Kommunal ungeindsats
Den kommunale ungeindsats skal føre til, at flere unge kommer i uddannelse og job. Det skal ske ved, at kommunen sikrer en tidlig og koordineret indsats på tværs af de enheder i kommunen, som har med unge at gøre.
Den kommunale ungeindsats har rod i den politiske aftale om ”Bedre veje til uddannelse og job”. Af aftalen fremgår det, at kommunen i samarbejde med den unge og forældre (for unge under 18 år), har ansvar for at gøre alle unge parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.
Det klare mål for den kommunale ungeindsats er at halvere andelen af unge uden uddannelse eller job.
Herunder er der to politiske målsætninger for KUI (Den kommunale ungeindsats):
- I 2030 skal 90% af alle unge under 25 år have gennemført en ungdomsuddannelse (Ringkøbing-Skjern Kommune skal gå fra 87% til 90%).
- I 2030 skal andelen af unge under 25 år uden for uddannelse/job halveres (for Ringkøbing-Skjern Kommune svarer det til en nedgang fra 5,5% til 2,75%).
Men den kommunale ungeindsats i Ringkøbing-Skjern Kommune handler om mere end det. Grundlaget for indsatsen er visionen fra Plan- og Udviklingsstrategien om at give plads til det gode liv. Et godt liv, hvor alle unge føler sig som en del af og tager del i fællesskabet. Et godt liv med arbejde og uddannelse.
Samarbejdsaftalen for den kommunale ungeindsats beskriver, hvordan kommunens enheder skal arbejde sammen i alle sager, hvor den unge ikke følger den ordinære vej til uddannelse og job og/eller modtager foranstaltninger efter serviceloven.
Uddannelsesplanen er omdrejningspunktet for den kommunale ungeindsats.
Alle unge har krav på én uddannelsesplan, som beskriver den unges mål for fremtidig uddannelse og job.
Fagområderne skal samarbejde om indsatser, som sikrer, at den unge kan opnå de mål, der er i uddannelsesplanen. Det er Ungdommens Uddannelsesvejledning og Beskæftigelse, som er tovholdere på uddannelsesplanen.
For at sikre sammenhæng og helhed i den kommunale ungeindsats, er der lavet en organisering af den kommunale ungeindsats.
KUI styregruppe
Styregruppen varetager den overordnede styring af den kommunale ungeindsats (KUI). Det indebærer blandt andet at holde fokus på økonomi og effekter af indsatsen. Styregruppen ledes af chefen for Dagtilbud og Undervisning og bemandes med afdelingsledere fra de relevante afdelinger, pt. Beskæftigelse, UU, Børn og Familie, Handicap og Psykiatri.
KUI arbejdsgruppe
Arbejdsgruppen styrer driften af KUI. Det indebærer blandt andet at justere samarbejdsaftalen årligt, drøfte driftsspørgsmål og arbejde med at udvikle den tværfaglige kultur, som KUI samarbejdet bygger på. Arbejdsgruppen ledes af lederen af Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) og har deltagelse af koordinatorer fra relevante afdelinger, pt. Kontanthjælp, Handicap og Psykiatri, Socialrådgivningen og UU.
De kommunale enheder, som er en del af KUI, bidrager til samarbejdet med hver deres faglighed og kan derfor også have forskellige faglige syn på og tilgange til opgaven og den unge. Det er værdifuldt at få forskellige perspektiver i spil. Samtidig er det også nødvendigt for at sikre helhed i indsatsen, at de involverede enheder og medarbejdere arbejder ud fra nogle få, fælles, grundlæggende principper:
- At sikre en koordineret, tidlig indsats er et fælles ansvar. Det betyder, at alle sørger for at byde aktivt ind i samarbejdet, også gerne pro-aktivt. Det vil sige, at man melder sig på banen allerede når man ser et behov. Ikke kun når man bliver kaldt på.
- Vi arbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune ud fra et Fælles børne- og ungesyn, som betoner vigtigheden af, at alle unge føler sig set, hørt, forstået og taget alvorligt. Det betyder, at de unge skal inddrages som aktive aktører i processen.
- Fordi de unge er centrale at engagere i indsatsen, inviteres de med til alle møder, bortset fra professionelle formøder og overleveringsmøder. Hvis den unge er under 18 år, inviteres forældrene også med.
- Det er vigtigt, at det er tydeligt over for den unge og forældrene, hvem af de involverede medarbejdere, der er deres primære kontaktperson. Derfor skal man i mødeplanlægningen sikre, at det er tydeligt, hvem der har det primære initiativ i forhold til den unge.
Vejledningen skal bidrage til, at valg af uddannelse og erhverv bliver til størst mulig gavn for den enkelte og for samfundet, herunder at alle unge gennemfører en erhvervsuddannelse og/eller en erhvervskompetencegivende uddannelse.
Indsatsen skal i særlig grad målrettes unge, som uden en særlig vejledningsindsats har eller vil få vanskeligheder ved at vælge, påbegynde eller gennemføre en uddannelse eller vælge et erhverv. Den særlige indsats iværksættes i samarbejde med skolens leder, således at vejledningsindsatsen kan understøtte den indsats, som skolens leder iværksætter for, at eleven kan blive uddannelsesparat ved afslutningen af 9. klasse.
Vejledningen skal være uafhængig af sektor- og institutionsinteresser.
Vejledningen skal varetages af personer, der har en uddannelses- og erhvervsvejlederuddannelse, som er godkendt af Undervisningsministeriet, eller som kan dokumentere et tilsvarende vejledningsfagligt kompetenceniveau.
Indsatsen varetages af Ungdommens Uddannelsesvejledning Ringkøbing-Skjern.