Spillereglerne for samarbejdet mellem Sundhed og Omsorg og frivillige består af tre sammenhængende dele.
- Et hoveddokument, der er opbygget med mange beskrivende eksempler, links til øvelser om samarbejdet og citater fra det nationale frivilligcharter, der sætter samarbejdet i perspektiv.
- En pixiversion, der giver et overblik,
- En lokal konkretisering af spillereglerne, der er tilpasset de lokale forhold i enheden og de frivillige der er tilknyttet enheden.
Derfor gælder det for samarbejdet, at:
- samarbejde med frivillige drøftes i MED-udvalgene
- frivillige kan ikke overtage ansvar der er nedfældet i lovgivningen
- frivillige udfører opgaver uden visitation eller registreringer
- frivillige kan ikke pålægges referatpligt
- der udarbejdes aftaler for frivillige på hver enhed
- de ansattes og de frivilliges forpligtelser er forskellige
- ansatte løser opgaver nedfældet i lovgivningen
Et godt samarbejde mellem ansatte og frivillige bygger på tre primære elementer
Forventningsafstemning
En grundig introduktion til arbejdspladsen og en gensidig forventningsafstemning, er vigtige elementer i at skabe et godt samarbejde fra starten af.
Gensidig anerkendelse
Frivillige kender deres rolle som frivillige og respekterer, at de ansatte har faglige kompetencer, som de ikke skal udfordre, selvom de frivillige eventuelt har egne erfaringer på området.
Ansatte anerkender de frivilliges indsats
Grænsen mellem den lovbestemte faglige indsats og de øvrige aktiviteter i enhederne er flydende. Man kan derfor ikke helt tydeligt adskille de omsorgsmæssige, sociale og rekreative aktiviteter fra de faglige lovbundne opgaver for det ansatte personale.
Derimod er den frivillige indsats kun på de opgaver, der ikke visiteres til. Dette anerkender de ansatte. Det betyder, at den del af de omsorgsmæssige, sociale og rekreative aktiviteter, som ansatte ikke har mulighed for at udføre, i nogen grad udføres af frivillige.
Disse aktiviteter består oftest af mellemmenneskelige relationer og samværsaktiviteter borger til borger.
Da der ikke er en entydig opskrift på indhold og rammer af frivilligindsatsen, er et centralt ledelseselement at skabe rammer, der understøtter og giver retning og skabe en indsats, der opleves som meningsfuld af de frivillige, plejecentrenes ledelse og medarbejdere, foreningslivet, m.v.
Det er åbent for frivillige og enheder selv at vælge hvordan samarbejdet skal organiseres. Det er derfor muligt at samarbejde med en-kelte frivillige, foreninger eller netværk.
Erfaringer viser at det er mest hensigtsmæssigt, hvis de frivillige selv organiserer sig. Det giver en selvstændig og decentral organisering som gør, at både frivillige og ansatte oplever færre gnidninger i hverdagen. Herudover får de frivillige et forum, hvor helt nye ideer og tiltag kan blomstre.
Samarbejdet mellem frivillige og Sundhed og Omsorg skal bevæge sig i retningen af samskabelse. Dette er en naturlig videreførelse af idéerne i ”Naturens Rige” og målsætningerne i ”Politik for det gode liv” samt Ældre- og Sundhedspolitikken.
Et af de aspekter der er nyt ved samskabelse mellem det offentlige og frivillige kræfter er, at det offentlige skal lære sig selv, at inddrage frivillige på et langt tidligere tidspunkt i problemløsningsprocessen i forhold til tidligere.
Hvis frivillige og enheder er opmærksomme på dette, vil det være til gavn for den velfærd der kan skabes i fællesskab.
Gode råd til medarbejdere og ledere der samarbejder med frivillige.
- Et godt samarbejde i hverdagen, bæres af en åben dialog mellem frivillige foreninger og kommune.
- Frivillige foreninger inviteres med til at udvikle ideer og løsnin-ger.
- Få et kendskab til de lokale frivillige foreninger og aktiviteter, som findes i dit område. Personligt kendskab er korteste genvej til samarbejde.
- Et vågent øje for behov og ønsker hos de målgrupper, du arbejder med, kan bruges som afsæt i samarbejdet.
- Tydeliggør at samarbejdet er til nytte for borgerne
- Tænk aktivt i koblinger mellem behov og ønsker hos målgruppen og den frivillige verden.
- Sørg for at dine kolleger/medarbejdere anerkender værdien af den frivillige indsats.