Har du behov for råd og vejledning til at støtte dit barn?
Børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling har udarbejdet videoer, der kommer med gode råd til, hvordan du som forælder kan støtte dit barn. Temaerne rummer problematikker indenfor angst, søvn, OCD og ADHD .
Klik her for at se videoerne.
Behandlingstilbud
Problematikkerne er inddelt i fem spor, hvor hvert spor har mindst ét behandlingstilbud. Ved mere udbredte problematikker som angst, uro og uopmærksomhed findes der flere tilbud, da der kan være behov for forskellige behandlingsformer.
- læs mere om de enkelte tilbud under hvert spor:
Individuelt behandlingsforløb
- til børn og unge mellem 12 og 17 år og deres forældre
(Udbydes fra sommeren 2025)
Behandlingsforløbet er målrettet børn og unge, der viser tegn på eller optagethed af selvskade, har aktuelle tanker om selvskade og/eller at barnet/den unge har selvskadet mindst én gang inden for de sidste tre måneder.
Formålet med forløbet er, at barnet/den unge lærer at forstå og håndtere sine følelser på nye og mere hensigtsmæssige måder, så selvskaden bliver reduceret.
Forløbet strækker sig over et par måneder og består af 8 samtaler med en behandler. Den unge og forældrene taler med behandleren sammen og hver for sig. Der går omkring en uge imellem hver samtale, hvor den unge øver sig på det, der er blevet gennemgået.
Cool Kids/Chilled
Cool Kids er et gruppeforløb målrettet børn mellem 8 og 12 år mens Chilled er målrettet unge mellem 13 til 17 år med angsti og deres forældre.
Formålet er at give nye mestringsstrategier for både det enkelte barn/den unge og deres forældre, idet alle lærer nye måder at håndtere angsten på.
Cool Kids er evidensbaserede angstbehandlingsprogrammer, som er teoretisk funderet i kognitiv adfærdsterapi. Forskningsresultater viser, at op til 80 % af alle børn og unge med forskellige angstlidelser, som gennemfører et Cool Kids/Chilled-forløb, har positiv effekt af forløbet. Hos nogle børn er alle angstsymptomer forsvundet ved afslutningen af forløbet, og for resten af børnene ses en betydelig reduktion af angstsymptomerne.
Forløbet består af 10 sessioner med en varighed af to timer i grupper på 5-6 børn eller unge. I gruppeforløbene deltager forældrene ved alle sessioner.
Klik her for at lære mere om Cool Kids/Chilled.
Mind My Mind
Et indviduelt behandlingsforløb for børn og unge mellem 6 til 16 år med tegn på psykisk mistrivsel, som angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder, som har stigende skolefravær, trækker sig fra sociale sammenhænge og har hyppige konflikter ude og hjemme.
Forældrene deltager på sessionerne sammen med barnet. Barnet/den unge vil træne metoder til at mestre angst, depressive symptomer og/eller adfærdsvanskeligheder. Forældre til et barn med adfærdsvanskeligheder vil træne metoder til at mindske konflikter og øge det positive samvær med barnet.
Forløbet består af 13 sessioner af 1 times varighed. Efter forløbets afslutning inviteres barnet og forældrene til boostersession henholdsvis 12 og 24 uger efter endt forløb.
Klik her for at læse mere om Mind My Mind.
Individuelle samtaler for unge med angst
Samtalerne giver den unge mulighed for at udforske deres følelser, forstå årsagerne til deres angst og lære effektive strategier til at håndtere angstsymptomer og er baseret på teorierne fra Mind my Mind og Cool Kids.
Målet er at styrke den unges psykiske trivsel og selvværd, så de bedre kan navigere i dagligdagens udfordringer.
Samtalerne er tilpasset den enkeltes behov og mål og der skabes et trygt rum, hvor den unge kan dele tanker og bekymringer. Forældrene deltager på individuelle forløb, som i et Cool Kids/Chilled forløb.
Individuelt behandlingsforløb
- til unge mellem 12 og 17 år med tegn på angst eller depression
(Udbydes fra sommeren 2025)
Behandlingsforløbet er målrettet unge, hvor bekymring eller tristhed fylder for meget.
Formålet med forløbet er, at vejlede den unge i at forstå sine svære tanker og følelser bedre og håndtere dem mere hensigtsmæssigt.
Forløbet strækker sig over et par måneder og består af mindst 6 samtaler med en behandler. Den unge og forældrene taler med behandleren sammen og hver for sig. Der er typisk en samtale på omkring en time én gang om ugen. Imellem samtalerne øver den unge sig på det, der er blevet gennemgået.
Familievejledende samtaler
- et individuelt behandlingsforløb til unge mellem 10 og 17 år og deres forældre
(Udbydes på sigt)
Behandlingsforløbet er målrettet unge, hvor tanker om krop og mad fylder for meget, og deres forældre. Forløbet er baseret på kognitiv adfærdsteori, som fokuserer på at hjælpe unge med at identificere og ændre negative tanke- og adfærdsmønstre. Gennem strukturerede samtaler arbejdes der på at udvikle strategier til at håndtere udfordringer og forbedre mental trivsel.
Formålet med forløbet er at støtte den unge og forældrene i en sund udvikling og forebygge, at udfordringerne udvikler sig til en spiseforstyrrelse.
Forløbet strækker sig over en periode på 2-3 måneder og består af en række samtaler, hvor den unge og forældrene sammen taler med en behandler. Imellem samtalerne øver familien sig på det, der er blevet gennemgået. Samtalerne varer 1-1,5 time og har fokus på, hvad familien kan gøre anderledes derhjemme.
Individuelt behandlingsforløb
- målrettet børn mellem fra 0. kl. til 17 år og deres forældre
(Udbydes på sigt)
Behandlingsforløbet er målrettet børn og unge fra 0. kl. til 17 år med tvangstanker- eller handlinger, der har taget styringen og står i vejen for udvikling og trivsel i hverdagen.
Formålet med forløbet er, at barnet/den unge lærer at stå imod sine gentagne, styrende tanker og handlinger, så det igen bliver muligt at engagere sig i et ønskværdigt liv.
Forløbet strækker sig over et par måneder og består af 8 samtaler af 1-1 ½ times varighed med en behandler. Forældrene deltager i forløbet, men i dele af samtalerne arbejder barnet/den unge alene sammen med behandleren. Der går omkring en uge mellem samtalerne, hvor familien øver sig på det, de har lært.
Forældretræningsprogram for forældre med børn i alderen 2 til 12 år med ADHD eller lignende vanskeligheder
(Udbydes fra efteråret 2025)
Invest in Play er et forældretræningsprogram og består af 12 sessioner. Her arbejders der med praktiske og hjertevarme strategier, som erfarings- og forskningsmæssigt har vist sig at virke.
Strategierne er bygget op omkring seks trin, der hjælper med at bygge et stærkt fundament for barnets liv. Forældre, der arbejder med disse trin, lærer at,
- Bruge leg og positiv opmærksomhed til at skabe solide forældre-barn relationer og tillid
- Støtte barnets læringsmæssige, følelsesmæssige og sociale færdigheder
- Sætte omsorgsfulde grænser, der skaber forudsigelige og trygge rammer for, at børn kan trives
- Regulere stærke følelser - egne såvel som barnets
Forældrepiloterne til forældre med børn mellem 3 til 10 år
(Udbydes på sigt)
Forældrepiloterne er et gruppeforløb målrettet forældre med børn, der har udfordringer med uro, uopmærksomhed eller impulsivitet. Børnene skal gå i børnehave eller 0.-3. klasse.
Formålet med forløbet er, at give forældrene viden, vejledning og redskaber, der kan hjælpe dem med at håndtere deres barns udfordringer og skabe gode rammer for en positiv udvikling.
Forløbet består af 4 sessioner af 2,5 times varighed fordelt på 10 uger.
