Omsorgstandpleje
Omsorgstandplejen er et kommunalt tandplejetilbud til voksne borgere, der af fysiske og/eller psykiske årsager er forhindrede i eller kun med stort besvær kan benytte de almindelige tandplejetilbud.
Formålet med omsorgstandplejen er:
- at sikre borgeren så god tyggefunktion som muligt
- at holde borgeren smertefri
- og at give borgeren mulighed for at opretholde sit selvværd og sociale kontakter.
Behandlingerne i omsorgstandplejen er primært forebyggende og vedligeholdende og omfatter kun nødvendige istandsættelser af tandsættet.
Læs mere om omsorgstandpleje i listen herunder.
- Almen og individuel forebyggelse og hjælp til mundhygiejne, herunder oplysning om og instruktion i tandpleje til den enkelte patient og til relevant omsorgsperson.
- Undersøgelse af tand-, mund- og kæberegionens sundhedstilstand
- Behandling af symptomer, sygdomme og funktionsforstyrrelser i tand-, mund- og kæberegionen, således at denne bevares i god funktionsdygtig stand.
Omsorgstandpleje ydes ofte i borgerens eget hjem - men også på klinik.
- Borgere der kun vanskeligt kan benytte de almindelige tandplejetilbud på grund af nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap.
- Borgere der kan benytte de almindelige tandplejetilbud, men som har brug for handicapvenlige adgangsforhold, er IKKE omfattet af omsorgstandpleje. Disse borgere opfordres til at benytte en tandlæge med handicapvenlige adgangsforhold.
- Borgere med behov for et højt specialiseret tandplejetilbud, der pga. varig psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse hverken kan benytte det almindelige tandplejetilbud eller omsorgstandplejen, kan søge visitation til specialtandplejen. Henvisning til visitation sker via fagpersoner, der har jævnlig kontakt med borgeren og kendskab til den aktuelle funktionsnedsættelse (egen tandlæge, egen læge, sygeplejepersonale, pædagogisk personale).
- Borgere der kan benytte de almindelige tandplejetilbud, men som af sociale årsager eller andre grunde har fravalgt tandplejetilbuddet, er IKKE omfattet at omsorgstandpleje.
For at få omsorgstandpleje skal du være visiteret til ordningen. Visitationen foretages af Myndighedsafdelingen ved Sundhed og Omsorg.
Du kan søge om omsorgstandpleje via den blå selvbetjeningsboks øverst på siden.
Har du brug for hjælp, kan du kontakte Sundhed og Omsorg.
Når du bevilges omsorgstandpleje er der en årlig egenbetaling. Egenbetalingen opkræves én gang pr. måned.
Kommunen har aftale med det private firma HjemmeTandplejen om levering af omsorgstandpleje. Dette foregår fortrinsvist i eget hjem, men kan også ske på klinik, hvis der er behov for det.
- HjemmeTandplejen , telefon 70 27 52 85 (egne tænder/delprotese/helprotese)
Derudover er der frit valg blandt en række privatpraktiserende tandlæger og kliniske tandteknikere, hvoraf nogle udfører behandling i borgerens hjem, mens andre behandler på egen klinik.
Disse tandteknikere tager ud i hjemmet:
- Klinisk tandtekniker Lene Søllingvraa, Bredgade 22, 3900 Skjern og Nygade 39, 6950 Ringkøbing, telefon 97 32 05 34 (helprotese)
- Klinisk tandtekniker Pia Winther Hougaard, Torvet 14, 6870 Ølgod, telefon 75 24 54 55 (helprotese)
- Klinisk tandtekniker Ole Høy, Herningvej 23, 6950 Ringkøbing og Nygade 1, 6880 Tarm, telefon 40 37 94 49 (helprotese)
Disse tandlæger behandler i egen klinik:
- Tømmergårdens Tandlæger, Stationsvej 1, 6880 Tarm, telefon 97 37 15 15 (delprotese/egne tænder)
- Tandlægehuset Skjern, Bredgade 30, 6900 Skjern, telefon 97 35 00 50 (delprotese/egne tænder) - kun egne patienter
- Tandlæge Agnethe Kaasgaard, Fischersvej 4, 6920 Videbæk, telefon 97 17 12 28 (delprotese/egne tænder)
6950 Ringkøbing