Hjemmehjælp
Hvis du bliver syg, alvorligt svækket fysisk eller psykisk og har behov for personlig pleje, praktisk hjælp eller bistand har kommunen forskellige tilbud til dig.
Vi tager altid udgangspunkt i målet om, at du kan komme til at klare dig selv igen, eller at din tilværelse bliver lettet, så du får en bedre livskvalitet.
Hjælp ud fra en faglig vurdering
Ved henvendelse om hjemmehjælp tager vi udgangspunkt i dig og dine forhold. Som hovedregel besøges du af en visitator, og sammen finder I ud af, hvad du har brug for. Du får altid en skriftlig afgørelse.
Personlig pleje
Personlig pleje er f.eks. hjælp til personlig hygiejne, til at komme i tøjet og til at spise.
Praktisk hjælp
Praktisk hjælp er f.eks. hjælp til rengøring, tøjvask og indkøb.
Varig hjemmehjælp
Du kan få varig hjemmehjælp, hvis der er tale om varig sygdom eller nedsættelse af dit funktionsniveau.
Midlertidig hjemmehjælp
Kan du i en periode ikke selv klare personlig hygiejne eller rengøring i hjemmet, har du mulighed for at få midlertidig hjemmehjælp. Se mere i emnelisten nederst på siden.
Kontakt vedrørende hjemmehjælp: hverdage mellem kl. 8-9 på telefon 99 74 17 58
Vælg dit emne i listen herunder og læs mere om hjemmehjælp.
Dit hjem min arbejdsplads
Når du som borger i Ringkøbing-Skjern Kommune modtager hjælp til personlig pleje, praktisk hjælp eller træning, bliver dit hjem til en arbejdsplads for vores personale.
Vores social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og terapeuter skal arbejde i mange år og derfor er det vigtigt at arbejdsmiljøet er i orden. Det er grunden til at vi vurderer dit hjem i forhold til de opgaver, personalet skal udføre. Det kan derfor være nødvenligt at foretage ændringer i dit hjem.
Vi håber du har forståelse for dette og at vi kan få et positivt samarbejde.
Samarbejde
Vi ønsker et godt samarbejde med dig om opgaven. Vi skal gensidigt afstemme forventninger til hinanden. Har du pårørende ønsker vi ligeledes at skabe en gensidig respektfuld dialog med dine pårørende.
Arbejdspladsvurdering
Ved opstart af hjælpen bliver dit hjem vurderet. Vi kalder denne vurdering en arbejdspladsvurdering - en APV.
APV-vurderingen foretages af en arbejdsmiljørepræsentant. I Sygeplejen foretages vurderingen af den første sygeplejerske, der kommer i hjemmet.
Pladsforhold i dit hjem
Det kan blive nødvendigt at flytte møbler og tæpper for at sikre plads til at arbejde på. Vi vil vurdere det i samarbejde med dig og med respekt for dine behov. Hvis der skal bruges lift, kørestol eller andre hjælpemidler i dit hjem, er det vigtigt, at der er plads til at bruge hjælpemidlerne i fornuftige arbejdsstillinger og arbejdsbevægelser.
Rygning
Hvis du eller dine pårørende ryger, stiller vi krav om, at du ikke ryger i det tidsrum personalet opholder sig i boligen.
Ferieophold i Ringkøbing-Skjern Kommune - personlig pleje eller praktisk hjælp
Du har ret til at vælge mellem hjemmehjælp fra kommunen eller fra et privat firma. Kommunen har aftaler med fem private leverandører af praktisk hjælp.
Herunder kan du se en liste over fritvalgsleverandørerne for Ringkøbing-Skjern Kommune. Vær opmærksom på at alle kun er godkendt til praktisk hjælp og at nogle leverandører ”kun” dækker bestemte områder.
Find flere information om den enkelte leverandør på fritvalgsdatabasen.dk
Fritvalgsleverandører
- Annies & Jensens Rengøring
Telefon: 97 35 40 40 - G. P. Service Aps
Telefon: 96 80 01 90 - Privatplejen
Telefon: 70 20 58 44 - JLK Service ApS
Telefon: 27 81 32 51 - Rent og Godt v/Trine Lind
Telefon: 21 56 66 01 - Toves Rengøring A/S
Telefon: 96 93 00 00 - Vestjysk Vikarservice
Telefon: 96 80 19 99
Hvis du har brug for hjælp til personlig pleje, som at få bad, hjælp til at spise eller andet, så har du ret til at vælge, hvem der skal hjælpe dig. Ringkøbing-Skjern kommune har ikke en aftale med private leverandører. Derfor kan du få et særligt bevis, der hedder et “fritvalgsbevis”. Med det bevis kan du selv vælge en leverandør, som kan hjælpe dig.
Hjemmehjælp er forskellige former for hjælp, som kommunen kan hjælpe dig med i dit hjem, hvis du har behov for det. Det kan være til personlig pleje og praktisk hjælp.
- Personlig pleje er hjælp til personlig hygiejne, at få tøj på, at komme ud af sengen, hjælp til at spise m.m.
- Praktisk hjælp er hjælp og støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet som fx hjælp til rengøring, tøjvask og indkøb.
Du kan få hjemmehjælp, hvis du har et handicap eller i en periode har været syg og derfor ikke længere har de fysiske eller psykiske færdigheder, du havde tidligere. Afgørelsen om, hvilken hjælp du kan få, træffer kommunen på grundlag af en vurdering af dit behov.
Du kan få hjælp til:
- personlig pleje
- praktiske opgaver i hjemmet
Du kan ansøge kommunen om hjemmehjælp i form af varig hjælp, midlertidig hjælp eller som lejlighedsvis aflastning. Du kan få hjælp uanset om du bor alene, i eget hus, i bofællesskab, i plejebolig eller andet.
Du skal kontakte kommunen for at søge om hjemmehjælp. Det kan du gøre ved at ringe til visitationen i kommunen.
Kommunen vurderer din individuelle og samlede situation og afgør på dette grundlag, hvor meget hjælp du kan få, og om du har brug for at få varig hjælp eller hjælp i en kortere periode. Kommunen skal også overveje muligheden for et tidsafgrænset rehabiliteringsforløb, hvor du får hjælp til at forbedre din funktionsevne. Kommunens afgørelse skal være skriftlig, og den skal indeholde en klagevejledning. Hvis dine behov ændres, skal hjælpen tilsvarende ændres.
Kommunen fastsætter årligt kommunens serviceniveau, som beskrives i en kvalitetsstandard. Her kan du finde generel information om den hjælp, du kan forvente at få i kommunen, hvis du får behov for personlig og praktisk hjælp.
Uanset om du får hjemmehjælp til praktiske opgaver eller hjælp til personlig pleje, har du mulighed for selv at vælge hvem af de godkendte leverandører, der skal levere hjemmehjælpen. Kommunen skal oplyse dig om, hvilke leverandører du kan vælge imellem. Kommunen udleverer materiale, hvor du kan læse om, hvad den enkelte leverandør kan tilbyde.
Har du et specifikt ønske om, hvem der skal stå for din hjemmehjælp, kan du søge om at få personen godkendt af kommunen. Personen skal opfylde kommunens krav til uddannelse m.m.
Endelig kan du, hvis kommunen ikke kan yde den hjælp, du er blevet tilkendt, efter aftale med kommunen ansætte en privat hjælp og få tilskud til lønnen. Får du mere end 20 timers hjælp om ugen, har du også mulighed for at ansætte din egen hjælp og få tilskud. Kravet er, at du skal have en betydelig og varigt nedsat funktionsevne. Den person, du vælger, skal opfylde kommunens krav til uddannelse m.m.
Fleksibel hjemmehjælp
Fleksibel hjemmehjælp betyder, at du har ret til at bytte ydelser inden for bestemte rammer. Hvis du modtager personlig pleje og praktisk hjælp, har du mulighed for at vælge en helt eller delvis anden hjælp end den, der er truffet afgørelse om.
Du kan for eksempel vælge at bytte støvsugningen med en gåtur eller andre ydelser, du aktuelt har behov for, hvis det kan holdes inden for samme tidsramme. Reglen er, at du skal være tildelt begge ydelsesformer – praktisk hjælp og personlig pleje for at kunne bytte mellem dem. Hvis du kun er tildelt en af ydelsesformerne, fx praktisk hjælp, kan du ikke bytte til en ydelse, der hører under personlig pleje eller omvendt. Du kan til gengæld bytte til andre former for praktisk hjælp.
Erstatningshjælp
Kommunen skal sørge for, at hjælpen leveres inden for en rimelig frist, hvis den oprindelige aftale ikke kan overholdes. Kommunen beslutter, hvad der er en rimelig frist.
Hvis du er berettiget til varig hjemmehjælp, kan du få hjemmehjælp i perioder, hvor du opholder dig i en anden kommune end din bopælskommune, fx i forbindelse med et sommerhusophold.
Det er din midlertidige kommune, der beslutter, hvilken hjælp du konkret kan få, og serviceniveauet vil blive tilpasset det lokale niveau.
Du skal kontakte din bopælskommune, hvis du ønsker hjemmehjælp i en begrænset periode.
Du kan klage over din hjemmehjælp, fx over hjælpens omfang, den måde opgaverne udføres på, den person, som udfører opgaverne, eller over at der er givet afslag på hjemmehjælp.
Det er kommunalbestyrelsen i kommunen, der har det overordnede ansvar for ældreplejen. Ønsker du at klage eller gå i dialog angående kommunens serviceniveau, kan du derfor rette henvendelse til kommunalbestyrelsen.
Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse om hjemmehjælp, skal du klage til kommunen inden 4 uger. Kommunen skal genvurdere sin afgørelse inden 4 uger, fra klagen er modtaget.
Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, sender kommunen din klage videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.
Formålet med hjemmesygepleje er at forebygge sygdom, fremme sundhed, yde sygepleje og behandling.
Du skal have en henvisning fra din egen læge, en speciallæge eller sygehuset for at få hjemmesygepleje.
Din læge kan informere yderligere om dine muligheder for hjemmesygepleje.
Du har mulighed for at få hjælp af hjemmeplejen, hvis du har behov for:
- praktisk hjælp som fx rengøring
- personlig hjælp og pleje som fx hjælp til hygiejne og bad eller til at komme op af og i sengen
- madservice
Kommunen kan tilbyde hjemmehjælp, hvis du:
- har en funktionsnedsættelse og har behov for pleje, men ikke har behov for at blive indlagt
- har behov for fortsat pleje, efter du er blevet udskrevet fra sygehuset.
- Kommunen har mulighed for at opkræve betaling, hvis du kun får hjemmehjælp i en midlertidig periode.
Du skal ansøge kommunen om hjemmehjælp. Du kan læse mere om hjemmehjælp på borger.dk
Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse, skal du klage til kommunen inden 4 uger. Afgørelsen skal så genvurderes inden 4 uger, fra klagen er modtaget.
Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.
Midlertidig hjemmehjælp
Hvis du er fysisk eller psykisk svækket efter lang tids sygdom, efter en operation eller indlæggelse. Og kan du i en periode ikke selv klare personlig hygiejne eller rengøring i hjemmet, så har du mulighed for at få midlertidig hjemmehjælp.
Hjælpen vil altid være med det klare mål, at du kan komme til at klare dig selv igen. Du kan få hjælp til følgende:
- Personlig pleje eller praktisk bistand. Personlig pleje er for eksempel hjælp til personlig hygiejne, komme i tøjet, spise og meget andet.
- Praktisk hjælp. Praktisk hjælp er hjælp til rengøring, tøjvask, indkøb og lignende.
Kommunen tildeler hjælpen ud fra en faglig vurdering
Hjælpen tager udgangspunkt i, hvad du selv kan klare, og hvilken betydning den personlige pleje og praktiske bistand har for dig. Som hovedregel vil du få besøg af en visitator, og I vil sammen finde frem til, hvilken hjælp du har brug for. Du får altid en skriftlig afgørelse.
Egenbetaling
Når der er tale om midlertidig hjemmehjælp, skal du selv betale en del af udgifterne. Din andel vil afhænge af din indtægt.
Frit valg af leverandør
Du har ret til at vælge mellem hjemmehjælp fra kommunen eller fra et privat firma. I kommunen har vi aftaler med fire private leverandører af praktisk hjemmehjælp.
Varig hjælp
Dine behov kan ændre sig, så du får brug for varig hjemmehjælp. Så skal du ansøge om hjemmehjælp.
Hjemmeplejen i Ringkøbing Skjern Kommune er opdelt i to områder - som kaldes Område Nord og Område Syd.
Hvis du allerede er visiteret til enten personlig pleje eller til praktisk hjælp, kan du kontakte de enkelte enheder. Du kan finde kontaktinformationen via nedenstående link:
Hjemmeside til hjemmeplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune
Hvis du ikke er visiteret til at modtage hjælp fra hjemmeplejen, kan du kontakte Myndighedsafdelingen i Sundhed og Omsorg mellem kl. 8-9 på hverdage.
Telefon: 99 74 17 58
Hjemmeplejens hjemmeside
Ældretilsynets tilsynsrapporter
Henvendelse hverdage kl. 8-9
6950 Ringkøbing