På farmorkrydset i ni år
Klokken er 7.40. Ved fodgængerovergangen over til Amagerskolen i Skjern – der hvor Klostervej krydses af stisystemet fra villakvarterene, står 72-årige Tove Hansen. Præcis som hun gør hver dag, og som hun har gjort minimum 200 dage om året i al slags vejr de seneste ni år.
I folkemunde går krydset efterhånden blot under navnet ”farmorkrydset.”
- Godmorgen, hilser hun, da en elev med skoletasken på ryggen nærmer sig fodgængerovergangen.
- Skal du lige med over her? Tove markerer med armene spredt ud til hver side, at eleven skal vente. Så træder hun ud i fodgængerfeltet og signalerer til morgentrafikanterne, at de skal holde tilbage. Da eleven er sikkert ovre på den anden side, går Tove tilbage til fortovet. Og sådan hjælper hun hver hverdagsmorgen 20 elever gennem morgentrafikken. Det går tjept, men hun har altid tid til at få en lille historie med.
Sikkerhed i førersædet
Tove Hansen er en af 12 trafikvoluntører, der sammen med de ældste elever i skolepatruljen dækker fire kryds ved Amagerskolen og sørger for, at alle elever ankommer sikkert.
Ordningen har kørt i ni år, og en lærer står for at koordinere en vagtplan, men ellers tropper de frivillige, der alle bor tæt på skolen, bare op iført deres gule trafikveste.
Der bliver hilst rutinemæssigt til højre og venstre i farmorkrydset, hvor mange trafikanter er daglige gengangere. Et lille nik, et vink, en opadvendt tommelfinger, en løftet arm ledsaget af et lille buk i nakken - Tove Hansen mestrer alle typer hilsener, og alle gående, to-hjulede og fire-hjulede trafikanter får en hilsen og et smil med.
Tove har en fortid som indehaver af Skjern Taxi, som hun drev sammen med sin mand i 20 år, og derfor er det også hyggeligt for hende, at følge lidt med i trafikken omkring skolen, hvor mange chauffører også færdes. Men det er desværre også nødvendigt med trafikvoluntører på skolevejen:
- Se ham der! Han kørte måske 60 km/t her, hvor man kun må køre 30 km/t. Men jeg kan ikke skrive bøder ud, ellers var jeg nok millionær, siger Tove Hansen skævt og ryster lidt på hovedet.
Små og store hjul
- Jeg er jo ude at gå om morgenen alligevel, og så gør jeg blot en lille ekstra spejdertjans fra morgenen af. Det er såmænd bare det, forklarer Tove Hansen om hvorfor, hun stiller op dag ud og dag ind.
Hun er flasket op med frivilligt arbejde og det lokale engagement, og hun har givet begge dele videre til de næste generationer. Farmorkrydset er blot en af syv forskellige frivillige jobs, hun passer:
- Hvis folk ikke synes, der sker noget, skal de bare se at komme af sted, og selv få det til at ske. Mange små hjul giver et stort hjul, opfordrer Tove Hansen, der sammen med bedsteveninden har det motto, at de ikke vil gå glip af noget.
Hvis du også kunne tænke dig at være trafikvoluntør, kan du henvende dig på din lokale skole.