Skilte og reklamer i det åbne land
Du kan her læse om de muligheder og begrænsninger, der er for at opsætte skilte uden for byer og sommerhusområder og uden for lokalplanlagte områder, der indeholder bestemmelser om skiltning.
I Danmark har Folketinget besluttet, at vi skal tage særligt hensyn til landskabet uden for byer og bymæssig bebyggelse. Det betyder, at der er vedtaget nogle regler for skiltning i det åbne land, som kommunen skal tage hensyn til, når virksomheder og private ønsker at opsætte skilte uden for byer og sommerhusområder.
Når du søger om tilladelse til skilte og reklamer i det åbne land, skal ansøgningen have følgende indhold:
- skiltets størrelse.
- skiltets materiale.
- skiltets udformning og udseende.
- skiltets formål og budskab.
- hvor og hvordan skiltet ønskes opsat.
- illustration med skiltets placering og udseende.
Ønsker du at sætte et skilt op ved fx privat vej og sti eller ved privat ejendom, skal du også begrunde, hvorfor du ønsker at sætte skiltet op.
Send ansøgningen til Ringkøbing-Skjern Kommune på land.by.kultur@rksk.dk
Kommunen opfatter begrebet ”virksomhed” bredt således, at det omfatter såvel profitorienterede virksomheder som ikke profitorienterede virksomheder, foreninger, fritidsanlæg, grundejerforeninger og private, der sælger landbrugsprodukter, blomster, kunst mv.
Virksomhedsskilte, der er omfattet af lokalplan, eller som ved deres udformning, placering og fremtoning kan virke dominerende derved adskiller sig fra retningslinjerne nedenfor kræver tilladelse.
Virksomhedsskilte, der ikke er omfattet af lokalplan og som ikke ligger i by- og sommerhusområde, og som er i overensstemmelse med retningslinjerne kan opstilles uden at indhente tilladelse.
Retningslinjer
- Skilte kan opsættes indtil 20 m fra en virksomheds primære bygningsmasse med f.eks. produktion, salg, pakkeri, showroom o. lign, og skal placeres på virksomhedens areal, så skiltningen ud fra en konkret vurdering er placeret i en helhed af f.eks. sekundær(e) driftsbygning(er), gårdsplads, omgivende beplantning, p-plads o. lign.
- Skilte skal placeres på virksomhedens egen grund. Hvor der ikke er særlige bestemmelser, der regulerer placeringen, placeres skiltet mindst 2,5 meter fra skel mod vej og nabo og uden for oversigts- og vejudvidelseslinjer.
- Skilte skal opsættes på facade under tagfod.
- Der må være ét skilt i samme synsretning, og hvert skilt må maksimalt være på 4 m2.
- Skilte må ikke være et lysskilte eller elektronisk skilte og evt. spot må ikke virke generende på omgivelserne.
- Skilte må ikke være bevægelige.
- Skilte må ikke udføres i reflekterende materialer og selvlysende farver.
- Billboard, rullereklamer, bannere o. lign. må ikke benyttes som permanent virksomhedsreklame.
Der kan opføres én pylon ved indkørslen til virksomheden på max 2,5 m højde og 0,7 m bredde. Pylonen skal stå på virksomhedens areal uden for oversigtsareal til vej. En pylon højere end 0,7 m kræver byggetilladelse. Pyloner kan ligesom andre skilte opsættes indtil 20 meter fra den primære bygningsmasse jf. retningslinjens første punkt.
Skilte i erhvervsområder
De nationale regler beskrevet i Bekendtgørelse nr. 817 af 20/6/2018 er gældende.
Følgende kan opstilles uden tilladelse:
- Skiltning for salg af erhvervsgrunde kan opstilles. Udgangspunktet er ét ”Til Salg” skilt på maks. 8 m2 med oplysning om salg af erhvervsgrunde i området.
- På ejendomme, hvor der foregår byggearbejder med henblik på opførelse af en virksomhed, kan der opsættes ét skilt på maks. 8 m², der oplyser om byggeriet og den kommende virksomhed.
Mindre skilte i 30 meter zonen omkring byer med højst 3.000 indbyggere
Ernæringsdrivende eller en virksomhed, der er beliggende i en by med højst 3.000 indbyggere, må opsætte et mindre skilt ved hver indfaldsvej til byen og højst 30 meter fra grænsen for den bymæssige bebyggelse. Mindre samlinger af mere eller mindre spredt bebyggelse i det åbne land betragtes ikke som bymæssig bebyggelse.
Følgende skilte kan opstilles uden tilladelse efter følgende retningslinjer:
- Skiltet skal være rektangulært eller kvadratisk.
- Skiltet må ikke overstige 1m2 og skiltets overkant må ikke overstige 1,5 meter over terræn.
- Skiltets skal placeres mindst 1,5 meter fra kørebanekant eller cykelsti.
- Skiltet skal have ensfarvet, afdæmpet bundfarve og tekst. Dog kan logo holdes i de farver, som virksomheden normalt benytter.
- Skiltet placeres indtil 30 meter fra den bymæssige bebyggelse. Mindre samlinger af mere eller mindre spredt bebyggelse i det åbne land betragtes ikke som bymæssig bebyggelse.
Skilte på idrætsanlæg kræver som udgangspunkt tilladelse, og de nationale regler i Bekendtgørelse nr. 817 af 20/6/2018 er gældende:
- Reklamer på idrætsanlæg i umiddelbar tilknytning til klubhuse, større, faste tilskuertribuner og lignende kan tillades. Skiltets overkant må ikke være mere end 1 meter over terræn.
- Beskedne sponsorreklamer kan opsættes på golfbaner, når de opsættes som sammenhængende del af teestedsinformationstavler, og når følgende betingelser er opfyldt:
- Reklameskiltet må ikke overstige 0,9 m2. Reklameskilt og teestedsinformationstavle skal have samme bundfarve. Bundfarven skal holdes i en af de nedenfor nævnte farver eller så tæt herpå, som det er teknisk muligt at fremstille under hensyn til det valgte materiale.
- Der kan opsættes højst 2 reklamer pr, hul men kun en pr. teestedsinformationstavle.
- Logo kan uanset bestemmelsen i nr. 2 holdes i de af virksomheden normalt benyttede farver. Et logo må højst udgøre 10 % af reklameskiltets areal
- Tilladelse kan meddeles til flag, der markerer huller på golfbaner, når flag påføres sponsorlogo, og når flaget er udført af blødt stof og ikke overstiger 2.1 m2.
- Tilladelse kan gives til opsætning af mindre sponsorreklameskilte på bænke på golfbaner. Reklamebærende bænke skal være af træ og/eller sten, være umalede eller holdt i grønne eller brune nuancer. Reklameskiltet må ikke overstige 0,15 m2 og skal udføres i messing. Der kan højst tillades 6 reklamebærende bænke på en 18‐hullers golfbane, dvs. højst en bænk pr. 3 huller.
Bundfarver på sponsorreklamer:
- Caput mortum S 6030 ‐ Y90R
- Rød okker S 4550 ‐ Y90R
- Mørk okker S 2040 ‐ Y20R
- Mørk pariserblå S 8010 ‐ R90B
- Blågrå S 5020 ‐ R90B
- Lys blågrå S 4010 ‐ R90B
- Mellemgrå S 4005 ‐ R80B
- Mørk grå S 7000 ‐ N
- Lys umbra S 4005 ‐ G80Y
- Kromoxidgrøn S 6020 ‐ G10Y
- Grøn jord S 7010 ‐ G30Y
- Vogngrøn S 8010 ‐ G10Y
- Græsgrøn (RAL 6010)
Farver benævnt med S kan findes i NCS (Natural Colour System)
Skilte på privat grund og private veje/stier
Skilte i det åbne land er i mange tilfælde uforståelige eller ulovlige. Folketinget har nemlig besluttet, at veje og stier og natur- og skovområder som udgangspunkt er åbne for færdsel til fods og på cykel.
Rammerne for, hvad man må og ikke må i naturen, er beskrevet i adgangsreglerne i naturbeskyttelsesloven og adgangsbekendtgørelsen. Reglerne gælder kun i naturen og ikke i bymæssig bebyggelse.
Reglerne beskriver, at vi alle har ret til at færdes i den danske natur og på veje og stier uden for byer og udbyggede sommerhusområder, hvis vi viser de fornødne hensyn.
Se adgangsvejledningen på Miljøstyrelsens hjemmeside
Sådan skilter du
Som lodsejer kan der i nogle tilfælde være behov for at oplyse og vejlede om adgang, ophold og orden. Myndigheder, frilufts-, skov- og landbrugsorganisationer har på denne baggrund lavet en vejledning og forslag til skilte.
Udgangspunktet er et grundskilt, der giver en klar og korrekt information om hvor og hvordan man må færdes til fods og på cykel. Piktogrammer (små illustrationer/skilte) om anden færdsel kan tilføjes ved at klæbe disse på grundskiltet. Bemærk af begrænsning af gående og cyklende færdsel eller ændring/lukning af privat vej og sti, hvor denne færdsel foregår, kræver aftale eller tilladelse fra kommunen. Begrænsning af motoriseret kørsel kan også kræve tilladelse, hvis der er andre vejberettigede, der har mulighed/ret til at køre på vejen.
Retningslinjer
- Miljøstyrelsens adgangsvejledning anvendes som udgangspunkt for vurdering af skiltning ved veje og stier i det åbne land.
- Skilte med Privat eller lign. skiltning, der forbyder offentlighedens adgang på veje og stier ved en beboelsesejendom i det åbne land, normalt ikke kan opsættes/tillades, hvis de arealer - som beboerne med rimelighed kan forlange afskærmet - kan afskærmes med f.eks. hegn eller levende beplantning eller hvis skiltet står mere end 15 m fra ejendommens beboelse.
- En begrænsning af færdselsmulighederne på veje og stier i det åbne land ikke alene kan ske af bekvemmelighedshensyn eller fordi, der foregår ulovlig færdsel på den del af ejendommen som sti/vej gennemskærer. I det tilfælde at kommunen bliver opmærksom på en sådan skiltning foretager kommunen høring om forholdet, og der kan afhængig af sagens omstændigheder (fx fremvisning af tilladelse) varsles en fjernelse af skiltet.
- Skiltning, der hindrer offentlighedens adgang på private gennemgående veje og stier i det åbne land, og på private veje og stier i det åbne land, der i øvrigt fører til de naturtyper, der er omfattet af naturbeskyttelseslovens §§ 22-26 i det åbne land, ikke kan foretages uden forudgående anmeldelse af skiltningen (vejen/stiens nedlæggelse) til kommunen.
- Et skilt der hindrer anden færdsel (f.eks. motoriseret færdsel) accepteres, hvis skiltet suppleres med et skilt med teksten: ”vejen/stien er åben for færdsel til fods og på cykel”.
- Skiltet ”Motorkøretøjer forbudt” (C22.1) anvendes frem for ”Indkørsel forbudt” (C19), idet sidstnævnte skilt både hindrer indkørsel med cykel, der også er et køretøj, samt ejerens egen motorkørsel.
- Skilte, der regulerer offentlighedens adgang på stier og veje på sommerhusgrunde, der ud fra en konkret vurdering er enligt beliggende i det åbne land (dvs. uden for udbyggede sommerhusområder), må ikke hindre adgangen for gående og cyklende færdsel til arealer, der ifølge naturbeskyttelseslovens §§ 22-25 er offentligt tilgængelige.
- Udbyggede sommerhusområder betragtes normalt som bymæssig bebyggelse, hvorfor naturbeskyttelseslovens §§ 26 og 26a normalt ikke finder anvendelse i disse områder.
- Skilte der direkte eller indirekte forbyder offentlighedens adgang pga. mulige risici forbundet med jagt, landbrugs- eller skovarbejde kan ikke opsættes permanent. I det tilfælde at kommunen bliver opmærksom på en sådan skiltning foretager kommunen høring om forholdet Der kan afhængig af sagens omstændigheder (fx fremvisning af tilladelse) varsles en fjernelse af skiltet.
- Skilte med ”Privat vej” skal være de officielle godkendte skilte fra Vejdirektoratet eller fra Skov‐ og Naturstyrelsen og skiltet skal som udgangspunkt suppleres af et tydeligt underskilt, hvoraf det fremgår, at vejen er åben for færdsel til fods og på cykel.
- Et forbud mod ridning kan kun finde sted i de tilfælde, hvor ridningen medfører konstaterbare ekstraomkostninger til vej- og stivedligeholdelse, og hvor der bevisligt ikke har været mulighed for at indgå aftaler om ridemulighederne på strækningen.
- Der skal skiltes med opsætning af overvågningskameraer generelt eller i forbindelse med et specielt formål – f.eks. overvågning af byggepladsaktivitet - når disse opsættes på placeringer umiddelbart op til eller på arealer, hvor offentligheden har adgang jf. Naturbeskyttelseslovens adgangsbestemmelser. Skiltningen skal som udgangspunkt oplyse om formålet med videoovervågningen, indeholde kort over overvågningsområde samt angive en tidsperiode.
- Opsætning af afspærring (bom, låge o. lign) på veje og stier i det åbne land, hvor offentligheden har adgang, kræver at gående og cyklende har en reel mulighed for at passere spærringen uhindret, og at der opsættes et skilt med teksten ”at vejen er åben for færdsel til fods og på cykel”. Hvis det findes nødvendigt kan skiltet tillige oplyse om Privat, Privat vej og lignende.
- Opsætning af stihenvisninger og oversigtsskiltning i forbindelse med offentlige tilgængelige naturområder kan ske i samarbejde med afd. for Natur, Kultur & Fritid.
Oplysningsskilt ved indkørslen til en virksomhed i det åbne land
Driver du virksomhed i det åbne land, kan du – uden at indhente tilladelse – sætte et mindre oplysningsskilt op. Skiltet skal blot overholde retningslinjer for et oplysningsskilt. Samme mulighed har du, hvis du for eksempel sælger landbrugsprodukter fra ejendommen eller lejer værelser ud. Bemærk, at skilte for udlejning af sommerhuse ikke er omfattet af disse retningslinjer.
Begrebet ”virksomhed” skal forstås bredt således, at det omfatter såvel profitorienterede virksomheder som ikke profitorienterede virksomheder, foreninger, fritidsanlæg, grundejerforeninger og private, der sælger landbrugsprodukter, blomster, kunst mv.
Retningslinjer for oplysningsskilte:
- Skiltet skal være rektangulært eller kvadratisk
- Det må som udgangspunkt højst være 0,5 m²
- Overkanten på skiltet må ikke være mere end 1 m over terræn
- Skiltet skal have en ensfarvet, afdæmpet bundfarve.
- Teksten skal fremstå i afdæmpende farver
- Skiltet må kun oplyse om virksomhedens navn, adresse, art og produktion.
- Skiltet må ikke være belyst, reflekterende eller bevægeligt.
- Der må ikke anbringes produkter, genstande, flag eller lignende ved skiltet.
Placeringsmulighed for oplysningsskilt:
Der må i sæsonen opsættes et mindre skilt om sæsonbetinget salg af frisk frugt og grøntsager, blomster, juletræer og pyntegrønt ved en salgsvogn, -bod eller lignende på den ejendom, hvor produkterne er dyrket.
Retningslinjer
Bemærk! Gælder placering uden for byer og vejarealer, uden for lokalplanlagte områder og uden for kommunale arealer.
- Der må opsættes et mindre skilt ved indkørslen til ejendommen fra nærmeste offentlige vej eller private fællesvej eller ved en anden nærliggende sidevej eller markvej.
- Skilte må ikke overstige 1 kvadratmeter og skiltets overkant må ikke overstige 1,5 meter over terræn.
- Der må ikke anbringes produkter, genstande eller lignende i tilknytning til skiltet udover de allerede nævnte.
Valgplakater
Valgplakater, bannere og lignende, må opsættes i perioden fra fjerde lørdag før valgdagen indtil 8 dage efter valgdagen. Ved folketingsvalg dog tidligst fra den dag Statsministeren udskriver valget.
Opstilling og ændring af permanente byportskilte (velkomstskiltning til byer/landsbyer) skal tillades af kommunen.
Ansøgning skal indeholde forslag til byportens placering, udformning, budskab, konstruktion og størrelse. Store byporte kan efter en konkret vurdering kræve byggetilladelse.
Retningslinjer
Byportenes formål er at informere om bygrænsen, byde velkommen til byen og synliggøre byen (oplysningsformål). Budskabet skal fremstå enkelt.
- Markeringsformålet må ikke overstiger oplysningsformålet, således at byporten ved sin størrelse, udformning og placering virker skæmmende, dominerende, forvirrende eller slørende i forhold til trafiksikkerheden og orienterings-/oversigtsforholdene.
- Byporten skal fremstå med et enkelt og letlæseligt budskab (oplysningsformål).
- Der kan kun opsættes ét fast skilt (ikke banner o. lign løs skiltning) ved hver indkørsel til byen.
- Skiltet placeres med bymæssig bebyggelse som baggrund.
- Skiltet placeres uden for vejareal.
- Byportes konstruktion skal, hvis den er placeret tættere på vej end 6 m uden for byzonetavle, være med monteret brudled, således at byporten er eftergivende ved påkørsel.
- Skiltet skal være et standerskilt1, hvor skiltepladen har en maksimal størrelse på 1,5 x 1,5 m. Skiltets overkant må som udgangspunkt ikke være mere end maksimalt 2,5 m over terræn. Lavere skiltning kan dog blive et krav lokalt for at undgå, at skiltet opleves som dominerende og løsrevet i forhold til omgivelserne.
1 Et standerskilt er monteret på ben (modsat et pylonskilt).
- Skilt og stander skal holdes i afdæmpede farver.
- Skiltet må ikke være bevægeligt, reflekterende, belyst eller indeholde belysning. Elektroniske skilte tillades derfor som udgangspunkt ikke. Digitale infostandere/-skilte kan være en mulighed i byområder.
- Information om arrangementer og begivenheder af almen betydning for byen skal foretages i sammenhæng med byportskilt og skal foretages på en mindre del af skiltets forside, der er reserveret til oplysningsfelt (se eksempel).
Eksemplet er ikke egnet til en skærmlæser. Kontakt eventuelt Land, By og Kultur for en dialog.
- Oplysningsfeltet skal fremstå med et enkelt og letlæseligt budskab (oplysningsformål) og kan oplyse om særlige og midlertidige arrangementer og begivenheder af almen og væsentlig interesse og ikke-kommerciel karakter2 som for eksempel byfester, festivaler og større sports- og kulturarrangementer.
2 Ringkøbing-Skjern Kommune forbeholder sig ret til at vurdere hvorvidt et arrangement og en begivenhed er af særlig og væsentlig karakter og af almen interesse og ikke-kommerciel karakter.
- Skiltet må ikke reklamere for enkeltprodukter eller virksomheder. Det vil sige, at der er forbud mod kommerciel skiltning. Virksomhedsnavn kan dog indgå i en eventtitel.
- Skiltet må ikke indeholde infotavler med oversigtskort, vejvisninger og lignende. Infotavler kan i stedet placeres ved p-pladser og andre centrale samlingssteder.
- Skiltet skal fjernes af ansøger, hvis det ikke længere bruges og vedligeholdes.
- Ansvar og udgifter til etablering, vedligeholdelse og fjernelse afholdes af ansøger og/eller ejer.
- En tilladelse kan tilbagekaldes eller annulleres, såfremt nogen af de for tilladelsen fastsatte vilkår ikke opfyldes.
Lejlighedsskiltning til kortvarige enkeltstående arrangementer
Denne form for skiltning omfatter primært bannere og skilte for særlige arrangementer og begivenheder af almen interesse, f.eks. byfester, kulturelle events med videre af højest en uges varighed. Skiltet må oplyse om arrangementets art, varighed og placering.
Bemærk! Gælder placering uden for byer og vejarealer, uden for lokalplanlagte områder og uden for kommunale arealer
Retningslinjer
- Bannere og skilte kan opsættes ved særlige og midlertidige arrangementer og begivenheder af almen og væsentlig interesse og ikke-kommerciel karakter som fx byfester, loppemarkeder, festivaler og større sports- og kulturarrangementer.
(Ringkøbing-Skjern Kommune forbeholder sig ret til at vurdere, hvorvidt et arrangement og en begivenhed er af særlig og væsentlig karakter og af almen interesse og ikke-kommerciel karakter.)
- Bannere og skilte placeres uden for vejareal på privat ejendom. Skilte må ikke genere trafikanters frie udsyn og oversigtsforhold ved vejtilslutninger og permanent afmærkning (vejskilte) må ikke generes (mindst 1,5 meter fra kørebanekant eller cykelsti).
- Skilte og bannere må som udgangspunkt ikke være større end 2 m2 og ikke udføres i reflekterende materiale og ikke belyses.
- Bannere og skilte må tidligst opstilles 14 dage før arrangements afholdelse og skal nedtages seneste 7 dage efter arrangementets afholdelse.
- Skilte og bannere større end 2 m2 og hvis overkant er over 1,5 meter over terræn, må først opsættes dagen før arrangementets start og skal nedtages senest dagen efter arrangementet afslutning.
- Bannere og skilte må opsættes ved hver indfaldsvej til en by højst 30 meter fra grænsen for den bymæssige bebyggelse og inden for en radius af 5 km fra stedet, hvor arrangementet afholdes. Ved større arrangementer som dyrskuer, omrejsende cirkus, koncerter og musikfestivaler kan der opsættes inden for en radius af 30 km fra stedet, hvor arrangementet afholdes.
- Bannere og skilte ikke må opsættes nærmere vejkryds end 20 meter eller hvor de generer oversigtsforhold ved vejtilslutninger og indkørsler.
- Bannere og skilte ikke må opsættes på færdselstavler og ikke må være til gene for andre skilte.
- Bannere og skilte skal opsættes forsvarligt og på en måde, der sikrer, at der ikke sker skade.
- Ejer og skilteopstiller har ansvaret for de opsatte skilte og for enhver skade, der måtte forekomme som følge af skiltenes anbringelse, tilstedeværelse og fjernelse.
- Bannere og skilte må ikke reklamere for enkeltprodukter eller virksomheder, dvs. kommerciel skiltning. Skilte må f.eks. ikke indeholde her- og nu tilbud, slagtilbud o. lign priser eller indeholde fremmede logoer m.v., undtagelsesvis kampagner. Virksomhedsnavn kan indgå i en eventtitel.
- Bannere over veje kræver tilladelse efter vejlovgivningen fra kommunen i hvert enkelt tilfælde. Bannere på tværs af veje kan tillades ved motionsløb og lignende, men banneret må først opsættes, når vejen er afspærret for trafik og skal tages ned umiddelbart efter arrangementets afslutning.
Skilte ved og henvisning til byggepladser i det åbne land
- Skiltning på byggepladser i det åbne land er tilladte jf. reglerne i Momsbekendtgørelsen.
- Mindre henvisningsskilte i forbindelse med byggerier, og som står uden for vejareal i det åbne land, kan opsættes uden tilladelse fra kommunen.
Flagstænger med reklameflag eller opstilling af mere end tre flagstænger med nationalt flag
Opstilling af ovennævnte flagstænger kræver tilladelse fra kommunen, idet de ud fra en helhedsvurdering af deres formål, størrelse, udformning, antal og placering kan virke skæmmende, dominerende, forvirrende eller slørende i forhold til trafiksikkerheden og orienterings-/oversigtsforholdene, og de kan være synlige på lang afstand, hvilket kan være i konflikt med naturbeskyttelseslovens regler.
Bemærk at man har lov til frit at flage med de nordiske landes flag, med EU flaget og med FN flaget, enten alene eller sammen med Dannebrog. Ønsker man ved udenlandske besøg at flage med andre landes flag, skal man have en tilladelse fra den lokale politimyndighed. Man skal som regel sørge for tilladelse fra gang til gang.
Nationalflag, herunder nationale vimpler, (som udgangspunkt) er ikke omfattet af Naturbeskyttelsesloven eller andre retningslinjer om skiltning, reklamer mv. (se undtagelse herunder) Et større antal nationale flag, herunder nationale vimpler (> 3) tillades normalt ikke, idet de har så væsentligt et blikfang, at de kan sidestilles med i ”reklameøjemed”.
Skulpturer skal tillades af kommunen. Ansøgning skal indeholde forslag til skulpturens placering, udformning, budskab og størrelse.
Kommunens definition på en skulptur er, at den som udgangspunkt er en installation, der taler et symbolsk sprog om et geografisk sted eller en brug og ikke er knyttet op på kommercielle interesser.
Retningslinjer
• Skulpturer må ud fra en helhedsvurdering af deres formål, størrelse, udformning, antal og placering ikke virke skæmmende, dominerende, forvirrende eller slørende i forhold til trafiksikkerheden og orienterings-/oversigtsforholdene og ikke være synlige på lang afstand, hvilket kan være i konflikt med naturbeskyttelseslovens regler.
• At skulpturer i det åbne land skal placeres uden for vej- og oversigtsarealer.
• At skulpturer, der ønskes opstillet i landzone, som udgangspunkt kræver landzonetilladelse.