By- og sommerhusområder
Skilte i by-og sommerhusområder kræver som udgangspunkt tilladelse, og du kan læse om muligheder og begrænsninger her.
Når du søger om tilladelse til skilte og reklamer i by- og sommerhusområder, skal ansøgningen have følgende indhold:
- skiltets størrelse.
- skiltets materiale.
- skiltets udformning og udseende.
- skiltets formål og budskab.
- hvor og hvordan skiltet ønskes opsat.
- illustration med skiltets placering og udseende.
Send ansøgningen til Ringkøbing-Skjern Kommune på land.by.kultur@rksk.dk
Digitale virksomhedsskilte og informationsskilte og -standere (fra og med maj 2019)
Der er en stigende interesse fra erhvervsdrivende og foreninger for at opstille digitale skilte i det offentlige rum langs gader og veje. Digitale skilte giver mulighed for et dynamisk informationsflow, hvor virksomheder kan reklamere for deres produkter/serviceydelser og en by kan informere borgere, pendlere og turister om byens arrangementer og events.
Digital skiltning kan give en dynamisk og aktiv kommunikationen til en bred kreds af modtagere, men kan også distrahere trafikken og medføre gener for naboer pga. konstant skift i farver og lysintensitet og kan i øvrigt opleves som et dominerende og generende element i bybilledet.
Ringkøbing-Skjern Kommune har på denne baggrund udarbejdet nogle retningslinjer, der åbner op for at kommunen kan tillade digital skiltning i byområder, når det sker i størst mulig harmoni med omgivelserne, og størrelse og placering af skiltene i øvrigt harmonerer med den skiltning, som kommunen normalt ville kunne tillade i det pågældende område. Kommunen har desuden opsat en række anbefalinger omkring baggrundsfarve, størrelse på tekst, bevægelighed med videre.
I kommunen skelnes mellem digital virksomhedsskiltning og infostandere/-skiltning, som to overordnede typer af digital skiltning.
Det betyder også, at digitale virksomhedsskilte kun kan reklamere for virksomheden og dens produkter/serviceydelser (uden her- og nu tilbud, slagtilbud, priser o. lign). Virksomhedsskiltningen skal ske i tilknytning til den ejendom, hvorfra virksomheden drives og opsættes på lige vilkår med andre typer skiltning på virksomheder, butikker og lignende.
Digitale informationsskilte/-standere skal opsættes adskilt fra virksomheder og deres reklameskilte og kan reklamere med kulturelle og sportslige events, hvor alle byens borgere kan deltage (uden reklamer eller kommercielle budskaber. Navn og logo på eventsponsor1 kan dog indgå i begrænset omfang).
1. Digital virksomhedsskiltning
Er et skilt der digitalt reklamere for en virksomhed og dens produkter/serviceydelser. Skiltningen sker i tilknytning til den ejendom, hvorfra virksomheden drives og opsættes på lige vilkår med andre typer skiltning på virksomheder, butikker og lignende.
Retningslinjer:
1.1 Alle digitale virksomhedsskilte kræver tilladelse fra Ringkøbing-Skjern kommune.
1.2 Digital virksomhedsskiltning i områder omfattet af en lokalplan, byplansvedtægt, deklaration eller anden tinglysning, skal udføres og tillades med respekt og udgangspunkt i de bestemmelser der er for området.
1.3 Der kan gives tilladelse til digitale virksomhedsskilte, når skiltet er at sammenligne med fast skiltning, dvs. der må ikke være bevægeligt billede og skærmen må ikke flimre (se anbefalinger). Skiltningen skal være tilknyttet til den virksomhed/butik, hvorfra virksomheden drives, og der kan ske reklame med produkter/serviceydelser fra den pågældende virksomhed jf. vilkår.
1.4 Fælles virksomhedsskiltning for flere virksomheder i samme ejendom – herunder blandede centerområder – og ved indkørslen til større erhvervsområder kan i nogle tilfælde tillades som digital skiltning (ét fælles digitalt skilt) i stedet for samordnet fast skiltning, når placering sker ved større trafikårer i bymæssig bebyggelse og skiltet ikke kan generer naboer.
1.5 Der tillades som udgangspunkt maksimalt ét elektronisk facadeskilt eller ét fritstående elektronisk virksomhedsskilt pr. ejendom. Såfremt der er flere virksomheder på samme ejendom, der vil anvende elektronisk skiltning, skal disse virksomheder samordne skiltningen under ét fælles digitalt skilt.
1.6 På digitale virksomhedsskilte kan der skiltes med virksomhedens navn og logo. Skiltningen skal være tilknyttet til virksomhed/butik, hvorfra virksomheden drives og der kan ske reklame med produkter/serviceydelser fra den pågældende virksomhed i 1/3 af visningerne.
1.7 Digitale facadeskilte skal etableres i respekt for den enkelte bygningsarkitektur og bymiljøet omkring og skal afpasses bygningens størrelse og arkitektur, så der skabes en god balance i bygningens samlede udtryk. Skiltning over bygningers tagfod tillades normal ikke.
1.8 Fritstående, digitale virksomhedsskilte skal placeres på egen grund. Oversigtslinjer, byggelinjer og vejudvidelseslinjer skal friholdes for fritstående digitale skilte. Hvor der ikke er særlige bestemmelser, der regulerer placeringen, placeres skiltet mindst 2,5 meter fra skel mod vej og nabo.
1.9 Tilladelse til digitale virksomhedsskilte vil stille vilkår om skiltets fjernelse for ansøgerens regning, såfremt dette senere kræves af vejmyndigheden eller Politiet.
2. Digitale informationsskilte/-standere (digitale infoskilte)
Er et skilt med indbygget digital skærm, der enten er udformet som en pylon eller som et standerskilt. Kan opstilles/opsættes ved hovedindfaldsvejene til en by og/eller ved P-pladser og lignende, hvor skiltet opleves i sammenhæng og med baggrund af bymæssig bebyggelse. Skiltet informerer om væsentlige sportsarrangementer, kulturelle tiltag, events, udstillinger til en bred kreds af modtagere. Branding af og reklame for virksomheder, organisationer o. lign kan ske når denne er eventsponsor1 og kan kun ske så længe, at det er arrangementet, som er i fokus og ikke arrangøren/eventsponsoren. Det betyder, at firmanavn/-logo vil kunne benyttes med en nedtonet plads i forhold til hovedbudskabet.
Retningslinjer:
2.1 Ringkøbing-Skjern Kommune skal godkende og meddele byggetilladelse til digitale infoskilte.
2.2 Digitale infoskilte ikke kan ligestilles med andre typer skilte såsom almindelige skiltepyloner m.v., idet de digitale skilte er mere dominerende i omgivelserne, og digitale infoskilte skal derfor altid respektere evt. byggelinje, oversigtlinjer mv og skal altid placeres uden for vejareal herunder vejudvidelses- og vejoversigtslinjer.
2.3 Digitale infoskiltes formål er at informere om en by (synliggøre) og dens
arrangementer/events (oplysningsformål) jf. vilkår.
2.4 Infoskilte må kun placeres i bymæssig bebyggelse, så de opleves med byen som baggrund.
2.5 Digitale infoskilte må kun opsættes på facader og frit på terræn, hvor de kan indgå som en naturlig del af arkitekturen og bymiljøet. Skiltene må ved deres størrelse, udformning og placering ikke virke skæmmende, dominerende, forvirrende eller slørende i forhold til trafiksikkerheden og orienterings-/oversigtsforholdene. Kommunen kan stille krav om visualisering af skiltenes udseende og påvirkning af bymiljøet, så det kan vurderes, om skiltet i størrelse og udformning er tilpasset det område, hvor de ønskes opsat, inden der evt. kan meddeles tilladelse.
2.6 På digitale infoskilte kan der skiltes med events-, kultur- og sportsarrangementer, udstillinger, konferencer og lign. turistarrangementer, store handelsarrangementer som f.eks. ”Open by night”2, generel borgerinformation som f.eks. åbent hus på uddannelsessteder, borgermøder mv, kommunale kampagner som f.eks. branding, bosætning og erhverv med videre.
2.7 Digitale infoskilte skal skilte med information om arrangementer og begivenheder af væsentlig karakter3 med en bred almen borgerinteresse for lokalområdet og kommunen.
2.8 Der kan skiltes med informationer indtil 4 uger før arrangementer og åbningsdagen for ovenstående aktiviteter, og skiltningen skal ophøre, når aktiviteten/arrangementet ophører.
2.9 Information kan henvise til billetsalg vedr. et arrangement og virksomhedsnavn kan indgå i en eventtitel. Evt. kommercielle arrangementssponsorer må kun fremgå med navn/logo i maksimalt 20 % af den samlede informationsspot (reklameareal).
2.10 Digitale infoskilte må ikke reklamere for enkeltprodukter eller virksomheder, dvs. kommerciel skiltning. Der må ikke skiltes med f.eks. her- og nutilbud, slagtilbud og lignende priser. Ved parkeringsarealer, torve, indgange til centerområder, buslæskærme og lignende byområder, hvor der færdes mange mennesker, kan der efter en konkret vurdering gives tilladelse til digitale infoskilte til almen oplysning som f.eks. bykort og turistinformation. Information for byens arrangementer kan her kombineres med firmabranding og produktreklamer i 1/3 af visningerne.
3. Digital skiltning i forbindelse med valg
Digitale skilte kan anvendes i forbindelse med afholdelse af valg, når skiltningen foregår i de perioder, der er gældende i forbindelse med ophæng af valgplakater. Dette gælder både ved virksomhedsskilte og ved informationsskilte.
4. Generelle vilkår for digitale skilte:
- Fritstående digitale skilte skal strømføres med jordkabler eller indefra ved facadehængte skilte. Alternativt kan de drives ved f.eks. solceller, såfremt dette kan gøres på en måde, så det ikke virker dominerende.
- Digitale infoskilte skal monteres med lyssensor, der måler det omgivende lys og justere lysstyrken derefter.
- Digitale skilte er at betragte som fast skiltning, dvs. der må ikke være bevægeligt billede og skærmen må ikke flimre.
- Skift mellem informationer skal ske ved langsom op- og nedblænding af hensyn til trafiksikkerheden. Der må ikke vises filmklip o. lign bevægelige billeder. Forskellige informationer skal fremstå uden sammenhæng af nogen art.
- Budskabet i skiltningen skal fremstå enkelt og etisk forsvarligt uden anstødelige budskaber.
- Digitale skilte, der opsættes på placeringer, som kan ses fra det åbne land, skal slukkes om natten, f.eks. mellem kl. 1 og kl. 6.
- Udgifter til etablering, vedligeholdelse og fjernelse afholdes af ansøger.
- Ringkøbing-Skjern Kommune indhenter en udtalelse fra Politiet og evt. Vejdirektoratet, inden digitale skilte kan godkendes. En tilladelse fra kommunen vil dog altid indebære en risiko for, at Politiet, Vejdirektoratet eller andre kan kræve den digitale skiltning fjernet. Kommunen kan derfor ikke gøres erstatningsansvarlig for evt. senere krav om fjernelse eller ændring af et digitalt skilt, der er blevet godkendt af kommunen.
- Digital skiltning skal fremstå som faste plakater uden bevægelse i de enkelte spots.
- Hvert spot skal stå på skærmen i min. ½ minut, inden billedet skifter.
- Skift mellem spot skal ske ved langsom op- og nedblænding.
Noter
1 Ringkøbing-Skjern kommune definerer en eventsponsor, som en privat person eller en virksomhed, der betaler eller støtter et arrangement eller en begivenhed økonomisk. Det er således ikke nok, at virksomheden/personen støtter en sportsklub eller en handelsstandsforening generelt.
2 Handelstandsforening og ikke enkeltvirksomheder er afsender.
3 Ringkøbing-Skjern Kommune forbeholder sig ret til at vurdere, hvorvidt et arrangement og en begivenhed er af væsentlig karakter for en bred kreds af modtagere.
Skilte i sommerhusområder
Lokalplaner regulerer skiltning for nogle sommerhusområder. Hvor der ikke er en lokalplan for området, gælder denne vejledning.
I byer og sommerhusområder skal skiltning, der regulerer færdsel, godkendes af
vejmyndigheden og Politiet, og skiltning skal ske i form af officielle færdselstavler, mens kommunen med udgangspunkt i naturbeskyttelseslovens regler kun kan modsætte sig skiltning med indskrænkninger af færdslen på landet (i det åbne land uden for henholdsvis byer, sommerhusområder og bymæssig bebyggelse).
Retningslinjer
- Som udgangspunkt tillades ikke skiltning i sommerhusområde, kun vej‐ og stivisninger og oversigtsskilte. Endvidere kan følgende skiltning være mulig:
- Skilte, der regulerer færdslen på privat vej i sommerhusområde skal jf. afsnit om dette godkendes af kommune og Politi og skal være i overensstemmelse med evt. lokalplan eller en dispensation fra en lokalplan.
- Skilte, der begrænser færdslen på sommerhusgrunde, kan være mulig, idet sommerhusgrunde betragtes som naturgrunde og ikke som udyrkede i naturbeskyttelseslovens forstand. Skiltning på sommerhusgrunde skal være i overensstemmelse med evt. lokalplan eller en dispensation fra en lokalplan.
- Servicevejvisning kan også ske på private fællesveje i sommerhusområder.
- Skiltning ved campingpladser og lignende skal tillades.
- Skiltning med udlejning af sommerhuse er ikke af underordnet betydning og kan derfor ikke tillades (klistermærke af begrænset størrelse med oplysning om udlejningsbureau, og som er opsat på postkasse og/eller i vindue med facade til ankomstvej, kan dog tillades).
Retningslinjer
• Skilte på idrætsanlæg kræver byggetilladelse.
• Skiltning kan være omfattet af lokalplan.
• Bekendtgørelse nr. 817 af 20/06 2018 (med senere ændringer) anvendes tillige, hvis idrætsanlægget opleves som beliggende i det åbne land.
Når du søger om virksomhedsskiltning i by- og sommerhusområde undersøger kommunen følgende forhold:
- Først og fremmest beskriver kommuneplanen en række generelle rammebestemmelser for nogle typer skiltning i byområder.
- Derefter skal det undersøges om det ønskede skilt er omfattet af en lokalplan, byplanvedtægt eller en deklaration. Her kan der nemlig været beskrevet særlige hensyn eller retningslinjer for skiltning. Du har selv via www.rksk.dk mulighed for, at undersøge om området, som ejendommen/virksomheden ligger i, er omfattet af en lokalplan.
- I lokalplaner, hvori der er krav om at skiltningen skal godkendes, og hvor kravene er nærmere beskrevet anvendes disse.
- I lokalplaner med krav om godkendt skiltning, men uden specifikke krav, anvendes kommunens retningslinjer.
- I tilfælde, hvor skiltningen ikke er omfattet af en lokalplan eller andre regler, anvender kommunen retningslinjerne som vejledende.
- For skiltning i by- og sommerhusområder, der ikke er omfattet af ovenstående, gælder de generelle retningslinjer i Byggeloven.