CSR og rekruttering fra kanten
Med social ansvarlighed gennem inklusion og rekruttering fra kanten, oplever mange virksomheder, at medarbejdernes engagement, tryghed og sammenhold styrkes.
Samtidig oplever de, at det giver dem stor menneskelig værdi at gøre en indsats for ledige på kanten af arbejdsmarked, altså borgere, der ofte har andre problemer udover ledighed.
Det er af stor betydning, at virksomheder byder ind med mulighed for at ledige kan komme i praktik, tilbydes ordinære timer/småjobs med henblik på den udsattes tilknytning til arbejdsmarked.
Målrettet rekruttering fra denne gruppe af ledige er nødvendig for at kunne bidrage til en løsning på manglen på kvalificeret arbejdskraft i nogle brancher. Nu og fremover.
Vejen til job og selvforsørgelse begynder ofte med opkvalificerende praktikforløb eller småjobs på få timer.
Opgaveløsning frigiver ressourcer til øvrige medarbejdere – et eksempel
En virksomhed har ansat tre smede og har vanskeligt ved at finde faglært arbejdskraft til endnu en stilling som smed. De tre smede bruger imidlertid en rum tid af en arbejdsuge på opgaver, såsom fejning eller rengøring af maskiner. Tid, hvor produktionen står stille.
Ved at ansætte en ledig fra kanten i et job på få timer, der fx går ud på at feje, rydde op og gøre maskiner rene, frigives tilpas samlet tid til, at de tre smede kan øge produktionen svarende til en fuldtidsstilling som smed.
Læs mere om fokus på opgaver fremfor traditionelle stillinger (Ekstern side)
Vi kan hjælpe dig med at definere opgaver og ved, hvilke ledige fra kanten, som kunne passe ind i jeres virksomhed.
Brug virksomhedstelefonen 99 74 12 24 eller send en mail til Jobcentrets virksomhedsservice.
Betegnelsen 'ledig fra kanten af arbejdsmarkedet' er et samlende begreb for en gruppe mennesker, som lige nu står uden for arbejdsmarkedet, og som ikke umiddelbart kan indgå i et fuldtidsarbejde.
Gruppen er bredt sammensat og omfatter:
- Unge
- Sygemeldte
- Flexjobbere
- Kontanthjælpsmodtagere (job- eller aktivitetsparate)
- Flygtninge/indvandrere
- Personer med misbrug
- Personer med sociale udfordringer
- Personer med manglende faglige og sociale kompetencer
- Personer med behov for omskoling
- Tidligere straffede.
På virksomhedscentre får ledige, der ikke kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet, mulighed for at arbejde i en virksomhed på lige fod med andre ansætte, men med støtte fra en mentor.
En træningsbane for den ledige
Denne enestående mulighed er som en træningsbane. Her får de ledige viden om, hvad en virksomhed er, og hvilke normer og krav der er på det danske arbejdsmarked. De ledige får en stabil hverdag, får udbygget de faglige og sociale kompetencer, og bliver dermed mere arbejdsmarkedsparate.
Både offentlige og private virksomheder kan blive virksomhedscentre. Ofte er der 3-4 pladser hvert sted.
Vores virksomhedscentre
- Grene (Kramp)
- Forenede Rengøring
- Beach Bowl, Søndervig
- Center Bakkehuset, Videbæk
- Netto, Skjern, Videbæk og Ringkøbing
- Egvad Plejehjem
- Bo Midt-Vest
- Kvickly, Ringkøbing
- Hotel Smedegården, Lem
- Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern
- Vestas Nacelles, Ringkøbing
- Matrielgården, Rj. Videbæk Tarm
- KP Komponenter, Spjald
- Hotel Fjordgården, Ringkøbing
- Skjern Kulturcenter
Om vores virksomhedscentre
Virksomhederne er udvalgt, fordi de har brede arbejdsfunktioner, så der er mulighed for at snuse til mange forskellige fagområder og afdække og udvikle de lediges kompetencer.
De er endvidere udvalgt, da de har vist, at de brænder for at gøre en særlig indsats, og kan tilbyde arbejdsfunktioner, som kan løses af ufaglærte.
Du skal ikke give medarbejderen løn under praktikken. Du får et tilskud til at frikøbe en ansat til at have mentorfunktionen. En mentor i hvert virksomhedscenter er vejleder og giver den ledig retning på tingene
Et forløb varer minimum 3 måneder, men typisk bliver perioden forlænget, når der fortsat er udviklingsmuligheder i forhold til faglige eller sociale kompetencer.
Kommunen betaler centrene et fast beløb pr. måned for at være med i ordningen.
Mentorerne tilbydes et 2-dages kursus og netværksmøder med spændende indlæg og videndeling hvert kvartal.
En fast jobkonsulent har tæt kontakt til arbejdspladsen og mentoren, og kommer på centrene mindst hver 14. dag.
Hvis du er interesseret i at blive virksomhedscenter og hjælpe ledige ind på arbejdsmarkedet, bedes du henvende dig til Joan Thyregaard på Jobcentret.