Referat: 17. september 2024 kl. 16:00
Deltagere
- Niels Rasmussen
- Søren Elbæk
- Lennart Qvist
- Susanne Vivi Høj Henriksen
- Ole Nyholm Knudsen
- Jørgen Byskov
- Jens Erik Damgaard
- Dan K. Jørgensen
- Solveig Birkmose
- Pia Vestergaard
- Henrik Hammelsvang
- Linda Nielsen
- Jesper Lærke
- Jens Jacob Østergaard
- Henrik Andersen
- Irvin Christensen
- Hans Østergaard
- Jakob Agerbo
- Niels Kristian Larsen
- Lise Juhl Hansen
- Carsten Bjerg
- Gitte Lykke Kjeldsen
- Jens Jensen
- Irene Lund Pedersen
- Rita Byskov
- Hans-Christian Blichfeldt
- Hans Pedersen
- Erik Viborg
- Bent Hauge Brodersen
Referat
- Godkendelse af dagsorden
- 1. behandling - budgetlægning for perioden 2025 - 2028
- Ansøgning om forlængelse af kommunegaranti
- Budgetopfølgning pr. 31. juli 2024
- Ændret lønfremskrivning for 2024 afledt af overenskomstforhandlingerne
- Frigivelse af midler til skimmelsvampsager
- Nye lokaler til Holmsland Hjemmepleje
- Hemmet Fjernvarmeværk - Ansøgning om kommunekredit op til 700.000 kr. vedr. omlægning af kassekredit til lån.
- Ansøgning om medfinansiering af renovering af Smedetorvet i Lem St.
- Renovering af Ringkøbing Svømmehal
- Anlægsbevilling til puljemidler til puljen til landsbyfornyelse
- Endelig vedtagelse Kommuneplantillæg nr. 46 - Revision vedrørende bioenergi, vindmøller og andre vedvarende energikilder (solceller)
- Godkendelse af Helhedsplan Hvide Sande
- Anmodning om fælles planlægningsproces med Varde Kommune for vindmøller ved Malle og Kvong
- Tilsagn til opsætning af ladestandere til elcykler
- Efterkalkulerede fritvalgstakster vedrørende personlig og praktisk hjælp 2023
- Socialdemokratiet anmoder om genudpegning af bestyrelsesmedlem og rådsmedlem
- Gensidig information
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningGodkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
2: 1. behandling - budgetlægning for perioden 2025 - 2028
Sagsnr: 23-022107
SagsfremstillingBudgetforslag for 2025 samt overslagsårene 2026 - 2028 fremsendes til 1. behandling.
Budgetforslaget svarer til det budgetforlig, som Byrådet kom frem til på budgetkonferencen 26. og 27. august 2024, jævnfør vedhæftede bilag der omfatter:
- Resultatopgørelse
- Oversigt over:
- DUT-sager
- Nye tiltag/aktivitetsændringer
- Anlægsinvesteringer
- Det brugerfinansierede område
Der pågår frem mod medio oktober en fælleskommunal budgetkoordinering med henblik på at kommunerne under ét overholder rammerne i økonomiaftalen. I forlængelse heraf er det muligt, at borgmesteren fremlægger ændringsforslag i forbindelse med 2. behandlingen.
Herudover vil der til 2. behandlingen eventuelt blive fremlagt administrative ændringsforslag som tekniske korrektioner, sammen med eventuelle politiske ændringsforslag, som jf. budgetproceduren har frist den 19. september 2024.
Indtægtssiden i budgetforslaget er baseret på det tilbudte statsgaranterede udskrivningsgrundlag og generelle tilskud (statstilskud og udligning), da dette vurderes økonomisk bedre end indtægter baseret på selvbudgettering. Frem mod 2. behandlingen vil der komme nye skøn for skattegrundlaget. Resultatet heraf samt indstilling om valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i det endelige budget forelægges Økonomiudvalget senest d. 1. oktober, med henblik på at en eventuel ændring kan indgå som ændring til 2. behandlingen.
Budgetforslaget indeholder uændret skatteudskrivningsprocent, dækningsafgifter for offentlige ejendomme og grundskyldspromille for produktionsjord.
Staten har ved lov fastsat maksimal grundskyldspromille gældende fra budget 2024. For Ringkøbing-Skjern Kommune er grundskyldpromillen fastsat til 16,4 promille for øvrige grunde. Kommunens grundskyldspromille har frem til og med 2023 været 31,0 promille.
Det betyder, at budgetforslaget indeholder følgende udskrivningsprocenter:
Regeringen har den 30. august 2024 fremlagt et finanslovsforslag, som indebærer et øget finansieringstilskud til kommunerne på 1,8 mia. kr. Ringkøbing-Skjern Kommune får 29,5 mio. kr. heraf. Der er tale om et engangstilskud i 2025, som tilgår kommunekassen. Baggrunden for det ekstraordinære finansieringstilskud er blandt andet, at mange kommuner på grund af forskellige tekniske forhold ikke har finansiering til at udfylde servicerammen og realisere det potentielle løft på 3,4 mia. kr. i økonomiaftalen. Herudover indgår der i finanslovsforslaget et kompensationsbeløb på 0,7 mia. kr. vedrørende grundskyld. Ringkøbing-Skjern Kommune får ikke andel i dette tilskud. Tilskuddet er målrettet kommuner, som på grund af ændringen af det statslige skøn for beskatningsåret 2024 i august 2023, kan siges at have fået en for lav grundskyldspromille. De aktuelle grundskyldspromiller er fastsat ved lov af Folketinget i foråret 2023 på baggrund af et skøn for grundværdierne fra foråret 2023. Skønnet i august 2023 var 1,9 mia. kr. højere end det skøn, som lå til grund for fastsættelse af promillerne. Ændringerne ramte meget forskelligt. 14 kommuner fik et mindreprovenu på gennemsnitligt (ikke vægtet) 30 mio. kr., mens de resterende 84 kommuner gennemsnitligt (ikke vægtet) fik et merprovenu på 28 mio. kr. Ringkøbing-Skjern Kommune fik et provenuløft på 72 mio. kr.
Anvendelsen af beløbet til "ordinær drift" kan fortsat ske indenfor kommunens vejledende serviceramme, men det er her vigtigt at være opmærksom på at indtægten kun kommer i 2025, mens driftsudgifter sædvanligvis er flerårige. Anlægsudgifter er typisk engangsudgifter. Her ligger budgetforliget 3,3 mio. kr. under den vejledende anlægsramme.
Det ekstraordinære tilskud er endnu ikke indregnet i budgetforliget.
Økonomiudvalget besluttede den 6. august, at søge 25 mio. kr. i særtilskud efter §16. 44 kommuner ansøgte om tilskud, mens 22 kommuner får del af puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner i 2025. Ringkøbing-Skjern Kommune er ikke en af de 22 kommuner, og får dermed ikke andel af særtilskudspuljen for 2025.
Sidste frist for høringssvar fra HovedMED m.fl. er den 16. september 2024. Høringssvar vil derfor foreligge til 2. behandling af budgettet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingLov om kommunernes styrelse §37 og §38 foreskriver, at Økonomiudvalget udarbejder budgetforslag til behandling i Byrådet, og at budgetforslaget senest den 15. oktober 2024 skal have været undergivet 2 behandlinger med mindst 3 ugers mellemrum.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller
- at budgetforslaget oversendes til Byrådets 1. behandling
- at eventuelle ændringsforslag fra de politiske partier til 2. behandling, skal være borgmesteren i hænde senest torsdag den 19. september 2024 kl. 10.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk.BilagBeslutning
Byrådet oversendte budgetforslaget til 2. behandling. Eventuelle ændringsforslag fra de politiske partier til 2. behandling skal være borgmesteren i hænde senest torsdag den 19. september kl. 10.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
3: Ansøgning om forlængelse af kommunegaranti
Sagsnr: 23-024536
SagsfremstillingROFI-Centret ansøger pr. d. 15. juli 2024 om forlængelse af den eksisterende kommunegaranti, som blev bevilget af Byrådet d. 16. januar 2024. Kommunegarantien vedrører finansiering af solcelleanlæg, med en anlægssum på cirka 3.500.000 kr. Ansøgningen begrundes i et ønske om ikke at presse deres likviditet unødigt de kommende år.
D. 15. april 2023 fremsendte ROFI-Centret en ansøgning vedrørende kommunegaranti til finansiering af solcelleanlæg. D. 16. januar 2024 godkendte byrådet ansøgningen, dog med den tilretning at afviklingsperioden på kommunegarantien blev sat til maksimalt 10 år, fra det oprindeligt ansøgte 15 år. Ændringen var begrundet i, at der var oplyst en forventet tilbagebetalingstid på godt 5 år.
ROFI-Centrets leverandør SoftControl har i juli 2024 foretaget en ny beregning, på hvad den simple tilbagebetalingstid kan forventes at være. Beregningen viser, at der vil være cirka 475.000 kr. inklusiv moms i årlig besparelse, hvilket svarer til en tilbagebetalingstid på solcelleanlægget på cirka 7,25 år. Denne beregning anvender imidlertid en KWh-pris på 2,51 kr. eksklusiv moms, mens ROFI-Centret har en fastprisaftale for 2024 på 2,22 kr. eksklusiv moms. Herudover er der ikke taget højde for, at ROFI kan opnå fradrag på en del af elafgiften. Når disse to forhold medtages, bliver den årlige besparelse i stedet ca. 360.000 kr. inklusiv moms, hvilket svarer til en tilbagebetalingstid på ca. 9,5 år.
Herudover er der ikke indregnet udgifter til lånefinansieringen i beregningen, som også marginalt vil forlænge tilbagebetalingstiden. Anlæggets levetid vurderes til 25 år, hvorfor det stadig vurderes til at være en fornuftig investering.
Lovgrundlag og juridisk vurderingLånebekendtgørelsen (Bekendtgørelse af nr. 1580 af 17. december 2013).
Hvis kommunen (eller institutioner med driftsoverenskomst, hvor kommunen ejer bygningerne) opsætter solceller, skal disse placeres i et særskilt A/S.
Da ROFI-Centret er en forening, har de adgang til at opsætte solceller uden at der etableres et særskilt A/S.
ØkonomiKommunegaranti for lån til finansiering af energianlæg og energibesparende foranstaltninger vil ikke påvirke den kommunale låneramme. Byrådet har i december 2012, vedtaget principper for etablering af energianlæg ved selvejende institutioner:
- Som udgangspunkt skal lånet optages i KommuneKredit.
- Garantien må højest udgøre 75 pct.
- Løbetiden må højest svare til tilbagebetalingstiden, dog maksimalt en afviklingsperiode på 15 år.
- Institutionens seneste tre regnskaber må ikke udvise væsentlige underskud, og ikke have kritiske bemærkninger fra hverken ledelse eller revision.
- Endeligt skal institutionen via revisorattesteret erklæring kunne sandsynliggøre at investeringen, uden at kommunens garantiforpligtigelse må forventes at blive aktuel.
ROFI-Centret har allerede fået bevilliget kommunegarantien, hvorfor det med denne sag er punkt 3, som anmodes genovervejet. Den nye beregning på tilbagebetalingstiden er næsten fordoblet til 9,5 år, sammenlignet med godt 5 år i den oprindelige ansøgning af 15. april 2023. Hertil skal det nævnes at beregningen fortsat er usikker, grundet uforudsigeligheden på energipriserne.
Der opkræves ikke grarantiprovision i denne sag. Der opkræves både stiftelses- og løbende provision, når kommunen stiller garantier på forsyningsområdet. Når kommunen stiller garantier for selvejende institutioner eller foreninger, som udøver opgaver, der også kunne løses i kommunalt regi, opkræves typisk ingen provision og dette er heller ikke et lovkrav.
EffektvurderingForlængelsen af kommunegarantien fra 10 til 15 år, vil medføre at ROFI-Centret vil være mindre presset likviditetsmæssig i de kommende år, da afdragene vil blive spredt ud.
ROFI-Centrets øvrige realkreditlån udløber om cirka 12 år, hvorfor der ønskes større likviditetsmæssigt råderum på kort sigt, så der er plads til at opretholde kvaliteten på centrets faciliteter, frem mod det sikres ved at realkreditlånene bliver indfriet.
IndstillingAdministrationen indstiller, om Økonomiudvalget kan anbefale Byrådet at godkende, at der gives en forlængelse af kommunegarantien fra 10 til 15 år.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler byrådet at godkende, at der gives en forlængelse af kommunegarantien fra 10 til 15 år.
Fraværende: Søren Elbæk.
- Anmodning om forlængelse af kommunegaranti
- Nedbetalingsplan og Beregning af tilbagebetalingstid - ROFI
- Beregning SoftControl
- Tilbud på serielån
Økonomiudvalgets anbefaling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
4: Budgetopfølgning pr. 31. juli 2024
Sagsnr: 23-022651
SagsfremstillingAdministrationen har gennemført budgetopfølgning pr. 31. juli 2024. De overordnede tal fremgår nedenfor og derefter følger en mere detaljeret gennemgang. Budgetopfølgningen er opgjort ekskl. overførsler fra 2023.
På det skattefinansierede område er resultatet af ordinær driftsvirksomhed 82,9 mio. kr. højere end korrigeret budget, mens der på det brugerfinansierede område forventes en merindtægt på 1,9 mio. kr.
Den væsentligste årsag til afvigelsen på det skattefinansierede område er en merudgift vedrørende grundskyld som pt. estimeres til 100 mio. kr. i 2024. Der er for nuværende udbetalt ca. 50 mio. kr. for omkring halvdelen af kommunens boliger, hvormed det forventes at der reguleres med yderligere 50 mio. kr. i 2024 - i alt 100 mio. kr. Dette skyldes, at der i 2022 og 2023 kun har været muligt at opkræve borgerne ud fra de "gamle" vurderinger, som generelt set var for høje, hvormed der her i 2024 er en efterregulering til husejerne. Denne merudgift skal ses i sammenhæng med merindtægter på 30 mio. kr. i regnskab 2022 og 37 mio. kr. i regnskab 2023. I budgetlægningen for 2024 er der likviditetsmæssigt taget højde for den forventede merudgift i 2024, men der er ikke budgetlagt et specifikt beløb, da oplysningerne om forventet efterregulering ikke har været tilgængelige. En tillægsbevilling på området afventer et mere sikkert skøn for merudgiften.
I modsat retning trækker midtvejsreguleringen, hvor kommunen tilføres 14,2 mio. kr. vedrørende ændrede konjunkturvurderinger på beskæftigelsesområdet, revideret pris- og lønfremskrivning samt kompensation til udgifter vedrørende fordrevne fra Ukraine.
Vedrørende driftsudgifterne er der et mindre forbrug på 7,6 mio. kr., som specificeres yderligere i de efterfølgende afsnit.
Som nævnt ovenfor afventer ansøgning om tillægsbevilling på grundskyld budgetopfølgningen i december, da beløbet er endog meget usikkert på nuværende tidspunkt. Midtvejsreguleringen ligger til gengæld fast og søges derfor tillægsbevilget nu. På fagudvalgene er der aktuelt en forventet overskridelse af bevillingen på Social- og Sundhedsudvalget på 44,7 mio. kr. (Afvigelse opgjort i forhold til korrigeret budget inkl. overførsler fra 2023). Ansøgning om tillægsbevilling afventer december budgetopfølgningen, idet der fortsat arbejdes hårdt på at nedbringe bevillingsbehovet.
Det bemærkes i øvrigt, at
- den langsigtede likviditet ekskl. deponerede midler udgør 316,8 mio. kr. pr. 31. juli 2024.
- Befolkningstallet pr. 1. august 2024 er 55.923
En nærmere specifikation fremgår i de efterfølgende afsnit.
Driftsafvigelser på udvalgsniveau
Budgetopfølgningen er foretaget i forhold til korrigeret budget ekskl. overførsler.
Nedenfor fremgår afvigelser for de skattefinansierede og brugerfinansierede driftsudgifter pr. 31. juli 2024.
Budgetopfølgningen pr. 31. juli 2024 viser et forventet mindre forbrug på det skattefinansierede område på 7,6 mio. fordelt med et - til en vis grad teknisk - mindre forbrug på det centrale område på 31,4 mio. kr. og et merforbrug på det decentrale område på 23,8 mio. kr.
Mindre forbruget på det centrale område vedrører primært mindre forbrug på Økonomiudvalget samt Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget som i høj grad er af teknisk karakter, mens Social- og Sundhedsudvalget modsat har merforbrug på det centrale område. På det decentrale område er det ligeledes Social- og Sundhedsudvalget, der har merforbrug. En nærmere uddybning af tallene fremgår i det efterfølgende.
Det brugerfinansierede område forventer et mindre forbrug på 2 mio. kr.
En redegørelse for de centrale og decentrale afvigelser pr. 31. juli 2024 fremgår nedenfor.
Økonomiudvalget
Økonomiudvalget forventer et mindre forbrug på 27,2 mio. kr., hvor forventningen ved den seneste opfølgning var et mindre forbrug på 2,5 mio. kr.
I forbindelse med 2. behandlingen af budget 2024 blev der tilført en pulje på ca. 28 mio. kr. til generelle reserver. Budgetposten har ikke tidligere været medtaget i budgetopfølgningen, da formålet med opfølgningen er at kunne følge udviklingen i økonomien uden netop denne reserve. Budgetposten indarbejdes nu for at synliggøre, at der samlet for kommunen ikke er en økonomisk udfordring, men at udfordringerne er udvalgsopdelt.
Social- og Sundhedsudvalget
Social- og Sundhedsudvalget forventer et samlet merforbrug på 38,5 mio. kr., fordelt med et forventet merforbrug hos Sundhed og Omsorg på 22,6 mio. kr. og et forventet merforbrug hos Handicap og Psykiatri på 15,9 mio. kr.
Merforbruget i Sundhed og Omsorg er fordelt med et forventet merforbrug på det centrale område på 1,4 mio. kr., og et forventet merforbrug på 21,2 mio. kr. på det decentrale område. På det centrale område er det forventede merforbrug faldet med 3,5 mio. kr. siden den seneste opfølgning pr. 31. maj, hvor der var en forventning om et merforbrug på 4,9 mio. kr. Det skyldes i høj grad at Social og Sundhedsudvalget på deres møde den 19. juli 2024 besluttede, at aktivere indsatser for at nedbringe merforbruget.
For det decentrale område forventes et merforbrug på 21,2 mio. kr., hvor forventningen ved den seneste opfølgning pr. 31. marts 2024 var et merforbrug på 12,8 mio. kr. Merforbruget på det decentrale område er fordelt med et forventet merforbrug på "Ældrecentre og integrerede ordninger" på 9,3 mio. kr., "Hjemmepleje og akutfunktion" på 9,5 mio. kr. samt de "Øvrige enheder" med et forventet merforbrug på 2,5 mio. kr.
Hen over foråret har administrationen arbejdet med at lokalisere årsagerne til merforbruget, og der er derfor igangsat flere tiltag fra Styregruppen for Bæredygtige enheder med henblik på at minimere merforbruget. Social- og Sundhedsudvalget har besluttet, at de vil følge indsatserne en gang om måneden. Der vedlægges endvidere et notat herom.
I Handicap og Psykiatri er der et forventet merforbrug på 15,9 mio. kr. fordelt med et forventet merforbrug på det centrale område på 9,8 mio. kr. og et forventet merforbrug på det decentrale område på 6,1 mio. kr. På det centrale område er det forventede merforbrug faldet med 0,3 mio. kr. siden opfølgningen pr. 31. maj 2024. Faldet i merforbruget sker på baggrund af arbejdet med de initiativer der er iværksat.
På det decentrale område er der en forventning om et merforbrug på 6,1 mio. kr., hvilket er en stigning på 5,6 mio. kr. siden budgetopfølgningen pr. 31. marts 2024, hvor der var en forventning om et merforbrug på 465.000 kr. Det forventede merforbrug vedrører primært de længerevarende tilbud, hvor der er et forventet merforbrug på 6,7 mio. kr. Merforbruget skyldes blandet andet budgetreduktion på 1,4 mio. kr., som led i udmøntningen af initiativer til at minimere merforbruget på det centrale område. Derudover stammer merforbruget hovedsageligt fra Holmelunden, Holmehusene og Bakkehuset. Social- og Sundhedsudvalget besluttede på deres møde den 14. august 2024, at de fremadrettet vil have en månedlig opfølgning på de indsatser, der er igangsat vedrørende de decentrale enheders økonomi.
Beskæftigelsesudvalget
Opfølgningen på Beskæftigelsesudvalget viser et merforbrug på 1,8 mio. kr., hvilket er 3,7 mio. kr. lavere end opfølgningen pr. 31. maj 2024, hvor det forventede merforbrug var 5,5 mio. kr. Ændringen skyldes blandt andet nye lavere forventninger til sygedagpenge og kontanthjælp, mens der er sket en større flytning af udgifter fra serviceudgifter til overførselsudgifter som følge af ændrede konteringsmuligheder.
Teknik- og Miljøudvalget
Teknik- og Miljøudvalget forventer samlet et merforbrug på 0,5 mio. kr., fordelt med et forventet merforbrug på det skattefinansierede område på 2,5 mio. kr., og et forventet mindre forbrug på 2 mio. kr. på det brugerfinansierede område. Forventningen er uændret i forhold til budgetopfølgningen pr. 31. maj 2024.
Børne- og Familieudvalget
På Børne- og Familieudvalgets område er der et forventet mindre forbrug på 3,8 mio. kr. fordelt med et forventet merforbrug i Børn og Familie på 1,2 mio. kr. og et forventet mindre forbrug på 5 mio. kr. i Dagtilbud og Undervisning.
I Børn og Familie er merforbruget fordelt med et forventet merforbrug på 1,3 mio. kr. på det centrale område og et forventet mindre forbrug på 126.000 kr. på det decentrale område. På det centrale område var der ved den seneste budgetopfølgning pr. 31. maj 2024 en forventning om et merforbrug på 0,6 mio. kr. Ændringen i det forventede forbrug skyldes dels, at investeringsstrategien ikke giver den forventede reduktion i 2024, som tidligere forventet, da effekten af tiltagene først opnås senere end forventet, og dels mindre forbrug på en række områder.
Mindre forbruget på det decentrale område på 126.000 kr. er ændret siden opfølgningen pr. 31. marts 2024, hvor der var en forventning om et mindre forbrug på 822.000 kr. Den primære årsag til ændringen er en ændring i forventningen hos tandplejen.
I Dagtilbud og Undervisning er mindre forbruget fordelt med et mindre forbrug på det centrale område på 1,6 mio. kr. og et mindre forbrug på det decentrale område på 3,4 mio. kr.
På det centrale område er der sket en forbedringen i det forventede regnskab siden den seneste budgetopfølgning pr. 31. maj 2024, hvor forventningen var et merforbrug på 1,1 mio. kr. Ændringen skyldes primært mindre udgifter til FGU (ForberedendeGrundUddannelse) end tidligere forventet, grundet færre elever end forventet.
På det decentrale område er der en forbedring i det forventede regnskab, da der ved den seneste opfølgning pr. 31. marts 2024 var en forventning om et mindre forbrug på 2,6 mio. kr.
Kultur- og Fritidsudvalget
På Kultur- og Fritidsudvalget er der en forventning om et mindre forbrug på 2 mio. kr., hvor der ved den seneste budgetopfølgning pr. 31. maj 2024 var en forventning om et merforbrug på 0,3 mio. kr. Mindre forbruget er fordelt med et forventet merforbrug på fritidsområdet på 0,5 mio. kr. og et forventet mindre forbrug på 2,5 mio. kr. på kulturområdet.
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget forventer et samlet mindre forbrug på 17,4 mio. kr., hvor forventningen ved den seneste opfølgning var et mindre forbrug på 16,6 mio. kr.
De to primære årsager til det forventede mindre forbrug er en indtægt på det det eksternt finansierede projekt "Energieffektivitet og CO2 besparelser" på 10,7 mio. kr. samt en budgetramme på 10 mio. kr. til eksternt finansierede projekter, som ikke bliver anvendt i 2024. Da der ikke er behov for budgetrammen på de 10 mio. kr. i 2024 anbefales det derfor, at flytte pengene tilbage i kassen. I 2025 er modsat et indtægtsbudget på 10,4 mio. kr., som det på budgetkonferencen blev besluttet at udligne via kassen. Det påvirker derfor ikke kassebeholdningen nævneværdigt, da det udelukkende er PL-reguleringen der er forskellen på de to poster.
Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftudvalget behandlede ovenstående på sit møde den 31. juli 2024 pkt. 4, og anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at budgettet på de 10 mio. kr. i 2024 samt indtægtsbudgettet på de 10,4 mio. kr. i 2025 tilføres kassen.
Anlæg og jordforsyning
I nedenstående tabel fremgår forventet regnskab vedrørende anlægsprojekter og jordforsyning i 2024.
Anlæg pr. 31. juli 2024 viser ekskl. jordforsyning et forventet merforbrug på 11,3 mio. kr. i forhold til korrigeret budget ekskl. overførsler. Det skyldes blandt andet, at flere projekter løber over flere år og finansieres af overførte midler.
På jordforsyningsområdet forventes mindre indtægter på 3,2 mio. kr. i forhold til den budgetlagte indtægt. Det er en forbedring i forhold til den seneste opfølgning pr. 31. marts 2024, hvilket skyldes en lidt større efterspørgsel på boliggrunde.
Mindre indtægterne på jordforsyning afvejes af en forventet mindre udgift på byggemodning på 11,9 mio. kr., som skyldes lavere aktivitet på området end budgetlagt, hvormed der samlet forventes et netto mindre forbrug på 8,7 mio. kr. på jordforsyningsområdet.
På det skattefinansierede område inkl. jordforsyning er der overført 192 mio. kr. til 2024.
Den samlede afvigelse på anlæg er et forventet merforbrug på 2,8 mio. kr. i forhold til korrigeret budget ekskl. overførsler.
Befolkningstal
Nedenstående graf viser befolkningsudviklingen i Ringkøbing-Skjern Kommune i årene 2021 - 2024.
Befolkningstallet er i 2021 steget med 21 borgere, i 2022 steg befolkningstallet yderligere med 145 borgere, mens befolkningstallet faldt i 2023 med 130 borgere.
Pr. 1. januar 2024 var befolkningstallet 56.218, mens befolkningsprognosen for 2024 viste en forventning om et befolkningstal på 56.444 borgere pr. 1. januar.
Pr. 1. august 2024 var befolkningstallet 55.923, hvilket er et nettofald på 295 borgere frem til august i 2024.
Likviditet
Likviditeten opgjort efter kassekreditreglen er den likviditetsstørrelse, kommunerne bliver målt på af ministeriet. Kassekreditreglen beregnes som den gennemsnitlige daglige likviditet over de seneste 12 måneder - denne må aldrig blive negativ.
Figuren nedenfor viser udviklingen fra primo 2021 til og med den 31. juli 2024. Den blå kurve viser den gennemsnitlige likviditet ekskl. deponerede midler, som pr. 31. juli 2024 udgør 316,8 mio. kr. ("fri likviditet"). Den orange kurve viser den gennemsnitlige likviditet inkl. deponerede midler, som pr. 31. juli 2024 udgør 415,2 mio. kr.
Deponerede
midler omhandler primært udlodningerne fra forsyningsvirksomhederne, som
frigives
over 10 år med 1/10 årligt. Kommunen har aktuelt deponeret 82,1 mio. kr.
Den gennemsnitlige likviditet har været stigende siden årsskiftet, blandt andet fordi kommunen de sidste 3 måneder af 2023 modtog en positiv midtvejsregulering.
De store udbetalinger vedrørende grundskyld påvirker den gennemsnitlige likviditet i negativ retning, hvormed stigningen i den gennemsnitlige likviditet alt andet lige ville have været større, hvis kommunen ikke havde disse udbetalinger. Derudover vil merforbruget på Social- og Sundhedsudvalget ligeledes påvirke den gennemsnitlige likviditet. Endelig er der en ændret periodisering i indtægterne fra grundskyld efter at staten har overtaget disse. Det vil alt andet lige medføre en lavere stigning i 1. halvår 2024 end den ellers ville have været.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiJævnfør kommunens retningslinjer for forvaltning af budgettet, har det enkelte udvalg ansvaret for, at udvalgets nettobudget til driften (nettobevillingen) overholdes.
Det er et krav, at der straks iværksættes initiativer og handlinger ved konstaterede budgetudfordringer, hvor det forventede regnskab viser udsigt til budgetoverskridelser. Der kan ikke forventes tillægsbevillinger til løsning af budgetudfordringer vedrørende driftsaktiviteterne på enhedsniveau.
Med denne budgetopfølgninger er der udsigt til en budgetoverskridelse på Social- og Sundhedsudvalget. Udvalget arbejder fortsat med at nedbringe dette merforbrug og det er i den forbindelse vigtigt, at der er fokus på realistiske handleplaner og at disse implementeres. I første omgang er der brug for fokus på at få det løbende forbrug i balance med budgettet og herefter skal handleplanerne sikre, at eventuelt merforbrug indhentes over en årrække. Begge ting kræver løbende tæt opfølgning og ledelsesfokus.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet,
- at der tillægsbevilges 14,2 mio. kr. i indtægter vedrørende midtvejsreguleringen for 2024.
- at budgettet i Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftudvalget på 10 mio. kr. til eksternt finansierede projekter i 2024 tilføres kassen.
- at budgetopfølgningen tages til efterretning, herunder de igangsatte tiltag og planer for at reducere merforbruget.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk.BilagBeslutning
Administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
5: Ændret lønfremskrivning for 2024 afledt af overenskomstforhandlingerne
Sagsnr: 23-022107
SagsfremstillingDer er med virkning fra den 1. april 2024 indgået aftale med Forhandlingsfællesskabet kaldet OK24. Den indgåede overenskomstperiode dækker perioden 1. april 2024 til den 31. marts 2026.
Aftalen vil påvirke størrelsen af de anvendte lønfremskrivningsprocenter, der er brugt ved udarbejdelse af budgetrammerne for de enkelte enheder i budget 2024.
Ved budgetvedtagelsen for 2024 er der anvendt en lønfremskrivningsprocent på 3,94 procent. Med udgangspunkt i KL's beregninger afledt af overenskomstforhandlingerne skal fremskrivningsprocenten være 4,23 procent for budget 2024.
Hvis man ikke regulerer budgetterne for 2024, vil enhederne alt andet lige stå med en merudgift ved regnskabsafslutningen for 2024.
Merudgifterne ved at ændre fremskrivningsprocenten jf. ovenstående for budget 2024 vil udgøre 5,433 mio. kr. Udgiften indgår i Økonomiaftalen for 2025 og dækkes af en midtvejsregulering af kommunens bloktilskud for 2024. De afledte virkninger for budgetlægningen 2025 - 2028 indgår i fremskrivningsprocenterne for 2025, der er fastsat i forbindelse med Økonomiaftalen for 2025.
Derudover indgik KL den 4. december 2023 en trepartsaftale med regeringen. Aftalen indeholder blandt andet et ekstraordinært lønløft til social- og sundhedsassistenter og -medhjælpere i den kommunale sundheds- og ældrepleje, samt et lønløft til kommunale pædagoger på børneområdet og socialområdet. Aftalen giver på landsplan et lønløft på 4,23 mia. kr., der indfases med 1,07 mia. kr. i 2024, 1,26 mia. kr. i 2025 og 1,9 mia. kr. varigt fra 2026. Udgiften i 2024 for Ringkøbing-Skjern Kommune på 8,7 mio. kr. skal fordeles til enhederne efter de ansatte personalegrupper. Bloktilskudsreguleringen for 2024 indgår i Økonomiaftalen for 2025 og udmøntes til kommunerne ved midtvejsreguleringen. Udgiften i de kommende år indgår i den samlede lønfremskrivningsprocent for kommunerne.
Regulering af budgetterne på dagtilbudsområdet vil kunne udmøntes i hævede forældrebetalingstakster. De ændrede takster vil først kunne få virkning efter en varsel på 3 måneder. Set ud fra, at taksterne først vil kunne blive godkendt i Byrådet i september måned vil en takstændring ikke kunne nås inden udgangen af 2024, hvorfor det indstilles, at der ikke gennemføres en takstændring i 2024. I forhold til den tilrettede serviceramme for 2024 er det heller ikke forudsat, at der sker en takstændring i kommunerne.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen yderligere bemærkninger.
ØkonomiMerudgiften i 2024 til såvel den forhøjede lønfremskrivningsprocent på 5,433 mio. kr. samt udgiften afledt af trepartsaftalen på 8,695 mio. kr. vil kræve en samlet tillægsbevilling i 2024 14,128 mio. kr. finansieret af likvide midler som er tilgået kommunen via midtvejsreguleringen.
Kommunerne under ét kompenseres gennem midtvejsreguleringen med 1,2 mia. kr. som følge af en nettostigning på priser og løn. Lønstigningen udgør 0,76 procentpoint og et fald i priser på 0,4 procentpoint. Midtvejsreguleringen isoleret set på lønstigningen vil kunne dække kommunens udgifter til ovenstående. Faldet i prisfremskrivningen har Ringkøbing-Skjern Kommune til dels udmøntet i det oprindelige budget i forbindelse med at visse arter er nulfremskrevet.
Merudgiften i 2025 vil indgå i budgetlægningen for 2025 og finansieres via økonomiaftalen.
Fagudvalgsfordeling:
2024, mio. kr. | Lønjustering | Trepart |
Økonomiudvalget | 0,826 | 0,028 |
Social- og Sundhedsudvalget | 2,042 | 5,721 |
Beskæftigelsesudvalget | 0,066 | 0,044 |
Teknik- og Miljøudvalget | 0,129 | 0 |
Børne- og Familieudvalget | 2,300 | 2,902 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 0,070 | 0 |
Erhvervs- Klima- og Arbejdskraftsudvalget | 0 | 0 |
Ændrede lønbudgetter i alt: | 5,433 | 8,695 |
Justeringer af denne art er sædvanligvis af meget mindre omfang. Ringkøbing-Skjern Kommune plejer derfor ikke at lave justeringer af lønbudgetterne i løbet af året, men tilføre ændringen i det kommende budgetår.
EffektvurderingIngen yderligere bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Byrådet til godkendelse af
- at udgiften afledt af overenskomstaftalen på 5,433 mio. kr. tilføres budgettet for 2024 jf. ovenstående udvalgsfordeling.
- at udgiften afledt af trepartsaftalen på 8,695 mio. kr. tilføres budgettet for 2024 jf. ovenstående udvalgsfordeling
- at den samlede udgift på 14,128 mio. kr. finansieres af midtvejsreguleringen for 2024
- at der ikke sker regulering af dagtilbudstaksterne i 2024 afledt af ovenstående
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk.Bilag
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
6: Frigivelse af midler til skimmelsvampsager
Sagsnr: 24-018103
SagsfremstillingØkonomiudvalget skal indstille til byrådet om bevilling og frigivelse af midler til håndtering af
skimmelsvampsager i 2024.
Der er afsat 120.000 kr. til skimmelsvampsager i 2024.
Midlerne bruges primært til fugtundersøgelser og skimmelanalyser når der modtages en anmeldelse
omkring mistanke om skimmel i en udlejningsejendom.
I særlige tilfælde bruges midlerne til at hjælpe den pågældende borger videre i form af tilskud til
depositum og flytteomkostninger, eller midlertidig genhusning mens problemet udbedres.
I byer med færre end 4.000 indbyggere og det åbne land, finansieres udgiften af både kommunen og
stat med landsbyfornyelsespuljen, ved at staten giver 60% refusion på den samlede udgift.
Det betyder også at der i Ringkøbing, Skjern, Videbæk og Tarm by ikke er mulighed for at få refusion
og at hele udgiften afholdes indenfor kommunens afsatte budget.
Ingen bemærkninger.
ØkonomiØkonomi bemærker at der på puljen er overført 62.000 kr. i uforbrugte midler fra 2023 til 2024.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller at Økonomiudvalget indstiller til Byrådet at, der bevilges og frigives 120.000 kr. til skimmelsvampsager finansieret af det afsatte rådighedsbeløb i 2024.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk.
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
7: Nye lokaler til Holmsland Hjemmepleje
Sagsnr: 24-019061
SagsfremstillingØkonomiudvalget anmodes om at anbefale Byrådet, om godkendelse af ny lejekontrakt til Holmsland Hjemmeplejes nye lokaler i Hvide Sande.
Ved budgetkonferencen i 2023 blev der afsat budgetmidler til at kunne leje nye lokaler til Holmsland Hjemmepleje, som indtil nu har været på Numitvej 8 i Hvide Sande. Lokalerne på Numitvej er ikke optimale og vurderes ikke egnet til hjemmeplejedrift. Lokalerne kræver derfor en større renovering, for fremadrettet at kunne bruges.
Mulighederne i Hvide Sande er blevet afsøgt og det er fundet passende lokaler på Kirkevej 4. Indretning af lokalerne er sket i samarbejde med Ejendomscenteret, hjemmeplejen og udlejer, for at sikre at de kan bruges til formålet. Lokalerne på Kirkevej 4 kan lejes fra 1. oktober 2024, og har en uopsigelighed på 15 år, og kan derfor tidligst opsiges den 1. oktober 2039.
Sagen sendes til Social og sundhedsudvalget til orientering.
Økonomi
Ved budgetkonferencen i 2023, blev er driftsbudgettet til Holmsland Hjemmepleje udvidet med 329.000 kr. så det samlede budget til driftsudgifter er 405.000 kr. til de 350 m2 der blev vurderet at der var behov for.
I løbet af 2024 har det været nødvendigt at udvide antallet af m2 til samlet 487 m2. Det betyder at driftsudgiften bliver 60.000 kr. højere end først antaget. De 60.000 kr. er tilført ejendomscenterets driftsbudget via en teknisk korrektion.
Det afsatte driftsbudget i 2025 for ejendomsudgifterne til Holmsland Hjemmepleje er derfor 478.000 kr. inkl. fremskrivning af budgettet. Heraf går de 381.000 kr. til husleje.
Herudover skal kommunen deponere et beløb svarende til 37% af den offentlige vurdering som i 2022 var på 5,9 mio. kr.. De 37 % beregnes ud fra at lejemålets fordelingstal er fastsat til: 487/1327 M2
Ved budgetkonferencen i 2023 blev det omtalt med en evt. deponering på 1 mio. kr. i forhold til lokalerne. Den endelige deponering fastsættes til 2.183.000 kr. som udgør de 37% af den offentlige vurdering.
Indstilling
Administrationen indstiller at Økonomiudvalget indstiller til Byrådet, at
- der indgås en lejeaftale, vedr. lokalerne til Holmsland Hjemmepleje, jævnfør vedlagte lejekontrakt.
- Kommunen foretager regnskabsmæssig deponering på 2.183.000 kr., der løbende frigives over 25 år
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk.Bilag
- Erhvervslejekontrakt Hjemmeplejen, Ringkøbing-Skjern kommune - Kirkevej 4, Hvide Sande
- Bilag 1 - Planskitse stueplan Hjemmeplejen
- Bilag 2 - Planskitse 1. Salsplan - Hjemmeplejen
- Bilag 3 - Planskitse kælderplan Hjemmeplejen
- Bilag 4 - Driftsudgifter udenomsarealer Hjemmeplejen
- Bilag 5 - By- og Boligministerens checkliste vedr. Erhvervslejeloven - Hjemmeplejen
Administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
8: Hemmet Fjernvarmeværk - Ansøgning om kommunekredit op til 700.000 kr. vedr. omlægning af kassekredit til lån.
Sagsnr: 24-018971
SagsfremstillingHemmet fjernvarmeværk har den 27. august 2024 fremsendt ansøgning om kommunegaranti for optagelse af et lån på 700.000 kr. Lånet skal anvendes til omlægning nuværende kassekredit i banken, hvor beløbet er blevet brugt til udskiftning af samtlige af varmeværkets målere.
Hemmet fjernvarmeværk oplyser, at i henhold til målerbekendtgørelsen, skal hver enkelt forbruger kunne følge deres forbrug mere nøjagtigt og retvisende end det tidligere er sket. Dette stiller krav til udskiftning af samtlige målere i varmeværkets forsyningsområde.
Hemmet fjernvarmeværk har hidtil finansieret indkøbet af de 180 målere og udskiftningen på deres kassekredit, som pt. er udfordret af de høje renter. Efter rådgivning fra varmeværkets bank og revisor, er de kommet frem til at ansøge KommuneKredit om et lån til dækning af de 700.000 kr. udskiftningen af målerne har kostet. En sådan låneoptagelse ved KommuneKredit kan kun optages ved fuld kommunegarantistillelse.
Lovgrundlag og juridisk vurderingLånebekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013).
ØkonomiEn eventuel garantistillelse vil ikke påvirke den kommunale låneramme.
I forbindelse med garantistillelsen opkræver kommunen en engangsprovision på 1 % af garantibeløbet dog max 250.000 kr. Herudover vil varmeværket blive opkrævet en årlig provision på 0,55 pct. af restgælden pr. 31. december til betaling næste års 31. marts.
Afgivelse af kommunegaranti vil medvirke til en billigere finansiering ved omlægning fra kassekredit til lån.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet
- at der stilles kommunegaranti for lån i Kommune kredit på til 700.000 kr. under forudsætning af, at lånet anvendes til dækning af trækket på varmeværkets kassekredit i banken, som har været anvendt til anskaffelse af målere.
- at der ved afgivelse af garanti i denne sag opkræves en stiftelsesprovision på 1 pct. af garantibeløbet.
- at der herunder opkræves en årlig provision på 0,55 pct. af restgælden pr. 31. december til betaling næste års 31. marts som er beregnet ud fra de regnskabsmæssige nøgletal.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk.BilagBeslutning
Administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
9: Ansøgning om medfinansiering af renovering af Smedetorvet i Lem St.
Sagsnr: 24-018367
SagsfremstillingFonden "Smedenes Hus" ansøger om medfinansiering fra Ringkøbing-Skjern Kommune til en totalrenovering af torvet - Byens Hjerte på 1 mio. kr.
Torvet er slidt og den udendørs belysning og skulpturen er ude af drift på grund af kabelnedbrud i jorden. Etablering af et nyt torv omfatter ny belysning, belægning, forskønnelse af den eksisterende skulptur og indretning af små mødesteder. Etablering af nyt torv vil dels øge husets brugsværdi og dels vil huset fremstå helt anderledes indbydende.
Det nye torv skal være til glæde og gavn for husets brugere, men torvet skal også være til glæde og gavn for Lem by. Torvet skal være en markant forskønnelse af Lem by. Torvet skal "invitere" til at blive brugt i dagligdagen - der skal således etableres små mødesteder, hvor man kan sidde i læ for vinden, nyde solskinnet og drikke en kop kaffe eller nyde en medbragt madkurv.
Arbejdsgruppen har arbejdet med ideer og skitser, som har været forelagt og drøftet med henholdsvis styregruppen og fondens bestyrelse. Arbejdsgruppen har fået input fra lokale entreprenører og forskellige landskabsarkitekter. Arbejdet har resulteret i flere skitsetegninger til det nye torv og eksisterende skulptur, som tænkes at danne grundlag for det videre arbejde. Der medsendes to skitser til eksempel. Man er ikke færdige med at drøfte den endelige udformning og vil også i det kommende detailarbejde række ud til kommunen med ønske om gode input til designet.
Projektudgifterne er anslået til følgende:
Omkostninger | Beløb |
Etablering af byggeplads | 10.000 kr. |
Rydning | 102.000 kr. |
Belægninger | 753.500 kr. |
Afvanding | 150.000 kr. |
Belysning | 120.000 kr. |
Inventar | 223.000 kr. |
Beplantning | 239.850 kr. |
Uforudsete udgifter | 159.835 kr. |
Øvrige/tekniske udgifter | 250.500 kr. |
Moms | 502.171 kr. |
Projektudgifter i alt - anslået | 2.510.856 kr. |
Der er opsat følgende budget for projektet:
Finansiering | Beløb |
Andel af donation på 1 mio. kr. fra Peder Hansens Fond (er bevilget) | 325.000 kr. |
Frivilligt arbejde - f.eks. "rydning" | 125.000 kr. |
Sponsorater fra leverandører til projektet | 150.000 kr. |
Tilskud fra Ringkøbing-Skjern Kommune | 1.000.000 kr. |
Donationer fra øvrige fonde m.fl. | 1.000.000 kr. |
I alt | 2.600.000 kr. |
Fonden vil på grundlag af præsentationsmateriale søge midler hos relevante fonde - lokale og landsdækkende - samt Ringkøbing-Skjern Kommune.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiDer er i budgetperioden 2024 – 2027 afsat 500.000 kr. pr. år som gearingspulje til samfinansiering af projekter under anlæg.
Der er fra 2023 til 2024 overført 2.121.000 kr., og der er i 2024 et restbudget på 1.871.000 kr.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingBorgmesteren indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet,
- at ansøgningen om medfinansiering af projektet til renovering af Smedetorvet i Lem St. imødekommes med 0,5 mio. kr. og finansieres af restbudgettet i anlægspuljen "Gearingspuljen til samfinansiering af projekter"
- at bevillingen er betinget af, at den øvrige finansiering falder på plads
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler Borgmesterens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk.Bilag
- Ansøgning til RKSK
- Smedenes Hus, Lem Design torvet
- Præsentation Smedenes Hus
- Anbefaling fra Lem Borgerforening
- Anbefaling fra Erik Viborg
Borgmesterens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
10: Renovering af Ringkøbing Svømmehal
Sagsnr: 24-004094
SagsfremstillingByrådet har ved budgetlægningen for 2023 afsat i alt 8 mio. kr. til renovering af svømmehallen. Herudover er der i forbindelse med syn og skønssagen aftalt en erstatning på 3 mio. kr., der blandt andet har dækket udgifter til ekstraordinære vedligehold, rådgiver og advokatudgifter i perioden 2017-2022 som udgør i alt 1,8 mio. kr.
Der er således i alt 9,2 mio. kr. til renoveringsprojektet, hvoraf Byrådet den 21. februar 2023 har frigivet de 8 mio. kr.
Renoveringsprojektet er udbudt som udskiftning af flisearbejdet i forhold til det fejlbelagte arbejde i selve svømmehallen. Der har dog siden vist sig en række andre forhold, som er nødvendiggjort i arbejdet for at det kan udføres håndværksmæssigt korrekt og overholde bygningsreglementet på udførelsestidspunktet.
Det har bl.a. af ekstra tiltag været nødvendigt at
- forstærke etagedækket
- nedbryde slidlag og afretningslag i bassinbunden
- opretning af bassinkanter og søjler samt ændre overløbsrender
- skifte fliser og klinker i sauna og bruseområde samt gennemgå alle fuger i bruserum.
- renovere alle fire indvendige trapper og skifte udvendig trappe
Herudover har den forlængede byggeperiode betydet forøgede byggepladsudgifter og udgifter til rådgivning pga. der større omfang af projektet.
Tidsplanen for byggeriet er udskudt fra oprindeligt juli 2024 til december 2024.
Det forventes, at byggeriet kommer til at have et merforbrug 5 mio. kr., som der anmodes Byrådet om anlægsbudget til.
Ventilation og vandbehandling
Ventilationsanlæg og vandbehandlingsanlæg indgår ikke i renoveringsprojektet. Ventilationsanlægget er fra opførelsen af svømmehallen, dvs. ca. 50 år gammelt. Vandbehandlingsanlægget er udskiftet i forbindelse med renoveringen for 10-12 år siden. Det er dog oplyst af driftspersonalet, at anlægget ikke kører optimalt pga. en generel lille dimensionering ift. svømmehallens volumen, og at der derfor må forventes en udskiftning inden for 5 - 10 år, da anlægget kører tæt på maksimumhastigheden.
Der er desuden nævnt af rådgiverne, at der kan være en risiko for, at anlægget vil have svært ved at starte igen efter den nu lange nedlukning. Rådgiver har fortalt, at eksisterende anlæg kan give udfordringer grundet tilstanden, men det er uvist. Der arbejdes dog med rådgiverne om at forberede anlægget bedst muligt til opstart.
Anlægget har kørt mere end beregnet i dens levetid, grundet typen af anlæg og dimensioneringen.
Et groft prisoverslag for etablering af nyt ventilationsanlæg og vandbehandlingsanlæg, inkl. en mindre opvarmet tilbygning er på 11 mio. kr., henholdsvis ca. 3 mio. kr. for ventilationsanlæg og ca. 8 mio. kr. for vandbehandlingsanlæg.
Byrådet har ved budgetlægningen for 2023 afsat i alt 8 mio. kr. til renovering af svømmehallen. Herudover er der i forbindelse med syn og skønssagen aftalt en erstatning på 3 mio. kr., der blandt andet har dækket udgifter til ekstraordinære vedligehold, rådgiver og advokatudgifter i perioden 2017-2022 som udgør i alt 1,8 mio. kr.
Der er således i alt 9,2 mio. kr. til renoveringsprojektet, hvoraf Byrådet den 21. februar 2023 har frigivet de 8 mio. kr.
Renoveringsprojektet er udbudt som udskiftning af flisearbejdet i forhold til det fejlbelagte arbejde i selve svømmehallen. Der har dog siden vist sig en række andre forhold, som er nødvendiggjort i arbejdet for at det kan udføres håndværksmæssigt korrekt og overholde bygningsreglementet på udførelsestidspunktet.
Det har bl.a. af ekstra tiltag været nødvendigt at
- forstærke etagedækket
- nedbryde slidlag og afretningslag i bassinbunden
- opretning af bassinkanter og søjler samt ændre overløbsrender
- skifte fliser og klinker i sauna og bruseområde samt gennemgå alle fuger i bruserum.
- renovere alle fire indvendige trapper og skifte udvendig trappe
Herudover har den forlængede byggeperiode betydet forøgede byggepladsudgifter og udgifter til rådgivning pga. der større omfang af projektet.
Tidsplanen for byggeriet er udskudt fra oprindeligt juli 2024 til december 2024.
Det forventes, at byggeriet kommer til at have et merforbrug 5 mio. kr., som der anmodes Byrådet om anlægsbudget til.
Ventilation og vandbehandling
Ventilationsanlæg og vandbehandlingsanlæg indgår ikke i renoveringsprojektet. Ventilationsanlægget er fra opførelsen af svømmehallen, dvs. ca. 50 år gammelt. Vandbehandlingsanlægget er udskiftet i forbindelse med renoveringen for 10-12 år siden. Det er dog oplyst af driftspersonalet, at anlægget ikke kører optimalt pga. en generel lille dimensionering ift. svømmehallens volumen, og at der derfor må forventes en udskiftning inden for 5 - 10 år, da anlægget kører tæt på maksimumhastigheden.
Der er desuden nævnt af rådgiverne, at der kan være en risiko for, at anlægget vil have svært ved at starte igen efter den nu lange nedlukning. Rådgiver har fortalt, at eksisterende anlæg kan give udfordringer grundet tilstanden, men det er uvist. Der arbejdes dog med rådgiverne om at forberede anlægget bedst muligt til opstart.
Anlægget har kørt mere end beregnet i dens levetid, grundet typen af anlæg og dimensioneringen.
Et groft prisoverslag for etablering af nyt ventilationsanlæg og vandbehandlingsanlæg, inkl. en mindre opvarmet tilbygning er på 11 mio. kr., henholdsvis ca. 3 mio. kr. for ventilationsanlæg og ca. 8 mio. kr. for vandbehandlingsanlæg.
Lovgrundlag og juridisk vurderingKommunalfuldmagtsreglerne.
Kommunalfuldmagtsreglerne.
Budgetramme:
Bevilling Byråd 8 mio. kr.
Rest erstatning 1,2 mio. kr.
I alt budget: 9,2 mio. kr.
Forventet forbrug 14,2 mio. kr.
Merforbrug på 5 mio. (ny anlægsbevilling).
Finansiering af merudgiften:
Kultur- og Fritidsudvalgets anlægsramme for 2024 er stort set disponeret. Det bemærkes, at midlerne i anlægspuljen er en 2-årig bevilling og forventningen er, at der i 2024 resterer 3 mio. kr., hvoraf 1 mio. kr. ikke er disponeret. En eventuel anvendelse af disse midler vil betyde, at puljen i 2025 bør tilføres samme beløb for at opretholde aktivitetsniveauet på haller og foreninger.
Der er på udvalgets driftsbudget overført godt 14 mio. kr. ekskl. Kulturskolen og Biblioteker. Midlerne er disponeret i årene frem. En finansiering herfra vil sandsynligvis betyde besparelser på området.
Finansieringen kan alternativt finansieres af kassen.Budgetramme:
Bevilling Byråd 8 mio. kr.
Rest erstatning 1,2 mio. kr.
I alt budget: 9,2 mio. kr.
Forventet forbrug 14,2 mio. kr.
Merforbrug på 5 mio. (ny anlægsbevilling).
Finansiering af merudgiften:
Kultur- og Fritidsudvalgets anlægsramme for 2024 er stort set disponeret. Det bemærkes, at midlerne i anlægspuljen er en 2-årig bevilling og forventningen er, at der i 2024 resterer 3 mio. kr., hvoraf 1 mio. kr. ikke er disponeret. En eventuel anvendelse af disse midler vil betyde, at puljen i 2025 bør tilføres samme beløb for at opretholde aktivitetsniveauet på haller og foreninger.
Der er på udvalgets driftsbudget overført godt 14 mio. kr. ekskl. Kulturskolen og Biblioteker. Midlerne er disponeret i årene frem. En finansiering herfra vil sandsynligvis betyde besparelser på området.
Finansieringen kan alternativt finansieres af kassen. EffektvurderingRenoveringen af Ringkøbing Svømmehal er nødvendig for at byggeriet lever op til bygningsreglementets krav. De uforudsete ekstraomkostninger er fremkommet efter at fliselag mm. er opbrudt, og er nødvendige renoveringer for at gennemføre projektet.
Derudover vil renoveringen af svømmehallen sikre, at vi som bygningsejer kan efterkomme sikkerheden for de brugere der benytter bygningens faciliterer. Samt sikre at vi forsat kan have en vandkvalitet som kører problemfrit og forebygger folkesundheden.
Renoveringen af Ringkøbing Svømmehal er nødvendig for at byggeriet lever op til bygningsreglementets krav. De uforudsete ekstraomkostninger er fremkommet efter at fliselag mm. er opbrudt, og er nødvendige renoveringer for at gennemføre projektet.
Derudover vil renoveringen af svømmehallen sikre, at vi som bygningsejer kan efterkomme sikkerheden for de brugere der benytter bygningens faciliterer. Samt sikre at vi forsat kan have en vandkvalitet som kører problemfrit og forebygger folkesundheden.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at
- der gives en indtægtsbevilling på 3 mio. kr. fra erstatningen. Beløbet frigives til dækning af afholdte udgifter i perioden 2017-2022 (syn og skøn) og til renoveringsprojektet.
- der gives anlægsbevilling på 5 mio. kr. til renovering af Ringkøbing Svømmehal til en samlet renoveringsudgift på 14,2 mio. kr. finansieret af kassen.
Administrationen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at
- der gives en indtægtsbevilling på 3 mio. kr. fra erstatningen. Beløbet frigives til dækning af afholdte udgifter i perioden 2017-2022 (syn og skøn) og til renoveringsprojektet.
- der gives anlægsbevilling på 5 mio. kr. til renovering af Ringkøbing Svømmehal til en samlet renoveringsudgift på 14,2 mio. kr. finansieret af kassen.
Kultur- og Fritidsudvalget 13-08-2024
Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Økonomiudvalget 20-08-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.Bilag
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
11: Anlægsbevilling til puljemidler til puljen til landsbyfornyelse
Sagsnr: 24-002463
SagsfremstillingØkonomiudvalget skal tage stilling til bevilling af anlægsmidler til brug for kommunens andel i den tildelte ramme for 2024 fra puljen til landsbyfornyelse.
Ringkøbing-Skjern Kommune har den 9. februar 2024 modtaget en skrivelse fra Social- og Boligstyrelsen om, at kommunen er blevet tildelt 2.982.441 kr. fra den statslige udgiftsramme for 2024 vedrørende puljen til landsbyfornyelse. Skrivelsen er vedlagt som bilag 1. En oversigt over de tildelte midler kan ses i bilag 2.
Der ydes statslig refusion på 60 pct. af kommunens udgifter til landsbyfornyelsestiltagene. Kommunens udgifter til landsbyfornyelsestiltagene udgør 40 %. Kommunens andel for 2024 rammen vil således udgøre 1.988.294 kr.
Ringkøbing-Skjern Kommune har en restramme (statstilskud) fra 2022 på 2.080.000 kr. Kommunen har fået fristforlængelse til anvendelse af restrammen til 1. oktober 2024. Kommunen har en restramme (statstilskud) fra 2023 på 3.937.000 kr.
Tildelt statslig udgiftsramme til landsbyfornyelse kan som udgangspunkt anvendes af kommunen senest 24 måneder fra tildelingen.
Anvendelse af rammen
Rammen til landsbyfornyelse kan anvendes i byer med færre end 4.000 indbyggere og i det åbne land. Rammen kan anvendes til følgende tiltag:
- Områdefornyelse.
- Istandsættelse af nedslidte private udlejningsboliger, ejer- og andelsboliger, forsamlingshuse og erhverv beliggende i bygninger, der indeholder både beboelse og erhverv.
- Nedrivning af nedslidte boliger og erhvervsbygninger.
- Fjernelse af skrot og affald på boligejendomme.
- Kommunalt opkøb af nedslidte ejendomme med henblik på istandsættelse eller nedrivning.
- Ombygning af tomme erhvervslokaler og tomme offentligt ejede bygninger til udlejningsboliger.
- Indretning af byrum på tomme grunde, hvor kommunalbestyrelsen giver - eller har givet - støtte til nedrivning efter byfornyelsesloven.
- Genhusning, når dette er nødvendigt på grund af istandsættelse, nedrivning eller kondemnering.
- Kondemnering af sundheds- eller brandfarlige boliger.
Kommunens overordnede prioritering for indsatsen:
I henhold til byfornyelsesloven skal sundhedsfarlige, beboede ejendomme prioriteres højest.
Herudover gennemføres indsatsen, hvor den giver de mest synlige og markante resultater. For ejendomme og bygninger, der i øvrigt opfylder kriterierne i byfornyelsesloven, betyder dette, at
- Ejendomme og erhvervsbygninger, der ligger i bysamfund eller ved offentlig vej, og ejendomme der kan nedrives eller forbedres som led i en igangværende områdeforskønnelse vil blive prioriteret højt.
- Ejendomme, der ikke ligger i umiddelbar nærhed af offentlig vej også prioriteres, såfremt en nedrivning kan medføre en positiv visuel effekt på omgivelserne.
- Forfaldne bygninger langt fra alfarvej, der ikke generer omgivelserne synderligt, og hvor en nedrivning i overvejende grad kun gavner ejeren selv, vil komme i betragtning i anden række.
Endelig prioriteres projekter, hvor indsatsen kan understøtte andre aktiviteter, såsom områdefornyelse, landsbyudviklingsplaner m.v.
Lovgrundlag og juridisk vurdering
Lovbekendtgørelse nr. 794 af 27. april 2021 om byfornyelse og udvikling af byer.
Bekendtgørelse nr. 98 af 27. januar 2021 om landsbyfornyelse.
Budgetlægningen for landsbyfornyelsespuljen bør ske ud fra bruttobudgettering således de forventede bruttoudgifter afsættes og der budgetlægges med indtægter fra den forholdsvise statslige finansiering.
De økonomiske konsekvenser kan nærmere beskrives nedenfor:
Beløb i hele tusinde | 2024 |
Statspulje (A) | 2.982 |
Statsrefusionsprocent | 60 |
Kommunal andel i procent | 40 |
Kommunal andel (B) | 1.988 |
Bruttoudgift (A+B) | 4.970 |
Afsat budget (C) | 2.070 |
Effektvurdering
Ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Økonomiudvalget indstiller til Byrådet:
- At der til landsbyfornyelsesprojekter i 2024 bevilges en bruttoudgiftsbevilling på 4.970.000 kr. samt en indtægtsbevilling på 2.982.000 kr. Nettobeløbet finansieres af det afsatte rådighedsbeløb på 2.070.000 kr. i 2024.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk.BilagBeslutning
Administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
12: Endelig vedtagelse Kommuneplantillæg nr. 46 - Revision vedrørende bioenergi, vindmøller og andre vedvarende energikilder (solceller)
Sagsnr: 23-018102
SagsfremstillingFormålet med dagsordenspunktet er, at Byrådet endeligt vedtager Kommuneplantillæg nr. 46 -Revision vedrørende bioenergi, vindmøller og andre vedvarende energikilder (solceller).
Forslag til Tillæg 46 til Kommuneplan 2021-2033 har været fremlagt i offentlig høring i perioden 22. april 2024 - 17. juni 2024.
Resultatet af offentlighedsfasen
I forbindelse med den offentlige høring har Ringkøbing-Skjern Kommune modtaget 6 høringssvar fra borgere samt 6 høringssvar fra myndigheder og foreninger
De samlede bemærkninger er vedlagt som bilag. De indkomne bemærkninger er behandlet i vedlagte notat.
Bemærkningerne omhandler blandt andet:
- Den lokale erhvervs- og kommunalpolitiske dagsorden
- Slid, miljø, forurening og klimapåvirkning
- Vindmølle- og solcelle-tæthed
- Inddragelse af lokale borgere, evt. medejerskab
- Forkastning af kommuneplantillæg og udsættelse af den ordinære kommuneplan til næste byrådsperiode
- Hensyn til forsvarets interesser
- Nationale landskabsinteresser
- Ny, varig natur og friholdelse af store, sammenhængende naturområder
- Opdatering i forhold til nye love og bekendtgørelser
- Påvirkning af kirker
På baggrund af de indkomne bemærkninger anbefaler administrationen, at der foretages ændringer i forhold til de offentliggjorte planforslag. Ændringerne fremgår af vedlagte notat med behandling af bemærkninger. En samlet overblik over ændringerne kan ses fra side 8 i notatet.
Ændringerne omhandler blandt andet:
- Præciseringer som følge af bemærkninger fra DN
- Hensyn til forsvarets interesser ved planlægning for biogasanlæg og andre større tekniske anlæg
- Opdateringer som følge af ny Bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land
- Opdateringer som følge af ny Lov om statsligt udpegede energiparker
Administrationen anbefaler i øvrigt, at notatet anvendes som svar på de indkomne bemærkninger.
Miljøvurdering af planen
Der har været gennemført en miljøvurdering af planen. Der er derfor vedlagt et udkast til en sammenfattende redegørelse, som bl.a. beskriver, hvordan miljøhensyn er inddraget i planen, hvordan miljøvurderingen og de indkomne bemærkninger tages i betragtning, begrundelse for valg af alternativ samt hvordan kommunen vil overvåge de væsentligste indvirkninger på miljøet.
Planloven.
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land.
Bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land trådte i kraft den 1. juni 2024. Ifølge bekendtgørelsen skal Byrådet fastsætte retningslinjer for opstilling af lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land i henhold til bekendtgørelsen senest ved førstkommende revision af kommuneplanen. Dette sker ved vedtagelsen af Kommuneplantillæg nr. 46.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingRevision af kommuneplanens retningslinjer for vedvarende energianlæg understøtter kommunens Klimaplan A for CO2-neutralitet og klimarobusthed. Herunder understøtter kommuneplanens retningslinjer særligt Klimaplans A's målsætninger for dels vedvarende energi med sigte på at skabe værdi for klimaet, borgerne og virksomhederne samt dels økonomisk-, klima- og miljømæssig bæredygtig fødevareproduktion, landbrug og arealanvendelse.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:
- Tillæg 46 til Kommuneplan 2021-2033 - Revision vedrørende bioenergi, vindmøller og andre vedvarende energikilder (solceller) vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af notatet med behandling af bemærkninger.
- Notat med behandling af bemærkninger godkendes og anvendes til besvarelse af bemærkningerne
- Den sammenfattende redegørelse færdiggøres på baggrund af vedtagelsen af planerne.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt med følgende ændringer: Bilag 4, Overblik over ændringer til Kommuneplantillæg nr. 46, Side 21, Generelle retningslinjer, hvor den eksisterende tekst bevares og side 29, Retningslinje 3, hvor teksten rettes til.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk.Bilag
- Forslag til Kommuneplantillæg 46
- Miljøvurdering af Kommuneplantillæg 46
- Samlede bemærkninger fra offentlighedsfasen
- Notat- Behandling af bemærkninger
- Udkast til sammenfattende redegørelse
Et flertal i Byrådet godkendte Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling. Nye Borgerlige stemte imod. Hans-Christian Blichfeldt undlod at stemme.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
13: Godkendelse af Helhedsplan Hvide Sande
Sagsnr: 24-015319
SagsfremstillingFormålet med dagsorden er en godkendelse af Helhedsplan Hvide Sande.
Inddragende proces
Helhedsplan Hvide Sande er udviklet gennem en samskabende proces, der har haft sigte på at udvikle en visionær og robust helhedsplan for området. Planen er blevet til i samarbejde mellem en række forskellige aktører, som blandt andet tæller erhvervsdrivende og foreninger samt borgere fra skoleelever til ældre medborgere. En gruppe af lokale ambassadører har haft en central plads i udviklingsarbejdet i samråd med flere relevante fagpersoner fra Ringkøbing-Skjern Kommune.
Dette tværgående samarbejde har igennem hele processen haft til hensigt at kvalificere indholdet i helhedsplanen samt at gøre planen mere realiserbar med et stort lokalt ejerskab.
Planens indhold
”Mellem hav og fjord” er titlen på helhedsplanen, hvor samspil i udviklingen indtager en nøglerolle. Det handler om at balancere og samtænke vækst og udvikling af erhvervslivet, turismen og lokalsamfundet i respekt for Hvide Sandes unikke placering og attraktivitet. Visionen udfoldes gennem fire temaer og tre fysiske nedslagssteder i byen. Alt i alt rummer planen en stor variation i indsatser, hvor nogle tiltag kan iværksættes med det samme, mens mange andre ideer og indsatser strækker sig langt ud i fremtiden og vil være langt vanskeligere at realisere. Udkastet til planen er vedlagt som bilag til dagsordenspunktet.
De fire temaer:
Hvide Sandes unikke landskab
Byen er omgivet af et unikt landskab og natur fra hav til fjord og klitlandskab, der strækker sig mod vest. Dette unikke landskab skaber gode muligheder for attraktioner både for beboerne og turister og både til lands og i vand. Samtidig giver placeringen også særlige erhvervsmuligheder ved havnen.
Bylivets tre kerneområder
Hvide Sande har mange kommercielle, kulturelle og servicerende tilbud, som også skaber tre kerneområder i byens fælles liv (bymidten, Troldbjerg og indkøb mv. i nordbyen). I planen er der særlig fokus på at kvalificere og videreudvikle disse områder af byen.
Sammenhæng og mobilitet
Helhedsplanen lægger vægt på at forbedre forholdene for de bløde trafikanter.
Udvikling og vækst
Helhedsplanen lægger op til at inddrage nye udviklingsområder, der imødekommer byens behov, hvad enten det er nye erhvervsområder og/eller boligområder. Der er også fokus på, at byen kan vokse ved fortætning i de eksisterende byområder.
Den videre proces
Efter en politisk godkendelse af helhedsplanen afholdes en Parat-Til-Start workshop for alle aktører. Her inviteres alle aktører til at indgå i nye relationer og partnerskab om at realisere helhedsplanens mange delprojekter. Workshoppen planlægges sammen med ambassadørgruppen, som blandt andet også dækker Klittens Borgerforening og Foreningen Havnen. Arbejdsgrupper kan etableres på workshoppen og frivillige kræfter skal gerne sættes i spil til at fortsætte udviklingen af Hvide Sande med brug af helhedsplanen.
Ingen bemærkninger.
ØkonomiDer er ikke afsat midler i forhold til en realisering af helhedsplanens mange delprojekter eller en eventuel kommunal medfinansiering.
EffektvurderingHelhedsplanen for Hvide Sande sigter på at styrke både nuværende og fremtidige udviklingsprojekter ved at skabe en sammenhængende ramme og definere en fælles retning samt at styrke lokale samarbejder om byens udvikling.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- & Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet:
- at Helhedsplan Hvide Sande godkendes.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk. BilagBeslutning
Administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
14: Anmodning om fælles planlægningsproces med Varde Kommune for vindmøller ved Malle og Kvong
Sagsnr: 24-008567
SagsfremstillingFormålet med dagsordenspunktet er at tage stilling til, om Ringkøbing-Skjern Kommune skal indgå i en fælles planlægning med Varde Kommune om et vedvarende energiprojekt mellem Malle og Kvong, hvoraf én mølle ud af 12 er ønsket placeret i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Baggrund
Varde Kommunes byråd traf den 9. januar 2024 beslutning om prioritering af planlægningen for vindmølle- og solcelleprojekter. Blandt de udvalgte projekter, hvor der er truffet beslutning om igangsætning af planlægning, er projekt nr. 22 mellem Malle og Kvong. Projektområdet ligger i den allernordligste del af Varde Kommune, og som det fremgår af ansøgningsmaterialet, ønskes en af projektets vindmøller opsat i Ringkøbing-Skjern Kommune. Referat fra Varde Kommunes byrådsmøde med ansøgningsmateriale for projektet mellem Malle og Kvong er vedlagt.
Varde Kommune har henvendt sig til Ringkøbing-Skjern Kommune med henblik på en koordinering af planprocessen på tværs af kommunegrænsen.
Projektet
Projektet består af 12 vindmøller, der opstilles på én lige række. Møllerne vil have en totalhøjde på 165-167,5 meter. Hver mølle vil have en effekt på 4,5-6,6 MW, svarende til en samlet effekt på 54-79,2 MW. Det forventes, at vindmøllerne samlet set vil kunne producere ca. 222-240 mio. kWh om året. Projektet omfatter desuden et ønske om et solcelleanlæg, der udelukkende placeres i Varde Kommune, med et samlet bruttoareal på ca. 200 ha.
Fordeling af roller mellem Varde Kommune og Ringkøbing-Skjern Kommune?
Hovedparten af projektet er beliggende i Varde Kommune. Det er Varde Kommune, der er myndighed herfor. Der er derfor Varde Kommune, som beslutter, om der skal gennemføres en planlægning for den del af projektet, som ligger i Varde Kommune.
Ringkøbing-Skjern Kommune er derudover såkaldt berørt myndighed for den del af projektet, der ligger i Varde Kommune. Det vil sige, at Ringkøbing-Skjern Kommune bliver hørt i de officielle høringer i processen og har mulighed for indflydelse på projektet, ved at komme med høringssvar. Der er også praksis for, at der på administrativt niveau er dialog om faglige forhold, f.eks. om valg af visualiseringspunkter, naturforhold mv., som kan have betydning for projektets endelige udformning.
På samme vis, er det Ringkøbing-Skjern Kommune, der er myndighed for den del af projekter, som ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det vil i dette tilfælde sige for den ene vindmølle. Det er derfor Ringkøbing-Skjern Kommune, som beslutter, om den del af projektet skal igangsættes og gennemføres og i så fald giver tilladelse til den ene vindmølle.
Administrationen har været i dialog med Varde Kommune om en eventuel fælles planproces for det samlede projekt. Det anbefales, at såfremt Ringkøbing-Skjern Kommune vælger at imødekomme ønsket om én vindmølle i Ringkøbing-Skjern Kommune, vil det være Varde Kommune, som er den ”udarbejdende” myndighed. Varde Kommune vil stå for at udarbejde fælles lokalplan samt fælles miljørapport. Ringkøbing-Skjern Kommune bidrager ved administrativ sparring samt udarbejdelse af kommuneplantillæg for den del af projektet, der ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune. Sagen vil løbende skulle forelægges både byrådet i Varde Kommune og byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor planprocessen fordrer dette.
Administrativ vurderingAdministrationen har foretaget en indledende vurdering af det ansøgte og sammenholdt placeringen med indkomne ansøgninger i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er administrationens vurdering, at der ikke er umiddelbare konflikter. Samspillet med andre vindmølleprojekter skal vurderes nærmere i en eventuel planproces. Dette uanset om den ene mølle i Ringkøbing-Skjern Kommune kommer til at indgå i projektet eller ej. Ligeledes skal påvirkning af naboer, natur, miljø og landskab belyses nærmere.
Videre proces
Varde Kommune har igangsat en undersøgelse af muligheden for planlægning for solcelleanlæg i tilknytning til vindmøllerne. Der har i den forbindelse været afholdt et borgermøde for naboer inden for 15 gange møllehøjde, herunder for naboer i Ringkøbing-Skjern Kommune. Se vedlagte invitation.
Varde Kommune ønsker at gennemføre en offentlig forhøring for det samlede projekt, hvorefter der tages stilling til muligheden for planlægning for solcelleanlæg. Hvis det skal være muligt at gennemføre en fælles planlægning, skal Ringkøbing-Skjern Kommune være indforstået med at prioritere sagen, så den følger Varde Kommunes tidsplan.
Lovgrundlag og juridisk vurderingLov om planlægning
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)
Bekendtgørelse om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller
Lov om fremme af vedvarende energianlæg
Som følge af ”lov om fremme af vedvarende energi” er opstillerne af vedvarende energianlæg pålagt at indbetale et beløb pr. opstillet MW til den kommune, hvori der opstilles VE-anlæg. Beløbet er 313.000 kr. pr. MW for landvindmøller.
EffektvurderingProjektet vil kunne indgå i at indfri Byrådets vision om, at nedbringe CO2-udledning med 70 % i perioden 1990- 2030 og opnå CO2-neutralitet i 2050.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet,
- at den ene vindmølle i projektet indgår i planlægningen
- at planlægningen så vidt muligt følger processen i Varde Kommune.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk. Bilag
- Invitation til Borgermøde
- Referat Varde Kommunes byråd af 9 januar 2024
- Ansøgning nr. 22 - Revideret ansøgning om samlet energianlæg ved Malle og Kvong, 22.10.2023
Administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
15: Tilsagn til opsætning af ladestandere til elcykler
Sagsnr: 24-015604
SagsfremstillingTeknik og Miljøudvalget bedes tage stilling til, om kommunen skal acceptere tilbuddet om finansiering af opsætning af offentlige ladestandere til elcykler på 8 lokationer rundt om Ringkøbing Fjord.
Baggrund og beskrivelse
Vejdirektoratet har, som led i aftalen om Grøn omstilling af vejtransporten, indgået den 4. december 2020, afsat en pulje på 12,2 mio. kr. til offentlig tilgængelig opladning af elcykler. Puljen åbnede for ansøgninger fra landets kommuner den 14. maj 2024, og midlerne er nu fordelt.
Ringkøbing-Skjern kommune indsendte otte ansøgninger om opsætning af ladestandere og har modtaget tilsagn til alle. Formålet med opsætning af cykel-ladestandere er at fremme brugen af elcykler ved at sikre tilgængelig opladning, hvilket vil bidrage til en mere bæredygtig og miljøvenlig transportinfrastruktur i kommunen - desuden forbedres folkesundheden.
Ringkøbing Fjord er en populær cykeldestination og den stigende popularitet af elcykler, som et miljøvenligt, sundt og sjovt transportalternativ, skaber behov for infrastruktur, der understøtter benyttelse af elcykler i området.
Formålet med at etablere et netværk af ladestandere til elcykler på strategiske placeringer langs Ringkøbing Fjord, herunder Ringkøbing, Hvide Sande, Søndervig, Skjern, Bork Havn, Lyngvig Fyr, Pumpestation Nord og Bjerregård, er at tilbyde bekvemmelige opladningsmuligheder for el-cyklister, hvilket vil fremme brugen af elcykler som et bæredygtigt transportmiddel og øge tilgængeligheden af attraktioner omkring fjordområdet for både turister og lokale.
For at komme i betragtning til puljen skulle følgende kriterier opfyldes:
- Placering: Offentlig tilgængelig.
- Sikkerhed: Ladestationerne skal tilbyde mulighed for fastlåsning af batteri, oplader eller cykel under opladning.
- Tidsfrist: Installation skal være færdig inden udgangen af 2024.
- Drift og vedligehold: Kommunen forpligter sig til drift og vedligehold af ladestationerne.
Derudover skulle ansøgerne redegøre for den eksakte placering, beskrive de elementer der skal indgå i ladestationerne, og oplyse om projektets totalomkostninger.
Oversigtskort over placeringer og de enkelte ansøgninger ses i henholdsvis bilag 1 og bilag 2.
Tidsplan
- August 2024: Godkendelse af projektet i Teknik og Miljø Udvalget.
- September 2024: Udbud og kontrahering med leverandører, samt acceptere tilskuddet fra Vejdirektoratet senest d. 13. september 2024.
- Oktober 2024 - November 2024: Anlæg og installation af ladestationer.
- December 2024: Afslutning og rapportering til Vejdirektoratet.
Administrationen har vurderet at kommunen umiddelbart ikke må begunstige enkeltpersoner med gratis strøm til elcykler for kommunale midler.
Der er indgået en aftale med RAH/Goenergi om, at de frit leverer den nødvendige energi til ladestationerne som et sponsorat.
ØkonomiVejdirektoratet har givet tilsagn til alle 8 ansøgninger fra Ringkøbing-Skjern Kommune med et samlet budget på 781.275 kr. Projektet finansieres 100% af puljen med baggrund i ansøgningernes økonomioverslag og dækker alle udgifter under opstilling og installation.
Finansieringen er betinget af, at ladestationerne er etableret inden udgangen af 2024.
Drift og vedligehold skal finansieres af kommunen og anslås til højst 5.000 kr. årligt pr. ladestation. Udgiften kan dækkes inden for kommunens nuværende budget.
Det koster mellem 60 øre til 1 kr. pr. opladning af en elcykel. Denne udgift afholdes af RAH og indgår derfor ikke i de økonomiske omkostninger for kommunen.
EffektvurderingOpstilling af ladestandere til elcykler vil:
- Fremme grøn transport og bidrage til en mere bæredygtig kommune.
- Højne serviceniveauet for turister, besøgende og borgere ved at ladeinfrastrukturen for cyklismen i kommunen forbedres.
- Bidrage til udviklingen af cykelmulighederne i kommunen samt tiltrække cykelturister, hvilket falder i god tråd med indsats 1.7 i Turismepolitikken.
Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender:
- at etablering af 8 ladestationer til opladning af elcykler igangsættes.
- at RAH’s sponsorat med strøm til ladestationerne accepteres.
- at udvalget sender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 781.000 kr. til projektet samt en tilsvarende indtægtsbevilling jf. godkendt tilsagn fra Vejdirektoratet.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk. BilagBeslutning
Administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
16: Efterkalkulerede fritvalgstakster vedrørende personlig og praktisk hjælp 2023
Sagsnr: 24-015440
SagsfremstillingByrådet skal fastsætte fritvalgspriser ud fra en beregning af de gennemsnitlige, langsigtede omkostninger ved levering af personlig og praktisk hjælp i overensstemmelse med de stillede kvalitetskrav.
Hvert år efter regnskabsårets afslutning skal der beregnes en fritvalgspris på personlig pleje og praktisk hjælp. Prisen beregnes ud fra hjemmeplejens udgifter. Fritvalgsprisen bruges til udbetaling af ydelser leveret af godkendte private leverandører af praktisk hjælp samt afregning af fritvalgsbeviser – personlig pleje i Ringkøbing-Skjern Kommune.
KL har udarbejdet ny skabelon samt vejledning til efterkalkulationen af fritvalgsprisen.
Administrationen har efterberegnet fritvalgspriserne for 2023. Den nye skabelon er anvendt, og der regnes fremadrettet tre priser mod tidligere to priser.
Praktisk hjælp, bekvemme tider:
380,59 kr./time (ikke regnet særskilt før)
Personlig pleje, bekvemme tider:
402,38 kr./time (budget 2023: 375 kr./time).
Personlig pleje, ubekvemme tider:
564,73 kr./time (budget 2023: 539 kr./time).
Til fastsættelse af priserne for 2024 er der taget udgangspunkt i den efterkalkulerede 2023-pris.
Priser for 2024 er følgende:
Praktisk hjælp, bekvemme tider:
396,19 kr./time.
Personlig pleje, bekvemme tider:
418,88 kr./time.
Personlig pleje, ubekvemme tider:
587,88 kr./time.
Ubekvemme tider er hverdage kl. 17.00 – 06.00 samt helligdage og weekender. Priserne er gældende fra 1. maj 2024 til 30. april 2025, jævnfør aftale med de private leverandører.
Lovgrundlag og juridisk vurderingBekendtgørelse nr. 344 af 26. marts 2013 – Bekendtgørelse om frit valg af leverandør af hjemmehjælp og fritvalgsbeviser efter servicelovens § 91 og om kvalitetskrav til leverandører af hjemmehjælp efter serviceloven § 83.
ØkonomiDet forventes, at de private leverandører af praktisk hjælp i 2024 leverer ca. 4.600 timer, svarende til en udgift på 2,0 mio. kr. incl. fritvalgsbeviser. I 2024 er budgettet på 1,9 mio. kr.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet, at efterberegningen af fritvalgspriserne for 2023 tages til efterretning, og priserne fra 1. maj 2024 godkendes.
Social- og Sundhedsudvalget 14-08-2024Social- og Sundhedsudvalget godkender administrationens indstilling.
Økonomiudvalget 10-09-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Søren Elbæk. Bilag
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
17: Socialdemokratiet anmoder om genudpegning af bestyrelsesmedlem og rådsmedlem
Sagsnr: 24-018549
SagsfremstillingDen 14. august 2024 modtog borgmester Hans Østergaard en anmodning fra Socialdemokratiet om, at der ønskes en genudpegning af bestyrelsesmedlem for UCRS samt rådsmedlem for Videnrådet.
Socialdemokratiet meddeler, at Søren Elbæk ønsker at udtræde af bestyrelsen for UCRS samt Videnrådet. Partiet ønsker, at Jens Jensen indtræder som nyt medlem af begge.
Socialdemokratiet ønsker, at genudpegningerne træder i kraft med øjeblikkelig virkning således, at Jens Jensen kan deltage i førstkommende bestyrelsesmøde for UCRS samt førstkommende rådsmøde i Videnrådet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingByrådets konstituerende møde den 14. december 2021.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingBorgmesteren indstiller, at Byrådet godkender, at:
- Søren Elbæk udtræder af bestyrelsen for UCRS og at Jens Jensen indtræder
- Søren Elbæk udtræder af Videnrådet og at Jens Jensen indtræder
- ovennævnte træder i kraft med øjeblikkelig virkning.
Ingen bilag.
BeslutningBorgmesterens indstilling godkendt.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()
Kopier link til punktet - Print
18LUKKET PUNKT: Gensidig information
Sagsnr:
BeslutningOrientering fandt sted.
Kopier link til punktet - Print
19: Underskriftsside
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
Fraværende- Niels Kristian Larsen ()