Pilotprojekt: Pleje- og vedligeholdelsesmateriel til landsbyer
Landdistriktsrådet og Ringkøbing-Skjern Kommune har afsluttet et pilotprojekt, hvor der blev bevilget midler (4 x 25.000 kr.) som engangsbeløb til indkøb af pleje-og vedligeholdelsesmateriel og andre materialer i de 4 landsbyer: Bølling, Lyne, Ølstrup og Ådum.
På årsmødet for borger- og sogneforeninger i efteråret 2016 blev pilotprojektet nævnt, og 4 landsbyer (Bølling, Ølstrup, Ådum og Lyne) gav efterfølgende udtryk for, at de ønskede at deltage.
Formålet med pilotprojektet:
- At give landsbyerne en mulighed for selv at disponere over midler til indkøb af f.eks. redskaber og græsslåmaskiner, således at de kan opnå et højere serviceniveau, end kommunen umiddelbart kan tilbyde.
- At opnå erfaringer på området, som kan afklare, om der skal afsættes en ny pulje, som kommunens borger- og sogneforeninger kan søge med henblik på indkøbe af materiel til pleje- og vedligehold og forskønnelse af deres by.
Projektet er nu afsluttet og evalueret. Alle 4 forsøgslandsbyer har brugt de tildelte midler. Byerne giver generelt udtryk for, at de har været tilfredse med udbyttet af projektet, samt at det er mere attraktivt at give en hånd med i forhold til at pleje fælles arealer i egen by. Byerne foreslår, at projektet kan forbedres, hvis den finansiering som kommer fra kommunen afstemmes ud fra opgavens størrelse, og kriterierne for, hvad pengene må gå til, er bredere.
Landdistriktsrådet og kommunen anerkender de frivilliges indsats med at renholde og forskønne kommunens landsbyer. Projektet bliver ikke videreført for nuværende, da der ikke er lagt op hertil i landdistriktspolitikken for perioden 2019-2023, og da projektet er administrativt tungt i forhold til projektets udbytte. Vi henviser i stedet til, at landsbyerne kan søge den kommunale pulje, der er afsat til mindre projekter, og som er administreret af LAG, Lemvig, Ringkøbing-Skjern. Læs mere om projektet her
- At give landsbyerne mulighed for selv at disponere over midler til indkøb af f.eks. græsslåmaskiner, således at de kan opnå et højere serviceniveau end kommunen umiddelbart kan tilbyde. Det vil sige, at borgerne får hjælp til selvhjælp, der hvor de ønsker at bidrage til yderligere forskønnelse af landsbyen.
- At opnå erfaringer på området, som kan afklare, om der dernæst skal afsættes en pulje på f.eks. 200.000kr. pr. år, som kommunens borger- og sogneforeninger kan søge fremover med henblik på at købe materiel til pleje- og vedligehold til forskønnelse af deres by.
I foråret 2016 besluttede landdistriktsrådet at få afdækket mulighederne for at igangsætte et pilotprojekt, hvor kommunen bidrager til indkøb af materiel til pleje og vedligehold af landsbyers fælles arealer. Inspirationen kom fra Viborg Kommune, som har haft en sådan ordning i perioden 2014-2016.
Vej og Park oplyste i efteråret 2016, at der er områder, som ikke er egnet til borgerpleje, f.eks. på grund af trafiksikkerhed, forsikring eller andet. Andre opgaver er mere egnede, som f.eks. vedligehold i parker og grønne områder.
Vej og Park afsluttede i foråret 2017 arbejdet med pjecen ”8 gode råd om samarbejdsaftaler med borgere - og eksempler på samarbejder fra Vej og Park" - ej webtilgængelig
Ovenstående pjece er ikke webtilgængelig, hvilket betyder, at har du brug for hjælp til at få kendskab til indholdet kan du kontakte Lotte Finnerup via mail lotte.finnerup@rksk.dk. Så vil vi kontakte dig og præsentere dokumentet for dig indenfor 10 arbejdsdage.
Ekstern Udvikling, Viden & Strategi Ringkøbing
Ekstern Udvikling, Viden & Strategi Ringkøbing