Ofte stillede spørgsmål om grundlovsceremonien
Ja, det kan du.
Dog kun efter aftale med din bopælskommune.
Udgangspunktet er, at du skal gå til en grundlovsceremoni i din bopælskommune.
Din bopælskommune kan i særlige situationer efter aftale med en nabokommune henvise dig til at deltage i en grundlovsceremoni i den pågældende kommune.
Det er dog kun din bopælskommune, som er forpligtet til at afholde en grundlovsceremoni for dig.
Til ceremonien skal du medbringe legitimation. Det skal være et af følgende:
- Opholdskort, fremmedpas, konventionspas eller kørekort udstedt af en offentlig myndighed i Danmark.
- Pas, identitetskort eller kørekort udstedt af en offentlig myndighed i et andet EU-/EØS-medlemsland eller i Schweiz.
- Pas, som er udstedt af en offentlig myndighed i et andet land end de ovenstående nævnte lande, og hvori der isat en opholdssticker.
Inden du kan deltage i grundlovsceremonien, skal du indsende en tro- og loveerklæring om eventuelle kriminelle forhold til ministeriet. Hvis du ikke har sendt erklæringen til ministeriet, kan du ikke deltage i en grundlovsceremoni.
Du kan læse mere om erklæringen på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside.
Når du har deltaget i grundlovsceremonien, underskrevet ceremonierklæringen og udvekslet håndtryk med borgmesteren, vil du få udleveret dit statsborgerretsbevis som dokumentation for, at du er blevet dansk.
Der kan godt kan gå lidt tid, inden du bliver omregistreret i CPR-registret. Det er Udlændinge- og Integrationsministeriet, der omregistrerer dig, og ministeriet skal først have besked fra kommunen om, at du har opfyldt betingelserne for at få dansk statsborgerskab.
Der er ikke krav om, at dine børn deltager i grundlovsceremonien. Har du børn under 18 år, som er omfattet af din ansøgning, vil de få dansk statsborgerskab ved din deltagelse i grundlovsceremonien.
Du skal være opmærksom på, at dine børn skal opfylde betingelserne for børns erhvervelse af statsborgerskab som biperson på det tidspunkt, hvor du deltager i en grundlovsceremoni.
Ja, det må du gerne.
Når du har deltaget i grundlovsceremonien, underskrevet ceremonierklæringen og udvekslet håndtryk med borgmesteren, vil du få udleveret dit statsborgerretsbevis som dokumentation for, at du er blevet dansk.
Der kan godt kan gå lidt tid, inden du bliver om registreret i CPR-registret. Det er Udlændinge- og Integrationsministeriet, der om registrerer dig.
Ministeriet sørger for dette, når de har modtaget besked fra kommunen om, at du har opfyldt betingelserne for at få dansk statsborgerskab.
Du kan bestille et dansk pas hos Borgerservice, når du har modtaget dit statsborgerretsbevis. Læs mere om bestilling af pas her.
Kontakt Lotte Volf
6950 Ringkøbing