Referat: 12. marts 2024 kl. 16:00
Deltagere
- Lise Juhl Hansen
- Henrik Hammelsvang
- Niels Kristian Larsen
- Irene Lund Pedersen
- Jens Jacob Østergaard
- Jørgen Byskov
- Hans Østergaard
- Linda Nielsen
- Kristian Andersen
- Jakob Agerbo
- Erik Viborg
- Hans Pedersen
- Jens Jensen
- Marie Kamp From
- Carsten Bjerg
- Lennart Qvist
- Jens S. Højland
- Niels Rasmussen
- Dan K. Jørgensen
- Irvin Christensen
- Hans-Christian Blichfeldt
- Ole Nyholm Knudsen
- Søren Elbæk
- Jesper Lærke
- Jens Erik Damgaard
- Henrik Andersen
- Rita Byskov
- Pia Vestergaard
- Susanne Vivi Høj Henriksen
Referat
- Godkendelse af dagsorden
- Databeskyttelsesrådgiverens årlige rapport for 2023
- Anvendelse af kommunens låneramme for 2023
- Selskabsgørelse Energnist I/S
- Anlægsbevilling til puljemidler til puljen til landsbyfornyelse
- Prioritering af anlægsmidler - Ejendomscenteret
- Anlægsbevilling til vuggestuegrupper og overførsel af rådighedsbeløb til samling af Hvide Sande Skoles afdelinger
- Ekstremisme og radikalisering (handleplan)
- Fordeling og valg af valgstyrere og tilforordnede vælgere på partier til 18 afstemningssteder
- VE-facilitator funktion
- Gensidig information
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningGodkendt.
Fraværende- Hans Østergaard ()
Kopier link til punktet - Print
2: Databeskyttelsesrådgiverens årlige rapport for 2023
Sagsnr: 24-001533
SagsfremstillingDatabeskyttelsesrådgiveren rådgiver om korrekt databeskyttelse i kommunen og er kontaktperson for kommunens borgere og Datatilsynet vedrørende behandlingen af personoplysninger.
Som en del af opgaven udarbejder databeskyttelsesrådgiveren en årlig rapport til Byrådet om sit arbejde.
Databeskyttelsesrådgiveren aflægger nu sin rapport for 2023.
Sammenfattende er rapportens konklusion, at der stadig er stort fokus i organisationen på at arbejde med stor omhyggelighed på at passe godt på borgernes data – vi låner dem bare!
Der er stadig og vil være fremover brug for en vedvarende indsats til at sikre et passende sikkerhedsniveau.
Kommunens øverste it-sikkerhedsansvarlige Jesper Lemming har ingen bemærkninger til rapporten.
Lovgrundlag og juridisk vurderingDatabeskyttelsesforordningen art. 38 stk. 3
IndstillingØkonomiudvalget bedes tage rapporten til efterretning og videresende til Byrådet.
Økonomiudvalget 27-02-2024
Taget til efterretning. Videresendes til Byrådet.
Fraværende: Niels Rasmussen.BilagBeslutning
Taget til efterretning.
Fraværende- Hans Østergaard ()
Kopier link til punktet - Print
3: Anvendelse af kommunens låneramme for 2023
Sagsnr: 24-003829
SagsfremstillingByrådet skal inden udgangen af marts 2024 tage stilling til, om der skal optages lån på baggrund af regnskabsresultatet for 2023. Den samlede låne adgang kan opgøres til i alt 48,4 mio. kr.
Kommunens låne adgang har baggrund i bestemmelserne i lånbekendtgørelsen, der angiver hvilke af kommunes anlægsudgifter, der kan lånefinansieres.
Den samlede låneramme på 48,4 mio. kr. er opgjort således:
(1.000 kr.)
Beskrivelse | Regnskab 2023 Låneramme |
Køb af landbrugsjord til jordforsyning | 0 |
Energibesparende foranstaltninger | 10.835 |
Byfornyelse og boligforbedringer | 2.701 |
Havne (incl. Hvide Sande Havn) | 13.049 |
Lån til betaling af ejd. skat (for pensionister) | 401 |
Lån vedr. indefrysning af grundskyld | 21.455 |
Kommunens låneramme 2023 | 48.443 |
Særlige kommentarer vedrørende opgørelse af lånrammen
Energibesparende foranstaltninger
Udgiften er opgjort som summen af en række forskellige energibesparende foranstaltninger, der i 2023 er udført på kommunens samlede bygningsmasse. Af større projekter kan bl.a. nævnes forbedring af indeklima på Stauning og Vorgod-Barde skoler samt renovering af ventilation på Rådhuset.
Havne
I det opgjorte beløb indgår anlægsinvesteringer for kommunens egne havne med ca. 1,7 mio. kr. Herudover indgår ca. 11,3 mio. kr. som anlægsinvesteringer, der er foretaget i Hvide Sande Havn, men som havnen ikke selv har lånefinansieret. Hvide Sande Havn er en kommunal selvstyrehavn, hvorfor disse anlægsinvesteringer kan indregnes i opgørelsen af den kommunale låneramme.
Særlige kommentarer til udnyttelse af lånerammen
Beregningen af 2023-lånerammen på 48,3 mio. kr. er endelig. Anvendelsen af lånrammen skal besluttes inden udløb af marts 2024. Et eventuelt lån skal optages inden udgangen af april 2024. Kommunen kan således ikke "opsamle" en ikke-udnyttet låneramme til eventuelt senere brug, ligesom en ikke-udnyttet låneramme heller ikke forlods kan reserveres til finansiering af fremtidige investeringer eller lejemål.
Bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013(lånebekendtgørelsen).
ØkonomiVed behandling af den tilsvarende lånesag 21. marts 2023, besluttede Byrådet at optage lån for i alt 44,1 mio. kr. som alene kunne henføres til anlægsprojekter i 2022.
Økonomi anbefaler, at lånmuligheden på 48,4 mio. kr. vedrørende regnskabet 2023 udnyttes til låneoptagelse fuldt ud. Det anbefales, at der optages 2 særskilte lån på hhv. 10,8 mio.kr. ("Grønt lån") til finansiering af energibesparende foranstaltninger og 37,6 mio. kr. (kommunens øvrige udgifter) i Kommunekredit med maksimal løbetid på 25 år for begge lån, som vil optages med en fast rente i foreløbigt 5 år da det på nuværende tidspunkt er den bedste lånemulighed. Lånet vil efter de første 5 år blive tilrettet med ny rentevilkår. Der indhentes forslag til lån inden optagelse, som p.t. er 2,88% i rente. Alternativt vil være optagelse af variabelforrentet lån som p.t. udlånes med en rente på 3,8% eller fast rente hele lånets løbetid hvor renten p.t. ligger på 3,25 %.
Inden optagelse af 2023 låneramme er fordelingen af den eksisterende lånemasse 43 % fast rente lån og 57 % variabel forrentet lån. Kommunens finansielle strategi er fastsat til max at have 75% variabel forrentet lån.
Kommunen har ved udgangen af 2023 langfristet gæld på 613 mio. kr., hvor renter og afdrag finansieres via det skattefinansierede område. Afdragene har på disse lån har udgjort 44 mio. kr. i 2023. Hertil kommer afdrag på 3,5 mio. kr. vedrørende feriepenge.
Ved udgangen af 2022 udgjorde gælden 12.520 kr. pr. indbygger, hvor landsgennemsnittet var på 9.869 kr. pr. indbygger. Derudover har kommunen langfristet gæld på 262 mio. kr. vedr. ældre- og handicapboliger, hvor ydelserne finansieres over beboernes husleje. Denne type gæld er ikke indregnet i foranstående nøgletal.
I kommunens 2024-budget er det forudsat, at der optages lån for i alt 39,1 mio. kr. Dette beløb er udregnet på baggrund af forventede låneberettigede anlægsudgifter afholdt i løbet af 2024.I nærværende sag, hvor der træffes beslutning om eventuel låneoptagelse på baggrund af anlægsprojekter i 2023, udgør lånebeløbet, der kan optages nu imidlertid 48,4 mio. kr.
Effektvurdering
Ingen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller til byrådets godkendelse:
- at 2023 lånerammen udnyttes til optagelse af 2 særskilte lån i Kommunekredit på hhv. 10.835.083kr. ("Grønt Lån") og 37.608.375 kr. ("Almindeligt lån") begge lån optages over 25 år. Lånet anbefales at optages som 5 års fast rente med tilpasning efter de første 5 år.
- at der meddeles indtægtsbevilling på 48,4 mio. kr. til optagelse af de to nævnte lån.
Økonomiudvalget 05-03-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.Bilag
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Hans Østergaard ()
Kopier link til punktet - Print
4: Selskabsgørelse Energnist I/S
Sagsnr: 24-002169
SagsfremstillingEnergnists affaldsforbrændingsanlæg skal som følge af ny lovgivning udskilles i aktie- eller anpartsselskaber senest den 31. december 2024.
På baggrund af de nye regler om selskabsgørelse af forbrændingsanlæggene traf alle ejerkommunerne, herunder Ringkøbing-Skjern Kommune, ved borgmestermøde den 19. september 2023 beslutning om at igangsætte en ejerdrevet proces for selskabsgørelse af Energnists forbrændingsanlæg. Byrådet har i den forbindelse behandlet vedtægtsændring for Energnist I/S på byrådsmødet den 12. december 2023, hvorved den enkelte ejerkommune senest den 31. marts 2024 skal tage stilling til, om kommunen ønsker at fastholde ejerskabet af Energnist efter selskabsgørelsen eller om kommunen ønsker at udtræde.
Som led i den ejerdrevet proces bad ejerkommunerne Horten og PwC om at udarbejde henholdsvis en juridisk og økonomisk analyse, der skulle danne grundlag for den enkelte ejerkommunes beslutning om:
- Fortsat ejerskab af Energnist.
- Håndtering af overdækning i Energnist.
- Fremtidig organisering af Energnists aktiviteter, herunder om det kommunale fællesskab skal opløses eller fastholdes.
Horten og PwC fremlagde den juridiske og den økonomiske analyse på borgmestermødet i Herning den 24. januar 2024.
Konklusion
På grundlag af den juridiske og den økonomiske analyse anbefaler Horten og PwC:
- At alle ejerkommuner fastholder ejerskabet til Energnist efter selskabsgørelsen, da kommunerne herved vil få andel i det økonomiske potentiale, som den kommende lovgivning giver mulighed for at forløse, og som den økonomiske analyse fastslår er til stede i Energnist.
- At ejerkommunerne opløser Energnist I/S i forbindelse med selskabsgørelsen, idet der herved opnås en ensartet styringsmodel i organisationen, som kan fokusere på den forretningsmæssige drift, herunder med mulighed for deltagelse af andre end kommuner, hvis ejerkommunerne ønsker det.
- At Energnist I/S tilbagefører mest muligt af den bestående overdækning i Energnist I/S over priserne i 2024 til ejerkommunerne, samt at ejerkommunerne og Energnist aftaler en endelig model for tilbageførsel af den resterende overdækning til affaldskunderne hurtigst muligt. Fordelingsnøglen for tilbagebetaling efter selskabsgørelsen bør ejerkommunerne og Energnist fastlægge i fællesskab, eventuelt med inddragelse af Energistyrelsen.
På grundlag af den juridiske analyse vurderer administrationen, at den enkleste og bedste løsning for Ringkøbing-Skjern Kommune er at håndtere udbudsopgaven sammen med de øvrige affaldsudbud som vi har. Herved kan eventuelle ønsker til særlige krav i udbuddene koordineres på tværs af affaldstyper, og den efterfølgende drift i forhold til udbuddene forenkles.
Væsentlige overvejelser ved fastholdelse af ejerskab
I forbindelse med etablering af et fremtidigt affaldsforbrændingsselskab vil det være passende, at overveje om Ringkøbing-Skjern Kommunes ejerskab kan betragtes som værende en del af kommunens kerneopgave. Baggrunden er, at selskabet ikke skal varetage kommunale opgaver, men udelukkende agere på det kommercielle marked for forbrænding af affald.
Det er administrationens vurdering, at et delejerskab af et fremtidigt affaldsforbrændingsselskab ikke kan betragtes som en kerneopgave for Ringkøbing-Skjern Kommune. På den anden side vil kommunen gennem et ejerskab kunne:
- Understøtte optimering af forbrændingspriserne mest muligt inden for selskabslovens rammer for et selskab, der sandsynligvis vil være blandt dem der kommer til at byde på Ringkøbing-Skjern Kommunes forbrændingsegnet affald
- Søge at indfri sine grønne ambitioner (for eksempel i forhold til CO2-fangst)
- Opnå en økonomisk gevinst til gavn for kerneopgaven i forbindelse med udlodning af eventuelt overskud
I henhold til kommunalfuldmagten kan en kommune alene deltage i selskaber, som varetager aktiviteter, kommuner lovligt kan deltage i. Derudover er en kommune underlagt en generel forpligtigelse til at handle økonomisk forsvarligt. Det omfatter også kommunens forvaltning af sine ejerandele i selskaber med videre.
Den nye lovgivning på området indebærer, at kommuner efter 1. januar 2025 kan deltage i aktie- eller anpartsselskaber, som ejer og driver affaldsforbrændingsanlæg.
I forhold til at handle økonomisk forsvarligt, er det Hortens vurdering, på baggrund af den økonomiske analyse og de juridiske rammer for ejerskab af et fremtidigt affaldsforbrændingsselskab, at en fastholdelse af ejerskabet af Energnist i forbindelse med selskabsgørelsen vil være økonomisk forsvarligt.
Økonomi ved udtræden eller fastholdelse af ejerskab af Energnist
Den økonomiske analyse fastslår, på baggrund af en analyse af virksomhedens aktiver og økonomi og en analyse af markedet for forbrændingsydelser og øvrige rammebetingelser, at Energnist I/S’ virksomhed er veldrevet og rummer et betydeligt økonomisk potentiale for de ejerkommuner, som fastholder ejerskabet efter selskabsgørelsen.
Den økonomiske analyse bygger på en række forudsætninger, hvoraf følgende skal fremhæves:
- Markedsanalysen viser, at der vil være et fornuftigt marked for affald og dermed prisafregning, der giver sikkerhed for nødvendige affaldsmængder. Der er forudsat fuld kapacitetsudnyttelse på begge anlæg i hele anlæggenes levetid.
- Prissætningen af indenlandsk husholdningsaffald tager udgangspunkt i en markedsanalyse, som Energnist I/S har fået udarbejdet af Rambøll A/S.
Hvis kommunen træder ud inden selskabsgørelsen, er der ingen positiv egenkapital til udbetaling. Der vil på den anden side næppe være en pligt for en udtrædende kommune til at betale kompensation. En udtrædende kommune vil dog fortsat hæfte for de lån, som Energnist I/S har stiftet før udtræden.
Hvis kommunen træder ud efter selskabsgørelsen, skal det ske ved salg af kommunens aktier til markedspris og i henhold til de retningslinjer, der bliver aftalt i en ejeraftale. Det er forventeligt, at der vil være en positiv egenkapital efter selskabsgørelsen, og at en udtrædende kommune har ret til at oppebære en andel af en positiv egenkapital i forbindelse med udtræden. Udbetaling fra selskabet vil som udgangspunkt medføre modregning i kommunens bloktilskud med 40 % eller 60 % af det udbetalte beløb.
Afledte handlinger såfremt ejerskab fastholdes
Administrationen vurderer på baggrund af Horten og PwC's anbefalinger, at den bedste løsning for Ringkøbing-Skjern Kommune er at fastholde ejerskabet af Energnist i forbindelse med selskabsgørelsen.
For at kunne kickstarte den videre ejerdrevet proces for selskabsgørelsen af Energnist, skal der også tages stilling til:
- Bevarelse eller opløsning af I/S
- Håndtering af overdækningen i Energnist
- Udbud af forbrændingsegnet affald
Bevarelse eller opløsning af I/S
Den juridiske analyse tydeliggør, at der ikke er nogen juridisk eller økonomisk grund til at opretholde Energnist I/S efter selskabsgørelsen, da alle aktiviteter skal udskilles til selskaber.
Fastholdelse af et I/S vil indebære, at ejerkommunerne er længere væk fra selskabernes aktiviteter end nødvendigt. Ved at opløse Energnist I/S undgår den fremtidige organisation også at skulle håndtere to forskellige styreformer.
Håndtering af overdækning
Energnist har oparbejdet en overdækning på affaldsområdet. De juridiske og økonomiske analyser fastslår, at den opsparede overdækning i Energnist I/S skal tilbageføres til forbrugerne i overensstemmelse med hvile-i-sig-selv-princippet. De nærmere rammer for dette skal fastlægges hurtigst muligt.
Udbud af forbrændingsegnet affald
Den nye lovgivning indebærer også, at kommunerne mister deres anvisningsret af forbrændingsegnet affald til egne anlæg.
Kommunerne skal som følge af lovgivningen udbyde alt forbrændingsegnet affald, der ikke er farligt affald, på markedsvilkår og have indgået kontrakter om dette med virkning senest fra den 1. juli 2025.
Ifølge den juridiske analyse kan opgaven med at udbyde kommunens forbrændingsegnede affald ikke anses for at være kompetenceoverdraget til Energnist I/S, hvorfor kommunerne hver især skal overveje, hvordan udbudsopgaven skal adresseres.
Det er administrationens vurdering, at den enkleste og bedste løsning for Ringkøbing-Skjern Kommune er at håndtere udbudsopgaven sammen med de øvrige affaldsudbud som vi har, eksempelvis afsætning af papir, glas, metal med videre. Herved kan eventuelle ønsker til særlige krav i udbuddene koordineres på tværs af affaldstyper, og den efterfølgende drift i forhold til udbuddene forenkles.
Pt. håndteres kommunens affaldsudbud af AFLD. På sigt, såfremt de kommunale affaldsydelser bliver selskabsgjort som forventet, vil affaldsudbuddene blive varetaget af et fælles kommunalt selskab A/S, jævnfør den retning for selskabsgørelsen, som Byrådet vedtog den 10. oktober 2023.
Det videre forløb
Styregruppen i den ejerdrevet proces for selskabsgørelse af affaldsforbrændingsanlæggene fortsætter arbejdet med at forberede selskabsstiftelsen, herunder opløsning af Energnist I/S, samt model for håndtering af overdækningen i selskabet.
Hvis Byrådet beslutter, at fastholde kommunens medejerskab af Energnist, vil Byrådet senere få forelagt blandt andet selskabsstruktur, ejerstrategi, ejeraftale, principper for bestyrelsernes sammensætning, vedtægter og så videre.
Administrationen vil sørge for, at opgaven med udbud af det forbrændingsegnet affald pr. 1. juli 2025 igangsættes hurtigst muligt. Lovgrundlag og juridisk vurderingLov nr. 745, "Ny organisering af affaldsforbrændingssektoren og konkurrenceudsættelse af forbrændingsegnet affald".
ØkonomiDenne sag har ingen budgetmæssige konsekvenser.
Jf. bilag 3 viser PwC’s økonomiske analyse at Ringkøbing-Skjerns mellemværende ved en udtræden pr. 31/12 2024 vil være 15,5 mio. kr. (tilgodehavende) mens mellemværendet vil være 41 mio. kr. pr. 31/12 2024, hvis kommunen forbliver medejer. I begge situationer gælder en solidarisk hæftelse overfor selskabet. Pr. ultimo 2022 er gælden 560 mio. kr. og Ringkøbing-Skjerns andel af dette beløb udgør 33 mio. kr.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:
- Ringkøbing-Skjern Kommune fastholder ejerskabet af Energnist efter selskabsgørelsen af forbrændingsanlæggene.
- Styregruppen for den ejerdrevne proces bemyndiges til at opløse Energnist I/S i forbindelse med selskabsgørelsen, da Energnists aktiviteter skal organiseres i et eller flere kapitalselskaber.
- Styregruppen for den ejerdrevne proces bemyndiges til, at den oparbejdede overdækning i Energnist I/S, som tilbageføres til affaldskunderne i overensstemmelse med hvile-i-sig-selv-princippet, afvikles mest muligt over taksten i 2024. Styregruppen for den ejerdrevet proces udarbejder en plan for afvikling af restoverdækningen, som efterfølgende forelægges ejerkommunerne til godkendelse. Godkendelsen foretages administrativt.
- Opgaven med udbud af forbrændingsegnet affald fra 1. juli 2025 løses sammen med kommunens øvrige affaldsudbud, som kan foregå i et tværkommunalt samarbejde.
Teknik- og Miljøudvalget 27-02-2024
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Fraværende: Niels Rasmussen.
Økonomiudvalget 05-03-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.Bilag
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Hans Østergaard ()
Kopier link til punktet - Print
5: Anlægsbevilling til puljemidler til puljen til landsbyfornyelse
Sagsnr: 23-002501
SagsfremstillingØkonomiudvalget skal tage stilling til bevilling af anlægsmidler til brug for kommunens andel i den tildelte ramme for 2023 fra puljen til landsbyfornyelse.
Ringkøbing-Skjern Kommune har den 21. juni 2023 modtaget en skrivelse fra Social- og Boligstyrelsen om, at kommunen er blevet tildelt 3.959.000 kr. fra den statslige udgiftsramme for 2023 vedrørende puljen til landsbyfornyelse. Skrivelsen er vedlagt som bilag 1. En oversigt over de tildelte midler kan ses i bilag 2.
Der ydes statslig refusion på 60 pct. af kommunens udgifter til landsbyfornyelsestiltagene. Kommunens udgifter til landsbyfornyelsestiltagene udgør 40 %. Kommunens andel for 2023 rammen vil således udgøre 2.639.000 kr.
Ringkøbing-Skjern Kommune har en restramme (statstilskud) fra 2022 på 2.237.000 kr. Kommunen har fået fristforlængelse til anvendelse af restrammen til 1. oktober 2024.
Tildelt statslig udgiftsramme til landsbyfornyelse kan som udgangspunkt anvendes af kommunen senest 24 måneder fra tildelingen.
Anvendelse af rammen
Rammen til landsbyfornyelse kan anvendes i byer med færre end 4.000 indbyggere og i det åbne land. Rammen kan anvendes til følgende tiltag:
- Områdefornyelse.
- Istandsættelse af nedslidte private udlejningsboliger, ejer- og andelsboliger, forsamlingshuse og erhverv beliggende i bygninger, der indeholder både beboelse og erhverv.
- Nedrivning af nedslidte boliger og erhvervsbygninger.
- Fjernelse af skrot og affald på boligejendomme.
- Kommunalt opkøb af nedslidte ejendomme med henblik på istandsættelse eller nedrivning.
- Ombygning af tomme erhvervslokaler og tomme offentligt ejede bygninger til udlejningsboliger.
- Indretning af byrum på tomme grunde, hvor kommunalbestyrelsen giver - eller har givet - støtte til nedrivning efter byfornyelsesloven.
- Genhusning, når dette er nødvendigt på grund af istandsættelse, nedrivning eller kondemnering.
- Kondemnering af sundheds- eller brandfarlige boliger.
Kommunens overordnede prioritering for indsatsen:
I henhold til byfornyelsesloven skal sundhedsfarlige, beboede ejendomme prioriteres højest.
Herudover gennemføres indsatsen, hvor den giver de mest synlige og markante resultater. For ejendomme og bygninger, der i øvrigt opfylder kriterierne i byfornyelsesloven, betyder dette, at
- Ejendomme og erhvervsbygninger, der ligger i bysamfund eller ved offentlig vej, og ejendomme der kan nedrives eller forbedres som led i en igangværende områdeforskønnelse vil blive prioriteret højt.
- Ejendomme, der ikke ligger i umiddelbar nærhed af offentlig vej også prioriteres, såfremt en nedrivning kan medføre en positiv visuel effekt på omgivelserne.
- Forfaldne bygninger langt fra alfarvej, der ikke generer omgivelserne synderligt, og hvor en nedrivning i overvejende grad kun gavner ejeren selv, vil komme i betragtning i anden række.
Endelig prioriteres projekter, hvor indsatsen kan understøtte andre aktiviteter, såsom områdefornyelse, landsbyudviklingsplaner m.v.
Lovgrundlag og juridisk vurderingLovbekendtgørelse nr. 794 af 27. april 2021 om byfornyelse og udvikling af byer.
Bekendtgørelse nr. 98 af 27. januar 2021 om landsbyfornyelse.
ØkonomiBudgetlægningen for Landsbyfornyelsespuljen bør ske ud fra bruttobudgettering således de forventede bruttoudgifter afsættes og der budgetlægges med indtægter fra den forholdsvise statslige finansiering.
De økonomiske konsekvenser kan nærmere beskrives nedenfor:
Beløb i hele tusinde | 2023 |
Statspulje (A) | 3.959 |
Statsrefusionprocent | 60 |
Kommunal andel i procent | 40 |
Kommunal andel (B) | 2.639 |
Bruttoudgift (A+B) | 6.598 |
Afsat budget (C) | 2.070 |
Budgetforøgelse (B-C) | 569 |
Budgetforøgelsen på 0,569 mio. kr. kan finansieres af uforbrugte budgetmidler fra tidligere år.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Økonomiudvalget indstiller til Byrådet:
- At der til Landsbyfornyelsesprojekter i 2023 bevilges en bruttoudgiftsbevilling på 6.598.000 kr. samt en indtægtsbevilling på 3.959.000 kr. Nettobeløbet finansieres henholdsvis af det afsatte rådighedsbeløb på 2.070.000 kr. i 2024 samt overførte restmidler fra tidligere år.
Økonomiudvalget 05-03-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.Bilag
- Brev fra Social- og Boligstyrelsen om tildeling af ramme fra landsbyfornyelsespuljen.
- Oversigt over tildelte midler fra landsbyfornyelsespuljen.
Administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Hans Østergaard ()
Kopier link til punktet - Print
6: Prioritering af anlægsmidler - Ejendomscenteret
Sagsnr: 23-024691
SagsfremstillingØkonomiudvalget anmodes om at indstille til byrådet, om omprioritering af et af ejendomscenterets anlægsprojekter, samt at der gives en tillægsbevilling til et gulvprojekt på Ved Fjorden 6, hvor der forventes et merforbrug.
Omprioritering af tagprojekt
I forbindelse med en gennemgang af murværket på Rødkløvervej 4, er der modtaget en rapport fra teknologisk institut, hvor der er konstateret forhøjet fugt i murværket, samt ved flere af vinduerne øverst i facaden. Samtidigt er det konstateret at en del af taget er begyndt at smuldre, så der kan trænge vand ind i tagkonstruktionen.
Ejendomscenteret vurderer, at den del af murværket der er utæt skal omfuges, og at de vinduer der er i dårlig stand udskiftes. Den ene længe af bygningen, der er belagt med tagsten, skal udskiftes med nyt undertag samt nye tagsten.
Det vil forhindre at der kommer følgeskader, som følge af vandindtrængningen samt forhindre evt. påvirkninger af indeklimaet i denne del af bygningen, hvor der er konstateret forhøjet fugt i murværket. Der er i forbindelse med ovennævnte tidligere foretaget skimmelprøver, som ikke er påviste.
Udgiften forventes at blive 2 mio. kr.
I forbindelse med frigivelsen af ejendomscenterets anlægsbudget i januar, blev der bevilget 2 mio. kr. til et tagprojekt på Ved Fjorden 6, hvor der ligeledes er udfordringer med tagkonstruktionen. Det vurderes at projektet på Rødkløvervej 4 er mere påtrængende, og det anbefales derfor at tagprojektet på Ved Fjorden 6 udskydes, så disse budgetmidler i stedet kan bruges på Rødkløvervej 4.
Tagprojektet på Ved Fjorden 6 kommer til at indgå i ejendomscenterets prioritering af anlægspuljer for 2025.
Gulvprojekt på Ved Fjorden 6
I juni 2023 blev der fra ejendomscenterets vedligeholdelsespulje bevilliget 0,5 mio. kr. til gulvet i hall'en, som var blevet skruk, og der var derfor risiko for faldulykker. I forbindelse med at klinkerne blev demonteret, kan det konstateres at underlaget er i dårligere stand en forventet.
Det er derfor ikke muligt at lægge nye fliser på det eksisterende underlag. Derfor skal der udover nye fliser også nyt underlag, samt nyt gulvvarme og det forventes derfor at koste 0,9 mio. kr. mere end de 0,5 mio. kr. der oprindeligt var sat af til projektet.
Den ekstra udgift har ikke været muligt at forudsige fra en start, da der har vist sig skjult ekstraarbejder under gulvet, da man fik banket igennem underlaget under fliserne i hall'en.
De 0,9 mio. kr. kan finansieres af ejendomscenterets vedligeholdelsespulje, hvor der på nuværende tidspunkt er et resterende rådighedsbeløb på 4,5 mio. kr.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og strategi, Økonomi bemærker, at der på det seneste byrådsmøde blev det besluttet at Rødkløvervej 4, skulle købes fremfor at forlænge leasingaftalen når denne udløber 1. april 2024. Udgiften til renovering af murværk, vinduer og tag, samt andre vedligeholdelsesudgifter, ville også påfalde kommunen, hvis leasingaftalen var blevet forlænget.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Byrådet med indstilling om at,
- Der gives en anlægsbevilling til projektet på Rødkløvervej 4 på 2 mio. kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb på 2 mio. kr. på tagprojektet på Ved Fjorden 6.
- der gives en tillægsbevilling til gulvprojektet på Ved Fjorden 6 på 0,9 mio. kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb på 4,5 mio. kr. i vedligeholdelsespuljen.
Økonomiudvalget 05-03-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.Bilag
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Hans Østergaard ()
Kopier link til punktet - Print
7: Anlægsbevilling til vuggestuegrupper og overførsel af rådighedsbeløb til samling af Hvide Sande Skoles afdelinger
Sagsnr: 24-002379
SagsfremstillingByrådet har i 2022 givet en anlægsbevilling på 6 mio. kr. til etablering af vuggestuegrupper, og der er i 2023 og 2024 yderligere afsat rådighedsbeløb på i alt 10 mio. kr. til formålet. Administrationen anbefaler, at der gives en ekstra anlægsbevilling på 6 mio. kr. finansieret af rådighedsbeløbet til færdiggørelse af vuggestueprojekter, og at den resterende del af rådighedsbeløbet på 4 mio. kr. overføres til anlægsprojektet vedrørende samling af Hvide Sande Skoles afdelinger.
Vuggestuegrupper
Dagtilbud og Undervisning oplevede i 2021 og i 2022 store udfordringerne med at leve op til pasningsgarantien i mange af kommunens pasningsdistrikter. Det skyldtes især store problemerne med at rekruttere dagplejere. På den baggrund blev der politisk godkendt nye retningslinjer for pladsanvisningen, således at der bl.a. kan anvises en plads i et nabopasningsdistrikt. Desuden blev der åbnet op for, at der kunne etableres vuggestuegrupper i distrikter, hvor der ellers udelukkende skulle tilbydes dagplejepladser til børn i alderen 0 – 2 år ifølge den gældende pasningsstrategi. Tilsvarende blev der åbent mulighed for at ansætte dagplejere i områder, hvor der ellers alene skulle tilbydes vuggestuepladser.
Med en byrådsbeslutning den 16. august 2022 blev rådighedsbeløb på i alt 6 mio. kr. i 2022 og 2023 til vuggestuegrupper frigivet til ombygning af eksisterende lokaler, byggemodning og leje af pavilloner mv. Byrådet har desuden afsat 7 mio. kr. i 2023 og 3 mio. kr. i 2024 som rådighedsbeløb til formålet.
I dag er der som følge af initiativerne etableret helt nye vuggestuegrupper i Børnehuset Borris, Klittens Børnehus i Hvide Sande, Solstrålen i Tarm, Solstrålen i Videbæk, Troldehuset i Lem og Blomstergården i Vorgod-Barde. Desuden er antallet af pladser er udvidet i Alkærhaven i Ringkøbing, Bækkehøj i Skjern, Stauning Børnehus, Holmsland Børnehus og No Børnehus.
Selv om de nye vuggestuegrupper nu er i drift, og antallet af pladser er udvidet i en række eksisterende vuggestuegrupper, er arbejdet med at etablere rammerne endnu ikke helt afsluttet alle de nævnte steder. I Troldehuset i Lem skal der således gennemføres en ombygning af indgangs- og garderobeforholdene for at sikre plads og rimelige adgangsforhold. Der bliver desuden gennemført et samlet udbud på etablering af krybberum til Blomstergården, Troldehuset og Klittens Børnehus. Endelig vil der enkelte steder være yderligere udgifter til inventar mv.
Rækkefølgen i etableringen af løsninger i de forskellige pasningsdistrikter har taget udgangspunkt i en vurdering af, hvor meget det har hastet med at udvide antallet af pladser. Ved valg af konkrete løsninger er der ud over økonomi og forventet etableringstid taget hensyn til de lokale vurderinger af, hvad der vil fungere bedst pædagogisk og driftsmæssigt.
De fleste steder har det været muligt at finde pladsen i de eksisterende bygningsmæssige rammer. Ved Blomstergården i Vorgod-Barde og Børnehuset Borris har det dog været nødvendigt at etablere pavillonløsninger. Pavillonerne er lejet af Søbo Pavilloner A/S foreløbigt frem til medio 2026. Det betyder, at Ringkøbing-Skjern Kommune senere vil kunne levere pavillonerne tilbage, hvis det viser sig, at der ikke længere er behov for den ekstra kapacitet. Ved aftalens indgåelse udgjorde den årlige lejeudgift 232.000 kr. for hver af de to pavillonløsninger. Ved udløbet af aftaleperioden vil Ringkøbing Skjern Kommune kunne fortsætte lejemålet, købe pavillonerne for en pris på 1,262 mio. kr. pr. stk. eller betale et aftalt beløb for at få pavillonerne demonteret og leveret tilbage til Søbo Pavilloner A/S.
De samlede etableringsudgifter til de nye vuggestuepladser incl. udgifter til leje af pavilloner frem til medio 2026 forventes at udgøre 12 mio. kr. Der er som beskrevet allerede givet en anlægsbevilling på 6 mio. kr. Det betyder, at der er behov for yderligere en anlægsbevilling på 6 mio. kr. finansieret af rådighedsbeløbet på 10 mio. kr.
Samling af Hvide Sande Skoles afdelinger
Hvide Sande Skole er fordelt på 2 afdelinger: Afdeling Fjordskolen for elever i bh. kl. - 3. kl. og Afdeling Skolevej for elever i 4. kl. - 9. kl. De senere års fald i elevtallet har imidlertid givet anledning til overvejelser om, hvorvidt alle elever kan samles på én matrikel, nemlig på Afdeling Skolevej.
Der vil være både pædagogiske og driftsmæssige fordele ved en samling. Det står imidlertid også klart, at en sammenlægning af de to afdelinger ikke kan ske uden større anlægsmæssige investeringer til bl.a. indretning af en SFO-afdeling med legeplads, opgradering af skolegården samt renovering af faglokaler.
På den baggrund har Byrådet i forbindelse med de årlige budgetkonferencer aftalt at afsatte rådighedsbeløb på i alt 28,689 mio. kr. til projektet. Heraf er der afsat 2,089 mio. kr. i 2024, 8,0 mio. kr. i 2025 og resten, 18,6 mio. kr., er aftalt afsat uden for overslagsårene.
Fordelingen af rådighedsbeløbet afspejler en forventning om, at det ville være muligt at opdele anlægsinvesteringerne i to tydeligt adskilte etaper. Den nedsatte styregruppe for projektet har arbejdet med forskellige løsningsmuligheder – herunder forskellige planer for disponering af skolens arealer. Styregruppen anbefaler følgende opdeling af byggeriet.
- 1. etape, hvor fokus vil være på at sikre, at de nødvendige faciliteter på Afdeling Skolevej er på plads, når eleverne fra Afdeling Fjordskolen overflyttes – herunder ikke mindst en velfungerende SFO-afdeling med tilhørende udearealer
- 2. etape, hvor anlægsmidlerne primært anvendes til en gennemgribende renovering af faglokaler mv. foruden en række mindre arbejder forskellige steder på skolen
Styregruppen vurderer, at 1. etape vil kunne gennemføres for de rådighedsbeløb, der er afsat i 2024 og 2025.
Renovering af faglokaler kan bedre udskydes til en senere etape. For skolen vil det dog være en klar fordel, hvis det var muligt at fremrykke nogle af de øvrige mindre arbejder på skolen. Det gælder f.eks. arbejder vedrørende personaletoiletter, gangarealer, lærerforberedelse, en åbning mellem musiklokalet og gymnastiklokalet samt renovering i stueetagen i området ved 9. kl., ankomstareal og mødelokaler.
Disse arbejder vil kunne gennemføres i en mellem-etape, hvis det resterende rådighedsbeløb på 4 mio. kr. fra vuggestuegruppeprojektet kan overføres til projektet på Hvide Sande Skole som en fremrykning af en del af det rådighedsbeløb, Byrådet har aftalt at afsætte uden for overslagsårene. Der er som beskrevet tale om mindre arbejder forskellige steder i bygningsmassen. Hvis arbejderne udbydes i fagentreprise, vil Ejendomscentret selv kunne varetage en væsentlig del af planlægningen, hvorved der vil blive en besparelse på rådgivning. Arbejderne vil desuden kunne udføres på de tidspunkter i skoleåret, hvor det passer bedst for skolen.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
EffektvurderingSe sagsfremstillingen.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om
- at der gives en ekstra anlægsbevilling vedrørende etablering af vuggestuegrupper på 6 mio. kr. finansieret af rådighedsbeløbet på 10 mio. kr. afsat til formålet, og
- at det resterende rådighedsbeløb på 4 mio. kr. afsat til vuggestuegrupper overføres til anlægsprojektet vedrørende samling af Hvide sande Skoles afdelinger, og
- at Byrådets anlægsramme tilføres 4 mio. kr. gennem nedsættelse af det aftalte rådighedsbeløb til Hvide Sande Skole afsat uden for overslagsårene fra 18,6 mio. kr. til 14,6 mio. kr.
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Økonomiudvalget 05-03-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt. Bilag
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Hans Østergaard ()
Kopier link til punktet - Print
8: Ekstremisme og radikalisering (handleplan)
Sagsnr: 24-002247
SagsfremstillingMed Barnets Lov, som trådte i kraft pr. 1. januar 2024, skal kommunerne revidere beredskabet for forebyggelse, opsporing og håndtering af ekstremisme. Fremadrettet skal beredskabsplanen revideres efter behov, dog som minimum hvert 4. år.
Beredskabet i Ringkøbing-Skjern Kommune består af Infohuset Kommune. Infohus Kommune-samarbejdet består af en socialrådgiver fra Børn og Familie, en SSP-vejleder fra Ungdomsskolen, en PSP-medarbejder fra Beskæftigelse samt en forebyggelsesbetjent fra lokalpolitiet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Herudover findes der også et Infohus netværk, som er et landsdækkende tværsektorielt samarbejde mellem kommunerne og landets politikredse.
Infohus Kommune modtager, koordinerer og vurderer bekymringer for ekstremisme og radikalisering. Formålet med indsatsen er at fremme trivsel og tryghed og dermed forebygge ekstremisme og radikalisering. Dertil har beredskabsplanen til formål at synliggøre kommunes indsats samt de handlemuligheder, som både borgere og medarbejdere har.
Indsatsen består primært af tre kerneområder, som er vejledning og rådgivning om ekstremisme og radikalisering, forebyggelse af ekstremisme og radikalisering hos grupper og enkeltpersoner samt håndtering af enkeltsager vedrørende radikaliseringstruede unge.
Beredskabsplanen er udarbejdet af repræsentanterne i Infohus Kommune. Lovgrundlag og juridisk vurderingBarnets Lov § 15, stk. 3
ØkonomiViden og Strategi, Økonomi bemærker, at eventuelle udgifter i forbindelse med handlingsplanen afholdes indenfor de nuværende afsatte budgetter.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget godkender beredskabsplanen og oversender sagen til godkendelse i byrådet.
Børne- og Familieudvalget 21-02-2024Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Økonomiudvalget 05-03-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt. BilagBeslutning
Administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Hans Østergaard ()
Kopier link til punktet - Print
9: Fordeling og valg af valgstyrere og tilforordnede vælgere på partier til 18 afstemningssteder
Sagsnr: 22-000570
SagsfremstillingAdministrationen har til brug for afholdelse af valg og afstemninger i den resterende byrådsperiode 2022-2025 beregnet en fordeling af antal af valgstyrere og tilforordnede vælger mellem byrådspartierne.
Beregningen er i overensstemmelse med valglovene foretaget som et forholdstalsvalg efter den d'Hondtske metode på baggrund af det antal mandater, byrådspartierne opnåede ved kommunalvalget i november 2021.
Ifølge valglovene skal byrådet for hvert afstemningssted udpege mindst 5 og højst 9 valgstyrere til at forestå afstemningen og stemmeoptællingen på hvert enkelt afstemningssted. Derudover skal byrådet udpege det antal tilforordnede vælgere som er nødvendigt til at bistå valgstyrerne, dog mindst én tilforordnede vælger pr. afstemningssted.
Byrådet godkendte på dets møde den 12. december 2023 en ny struktur for afstemningssteder med 18 afstemningssteder.
Indarbejdet i forslaget var ensartede kriterier for bemandingen af afstemningsstederne:
- Lavest muligt antal valgstyrere for at give plads til tilforordnede vælgere. Ligelig fordeling af politisk udpegede og frivillige tilforordnede vælgere (min. en politisk pr. valgsted)(se nedenfor).
- Generel personalenormering: 300 vælgere pr. valgstyrer/tilforordnende/adm. personale.
- Én ekstra stemmetæller pr. 300 vælgere. Ligelig fordeling af administrative og frivillige stemmetællere (se nedenfor).
- Ét valgbord pr. 2500 vælgere med to adm. medarbejdere pr. valgbord.
Ved Europa-Parlamentsvalget i 2024 forventes det, at der åbnes op for frivillige tilmeldinger som stemmetællere i de fem centerbyer. Baseret på en løbende evaluering vil der senere og gradvis åbnes op for flere frivillige tilmeldinger, således at der til sidst vil være en tilstræbt ligelig fordeling af politiske og frivillige tilforordnede vælgere samt administrative og frivillige stemmetællere.
På den baggrund skal der for nuværende alene foretages en revideret fordeling og valg af politisk udpegede valgstyrere og tilforordnede vælgere.
Der skal derfor fremover fordeles 90 valgstyrere og 42 tilforordnede vælgere mellem partierne på de 18 valgsteder i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Der skal blandt valgstyrerne udpeges en valgstyreformand for hvert valgsted, d.v.s. 18. Fordelingen af valgstyreformænd blandt byrådets partier sker tilsvarende i overensstemmelse med valglovene ved et forholdstalsvalg efter den d'Hondtske metode.
Fordelingen ser herefter således ud:
Parti | Antal valgstyrere | Heraf antal valgstyreformænd | Antal tilforordnede vælgere |
A: Socialdemokratiet | 12 | 2 | 6 |
C: Det Konservative Folkeparti | 9 | 2 | 4 |
D: Nye Borgerlige | 3 | 0 | 1 |
F: Socialistisk Folkeparti | 9 | 2 | 4 |
K: Kristendemokraterne | 19 | 4 | 9 |
V: Venstre | 35 | 8 | 17 |
Æ: Danmarksdemokraterne | 3 | 0 | 1 |
I alt | 90 | 18 | 42 |
Med baggrund i ovenstående fordeling blandt partierne, har administrationen udarbejdet forslag til fordelingen på partierne på de 18 valgsteder, samt forslag til hvilket parti, der har formandsposten på det enkelte valgsted - vedlagt som bilag.
Brevstemmemodtagning på plejecentre og i private hjem.
Af valglovene fremgår, at brevstemmer afgives til 2 stemmemodtagere, der er udpeget blandt de tilforordnede vælgere. Byrådet kan dog bestemme, at en eller begge af stemmemodtagerne er en person udpeget blandt personale ansat i kommunen. Administrationen foreslår, at hvert parti vælger en af deres tilforordnede til at modtage brevstemmer. Herudover foreslås det, at den ene stemmemodtager bliver udpeget blandt personalet i kommunen.
Lovgrundlag og juridisk vurderingLovbekendtgørelse nr. 4 af 8. januar 2024 om valg til Folketinget §§ 29, 30, 31 og § 55.
Lovbekendtgørelse nr. 6 af 8. januar 2024 om kommunale og regionale valg §§ 16, 17, 18 og 61.
Lovbekendtgørelse nr. 5 af 8. januar 2024 om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet.
ØkonomiDet ydes diæter til valgstyrere og tilforordnede vælgere. Diætsatsen udgør i 2024-niveau 900 kr.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet:
- At beslutte fordeling af valgstyrerne, tilforordnede og valgstyreformænd blandt partierne.
- At godkende, at borgmesteren bemyndiges til at godkende
- forslag til valg af valgstyrer, tilforordnede og valgstyreformænd på baggrund af indstillinger fra de politiske partier.
- de administrative medarbejdere, der skal bruges på de enkelte valgsteder, samt til optælling og opgørelse af valget på valgaftenen og fintællingen dagen efter.
- de borgere, der skal bruges på enkelte afstemningssteder til opgørelsen af valget på valgaftenen.
- At godkende, at en af brevstemmemodtagerne på plejecentre og i private hjem er en person udpeget blandt personale ansat i kommunen, samt at Borgmesteren bemyndiges til at godkende disse stemmemodtagere.
- At godkende, at hvert parti selv udpeger en brevstemmemodtager blandt de tilforordnede.
Økonomiudvalget 05-03-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.BilagBeslutning
Administrationens indstilling godkendt.
Fraværende- Hans Østergaard ()
Kopier link til punktet - Print
10: VE-facilitator funktion
Sagsnr: 24-003060
SagsfremstillingAdministrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget drøfter og indstiller til Byrådet, hvorvidt der oprettes en VE-facilitator funktion i Ringkøbing-Skjern Kommune. Formålet med funktionen er at sikre videndeling og god dialog mellem borgere, lodsejere, VE-udviklere og kommunen i forbindelse med planer for nye VE-anlæg (VE er en forkortelse for vedvarende energi).
Baggrund:
I Ringkøbing-Skjern Kommune har Byrådet igangsat en proces med henblik på at planlægge for og opstille flere VE-anlæg - f.eks. vindmøller og solceller i kommunen. Det sker for at bidrage til FN's og Danmarks målsætninger på området og for at understøtte Ringkøbing-Skjern Kommunes eget mål om at blive fossilfrit område inden udgangen af 2040. Derudover er forsyning med grøn energi en konkurrenceparameter i forhold til at tiltrække nye virksomheder og arbejdspladser til kommunen - og dermed øge den lokale værdiskabelse til gavn for borgerne.
Byrådet har vedtaget nedenstående proces for opsætning af VE-anlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune:
- Informationsmøder
- Projektudviklere (gen)indsender deres ansøgning(er)
- Administrativ vurdering af ansøgninger
- Temamøde i byrådet
- Borgermøde
- Byrådet beslutter, hvilke ansøgninger der skal arbejdes videre med
- Bearbejdning af de udvalgte ansøgninger - med mulighed for lokal dialog
- Udarbejdelse af plangrundlag for de enkelte konkrete projekter
VE-facilitator:
Generelt er en facilitator en person, der letter og støtter processer eller aktiviteter for at sikre effektiv kommunikation, problemløsning og beslutningstagning i en gruppe. Facilitatoren har ofte færdigheder inden for kommunikation, konfliktløsning og gruppedynamik for at skabe en produktiv og samarbejdsvillig arbejdsoplevelse. Facilitatoren opfordrer til aktiv deltagelse, styrer diskussioner og understøtter gruppen i at nå frem til fælles beslutninger. Facilitatoren er normalt neutral og tager ikke selvstændigt stilling til indholdet, men fokuserer på at lette processen for gruppen.
En VE-facilitator har fokus på at støtte processer i forbindelse med etablering af vedvarende energianlæg, f.eks. solcelleanlæg, vindmølleparker og biogasanlæg.
Anlæg til vedvarende energi skal skabe værdi og en grønnere fremtid. Ikke bare for borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune men for hele Danmark. Det stærke lokale udgangspunkt skal bidrage til den ambitiøse nationale målsætning om at firedoble VE på land frem mod 2030. Vores landskab vil forandre sig. Det er uundgåeligt. Og der vil være lokalsamfund, der bliver påvirket. Det ved vi godt.
Det er afgørende, at der er gennemsigtighed i processerne. Dialog mellem lokalsamfundene, borgere, lodsejere, VE-udviklere og kommunen skal bidrage til, at VE-projekter skaber værdi og positiv udvikling lokalt. I den åbne og ærlige dialog kan der sammen findes frem til løsninger, der giver værdi.
I forlængelse heraf foreslås etableret en VE-facilitator funktion, der netop kan sikre borgerinddragende processer, videndeling, god dialog og lokale samarbejder mellem lokalsamfundene, borgere, lodsejere, VE-udviklere og Ringkøbing-Skjern Kommune - med det formål at opstille yderligere VE-anlæg, der bidrager til førnævnte mål samtidig med, at der skabes lokal indsigt og lokal værdi.
Opgavens formål:
Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker via facilitering og borgermøder at understøtte og sikre en ligeværdig dialog mellem interessenterne, og derigennem inddrage og informere offentligheden.
Da alle lokalsamfund er forskellige, og der er stor forskel på, hvor langt de enkelte lokalsamfund er i dialogen med VE-udviklerne på nuværende tidspunkt, tilstræber Ringkøbing-Skjern Kommune at stille to forskellige VE-facilitatorer til rådighed for lokalsamfundene. Det er de lokale repræsentanter for dialoggruppen, der afgør, hvilken VE-facilitator de ønsker at benytte.
Opgavens indhold:
VE-facilitators rolle og opgaver er, at:
- facilitere dialog mellem bygherre og lokalsamfund. VE-facilitator skal være neutral.
- invitere til borgermøde og samle interessenterne til fællesmøde om det aktuelle VE-anlæg.
- danne en dialoggruppe med repræsentanter fra f.eks. lokalsamfundene, borgere, lodsejere, VE-udviklere og Kommunen. Dialoggruppens formål er at arbejde for de overordnede mål samt sikre lokal indsigt og værdiskabelse.
- facilitere dialoggruppen og processen for det konkrete VE-projektområde, så dialoggruppen i fællesskab ser på mulighederne for at opstille VE-anlæg i området herunder udformningen af VE-anlæg.
- facilitere og sikre at repræsentanterne for interessenterne i dialoggruppen hver især fremkommer med synspunkter, holdninger og ønsker og, at disse bliver præsenteret på en klar og præcis måde overfor de andre interessenter i dialoggruppen.
- evaluere og opsamle dialoggruppens drøftelser, synspunkter, holdninger og ønsker i en kortfattet skriftlig rapport - evt. med få tilhørende slides.
- afholde eventuelt yderligere dialogmøde, hvor den tilhørende VE-ansøgning kan drøftes lokalt.
Proces for tildeling af VE-facilitator:
Den 1. maj 2024 skal alle ansøgninger være (gen)indsendt, hvorefter der sker en indledende screening. De projekter, der arbejdes videre med, får mulighed for at søge om bistand fra VE-facilitator funktionen. Helt konkret betyder det, at det skal være politisk vedtaget, at et område er udvalgt til at arbejde videre med inden et område kan søge om tildeling af en VE-facilitator. Denne politiske udvælgelse vil formenligt først finde sted i august eller september 2024.
Tildelingen af midler sker administrativt indenfor de politiske rammer.
Lovgrundlag og juridisk vurderingKL har den 6. december 2023 udarbejdet notat vedr. kriterier for lokal værdiskabelse ved behandling af ansøgninger om opsætning af VE-anlæg. Notatet er vedlagt som bilag og konkluderer:
- Kommunen har alene begrænsede muligheder for at inddrage økonomiske hensyn til lokalsamfundene ved opførelse af VE-anlæg. Det skyldes, at der ikke er en klar hjemmel til at gøre kriterier om lokal værdiskabelse til en betingelse for en tilladelse.
- Der er ikke hjemmel til, at kommunen kan påtage sig en aktiv rolle i den lokale forhandling mellem borgere og investorer. Kommunen kan ikke finansiere en ekstern rådgiver for naboer til VE-anlægsprojekter.
Ovenstående betyder, at en VE-facilitator hverken direkte eller indirekte må påtage sig forhandlerrollen mellem interessenterne.
ØkonomiDer skal afsættes midler til at finansiere VE-facilitator til VE-projekter forventeligt i hele 2024 og frem til og med juni 2025.
For nuværende, det vil sige februar, kendes det relevante antal VE-områder ikke, idet runden for nye ansøgninger har ansøgningsfrist 1. maj 2024.
Der afsættes indledningsvis et rammebeløb på 300.000 kroner. Det vurderes at koste ca. 50.000 - 60.000 kroner per VE-område at gennemføre VE-faciliteringen. Der planlægges med et maksimalt beløb på 60.000 kroner eksklusiv moms per VE-område alt inklusiv. Det vil sige inklusiv al facilitering, koordinering, mødeindkaldelser, møder, lokaleleje, forplejning, transport, evaluering og rapportarbejde osv. Det vurderes således at være muligt at gennemføre VE-facilitering af 5-6 VE-områder inden for rammebeløbet på 300.000 kroner.
Hvis der viser sig endnu flere relevante VE-områder med behov for VE-facilitering og rammebeløbet på 300.000 kroner udfordres, vil Erhvervs-, Klima-og Arbejdskraftudvalget igen skulle drøfte og eventuelt godkende en udvidelse af rammebeløbet og eventuelle procesjusteringer.
Beløbet på 300.000 kroner foreslås finansieret af midler fra Klimavækstpuljen.
I februar 2024 er der 425.000 kroner tilbage i klimavækstpuljen, og dertil kommer forventet overførsel på 2.072.000 kroner. Det skal bemærkes, at der på et tidligere punkt på udvalgsmødet - i punkt 5 - er ansøgt om 132.000 kr. fra klimavækstpuljen i 2024 og 100.000 kr. i årene 2025-2027. De 132.000 kr., der ansøges om i punkt 5, er ikke indregnet i de 425.000 kr., som er tilbage af klimavækstpuljen i 2024.
EffektvurderingOprettelse af en VE-facilitator funktion vil bidrage til en transparent og ligeværdig dialog mellem interessenterne.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter og indstiller til Byrådet:
- om der skal oprettes en VE-facilitator funktion i Ringkøbing-Skjern Kommune til at sikre videndeling og god dialog mellem borgere, lodsejere og VE-udviklere i forbindelse med planer for nye VE-anlæg.
- om der i 2024 skal bevilges 300.000 kroner til formålet fra Klimavækstpuljen.
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget 26-02-2024
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget anbefaler, at der oprettes en VE-facilitator funktion i Ringkøbing-Skjern Kommune til at sikre videndeling og god dialog mellem borgere, lodsejere og VE-udviklere i forbindelse med planer for nye VE-anlæg, og at der i 2024 bevilges 300.000 kroner til formålet fra Klimavækstpuljen.
Fraværende: Jens S. Højland. BilagBeslutning
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalgets anbefaling godkendt.
Fraværende- Hans Østergaard ()
Kopier link til punktet - Print
11LUKKET PUNKT: Gensidig information
Sagsnr:
BeslutningOrientering fandt sted.
Kopier link til punktet - Print
12: Underskriftsside
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
Fraværende- Hans Østergaard ()