Formål:
Varmeforsyningen er under pres i en del af Ringkøbing-Skjern Kommunes landsbyer. Særligt områder, der er forsynet med gas, er udfordrede. Flere landsbyer arbejder nu på at undersøge, om de skal etablere fælles varmeforsyningsanlæg. I den forbindelse har Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med LAG’en afsat en pulje på 40.000 kr. til afholdelse af borgermøder. Puljen kan søges af borger- og sogneforeningerne i kommunen. Så hvis I er en arbejdsgruppe, der skal i gang med en proces, hvor I vil undersøge om, der er behov for og ønske om en fælles varmeforsyning i jeres område eller by, så søg gerne denne pulje.
Hvad kan midlerne anvendes til?
Midlerne kan anvendes til dækning af udgifter såsom betaling af lokaleleje og honorar til eksterne oplægsholdere og lignende i forbindelse med afholdelse af informationsmøder/dialogmøder om fælles varmeforsyning i en landsby.
Hvad er ansøgningsfristen?
Midlerne kan søges løbende og uddeles efter først-til-mølle-princippet.
Hvem kan søge?
Borger- og sogneforeninger i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Hvordan søger man midlerne?
Man retter henvendelse til landdistrikts-teamet i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor man oplyser:
- hvor og hvornår man vil afholde borgermøde.
- hvor meget man søger om.
- hvem der er kontaktperson på ansøgningen.
landdistrikts-temaet uddeler tilsagn til den enkelte borger- og sogneforening. Teamet sørger for at midlerne uddeles, så flest muligt kan få gavn af midlerne.
Kontakt
Landdistriktskoordinator
Lotte Finnerup
Mail: lotte.finnerup@rksk.dk
Mobil: 25 32 47 46
Er din bolig registreret korrekt i BBR?
I BBR-registret kan du finde BBR oplysninger på din ejendom.
Her kan du bl.a. se hvilken opvarmningskilde din ejendom er registreret med.
Hvis informationen om din opvarmningsform ikke er korrekt, er du forpligtet til at rette oplysninger om din opvarmningsform i BBR. Du kan rette dine oplysninger på BBR-registret. Det er ejendomsejers pligt at sikre at BBR-oplysninger er korrekte.
Byrådet besluttede på sit møde den 13. december 2022 at vedtage en strategisk varmeplan for kommunen. Den strategiske varmeplan inddeler kommunen i fire kategorier:
- områder med fjernvarme.
- områder hvor der er godkendt udrulning af fjernvarme.
- områder hvor kommunen vurderer at der er potentiale for fjernvarme.
- områder hvor det primært vurderes at være individuelle løsninger eller mindre fælles varmeløsninger der skal til.
Den strategiske varmeplan fremgår af kortet her.
Kortet er ikke i webtilgængeligt format. Hvis du har problemer med at få materialet læst op af en skærmlæser, så kan du kontakte land.by.kultur@rksk.dk.
Hvis din ejendom ligger i et område, hvor der allerede er fjernvarme, kan du erstatte dit gas- eller oliefyr med fjernvarme.
Hvis du vil tilsluttes fjernvarmen, skal du kontakte dit lokale fjernvarmeselskab og bede dem sende dig et tilbud med pris og vilkår for tilslutning.
Dit lokale fjernvarmeselskab kan også oplyse dig om, hvorvidt de kan tilbyde dig en midlertidig løsning, indtil du kan blive tilsluttet fjernvarmen. Det kan for eksempel være et tilbud om installation af et nyt gasfyr, hvis dit gamle gasfyr går i stykker, inden du kan få fjernvarme.
Hvis din ejendom ligger i et område, hvor fjernvarme er godkendt, men endnu ikke udrullet, kan du kontakte det lokale fjernvarmeværk for at høre nærmere om, hvornår det er muligt at få fjernvarme. De kan samtidig sende dig et tilbud med pris og vilkår for tilslutning.
Hvis din ejendom ligger i en by eller et område, hvor der ikke er et eksisterende fjernvarmeværk, men hvor det vurderes, at en fælles varmeforsyning er en mulighed - så er det nødvendigt at samle tilstrækkelig lokal opbakning til, at varmeprojektet kan godkendes af kommunen. Det vil være nødvendigt at etablere en gruppe eller forening, der kan samle lokal opbakning til projektet.
Når der er etableret en gruppe eller forening, kan de nærmeste fjernvarmeværker eventuelt kontaktes for at høre om deres muligheder for at levere varme.
De nærmeste varmeværker kan findes på den strategiske varmeplan - se nederst på denne side.
Fremgangsmåden ovenfor et et resultatet af, at der ikke længere findes kommunale styringsværktøjer, der kan pålægge tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg. Samtidig må udlægning til nye områder ikke påvirke fjernvarmeværkernes eksisterende forbrugere negativt.
Hvis du ikke ønsker fjernvarme, eller det ikke er en mulighed, kan du i stedet overveje at udskifte dit gas- eller oliefyr med en individuel opvarmningsform.
Typen af individuel opvarmning, der kan bruges på din ejendom, afhænger af en række forhold som for eksempel afstanden til din nabo og jordforholdene på din grund.
Ligger din ejendom i en tæt klynge med andre ejendomme, og går I alle med overvejelser om at udskifte olie- eller gasfyret, kan det måske være en mulighed at overveje en fælles opvarmningsløsning.
En fælles opvarmningsløsning producerer varme til flere ejendomme og kan etableres på baggrund af forskellige teknologier.
Anlæg under 250 kW indfyret effekt er ikke omfattet af Varmeforsyningslovens bestemmelser og vil derfor være mindre komplicerede at etablere end større anlæg.
Du kan eventuelt spørge din sogne- eller borgerforening, om der er planer om en fælles løsning i dit område.
Her kan du finde oplysninger om forskellige varmeløsninger.
Her kan du finde oplysninger om etablering af mindre fællesanlæg.
Her kan du finde oplysninger om, hvordan du starter energifællesskaber.
Her kan du finde oplysninger om, hvordan I starter et fjernvarmeselskab.
Der findes en række muligheder for at modtage støtte til at omstille opvarmningen fra for eksempel olie- eller gasfyr.
Der kan eksempelvis søges støtte til frakobling af gasnettet, hvis en række betingelser er opfyldt. Ordningen hedder ”afkoblingsordningen” og giver mulighed for gratis at blive afkoblet gassystemet. Det betyder, at man kan spare det gebyr det i dag koster at afkoble sig gasnettet.
Evida er naturgasselskabet, der forsyner med naturgas i Ringkøbing-Skjern kommune, og de har en hjemmeside med oplysninger om afkobling.
Læs mere om dine tilskudsmuligheder til omstilling af energiform og om hvordan du søger på SparEnergi.dk.
På Energistyrelsens hjemmeside findes en liste over forskellige tilskuds- og støtteordninger til vedvarende energi.
På SparEnergi.dk kan du læse mere om de forskellige muligheder for at udskifte dit olie- eller gasfyr med en anden opvarmningsform.
Hvis du ønsker rådgivning om skifte af opvarmningsform, kan du kontakte en af SparEnergis energirådgivere.
Se invitation og program
Se oplæg fra mødet
Tid: Den 28. marts 2023 kl. 19:00 – 21:30.
Sted: Astrup Aktivitetshus, Birkevænget 31, Astrup, 6900 Skjern.