Ortopædisk fodtøj og tilretning af almindeligt fodtøj

 Lov om Social Service § 112 samt Hjælpemiddelbekendtgørelsens bilag 1: ”Indikationer for hjælp til ortopædisk fodtøj efter § 11”. 

Invaliderende funktionsnedsættelse i fod/fødder. 

Hvad er formålet med ydelsen?

  At ansøgeren bevarer en aktiv og selvstændig hverdag.
 

Hvem kan modtage ydelsen?

  

Ansøgere, der opfylder kriterierne, jf. indikationer for hjælp til ortopædisk fodtøj efter bekendtgørelsens § 11, bilag 1, hvis generne af foddeformiteten ikke kan kompenseres ved indlæg og/eller tilpasning af eget fodtøj.

Lidelsen skal anses for invaliderende.

Ansøgere med en dokumenteret forskel i benlængden på mindst 2 cm. 
 

Hvad indgår i ydelsen?

  
  • Individuelt fremstillet fodtøj
  • Semiortopædisk fodtøj
  • Almindeligt fodtøj med en størrelsesforskel på mindst 2 numre.
  • Forhøjelser og andre tilretninger af eget fodtøj.
  • Reparation
 

Hvad er ydelsens omfang?

  

Efter en individuel vurdering er der mulighed for at søge om fornyelse efter 18 måneder. Udskiftningsintervallet er vejledende, og er betinget af, at det fodtøj, der ønskes udskiftet, ikke er funktionelt. Der oplyses, hvilket fodtøj, der ønskes udskiftet.

Særlige forhold kan bevirke hyppigere udskiftning.
 

Hvem leverer ydelsen og har borgeren frit leverandørvalg?

  

Den aktuelle leverandør, som kommunen har indgået indkøbsaftale med.

Der er frit leverandørvalg. 
 

Hvad koster ydelsen for modtageren?

  

Der er en lovbestemt egenbetaling på ortopædisk fodtøj på området for henholdsvis voksne og børn under 18 år. Beløbet reguleres hvert år.

Kommunen giver tilskud til det bedst egnede og billigste hjælpemiddel. Hvis ansøgeren vælger en dyrere løsning, vil der blive tale om en egenbetaling, som skal afregnes direkte med leverandøren.
 

Hvordan følges op på ydelsen?

  Ansøgeren/leverandøren har pligt til at oplyse om ændringer, der kan have betydning for bevillingen.
 

Er der særlige forhold at tage hensyn til?

  

Ved første bevilling kan reservefodtøj tidligst bevilges/anskaffes efter 3 måneder af hensyn til eventuelle tilretninger.

Ved børn under 18 år foretages individuel vurdering, idet fødderne vokser.

Generelt bevilges udelukkende fodtøj, som benyttes i dagligdagen. Der gives ikke tilskud til festsko, sportsfodtøj til fritidsbrug, hjemmesko mv.

Der bevilges tilskud til forhøjelse af eget dagligt fodtøj til 2-3 stk. fodtøj det første år. Herefter til 1 stk. fodtøj pr. år.

Hjælp til anskaffelse af almindeligt fodtøj ydes til personer, som på grund af en størrelsesforskel på fødderne på mindst to hele skonumre er nødt til at anskaffe to par sko. Hjælpen ydes med halvdelen af den samlede udgift, dog højst med et beløb på 1.650 kr. (2024-niveau, beløbet reguleres årligt).

 

Ved førstegangsanskaffelse ydes hjælp til to par sko (dvs. at der skal købes fire par sko). Herefter kan der ydes hjælp til et par hver 15. måned, medmindre der foreligger ganske særlige forhold, som nødvendiggør hyppigere udskiftning.

 

Klageadgang

  En klage skal være kommunen i hænde senest 4 uger efter at klageren har fået meddelelse om afgørelsen. Hvis kommunen ikke giver borgeren fuldt medhold i klagen, sender kommunen klagen videre til Ankestyrelsen.

 

Kontaktoplysninger
Sundhed og Omsorg
Sundhed og Omsorg
Rødkløvervej 4
6950 Ringkøbing