Kommunen plejer mange naturområder. Inden vi igangsætter naturpleje, vurderer vi nytten af det efter en række kriterier:
- Er pleje til gavn for en rig fauna og flora?
- Er pleje til gavn for særligt truede og sjældne dyr og planter?
- Er plejen til gavn for egnskarakteristiske dyr eller planter?
- Er pleje medvirkende til at bevare karakteristisk vestjysk natur og landsskabstræk?
- Er naturområdet tilknyttet andre, større naturområder?
- Tilgodeser naturplejen kulturhistoriske værdier og fortidsminder?
- Er området tilgængeligt for offentligheden?
- Er området synligt for offentligheden, eller er projektet udsigtsbevarende?
- Opfylder projektet et stort lokalt ønske?
- I fredede områder skal naturplejen være i overensstemmelse med formålet med fredningen.
- Hvis plejen omfatter nedskæring af løvtræ, vurderes det om naturplejen giver mulighed for efterfølgende afgræsning eller anden form for efterpleje af arealet.
- Naturplejens langtidsholdbarhed uden særlig efterpleje af arealet.
Du kan som ejer gøre noget for at bevare naturen i dit sommerhusområde. Du kan læse mere i folderen Naturpleje i Sommerhusområder.
Kommunen har lavet et inspirationkatalog, der præsentere forslag til bevaring og forbedring af sommerhuse på Holmsland Klit.
Kataloget præsenterer de særegne træk for den vestjyske kyst og Klittens landskab, og forklarer hvordan sommerhusgrunde kan indrettes, så den unikke natur ikke mister sit særpræg.
Du kan læse og hente Inspirationskataloget Sommerhuse på Klitten.
Materialet er ikke i webtilgængeligt format. Hvis du har problemer med at få materialet læst op af en skærmlæser, så kan du kontakte Land, By og Kultur.
Rynket rose (også kendt som hybenrose eller Rosa rugosa) er indført til Danmark som prydplante fra Østasien. I den danske natur betragtes rynket rose som en af de mest hyppige og problematiske invasive arter. Planten spreder sig hurtigt og giver problemer for såvel grundejere som det naturlige dyre- og planteliv.
For at begrænse rynket roses udbredelse kan du selv hjælpe til. Undgå at kaste med hyben. Smid frøene i skraldespanden, hvis du laver marmelade. Er du grundejer, kan du slå planterne løbende eller helt fjerne dem fra din grund.