forsøget vil de nuværende prøver i biologi, fysik/kemi og geografi blive udvidet med opgaver, hvor eleverne skal afgive korte tekstsvar og anvende simuleringer.
Skolen i Skjern har oplyst, at fra opstarten af Undervisningsministeriets udviklingsopgave med den nye prøveform i naturfagene, har Skolen i Skjern deltaget; elever og lærere har over de seneste år arbejdet i den retning og bidraget i udviklingen.
De indledende forsøg er nu ovre; opgaven er så langt, at prøveformen nu skal testes i praksis. Dette vil de gerne være med til som skole, men det kræver en godkendelse fra politisk niveau, da forsøget ligger uden for den prøvevejledning, der i øvrigt gælder.
Undervisningsministeriet, Styrelsen for undervisning og kvalitet (STUK) har godkendt tilmeldingen fra Skolen i Skjern, under forudsætning af, at byrådet er indforstået med skolens ansøgning.
Administrationen kan oplyse, at kompetencen på dette område er uddelegeret til Børne- og Familieudvalget, jf. Delegationsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune.
Lovgrundlag og juridisk vurderingFolkeskolelovens §§ 14 og 55.Bekendtgørelse om folkeskolens prøver § 73.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget godkender ansøgningen fra Skolen i Skjern om fravigelse af prøvebekendtgørelsen.
Bilag- Information om forsøg med de skriftlige prøver i biologi, geografi og fysik/kemi og betingelse for deltagelse - ej webtilgængelig.
- Tilmelding til forsøgsprøver i skriftlig fysik-kemi biologi og geografi - ej webtilgængelig
Børne- og Familieudvalget godkendte administrationens indstilling.
Kopier link til punktet - Print
7: Mindre anlægssager 2022 - Børne- og Familieudvalget
Sagsnr: 22-024810
SagsfremstillingØkonomi- og Erhvervsudvalget besluttede i 2011 at mindre anlægssager, som bliver finansieret fuldt ud af aftaleenhedernes eget driftsbudget, fremsendes samlet gennem fagudvalgene til godkendelse i Byrådet ved regnskabsårets afslutning.
For Børne- og Familieudvalgets område har der i 2022 været følgende mindre anlægssager:
- Videbæk Skole - indkøb af skolemøbler med en udgift på 802.000 kr.
- Tarm Skole - multibane og legeplads med en udgift på 729.000 kr.
Udgiften er finansieret af aftaleenhedernes egne driftsbudgetter inklusiv akkumuleret overførsel fra tidligere år.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at sagen oversendes til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at der meddeles en anlægsbevilling på 1.531.000 kr. til ovenstående anlægsprojekter finansieret af skolernes egne driftsbudgetter.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
8: Budgetopfølgning for 2023 på Børne- og Familieudvalgets område
Sagsnr: 21-024325
SagsfremstillingEfter vedtagelse af budgettet for 2023 og overslagsårene har Økonomiudvalget anmodet om, at alle fagområder skal udarbejde en overordnet budgetopfølgning for 2023, og fremsende budgetopfølgningen til orientering for fagudvalgene på udvalgenes december møder.
Det samlede budget for Børne- og Familieudvalget og overslagsårene er:
Hele 1.000 kr. | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
Børn og Familie | 210.028 | 209.762 | 210.539 | 210.241 |
Dagtilbud og Undervisning | 829.886 | 828.115 | 823.341 | 820.169 |
I alt | 1.039.914 | 1.037.877 | 1.033.880 | 1.030.410 |
Økonomi har i løbet af 2022 tilrettet budgetrammerne for 2022 på de to fagområder i forhold til mængde- og prismæssige ændringer. Ændringerne er sket indenfor de afsatte budgetrammer.
Herudover er der politisk godkendt en række ændringer til budgettet. Oversigt over disse ændringer vedlægges som bilag.
På baggrund af det vedtagne budget for 2023 har administrationen foretaget en overordnet budgetopfølgning.
Dagtilbud og Undervisning
Der er et forventet mindreforbrug på 1,0 mio. kr. Mindreforbruget skyldes følgende:
- mindreforbrug på 2,7 mio. kr. til FGU elever. Området er budgetlagt til at kunne rumme 135 årselever. Det nuværende niveau er 27 elever færre end budgetlagt.
- mindreforbrug på 3,3 mio. kr. til specialundervisningsområdet. Beløbet er opstået som følge af reduktion i antallet af elever/børn på specialenhederne i 2021 og 2022. Beløbet skal bruges, hvis antallet af elever/børn igen er stigende. Derfor er det anviste mindreforbrug kun gældende, hvis området udgiftsmæssigt forbliver på nuværende niveau.
- merforbrug på 5,0 mio. kr. til STU-elever. Antallet af årselever har i gennem 2022 været stigende. Stigningen i antallet af elever i 2022, sammenholdt med forventningen til antallet af nye elever i 2023 gør, at der p.t. forventes 91 årselever i 2023. Det er 18 flere årselever end budgetlagt svarende til en merudgift på 4,3 mio. kr. Hertil kommer merudgifter til befordring på 0,7 mio. kr.
Børn og Familie
Der er et forventet merforbrug på 7,4 mio. kr. Merforbruget skyldes følgende:
- merforbrug til anbringelser på 6,0 mio. kr. netto. Antallet af anbringelser har i gennem det sidste år ligget stabilt omkring de 130 børn/unge. Merudgiften skyldes, at andelen af plejefamilieanbringelser er faldet fra 75% i starten af 2022 til nu at udgøre 67% i slutningen af 2022. Dermed forventes det, at den gennemsnitlige udgift pr. anbringelse stiger fra 2022 til 2023 med ca. 50.000 kr. pr. anbringelse.
- merforbrug til aflastningsforanstaltninger på 3,0 mio. kr. Det er primært udgiften til aflastning på døgninstitution, der igennem 2022 har været stigende. Men også aflastning i plejefamilier og i eget hjem har været stigende.
- mindreforbrug til anbringelser på eget værelse og på kost- og efterskoler på 1,0 mio. kr. Anbringelsesformerne anvendes stort set ikke.
- mindreforbrug til merudgiftsydelser og tabt arbejdsfortjeneste på 0,6 mio. kr. netto. Udgiften til begge områder har været for nedadgående i de senere år.
Fagchefen for Børn og Familie har følgende bemærkninger til det forventede merforbrug:
- Socialrådgivningen arbejder aktivt på at styrke plejefamilierne med kompetenceudvikling og supervision, så børnene kan blive i den plejefamilie, de er anbragt i i udgangspunktet
- I merforbruget indgår et forbrug på tabt arbejdsfortjeneste til familier med børn i skolefravær. Børn og Familie samarbejder med Dagtilbud og Undervisning om at udvikle de rigtige indsatser til børnene, så de kan komme tilbage i skole
- Socialrådgivningen er i tæt dialog med opholdssteder og institutioner om de konkrete takster for konkrete børn. Socialrådgivningen arbejder i denne forbindelse på at få skabt gennemsigtighed om taksterne, ligesom der pågår de nødvendige forhandlinger
- Der er en tæt dialog blandt familiecheferne i Region Midt med henblik på at hente inspiration hos hinanden til økonomistyring. Det samarbejde indgår Ringkøbing-Skjern Kommune aktivt i.
Ingen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi bemærker,
- at ovenstående budgetopfølgning selvfølgelig er behæftet med en vis usikkerhed, når den er foretaget på så tidligt et tidspunkt, og derfor skal betragtes som et øjebliks billede af fagområdernes økonomi
- at begge fagområders budgetrammer er mindre robuste end tidligere med henvisning til de indregnede besparelser til budget 2023 og overslagsårene
- at merudgiften på anbringelsesområdet skal ses i lyset af, at det samlede anbringelsesbudget i 2023 blev reduceret med 6 mio. kr. til budgetlægningen for 2022 og overslagsårene. Heraf blev de 1,5 mio. kr. tilbageført til Børn og Familie til finansiering af 3 ekstra stillinger
- at merudgiften på Børn og Familie kræver fortsat tæt opfølgning på alle udgiftstunge foranstaltninger
Ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget beslutter, at administrationen til mødet i januar skal komme med konkrete forslag til budgetreduktioner på Børn og Familie's budgetområde.
BilagBeslutningBørne- og Familieudvalget tog budgetopfølgningen til efterretning og besluttede fortsat at følge udviklingen tæt. Udvalget anmodede samtidig administrationen om at redegøre nærmere for anbringelsesområdet og økonomien på det første udvalgsmøde i 2023.
Kopier link til punktet - Print
9: Budgetopfølgning pr. november måned 2022 på Børne- og Familieudvalgets område
Sagsnr: 22-025599
SagsfremstillingBudgetopfølgningen pr. 30. november 2022 på Børne- og Familieudvalgets område udviser et forventet merforbrug på 1,745 mio. kr. Ved forrige budgetopfølgning var forventningen et mindreforbrug på 0,7 mio. kr.
Det samlede mindreforbrug fordeler sig på:
- Dagtilbud og Undervisning - mindreforbrug på 2,555 mio. kr., heraf merforbrug på 2,1 mio. kr. vedr. Covid-19 udgifter til test og podning, og merforbrug på 3,3 mio. kr. vedr. opnormering af modtageklasser og dagtilbud til ukrainske børn/elever
- Børn og Familie - merforbrug på 4,3 mio. kr.
Dagtilbud og Undervisning
Dagtilbud og Undervisning excl. decentrale aftaleenheder | Budget 2022 | Forventet regnskab 2022 | Afvigelse | Afvigelse sidste måned |
Undervisning |
|
|
|
|
Specialundervisning/støtte | 14.310 | 12.110 | -2.200 | -2.200 |
STU, FGU og KUI | 28.886 | 25.486 | -3.400 | -3.400 |
Fri- og efterskoler + 10. kl. UCRS | 82.628 | 81.928 | -700 | -700 |
Fælles udgifter/indtægter | 18.122 | 17.922 | -200 | -200 |
Dagtilbud |
|
|
|
|
Dagtilbud/SFO - flere/færre børn | -47.649 | -49.549 | -1.900 | -1.900 |
Private tilbud - flere/færre børn | 47.800 | 45.700 | -2.100 | -2.100 |
Dagplejen | 40.401 | 38.501 | -1.900 | -1.900 |
Fælles udgifter/indtægter | 7.335 | 6.735 | -600 | -600 |
Undervisning/dagtilbud |
|
|
|
|
Coronaudgifter | -289 | 1.811 | 2.100 | 2.100 |
Ukrainske flygtninge | -1.914 | 1.386 | 3.300 | 3.300 |
Bevilling til Stauning og Vorgod-Barde skoler - indeklima | 0 | 2.445 | 2.445 | 0 |
Mellemkommunal - almen | -871 | 1.729 | 2.600 | 2.600 |
Befordring - special | 18.798 | 18.798 | 0 | 0 |
Samlet resultat | 207.557 | 205.002 | -2.555 | -5.000 |
Merforbruget på 2,445 mio. kr. skyldes bevillingen til Stauning og Vorgod-Barde skoler til udbedring af indeklimaet på de to skoler. Bevillingen blev godkendt på Byrådets møde den 15. november 2022, punkt 14, og blev brugt til delvis finansiering af en anlægsbevilling på 5,0 mio. kr.
Der er herudover ingen ændringer på Dagtilbud og Undervisnings område i forhold til forrige budgetopfølgning.
Børn og Familie
Børn og Familie excl. decentrale aftaleenheder | Budget 2022 | Forventet regnskab 2022 | Afvigelse | Afvigelse sidste måned |
Anbringelser | 86.010 | 90.810 | 4.800 | 4.800 |
Central refusionsordning SDE | -5.789 | -8.189 | -2.400 | -2.000 |
Øvrige foranstaltninger | 5.160 | 5.560 | 400 | -100 |
Forebyggende foranstaltninger | 23.771 | 24.971 | 1.200 | 600 |
Sikrede institutioner | 5.356 | 6.456 | 1.100 | 1.600 |
Enkeltydelser/tabt arbejdsfortjeneste | 5.500 | 4.700 | -800 | -600 |
Samlet resultat | 120.008 | 124.308 | 4.300 | 4.300 |
Det samlede resultat er det samme som ved forrige budgetopfølgning. Dog er der følgende mer- og mindreudgifter, der udligner hinanden:
- merudgift på 0,5 mio. kr. til krisecentre.
- merudgift på 0,6 mio. kr. til forebyggende foranstaltninger, som følge af en stigning i udgifterne til aflastningsforanstaltninger.
- mindreudgift på 0,5 mio. kr. til sikrede institutioner.
- mindreudgift på 0,2 mio. kr. til tabt arbejdsfortjeneste. Der er 50% statsrefusion på området.
- merindtægt på 0,4 mio. kr. til den centrale refusionsordning.
Som det fremgår af nedenstående oversigt, er der pr. 1. november 2022 131 anbringelser. Det er 1 mere end budgetlagt. Det skal sammenholdes med, at gennemsnitsprisen pr. anbringelse er højere end forventet, hvilket giver en forventet merudgift i anbringelsesbudgettet på 4,8 mio. kr.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiØkonomi bemærker, at de medtagne merudgifter til ukrainske flygtningebørn i skoler og dagtilbud løbende bliver korrigeret i de kommende budgetopfølgninger i takt med, at antallet af flygtningebørn ændrer sig.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager budgetopfølgningen til efterretning.
BilagIngen bilag.
BeslutningBørne- og Familieudvalget tog budgetopfølgningen til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
10: Gensidig orientering
Sagsnr: 21-022177
Sagsfremstilling1.
Orientering om pasningssituationen. Oversigt over status, december 2022 vedlagt.
2.
Orientering om processen ift. til Børne- og familiepolitikken.
3.
Orientering om kommende sager til Børne- og Familieudvalget.
Børne- og Familieudvalget tog orienteringen til efterretning.
Der blev herudover orienteret om følgende:
- Temamøde om pasningsområdet
- Henvendelse vedrørende overflytning mellem klub og SFO
- Møde vedrørende "Sammen om skolen"
- Fokus på fællesskaber
- Samarbejdsflader med Kultur- og Fritidsudvalget
6920 Videbæk