Forældre, der er bekymret for et barn eller en ung og for dets sundhed, trivsel og udvikling kan få tilbud om familierådslagning.
Måske har barnet/den unge en sag i forvejen – men det er ikke et krav for at få Familierådslagning.
Familierådslagning er et møde eller en sammenkomst med tydeligt definerede rammer, hvor alle de fremmødte familiemedlemmer og personer i netværket kommer med forslag til, hvad der skal til for at sikre barnets/den unges trivsel og udvikling.
Familierådslagningen tager typisk 3-5 timer – men der er ikke nogen bagkant. Vi vil typisk finde et neutralt og lokalt sted, det kan være et forsamlingshus, et familiehus, et fritidscenter eller lignende. Vi sørger for, at der er mad og drikke på dagen.
Typisk er der 8-15 med til Familierådslagningen, men der er ikke noget loft på, hvor mange, der må komme med. Vigtigst er det, at de inviterede har en betydning for forældrene og barnet/den unge.
Inden Familierådslagningen indkalder socialrådgiveren forældre, barnet/den unge og en sam-ordner. Her aftales, hvilke spørgsmål, der skal drøftes under Familierådslagningen, hvilke personer i familien og deres netværk, der skal inviteres, menuen på dagen og hvornår og hvor Familierådslagningen skal finde sted.
Derefter tager sam-ordneren ud og besøger familiens netværk for at fortælle om, hvad Familierådslagning er.
Selve dagen for Familierådslagningen er inddelt i tre dele
1. del: Hvad skal der ske i dag?
I første del af mødet deltager barnet/den unge og alle de inviterede fra familien og netværket sammen med familiens socialrådgiver, sam-ordneren og eventuelt fagpersoner fra f.eks. skole eller børnehave, hvis det er aftalt.
Socialrådgiveren og eventuelt fagpersoner informerer kort om situationen og alle deltagerne har mulighed for at stille opklarende spørgsmål. Forældrene og barnet/den unge ved på forhånd, hvad socialrådgiveren og andre fagpersoner vil sige.
2. del: Hvad ønsker familien, der skal ske?
I anden del af mødet sidder alle de inviterede samlet i et rum uden socialrådgiveren, evt. fagpersoner og sam-ordneren. Her taler de om, hvordan de synes, at tingene bedst kan klares. Der serveres et måltid, som sam-ordner har planlagt sammen med familien.
Målet er, at I, som kender barnet bedst, kommer frem til en plan, som er til gavn for barnet/den unge. Her tænkes i familiens egne kræfter og den hjælp, kommunen kan yde.
3. del: Hvad skal vi så gå videre med?
I den sidste del deltager socialrådgiveren og sam-ordneren igen på mødet.
Planen, som familien er kommet frem til, læses højt – og kan drøftes ad flere omgange indtil alle er enige. I sidste ende er det socialrådgiveren, som skal godkende planen.
Alle parter underskriver planen og aftaler evt. en ny dato for opfølgning.
Sam-ordneren er vært ved Familierådslagningen og står for at arrangere dagen. Inden Familierådslagningen planlægger sam-ordneren samtaler med forældre og barnet/den unge og besøger måske også familiens netværk.
Ringkøbing-Skjern Kommune har ansat en sam-ordner til at planlægge Familierådslagningen sammen med familien. Sam-ordneren er særligt uddannet til at planlægge og koordinere Familierådslagninger med forældre og barnet/den unge. Sam-ordneren har ingen myndighed og kan ikke træffe afgørelser.